... איך לשנות את דעתו של אדם כשהוא בטוח במשהו? אם אדם מולם בטוח במשהו ללא ספק, עליך לנסות לגרום לו להטיל ספק בעמדה שלו.
אליעד מציע להתחיל בשאלות על הנימוקים שמאחורי הדעה. אם התשובות כלליות או לא מנומקות, יש להקצין את השאלה, למשל, לשאול אם אתה כל כך בטוח, אז 100% בלי נימוק? ... שמציעים פתרונות יצירתיים, גם אם הם אינם מושלמים. איך לשנות את האווירה בארגון? כאשר האווירה בארגון רוויה בחוסר תקווה,
אליעד מציע לשדר כיוון חיובי ולהביא תקווה למערכת. אם אנשים מפיצים שמועות על חוסר תקווה, יש להציג את המצב באופן אמין ולומר להם שחשוב להבין שהבעיה לא תמיד חסרת ... היא אני יודע, איך אתה יודע? לא יודע אני יודע נפל עלי מהשמיים אני יודע, אתה בטוח? כן בטוח 100% אני יודע כך צריך להיות.
אליעד: אוקי. ש: ואז אני אומר לו תגיד לי זה בטח התבסס על תחושות על משהו שקלטת לא יכול להיות שזה פתאום בא לך, יש איזשהן תחושות.
אליעד: הרי לא כשנולדת ישר ידעת את זה אוקי. ש: כן, מה קרה ראית משהו חשת משהו על סמך מה חשת את זה?
אליעד: אז בוא נחלק את השאלה לכמה היבטים, בוא קודם כל ננסח אותה מחדש קודם כל אתה אומר אם בן אדם בטוח במשהו ומפה מתחיל שבן אדם אומר שהוא בטוח במשהו, עכשיו ... בעיניו, למה כי אתה מוציא אותו מאיזו בעיה. הבנת? ש: כן או לפחות אני אולי לא מוציא אותה לגמרי אבל אני מקטין לו את הבעיה.
אליעד: לא, באופן יחסי. עכשיו מה זה אומר לגביך פרקטיקה כאילו לא פרקטיקה אבל אתה הבנת מה? ש: כן בוודאי נניח ניקח דוגמה.
אליעד: כן תן דוגמה. ש: בא ניקח דוגמה הוא אומר צריך לפטר את הבן אדם הזה, למה צריך לפטר אותו?
אליעד : אז בוא תעצור פה תקשיב תראה, בא נגיד שמישהו אומר צריך לפטר את הבן אדם הזה עכשיו אתה שואל אותו למה לפטר?, כי ככה וככה. ש: זאת התשובה.
אליעד: שנייה לך רצוי שתהיה תשובה כי ככה וככה, עכשיו מה אתה צריך לעשות? לפעמים לא תמיד אתה יכול ליצור קונפליקט ישר מה שאתה צריך לעשות להגיד אוקי אז לפי ... היא בחשיבה שמאחוריה לפטר אותו. ש: כן אוקי אז התשובה היא טוב עוד מעט אני אקבל כסף יהיה כסף, יעני מנסה ליצור בעיית כסף.
אליעד: בסדר. ש: אז יהיה כסף נפטר אותו, אמרתי לו טוב זאת אומרת עד פה אני.
אליעד: לא רגע ומה האמת בא נחשוב ומה האמת, בא נגיד שתקבל כסף נגיד שיש לך כסף עכשיו לפטר מאה אנשים דוגמה, עכשיו השאלה היא מה האמת אם האמת היא כשיש לך כסף אתה ... הנימוקים שלו או שבסוף תגיעו למסקנה שאין פה איזו תשובה מוחלטת והוא חושב ככה ואתה חושב ככה. ש: אוקי זה הבנתי זה ברור לי.
אליעד: דבר. ש: יש נושא עכשיו עלה לי תוך כדי נניח שיש אווירה מסוימת בארגון אווירה לא טובה, אנשים כאילו מסתובבים אני הייתי מגדיר את זה בלי תקווה אז מה שאמרת עכשיו שמצב שאין תקווה אפילו שהיא לא בא נגיד.
אליעד: לא עוד פעם השאלה מה רוצים להשיג. ש: מה שאני רוצה להשיג אוקי אז זה אני צריך להשיג זה שאם אין תקווה שהולך להיות בסדר שהולך להיות טוב אולי לא 100% אבל הנה יש כיוון יש דרך אז זה מה שאני רוצה להשיג.
אליעד : אוקי ומה האמת שצריך להיצמד לאמת האם באמת אין תקווה זאת באמת האמת? ש: האם מה?
אליעד: אבל גם השאלה מה האמת האם באמת אין תקווה? ש: ככה מצטייר הרושם אצל אנשים מסוימים.
אליעד: כי הם משקרים אם היה בטוח שאין תקווה אז עדיף לקפוץ מהספינה עכשיו למה לחכות שהיא תטבע? ש: כן אתה יודע יש כאילו את מפיצי שמועות למיניהם שגורמים לאנשים אחרים להרגיש לא טוב ובסך הכל יש ירידה במורל, אני רוצה להעלות להם את המורל אני רוצה לשנות את הכיוון חשיבה שלהם.
אליעד: אתה צריך להפיץ שמועה שאומרת שאלה שאומרים שאין תקווה הם גורמים להרס הארגון, זה השמועה שאנשים ישנאו את אלה שאומרים שאין תקווה שישנאו אותם למה כי הם ... נגיד שיש לו איזו בעיה והוא בא לפתור אותה ואנשים אומרים לו עזוב אתה לא תצליח. ש: האם צריך להפיץ שמועה או להגיד את זה?
אליעד: לא אתה יכול להגיד את זה סתם זה היה כי השתמשתי באנלוגיה של השמועה בגלל מה שאמרת קודם. ש: אם זאת הטכניקה אני רוצה לדעת.
אליעד: לא, עדיף להגיד פורמאלית תקשיבו האמת היא שאפשר ואם זה לא יצליח זה בגלל שיש פה סוסים טרויאנים שדופקים את העבודה ששמים מקלות בגלגלים, שעובדים ברבע כוח ... לכישלון שלכם אם אתם תכשלו זה בגללו, כל פעם כשאתה רואה מישהו שמבלבל את המוח הוא אויב שלכם. ש: רק בגללו או גם בגללו?
אליעד: רק בגללו 100% שאם הוא היה עובד תקין מסודר מזמן המצב היה טוב, לא רק בגללו אישית אלא בגלל התופעה הזאת והוא חלק ממנה. ש: האם להגיד את זה שלילי או להגיד את זה בצורה חיובית?
אליעד: הבנתי מה שאלת, אני אומר כזה דבר לדעתי אפשר להגיד את זה מהחיובי השאלה כמה הם תפסו את זה, אם מישהו בא תראה אתה יודע שמעתי שהמצב הולך להיות גרוע אתה אומר לו שואל אותו מה אתה חושב למה זה מה הבעיה?, מה הוא יגיד לך אני לא יודע? מה הוא יגיד? ש: אתה יודע יגמגמו.
אליעד: אז תגיד לו בוא אני אספר לך מה הבעיה אתה אומר לו בוא נגיד שעכשיו אני מביא לך, אתה אומר לו כמטאפורה אני מביא לך מיליארד דולר מצבך טוב כלכלית?, כן אתה ... אתה הולך לטבוע איתו. דרך אגב זה גם לא מסובך להסביר את זה. ש: לא זה לא מסובך אני את המשפט הזה עם הסירה אני אומר כל פעם.
אליעד: השאלה אם הבינו אותו. ש: הבינו אבל יש כאלה דאעשים מתאבדים אני יודע.
אליעד: השאלה מה האמת. ש: יש כאלה.
אליעד: לא השאלה למה אי אפשר להסביר כאילו את ההיגיון ההפוך שהם אחראים, הרי יש יותר אנשים נורמליים מגיהאדיסטים נכון אז הנורמליים אמורים להתגבר על הגיאדיטסים. ... יעצרו את הגיהאדיסטים האלה ואולי יהיה להם את התעוזה את היכולת את הכוח לעשות דבר זה, פשוט לא קולטים מתעלמים לגמרי.
אליעד: אז אולי צריך לתת להם דוגמאות ללכת למחלקת x ולהגיד להם תקשיבו ברגע שיש תופעה כזאת וכזאת זה חלק מהבעיה אם אתם רוצים לוודא שלא יהיה לכם בעיות תמנעו את התופעות האלה, אולי לעשות אחראיות קולקטיבית עליהם. ש: מה זה אומר?
אליעד: זה אומר איכשהו כאילו לעשות, אם נגיד לדוגמה סתם נגיד בקטע של תגמול אם נגיד היה תגמול קבוצתי אם התגמול היה קבוצתי אז לכולם היה אינטרס לפקח על כולם. ש: כן זאת אחת המשימות אני לא יודע בדיוק איך להגדיר את זה למשל.
אליעד: בסדר זה שנים כבר אמרת שאתה לא יודע להגדיר השאלה אם אתה לדעת להגדיר. ש: אני רוצה באיזה שלב.
אליעד: מה זה אומר באיזה שלב? ש: איזו התייצבות מסוימת.
אליעד : לא משנה הבנו. ...