אליעד כהן פותח את הנושא ומסביר שהאדם חייב לברר אם הרצונות שלו אותנטיים או שהם מושפעים מסביבתו. אם אדם אומר שהוא רוצה משהו, הוא צריך לבדוק האם הרצון נולד מתוכו או שהוא אימץ אותו בגלל השפעה חיצונית. אליעד מדגיש שאם בילדות רצית משהו בעוצמה נמוכה, וכיום הרצון לאותו דבר חזק בהרבה, כנראה שזה לא באמת הרצון האמיתי שלך, אלא משהו שלמדת לרצות. הוא מביא כדוגמה את הרצון לאלוהים, ושואל אם בילדות החיפוש אחרי אלוהים היה חזק כמו היום. אם העוצמה השתנתה, סימן שהרצון אינו אותנטי לגמרי אלא מושפע מתנאים חיצוניים.
איך אפשר לזהות אם הרצון אותנטי?
אליעד מסביר שאדם צריך להשוות את עוצמת הרצונות שלו בהווה לעבר. אם בגיל צעיר רצית משהו פחות חזק, סביר להניח שהרצון הנוכחי אינו אותנטי לחלוטין. אם אדם היה מחפש את אלוהים מילדותו באותה עוצמה כמו היום, אז החיפוש היה אותנטי. הוא נותן דוגמה ספציפית של אדם שאומר "אני רוצה להיות הכל", וטוען שמי שבאמת רוצה להיות הכל לא אמור לחוות בעיה, כי להיות הכל משמעותו לחוות גם סבל וגם אושר בו זמנית.
מה המשמעות של "לרצות הכל"?
אליעד מבהיר לעומק את הרעיון של "לרצות הכל". לדבריו, כשאדם טוען שהוא רוצה הכל, עליו להבין שהמשמעות היא קבלה מוחלטת של כל החוויות האפשריות. אם אתה באמת רוצה הכל, אתה אמור לקבל את הסבל בדיוק כמו שאתה מקבל את האושר. אך אם אדם לא מוכן לחוות סבל, אז לומר "אני רוצה הכל" זו טעות או שקר. הוא מדגים את הרעיון הזה בעזרת שיחה שבה האדם אומר שהוא רוצה הכל, ואז מתברר שהוא סובל מ - 50% מהמציאות. אליעד מסביר שזה סותר את הטענה שהאדם רוצה הכל באמת, כי אם היה רוצה הכל באמת, לא הייתה לו שום תלונה על מה שקורה.
מדוע אנשים אומרים "אני לא יודע מה אני רוצה"?
אליעד מנתח את מצבם של אנשים שאומרים "אני לא יודע מה אני רוצה". הוא מבחין בין שני סוגים של "לא יודע":
- הסוג הראשון: האדם באמת לא יודע מה הוא רוצה, כל אופציה נראית אפשרית בעיניו. זה מצב של רצון אינסופי, מצב שבו האדם אינו מוגבל ברצונו.
- הסוג השני: האדם לא יודע מה הוא רוצה, אבל ברור לו מה הוא לא רוצה. הוא לא בטוח בכיוון החיובי, אך יודע בוודאות שהמצב הנוכחי לא רצוי לו.
מה באמת מפריע לאדם להרגיש טוב?
אליעד נכנס לעומק שאלת הרצון להרגיש טוב ומסביר שהבעיה האמיתית היא לא הרצון עצמו להרגיש טוב, אלא החיסרון במילוי הרצון. כלומר, לא העובדה שאתה רוצה להרגיש טוב היא הבעיה, אלא העובדה שהרצון לא ממומש. אדם אינו סובל כי יש לו רצון, אלא כי יש לו רצון שלא מתמלא. במילים אחרות, הבעיה האמיתית היא הקונפליקט שנוצר בין הרצון ובין המציאות שלא מתאימה לרצון זה.
הוא מדגיש שאם היית רוצה בדיוק את מה שיש לך, לא הייתה שום בעיה. הקושי נוצר כשאתה רוצה שהמציאות תהיה שונה מהמציאות הנוכחית.
מה שורש כל הבעיות?
אליעד מסביר שהבעיה הבסיסית...
- איך לזהות רצון אמיתי?
- האם אתה באמת רוצה הכל?
- מה גורם לקונפליקט פנימי?
- למה אני לא יודע מה אני רוצה?
- למה המציאות לא כפי שאני רוצה?
- מה השורש של הסבל?
- מי אחראי לסבל שלי?