אנשים רבים מחפשים כל חייהם את האושר ושואלים כיצד לדעת האם הם באמת מאושרים. אליעד כהן מדגיש שאם אדם שואל את עצמו האם הוא מאושר, אז הוא עדיין לא באמת מאושר. מדוע? כי מי שמאושר באמת מפסיק לחפש אחר האושר. כדי להבין זאת, אליעד נותן דוגמאות פשוטות ויומיומיות:
לדוגמה, אדם רעב או צמא המחפש מזון או שתייה. ברגע שהאדם שבע או מרווה את צימאונו, הוא מפסיק לחפש את מה שהיה חסר לו. אם הוא ממשיך לחפש אוכל או שתייה, הוא עדיין אינו שבע באמת. אמנם אפשר שהאדם יחוש שחסר לו משהו קטן ועדיין יחווה אושר, אך באופן עקרוני, מי שממשיך לחפש משהו נוסף, הוא אינו באמת שבע ומסופק לחלוטין.
מהו המבחן האמיתי לאושר?
אליעד מסביר שהמבחן האמיתי לאושר הוא פשוט: האם הפסקת לחפש את האושר? המשמעות של להפסיק לחפש אושר היא לחיות את החיים ללא המרדף המתמיד אחר התחושה של "להרגיש טוב יותר". הדוגמה לכך היא ברווז ששוחה במים או חתול שפשוט חי ללא חיפוש מתמיד אחרי תחושת האושר. אדם שבאמת מאושר לא מבין אפילו את המשמעות של המילה "אושר", מכיוון שאין לה משמעות בעיניו. מבחינתו, החיים הם פשוט החיים, והוא לא עסוק בשאלה האם הוא מאושר או לא.
מהו הדבר שיביא לך אושר אמיתי?
אליעד מסביר שאין שום דבר ספציפי בעולם שיכול לגרום לאדם להיות מאושר באמת לאורך זמן. אם תשאל את עצמך איזה דבר אם תקבל אותו יגרום לך להיות מאושר לנצח, תגלה שאין דבר כזה. האדם תמיד ירצה משהו נוסף או יחשוש לאבד את מה שיש לו. לדוגמה, אדם שמקבל מתנה ירגיש טוב, אבל באותו רגע נוסף גם פחד לאבד את המתנה, וכך נוצרת תלות. כל דבר טוב מגיע עם החשש התמידי לאבד אותו. כלומר, אם האושר תלוי במשהו חיצוני, תמיד תהיה בו תלות וחשש לאבדו.
המסקנה היא שהדרך היחידה להגיע לאושר אמיתי היא להפסיק לרצות את האושר. אדם צריך להשתחרר מהרצון המתמיד "להרגיש יותר טוב" ומהפחד "להרגיש פחות טוב".
האם אפשר להחליט פשוט להפסיק לחפש את האושר?
אליעד מסביר שאי אפשר סתם להחליט לא לחפש את האושר. לא ניתן לרמות את עצמך בעניין הזה. לא מספיק לומר לעצמך: "מעכשיו אני לא אחפש את האושר". זה לא יעבוד כי זה רק ניסיון לשקר לעצמך. במקום זאת, האדם צריך להגיע להבנה פנימית אמיתית, שרק היא יכולה להביא אותו למצב בו הוא מפסיק לחפש את האושר.
איך להגיע להבנה פנימית שתביא לאושר אמיתי?
הדרך האמיתית להגיע למצב של אושר היא על ידי חיפוש האמת הפנימית. האדם צריך לבדוק עם עצמו מדוע הוא רוצה דברים מסוימים ולא רוצה דברים אחרים. עליו לשאול תמיד "מי החליט שזה טוב וזה רע? למה את הדבר הזה אני רוצה, ואת הדבר הזה לא רוצה?". על ידי חקירה פנימית כזו, האדם יגיע לשורש הרצונות שלו ויבין את האמת: שכל החלוקה בין טוב לרע היא אשליה. רק כאשר האדם יגיע לתפיסה אמיתית של השתוות בין כל הדברים - יבין שכל הדברים טובים או רעים באותה מידה - הוא יפסיק לחפש "יותר טוב" ויפסיק לפחד מ"פחות טוב".
אליעד מסביר שכאשר האדם מגיע להשתוות הזאת, הוא אמנם עדיין יחווה בחיצוניות מצבים של טוב ורע, עדיין יתרחק מכאב ויחפש הנאה, אך ברמה הפנימית העמוקה, הוא ידע שכל הדברים שווים. האדם ימשיך להתנהג כאילו יש טוב ורע, אך פנימית הוא יחווה שקט נפשי ואושר אמיתי כי הוא כבר לא תלוי בהגדרות האלה. כל הדברים והזמנים נמצאים באחדות אחת, וכך האדם משתחרר מהרצון להיות מאושר.
האם אפשר להרגיש אושר ושלמות אינסופית?
אליעד מדגיש שהאדם לא יכול לחוות שלמות אינסופית בכוחות עצמו, על ידי ניסיון להרגיש כך באופן מלאכותי. כדי להגיע לשלמות אינסופית, האדם חייב להבין באמת את טבע המציאות ולהגיע להשתוות מלאה עם כל המצבים. רק אז, באופן טבעי, הוא יחווה תחושת שלמות ואושר ללא גבולות.
איך אפשר לדעת אם מישהו מבטיח לך אושר אמיתי?
כאשר מישהו מבטיח לך שאם תעשה דבר מסוים תהיה מאושר, אליעד מציע לך לשאול אותו מיד שאלה פשוטה: "כשאשיג את מה שאתה מבטיח לי, האם אפסיק לחפש את האושר? האם אפסיק לרצות תמיד משהו טוב יותר? האם אפסיק לפחד להרגיש רע?". אם התשובה לכך היא לא, אז מה שמוצע לך הוא לא אושר אמיתי, אלא רק תחושה זמנית של סיפוק או שמחה.
לסיכום, אליעד כהן מסביר שאם אתה עדיין שואל את עצמך האם אתה מאושר, או אם אתה עדיין רוצה להרגיש טוב יותר, או אם אתה חושש להרגיש רע - אינך באמת מאושר. הדרך לאושר אמיתי היא באמצעות הבנה פנימית עמוקה שהכל הוא אחד, ללא הפרדה בין טוב לרע. רק כך תגיע לאושר אמיתי ועמוק, שאינו תלוי בדבר.
- איך לדעת אם אני מאושר?
- האם אפשר להפסיק לחפש אושר?
- איך להרגיש טוב באמת?
- מהו מבחן האושר?
- איך לחוות שלמות פנימית?
- האם יש דבר שיביא לי אושר קבוע?
הרבה אנשים מבטיחים, תעשה כך תהיה מאושר, האם באמת אני מאושר או לא? והשאלה החדה יותר, היא כיצד אפשר לדעת האם האדם מאושר כן או לא? מהו המבחן לאושר?
נתחיל מהסוף, אם יש שאלה כזו הרי שאינך מאושר מספיק, אולי בדרך להיות מאושר, אך אם היית מאושר לא היית מחפש אותו.
כמו אדם שצמא ורעב, ברגע שהרווה את צימאונו, הרי שמפסיק לחפש את האוכל והשתייה. בפועל, יתכן שהאדם יחווה שחסר לו משהו, ואף על פי כן ירגיש מאושר.
הדרך היא לדעת האם אתה מאושר או לא, היא על ידי האמת.
כי את הלב אי אפשר לרמות. האדם צריך לשאול, בתיאוריה, מהו הדבר שיהיה לי ואז אהיה מאושר?
נניח שיש לי אפשרות לבקש דבר מה, מהי אותה מציאות שאם תהיה לי אותה אזי אהיה מאושר?
ואז האדם יגלה שתמיד האדם לא היה מרוצה.
מסקנה - מה שהאדם רוצה זה להפסיק לחפש את האושר.
כי גם אם יהיה לו את כל העולם, אזי קורה לו גם רע. יש לו פחד שאולי יפסיד אותו, הפחד מאיבוד הדבר, גורם לאדם חשש, כי הטוב שלו תלוי בדבר. מבחן האושר הוא האם הפסקת לחפש את האושר, כן או לא?
פרוש: לחיות את החיים בלי לחפש את האושר. כמו ברווז ששט במים, שאינו מחפש את האושר. האדם צריך להגיע למצב, שמילת האושר תהייה חסרת משמעות עבורו.
ואיך עושים את הדבר הזה?
כאן לא יעזרו שקרים. לא יעבוד לך, לא לחפש את האושר, כי זו בעצם תוצאה, ואין דרך קיצור שהאדם יביא את עצמו שלא לחפש את האושר.
נראה אותך יום אחד חי, ולא מחפש תמיד יותר טוב? תעשה דבר אחד בעולם ותהיה מרוצה ממנו בשלמות.
שבתוך תוכך תחווה אינסוף שלמות בדבר הזה, אין דרך שהאדם יחווה שלמות אינסופית על ידי עצמו, אלא רק על ידי שהאדם מחפש את האמת הפנימית שלו ושל המציאות ומגיע להשתוות.
כי רק על ידי המחשבה שיש יותר טוב או פחות טוב זה מטעה אותו.
כי רק על ידי המחשבה שיש טוב ויש רע, ואז על מנת שהאדם יחווה את ההשתוות, עליו לשאול, למה את זה אני רוצה ואת זה אני לא.
ואז האדם יגיע לשורש הרצון שלו, למרות שמאש הוא יברח, מצד האמת הכל טוב באותה מידה.
ואז יפסיק לחפש את האושר.
ודבר הזה צריך לבוא מבפנים. על ידי שאלות של "למה, מה הסיבה שהחלטתי שזה טוב וזה רע"?
וגם אחרי כל זה, האדם יוכל לחוות רע וטוב הנפרד, אבל כל זה רק מפרספקטיבת הנפרדות. כי בתוך תוכו ידע את האמת הפנימית, שבה הכל טוב ובה הכל אחד.
ברגע שהאדם מבטיח לך משהו שתעשה דבר זה או אחר ואז תהיה מאושר. אם האדם יחשוב שירצה אחר כך טוב יותר, אזי לא מאושר.
אז שלא יעבדו עליכם, כי אם אתה שואל האם יש יותר טוב, ואם אתה פוחד להרגיש פחות טוב, אזי אתה לא מאושר. חשוב שתחפש את האמת, ואז הרצון להיות מאושר ייעלם.