השאלה שאליעד כהן מתמודד איתה בהרצאה היא: מה עושים כשהאמת כואבת, כאשר האדם מגלה דברים לא נעימים על עצמו או על המציאות, דברים שהוא לא רוצה לדעת, אך הוא נאלץ להתמודד איתם כחלק מהחיפוש אחר האמת. לפי אליעד, כאשר האדם מתחיל לגלות את האמת, הוא לפעמים מרגיש רע, כי הוא מגלה שהמציאות לא כפי שרצה שתהיה. לדוגמה, אדם שאינו אהוב על ידי אחרים עשוי לגלות שהוא משקר לעצמו שאוהבים אותו. הגילוי של האמת הזאת, שאינו אהוב, עלול לגרום לו להרגיש כאב.
מה באמת גורם לסבל של האדם?
לפי אליעד, מה שגורם לאדם לסבול הוא לא האמת עצמה, אלא דווקא השקר. הסבל מתרחש כאשר האדם מערבב בין אמת לשקר ולא הולך עד הסוף עם אחד מהם. למה הכוונה? אליעד מסביר שאם האדם ישקר לעצמו באופן מוחלט עד הסוף, גם אז הוא יחווה טוב ושלמות, כי האדם יהיה כל כך משוכנע בשקר עד שיהפוך אותו לאמת שלו. למשל, אם רע לך, תגיד לעצמך שטוב לך ותאמין בזה באופן מוחלט, ואז תרגיש טוב. לעומת זאת, אם האדם יאמר לעצמו רק את האמת וילך איתה עד הסוף, הוא גם ירגיש טוב, מכיוון שיגיע לאמת מוחלטת שבה אין הבדל בין טוב לרע.
הבעיה המרכזית מתרחשת כאשר האדם מערבב אמת ושקר: מצד אחד אומר אמת, ומצד שני משקר לעצמו. לדוגמה, האדם יודע שלא אוהבים אותו (זו האמת), אך עדיין מייחס חשיבות לדעתם של אחרים (השקר). התערובת הזו בין אמת לשקר יוצרת סבל וכאב, כי האדם לא חי בשלמות עם עצמו ועם המציאות.
איך להתמודד עם האמת הכואבת?
הדרך להתמודד עם אמת כואבת היא להיצמד לאמת עד הסוף. אליעד אומר שאם האמת היא כואבת, סימן שהאדם טרם הגיע לאמת המוחלטת. האמת המוחלטת, לפי אליעד, היא מצב שבו האדם מבין שברמה הפנימית ביותר של המציאות, אין שום הבדל בין הדברים שנתפסים כטובים או רעים. הוא נותן דוגמאות לכך:
- אם מישהו מקלל אותך ברחוב, מצד האמת החיצונית הוא באמת לא אוהב אותך, וזה יכול לפגוע בך. אך מצד האמת המוחלטת, לא אמור להיות אכפת לך כלל מה דעתו של אותו אדם, כי הכל אחד, והמציאות היא שלמה וטובה באופן מוחלט.
- אדם שלא מצליח או שאינו חכם מספיק בעיני עצמו, אמור להודות באמת שהוא כזה, אך יחד עם זאת לזכור שהאמת המוחלטת היא שזה לא משנה כלל. ההבדלים בין הצלחה לכישלון הם רק אשליות ודמיונות, וברמה הפנימית הכל הוא אותו דבר.
- גם מי שנראית לא מושלמת בעיני עצמה צריכה לקבל את האמת ולהודות במה שהיא מרגישה, אך גם להבין שבעומק הפנימי של המציאות זה לא משנה, כי הכל זה אחד ואין הבדל בין יופי לכיעור.
מדוע אמת חלקית גרועה יותר משקר מוחלט?
אמת חלקית היא הגרועה ביותר, מכיוון שהיא שילוב של אמת ושקר. האדם מצד אחד מודה בעובדות לא נעימות, ומצד שני ממשיך לשקר לעצמו שהדברים האלה חשובים או משמעותיים. דוגמה נפוצה לכך היא שאדם אומר לעצמו: "אני יודע שלא משנה מה חושבים עליי, אבל עדיין אני רוצה שיחשבו עלי דברים טובים." זהו מצב שבו האדם מודה באמת, אך עדיין נאחז בשקר שהדברים האלה משמעותיים. אליעד מבהיר כי מצב כזה הוא המצב שגורם לכאב ולסבל הגדול ביותר.
כיצד להגיע לשלמות פנימית אמיתית?
כדי להגיע לשלמות אמיתית וטוב אמיתי, האדם חייב להחליט באיזו דרך הוא בוחר ללכת: או ללכת עם האמת עד הסוף, או עם השקר עד הסוף. מי שבוחר בשקר עד הסוף, חייב להפוך כל דבר רע בעיניו לטוב מוחלט, לשכנע את עצמו בצורה מוחלטת בכך שהכל מושלם וטוב לו תמיד. אך הדרך המומלצת לפי אליעד היא דווקא הדרך של האמת: האדם חייב לומר לעצמו את כל האמת בכל תחום, עד שיגיע להבנה שהכל באמת אחד, ואין באמת הבדל בין טוב לרע. אם האדם יתמיד בכך, הוא יחווה טוב אמיתי ושלמות פנימית.
אליעד מדגיש שחשוב לא להיעצר באמצע הדרך. אם התחלת להגיד אמת, אל תיעצר ברמת האמת הכואבת, אלא המשך והעמק את החיפוש עד שתגיע להבנה שהכל באמת לא משנה, ושהמציאות כולה שלמה ומושלמת בדיוק כפי שהיא. רק כשאדם מבין זאת באמת, הוא משתחרר מהסבל.
איך דימוי החלום מסביר את האמת המוחלטת?
אליעד משתמש בדוגמה נוספת של אדם שחולם בלילה. בחלום נדמה לאדם שיש מקומות רבים ורחוקים, אך במציאות שמחוץ לחלום, כל המקומות נמצאים במקום אחד בלבד - בתוך התודעה של החולם. בדיוק כך המציאות שלנו: אנחנו חושבים שיש טוב ורע, הצלחה וכישלון, אבל בעומק הפנימי ביותר, הכל מאוחד ושלם לגמרי, והכל הוא מציאות אחת שלמה.
לסיכום, הדרך היחידה להתמודד עם אמת כואבת היא ללכת איתה עד הסוף ולהגיע לאמת המוחלטת, שבה הכל שלם, אחד וטוב באמת.
- מה לעשות כשהאמת כואבת?
- כיצד להתמודד עם כאב נפשי?
- איך להגיע לשלמות פנימית?
- מהי האמת המוחלטת?
- למה האמת כואבת?
- איך להשתחרר מהסבל הנפשי?
ומה צריך לעשות כדי להבין באמת את המציאות?
וכשמתחילים לחפש את האמת, זה יכול לכאוב, כי אין אפשרות לשקר יותר, ומה עושים כשהאמת לא מוצאת חן בעיני האדם?
והאמת או השקר אינם גורמים לסבול, אלא שהשקר הוא זה שגורם לאדם לסבול, ומה זאת אומרת?
אם האדם יגיע לשקר מוחלט, ישקר עד הסוף, הוא ירגיש טוב, או אם יגיד רק אמת ירגיש טוב.
אבל אם אדם אומר אמת ורק קצת משקר, כבר הוא נדפק...
ואם אדם ייצמד רק לאמת הוא ירגיש טוב.
והסבל הוא לא מההיצמדות לאמת עד הסוף, אלא אמת חלקית.
ולא משנה מה חושבים עליך, איך אדם נראה, האם הוא טיפש או חכם, או אם פגעו בו ברחוב, הסבל הוא לא מכך, אלא שהאדם לא מבין את האמת.
שמצד האמת הכל אחד ואז זה לא משנה, מצד המהות הפנימית זה לא משנה, אלו רק תמונות שונות.
והטוב אינו תלוי במה שקורה בחיצוני, האמת היא חיבור אמיתי למציאות בלי הבדלה בין ימין לשמאל, בלי הבדל בין רע לטוב.
נכון שיש הבדל מצד השכל הנפרד, אבל באמת המוחלטת זה לא משנה, ואם אדם יחווה את זה, לא יסבול יותר.
ואם יגיד האדם אמת בכל נושא ונושא ותחום בחיים שלו, יגיע לאמת המוחלטת שמצד האמת זה לא משנה.
ואל תשקר את עצמך שזה לא משנה, תהיה עקבי עד שתבין שבאמת זה לא משנה.
הכאב הוא רק כשהאמת והשקר מעורבבים.
אם תלך עם האמת עד הסוף תגיע.
או אם תשקר לגבי הכל באופן מושלם גם תגיע, רק לך עד הסוף.
ושיהיה לכולם טוב אמיתי.