רבי נחמן מברסלב מסביר בתורה ג' של ליקוטי מוהר"ן את המושג "מנגן רשע" ואת ההשפעה שיש למוזיקה או לשכל הנובע ממנו על עבודת הבורא. לדבריו, מי ששומע נגינה ממנגן רשע מתקשה להתקרב לאלוהים, בעוד שמי ששומע נגינה ממנגן כשר - זה מסייע לו לעבוד את הבורא.
מהי בעצם נגינה על פי רבי נחמן?
רבי נחמן מסביר ש"נגינה" איננה בהכרח מוזיקה פיזית בלבד, אלא היא משל לשכל, ללוגיקה, לסדר ולמשמעות. העולם כולו הוא סוג של ניגון, והשכל שאדם שומע או סופג - נקרא ניגון. כך, כאשר אדם מקבל שכל של נפרדות, שכל שמפריד בין טוב לרע, זה נחשב ל"נגינה של מנגן רשע". לעומת זאת, שכל של אחדות, של הבנת המהות האחת של כל המציאות, הוא "נגינה של מנגן כשר".
כיצד מזהים מנגן רשע או מנגן כשר?
אליעד כהן מדגיש שהשאלה "איך מזהים מנגן רשע או כשר?" היא מורכבת יותר ממה שנדמה. למעשה, כל אדם הוא בו - זמנית גם מנגן רשע וגם מנגן כשר. מצד אחד, כל שכל שמבוסס על הפרדה בין דברים - הוא שכל של נפרדות, ולכן הוא שכל של מנגן רשע. מצד שני, כאשר אדם מצליח לחוות שכל המבוסס על הבנת האחדות שבכל דבר - הוא נמצא בתדר של מנגן כשר.
מה המשמעות של "עבודת הבורא" לפי אליעד כהן?
אליעד מסביר שעבודת הבורא איננה פעולה שאלוהים זקוק לה, אלא מדובר בהתקרבות האדם לאחדות של המציאות. כאשר אדם מקשיב או נחשף לשכל של נפרדות, הוא מתרחק מהבנת האחדות, ולכן זה מקשה עליו לעבוד את הבורא. ההפך קורה כאשר הוא נחשף לשכל של אחדות.
כיצד מתבטא שכל של נפרדות בחיי היום - יום?
כל דיבור, כל מחשבה וכל תפיסת עולם המבוססת על הפרדה בין טוב לרע - הן דוגמאות ל"נגינה של מנגן רשע". דוגמאות בולטות לכך הן:
- כשאדם מתבונן בטבע, למשל אריה שטורף חיה אחרת, ונוצר אצלו שכל של אכזריות או תחרות - זה שכל של נפרדות.
- גם כאשר אדם מאזין לחדשות, פוליטיקה, כלכלה או אפילו כאשר הוא שומע דברי תורה המבוססים על "מותר ואסור" - הוא מקבל שכל של נפרדות, וזו למעשה נגינה של מנגן רשע.
- גם כאשר האדם מקשיב לשכלו שלו שמבדיל בין טוב לרע, בין ימין לשמאל, הוא נמצא תחת השפעת נגינה של מנגן רשע.
- אפילו מי שמאמין באלוהים בצורה שמפרידה בין ימין ושמאל או בין לפני ואחרי, הוא מאזין לנגינה של מנגן רשע, כיוון שהאלוהים שלו הוא אלוהים של נפרדות.
אליעד מציין את הפתרון של רבי נחמן לנושא זה: כדי להאזין לנגינה כזו ללא פגיעה, האדם צריך ללמוד "תורה שבעל פה" דווקא בלילה. הכוונה בלימוד זה איננה לתורה שבעל פה הרגילה והמוכרת, אלא ללמידה של סודות התורה - כלומר, השכל של האחדות שמלובש בתוך המציאות היומיומית. כאשר האדם מבין את האחדות המלובשת בתוך הנפרדות, הוא יכול לשמוע נגינה מכל אדם ומכל מצב, מבלי שהדבר יזיק לו מבחינה רוחנית, ואפילו תוך כדי כך הוא מתקרב לאלוהים.
מהי המשמעות הרוחנית של לימוד תורה בלילה?
הלילה מסמל את החשכה, את הצמצום, ואת הקושי לראות את האמת. לימוד "תורה בלילה" פירושו ללמוד מתוך הקושי וההסתרה את השכל שמאחורי הדברים. כאשר אדם לומד כך, הוא מסוגל להבין שהצמצומים, ההפרדות והקושי הם ביטויים של האחדות עצמה. כך, הלימוד הזה מאפשר לאדם לשמוע כל סוג של נגינה, אפילו של מנגן רשע, ועדיין לראות בה ביטוי של האחדות המוחלטת.
מהי המטרה הסופית לפי אליעד כהן?
המטרה הסופית של כל התהליך הרוחני הזה היא להגיע למצב שבו האדם נהנה מהיופי של האחדות שבתוך הנפרדות. כלומר, הוא חי בעולם שבו הכל נראה מופרד, ובכל זאת הוא חווה ומבין שכל ההפרדות האלו הן בעצם גילויים שונים של אותה אמת מוחלטת ואחדות מוחלטת.
לסיכום, על פי ההרצאה של אליעד כהן, הדרך להתמודדות עם נגינה של מנגן רשע, או שכל של נפרדות, היא לחפש את השכל של האחדות בתוך כל דבר, ובכך לחוות את החיים במצב שבו ההפרדה עצמה הופכת להיות ביטוי מופלא של האחדות.
- מהו מנגן רשע לפי רבי נחמן?
- איך לזהות מנגן כשר או רשע?
- מה הכוונה נגינה של נפרדות?
- מהי עבודת הבורא לפי אליעד כהן?
- איך ללמוד תורה בלילה לפי ברסלב?
- מה המשמעות של שכל האחדות?