ההרצאה עוסקת בבעיות שינה ומספקת דרכים להתמודד עם קושי להירדם. אחת הטעויות הגדולות שמבצע אנשים בזמן שהם מנסים להירדם היא המחשבה על איך להירדם. אליעד כהן מציין שברגע שהאדם שואל את עצמו "איך אני יכול להירדם?", הוא למעשה יוצר קונפליקט במוח שלו, דבר שמונע ממנו להירדם. הוא מדגיש ששינה היא דבר שקורה מעצמו, ולא משהו שצריך להילחם בו.
מה עוצר את השינה? האם הרצון להירדם הוא דווקא הדבר שמונע את השינה?
הבעיה המרכזית, לפי אליעד, היא ההתמקדות הרבה מדי בלהירדם. כאשר אדם מתמקד ברצון להירדם, הוא למעשה יוצר חיכוך מנטלי שמונע ממנו להירדם. זה כמו לומר לעצמך "אני חייב להירדם" - מה שגורם דווקא לאי הצלחה. התשובה לשאלה איך להירדם, אליעד מציע, היא "לא לנסות להירדם". זאת אומרת, על האדם להפסיק להיות מודע לרצון להירדם ולהפסיק לחשוב עליו. כאשר אדם לא מנסה להירדם, הוא לרוב נרדם מעצמו.
כיצד מחשבות משפיעות על השינה?
אליעד מציין שמחשבות טורדניות רבות, כמו דאגות ומחשבות על בעיות יומיומיות, משפיעות ישירות על איכות השינה. הדרך להתמודד עם מחשבות כאלה היא להפסיק להזדהות איתן ולהבין שהן לא מחויבות. הוא ממליץ לא לתת למחשבות לשלוט, אלא להחליט שאין להן חשיבות כרגע. הוא מציע תרגול של תודעה: "אולי זה לא משנה?" ככל שהאדם ירגיש שהדברים לא משנים לו, כך הוא יוכל להירדם בקלות יותר.
מה קורה כאשר אדם לא מצליח להירדם בגלל חרדה או דאגות?
במצבים כאלה, כאשר האדם נמצא במתח נפשי גבוה, השינה נדחית. כדי להתמודד עם זה, אליעד מציע כמה שיטות: אחת מהן היא לשחרר את המחשבות ולעבור למצב של "לא משנה לי". אם אדם יצליח לשנות את הזווית שבה הוא רואה את הדברים, כלומר, יפסיק לחשוב עליהם בצורה נחרצת, הוא יוכל להירדם בקלות רבה יותר. הוא מציין שכשאנחנו מצליחים להבין שהבעיה לא באמת חשובה בשעת השינה, הבעיה תיעלם...
- איך להירדם מהר?
- מחשבות שגורמות לבעיות שינה
- שיטות להרפיה ושינה
- התמודדות עם חרדה לפני השינה
- שינה איכותית