אליעד כהן
ייעוץ עסקי ואישי
בשיטת EIP
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה כלום ✔שינוי הרגלים, לשנות הרגלים, הטמעת תהליכים, בבת אחת, צעד אחרי צעד, הכל או כלום, בכל פעם קצת, צעד קטן בכל פעם, בישול צפרדעים, שיטות שכנוע,...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






☎️
ייעוץ אישי בכל נושא!
050-3331-331
10:32שינוי הרגלים, לשנות הרגלים, הטמעת תהליכים, בבת אחת, צעד אחרי צעד, הכל או כלום, בכל פעם קצת, צעד קטן בכל פעם, בישול צפרדעים, שיטות שכנוע, איך לשכנע? שכנוע עצמי, לשכנע אחרים
מה המשמעות של משל הצפרדע והמים הרותחים?

אליעד כהן מתייחס בניתוח מפורט למשל מפורסם - הניסוי עם הצפרדע והמים הרותחים. הניסוי הוא כזה שאם לוקחים צפרדע וזורקים אותה לתוך מים רותחים, היא מיד תקפוץ החוצה ותחמוק מהסכנה. לעומת זאת, אם מניחים את הצפרדע במים קרים ומחממים את המים באיטיות ובהדרגה, הצפרדע לא מבחינה בסכנה ולא קופצת, ובסופו של דבר מתה. אליעד מסביר את הנמשל הפשוט של הסיפור: בני אדם, בדומה לצפרדע, מתרגלים בהדרגה לשינויים סביבם, גם אם מדובר בשינויים שליליים. אם היו נזרקים למציאות בעייתית בבת אחת, היו דוחים אותה מיידית. אך כאשר המצב מחמיר בהדרגה, הם מתרגלים אליו מבלי להתנגד.

כיצד הדוגמה על מחירי הדלק ממחישה את הנמשל?

אליעד כהן מציג דוגמה מחיי היום - יום של העלייה ההדרגתית במחירי הדלק. הוא מסביר שאם המחיר היה קופץ בבת אחת במאה אחוז, כולם היו מתנגדים לכך. אך כאשר המחיר עולה באיטיות של עשר אגורות בכל פעם, ובכל פעם יש גם ירידה קטנה ומייד שוב עליה נוספת, אנשים מתרגלים וחושבים שהמצב הגיוני ורגיל, למרות שהמחיר כבר הפך להיות גבוה משמעותית ממה שהיה בהתחלה. הדוגמה הזו ממחישה כיצד אנשים מסתגלים לשינויים קטנים מבלי להרגיש באיום או בסכנה, למרות שהמצב עלול להזיק להם בטווח הארוך.

איך משל הזבל מראה את הסכנה שבהרגלים הדרגתיים?

אליעד מביא דוגמה נוספת מהעולם המודרני: הזבל המצטבר. בהתחלה לא היה הרבה זבל, אבל עם הזמן כמות הזבל גדלה והפכה להיות בעיה עולמית. אם מלכתחילה היו מטילים על האנושות את כמות הזבל העצומה שנוצרת כיום, אנשים היו מתנגדים בתוקף. אך בגלל שהזבל הצטבר לאט - לאט, המצב התקבל בהדרגה. אליעד מדגיש את החשיבות של ראיית התהליך כולו מראש, כדי להבין לאן מובילים השינויים הקטנים האלה.

כיצד ניתן להשתמש בעיקרון ההדרגתיות באופן חיובי?

למרות שהעיקרון של הסתגלות הדרגתית מציג בדרך כלל את ההשפעות השליליות של קבלת הרגלים רעים, אליעד כהן מסביר שאפשר לנצל אותו גם לטובה. לדוגמה, אדם המעוניין לבצע שינוי חיובי בחייו, כמו להכניס הרגל חדש או לשפר את יכולת ההתמדה שלו, יכול לעשות זאת בהדרגה. הוא נותן דוגמה למישהו שקשה לו לשאול את עצמו שאלות עמוקות. במקום לדרוש מעצמו לעשות זאת כל היום, הוא יכול להתחיל מצעד קטן, כמו לשים תזכורת בטלפון שתעלה פעם בשעה, ואז להגביר את התדירות. כך, משהו שנראה קשה מאוד בהתחלה, יהפוך עם הזמן להרגל טבעי וקל יותר.

אילו דוגמאות מעשיות נוספות מדגישות את חשיבות ההדרגתיות?

אליעד נותן גם דוגמה מעולם הכושר הגופני: אדם שרוצה לעשות שפגאט לא יכול לבצע את התרגיל בבת אחת כי הוא עלול להיפצע. לכן, הוא נדרש לשפר את הגמישות שלו בצורה הדרגתית, צעד קטן בכל פעם. בכל פעם הוא מותח את גופו מעט יותר, עד שמגיע למצב שבו התרגיל מרגיש טבעי ופחות כואב.

הוא גם מדגים את העיקרון בהקשר של יחסים בינאישיים. לדוגמה, ילד שרוצה לקבל כסף מאמו יכול בהתחלה להציע לה עזרה בבית ללא תמורה, ובהדרגה לבקש משהו בתמורה קטנה, וכך עם הזמן, האם מתרגלת למצב שבו היא נותנת לו יותר ויותר דברים, עד שהיא כבר רגילה לתת, אפילו בלי תמורה מצדו. כך, משהו שנתפס בתחילה כנדיבות חד - פעמית, הופך להרגל קבוע.

מתי עדיף דווקא לבצע שינויים בבת אחת?

למרות היתרונות של הגישה ההדרגתית, אליעד מדגיש שיש מקרים בהם דווקא כניסה ישירה עדיפה. למשל, הוא מתייחס לדוגמה של כניסה לבריכה קרה. כשמישהו נכנס בהדרגה לבריכה קרה, הגוף שלו חווה קונפליקט, כי חלקו חם וחלקו קר, דבר הגורם לאי נוחות גדולה יותר מאשר כניסה חד - פעמית ומהירה למים. במקרה הזה, כניסה ישירה מאפשרת הסתגלות מהירה יותר.

הוא נותן דוגמה נוספת בהקשר של חרדות או פחדים: לפעמים, עדיף להתמודד עם פחד באופן ישיר (חשיפה ישירה), כי התהליך ההדרגתי עשוי להיות דווקא ארוך ומתיש מדי, וכך אנשים עלולים להימנע מההתמודדות עצמה. למשל, גבר שרוצה להתחיל עם אישה - לפעמים עדיף שיפנה אליה ישירות ויסתכן בדחייה, במקום לנסות בהדרגה, דבר שעלול להעצים את הפחד או המתח.

כיצד משל הצפרדע עוזר לנו להטיל ספק בהרגלים שלנו?

אליעד מדגיש שהעיקרון המרכזי של המשל הוא העלאת המודעות למצבים בחיינו, בהם ייתכן שאנו נמצאים שלא מתוך רצון אמיתי, אלא פשוט כי התרגלנו לכך. הוא ממליץ לשאול באופן מודע שאלות כמו: "האם אני באמת רוצה את זה, או שאני כאן כי אני רגיל?" ו - "האם הדבר הזה באמת טוב לי או שהוא רק מוכר?" ההבנה הזו יכולה לסייע לאדם להשתחרר מדברים שעושים לו רע לאורך זמן, או להכניס לחייו שינויים חיוביים בצורה קלה יותר.

אליעד מסכם שהמודעות לכך שאנחנו מסתגלים בהדרגה למצבים לא רצויים, מאפשרת לנו לבחור טוב יותר, לזהות דפוסים מסוכנים מראש וליצור שינויים משמעותיים וחיוביים בחיינו.
משל הצפרדע והחום ההדרגתי

הסיפור מתחיל בתיאור ניסוי ידוע עם צפרדעים: אם צפרדע תושלך לתוך מים רותחים, היא תקפוץ החוצה באופן מיידי, אך אם תניח אותה במים קרים ותחמם אותם בהדרגה, היא תישאר בהם עד שתמות. הרעיון מאחורי הניסוי הזה משמש כמשל למצבים שבהם אנשים מסתגלים למציאות לא רצויה מכיוון שהשינויים בה נעשים בצורה הדרגתית.

המשמעות הפסיכולוגית של הניסוי

ישנם דברים שלימדו אותנו, אך איננו בוחנים האם הם נכונים או לא. לעיתים, אנו מסתגלים למשהו בצורה כל כך הדרגתית, עד שהוא הופך למובן מאליו ואיננו מטילים בו ספק. זה מתקשר לתהליך שבו אנשים מתרגלים למציאות מסוימת ונמנעים מהטלת ספק רק כי הם "כבר רגילים לכך".

המהות של הסיפור היא שבמצבים מסוימים, אילו היינו נזרקים בבת אחת למציאות מסוימת, היינו דוחים אותה מיד. אך אם השינוי קורה בצורה הדרגתית, אנו מקבלים אותו. זה נכון לא רק ביחס לתפיסות, אלא גם ביחס למצבים יומיומיים - כמו עליית מחירי הדלק או הצטברות של פסולת - אם היו קופצים למצב הסופי בבת אחת, היינו מתנגדים לו, אך מאחר שזה קרה לאט לאט, התרגלנו.

מה אפשר ללמוד מזה?

אם אנחנו מזהים שהתהליך הזה מתרחש בחיים שלנו, עלינו לפתח מודעות ולנסות לראות את הסוף של התהליך כבר בשלבים הראשונים שלו. במקום להתרגל לשינויים קטנים שמובילים אותנו בהדרגה למצב לא רצוי, עדיף לזהות את הדפוס ולהגיב בהתאם.

השלכות נוספות של התהליך

התהליך הזה לא רק שלילי, אלא יש לו גם צדדים חיוביים. באותו אופן שבו אפשר לגרום לאדם להסתגל לרע, ניתן להשתמש בשיטה ההדרגתית כדי לגרום לאדם להסתגל לטוב. אם קשה לאדם לעשות שינוי חיובי בבת אחת, ניתן לבצע אותו בהדרגה, צעד אחר צעד, עד שהוא הופך להיות טבעי עבורו.

שימושים מעשיים של השיטה

הסיפור הזה יכול לשמש גם ככלי לשינוי עצמי או להשפעה על אחרים. לדוגמה, אם מישהו רוצה להרגיל את עצמו לחשוב בצורה מסוימת או לאמץ הרגל חדש, עדיף שיתחיל בצעדים קטנים ויגביר את הקצב בהדרגה. כך, משהו שהיה נראה בלתי אפשרי הופך להיות קל יותר עם הזמן.

דוגמה נוספת היא בתרגול גופני - מי שרוצה להגביר את הגמישות שלו לא יכול לעשות זאת בקפיצה אחת, אלא באמצעות שיפור הדרגתי. באופן דומה, אם מישהו רוצה לשפר את יכולתו להתמיד במשימות קשות, אפשר להתחיל ממשימות קלות יותר ולהעלות את הקושי בהדרגה.

השוואה בין שיטות שונות

למרות שהשיטה ההדרגתית עובדת במקרים רבים, יש מקרים שבהם דווקא גישה ישירה עדיפה. למשל, אם אדם צריך להיכנס לבריכה קרה, לעיתים עדיף לקפוץ ישר פנימה במקום להיכנס לאט, כי הכניסה ההדרגתית עלולה לגרום לו לחוות יותר אי - נוחות.

דוגמה נוספת היא בתחום החרדות - לעיתים, התמודדות ישירה עם פחד (מה שנקרא "חשיפה ישירה") יכולה להיות יעילה יותר מאשר התמודדות הדרגתית. לכן, בכל מצב יש לבדוק איזו גישה עדיפה - האם להיכנס בהדרגה, או פשוט לקפוץ פנימה ולסיים עם זה.

מסקנה

המשל על הצפרדע מאפשר לנו להבין כיצד אנו מסתגלים בהדרגה למצבים שאולי היינו דוחים אם הם היו נכפים עלינו בבת אחת. מצד שני, אותו עיקרון יכול לשמש גם לטובתנו - כשאנחנו רוצים להסתגל לשינויים חיוביים. המודעות לתהליך הזה מאפשרת לנו לשאול: האם אני עושה את מה שאני עושה כי אני באמת רוצה, או רק כי התרגלתי? האם אני במקום הזה כי הוא טוב עבורי, או כי פשוט לא שמתי לב לשינויים הקטנים שהביאו אותי אליו? ההבנה הזו יכולה לעזור לנו לקחת שליטה על חיינו, לבחור את השינויים שאנו רוצים ולעמוד על המשמר מול אלה שאינם מועילים לנו.
ש: הוא כאילו.

אליעד: מי?

ש: המורה שלי אז הוא מספר לנו על.

אליעד: רק דבר יותר בקול קצת תנסה.

ש: הוא סיפר לנו על ניסוי כזה שעשו עם צפרדעים.

אליעד: ניסוי שעשו עם צפרדעים אוקי.

ש: שכאילו אם אתה מניח צפרדע בתוך מים ואז אתה שופך עליה מים רותחים אז ישר היא קופצת ישר עפה משמה אבל אם אתה מניח אותה במים וכאילו.

אליעד: מכיר את הסיפור אוקי.

ש: לאט לאט מרתיח את זה אז היא נשארת כאילו בחום עד שהיא מתה.

אליעד: אם עכשיו תיקחי צפרדע תזרקי אותה לתוך סיר רותח היא תקפוץ החוצה לעומת זאת אם תכניסי צפרדע למים קרים ותתחילי להרתיח לאט לאט היא לא תקפוץ החוצה עד שהיא תמות, כמו שנגיד גרגמל היה עושה לדרדסים הוא היה שופך אותם ואז לאט לאט היה מרתיח את המים פתאום אומר רגע חם לי פה כאילו פתאום הם היו קולטים שהם הולכים למות.

ש: ואז הוא כאילו דיבר איתנו על זה, אז אני לא יודע למה כי השלכתי את זה לדברים שאתה אומר הוא דיבר על זה שכאילו שיש דברים שלימדו אותנו ואנחנו צריכים לברר עם עצמנו האם זה משהו שזרקו אותנו לתוך ואז אנחנו לא נקבל את זה אבל זה יותר מתקשר באופן שבו.

אליעד: מה זה אומר לך איפה אתה הצפרדע ואיפה המים החמים?

ש: זהו זה הכיוון של לקחת את זה לצד השני שכאילו אנחנו צריכים לבדוק עם עצמנו הרבה פעמים אולי בעצם הרגילו אותנו שזה בסדר.

אליעד: בצורה מדורגת נכון.

ש: כן אז זה כאילו מתקשר לכל מה שאתה אומר להטיל ספק כי בגלל שאנחנו הרבה פעמים נמצאים במקום הזה שהורגלנו כבר שזה ככה וזה לא צריך להיות וכאילו זהו להטיל על זה ספק.

אליעד: זה לא רק על הקטע של הורגלנו זה הורגלנו לדבר שאם מלכתחילה, מה זה אומר מה המהות של הסיפור? שאם היו עושים לך רע מלכתחילה היית אומר "לא רוצה" אז התחילו לאט לאט כל פעם, בהתחלה זה בכלל היה מים קרים נעימים ואז פתאום היה בהם טיפה חם ואפילו יותר נעימים בכלל ואחר כך זה פתאום התחיל להיות טיפה לא נעים אחר כך זה עוד טיפה לא נעים ואחר כך זה עוד טיפה לא נעים ואתה כבר רגיל להיות בזה עד שאתה מת.

ש: כן זה בדיוק מה שהוא אמר.

אליעד: עכשיו השאלה היא אז מה זה אומר לגבי הבן אדם? שיש דברים שכאילו שהורגים אותו לאט לאט והוא לא נלחם בהם.

ש: כן הוא מקבל את זה כאילו שזה בסדר.

אליעד: נגיד המחיר של הדלק אם היו מעלים אותו בבת אחת במאה אחוז ועל כל פעם מעלים אותו בעשר אגורות עוד עשר אחר כך מורידים בשתי אגורות אחר כך מעלים בעוד עשר אגורות, אחר כך מורידים בחמש אגורות כל פעם מעלים ומעלים מורידים קצת מעלים ומעלים מורידים קצת.

ש: וזה כאילו בסדר.

אליעד: כן אתה אומר זה הגיוני.

ש: הוא נגיד נתן דוגמא עם זבל כאילו שבהתחלה לא היה הרבה זבל אז היום יש לנו כמויות זבל למרות ששתי שליש מהאוכל בעולם נזרק שנוצר כאילו.

אליעד: אוקי.

ש: אבל אם נגיד היו באים בבום מההתחלה ומגיעים למצב הקיים אז האנשים היו מתלהמים הם לא מקבלים את זה.

אליעד: יפה אז מה זה בעצם אומר? זה אומר בעצם שמראש לראות את הסוף של התהליך, זאת אומר כשאתה נכנס לתהליך תנסה לראות את הסוף שלו ואז אתה יכול למנוע מעצמך מצבים כאלה.

ש: אני פשוט קישרתי את זה למה שאתה מדבר על להטיל ספק כי כאילו הרבה פעמים אנחנו כבר בתוך המים רותחים כבר כאילו ואנחנו לא יודעים את זה אז כאילו להטיל ספק על המצב האם מחויב שזה יהיה ככה.

אליעד: האם אני באמת רוצה אותו או שאני נמצא פה כי אני כבר רגיל להיות פה.

ש: כן.

אליעד: זה כמו להגיד שיש איזו התנהגות שאתה עושה אותה ואתה שואל את עצמך "האם אני באמת רוצה לעשות אותה או שאני פשוט בגלל שאני כבר כל כך הרבה זמן עושה אותה לכן אני עושה אותה למרות שהיא עושה לי רע בכלל?". עכשיו בא ננסה לראות אם זה מחויב, זה מחויב אולי יש משהו טוב בזה בכלל?

ש: אם לא היה בזה משהו טוב לא היינו עושים את זה.

אליעד: באמת את בטוחה בזה. הלאה עכשיו השאלה בא ננסה לראות התהליך הזה הוא רק רע? קודם כל יש בו גם משהו טוב, שנייה קודם כל מה שאמרת זאת שיטה זאת אומרת יש פה את המובן השלילי, מה אומר המובן השלילי? המובן השלילי אומר שמישהו יכול לרמות אותך ויכול בעצם לקחת משהו שעושה לך מאוד רע, נגיד שמישהו רוצה לעשות לך מאוד רע אז הוא לא ישר יעשה לך רע הוא יתחיל בכלל לעשות לך טוב ואז יעשה לך טיפה רע ועוד טיפה רע עד שאתה כבר רגיל וכבר נראה לך שהרע הזה זה כבר כאילו, הרע הזה עד שהרע הזה הורג אותך ואתה אפילו לא חשבת להילחם בו כי אתה כבר רגיל להיות פה.

אבל יש לזה גם היבטים חיוביים מה ההיבטים החיוביים? קודם כל אם אתה רוצה לעשות את זה למישהו אחר ולאו דווקא רע. שים לב המהות של העניין היא שבעצם בן אדם מתרגל למשהו מרוב שהוא מתרגל הוא כבר לא רואה שזה רע, אם כל פעם תעשה לו עוד טיפה רע ועוד טיפה רע הוא יתרגל אבל מה האמת שזה לאו דווקא רע זה גם דבר שהוא טוב ושאתה חושב שהוא רע. אפשר לקחת את הסיפור הזה כדוגמא חיובית איך לבשל צפרדעים, מה זאת אומרת? יש בתוכו של הבן אדם דברים טובים שהוא רוצה לעשות אבל קשה לו לעשות אותם.

נגיד לדוגמא בן אדם רוצה נגיד לשאול את עצמו למה ונגיד שקשה לו לשאול את עצמו למה, אוקי אז הוא יכול כמו בצפרדע אם לדוגמא נגיד הוא יגיד לעצמו "טוב מעכשיו אני כל היום שואל את עצמי למה נצמד לאמת זה וזה, קשה לא אני לא יכול קופץ משם, מים רותחים לי קופץ", יפה אז אומרים לו "אדוני תשאל פעם בשעה שים לך שלט תזכורת בפלאפון פעם בשעה, למה אתה עושה את מה שאתה עושה" סתם תזכורת כזאת כל שעה, אוקי נחמד קופץ popup לראש אחר כך תעשה לך משהו יותר ויותר ואז בעצם הדבר שנראה לך הכי רע עד כדי כך שאם היו זורקים אותך למים החמים והיית בורח ממנו יכול בכלל להיראות לך כטוב עד כדי כך שאפילו אם הוא יהרוג אותך לא תברח ממנו.

אוקי זאת אומרת יש פה שכל הפוך, מה הרעיון? שהסיפור הזה שסופר במקור סופר כתיאור של דבר רע ואני הסתכלתי על המהות של התהליך שאלתי את עצמי האם שהתהליך הזה משקף משהו רע לא בהכרח. נגיד בן אדם נגיד שלומד יוגה ונגיד שהוא עושה תרגילי גמישות נניח אז הוא לא יכול בבת אחת אם ייקחו אותו בבת אחת יגידו לו תעשה שפגאט הוא לא יכול הוא ישר יפצע ימות, יברח לא יודע מה אז אומרים לו תגיע לאיזה מצב תישאר שם עכשיו עוד טיפה ועוד טיפה עד שהוא מגיע למצב שהוא מתרגל לזה וזה כבר נראה לו טבעי.

זאת אומרת אפשר גם לראות את זה בקטע טוב דווקא גם אם אתה רוצה לעשות את זה על מישהו אחר, אוקי דוגמא נגיד אתה נגיד רוצה כסף מאמא שלך נגיד סתם, לא שנייה אתה בהתחלה אומר לה "אולי אני אעזור לך בבית?" סתם אתה בכלל בא מתנדב עוזר, אחר כך אתה אומר לה "אולי את יודעת תכיני לי צהריים תוך כדי כזה" כן אתה עוזר היא תכין לך צהריים, "תני לי איזה משהו" כן אתה ילד טוב עוזר ואז אתה מרגיל אותה לתת ואז אתה כל פעם עובד קצת פחות, אתה מבין ואז בסוף היא כבר התרגלה לתת ואתה בכלל עזבת את הבית, אתה מבין ואז אתה צועק עליה "למה לא נתת לי היום כסף" אתה מבין כאילו וזה בכלל התחיל מזה שאתה בכלל רצית להתנדב לעזור, יפה זה 1. עכשיו 2. במובן שאתה מול עצמך אם יש משהו שקשה לך ואתה אומר, ברמה כל קשה לך שזה נראה לך כמו מים רותחים שהיית בורח מהם אז אתה יכול לאט לאט להיכנס.

ש: לנסות באופן הדרגתי.

אליעד: כן אבל מה ההפך של זה בוא נמצא את ההפך, האם בהכרח מחויב שכשבן אדם מיישם משהו הדרגתי יהיה לו יותר קל? לא בהכרח למה לא בהכרח בא ננסה לחשוב את ההיגיון למה לא בהכרח, איפה יש דוגמא.

ש: הדרגתי יכול להביא תירוץ לא להתמודד עם משהו שהוא קשה מדי.

אליעד: איפה יש מקרים שבהם תהליך הדרגתי שאתה לא יכול לעשות אותו אתה יכול לעשות אותו או בבת אחת או לא לעשות אותו בכלל?

ש: חרדה מסוימת.

אליעד: לא שנייה בא ננסה לחשוב נגיד שיש בריכה קרה, אוקי בריכה קרה בן אדם נגיד רוצה להיכנס אליה עכשיו יש את הגישה שאומרת תיכנס כל פעם טיפה, אבל מה הרעיון? הרעיון הוא שכשבן אדם נכנס רק טיפה בכל פעם אז יש לו יותר קונפליקט בגוף כי חלק מהגוף חם חלק מהגוף קר ואז הגוף לא יודע מה לעשות והגוף משתגע.

ש: לגמור עם זה כבר.

אליעד: בדיוק ואז הוא לא יכול להיכנס כי הוא נכנס לאט לאט אומר אני אתרגל לקור אבל זה סבל מאוד קשה שיש חצי גוף חם וחצי גוף קר נגיד אז לפעמים דווקא אם אתה לא רוצה שיהיה לך קר תיכנס כל כולך ואז כאילו יהיה לך אומנם יותר קשה בהתחלה אבל אז כאילו כבר התרגלת. נגיד שאתה מתחיל נגיד עם מישהי אז אתה יכול להגיד "אוקי אני אתחיל איתה לאט לאט" אבל יכול להיות שאתה תהיה בחרדה ואז אתה לא תצליח לדבר איתה בכלל, לפעמים אתה אומר "יאללה אני אתחיל איתה באופן חופשי מקסימום היא תגיד לי לא" אבל יכול להיות שזה גם כן יצליח כי אתה כאילו הימרת על כל הקופה.

ולכן מה אנחנו מבינים שלפעמים יש שיטה לקפוץ בבת אחת ולפעמים דווקא אם הבן אדם יהיה מוכן לקפוץ למים הרותחים רק אז הוא יוכל להיכנס אליהם אם לא, אם אתה תגיד "טוב לאט לאט" אתה ברחת כבר אין אפשרות לאט או שאתה עושה את זה או שלא. ולפעמים יש גם את הגישה ההפוכה ובן אדם שרוצה לעשות משהו צריך לחשוב שיש לו שתי שיטות אפשרות אחת לקפוץ לזה במכה אחת ואפשרות לעשות את זה מדורג, עכשיו אותו דבר כשבן אדם שהוא כבר עושה משהו ושזה מהצד המקורי של הסיפור לברר האם "אני עושה את זה כי אני רוצה, אני עושה את זה כי אמרו לי, אני עושה את זה כי אני רגיל, אני עושה את זה למרות שאני לא רוצה?" כל הדברים האלה. טוב הבנו את הסיפור?

ש: כן.

אליעד: אוקי.
שלטים לפתח רצון אמיתי הבנה דרדס חיים חופש אולי אני אז מה אדם צריך מחויב איך לשכנע בבת אחת בישול בישול צפרדעים בכל פעם קצת הטמעת תהליכים הכל או כלום הרגל הרגלים כלום כלום או הכל לגרום לאחרים לשכנע לשכנע אחרים לשנות לשנות הרגל לשנות הרגלים לשנות התנהגות צעד אחרי צעד צעד קטן בכל פעם צפרדע שיטה לשכנוע שיטות שיטות לשכנוע שיטות שכנוע שיטת שכנוע שינוי שינוי הרגל שינוי הרגלים שינוי התנהגות שינויים שכנוע שכנוע עצמי תהליך תהליכים
כלום, איך להיות מאושר בלי לעשות כלום? איך להשיג אושר מוחלט בלי לעשות כלום? איך להצליח בהכל בלי לעשות כלום? איך לא לעשות כלום? הכי טוב לא לעשות כלום, בשביל מה לעשות משהו? הפחד מהכלום, הפחד מהשעמום, להפוך להיות כלום
כלום, איך להיות מאושר בלי לעשות כלום? איך להשיג אושר מוחלט בלי לעשות כלום? איך להצליח בהכל בלי לעשות כלום? איך לא לעשות כלום? הכי טוב לא לעשות כלום, בשביל מה לעשות משהו? הפחד מהכלום, הפחד מהשעמום, להפוך להיות כלום
כלום, איך להיות מאושר בלי לעשות כלום? איך להשיג אושר מוחלט בלי לעשות כלום? איך להצליח בהכל בלי לעשות כלום? איך לא לעשות כלום? הכי טוב לא לעשות כלום, בשביל מה לעשות משהו? הפחד מהכלום, הפחד מהשעמום, להפוך להיות כלום מהו הרעיון המרכזי של הרצאה על איך להיות מאושר בלי לעשות כלום? המרצה, אליעד כהן, מציג את הרעיון המרכזי של איך להיות מאושר לחלוטין ... אושר מוחלט. הרעיון הוא שאדם שמחפש דרך להרגיש טוב ב - 100%, לאהוב את עצמו באופן מוחלט ולהיות שלם, צריך להגיע למצב שבו הוא מסוגל לא לעשות כלום מבחירה חופשית. זהו אתגר לא פשוט, שכן אנשים בדרך כלל מרגישים צורך לשנות משהו כל הזמן - עליהם לתרגל מצבים שבהם הם יושבים או שוכבים ומפסיקים לבצע כל פעולה מבחירה מודעת. מדוע קשה כל כך לא לעשות כלום? למרות שהרעיון של לא לעשות כלום עשוי להישמע פשוט, מדובר באתגר עצום. אליעד מסביר שהאבנים, הקירות, או מי שמת לא עושים כלום. אלא שמי שעדיין חי, לא מצליח לשבת בלי לדחוף את עצמו לפעולה כלשהי. בכל רגע עולה מחשבה שמביאה אותנו לרצות לזוז, לשנות, להגיב או לעשות משהו, אף אם אין לכך צורך אמיתי. מהו לא לעשות כלום ומה זה אומר בפועל? הכוונה בלא לעשות כלום היא לא להימנע מפעולות שלא בשליטתנו, כמו זרימת הדם בגוף, אלא להימנע מכל ... אך המטרה היא לא להיגרר לפעולה מתוך רצון לשנות משהו. מה קורה כאשר מחשבות מתחילות לצוף בזמן שנפנים לתרגול זה? כאשר אדם עוסק בתרגול לא לעשות כלום, המחשבות מתחילות לצוף: קום, עשה משהו, אתה לא יכול לשבת פה לנצח, או ... לקום? למה אני צריך לשנות משהו? התהליך הזה מחליש את הדחף לשנות את המציאות ולבצע פעולות מתוך רצון לברוח משעמום או פחד. איך התרגול לא לעשות כלום מחליש את הרצון המתמיד לשנות את המציאות? ההבנה המרכזית היא שכל פעולה ... מה שגורם לרצון המתמיד לשנות את המציאות. ככל שהאדם יתמודד עם המחשבה הזו ויחקור אותה יותר, הדחף לשנות יחלש בהדרגה. האם התרגול של לא לעשות כלום גורם לדיכאון? אליעד מדגיש כי לא לעשות כלום לא משדר תחושת דיכאון. יש הבדל ברור בין אדם שלומד לא לעשות כלום מתוך חקירה פנימית לבין אדם שנכנס לדיכאון, שבו כל פעולה נראית חסרת ערך. ... לרצון לשנות ולהבין את מהותו. זהו לא תהליך של שלילה אלא של חקירה חיובית ועמוקה על המניעים שלנו. מהן התועלות האפשריות מהתרגול לא לעשות כלום? ישנן מספר תועלות מרכזיות: 1. חיזוק יכולת ההתמודדות עם הדחף המתמיד ... לומר שום דבר לא משנה כדי לפתור הכל? לא. יש סכנה בהצהרה שום דבר לא משנה משום שהיא עשויה ליצור אחדות שקרית, בה אדם משדר שהוא לא אכפת לו מכלום, בעוד שבפועל הוא ממשיך לשאת רגשות פנימיים של סבל. במקום זאת, אליעד ... את עצמך: למה אני צריך לקום? למה אני צריך לעשות משהו? ולא לקבל את המחשבות כוודאות. איך להחליש את הרצון? איך להשתחרר מהרצון? מהי מדיטציית כלום? איך להרגיש שהחיים הם משחק? איך להשתחרר מכל הרצונות? מה לעשות ... לחשוב שיש משהו פרקטי שעליו לעשות כדי להגיע לכך. אך ההסבר מדגיש שאם אדם רוצה להיות מאושר לחלוטין, הוא צריך להגיע למצב שהוא מסוגל שלא לעשות כלום מבחירה חופשית. מדוע הדבר הקשה ביותר הוא לא לעשות כלום? הפעולה של לא לעשות כלום נראית פשוטה, אך למעשה היא אחד האתגרים הגדולים ביותר. האבנים לא עושות כלום, קירות אינם עושים כלום, מי שמת לא עושה כלום, ומי שטרם נולד גם לא עושה כלום. אך עבור אדם חי, הדבר קשה מאוד: בכל רגע עולה מחשבה כלשהי שגורמת לו ...
רוצה להיות כלום, רוצה להיות משהו, כלום או משהו, מה זה כלום? מה זה משהו? מה גדול ממה? כלום יחסי, כלום מוחלט, משהו יחסי, משהו מוחלט, מה זה אין סוף? חלק ממשהו, חלק מהשלם
רוצה להיות כלום, רוצה להיות משהו, כלום או משהו, מה זה כלום? מה זה משהו? מה גדול ממה? כלום יחסי, כלום מוחלט, משהו יחסי, משהו מוחלט, מה זה אין סוף? חלק ממשהו, חלק מהשלם
... להיות כלום, רוצה להיות משהו, כלום או משהו, מה זה כלום? מה זה משהו? מה גדול ממה? כלום יחסי, כלום מוחלט, משהו יחסי, משהו מוחלט, מה זה אין סוף? חלק ממשהו, חלק מהשלם מה זה כלום ומה זה משהו? אליעד כהן מסביר באופן עמוק ומפורט על המושגים כלום ומשהו, ומנסה להראות שאין עדיפות מוחלטת לאף אחד מהמושגים האלה. תחילה הוא מסביר שהבעיה המרכזית היא שאנשים לא מגדירים במדויק את השאלות שלהם, ולכן ... הוא מדגיש שאם האדם יגדיר באופן מוחלט ומדויק את השאלות, הוא יקבל תשובות מוחלטות וברורות. מה ההבדל בין כלום יחסי לכלום מוחלט? אליעד מבהיר שיש כלום יחסי ויש כלום מוחלט. כלום יחסי הוא מצב בו חסר דבר ספציפי, למשל אם יש קופסה בלי תפוחים, נאמר שהקופסה היא ריקה, ולכן זה כלום יחסי. אבל כלום מוחלט הוא מצב בו לא קיים דבר כלל, אפילו לא אוויר או מקום. כלום מוחלט, לדבריו של אליעד, הוא מושג שאינו קיים באופן ממשי כי בכל רגע נתון קיים משהו, אפילו אם הוא מאוד מופשט או דק. האם משהו הוא תמיד יחסי? לפי ... כדור הארץ. אם הוא היה הופך למשהו מוחלט, כזה שממלא את כל המציאות, הוא היה מאבד את הייחודיות שלו והופך שוב לכלום. מכאן, שכל מושג של משהו או כלום מוגדר תמיד ביחס למשהו אחר. מה המשמעות של אינסוף ביחס למשהו ולכלום? אליעד מדגיש כי אינסוף הוא מושג שאינו ניתן להגדרה מוחלטת, וכאשר מנסים לתפוס אינסוף, מתמודדים עם העובדה שאי אפשר להגדירו באופן סופי. גם כלום מוחלט דומה לאינסוף, כי אי אפשר להגדיר או לתפוס אותו באמת. לכן, גם מושגים כמו משהו או כלום הם תמיד מוגבלים ביחס לאינסוף, ותמיד קיימת בהם אי - ודאות מסוימת. למה אנשים רוצים להיות כלום? אליעד כהן נותן דוגמאות רבות מדוע אנשים מעדיפים לפעמים להיות כלום ולא משהו. למשל, אדם אומר שהוא רוצה להיות כלום כי הוא מרגיש שמשהו מפריע לו. אליעד מסביר שזו אשליה - כי אם באמת היה אותו אדם כלום מוחלט, לא היה לו שום רצון או יכולת להגיד שהוא כלום. הרצון עצמו להיות כלום כבר מעיד שהוא משהו. אנשים מחפשים להיות כלום כי זה נתפס כמצב בלי סבל או בעיות, אבל גם המצב הזה הוא יחסי ולא מוחלט. האם כלום גדול או קטן ממשהו? אליעד נותן דוגמאות מעניינות על השאלה מה גדול ממה - כלום או משהו. מצד אחד, נדמה שמשהו הוא גדול יותר, כי הוא כולל בתוכו את הכלום. מצד שני,
מה זה אין סוף? מה זה הכל? מה זה כלום? כלום זה הכל, הכל זה כלום, סוגים של אין סוף, כמה זמן עבר מהתחלת הזמן? הכל עשוי מכלום, ממה הכל עשוי, סוגים של כלום, סוגים של אין, יש או אין, מהות המציאות
מה זה אין סוף? מה זה הכל? מה זה כלום? כלום זה הכל, הכל זה כלום, סוגים של אין סוף, כמה זמן עבר מהתחלת הזמן? הכל עשוי מכלום, ממה הכל עשוי, סוגים של כלום, סוגים של אין, יש או אין, מהות המציאות
... זה אין סוף? מה זה הכל? מה זה כלום? כלום זה הכל, הכל זה כלום, סוגים של אין סוף, כמה זמן עבר מהתחלת הזמן? הכל עשוי מכלום, ממה הכל עשוי, סוגים של כלום, סוגים של אין, יש או אין, מהות המציאות מה זה אינסוף והאם באמת הכל עשוי מכלום? ההרצאה של אליעד כהן מתמקדת בשאלות פילוסופיות עמוקות ומאתגרות, העוסקות במושגים אינסוף, הכל וכלום. ההסבר נפתח ברעיון הטוען כי הכל בעצם זה כלום, וכי הכלום הזה מכיל בתוכו את כל הדברים האפשריים. אליעד מסביר באמצעות ... וכל ההפכים שלהן (שולחן שהוא גם לא שולחן, כיסא שהוא גם לא כיסא), מתקבל משהו חסר כל הגדרה, בלתי ניתן לתפיסה, אך לא באמת כלום. אליעד מדגיש נקודה זו: גם אם זה לא מוגדר, זה עדיין משהו. לדבריו, הכלום האמיתי הוא לא חוסר הגדרה, אלא מצב שבו סך כל הדברים כולל את ... יחד, התוצאה תהיה אפס. כך בעצם האינסוף של כל המספרים וההפכים שלהם, כאשר הם מחוברים יחד, הופך לאפס. זהו בעצם המושג הכל שהוא כלום. האם אפשר באמת לדמיין כלום או אין? אליעד מוסיף דוגמה נוספת, מתחום הפיזיקה והתפיסה ... ויותר לתוך חומר מסוים. ככל שמתקרבים יותר פנימה, רואים פחות ופחות, עד שלכאורה לא רואים דבר. אבל אליעד מדגיש שהמושג לא רואים כלום אינו מדויק. לדבריו, גם כאשר אנו לא רואים כלום, זה עדיין משהו. אם נסתכל על חומר ונעשה לו זום - אין אינסופי, בסוף נגיע למצב שבו אנחנו לא מזהים שום דבר, אלא משהו אחיד. אבל המשהו הזה הוא עדיין לא כלום. הוא אמנם אחיד וחסר הגדרות, אבל הוא עדיין משהו. לכן, אי אפשר באמת לדמיין כלום אמיתי, אלא רק מצבים של משהו חסר הגדרות או צורה. איך הכל והכלום קשורים למציאות עצמה? הטענה המרכזית של אליעד כהן בהרצאה היא ... את אי - קיומו של השולחן, גם את האדם וגם את אי - קיומו של האדם. מצב כזה, של הכל וההפכים יחד, יוצר מצב בלתי מוגדר, שהוא בעצם כלום. לכן, לדבריו, המציאות היא מצב שבו הכל והכלום הם שני צדדים של אותה מטבע. לדעתו של אליעד, אם אנחנו חושבים שהעולם מורכב מדבר אחד בסיסי (אטומים), הדבר הזה, גם אם הוא אחיד, הוא לא באמת כלום. הוא פשוט חומר בסיסי שאינו מוגדר מספיק כדי שנזהה אותו כדבר ספציפי, אבל הוא עדיין קיים. בכך, אליעד מחדד את הרעיון שהמושגים הכל וכלום הם מושגים פילוסופיים עמוקים שקשורים אחד בשני, ושהמציאות היא בעצם ביטוי של המורכבות והפשטות גם יחד. לסיכום, אליעד מסביר שהמושג כלום אמיתי הוא לא חוסר בחומר, אלא דווקא המצב שבו כל החומרים וכל ... שלנו, לדבריו, היא בדיוק המקום שבו ההפכים האלה מתבטאים בצורה נפרדת ומוגדרת, אך מאחורי הקלעים, כולם עשויים ממה שהוא מכנה כלום. מה זה אינסוף? האם הכל עשוי מכלום? סוגים של כלום מה ההבדל בין אפס לאינסוף? איך כלום יכול להיות הכל? מה זה מהות המציאות? האם אפשר לדמיין כלום?
אין לי חשק לעשות כלום, לא בא לי לעשות שום דבר, אין לי חשק לכלום, חוסר חשק, בא לי רק לישון, בא לי לא לעשות כלום, לא בא לי לעשות כלום, אין לי חשק לעשות משהו, אין לי מוטיבציה, אין לי חשק לשום דבר, דיכאון, מותר לא לעשות כלום
אין לי חשק לעשות כלום, לא בא לי לעשות שום דבר, אין לי חשק לכלום, חוסר חשק, בא לי רק לישון, בא לי לא לעשות כלום, לא בא לי לעשות כלום, אין לי חשק לעשות משהו, אין לי מוטיבציה, אין לי חשק לשום דבר, דיכאון, מותר לא לעשות כלום
... לי חשק לעשות כלום, לא בא לי לעשות שום דבר, אין לי חשק לכלום, חוסר חשק, בא לי רק לישון, בא לי לא לעשות כלום, לא בא לי לעשות כלום, אין לי חשק לעשות משהו, אין לי מוטיבציה, אין לי חשק לשום דבר, דיכאון, מותר לא לעשות כלום מה לעשות כאשר אין לי חשק לעשות כלום? במהלך ההרצאה, אליעד כהן מדבר על מצב שבו אדם מרגיש שאין לו חשק לעשות שום דבר. הוא מעלה את השאלה מה על אדם לעשות כאשר הוא לא רוצה ... חייב לעשות משהו. מה אסור לחשוב כאשר אין חשק לעשות כלום? המסר המרכזי של אליעד הוא שאין שום צורך להילחם בתחושות אלה, וחשוב להימנע מהמחשבה שהחובה לבצע משהו היא מהותית. במילים אחרות, אם אדם ... אליעד טוען שאין שום חובה כזו. אם אדם לא רוצה לעשות כלום, הוא לא חייב לשבור את תחושת החוסר רצון הזו. האם חוסר רצון לעשות משהו באמת רע? אליעד גם מעלה את השאלה אם זה באמת רע לא לעשות כלום. הוא מציע שאלו מחשבות שמחייבות בדיקה: האם זה באמת משנה אם לא עשינו משהו? האם זה באמת משנה אם לא ביצענו את כל המטלות והמשימות שמציב ... ומסודרים. אבל אליעד שואל, מי החליט שזה רע לא לעשות כלום? הוא מציין דימוי של כדור הארץ, כאשר הוא מציין את הקיום של היקום והכוכבים. יש מקום גם לריק, למקום שבו אדם יכול פשוט להיות. אליעד ... הוא לא חייב להילחם בזה. מה חשוב לדעת על לא לעשות כלום? אליעד מסביר כי אחד הדברים הקשים ביותר הוא לא לעשות כלום. ברגע שאדם מנסה לא לעשות שום דבר, הוא מתחיל להרגיש תחושות של חוסר מנוחה, ולעיתים אף מתחיל להתחרפן. לכן, הוא מציע כי אם אדם לא רוצה לעשות כלום, הוא פשוט לא יעשה כלום. זה בסדר, וזה לא בהכרח רע. להיפך, ישנם מקרים שבהם זה עשוי להיות דבר טוב, או לפחות לא מזיק. מה תהיה התוצאה של לא לעשות כלום? בסופו של דבר, אליעד מעלה את השאלה אם אדם היה משיג את כל מטרותיו בעולם, מה היה קורה לאחר מכן? אליעד מציע שהייתה קיימת אפשרות שלא לעשות כלום. אז מי החליט שזה רע לא לא לעשות שום דבר? הוא מסביר כי יש הרבה פעמים שאין צורך להרגיש שהחיים שלנו צריכים להיות מלאים בתנועה ופעולה כל הזמן. אם אנחנו בוחרים לא לעשות כלום, אולי זה לא דבר רע. לסיכום אליעד מציין בסיום ההרצאה כי לא מדובר בהמלצה לא לעשות כלום, אלא בהבנה של חוסר עשייה כשמישהו מרגיש כך. אם זה לא כואב, אם זה לא מפריע לאדם, אז אולי זה בסדר לא לעשות כלום. לא צריך להרגיש רע על כך שלא תמיד יש חשק לפעול. מה לעשות כאשר אין לי חשק לעשות כלום? איך להתמודד עם חוסר מוטיבציה? האם זה רע לא לעשות כלום? מה המשמעות של חוסר עשייה? איך להתמודד עם דיכאון וחוסר רצון? ...
לפתור בעיות בלי לעשות כלום, איך לא לעשות כלום ולפתור בעיות? 2 סוגים של פתרון בעיות, עודף עשייה, ללמוד לא לעשות כלום, לא לעשות שום דבר, שב ואל תעשה עדיף, להיות כלום, להיות דומם, להיות כמו קיר, להיות כמו חפץ, להתבטל למציאות
לפתור בעיות בלי לעשות כלום, איך לא לעשות כלום ולפתור בעיות? 2 סוגים של פתרון בעיות, עודף עשייה, ללמוד לא לעשות כלום, לא לעשות שום דבר, שב ואל תעשה עדיף, להיות כלום, להיות דומם, להיות כמו קיר, להיות כמו חפץ, להתבטל למציאות
... בעיות בלי לעשות כלום, איך לא לעשות כלום ולפתור בעיות? 2 סוגים של פתרון בעיות, עודף עשייה, ללמוד לא לעשות כלום, לא לעשות שום דבר, שב ואל תעשה עדיף, להיות כלום, להיות דומם, להיות כמו קיר, להיות כמו חפץ, להתבטל למציאות איך אפשר לפתור בעיות בלי לעשות כלום? אליעד כהן מסביר כיצד ניתן לפתור בעיות פיזיות ונפשיות בלי לבצע שום פעולה כלל, וכיצד דווקא הפחתת העשייה יכולה להוביל לפתרון יעיל ואפקטיבי. הרעיון המרכזי הוא שלפעמים ... הפתרון האמיתי נמצא דווקא בהפסקה מוחלטת של כל פעולה. מה המשמעות של לא לעשות כלום לפתרון בעיות פיזיות? בעיות פיזיות רבות נגרמות דווקא בשל עודף עשייה. לדוגמה, אדם שעובד יותר מדי, מדבר יותר מדי, רץ יותר מדי או אוכל יותר מדי, עלול לפתח בעיות פיזיות ... הללו. דוגמה קונקרטית שאליעד מציג היא אדם שישכב במיטה ללא תזוזה, לא יעשה כלום ולא יפעיל את גופו בשום צורה. פעולה זו יכולה להוביל להיעלמותן של בעיות רבות שנוצרו מתוך עומס. עם זאת, אליעד מציין במפורש שלא תמיד הפתרון הוא בחוסר עשייה מוחלט. קיימות ... ולקשיים נפשיים גדולים. במצבים כאלו, הפתרון היעיל ביותר לדעתו הוא לא לעשות כלום. כשאליעד אומר לא לעשות כלום, הוא מדגיש שאין מדובר בהמלצה להמשיך את החיים הרגילים ופשוט לחכות שהבעיה תיעלם. הכוונה היא דווקא לפעולה אקטיבית של הפסקה מוחלטת של העשייה. הוא ממליץ בפירוש להיכנס לחדר ... פעולה יאפשר לנפש להירגע ולשחרר את המתחים והלחצים. מה הקושי הגדול בלא לעשות כלום? אליעד מתאר את הקושי המנטלי הגדול ביותר - לא לעשות כלום כלל. עבור אנשים רבים, הישיבה בשקט, ללא תזוזה וללא פעולה כלשהי, מרגישה כמו סוג של מוות, שיגעון או אפילו סבל ועינוי נפשי קשה ביותר. האדם מרגיש שהוא עומד להשתגע ולהתחרפן ... להתרחש איננה באמת קיימת, כי אם האדם באמת לא עושה שום דבר, לא יכול לקרות כלום. אדם לא יכול להשתגע אם הוא לא עושה כלום, כי אם אין עשייה, לא יכול לקרות כלום. אליעד ממחיש זאת בדוגמה נוספת: אדם יעדיף לפעמים לעבוד קשה, לסבול מעומסים קשים ואפילו להיות חולה, רק שלא לשבת בשקט מוחלט בחוסר עשייה. הוא מסביר זאת בכך שהחוסר המוחלט ... עם חפצים דוממים והפיכת האדם לדומם בעצמו. מתי כדאי להשתמש בשיטת לא לעשות כלום לפתרון בעיות? אליעד מסביר שלפעמים חייבים לבצע פעולה אקטיבית כדי לפתור בעיות, אך לפעמים הפתרון הוא הפוך - הפסקה מוחלטת של כל עשייה. לכן, הוא מדגיש שיש לחשוב באופן ... פעולה אקטיבית ומתי דווקא חוסר פעולה הוא המפתח לפתרון. כשאליעד אומר לא לעשות כלום, הוא חוזר ומבהיר שמדובר בהחלטה מודעת להפסיק כל פעולה באופן מוחלט ואקטיבי, ולא רק להמתין שהמצב יחלוף מעצמו. הסיבה לכך היא שהרבה מאוד מהבלגן, הלחצים והבעיות שאדם חווה ... דווקא ההפסקה המוחלטת עשויה לפתור את הבעיה במהירות וביעילות. אדם שלא יעשה כלום יפסיק את מעגל המאמץ והלחץ, מה שיכול להביא לרוגע נפשי ולפתרון הבעיה. איך לפתור בעיות בלי לעשות כלום? מה המשמעות של לא לעשות כלום? איך להפחית לחצים וחרדות? מה הקשר בין עודף עשייה לבעיות נפשיות? איך להיות כלום? מהי תודעה של דומם? איך להתחבר לכלום?
הספר להיות אלוהים - האני ושורש הרצון - איך נוצר הרצון איך נוצר האני של האדם, כלום, אין, המקום והזמן, חלק 2
הספר להיות אלוהים - האני ושורש הרצון - איך נוצר הרצון איך נוצר האני של האדם, כלום, אין, המקום והזמן, חלק 2
... להיות אלוהים - האני ושורש הרצון - איך נוצר הרצון איך נוצר האני של האדם, כלום, אין, המקום והזמן, חלק 2 איך נוצר הרצון ומה הוא האני? כדי להבין איך נוצר הרצון ומהו האני של האדם, יש תחילה ... מהות האין? כדי להבין באמת את האני והרצון, אליעד אומר שצריך להבין גם את האין, שהוא ההוויה שממנה הכל עשוי. האדם שואל: מה יש לפני האני והלא אני? והתשובה היא - כלום מוחלט, העדר מוחלט של מקום וזמן. כאשר מפרקים את כל הצורות של העולם (כולל את המקום והזמן עצמם), נשאר רק כלום , וזוהי ההוויה האמיתית של המציאות. לכן אליעד מסביר שהמהות האמיתית של האדם, של הרצון, ושל כל המציאות היא כלום, אין, והעדר מוחלט. איך האדם יכול לחוות את הכלום? אליעד מדגים שבחוויה הפנימית ביותר, האדם הוא כלום, הוא לא קיים כלל. כשהאדם מסתכל עמוק לתוך עצמו ושואל מי אני?, הוא מגלה שאין שם שום דבר, לא מחשבות, לא תחושות, אלא רק כלום מוחלט. אבל הכלום הזה הוא בכל זאת משהו ממשי, למרות שהשכל האנושי אינו מסוגל להבין אותו עד הסוף. ככל שהאדם מתבונן יותר, הוא מתחיל לחוות שהדברים הם בעצם כלום בצורת משהו. בשלב זה האדם מבין שהיש והאין הם בעצם ישות אחת ממש, שבה אין יותר הבדל בין קיום לחוסר קיום, והאדם ... זוהי תובנה המגיעה לאחר התבוננות חוזרת ונשנית, עד שהאדם קולט שהנפרדות והאחדות הן ישות אחת ממש. לסיכום, אליעד מסביר שהאדם והרצון שלו הם בסופו של דבר צורה של כלום , של הוויה אחת, ולכן כל ההבדלים, הרצונות, והבעיות שלנו הם אשליות הנובעות מכך שאיננו מבינים שאנחנו והמציאות הם למעשה דבר אחד מוחלט. איך נוצר הרצון? מהו האני? מהי מחויב המציאות? איך אפשר להבין את הכלום? מהי ההוויה? איך להיות אלוהים? נקרא בעמוד 194, אני ושורש הרצון - איך נוצר הרצון, איך נוצר האני של האדם. ... לא באמת שתיים אלא זה אחד. הם ישות אחת. ומי שרוצה להבין את התודעה ואת רצונו, מוכרח להבין את מהות מה שישנו. וכבר עכשיו ניתן להבין, שמה שישנו הוא בעצם האין והכלום. למה אנחנו מבינים שמה שיש לפני האני והלא אני זה בעצם כלום? איך הגענו למסקנה שלפני האני והלא אני יש כלום? אם הולכים לפני האני ולא אני, יש למעשה מקום וזמן לפניהם, אם לא היה מקום וזמן לא יכול להיות אני ולא אני, למשל כדי שיהיה אני צריך שיהיה מקום וזמן. אם נפרק את כל הצורות, נעלים את כל הצורות, אז נקבל כלום. האני נמצא בתוך מקום וזמן, ויש מקום וזמן שבו האני לא נמצא. מה מקיף את כל הצורות? הכלום. אם נסיר מהעולם את כל הצורות שהם אני ואת כל הצורות שהם לא אני, מה יישאר? נקבל מקום וזמן ריקים. מה זה מקום ... ואם אומרים שבהוויה שלי אין שום צורה, אין שם אני ולא אני, אז זה אומר שבהוויה שלי אין את הצורה שלי ואין את הצורה של הלא אני עם המקום והזמן, אז ההוויה זה הכלום. אני ולא אני, פירושו דבר שקיים בתוך מקום וזמן, אם נסיר את כל הצורות של האני ונסיר את כל הצורות של הלא אני, ... המקום הוא לא מקום, ההוויה של המקום לא יכולה שיהיה בה מרחב של מקום, הדבר שממנו עשוי המקום לא יכול להיות מקום. אולי המקום עשוי ממקום אחר? אבל המקום האחר הוא כלום וגם הזמן האחר הוא כלום. שאלה: למה לא נקרא לו קיום? אליעד: כשאתה אומר שאין פה כלום, אתה מתכוון שיש פה מקום ריק. אבל זה לא כלום, זה עדיין מקום ריק. אבל אם אני אשאל אותך מה הוא כלום מוחלט? תגיד שאין בו אפילו מקום ריק. שאלה: מה זה האני הזה? אליעד: מה אתה יודע על האני? שהוא קיים. האם אתה זה ... את עצמך עד הסוף. בשכל אי אפשר להבין. אמרתי לעצמי שאני חייב להבין לפחות משהו אחד, ואחר י זה אוכל להתקדם קדימה, וראיתי שאני לא מצליח, למה? כי הבנתי שאני עשוי מכלום כלשהו, אז אם אני לא מבין את הכלום, אז איך אוכל להבין את עצמי שאני צורה של הכלום הזה? למשל אדם שואל, למה אני רוצה? כי יש כלום שגורם לו לרצות, אבל אם הוא לא מבין את הכלום איך הוא יבין למה הוא רוצה? אז הבנתי למה אני לא מבין, ולמה אי אפשר להבין, אבל מה לעשות שאני מוכרח להבין. אז אם אתה מכריח את עצמך להבין, אתה מבין. בשלב הראשון לפחות תבין, למה אתה לא מבין. קשה להבין כי הכלום זה דבר כל כך מופשט, שאנחנו אפילו לא מתייחסים אליו. אבל הכלום הזה, שאתה קורא לו כלום, אתה עשוי ממנו. שאלה: מתי הדיסק מתחלף במוח? אליעד: יש דרגות שונות. למשל אם אתה מכיר בכך שאתה צורה של זמן ...
מה זה רשימו? חווית האחדות, הארה רוחנית, ביטול לאין סוף, להתבטל לאין סוף, מה זה כלום? להרגיש כלום, לחוות כלום, להרגיש כלום, איבוד הכרה, אובדן הכרה, חווית מוות, חוסר מודעות, חוסר תודעה
מה זה רשימו? חווית האחדות, הארה רוחנית, ביטול לאין סוף, להתבטל לאין סוף, מה זה כלום? להרגיש כלום, לחוות כלום, להרגיש כלום, איבוד הכרה, אובדן הכרה, חווית מוות, חוסר מודעות, חוסר תודעה
... זה רשימו? חווית האחדות, הארה רוחנית, ביטול לאין סוף, להתבטל לאין סוף, מה זה כלום? להרגיש כלום, לחוות כלום, להרגיש כלום, איבוד הכרה, אובדן הכרה, חווית מוות, חוסר מודעות, חוסר תודעה מה זה רשימו? מהי חווית האחדות? מהי הארה רוחנית? מה זה כלום? ההרצאה עוסקת במושג רשימו ובחוויות של אחדות, הארה רוחנית וביטול לאין סוף, תוך כדי בחינה של המשמעות של הכלום בהקשרים רוחניים ופסיכולוגיים. במהלך ההרצאה נדונה השאלה האם חוויית האחדות שונה מחוויות יומיומיות, כמו מצב של ... ומדבר על האם זהו מצב זהה לחוויית האחדות או לא. בהמשך, אליעד מציע כי אם אדם חווה הרגשה של כלום, זו חוויה דומה לחוויית האחדות. אם אדם מודע לכך שהוא חווה את תחושת הכלום, הוא לא באמת יכול להרגיש את חוויית האחדות באופן מלא. ההסבר הוא שברגע שהאדם מודע לזה שהוא חווה כלום, הוא לא יכול באמת לחוות את האין - סוף, שכן הוא נמצא עדיין בהגדרה ובתודעה. ההרצאה נוגעת גם בשאלות פילוסופיות ... במהלך דיון על חווית מוות קליני, אליעד מציין כי במקרה של אדם שמאבד את הכרתו ומרגיש הכלום, הוא לא יכול להרגיש את החוויה כאחדות אמיתית. הוא מציין את החשיבות בהבנת ההבדל בין חוויית השכחה לבין חוויית ... האחדות. הוא מדבר על הזיכרון הזה כתחושת הרושם שהאדם נשאר איתו. הסוגיה של למה להרגיש את כלום? נוגעת לתחושת האין - מודעות שהאדם חווה. המטרה היא להבין את הצורך בביטול האגו והרצונות האישיים, כדי להגיע לחוויית כלום מלאה. לסיכום, בהרצאה נדונה השאלה איך ניתן להגיע לאחדות רוחנית אמיתית ומה המשמעות של חוויות כמו הכלום, רשימו, וביטול הרצון והמודעות. כל חוויה כזו נבדלת משאר החוויות האנושיות הרגילות בכך שהיא חוויה שאין בה הכרה, רצון או זיכרון רגיל. מה זה רשימו? חווית האחדות הארה רוחנית מה זה כלום? הבדל בין חוויית מוות לחוויית אחדות? רשימו והשפעתו על האדם ...
אלוהים, יש או אין אלוהים קיים או לא, בריאת העולם, המפץ הגדול, הוכחה שאין יש אלוהים, יש מאין, כלום או הכל
אלוהים, יש או אין אלוהים קיים או לא, בריאת העולם, המפץ הגדול, הוכחה שאין יש אלוהים, יש מאין, כלום או הכל
... יש או אין אלוהים קיים או לא, בריאת העולם, המפץ הגדול, הוכחה שאין יש אלוהים, יש מאין, כלום או הכל האם יש או אין אלוהים? השאלה הראשונה שאליעד כהן דן בה היא מי זה אלוהים?. הוא מיד מסביר שהשאלה מי ... בלעדי, מכיוון שבמקום אחר יכול להתקיים סדר הפוך לחלוטין. לפיכך, אין באמת סדר מוחלט ואין צורך להניח שאלוהים סידר משהו דווקא בדרך מסוימת. מהו הכלום שממנו נוצר הכל? כדי להבין את המהות הפנימית של המקום והזמן, אליעד מציג את רעיון הכלום. הכלום הוא מצב שאין בו שום דבר, כולל אין מקום, אין זמן, ואין פוטנציאל. בסופו של דבר, הוא מסביר כי הכלום הוא הדבר היחיד שהוא באמת מחויב המציאות, מכיוון שאי אפשר להעלים אותו, הוא תמיד היה ותמיד יהיה קיים. אבל כאן יש פרדוקס: הכלום והיש הם למעשה שני הפכים המתקיימים בו - זמנית. בגלל שהמוח האנושי לא מסוגל לתפוס את הרעיון הזה שהיש והאין אחד, אנשים מתקשים להבין איך מכלום מוחלט נוצרה מציאות. ההבנה שהיש והאין מתקיימים בו זמנית משנה לחלוטין את תפיסת המציאות ואת החוויה של האדם. ... על חיי האדם? אליעד כהן מדגיש שההבנה הזו משנה לגמרי את ההתמודדות של האדם עם סבל, רצונות ובעיות בחיים. כשהאדם מבין שהכל נובע מאותה נקודה של כלום ואחדות, הוא חווה הקלה משמעותית בסבל, כיוון שהוא מפסיק להיות משועבד לתפיסות של טוב ורע. הוא יכול להמשיך ... אליעד כהן מציע חקירה עמוקה ויסודית של המציאות שבה האדם חי, מתוך הבנה שכל ההפרדות שאנו חווים הן ביטויים זמניים של אחדות מוחלטת, שמקורה בכלום - שהוא למעשה היש האמיתי והמוחלט. מהי תפיסת האחדות וכיצד מיישמים אותה בחיי היומיום? כיצד שאלת הבריאה ... והמקום? איך ניתן להשתמש בשכל כדי להגיע לחוויה שמעבר לשכל? מה המשמעות של תפיסת יש ואין כאחד עבור הרצון האנושי? איך להבין את מהות האלוהים והכלום? מה ההבדל בין אפשרי המציאות למחויב המציאות? כיצד מתנהל השיח המלא והמפורט על מי זה אלוהים? בשיחה הזאת ... זמנית ועל - מקומית שמייצרת את שניהם. כיצד הרעיון של אין מוליד את היש? אליעד מתייחס להבנה שהדבר היחיד שאפשר לומר שהוא מחויב המציאות הוא בעצם כלום - לא כלום במובן של חלל ריק, אלא כלום מוחלט שאין בו זמן ואין בו מקום. כל דבר יש אפשר להעלים ולהפוך אותו לנקודה פנימית יותר, עד שמגיעים למצב שבו אין מקום ואין זמן. בו - זמנית, גם הטענה הכלום הוא המחויב נתקלת בשאלה מה אם גם הכלום אינו מחויב? ואז בעצם מגיעים לפרדוקס: גם הכלום הוא לא ממש משהו נפרד, כי ההפך שלו הוא היש. בסופו של דבר, מגיעים לרעיון שהיש והאין הם היפכים שמתקיימים בו - זמנית, והם למעשה הישות האחת. מכאן אין כבר הפרדה בין אלוהים לעולם, כי אלוהים מקבל הגדרה ככלום שממנו נוצרים הזמן, המקום וכל הביטויים הרבים. אליעד מסביר שהמוח האנושי לא יכול בהיגיון הרגיל לתפוס במקביל ... שלא מסוגל לתפוס ששני ההפכים קורים בו - זמנית. מה המשמעות של הבנת אחדות ההפכים עבור האדם? הבנת הרעיון שהיש והאין אחד, ושמקור כל הדברים הוא כלום, משנה לגמרי את חוויית האדם. במקום שהאדם יתמקד אך ורק בהפרדה, במרחק, בזמן, בטוב וברע, הוא מבין שבעומק הכל ... פשוטה, אלא הזמנה למסע עמוק של חקירה, שבו מגלים לבסוף שהיש והאין הם בעצם אחד, ושאלוהים נתפס כאן כרובד העמוק של המציאות המבטא בו - זמנית גם כלום מוחלט וגם יש אין סופי. ההבנה הזאת מייצרת שינוי עמוק בתפיסת האדם את עצמו ואת חייו. מהי תפיסת האחדות וכיצד ... שלו, זה למעשה רומז בצורה עקיפה לדתיים, אל תעשו מצוות מבלי שתבינו אותם. אבל בצורה רחבה יותר הוא אומר שהוא הביא את עצמו למצב שבו הוא לא עשה כלום עד שהוא לא הבין מה המטרה ומהי התכלית. גם במקום אחר הוא אמר שאם יש לך ספקות עדיף שלא תעשה דבר, כי ממילא ... מקום אז אין כסא. כשאני אומר אין מקום לא הכוונה שהקוסמוס ריק, הכוונה שאין מרחב מקום. אין מקום זה לא חלל ריק, זה אומר שאין חלל. אנשים חושבים שכלום זה חלל ריק, זה לא כך, זה מקום ריק. חלל זה מלא נקודות, זה קיים גם בציר זמן, ומה שעוטף את המקום והזמן, זה ... המציאות, בתיאוריה הוא לא מחויב, הוא יכול גם לא להיות קיים. זה נקרא מסע אל מחויב המציאות, המקום הוא אפשרות והזמן הוא אפשרות, אז מה מחויב? כלום, כלום אמיתי, כשאני אומר כלום אני לא מתכוון למקום ריק, כלום זה כלום שאלה: מה זה כלום? אליעד: הדבר שאתה לא יכול להגיד שזה זה, אם היית יכול להגיד שכלום זה, זה, אז הזה זה משהו ולא כלום. כלום זה ההיפך ממה שיש, כלום זה החיבור של המקום והזמן. עכשיו נשאלת השאלה, האם קיומו של הכלום מחויב המציאות? אמרנו שזמן ומקום לא מחויבים, אני מנסה למצוא מה מחויב, מה חייב להיות בטוח? האם זה מחויב שיהיה כלום? למשל נגיד לא, אין
לא לעשות כלום, איך לפתור בעיות בלי לעשות כלום? גם לא לעשות כלום זה פתרון, אולי עדיף לא לעשות כלום? שב ואל תעשה עדיף, איך לבחור פתרון לבעיה? איך לפתור בעיה בלי פתרון? לשתוק זה הפתרון, שתיקה כפתרון בעיות, לא חייב לעשות משהו
לא לעשות כלום, איך לפתור בעיות בלי לעשות כלום? גם לא לעשות כלום זה פתרון, אולי עדיף לא לעשות כלום? שב ואל תעשה עדיף, איך לבחור פתרון לבעיה? איך לפתור בעיה בלי פתרון? לשתוק זה הפתרון, שתיקה כפתרון בעיות, לא חייב לעשות משהו
... לעשות כלום, איך לפתור בעיות בלי לעשות כלום? גם לא לעשות כלום זה פתרון, אולי עדיף לא לעשות כלום? שב ואל תעשה עדיף, איך לבחור פתרון לבעיה? איך לפתור בעיה בלי פתרון? לשתוק זה הפתרון, שתיקה כפתרון בעיות, לא חייב לעשות משהו למה לא לעשות כלום זה פתרון לבעיה? כאשר מתמודדים עם בעיה, אחת האפשרויות שבדרך כלל עולה מיד היא הצורך לעשות משהו באופן אקטיבי כדי לפתור ... שלפעמים דווקא הפתרון הכי נכון הוא לא לעשות כלום. הכוונה בכך היא לאפשר לעצמך את האפשרות הזאת כפתרון ממשי לבעיה, ממש כמו פתרונות אחרים שעולים בראש. לדברי אליעד, כשיש ... לא לעשות שום דבר. מה המשמעות של לא לעשות כלום כפתרון מעשי? אליעד מדגיש כי לא לעשות כלום אינו אומר הזנחה או התעלמות מהבעיה, אלא הכרה בכך שלפעמים ההתערבות האקטיבית יכולה דווקא להחמיר את המצב. הוא מציע באופן ... למה אנשים לא אוהבים את הפתרון של לא לעשות כלום? הסיבה שאליעד מסביר היא שאנשים מרגישים אי - נוחות עם הרעיון שאם הם לא יפעלו, הבעיה אולי לא תיפתר. האדם אוהב להיות ... מוחלטת שהבעיה תיפתר מאליה אם לא יעשה כלום, הוא כמובן יבחר באופציה הזאת בלי שום חשש. אבל ברוב המקרים, אנשים לא בטוחים אם באמת הבעיה תיפתר לבד. הם חוששים שאם לא ... והזיק לעצמו. איך אפשר לדעת אם לא לעשות כלום זה הפתרון הנכון? אליעד מציע שיטה פשוטה לבדוק זאת: כאשר עולה הדחף לפעול, לשאול את עצמך בכנות למה אתה מרגיש צורך לעשות ... באמת הפעולה הזאת תועיל יותר מאשר לא לעשות כלום? האם הפעולה הזאת באה מתוך מחשבה שקולה והגיונית, או שהיא מגיעה מתוך דחף פנימי ואי - נוחות? אם המסקנה היא שהדחף לפעול ... שהבעיה לא תיפתר, כנראה שהפתרון של לא לעשות כלום הוא עדיף. במילים אחרות, עדיף לתת לבעיה להתפתח ולהסתדר מעצמה, מאשר להתערב ממקום רגשי שמוביל לפעולות שגויות. למה חשוב ... אליעד מציע לכל אדם לזכור תמיד שלא לעשות כלום הוא פתרון לגיטימי לחלוטין, ושלעיתים הוא אף עדיף על כל פעולה אחרת. לדוגמה, לפעמים שתיקה מול אדם אחר שכועס או עצבני ... מה שמתאים לך. אך אל תשכח שהאפשרות לא לעשות כלום קיימת, וכדאי תמיד להכניס אותה באופן מודע לתוך תהליך קבלת ההחלטות שלך. לפעמים היא האפשרות הנכונה ביותר מבין כל ... עצם העצירה וההרהור על הפתרון של לא לעשות כלום יכולים למנוע טעויות רבות בעתיד. איך לפתור בעיות בלי לעשות כלום? האם שתיקה היא פתרון? למה עדיף לפעמים לא לעשות כלום? מה הפתרון הכי טוב לבעיות? איך לדעת אם לעשות משהו או לא? האם אפשר לפתור בעיה בלי פעולה? ...
אפסיות, מרגיש שאני אפס, מרגיש שאני כלום, מרגיש חסר אונים, מרגיש שאני לא שווה כלום, מרגיש שאני חסר משמעות, מרגיש שאני זבל, מרגיש חוסר ערך, להרגיש שאני כלום, חוסר אונים, צניעות, ענווה, גאווה, יוהרה, להפוך להיות אלוהים
אפסיות, מרגיש שאני אפס, מרגיש שאני כלום, מרגיש חסר אונים, מרגיש שאני לא שווה כלום, מרגיש שאני חסר משמעות, מרגיש שאני זבל, מרגיש חוסר ערך, להרגיש שאני כלום, חוסר אונים, צניעות, ענווה, גאווה, יוהרה, להפוך להיות אלוהים
... מרגיש שאני אפס, מרגיש שאני כלום, מרגיש חסר אונים, מרגיש שאני לא שווה כלום, מרגיש שאני חסר משמעות, מרגיש שאני זבל, מרגיש חוסר ערך, להרגיש שאני כלום, חוסר אונים, צניעות, ענווה, גאווה, יוהרה, להפוך להיות אלוהים איך להתמודד עם התחושה של אפסיות וחוסר ערך? תחושת האפסיות, חוסר הערך, והחוסר אונים היא תחושה שהרבה אנשים חווים במהלך חייהם. לעיתים, אדם מרגיש שהוא כלום, חסר ערך, ושהוא לא מסוגל לעשות דבר. לעיתים הוא מרגיש כאילו הוא קליפת אשום או עלה ברוח, חסר כל יכולת, ללא משמעות או מטרה. התחושה הזאת מלווה לעיתים בתחושת חוסר אונים קיומי, כאילו אין לו שום יכולת לשלוט במציאות. האם באמת אנחנו כלום? אחת הדרכים להתמודד עם תחושות אלו היא להבין שהן מבוססות על אמת עמוקה - אנחנו באמת כלום. אם נתבונן ביקום הרחב, נגלה שאנחנו כגרגיר חול זעיר במרחב אינסופי. בתוך גרגיר החול יש אטומים, פרוטונים ואלקטרונים, וכל אחד מהם מורכב ... משווים אותם ליקום הבלתי נגמר. גם אם נניח שהעולם תמיד היה קיים, אנחנו רק חלק מזעיר בציר הזמן והמרחב האינסופיים. התחושה שאנחנו כלום אינה בהכרח רעה. כשנבין שאנחנו באמת כלום, נוכל להתחיל לקבל את זה ולפעול מתוך תחושה של חיבור לכל המציאות. האם יש פתרון או בשורה טובה? הבשורה היא שברגע שאדם מקבל את תחושת האפסיות ומפנים אותה, הוא מתחיל להתמזג עם כל מה שסובב אותו. כאשר אדם מבטל לחלוטין את האני הפרטי שלו ומקבל שהוא כלום, הוא למעשה הופך להיות כלום ובו זמנית גם כל המציאות. כשהוא לא נפרד מהמציאות, הוא חווה אותה כחלק ממנו, וכתוצאה מכך הוא מתחיל לחוות תחושה של שלמות. כל מה שקורה ... סביבו, הוא חלק ממנו, הוא שליח שלו. מהי הדרך להפוך להיות אלוהים? היכולת להפוך לאלוהים, לפי התפיסה הזאת, עוברת דרך ההבנה שאתה כלום. ברגע שאתה מבטל את האני שלך, אתה הופך להיות הכל, את כל מה שקורה אתה תופס כמשהו שאתה יזמת. כשהאני שלך מתאחד עם המציאות, כל מה שמתרחש בסביבה נתפס כרצונך. לכן, כדי להפוך להיות אלוהים, אתה צריך להסכים להיות כלום. ברגע שאתה כלום, אתה הופך להיות הכל. איך להגיע לשלמות אישית? כשהאדם מפנים את העובדה שהוא כלום, הוא מפסיק לחוות את עצמו כאדם מנותק מהמציאות. תחושת האפסיות מפסיקה להיות כאב, והופכת לאנרגיה שמחברת אותו לכל דבר. הוא מגלה ששום דבר ... דבר זה יכול להוביל אותו למקום של שלמות פנימית, שבו הוא מרגיש מאושר במאה אחוז. איך להתמודד עם חוסר אונים? איך להרגיש שאני כלום ולהתחבר למציאות? איך להפוך להיות אלוהים? איך להשיג שלמות ולהיות מאושר במאה אחוז? איך מתעוררת לפעמים התחושה של חוסר אונים? לפעמים אדם מרגיש שהוא אפס, שהוא כלום, שהוא לא שווה כלום ושאין לו שום יכולת. הוא מרגיש חסר אונים, מרגיש תלוי, מרגיש כאילו הוא קליפת אשום או כמו עלה ברוח. תחושת אפסיות כזאת מביאה לעתים לתחושת חוסר ערך מוחלטת, כאילו הוא לא מסוגל לעשות כלום ושהוא שום דבר. איך אפשר להתמודד עם ההרגשה הזאת? אם היינו ניגשים לאיזה דוקטור לענייני שקר כלשהו, אולי היו מספרים סיפורים ונוסFormula מסוימת, אבל כאן התשובה היא אחרת: אחת הדרכים המרכזיות להתמודדות היא להסכים לקבל את העובדה שאתה באמת כלום. פירוש הדבר להכיר באמת העמוקה שאתה באמת אפס, כלום ושום דבר. כשמסתכלים על היקום העצום, מבינים שאנחנו פחות מגרגיר של גרגיר של גרגיר חול, ובתוך הגרגיר עצמו יש אטומים, ופרוטונים, ... חלקיק זעיר שחושב שהוא משהו - אבל למעשה הוא לא יותר מנקודה שאין לה שום משמעות ביחס למרחבי היקום האינסופי. למה באמת אנחנו כלום? כי מבחינת המציאות אנחנו יכולים להיעלם בכל רגע. אם יש אלוהים, הוא יכול לעשות כרצונו. הוא לא חייב להסביר, לא חייב למלא שום התחייבות, ... נקודה בתוך מרחב עצום ללא גבול. אין לנו שום שליטה אמיתית, אפילו לא על המחשבה שלנו עצמה. אם המציאות רוצה שנחשוב שאנחנו כלום - כך נחשוב, ואם היא רוצה שנחשוב שאנחנו משהו - כך נחשוב. באמת אין לנו שום כוח משלנו. האם יש בשורה טובה בכל זה? לצד ההבנה המייאשת שאנחנו כלום ושום דבר, קיימת בשורה טובה: מי שמקבל לחלוטין את העובדה שהוא כלום, ומתמסר לכך באמת, מגיע למצב שבו הוא מרגיש שהוא אלוהים. איך זה קורה? מפני שברגע שאדם מבטל לחלוטין את האני שלו, הוא מתאחד עם המציאות. ... הוא חלק ממנו עצמו. כך הוא נעשה כל יכול מבחינתו, משום שהוא מפסיק לחוות את עצמו כמשהו נפרד מהמציאות. מה קורה למי שמוכן להיות כלום? ברגע שאדם באמת מוכן לחוות שהוא אפס ושאין לו כלום, הוא חדל לחוות את האני המצומצם שלו. אז, מבחינתו, כל המציאות היא האני החדש שלו, ולכן הוא חש שהכל בשליטתו. הדבר יכול להוביל להרגשה של שלמות מוחלטת, להיות מאושר במאה אחוז. במקום לברוח מהתחושה הקשה של אני כלום, אפשר להשתמש בה כדי להתמזג עם המציאות כולה ולהפוך להיות הכל. איך להתמודד עם חוסר אונים? איך להרגיש שאני כלום ולהתחבר למציאות? איך להפוך להיות אלוהים? איך להשיג שלמות ולהיות מאושר במאה אחוז? ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על שינוי הרגלים, לשנות הרגלים, הטמעת תהליכים, בבת אחת, צעד אחרי צעד, הכל או כלום, בכל פעם קצת, צעד קטן בכל פעם, בישול צפרדעים, שיטות שכנוע, איך לשכנע? שכנוע עצמי, לשכנע אחרים
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
שקט נפשי אמיתי - הספר על: כלום, איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם בדידות? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם לחץ? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? כעס ועצבים? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? דיכאון? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית ועוד...

הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: כלום, איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך להעביר ביקורת בונה? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך לשתול מחשבות? איך למצוא זוגיות? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך לשנות תכונות אופי? איך להתמודד עם גירושין? איך לא להישחק בעבודה? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך לפתח יכולות חשיבה? איך ליצור אהבה? איך להיות מאושר ושמח? איך להיגמל מהימורים? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך לחנך ילדים? איך להצליח בזוגיות? איך לעשות יותר כסף? איך לפרש חלומות? איך לקבל החלטות? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך לשפר את הזיכרון? איך למכור מוצר ללקוחות? איך להשיג ביטחון עצמי? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך להאמין בעצמך? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך לנהל את הזמן? איך להעריך את עצמך? איך להצליח בראיון עבודה ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: האם הכל אפשרי? האם יש הבדל בין חלום למציאות? מי ברא את אלוהים? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? האם יש אמת מוחלטת? האם יש בחירה חופשית? למה יש רע וסבל בעולם? איך נוצר העולם? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? אולי אנחנו במטריקס? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? האם באמת הכל לטובה? האם יש משמעות לחיים? למה יש רע בעולם? למה העולם קיים? למה לא להתאבד? איך להיות מאושר? מהי תכלית ומשמעות החיים? איך נוצר העולם? האם אפשר לדעת הכל? האם לדומם יש תודעה? האם המציאות היא טובה או רעה? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? איך להיות הכי חכם בעולם? בשביל מה לחיות? מה המשמעות של החיים? מה יש מעבר לזמן ולמקום? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? איך להנות בחיים? האם יש או אין אלוהים ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר www.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא מאמן אישי לביטחון עצמי, מאמן משפחתי, מאמן אישי למציאת זוגיות בנושאי כלום - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.2656 שניות - עכשיו 23_05_2025 השעה 10:18:05 - wesi1