אליעד כהן
ייעוץ עסקי ואישי
בשיטת EIP
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה ממה עשויים המקום והזמן? ✔אלוהים ובריאת העולם, איך לדעת האם יש אלוהים? איך לדעת האם אלוהים ברא את העולם? האם העולם נברא על ידי אלוהים? מה זה אלוהים...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






☎️
ייעוץ אישי בכל נושא!
050-3331-331
אלוהים ובריאת העולם, איך לדעת האם יש אלוהים? איך לדעת האם אלוהים ברא את העולם? האם העולם נברא על ידי אלוהים? מה זה אלוהים? מה ההגדרה של אלוהים? האם יכול להיות אלוהים? האם יכול להיות שאין אלוהים? מהי האפשרות שיש אלוהים?
איך אפשר לדעת האם יש אלוהים והאם הוא ברא את העולם?

כדי לדעת האם יש אלוהים והאם הוא ברא את העולם בצורה שכלית והגיונית, אליעד מסביר שצריך להתחיל משאלות בסיסיות מאוד, במקום לקפוץ ישר לשאלה הסופית. החקירה חייבת להיות מבוססת על ההיגיון בלבד, בלי להסתמך על תורה, ניסים, או חוויות חיצוניות, אלא רק על השכל הטהור.

מהן השאלות הבסיסיות שחייבים לשאול לפני החקירה?

כדי לענות על השאלה האם אלוהים ברא את העולם, יש לפרק את הטענה הזו למספר שאלות בסיסיות יותר:
  1. מה פירוש המושג "עולם"?
  2. האם העולם לא תמיד היה קיים?
  3. האם בכלל ייתכן שהעולם לא היה קיים?
  4. מה ההגדרה של "יש" ו"אין"?
  5. מה ההגדרה של אלוהים, והאם יש בכלל אפשרות לקיומו?
  6. האם אלוהים הוא זה שברא את העולם?
כל שאלה כזו היא עולם שלם בפני עצמו וצריכה בירור עמוק ויסודי.

מה הכוונה ב"העולם" והאם ייתכן שלא היה קיים?

כשאומרים "העולם לא תמיד היה קיים", חשוב קודם להגדיר למה בדיוק מתכוונים במילה "עולם". האם מדובר בכדור הארץ בלבד, ביקום, במרחב המקום והזמן, או אולי בכל המציאות כולה? אליעד מסביר שכשאומרים שהעולם נברא, חייבים לברר:
  • האם הכוונה שהחומר שממנו עשוי העולם נברא? אולי החומר תמיד היה קיים?
  • האם רק הצורה של העולם נבראה, אבל החומר תמיד היה קיים?
  • האם הזמן והמקום עצמם נבראו? אם כן, איך ניתן לדמיין מצב שבו לא היו מקום וזמן?
למשל, אליעד מביא דוגמה של אצבע. ניתן לדמיין שהאצבע לא קיימת, אבל האם אפשר לדמיין שהחומר הבסיסי שממנו עשויה האצבע ייעלם לחלוטין? ומה אם גם המקום והזמן לא יהיו קיימים בכלל? האם אפשר בכלל לדמיין מציאות כזו?

מה המשמעות של המושגים "יש" ו"אין" בחקירה על אלוהים?

השלב הבא הוא להגדיר את המשמעות המדויקת של המושגים "יש" ו"אין". כדי להבין האם אלוהים קיים, חייבים קודם לדעת מה המשמעות של קיום.

לדוגמה:
  • האם "יש" פירושו משהו שקיים במקום ובזמן מסוים?
  • האם "אין" משמעותו שלא נמצא בשום מקום ובשום זמן?
  • אם אלוהים מוגדר כישות שנמצאת מחוץ לזמן ולמקום, האם הוא "יש" או "אין"?
  • האם "אפשרות" לקיום של משהו, הופכת אותו ל"יש" או שזה עדיין נחשב "אין"?
אליעד ממליץ לקחת נייר ולהגדיר בדיוק את המשמעות של "יש" ו"אין", כי בלי הגדרה ברורה, אי אפשר להתקדם בכלל בשאלת קיומו של אלוהים.

איך מגדירים את המושג "אלוהים" בצורה מדויקת?

אחרי שמגדירים את המושגים הבסיסיים, מגיעים להגדרה של "אלוהים". אליעד מזהיר שאנשים רבים לא מגדירים נכון את אלוהים, אלא מתארים מה הוא עשה או איזה תכונות יש לו, במקום להסביר מה הוא בעצם.

לדוגמה, לומר "אלוהים ברא את העולם" או "אלוהים טוב", זה לא הסבר מה הוא אלוהים, אלא מה הוא עושה או איך הוא מתנהג.

כדי לדעת אם אלוהים קיים, חייבים להגדיר מהו בדיוק. אפשרויות להגדרת אלוהים הן:
  • החומר הבסיסי שממנו כל העולם עשוי.
  • ישות אינסופית שנמצאת מעבר למקום ולזמן.
  • ישות רוחנית כמו נשמה או תודעה ראשונית.
  • אלוהים שהוא כל המציאות עצמה, כלומר, זהה עם העולם.
כל הגדרה כזו חייבת להיבחן ביחס להגדרות שקבעתם קודם של "יש" ו"אין", כדי לבדוק האם היא בכלל אפשרית בהיגיון.

האם אפשרי שקיים אלוהים לפי ההגדרה שבחרנו?

אחרי שיש הגדרה מדויקת של אלוהים, יש לבחון אם בכלל יכולה להיות קיימת ישות כזו. למשל, אם אלוהים מוגדר כישות אינסופית שלא נמצאת בשום מקום וזמן, יש לבדוק האם בכלל אפשר להיות קיים בלי מקום וזמן. אם זה לא אפשרי, אז ההגדרה של אלוהים מתבררת כבלתי אפשרית.

אליעד מדגיש שצריך לבדוק כל אפשרות בקפדנות רבה, בלי להאמין מראש למדענים או לרבנים, אלא להסתמך רק על ההיגיון של עצמך.

האם יש קשר בין קיום אלוהים לבין העובדה שהעולם קיים?

רק אחרי שהגדרנו מה זה עולם, מה זה "לא תמיד היה קיים", מה זה יש ואין, ומה זה אלוהים, מגיעים לשאלה: האם אלוהים הוא זה שברא את העולם?

כאן חייבים לברר:
  • האם אלוהים היה קיים תמיד והעולם נוצר ממנו?
  • האם העולם היה קיים תמיד בנפרד מאלוהים?
  • האם אלוהים והעולם זהים, ולכן העולם בכלל לא נברא אלא תמיד היה קיים כחלק מאלוהים עצמו?
  • אם אלוהים נמצא מחוץ לזמן, מה המשמעות של "לפני בריאת העולם"?
  • האם אלוהים יצר רק את החומר, או גם את הפוטנציאל של העולם להיות קיים?
אליעד מסביר שהשאלה "האם אלוהים ברא את העולם" היא מורכבת, כי היא מחייבת הבנה עמוקה של כל ההנחות הקודמות. כל שלב חייב להיבדק בצורה מסודרת, תוך חקירה לוגית יסודית.

לסיכום: מה הדרך הנכונה לחקור האם יש אלוהים והאם הוא ברא את העולם?

אליעד מסכם את ההרצאה בכך שכדי לחקור האם יש אלוהים והאם הוא ברא את העולם, חייבים:
  1. להגדיר במדויק מה הכוונה ב"עולם" וב"לא תמיד היה קיים".
  2. להגדיר היטב מה זה "יש" ומה זה "אין".
  3. להגדיר במדויק מה זה "אלוהים".
  4. לבדוק בהיגיון אם יכולה להיות בכלל ישות כמו שהגדרנו.
  5. לבחון מה הקשר האפשרי בין אלוהים לבין העולם.
רק אחרי שביררתם את כל השאלות הללו, אפשר לנסות לענות בהיגיון האם אלוהים קיים והאם הוא ברא את העולם.
הקדמה

שאלה גדולה עומדת לפנינו: האם יש אלוהים, והאם אלוהים ברא את העולם או לא ברא אותו? זוהי שאלה רחבה, ורבים מנסים להתמקד בשאלות כמו "האם באמת קיים אלוהים?" או "האם יש הוכחות שהוא ברא את העולם?", אבל כאן נרצה לחקור לעומק את הדרך שבה אפשר בכלל לדעת את הדבר הזה, בדרך הגיונית ושכלית, בלי להסתמך על מקורות חיצוניים כמו תורה, תנ"ך, ניסים וכדומה. נרצה להתחיל בשאלה המתודולוגית: איך בכלל ניגשים לבדיקת השאלה האם אלוהים ברא את העולם, בהנחה שאיננו מסתמכים על עדויות חיצוניות אלא רק על ההיגיון שלנו?

מדוע חשוב לשאול איך ניתן לדעת, ולא רק לשאול האם הוא ברא או לא? כיוון שבכל פעם שבוחנים שאלה גדולה, כדאי קודם לבדוק את הכלים שברשותנו - כלומר, לבדוק באיזו שיטה נחקור את העניין. האם נבדוק את זה באמצעות החושים? האם נשתמש בהיגיון? האם נאמין לעדויות של אחרים? כאן החלטנו להשתמש בשכל ובהיגיון, כלומר, במסגרת חקירה לוגית טהורה, בלי לערב טיעונים שמבוססים על אמונה או מסורת או נס כלשהו. נניח שיש אדם היושב לבדו בחדר ורוצה בעזרת היגיון בלבד לבחון: האם יש אלוהים? האם העולם תמיד היה קיים? האם ייתכן שהעולם נברא? ואיך אפשר לדעת אם אלוהים הוא זה שברא את העולם?

הגדרת הבעיה המרכזית

ישנן שאלות רבות שעולות כשאומרים "אלוהים ברא את העולם". קודם כל, מה פירוש "ברא"? האם העולם אכן לא התקיים בכלל ואז אלוהים יצר אותו מאין? ואולי כן היה קיים משהו, אבל השתנה ונהפך למה שאנו קוראים "העולם"? מעבר לכך, יש הבדל בין "האם העולם לא היה קיים בכלל, ואז נברא?" לבין "האם היו צורות, חומרים או ממדים אחרים שהיו קיימים מאז ומעולם?" ומתוך כך צצה שאלה נוספת: "האם הזמן והמקום עצמם היו קיימים תמיד?" הרי יכול להיות שהמקום והזמן היו קיימים תמיד, ורק החומר או הצורה שבתוכם נוצרו מתישהו. כמו כן, קיימת אפשרות שהעולם קיים מאז ומעולם, ואלוהים לא ברא אותו אלא רק מנהל אותו, או שאולי הוא לא מנהל אותו אך כן ברא אותו, ועוד שלל אפשרויות.

חשוב לא לערבב בין השאלות: השאלה "האם יש אלוהים?" אינה זהה לשאלה "האם העולם לא היה קיים קודם ולכן נברא בנקודה כלשהי?". ובנוסף, גם אם יש אלוהים - לא בהכרח נובע מזה שהוא נתן תורה, או שיש מצוות, או שיש נשמה, או שהוא מעורב באופן אישי בכל רגע ורגע. יש כאן ריבוי תתי - שאלות: האם אלוהים הוא שברא? האם הוא מנהל? האם הוא מתערב במהלך ההיסטוריה? האם הוא ישות אינסופית? האם הוא חופף את כל המציאות? קיימות תפיסות שונות בכל דת ובתוך כל דת לגבי השאלות הללו.

לכן, לפני שבן אדם ניגש לענות על השאלה "האם אלוהים ברא את העולם?", כדאי לעשות סדר: עלינו לפענח בשלבים את ההנחות הבסיסיות שמאחורי הטענה הזו. לדוגמה, הטענה "אלוהים ברא את העולם" מניחה שיש עולם, וששהעולם לא היה קיים כל הזמן, ומניחה שיש ישות בשם "אלוהים", ואחר כך מניחה שהישות הזאת היא שאחראית לבריאת העולם. בדרך, צריך להגדיר מה בדיוק הכוונה במילה "עולם", מה בדיוק הכוונה "לא היה קיים", מה פירוש "אלוהים" ועוד.

חשיבות ההגדרות: עולם, קיים, יש, אין

כדי לבחון האם העולם נברא, עלינו להגדיר מה הכוונה במילה "עולם". האם מדובר רק בכדור הארץ? האם הכוונה לכל החומר ביקום? האם "העולם" כולל גם את הזמן והמקום עצמם? האם הכוונה למערכת השמש בלבד, או לכל המציאות כולה על כל ממדיה? קיימים המון הסברים אפשריים למילה "עולם". יש כאלה שיאמרו שהעולם זה כל הכוכבים, יש כאלה שיאמרו שהעולם זה כל היקום המוכר, ויש שיאמרו שהעולם כולל גם מה שמחוץ ליקום, אם יש כזה. לפני שבודקים האם נברא או לא, עלינו לקבוע על מה בדיוק אנחנו מדברים.

אחר כך, כשאומרים "העולם לא היה קיים", עלינו לדייק: מה פירוש "לא היה קיים"? האם רק החומר לא היה קיים? האם הצורה שלו לא היתה קיימת, אבל משהו אחר כן היה? האם המקום והזמן היו קיימים לבד, בלי חומר? או אולי לא היה קיים דבר, ואף לא מרחב וזמן? צריך גם לשאול: מהי המשמעות של "קיים" או "אינו קיים"? אם משהו לא נמצא בשום מקום ובשום זמן, האם זה אומר שהוא איננו, או שאפשר לומר שהוא קיים בדרך אחרת? האם היתה "אפשרות" שהעולם יהיה קיים, גם כשהוא לא היה בפועל? ואם לא היתה אפשרות בכלל, כיצד בכל זאת נוצר?

בנוסף, חשוב להבין שיש הבדל בין "האפשרות שהעולם יהיה קיים" לבין "העולם קיים בפועל". לעתים, כשאנחנו אומרים "משהו לא קיים", אנו מתכוונים לכך שהוא לא מופיע כרגע בחושינו, אך עדיין נשארת אפשרות שיופיע. למשל, אם אין חתול בחדר, עדיין קיימת אפשרות שיום אחד חתול ייכנס לחדר. אז האם אנחנו אומרים "אין חתול" בגלל שהוא לא כאן עכשיו, או אנו כוללים במשפט "אין חתול" גם את האפשרות שלא יהיה חתול אף פעם? ההבחנות הללו חשובות כדי להבין מה פירוש "העולם לא היה קיים".

השאלות הנגזרות וחקר האפשרויות

נקודה יסודית נוספת היא שייתכן שהמילה "עולם" כוללת את הזמן והמקום עצמם. במקרה כזה, אמירה כמו "העולם לא היה קיים" תצטרך להסביר איך בכלל אפשר לדבר על "לפני שהעולם היה קיים" אם לא היה זמן. כי אם לא קיים הזמן, לא ברור מה פירוש "לפני". גם לא ברור מה פירוש "לא היה מקום" אם לא היה ממד מרחבי כלשהו. מכאן צצות שאלות: "האם המקום והזמן עצמם נבראו?" ואם כן, באיזה אופן? האם יש אופציה שמרחב המקום והזמן יהיו לא קיימים בכלל, ואיך נוכל בכלל להבין מצב כזה?

לאחר שמבהירים את השאלות האלה, יש לעבור לחקירת הנושא "האם באמת ייתכן שהעולם לא היה קיים אי פעם?". האם יש היגיון שחומר העולם, או הזמן והמקום עצמם, התחילו פתאום? או שאולי תמיד היו, ובשלב מסוים הופיעה צורה מסוימת של היקום? ואולי באמת אי אפשר לקבוע שהעולם החל אי פעם, כי בעינינו תמיד היה משהו בסיסי ואנחנו לא מדמיינים שאין מקום ואין זמן?

מכאן אנו מגיעים לחקירה אודות "אלוהים". האם ההנחה שיש אלוהים קשורה בהכרח לכך שהעולם התחיל? או שאולי גם אם העולם קיים מאז ומעולם, עדיין יכולה להיות ישות שנקרא לה אלוהים, שהיא זו שמחיה ומנהלת? או להפך: אולי אין אלוהים, אבל העולם בכל זאת התחיל מעצמו בדרך כזו או אחרת? לכן צריך סדר לוגי: קודם בודקים מה פירוש "העולם קיים" או "לא קיים". אחר כך בודקים מה פירוש "אלוהים קיים" או "לא קיים". רק לבסוף נברר האם יש חיבור סיבתי: אם אלוהים קיים - האם הוא באמת ברא את העולם?

כדי לחקור "האם יש אלוהים?" עלינו בראש ובראשונה להגדיר מה זה "יש" ו"מה זה "אין". האם "יש" פירושו "נמצא היכנשהו במקום וזמן"? האם "אין" משמעו "לא תופס שום מקום ושום זמן"? אם כן, ואם נרצה להגדיר שאלוהים לא תופס מקום וזמן, יצא שכלפי ההגדרה הזו הוא בגדר "אין". אבל אולי הוא "אין" במובן הזה, ובכל זאת "יש" באופן אחר על - ממדי? ולכן חובה להיכנס לעומק ההגדרות: מהו "יש"? מהו "אין"? איזה דברים אנחנו רגילים לכנות "ישנם"? איזה דברים נחשבים "אינם"? האם אפשר לומר על אפשרות שהיא "קיימת"? האם אפשר לומר על רעיון שהוא "קיים"? כל אלו שאלות שצריך לבררן, כי אחרת נישאר עם מילים מעורפלות.

הגדרת אלוהים

אחרי שביררנו את המושגים "יש" ו"אין", אפשר לנסות להגדיר "מה זה אלוהים?". כאן בדרך כלל מתרחשת טעות נפוצה: אנשים לא באמת מגדירים מהו האל, אלא אומרים דברים כמו "אלוהים ברא את העולם", "אלוהים מנהל את העולם", "אלוהים הוא טוב", "אלוהים נתן לנו מצוות". אך כל אלו אינם מגדירים מיהו, אלא מתארים פעולות או תכונות מסוימות שמייחסים לו. וכדי להחליט אם אלוהים קיים או לא, חשוב שנבין תחילה מהי ההגדרה של "אלוהים" ולא רק מה מייחסים לו.

יש שבוחרים להגדיר: "אלוהים הוא החומר הבסיסי שממנו הכל נוצר". אם כך, ברור שאותו חומר יסודי חייב להיות קיים, שהרי אם יש עולם - משהו בסיסי שממנו הוא מורכב ודאי קיים. יש מגדירים אחרת: "אלוהים הוא מעל המקום והזמן", "אלוהים הוא כל המציאות כולה", "אלוהים הוא אינסופי" או "אלוהים הוא התודעה הראשונית". בכל הגדרה חדשה אנו חייבים לבדוק האם היא מתיישבת עם ההגדרות הקודמות שלנו ל"יש" ו"אין". אם אלוהים אינו תופס מקום וזמן, ואנו הגדרנו קודם לכן שכל דבר שישנו תופס מקום וזמן - נוצר לנו סתירה לוגית. לכן, כל הגדרה שמעלים דורשת בדיקה: האם בכלל אפשר לקיים אותה במסגרת ההיגיון שלנו?

כמו כן, גם בתוך היהדות לבדה יש גישות שונות לגבי מידת המעורבות של אלוהים, לגבי היקף השליטה שלו, או לגבי המושג "בחירה חופשית" של האדם. נוסף על כך, תפיסה נוצרית לא זהה לתפיסה מוסלמית, ותפיסה פילוסופית עשויה להיות שונה משתיהן. אנשים שונים אומרים "אלוהים" ומתכוונים לרעיונות שונים מאוד. יש מי שיגיד "אלוהים" ומכוון לאינסוף, יש שיאמר "אלוהים" ומתכוון לישות בעלת תכונות אנושיות. לכן, לפני שמנסים לבדוק "האם יש או אין אלוהים?", יש להבהיר על איזו הגדרה של "אלוהים" מדברים.

הקשר בין אלוהים לבין העולם

אחרי שמצליחים להגדיר באופן ברור מה פירוש "עולם" ומה פירוש "אלוהים", אפשר לשאול: "האם אלוהים ברא את העולם?" וגם כאן נשאלת השאלה: מה בדיוק אומרת המילה "ברא"? האם העולם לא היה קיים בכלל, כולל הזמן והמקום, עד שאלוהים ברא אותו? או שהעולם היה קיים באיזושהי צורה פוטנציאלית? האם גם האפשרות להיווצרות עולם נבראה, או שהאפשרות היתה שם מאז ומעולם, ורק התממשה?

אם מחליטים שאלוהים קיים מחוץ לזמן ולמקום, אז איך ניתן לומר שהעולם "נוצר" בנקודת זמן? שהרי אם לא היה זמן, מה פירוש "לפני הבריאה"? ואם חומרים התהוו רק מ"כלום", צריך להסביר מה משמעות "כלום" זה, ואיך אפשר בכל זאת לעבור ממצב של "אין חומר" למצב של "יש חומר". ואז מגיעים לחקירה נוספת: האם אלוהים והעולם הם שני דברים נפרדים? אולי אלוהים הוא עצמו כל החומרים והצורות? האם יש הבדל מהותי בין אלוהים לעולם, או שמא הם דבר אחד?

כל זה מלמד אותנו שהמשפט "אלוהים ברא את העולם" הוא משפט מורכב, שמושתת על שורה ארוכה של הנחות יסוד ושאלות לוגיות. אין טעם למהר לענות "כן" או "לא" בלי לבחון את כל השלבים. חקירה אמיתית דורשת שנעבור שלב אחר שלב:
  1. להגדיר מהו "עולם". האם זה רק כדור הארץ? האם זה כל היקום? האם כולל גם זמן ומקום? או אולי כל המציאות כולה?
  2. להבין את המשמעות של "לא כל הזמן היה קיים". האם באמת יתכן שהזמן והמקום לא היו? האם יתכן שהחומר לא היה, אבל המקום והזמן כן היו?
  3. לעמוד על ההבדל בין "אפשרות" קיום לבין "קיום בפועל". לפני הקיום, האם אפשרות הקיום עצמה היתה קיימת?
  4. להגדיר מהי ישות שהיינו קוראים לה "אלוהים". האם זו ישות אינסופית במרחב? ישות מעבר למקום ולזמן? ישות שהיא החומר עצמו? ישות רוחנית?
  5. לשאול אם בהגדרות האלה, בכלל קיימת אפשרות שאלוהים יהיה קיים או לא קיים. האם הוא יכול להיחשב "ישנו" או "איננו" על פי ההגדרות שבחרנו?
  6. לבחון אם אכן אלוהים מתקיים בהגדרה שניסחנו, ואם כן - כיצד זה קשור לבריאה? אולי הוא לא ברא את העולם כלל אלא רק קיים במקביל? או אולי העולם הוא חלק ממנו?
רק לאחר שעוברים את כל שרשרת השאלות וההגדרות, אפשר לנסות לענות אם אכן סביר או הגיוני או "נכון" לומר שאלוהים ברא את העולם. צריך גם לזכור שכל החקירה הזו מבוססת על הנחת יסוד "שההיגיון שלנו נכון". אם מישהו פוסל את תקפות ההיגיון, אז אי אפשר להוכיח דבר, כי כל ההוכחות מושתתות על ההיגיון.

סיכום והמלצה להמשך חקירה

בסופו של דבר, השאלה "האם יש אלוהים והאם הוא ברא את העולם?" גדולה בהרבה ממה שנדמה במבט ראשון. בכדי להתחיל לענות עליה בדרך שכלית, כדאי לעבור צעד צעד:

1. להגדיר לעצמנו מהו "העולם" שאנו מדברים עליו, ולשאול אם יכול להיות שלא היה קיים בעבר.

2. להבין את מושגי "יש" ו"אין", ולבדוק כיצד הם חלים על דברים חומריים, רעיוניים או פוטנציאליים.

3. לשאול מה פירוש "אלוהים" - האם זה חומר בסיסי, תודעה בלתי מוגבלת, ישות אינסופית או משהו אחר?

4. לשאול אם קיימת בכלל אפשרות הגיונית לקיומו של אלוהים בהגדרה שבחרנו, והאם ההגדרה מתיישבת עם ההגדרות הקודמות שלנו ל"יש" ו"אין".

5. לבסוף, לבדוק אם יש תימוכין לוגיים או הסברים הגיוניים לכך שאותה ישות (אלוהים) גם בראה בפועל את מה שאנו מכנים "העולם", או שאולי העולם קיים בנפרד ממנו, או שתמיד התקיים.

יש אנשים הבונים את תפיסתם על מסורת, על אמונה, על התורה, על תיאורים של נסים, על חוויות מיסטיות או על דברי מדענים שעוסקים במפץ הגדול ובתהליכים קוסמולוגיים שונים. אבל אם מחליטים לבדוק הכל בדרך של חקירה שכלית טהורה, מגלים שהשאלות מסתעפות להרבה מאוד כיוונים, ושום תשובה לא תהיה פשוטה או קצרה. במקום זאת, נוצרת סדרה של שאלות יסודיות לגבי עצם המושגים "קיים" ו"לא קיים", "מקום", "זמן", "אפשרות" ו"פוטנציאל", ובלי לברר אותן, אין טעם אמיתי להגיע לפסק דין סופי האם יש אלוהים או האם הוא ברא את העולם.

לכן, המסקנה היא שלא די לומר "יש אלוהים" או "אין אלוהים" או "אלוהים ברא את העולם" או "לא ברא", לפני שחוקרים היטב ומגדירים כל שלב בדרך. ככל שמעמיקים, מגלים עוד ועוד מורכבות, ועוד שאלות חדשות צצות ועולות. בצורה כזו, המחקר הופך להיות מרתק בפני עצמו, מפני שהוא מוביל אותנו לברר הרבה יותר מאשר רק את עניין בריאת העולם. הוא מוביל אותנו להבנות יסודיות בנוגע לתפיסת המציאות, למהות הזמן והמקום, למהות האפשרות והחומר, ולבסוף גם למהות התודעה שלנו, ואיך כל אלו משתלבים בהנחה על קיומו של אלוהים.

בסיום, כדאי לזכור שאפשר להמשיך לחקור ולשאול גם שאלות על המערכת המוסרית והדתית, על השאלה אם יש טעם בקיום מצוות, על שאלת הבחירה החופשית, ועל מידת המעורבות של האל במציאות. אבל לפי הסדר ההגיוני המתואר כאן, תחילה מומלץ להגדיר ולחקור את היסודות.
מה זה יש? מה זה אין? מה ההגדרה של יש? מה הגדרה של אין? מה זה יש אלוהים? מה זה אין אלוהים? קיום בלי מקום וזמן, קיום מחוץ למקום ולזמן, מה זה קיים? מה זה לא קיים? מה ההגדרה של קיים? מה ההגדרה של לא קיים? העולם קדמון, קדמות העולם, העולם נברא על ידי בורא, האם העולם כל הזמן היה קיים? הקשר שבין אלוהים לבין העולם, הקשר שבין העולם לבין אלוהים, בריאת העולם על ידי אלוהים, האם יכול להיות שיש אלוהים? האם יכול להיות שאין אלוהים? קיום כאפשרות, קיום כפוטנציאל, משהו שלא קיים בכלל, משהו שכל הזמן קיים, החומר שממנו עשויה המציאות, ממה הכל עשוי? מה היה לפני המקום והזמן? ממה עשויים המקום והזמן? מה זה מקום? מה זה זמן? מה זה מציאות? מה זה קיום? האם העולם לא כל הזמן היה קיים? האם העולם נוצר? איך העולם נוצר? האם העולם נברא? איך העולם נברא? האם אלוהים נתן את התורה? מי נתן את התורה? איך לדעת האם משהו קיים? איך לדעת אם משהו לא קיים? האם העולם קיים? האם יש אפשרות שיש אלוהים? האם יש אפשרות שאין אלוהים? האם יש הוכחות שיש אלוהים? האם יש הוכחות לקיומו של אלוהים? האם יש הוכחות שאין אלוהים? האם אין הוכחות לקיומו של אלוהים? מה הסיכוי שיש אלוהים? מה הסיכוי שאין אלוהים? מה הסיכוי שאלוהים ברא את העולם? הגדרת אלוהים, תפישת אלוהים, שינויים בתפישת האלוהות, מערכת היחסים שבין אלוהים לבין העולם, לימודי פילוסופיה, סוגיות בפילוסופיה
להחליט רוחניות היה לפני המקום והזמן מה זה זמן אלוהים נמצא תנך סתירה לוגית המקום מה ההבדל בין מה היה לפני המקום והזמן יסודות איך אלוהים ברא את העולם איך לדעת איך לדעת אם יש אלוהים איך לדעת האם אלוהים ברא את העולם איך לדעת האם יש איך לדעת האם יש אלוהים אין אלוהים אלוהות אלוהים אלוהים ברא אלוהים ברא את העולם אלוהים ובריאת העולם אלוהים לא קיים אפשרות בורא עולם בריאת העולם האם אין אלוהים האם אלוהים ברא את העולם האם אלוהים קיים האם העולם נברא האם העולם נברא על ידי אלוהים האם יכול להיות אלוהים האם יכול להיות שאין אלוהים האם יש אלוהים הגדרה הגדרה של אלוהים הגדרות הוכחה לאי מציאות הבורא הוכחה לאלוהים הוכחה לכך שאין אלוהים הוכחה לכך שיש אלוהים הוכחה למציאות הבורא הוכחה לקיום אלוהים הוכחה לקיום האל הוכחה לקיומו של אלוהים הוכחה שאין אלוהים הוכחה שאלוהים לא קיים הוכחה שאלוהים קיים הוכחה שיש אלוהים הוכחות לאי מציאות הבורא הוכחות לאלוהים הוכחות לכך שאין אלוהים הוכחות לכך שיש אלוהים הוכחות למציאות הבורא הוכחות לקיום אלוהים הוכחות לקיום האל הוכחות לקיומו של אלוהים הוכחות שאין אלוהים הוכחות שאלוהים לא קיים הוכחות שאלוהים קיים הוכחות שיש אלוהים הוכחת אי מציאות הבורא הוכחת מציאות הבורא הוכחת קיום אלוהים הוכחת קיומו של אלוהים העולם העולם נברא העולם נברא על ידי אלוהים יהדות תורה מצוות אלוהים יכולת יש אלוהים לדעת האם יש להיות אלוהים למה אלוהים ברא את העולם מדוע אלוהים ברא את העולם מה ההגדרה של אלוהים מה זה אלוהים מהי האפשרות שיש אלוהים מציאות האלוהים מציאות הבורא עולם קיומו של אלוהים
אחדות המציאות, סוד הצמצום יש מאין, אחדות ההפכים, יש ואין כאחד, מהות המציאות, אחדות הניגודים, חלק 2
אחדות המציאות, סוד הצמצום יש מאין, אחדות ההפכים, יש ואין כאחד, מהות המציאות, אחדות הניגודים, חלק 2
... תבינו עכשיו, למה אתם לא מבינים ובטוחים במשהו? כי אנו בטוחים בשום דבר. אנו בטוחים בכלום, כי הכלום הוא היחיד שקיים. ממה עשוי הנייר? מעץ. ממה עשוי העץ? מאטומים. ממה עשויים האטומים? ממקום וזמן? ממה עשויים המקום והזמן? מכלום. אם אתה הולך ממקום ...
יקומים מקבילים - אחדות המהות והצורה - ואחדות הכל
... באופן אין סופי, עד שהיא ממלאת את כל המקום ואת כל הזמן כולם. כי ההוויה של הכל, היא הישות שמהווה את המקום ואת הזמן, דהיינו, הדבר שממנו עשויים המקום והזמן. וההוויה הזאת, היא נמצאת באחדות מוחלטת, עם כל הצורות כולן. שהרי בלעדיה, אין שום חיות לשום דבר. והוא נגד השכל, ...
אלטרנטיבות / אפשרויות פעולה - כיצד לזהות את האלטרנטיבות / אפשרויות שלך?
... אפשרויות פעולה - כיצד לזהות את האלטרנטיבות אפשרויות שלך? האלטרנטיבות של האדם, הן האפשרויות שיש לו כדי להשיג את המטרות שלו, ... לא יודע לזהות בצורה נכונה את האלטרנטיבות ואת האפשרויות שלו. כאשר האדם לא רואה את האפשרויות שיש לו, על ידי זה הוא מונע מעצמו ... כן יש גם מצב נוסף, שבו האדם חושב בטעות שיש לו אפשרות פעולה כלשהי, למרות שבאמת הוא מוגבל ולא יכול ללכת בה. והדבר הזה שהאדם מנסה לעשות את מה שהוא לא יכול לעשות, גם גורם לאדם להתמודד עם קשיים ... חשוב מאוד עבור האדם לזהות את האלטרנטיבות ואת האפשרויות האמיתיות שיש לו. וככל שהאדם מצליח לזהות טוב יותר את האפשרויות האמיתיות שלו, כך גדל הסיכוי שלו ... השונות שלו, בצורה טובה יותר? והתשובה היא, כי באפשרותו של האדם לזהות טוב יותר את האפשרויות שלו, 1 - על ידי הבנה טובה יותר של ... הוא רוצה להגיע. 2 - על ידי הבנה טובה יותר של היכולות שלו והאמצעים העומדים לרשותו. ... את הדרכים השונות שיש לו כדי להגיע אליה. זיהוי היכולות והאמצעים שיש לאדם משמעותו היא, שעל האדם לנסות להסתכל בצורה רחבה, על כל היכולות שלו והמשאבים העומדים לרשותו, ... עם הבעיה. וככל שהאדם מודע טוב יותר לכל היכולות שלו, כך הסיכוי שלו למצוא את הדבר שיכול לעזור לו, גדול יותר. וכפי שכבר ... כלשהי תוביל אותו אל המטרה, למרות שהוא אינו יכול ללכת בה. והשאלה היא, איך אפשר לזהות ... בצורה מפורטת. לדוגמה: אם ברצונך לדעת האם אפשרות כלשהי מתאימה לך או לא, עליך לדמיין ... ודרכים יעילות וטובות יותר. לסיכום: הבנת האפשרויות שיש לאדם בצורה נכונה, הכרחית כדי ... רצוי גם להשתדל להימנע מללכת בדרכים שאינך יכול ללכת בהן, כדי להימנע מנזקים מיותרים. ... האלטרנטיבות האמיתיות שלך טוב יותר, היא על ידי הגדרה טובה יותר של המטרה הסופית שאליה ברצונך להגיע, על ידי הבנה טובה יותר של היכולות שלך באופן כללי, ועל ידי ...
הסוד של האין סוף - מדוע *אין* אפשרות ליהנות מהאין סוף? איך *כן* ליהנות מהאין סוף?
... של האין סוף - מדוע אין אפשרות ליהנות מהאין סוף? איך כן ליהנות מהאין סוף? וכאן נבאר מעט את העניין של הפוטנציאל האין סופי של המציאות, וגם את מגבלת האדם ... שזה היה אומר שכאשר האדם מגיע למילוי הפוטנציאל האישי שלו, אז האדם מתחיל להשתעמם מהחיים. וכל רגע שעובר עליו הופך להיות יותר קשה ויותר מדכא מהרגע הקודם. כי אם היכולת של האדם להתקדם היא סופית, אז זה אומר שיש נקודה שבה האדם ייעצר ולא יוכל להתקדם. וכאשר אנחנו מבינים שהאפשרות של האדם להתקדם היא עד אין סוף, הרי שזה אמור לשמח את האדם, כי תמיד אפשר להתקדם ולהתחדש וכולי. ואם נתבונן לרגע אחד על עניין ... כי האדם מבין שהוא תמיד יוכל להשיג ולהגיע לשמחה בעוצמה עוד יותר גדולה ולהנאה עוד יותר גדולה עד אין סוף ללא נקודת עצירה. אלא, שיש כאן סוד. והסוד הוא שלמרות שהעולם שלנו וכל מה שיש בו הוא אין סופי, הרי שהאדם ויכולת התפישה שלו ויכולת ההכלה שלו היא לא אין סופית. כי גם אם נאמר שאכן יש הנאה ושמחה אין סופית, וגם אם נאמר שהפוטנציאל של המציאות הוא אין סופי, הרי שעל האדם להבין שזה עדיין לא אומר שהוא עצמו באופן אישי יכול ליהנות מהאין סוף של המציאות. משום שיכולת התפישה של האדם היא סופית ולא אין סופית. כי האדם מוגבל ביכולת שלו. ולכל אדם יש גבול שממנו והלאה הוא לא מסוגל להכיל ולא מסוגל לתפוש, לא מבחינה רגשית ולא מבחינה שכלית. וכאשר האדם מגיע לגבול ולנקודה הזאת של עצמו, הרי שהוא נעצר. ולמרות שהפוטנציאל של המציאות יכול להיות שהוא אין סופי, הרי שהפוטנציאל של האדם הוא סופי. וזה אומר שהאדם בהחלט כן מוגבל להתקדם בחיים שלו. והאדם לא יכול להתקדם אל האין סוף. כי כן יש סוף וגבול ליכולת התפישה וההתקדמות של האדם כישות בתוך התמונה המלאה. כי התמונה המלאה היא אין סופית. אך כל חלק ממנה הוא לחלוטין סופי ולא אין סופי. והדבר הזה אומר, שיש נקודת עצירה שממנה האדם לא יכול להתקדם. כי יש לדוגמה רמת עומק של הבנת המציאות, שהאדם לא מסוגל להתקדם אל מעבר אליה. כי השכל של האדם לא מסוגל לתפוש יותר ממנה. לדוגמה: האדם לא יכול לתפוס במחשבתו את הסיבה הראשונה של כל הסיבות. כי לכל סיבה יש סיבה אחרת לפניה עד אין סוף. ויכולת התפישה של האדם מוגבלת, והאדם לא יכול להעמיק את מחשבתו ולהגיע אל האין סוף. ויש רמת עומק כלשהי, שבה האדם פשוט נעצר ושממנה האדם לא יכול יותר להתקדם. והבעיה הזאת היא הבעיה שבה נתקלו טובי המורים הרוחניים בעולם, וטובי החכמים בעולם. כי כל זמן שהאדם עדיין רחוק מלבטא את הפוטנציאל שלו, אז נדמה לו בטעות שהוא יכול להתקדם עד אין סוף. אבל ככל שהאדם הוא חכם יותר, וככל שהוא מתקרב יותר אל סוף יכולת התפישה שלו, אז הוא בהחלט כן רואה את הסוף. לא שהאדם רואה את הסוף של המציאות, כי היא אין סופית. אלא שהאדם כן רואה את הסוף ואת הגבול שממנו והלאה הוא לא יכול יותר להתקדם ולהבין טוב יותר את המציאות וכולי. כי גם לראות את הסוף של גבול השכל האנושי, גם זאת מעלה גדולה. כי רוב בני האדם בעולם, הם בכלל לא מתקרבים לקצה גבול היכולת שלהם. אבל טובי החכמים בעולם, וטובי המוחות בעולם שהתקרבו ומתקרבים לגבול של יכולת התפישה שלהם, הם בהחלט כן רואים את הסוף. והם בהחלט יודעים שיש סוף וגבול לכל דבר. וזה בעצם אומר שגם לשמחה וגם להנאה יש ... הזמן, האדם מתרגל אליו. וכדי שהאדם בכל פעם יחווה שמחה גדולה יותר, כך האדם בכל פעם צריך להשיג משהו אחר גדול עוד יותר. ולמרות שיש בעולם אין סוף דברים שאותם האדם יכול להשיג, הרי שעדיין כדי שהאדם ייהנה בכל פעם מחדש בהנאה גדולה עוד יותר, וכדי שהאדם לא ירגיש מיצוי עצמי ושהכל משעמם אותו וחסר ... באותה רמת עומק. וכדי שהאדם יתלהב ממידע חדש, לשם כך על המידע להיות יותר עמוק וכולי. ונמצא אם כן, כי יש כאן בעיה גדולה. כי למרות שהמציאות היא אין סופית, הרי שיכולת התפישה היא סופית. וזה אומר שהאדם בהחלט מוגבל להתקדם לנצח. ומי שיתבונן בדבר הזה, עליו לעצור ולהתבונן היטב על החיים שלו. כי האדם כל הזמן רץ ומתקדם כמה שיותר, אבל כאשר האדם קולט שיש סוף וגבול ליכולת שלו להתקדם, הרי שממילא נשאלת השאלה, מדוע בכלל להתקדם? הרי ככל שהאדם מתקדם יותר, כך הוא מתקרב יותר לנקודה שבה הוא כבר ... אין לאדם להיכן להתקדם מבחינה אישית ורגשית, אז לא רק שזה לא תחושה נעימה של מה שהאדם חשב שהוא יגיע אליו אם הוא רק ירוץ יותר מהר, אלא שהאדם קולט שהוא גם תקוע ולא יכול יותר להתקדם לשום מקום. ואז האדם עומד בפני משבר אישי מאוד גדול. כי כדי שהאדם יגיע לקצה גבול היכולת שלו, לשם כך צריך האדם להיות חדור רצון להתקדם כל הזמן. וכאשר אדם כזה מגיע לגבול ולקצה היכולת שלו, אז אדם כזה חווה טראומה מאוד גדולה. כי הוא רואה שהוא לא יכול יותר להתקדם. ומילא שאי אפשר להתקדם, אבל החיים גם הופכים להיות משעממים. כי מילא אם בקצה התפישה האנושית החיים היו יותר מעניינים, אז זה היה יכול לספק את האדם למרות שהוא לא
אין אפשרות שאין אפשרות - השקר של האין אפשרות
... אפשרות שאין אפשרות - השקר של האין אפשרות ובו יתבאר השקר שאחראי לכל הסבל שיש בעולם, והוא השקר שבו האדם משקר את עצמו ואומר לעצמו, שהוא לא יכול להשיג דבר כלשהו, או השקר שהאדם אומר שאי אפשר ושאין אפשרות להשיג דבר כלשהו, שהשקר הזה הוא אם כל חטאת. והעניין הוא, כי בשורש המציאות הכל אפשרי. כי שם הכל אחד, והאפשרויות הן בלתי מוגבלות, ושם הכל אפשרי ממש. ונקודת ההתחלה של המציאות, נקראת אלוהים, שממנה הכל נובע. ואלוהים הוא ישות בעלת כוח בלתי מוגבל כלל, ששם לא שייך כלל הגבלת אפשרות כלשהי (ובשורש הכל כבר אחד, ולכן כל תכלית כבר מושגת, ואין שום צורך להשיג שום דבר). והנה, מצד האמת, כל אדם ואדם וכל ישות וישות בכל מקום ובכל זמן, ... רק אלוהים. והאדם הוא גם רק אלוהים. ונקודת המבט הזו קיימת בו זמנית, במקביל לכך שהאדם הוא מוגבל וכולי. וכאשר האדם חושב לעצמו שהוא לא יכול להשיג איזה דבר, הרי שזו טעות של האדם, שהוא כופר באלוהים שהוא. כי האדם הוא אלוהים, שמלובש ומצומצם בתוך גוף גשמי, שהוא נמצא באחדות עם האלוהים האין סופי, כישות אחת ממש. והאדם שחושב שאין ביכולתו להשיג איזה דבר, הוא כופר באלוהים האמיתי, שנמצא באחדות מוחלטת עם כל דבר. ומצד האמת, האדם לא מוגבל להשיג שום דבר בעולם, אם הוא רק ירצה אותו באמת. ... אותו, מיד ובו ברגע שהוא באמת רוצה אותו. ומי שרוצה איזה דבר, כדי להשיג באמצעותו איזה דבר אחר, הרי שזהו לא רצון של אמת. ובכל מקרה, האדם יכול להשתמש בכח הרצון האמיתי שלו להשיג כל דבר, ללא כל הגבלה. והסיבה שהאדם סובל, היא משום שהישות האנושית שלו, נפרדת מהמציאות. וכל דבר שהוא נפרד מהשלם, הוא ... שהתודעה של האדם תהיה נפרדת ממנה. וכיצד יכול האדם לנצח את המציאות, שהיא עצמה מגבילה ומאפשרת את כוחו של האדם?! וזאת הטעות שנופלים בה כל העולם, שנדמה להם שהדבר אינו אפשרי. ואם היה יודע האדם בידיעה שלמה ומוחלטת שהדבר אינו אפשרי, לא היה האדם סובל כלל. כי רצונו להשלים את חסרונו, היה נעלם, על ידי הידיעה המוחלטת שהדבר אינו אפשרי. כי הרצון קיים, רק כאשר יש אפשרות להשיג אותו. והאדם חסר את השלמות של המציאות, רק בגלל שהוא חושב, שאולי כן קיימת דרך להשיג אותה. ואם היה האדם יודע בוודאות מוחלטת, שאין שום דרך שהוא ימלא את חסרונו, ושאין אפילו לא אפשרות כזו (ואפשרות, תמיד יש. לכן אי אפשר לדעת זאת, משום שזה שקר), לא היה לו שום חיסרון כלל. אלא, שידיעה שלמה, גם היא אינה אפשרית, אצל ישות שהיא מוגבלת ונפרדת ... שאולי הדבר אפשרי, אבל גם לא יודע איך הדבר אפשרי, וגם נראה לאדם שהדבר אינו אפשרי. ואז האדם מטעה את עצמו ואומר לעצמו, שכאילו אין שום אפשרות שהוא יתאחד עם המציאות. ובכך האדם מנסה להתמודד, עם זה שהוא לא יודע איך להשיג את הדבר. ויש כאלו שמלמדים את האדם שיש דברים שהאדם לא יכול להבין אותם. והם אוסרים על האדם לנסות לחקור ולהעמיק בנושאים האלו של הבנת מהות הבורא, מהות המציאות, מה היה לפני הבריאה של רצון האלוהים, וכיוב שאר הנושאים האלו, שאותם אנשים מפחידים את האדם שלא יחקור את הנושאים האלו. והם מייאשים את האדם, שהוא לא יכול ושאין לו אפשרות לדעת ולהבין את הנושאים האלו בשלמות, ושהשכל של האדם מוגבל וכולי. והם, לא נמצאים רק מחוץ לאדם, אלא הם נמצאים גם בתוך האדם עצמו. כי אם הטועים האלו, ... היו נמצאים גם בתוך האדם עצמו, הרי שלא הייתה להם שום אחיזה באדם. והם נמצאים גם בתוך האדם עצמו. והם המחשבות של האדם שאומרות לו שהוא לא יכול להשיג את השלמות, וכיוב שאר השקרים וההפחדות האלו. ומי שרוצה לחיות טוב באמת, ולא רק להפסיק לסבול, אלא גם ליהנות באמת מכל רגע ורגע ומכל צורה וצורה של ... להשיג את אותו הדבר. והדרך של האדם להשיג כל דבר, היא על ידי זה שהאדם עושה את כל מה שהוא יכול, כדי להשיג את אותו הדבר. וכל זמן שהאדם יכול להתאמץ אפילו עוד טיפה אחת קטנה, והאדם לא מתאמץ את אותה טיפת המאמץ, הרי שהדבר מעיד על כך, שהאדם לא באמת רוצה את אותו הדבר, ואין ערובה לכך שהאדם ישיג ... הישות של המסובב והמחוקק הראשון, שכל האירועים כולם, הם התגשמות והתגלות רצונו של המחוקק הראשון. ורק מי שרואה את המציאות מנקודת המבט של הבורא, רק הוא חווה את המציאות, כמו אלוהים ממש. ומי שרוצה להשיג את החוויה הזאת, עליו להיות איש אמת ולשנוא את השקר בתכלית השנאה. כי מי שחושב שהוא לא יכול להשיג איזה דבר, הוא טועה. משום שהאדם לא באמת יכול להיות בטוח, שהוא לא יכול להשיג את מה שהוא רוצה. כי אולי כן יש דרך כלשהי ואפשרות כלשהי להשיג את הדבר. והאדם לא יכול להיות בטוח, בכך שהדבר אינו אפשרי. והלב של האדם, הוא יודע את האמת, שמצד האמת הכל אפשרי להשגה. והלב של האדם ממשיך לסבול, כל זמן שהאדם לא משיג את ... שמאמין לשקרים של עצמו, שהדבר אינו אפשרי להשיג את השלמות. ומי שחושב שאי אפשר להשיג איזה דבר, הוא כופר באלוהים ממש. כי הוא כופר באחדות הבורא, שנמצא באחדות איתו, ושהוא יכול להשיג כל דבר, באמצעות אחדות הבורא, שהיא ישות אחת עם כל דבר. והעונש של מי שכופר באלוהים כנל, הוא הסבל של האדם, שהוא נפרד מאלוהים. וזה עצמו העונש של האדם, זה שהוא רחוק מהידיעה שהוא ...
סיבתיות - אפשרויות אין סופיות - התחדשות אין סופית
... - אפשרויות אין סופיות - התחדשות אין סופית לפעמים, האדם בטוח שמשהו יקרה. והאדם בטוח שמשהו יקרה, משום שלאדם נדמה, שהעולם שלנו, פועל לפי חוקיות כלשהי של סיבה ותוצאה. ונדמה לאדם, שעפ חוקיות הסיבה והתוצאה של העולם שלנו, המציאות צריכה להיות בצורה כלשהי ברגע הבא. כי צורת המציאות שיש ברגע הזה, היא ... רק משער שהדבר יקרה וכולי. והכל, הוא לפי הבנת האדם, את חוקיות הסיבה והתוצאה של העולם שלנו. ועל האדם לדעת את האמת. והיא, שכל החוקיות של הסיבה והתוצאה שיש בעולם שלנו, היא ... כלשהי. וכל רגע, הוא עומד בפני עצמו. ויש מרחב מקום וזמן אין סופי, עם אין סוף אפשרויות. ורצף אפשרויות שחוזר על עצמו, מצטייר לאדם, כרצף של סיבה ותוצאה. אבל באמת, אין שום סיבה ותוצאה חלקית, ... להבין, כי גם עפ החוקיות של הסיבה והתוצאה שלנו, עדיין צריך לזכור תמיד, שהכל יכול לקרות תמיד. וברמה הלוגית, כל צורה של מציאות, יכולה ברמה הלוגית, להוביל ולגרור אחריה, כל ... לזכור תמיד, שברמה הלוגית, כל סיבה, יכולה להוביל לכל תוצאה שהיא. ויש אין סוף אפשרויות. ופוטנציאל הצורות האפשריות, הוא קיים תמיד. ומי שהוא מספיק חכם, הוא יודע ורואה בעיניו, ...
עישון סיגריות, גמילה מעישון, הפסקת סיגריות, לא לעשן או כן לעשן, להפסיק לעשן, גלגול נשמות
עישון סיגריות, גמילה מעישון, הפסקת סיגריות, לא לעשן או כן לעשן, להפסיק לעשן, גלגול נשמות
... מדובר באותו עיקרון של סבל, רק בצורה שונה. לדוגמה, אדם שמעשן אומר לעצמו למה אני לא יכול פשוט להפסיק לעשן? ואדם שלא מעשן שואל למה אני לא יכול ליהנות מסיגריה?. בשני המצבים, מדובר בתחושה של חסר וקונפליקט פנימי. אליעד מציין שגם הרצון להפסיק לעשן הוא בעצמו סוג של חוסר: למה אני ... רגשי לעשן, זה יוצר אצלו מצוקה נפשית חזקה. לאחר המוות, מכיוון שאין לו גוף הוא לא יכול לעשן, אבל הרצון ממשיך להציק לו. ואז הוא עשוי להגיע למצב שבו הוא מחליט לחזור לעולם - להתגלגל שוב - רק בשביל לעשן סיגריה. כלומר, התלות ... כל דבר שיש בו תלות רגשית, ברגע שהוא חסר - יוצר סבל. אדם תלוי רגשית בדבר מסוים לא יכול לחוש שלמות אם הדבר הזה חסר לו. איך ניתן להפסיק לסבול מהתלות הרגשית? אליעד מסביר שהפתרון היחיד להפסקת הסבל מהתלות הרגשית הוא להבין ... הרצון להיגמל מסיגריות, הם ביטוי של אותה שלמות מוחלטת. אם אדם מגיע להבנה הזו, הוא יכול לעשן או לא לעשן - בשני המקרים הוא יחווה שלמות. העישון או ההימנעות מעישון כבר לא יהיו משמעותיים, כי הוא חווה שלמות גם בתוך תחושת ... אם אתה מעשן ובין אם אתה לא מעשן, מי שמעשן סובל מזה שהוא מעשן הוא אומר למה אני לא יכול לא לעשן? ומי שלא מעשן סובל הוא אומר למה אני לא מעשן למה אני לא יכול לעשן? שניהם סובלים. ש: כן אבל אז דיברתי על איזה. אליעד: תקשיב אני מסביר לך עוד פעם לא נשנה עכשיו את הגלגל יש יתרונות וחסרונות העישון ... לחזור לפה או לא נניח, בא נניח בסדר דיון תיאורטי אתה מת עזבת את הגוף ועכשיו יש לך אפשרות לחזור או לא לחזור. רוב האנשים אומרים אני אחזור מה פתאום לא רוצה עד שעזבתי לחזור אבל מה שקורה שבפועל רוב האנשים שמתו מוות קליני ... איך אני אעשן אתה אומר מה עכשיו אני אחזור לעולם בשביל סיגריה אתה מבין, עכשיו זה יכול להיות כל שיגעון אחר אתה מבין ואז אתה אומר טוב עוד סבב. אני לא אומר שעוד סבב זה רע אני בטוח שאני אחזור בעוד גלגול, איך אני יודע כי ...
סיבתיות, סיבה ותוצאה, כל דבר הוא סיבת עצמו, חוויית הזמן, זיכרון אנושי, חוויה סובייקטיבית
סיבתיות, סיבה ותוצאה, כל דבר הוא סיבת עצמו, חוויית הזמן, זיכרון אנושי, חוויה סובייקטיבית
... כאשר האדם מקובע באמונה שזה כך וזה לא אחרת, הוא בעצם נועל את עצמו בתוך פרספקטיבה אחת ומונע מעצמו להיפתח לאפשרויות חדשות ולחוויות חדשות. לדוגמה, כאשר אדם אומר לעצמו באופן חד משמעי המרק כאן כי אני שמתי אותו כאן לפני רגע, הוא סוגר את עצמו מהאפשרות לראות דברים אחרת. אבל כאשר הוא מתחיל להכיר בכך שזו רק חוויה סובייקטיבית שלו, אז הוא פותח לעצמו את האפשרות להבין שבאופן עמוק יותר, המרק פשוט נמצא כאן כרגע, ללא קשר ברור לפעולה הקודמת שלו. המטרה היא לאפשר לאדם לחוות את העולם באופן משוחרר יותר ופחות מוגבל על ידי תפיסות מקובעות. ברגע שאדם מתחיל לראות שכל חוויה שלו היא סובייקטיבית ולא אמת מוחלטת, הוא הופך גמיש יותר, פתוח יותר ופחות ... אליעד מדגים זאת באמצעות האדם שנולד לתוך מערכת אמונות מסוימת, כמו אמונה דתית או תרבותית, ומתחיל לראות את העולם כאילו זו האמת היחידה האפשרית. במצב כזה, הוא סוגר את עצמו מפני כל צורת הבנה או תפיסה אחרת. רק כאשר האדם מוכן להכיר בכך שכל תפיסותיו הן סובייקטיביות ולא ... הוא מאפשר לעצמו להתפתח, להתקדם ולראות את המציאות באופן רחב ועמוק יותר. הכרה זו, בכך שכל חוויה ותפיסה הן רק אפשרויות סובייקטיביות, מאפשרת לאדם גמישות מחשבתית ופתיחות למגוון רחב יותר של אפשרויות, ובכך הוא יכול לחוות פחות סבל, פחות מתח ולהגיע להבנה שלמה ועמוקה יותר של חייו ושל המציאות שבה הוא נמצא. מהי סיבתיות וזמן? האם הזמן הוא אשליה סובייקטיבית? איך הזיכרון משפיע על ...
השתקפות של האחר בך, איך להתמודד עם המון בעיות
השתקפות של האחר בך, איך להתמודד עם המון בעיות
... או חסרונות שאנחנו מזהים אצל אנשים אחרים, נמצאים ומשתקפים גם בנו. ההבנה וההכרה בשיקוף הזה, מאפשרות להתמודד בצורה יעילה עם בעיות פנימיות וחיצוניות, ומשמשות כאמצעי להתפתחות אישית עמוקה. מהי הדרך הראשונית להתמודדות עם חסרונות שאתה מזהה אצל אחרים? אליעד ... עם הכמות העצומה של חסרונות שאנו מזהים? אליעד מבהיר שמספר גדול של חסרונות אצל אנשים אחרים יכול להיות מרתיע מאוד בהתחלה. אך עם זאת, חשוב להבין שיש דפוס חוזר ומכנה משותף להרבה מאוד חסרונות וקשיים. כמו בעולם המחשבים - ככל שהמוח מתורגל ומכיר יותר את הדפוסים האלו, כך הוא יכול לעבד אותם מהר יותר ויותר ביעילות. אליעד מדגים זאת על ידי השוואה למעבד מחשב (CPU), שבהתחלה עובד לאט יחסית, אך עם התרגול וההרגל הוא מסוגל לבצע יותר ויותר ... לא רק עוזרת לפתור בעיות נקודתיות, אלא מספקת כלים חזקים להבנה טובה יותר של עצמנו ושל המציאות. היכולת להבין ולנתח השתקפויות אלו מעניקה לנו כוח וכלים להתמודד עם אתגרים שונים, לפתח את המודעות העצמית, ולהגיע לרמה גבוהה יותר של שלווה ואיזון נפשי. איך ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על אלוהים ובריאת העולם, איך לדעת האם יש אלוהים? איך לדעת האם אלוהים ברא את העולם? האם העולם נברא על ידי אלוהים? מה זה אלוהים? מה ההגדרה של אלוהים? האם יכול להיות אלוהים? האם יכול להיות שאין אלוהים? מהי האפשרות שיש אלוהים?
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: ממה עשויים המקום והזמן?, איך לנהל את הזמן? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך להאמין בעצמך? איך לא להישחק בעבודה? איך לחנך ילדים? איך לפתח יכולות חשיבה? איך להתמודד עם גירושין? איך להצליח בזוגיות? איך ליצור אהבה? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך לשתול מחשבות? איך לעשות יותר כסף? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך להעריך את עצמך? איך למכור מוצר ללקוחות? איך לקבל החלטות? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך להשיג ביטחון עצמי? איך למצוא זוגיות? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך לשנות תכונות אופי? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך להצליח בראיון עבודה? איך להיות מאושר ושמח? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך להעביר ביקורת בונה? איך להיגמל מהימורים? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך לפרש חלומות? איך לשפר את הזיכרון? איך לפתח חשיבה יצירתית ועוד...

שקט נפשי אמיתי - הספר על: ממה עשויים המקום והזמן?, כעס ועצבים? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? דיכאון? איך להתמודד עם לחץ? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם בדידות? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? מה המשמעות של החיים? למה לא להתאבד? האם לדומם יש תודעה? איך להיות הכי חכם בעולם? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? האם יש או אין אלוהים? איך להנות בחיים? האם יש הבדל בין חלום למציאות? אולי אנחנו במטריקס? למה העולם קיים? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? האם הכל אפשרי? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? מה יש מעבר לזמן ולמקום? האם אפשר לדעת הכל? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? האם יש משמעות לחיים? מהי תכלית ומשמעות החיים? האם יש אמת מוחלטת? איך נוצר העולם? האם יש בחירה חופשית? האם המציאות היא טובה או רעה? האם באמת הכל לטובה? איך להיות מאושר? למה יש רע וסבל בעולם? מי ברא את אלוהים? איך נוצר העולם? למה יש רע בעולם? בשביל מה לחיות ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר www.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא הכוונה אישית, מאמן אישי לחיים, אימון אישי טלפוני בנושאי ממה עשויים המקום והזמן - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.4531 שניות - עכשיו 16_07_2025 השעה 01:19:17 - wesi1