הרצון העצמי הוא הדבר המרכזי שאליעד כהן מדבר עליו בהרצאה זו, ובפרט, כיצד הרצון הזה יוצר את כל הסבל שהאדם חווה. אליעד מסביר בצורה מפורטת שהסיבה היחידה לסבל בחיים היא הרצון העצמי. כשהאדם רוצה משהו ואין לו אותו, הוא סובל. אם האדם לא היה רוצה כלום, לא היה שום דבר שיגרום לו להרגיש רע. אליעד מחדד נקודה חשובה: כל זמן שיש לאדם רצון עצמי, הוא לעולם לא יוכל להרגיש שלמות אמיתית. אפילו האושר מותנה בכך שיש רצון שמתקיים, ולכן כל סוג של אושר תלוי ברצון, ולמעשה, כך גם סבל.
הוא מדגים זאת באמצעות מקרה שבו האדם אומר שהוא מוכן להפסיק להרגיש טוב, אם רק תיעלם תחושת הסבל והרע שהוא חווה. לפי אליעד, זהו מצב שמראה בבירור את התלות של הסבל ברצון העצמי.
מדוע בלתי אפשרי לכאורה להיפטר מהרצון העצמי?
אליעד כהן מציג בהרצאה את הפרדוקס העמוק סביב הרצון העצמי: כל ניסיון להעלים את הרצון נובע בעצמו מתוך רצון כלשהו. גם הניסיון להפסיק לרצות, הוא בעצמו רצון להפסיק לרצות, ולכן האדם לכאורה תמיד לכוד בתוך הרצון העצמי שלו. בכל פעולה שהאדם עושה כדי לא לרצות, הוא עדיין מפעיל רצון עצמי.
אליעד מדגיש שכדי להיות באמת חסר רצון, צריך להגיע למצב שבו לא אכפת לאדם אם הוא ירצה או לא ירצה. האדם צריך להפסיק לרצות באופן מוחלט, כולל להפסיק לרצות להפסיק לרצות.
כיצד הבנה יכולה להעלים את הרצון העצמי?
הדרך שאליעד מציע לפתרון הפרדוקס הזה היא לא דרך של פעולה או מאמץ, אלא דרך של הבנה עמוקה. לדבריו, קיימת הבנה מסוימת שאם האדם יגיע אליה, הרצון העצמי שלו יעלם באופן אוטומטי, בלי מאמץ נוסף.
הוא מסביר זאת באופן מדויק, באמצעות נוסחה ספציפית שאותה הוא מכנה "נוסחת השאלה". על פי נוסחה זו, האדם צריך לשאול את עצמו שוב ושוב את השאלה "למה אני רוצה את מה שאני רוצה?". ככל שהאדם יחפור בשאלה הזאת לעומק, בלי פחד ובלי לוותר, הוא יגיע בסופו של דבר לשורש העמוק ביותר של הרצון שלו.
מה קורה כשחוקרים את שורש הרצון העצמי?
אליעד מפרט שכאשר האדם שואל את עצמו למה הוא רוצה דבר מסוים, הוא מגלה שכבות שונות של סיבות לרצון שלו. אם הוא יחקור לעומק, הוא יגיע לשאלה עוד יותר בסיסית ועמוקה: "מה יוצר בכלל את הרצון הראשון שלי?", "למה בכלל יש לי רצון במציאות הזו?".
בדרך זו, לפי אליעד, האדם יעבור תהליך של גילוי עצמי משמעותי, יחשוף את המניעים האמיתיים שלו, ויגלה אמת עמוקה יותר לגבי המציאות ולגבי עצמו. בסוף התהליך, הוא יגיע לתפיסת מציאות אחרת לגמרי, כזו שבה אין הבדל בין לרצות ובין לא לרצות. הוא יחווה מצב שבו מבחינתו, לרצות ולא לרצות זה בדיוק אותו הדבר.
מה המשמעות של מצב בו אין הבדל בין רוצה ללא רוצה?
מצב זה מתואר על ידי אליעד כמצב של שלמות מוחלטת, מצב שבו האדם לא חווה את הרצון העצמי כבעיה, כי אין שום הבדל עבורו בין המציאות שבה הרצון מתקיים לבין זו שבה הוא איננו. במצב כזה האדם חופשי לחלוטין מסבל, מכיוון שאין לו סיבה להרגיש שחסר לו משהו.
איך להיפטר מהסבל דרך נוסחת השאלה?
אליעד מסכם את השיטה ואומר שלכל אדם שמרגיש סבל, יש דרך אחת ברורה, בטוחה ומוחלטת להיפטר ממנו. האדם צריך לשאול את עצמו: "למה רע לי?", "מה הסיבה שאני סובל?", "האם זה בגלל שהמציאות לא טובה, או שזה בגלל שאני לא רוצה את המציאות?". מכאן עליו להמשיך ולשאול לעומק עד שיגיע לשורש הראשוני ביותר: "למה בכלל אני לא רוצה לסבול?", "מה המקור הראשון לכך שיש לי בכלל רצון?".
מי שעושה זאת מספיק פעמים, יגיע לשכל מסוים, להבנה עמוקה, שבה הוא יראה שאין באמת הבדל בין מצב של רוצה למצב של לא רוצה. כך, באופן טבעי וללא מאמץ, הסבל שלו ייעלם.
אליעד מבהיר שאין כאן טריק, אלא תהליך של הבנה אמיתית. הוא גם מדגיש כי האדם לא באמת מפסיק לרצות, אלא פשוט לא חווה את הרצון באופן שגורם לו סבל, כי מבחינתו אין שום הבדל בין רוצה ולא רוצה.
- איך להפסיק לרצות?
- מה הסיבה לסבל בחיים?
- איך להגיע לשלמות אמיתית?
- מה זה רצון עצמי?
- איך להפסיק להרגיש רע?
- מהו שורש הרצון הראשון?
- כיצד להבין את המציאות באמת?
פירושו שהאדם ירצה משהו בדיוק כמו שהאבן רוצה. להביא את עצמו למצב שכל דבר טוב באותה מידה. למה שהאדם ירצה לבטל את הרצון העצמי של עצמו?
אם נתבונן נגלה שכל הסבל שיש לאדם הוא בגלל הרצון העצמי. וגם האושר. אם נתמקד בסבל נגלה שהסבל אכן תלוי ברצון העצמי של האדם. ולעיתים האדם מרגיש כל כך רע שהוא מעדיף להפסיק להרגיש טוב, תמורת זה שלא ירגיש רע. אז איך האדם יכול להפסיק לרצות?
ונחדד, שלכאורה נדמה שגם כדי להרגיש טוב, יש לרצות זאת. אז אם האדם יוותר על רצונות, אולי גם יפסיק להרגיש טוב? אך כאן נאמר שהטוב שהוא יחווה הוא טוב מסוג אחר שאינו תלוי ברצייה.
יש כאן פרדוקס. כל דבר שהאדם יעשה כדי להעלים את הרצון שלו, זה עצמו נובע מתוך רצון עצמי להעלים. הכוונה היא שעל האדם להעלים כל רצון, גם את הרצון להעלים את הרצון שלו. על האדם לבטל לגמרי הכל את כל הרצון העצמי שלו
וזה הפרדוקס. מה יכול האדם לעשות כדי להעלים את הרצון העצמי. מכאן שהאדם נגזר דינו לסבל.
כי אין סבל בלי רצון כלשהו. ואי אפשר לא לסבול כשיש לך רצון.
האדם לעולם לא ירגיש שלמות כל זמן שיש לו רצון. והסיבה שהאדם לא מאושר, היא משום שהאדם יש לו רצון עצמי וזה מה שגורם לו לא להיות מאושר. ומה עושים כדי להעלים את הרצון?
יש דרך, על ידי הבנה. אם תבין משהו מסוים או אז הרצון שלו יעלם מעצמו.
וכאן נתווה את הנוסחה, שאם האדם יעשה אותה אזי הוא יחווה העלמת רצון של עצמו. על האדם לשאול: למה אני רוצה את מה שאני רוצה?
ככל שישאל אזי יגיע לנקודה שלא ירצה, שלא יהיה הבדל בין רוצה ללא רוצה.
אם ישאל מספיק פעמים את השאלה הזו ויחפור עד הסוף, אזי בדרך יעבור כל מיני דברים ומניין נובעים הרצונות שלו, אך עליו לגלות מהו הרצון הראשון שיוצר את הרצון שלו?
מה גורם לנו במציאות שיהיה בכלל רצון, ואז יגיע למקום שאין שם שאלה, תפיסת מציאות שונה לגמרי.
וע"י שהאדם ישאל למה רע לי? מה הסיבה וכולי, ומי שיברר את הסיבה, מה הסיבה שיש רצון כלשהו, הכל יתהפך לו. ומי שיעשה זאת מספיק פעמים הוא יגיע לשכל מסוים, ששם הרצון יתבטל לו. הוא יחווה זאת שרוצה ולא רוצה יחווה אותם כאותו הדבר ממש.