הנושא המרכזי שאליעד כהן מסביר בשיחה זו הוא השאלה כיצד להיות מאושר באמת, כיצד ליהנות בחיים ומה המשמעות האמיתית של הצלחה. אליעד עוסק בשאלות עמוקות ויסודיות הנוגעות למהות המטרות שאנשים מציבים לעצמם, ולתחושת האושר או הסבל שהם חווים כשהם משיגים או לא משיגים אותן.
מדוע אנשים לא מאושרים כשהם משיגים את המטרות שלהם?
אליעד מסביר שרוב האנשים חיים בתחושה שמטרות מסוימות יביאו להם אושר. הם מציבים לעצמם מטרות, כמו למשל להקים עסק מצליח, להרוויח כסף או להיות בזוגיות טובה, ומאמינים שכאשר ישיגו אותן, יהיו מאושרים. הבעיה מתעוררת כאשר האדם באמת משיג את אותן מטרות ומגלה שהוא עדיין לא מרוצה. זה קורה מפני שהמטרות הללו הן תמיד יחסיות, כלומר, יש בהן יתרונות וחסרונות, ולכן אי אפשר באמת להשיג תחושה של אושר מוחלט על ידי השגת מטרה מסוימת.
לדוגמה, אם אדם רוצה להיות עשיר, הוא אולי ישיג זאת, אך לאחר מכן יצוצו רצונות חדשים שיגרמו לו להרגיש שחסר לו משהו אחר. הוא אולי השיג כסף, אבל עכשיו ירצה עוד דברים אחרים, כמו כבוד, כוח או הצלחה בתחום נוסף. אליעד מסביר שזו הסיבה לכך שאדם שהצליח להשיג מטרה אחת יגלה שהוא שוב אינו מסופק לחלוטין, ולכן ירדוף אחרי מטרה חדשה, וכך הלאה ללא הפסק.
איך יוצאים מהמעגל של הצבת מטרות והרגשת אכזבה?
אליעד מציע גישה אחרת לחיים, גישה המבוססת על הבנת המשמעות היחסית של כל המטרות. הוא מדגים זאת באמצעות אנלוגיה למשחק מונופול או משחק שש - בש: כאשר אדם משחק מונופול, הוא יודע שזה רק משחק, ולכן הוא לא סובל באמת כאשר הוא מפסיד, וגם לא שמח יתר על המידה כשהוא מנצח. הוא פשוט נהנה מהמשחק עצמו. בחיים עצמם אנשים מתייחסים למטרות שלהם כאל משהו מוחלט, ולכן הם סובלים מאוד כשהם לא משיגים אותן או מפחדים לאבד אותן אם הצליחו להשיגן.
אליעד מציע לאדם לראות את החיים כמשחק, שבו אין משמעות מוחלטת להשגת המטרה. אפשר לרצות להשיג מטרות מסוימות, אבל לא לראות אותן כמשהו מחויב. אם האדם יצליח לראות את הרצונות שלו כדברים אפשריים, ולא כדברים שהוא חייב להשיג, הוא יהיה הרבה פחות בסבל.
איך הגדרת המטרה משפיעה על האושר בחיים?
אליעד נותן דוגמה של אדם שמתעורר בבוקר ויש לו תחושת חוסר ודאות לגבי המטרה הבאה שלו בחיים. הוא לא יודע מה הדבר הבא שהוא צריך לעשות, ולכן הוא מרגיש מוטרד ומפחד לטעות. אליעד מדגיש שהבעיה אינה המטרה עצמה אלא היחס של האדם אליה. אם האדם מתייחס למטרה כאל משהו מוחלט, כלומר, שהוא חייב להשיג אותו, הוא יחווה לחץ, פחד וספקות. אך אם יתייחס אל המטרה כאל אפשרות, ייתכן וירגיש טוב יותר גם אם לא ישיג אותה, כי הוא לא יחוש תחושת אובדן גדולה במקרה של כישלון.
כדי להסביר זאת יותר לעומק, אליעד משתמש בדוגמה של אדם שמחליט להיות צלם. הוא מסביר שלא קיימת דרך לדעת בוודאות אם זו ההחלטה הנכונה, כי אין אף החלטה שהיא בטוחה לחלוטין. כל מטרה שתבחר תמיד תכיל יתרונות וחסרונות. למשל, אם אדם מחליט לעסוק במקצוע מסוים כי הוא חושב שיהיה בו הרבה כסף, הוא לעולם לא יוכל להיות בטוח שההחלטה הזו תביא לו כסף. גם עסקים שנחשבים בטוחים עלולים לפשוט את הרגל. לכן, האדם חייב להבין שהחיים מורכבים מחוסר ודאות, ושאין אף החלטה או מטרה בטוחה במאה אחוז.
מהו הסוד לחיים מאושרים באמת?
אליעד מדגיש את הרעיון...
- איך להיות מאושר באמת?
- מהי הצלחה אמיתית?
- איך ליהנות מהחיים?
- כיצד להציב מטרות נכונות בחיים?
- למה אני לא מרוצה למרות ההצלחה?
- האם יש משמעות אמיתית לחיים?
- מהו הסוד לאושר מוחלט?