אליעד כהן
ייעוץ עסקי ואישי
בשיטת EIP
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה להאשים ✔מצפון, מהו מצפון, ייסורי מצפון, מצפון שקט, מצפון נקי, נקיפות מצפון, הלקאה עצמית, כעס עצמי, רגשות אשמה, תסכול קיומי, חרטה, רגשות אשם, קבלת...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






☎️
ייעוץ אישי בכל נושא!
050-3331-331
מצפון, מהו מצפון, ייסורי מצפון, מצפון שקט, מצפון נקי, נקיפות מצפון, הלקאה עצמית, כעס עצמי, רגשות אשמה, תסכול קיומי, חרטה, רגשות אשם, קבלת החלטות, תורת המוסר, אדם מצפוני
מה זה מצפון ולמה הוא גורם לייסורים?

המצפון הוא התחושה הפנימית שמייסרת את האדם כשהוא מגלה בדיעבד שיש חיסרון בפעולה שעשה. אליעד מסביר שמצפון זה בעצם ביטוי למצב פנימי שבו האדם מכיל שתי דעות מנוגדות. לדוגמה, כשאדם מתלבט אם לאכול או לא, צד אחד שלו אומר "תאכל, אתה רעב וזה טוב לך", וצד שני אומר "אל תאכל, זה משמין ורע לך". האדם בוחר באחת האפשרויות, אבל לאחר שבחר, הצד השני, הצפון (המוסתר), מתעורר ומייסר אותו. אם הוא אכל, אז הצד שלא רצה לאכול יציק לו בייסורי מצפון ("למה אכלתי, זה משמין"), ואם לא אכל, הצד שרצה לאכול ייסר אותו ("למה לא אכלתי, אני רעב").

לכן קוראים לזה "מצפון" - כי הוא צפון ומוסתר. הייסורים באים מתוך המחשבה הצפונה שהייתה מודחקת בשעת הפעולה. כל החלטה נובעת מבחירת צד אחד בלבד, והמצפון הוא קולו של הצד המודחק.

מדוע לאליעד אין ייסורי מצפון אף פעם?

אליעד מציין שאין לו ייסורי מצפון, אך מיד מבהיר שבעצם הוא כל הזמן חווה אותם. ההסבר שהוא נותן לכך הוא שהוא מראש מודע ליתרונות ולחסרונות שיש בכל פעולה שהוא עושה. כל פעולה שהוא מבצע, אפילו הפעולה הפשוטה ביותר כמו להבריג בורג או לנשום אוויר, הוא חווה מראש גם את היתרון וגם את החיסרון. לכן, לעולם לא יפתיע אותו לגלות לאחר המעשה שיש חיסרון, משום שמראש הוא ראה אותו.

ההבדל בין אליעד לבין אנשים אחרים הוא שאנשים רגילים מגלים את החיסרון רק לאחר ביצוע הפעולה, ואז נוצר סבל שמכונה "ייסורי מצפון". אצל אליעד, מכיוון שהוא מודע לכך מראש, הוא חווה את היתרון והחיסרון בו זמנית בכל פעולה, ולכן לא מופתע או מתייסר בדיעבד.

איך להימנע מייסורי מצפון?

הדרך להימנע מייסורי מצפון היא לא לנסות לקבל החלטות מושלמות, אלא להיות מודעים לכך שכל פעולה שנבחר לעשות תמיד תכלול גם יתרון וגם חיסרון. אם האדם יצליח לראות בכל דבר ובכל החלטה את היתרונות ואת החסרונות בו זמנית, הוא לא יופתע לגלות בדיעבד שיש חיסרון, וכך לא יתייסר.

לדוגמה, אם הטלפון מצלצל, האדם חושב לעצמו "טוב אם אענה, כי אולי זאת שיחה חשובה", אך אם באותו רגע הוא מודע גם למחשבה ההפוכה - "רע אם אענה, כי אולי זו שיחה שתגרום לי לחץ או עצבנות", אז בכל מקרה לא יהיו לו ייסורי מצפון אחרי שיבחר. זאת מכיוון שהוא היה מודע גם לחיסרון מראש.

האם פעולה לא מודעת יכולה לגרום לייסורי מצפון?

אליעד מסביר שרק פעולות מודעות, שבהן האדם מראש חשב שיש יתרון, יגרמו לייסורי מצפון. פעולה שנעשית באינסטינקט, כמו למשל להחליף רגליים או לעפעף, לא יכולה לגרום לייסורי מצפון, כי האדם לא היה מודע לכך שהוא עושה אותה, ולכן לא הייתה לו מחשבה מודחקת בנושא.

עם זאת, כאשר אדם מבצע פעולה לא מודעת כמו נהג שהרג מישהו בטעות, יכולות להיות לו ייסורי מצפון רק ברגע שהוא נעשה מודע לכך שהוא ביצע את הפעולה, והוא אינו מסוגל לראות את הטוב בפעולה הזו.

האם כל פעולה חייבת לכלול יתרון וחיסרון?

אליעד טוען באופן חד - משמעי שכל פעולה מכילה בתוכה גם יתרון וגם חיסרון. אין דבר בעולם שהוא רק טוב או רק רע. כל פעולה, פשוטה או מורכבת, מכילה גם היבטים חיוביים וגם היבטים שליליים. לכן, הסוד הוא לראות באופן שווה את שני הצדדים של כל דבר. כאשר אדם מבין באופן מלא שבכל פעולה יש גם טוב וגם רע, הוא כבר לא יכול להיות מופתע על ידי "ההיפוך" של מחשבה אחת שמופיע אחרי ההחלטה.

מה עושים כשהיתרונות והחסרונות מתנגשים?

הבעיה נוצרת כאשר האדם בטוח שיש דברים מסוימים שהם רק טובים או רק רעים. אז הוא עלול לחוות קושי משמעותי בקבלת ההחלטה, משום שברגע שהוא בוחר צד אחד, הצד השני בהכרח יצוץ אחר כך וייצר ייסורים. הדרך לפתור זאת היא להגיע למצב שבו האדם לא בטוח באופן מוחלט בשום דבר שהוא רק טוב או רק רע. אם הוא יצליח להגיע למקום שבו אין דבר אחד שהוא בטוח לגביו באופן מוחלט...
ש: לפני שבאתי לפה התחלתי לשאול אותך

אליעד: סליחה אתה לא נראה תמים כל כך

ש: אז מה אם אני תמים או לא, עם הסיפור.

אליעד: מה איתו?

ש: ולמה שלא נדבר על המצפון כאילו אני רוצה שתדבר עליו זה כאילו אתה שני אנשים אחד אתה עושה פעולות עזוב את הקטע הפסיכולוגי למה המצפון ומה זה ואיך זה אני יודע לא מאה אחוז אבל יודע, מצפון זאת אומרת יש לך שני אנשים אחד שעושה ואחד ששופט זה כמו אחד שכאילו שמבקר.

אליעד: זה לא קשור למצפון אבל נניח.

ש: לא זאת אומרת יש לך איזה מישהו שאומר לדוגמה אתה עושה איזה משהו שאתה רוצה מעוד לעשות אבל.

אליעד: תגיד לי אתה מסוגל להגיע לשאלה?

ש: כן מצפון.

אליעד: מה השאלה?

ש: השאלה על מצפון מה התפקיד שלו ומה הוא עושה פה זה כאילו שיש לו שתי אנשים הוא כאילו שופט.

אליעד: אז מה השאלה?

ש: למה יש מצפון מה זה מצפון?

אליעד: אז ככה בתכלס אי מצפון מה זאת אומרת מצפון יש בתוכך שתי דעות מנוגדות ואחד אומר לך "אני רוצה לאכול" והשני אומר לך "זה משמין" ואם אתה תאכל אז תבוא המחשבה השנייה שאומרת לך "אבל זה משמין" זה יעשה לך ייסורי מצפון ייסר אותך, למה קוראים לזה מצפון כי זה צפון זה מוסתר "ייסורי מצפון" הדבר הצפון מייסר אותך אתה מבין ואם אתה לא תאכל אז יהיה לך ייסורי מצפון מהצד השני "איזה חבל שלא אכלתי יכולתי לאכול לא היה קורה לי שום דבר" זה הסיפור.

ייסורי מצפון הכוונה היא ייסורים שבאים מהמקום הצפון המקום המוסתר יש בתוכך שני כוחות אחד אומר לך תאכל ואחד אומר לך אל תאכל, אחד אומר לך תעשן ואחד אומר לך אל תעשן אחד אומר לך תשב ואחד אומר לך תקום ואתה תמיד מקשיב למישהו ואז בא לך ההפך שלו ומתחיל לשגע אותך זה הסיפור.

ש: הצפון זה ההפך שלו שמסתתר באותו רגע.

אליעד: בדיוק, עכשיו אם אתה מראש ניגש לארוחה גם עם ההוא שרוצה לאכול וגם עם ההוא שלא רוצה לאכול אז אין לך ייסורי מצפון שניהם באים לשולחן.

ש: תסביר לי זה יותר נגיד לדוגמה שאתה עושה איזשהו דיל.

אליעד: לי נגיד אין ייסורי מצפון אף פעם לדוגמה, מה זאת אומרת אין לי ייסורי מצפון אף פעם יש לי כל הזמן ייסורי מצפון כל פעולה שאני עושה אני מתייסר בתוכי שהיא לא מושלמת אבל מעבר לזה אין לי ייסורי מצפון לא משנה שאני אעשה משהו מסוים יהיה לי יותר ייסורי מצפון מאשר משהו אחר, אתה מבין אני באופן רצוף כל מה שאני עושה אני רואה את היתרון ואת החיסרון שלו וזהו ובזה נגמר הדיון.

ש: אתה לא מדחיק את זה?

אליעד: לא אני רואה את החיסרון והיתרון בכל דבר, כל דבר שאני עושה יש לי ייסורי מצפון למה אני עושה אותו יכולתי לעשות יותר טוב כי בכל דבר יש חיסרון אבל לא משנה מה אני אעשה לא יקרה שאחר כך "איזה חבל למה עשיתי" מה חבל למה עשיתי יש לזה יתרון בכלל.

ש: יש בזה גם חיסרון.

אליעד: נכון אבל אני כבר יודע מראש שיש חיסרון.

ש: בסדר אבל אני לא מדבר על מישהו שחווה את זה כמוך אבל יודע שבכל דבר יש יתרון וחיסרון בסדר.

אליעד: אתה מדבר באופן כללי כשאתה מוציא את המילים מהפה כשאתה מדבר כשאתה קם והולך לשתות אתה חווה את החיסרון שיש בפעולה, אתה אומר שאתה יודע שבכל דבר יש יתרון וחיסרון אני אומר בכל פעולה, לא עכשיו טלפון מצלצל אתה עונה את מרים כשאתה עונה כשאתה מושיט את היד אתה קולט את החיסרון או אתה קולט רק את היתרון, תקשיב אתה עכשיו הטלפון מצלצל ובאה אליך מחשבה שאומרת "תענה לטלפון" אוקי למה אתה עונה כי אתה אומר "זה טוב אם אני אענה".

האם כשבאה אליך מחשבה ואומרת לך "תקשיב תענה זה יהיה טוב אם תענה" האם גם יש לך את המחשבה "תקשיב אל תענה זה יהיה גרוע אם תענה", כשאתה הולך לאכול המחשבה אומרת לך "תקשיב לך תאכל יהיה לך טוב אם תאכל שלא תהיה רעב" נכון והאם בוא זמנית יש לך מחשבה שאומרת לך "תקשיב אל תלך לאכול זה יהיה גרוע אם תאכל תישאר רעב יותר טוב" יש לך בו זמנית?

ש: לא.

אליעד: עכשיו מגרד לך האף אתה עושה ככה עכשיו לפני שאתה עושה ככה עוברת לך מחשבה "תגרד זה יהיה יותר טוב".

ש: לא שלפעמים זה מחשבות כאלה מה אני עבד של התחושות שלי כאילו.

אליעד: רגע אבל זה נושא אחר אתה אמרת שאתה יודע שבכל דבר יש חיסרון ויתרון עכשיו אני נותן דוגמה נגיד שמגרד לך הראש, עכשיו נגיד פתאום אתה מרגיש שמגרד לך הראש אז עוברת מחשבה "תקשיב מגרד הראש אם הוא לא יגרד יהיה יותר טוב לך תגרד אותו" עכשיו האם לפני שאתה עושה את זה האם עוברת לך מחשבה שאם מגרד הראש "טוב מאוד שהוא מגרד אל תעז לגרד אותו" אתה מבין אתה כבר רואה את החיסרון שבדבר לפני שאתה עושה את הפעולה, אתה כאילו יוצא מהמקום השווה שאתה רואה את היתרון והחיסרון, אתה יכול לראות את זה?

ש: לא.

אליעד: יפה לכן יש לך ייסורי מצפון, מתי יש ייסורי מצפון כשאתה מגלה אחר כך את החיסרון מה זה ייסורי מצפון שאחרי שעשית את הפעולה אתה קולט.

ש: על כל פעולה שאני אעשה על כל פיפס שאני אעשה אם אני כאילו אסתכל ואז אני יכול למצוא את היתרונות שלו ואת החסרונות שלו ולגשת בלב שלם.

אליעד: באמת?

ש: כן בערך פחות או יותר.

אליעד: תקשיב אני אפילו כשאני מדבר איתך כשאני מוציא את המילים מהפה אפילו כשאני נושם את האוויר, נושם גם אני מוציא את האוויר וגם מכניס את האוויר אני חווה מה החיסרון שיש בזה זה לא רק יתרון יש גם חיסרון בכל דבר יש גם חיסרון, עכשיו אני לא רק יודע שבכל דבר יש יתרון וחיסרון לא ביומיום בפעולה כשאני מבריג את הבורג אני מבין מה החיסרון בזה שאני מבריג את הבורג כל דבר.

ש: מה החיסרון בזה שאתה הרמת את היד?

אליעד: מה היתרון בזה שהרמתי את היד אני אסביר לך, אני אתן לך את התשובה תקשיב יש שני סוגי דברים יש דברים שאני מודע שאני עושה אותם בגלל היתרון ויש דברים שקורים מעצמם, עכשיו אם אני עושה דבר מעצמו נגיד לדוגמה סתם החלפתי רגליים נגיד עכשיו השאלה היא אם לפני כן חשבתי על זה, אם לפני כן חשבתי על זה ואמרתי תעשה כי יש יתרון זה אומר שבטוח חשבתי שיש גם חיסרון. אתה מבין עכשיו נגיד שעשיתי ככה.

ש: אז זאת אומרת אתה לא במודעות למה שאתה עושה.

אליעד: לא אבל אז גם לא יכול להיות לך ייסורי מצפון כי אתה גם לא ראית שעשית את זה בכלל אתה לא ידעת בכלל שעשית את זה נגיד עפעפתי בעפעפיים לא תכננתי "טוב בוא נעפעף" אתה מבין.

ש: אפשר להרוג מישהו בטעות נגיד נהג לא שם לב הרג מישהו אחר כך יש לו ייסורי מצפון.

אליעד: לא כי הוא גילה שזה הוא.

ש: כן.

אליעד: בסדר אבל כשהוא מגלה שזה הוא יכול להגיד גם שאין לו ייסורי מצפון להגיד "טוב שהרגתי אותו" אם אתה מצליח לראות את ההיפוכים. עכשיו בוא ניתן דוגמה נגיד שאני ממחיש לך עם הידיים עכשיו יש לזה יתרון למה כי אתה מבין יותר טוב נכון, יש לזה גם חיסרון כי אתה מבין יותר טוב.

ש: נגיד עשית עכשיו ככה מה היתרון ומה החיסרון של זה?

אליעד: לא אז אני מסביר לך עוד פעם נגיד שעכשיו אני עשיתי ככה, עכשיו תקשיב יש דברים שאני עושה אינסטינקטיבית.

ש: לא תחשוב שבאופן מודע עשית ככה.

אליעד: לא אתה לא יודע אם עשיתי באופן מודע זה לא באופן מתוכנן, זה לא כמו אתה הולך לאכול זאת פעולה אבל בא נגיד שאני עושה לך "ככה" נגיד תמתין, עכשיו מה היתרון שכשאני עושה ככה נגיד שיותר קל לי לתקשר איתך ומה החיסרון שיותר קל לי לתקשר איתך אולי יש בזה גם חיסרון כאילו אם אתה תצליח לראות עד הסוף, תראה אתה יש לך בחיים נגיד אלף סיטואציות ומתוכן 500 אתה יכול להבין שיש יתרון וחיסרון 250 אתה יש לך ספק אם זה חיסרון או יתרון ו125 אתה בטוח שזה חיסרון ו125 אתה בטוח שזה יתרון.

עכשיו מה שתוקע אותך בלהגיע לאחד זה דברים שאתה בטוח יש דברים שאתה בטוח שזה טוב ובטוח שזה רע, עכשיו אם אתה תצליח פעם אחת לראות ששום דבר אתה לא בטוח שזה טוב או רע אז תמיד אתה תוכל בשנייה אחת למצוא את היתרון והחיסרון שבכל דבר.

ש: עוד הפעם ברגע שהאינטרס שלי כאילו המידי סתם לדוגמה, איך אני אסביר לך יש כאילו שני רמות בכללי אני מבין שאין שום דבר שיש לו יתרון וחיסרון זה יפה וזה מכוער זה טוב וזה רע.

אליעד: אתה מבין כשאתה מסתכל על זה אבל אתה לא מבין בdefault שלך.

ש: ב default לא ב default אני עושה במקריות לא באוטומטית.

אליעד: כן השאלה אבל מה קורה לך בראש כשאתה פועל, אני אתן לך דוגמה אתה נגיד ברור לך שאתה לא רוצה כאב כשאתה פועל 24 שעות תמיד רץ לך process שאומר "תיזהר שלא תיפגע" נכון, יש לך process כזה שרץ תהליך כזה מחשבה שאומרת "תזהר שלא תיפגע" יפה, עכשיו אני אומר לי יש עוד process שאומר "תיזהר שלא לא תפגע יש גם טוב שתפגע" אתה מבין גם את שניהם יש.

ש: לא הבנתי מה זה תיזהר שלא תפגע?

אליעד: אמרתי תיזהר שלא לא תיפגע, תקשיב אתה גם צריך להיפגע כי אם רק לא תיפגע זה לא יהיה טוב אתה מבין, אני מסביר לך עוד פעם שהדברים האלה שבכל דבר יש חיסרון ויתרון אתה צריך להרגיש אותו כמו שאתה יודע איך קוראים לך, כמו שאתה לא צריך לזכור איך הולכים כאילו אתה זוכר איך הולכים אתה לא אומר "רגע איך הולכים" אתה מבין אתה ככה צריך שזה כאילו יבוא לך באינסטינקט תמיד שכאילו מופיע לך משהו אתה ישר רואה את החיסרון והיתרון. תקשיב המוח שלך כשאתה הולך ועוברות לך בראש 24 שעות ביום מחשבות כל דבר שעובר לידך אתה חושב "זה יתרון או חיסרון זה טוב לי או לא טוב לי".

ש: עוד הפעם באישי שלי כשאני הולך לעבוד אז אני הולך בשביל להרוויח כסף אני רוצה להרוויח כמה שיותר כסף אבל בכללית אני יודע שאפילו אם אני לא ארוויח את הכסף לא קרה שום דבר.

אליעד: אבל אתה לא מבין מה רע בזה שתרוויח כסף אתה יכול להבין שאם לא תרוויח כסף שלא קרה כלום אתה אבל לא יכול להבין שאם תרוויח כסף זה רע ואם לא תרוויח כסף זה טוב. אתה מבין אתה מה אמרת עכשיו אמרת שאתה הולך בשביל להרוויח כסף.

ש: אבל אני לא רוצה כסף כי זה רע כאילו מה זה טוב ורע זה הכל שווה זה אותו דבר כמו שתגיד לי זה תפוז וזה תפוח מה יותר זה.

אליעד: טוב מה השאלה שלך התחלת לשאול על נושא של ייסורי מצפון, אז אני מסביר לך ייסורי מצפון פירושו שיש דברים מודחקים אצלך שאתה מייסר את עצמך אתה אומר עשיתי דבר רע או משהו כזה, עכשיו אם אתה מראש כבר יודע שעשית דבר רע אז אתה כבר לא יכול להתייסר. תקשיב אני נתתי לך דוגמה על ייסורי מצפון שאתה מתחרט על משהו שאתה עשית באופן מודע "למה אכלתי למה בזבזתי את הכסף, למה לא עניתי לטלפון למה כן עניתי לטלפון".

אז אני אומר לך שאם מראש אתה כבר יודע באופן כללי את היתרון והחיסרון שבכל דבר אז אתה לא מתייסר וחוץ מזה גם פתאום ענית לטלפון והתפוצץ עליך אין לך ייסורי מצפון כי אתה גם מבין מה טוב בזה שזה התפוצץ עליך אתה תמיד רואה את הטוב והרע באותה מידה אז איך יכול להיות לך ייסורי מצפון רואה גם מה טוב בזה.

ש: אתה יכול לתת לדוגמה סתם לדוגמה לדבר פיזי מה טוב כאילו.

אליעד: אני אתן לך דוגמה אתה תיתן דוגמה לייסורי מצפון ואז נראה איך מפרקים את זה אתה תיתן דוגמה.

ש: לדוגמה היה לי איזה תהליך היום בקיצור מישהו עבר אצלי באיזה עניין כי הייתי צריך לקבל 700 שקל, קיבלתי את הכסף שלו והייתי צריך לשלם לו עוד 500 שקל והמצב שלו לא הכי טוב אמרתי המצב שלי יחסית סבבה מה אני אקח ממנו מאה שקל שייקח את הכל וזהו מה אז מצד אחד אמרתי זה לא משנה מצד אחד אני רוצה ומצד אחד מה אכפת לי התחלתי כאילו אתה יודע

אליעד: אז מה אתה רוצה אז איפה הייסורי מצפון אתה תיתן דוגמה לייסורי מצפון.

ש: אז פה היה לי כאילו שבאיזשהו מקום זה כמו גזל כאילו ולמרות שזה לא.

אליעד: מה הייסורי מצפון איפה הייסורי מצפון אתה מדבר על משהו אחר אתה מדבר על ייסורי מצפון במובן אחר במובן שהמצפון שלך מייסר אותך ולא נותן לך להחליט החלטות או במובן הזה שאתה רוצה לעשות משהו ואז המצפון אומר לך סטופ זה לא טוב, זה מה שאתה מדבר אתה מדבר מההיבט הזה לא שעשית ואתה מתייסר.

ש: דיברתי על הקטע הקטנצ'יק הזה זה סתם אמרתי לעצמי זה הכל כאילו אז אמרתי בתור פעולה עסקית סבבה בתור בן אדם שהוא קצת חבר כזה קשה כאילו.

אליעד: כי מראש היה לך עדיף אפילו להוריד אותו ל500...
התפתחות רוחנית יהדות תורה מצוות אלוהים לאכול אמת לשחק משחק התלבטות רוצה כסף להיות עשיר חסרונות מול יתרונות הרגשה הימנעות אדם מצפוני אני לא אוהב את עצמי אני לא אוהבת את עצמי אני שונא את עצמי אני שונאת את עצמי אשם אשמה האשמה עצמית החלטה החלטות החלטיות הלקאה הלקאה עצמית הרגשה חרטה יהדות תורה מצוות אלוהים ייסורי מצפון ייסורים יסורי מצפון כעס כעס עצמי כעסים לא אוהב את עצמי לא אוהבת את עצמי לא להאשים את עצמי לא להאשים את עצמך לא לכעוס על עצמי לא לכעוס על עצמך לא לשנוא את עצמי לא לשנוא את עצמך להאשים להאשים את עצמי להאשים את עצמך להחליט להלקות את עצמי להלקות את עצמך לכעוס על עצמי לכעוס על עצמך לקבל החלטה לקבל החלטות לשנוא את עצמי לשנוא את עצמך מוסר מצפון מצפון נקי מצפון שקט נקיפות מצפון קבלת החלטה קבלת החלטות קיום רגש רגשות רגשות אשם רגשות אשמה שונא את עצמי שונאת את עצמי שנאה עצמית שקט תורה תורת המוסר תחושה תחושות תסכול תסכול קיומי
אתה הראש אתה אשם, חרבות ברזל, האם תמיד הראש אשם? האם הראש אשם? ביבי נתניהו, ראש הממשלה, להאשים את המנהל, להאשים את הראש, מחדל השביעי באוקטובר, מי אחראי לאסון השביעי באוקטובר? ועדת חקירה השביעי לאוקטובר, אחריות ניהולית, להאשים את המנהל, אחריות המנהל בארגון, לקיחת אחריות, הסרת אחריות, את מי להאשים?
... הראש אתה אשם, חרבות ברזל, האם תמיד הראש אשם? האם הראש אשם? ביבי נתניהו, ראש הממשלה, להאשים את המנהל, להאשים את הראש, מחדל השביעי באוקטובר, מי אחראי לאסון השביעי באוקטובר? ועדת חקירה השביעי לאוקטובר, אחריות ניהולית, להאשים את המנהל, אחריות המנהל בארגון, לקיחת אחריות, הסרת אחריות, את מי להאשים? אז הפעם ננסה להתבונן על האמירה אתה הראש אתה אשם. האם באמת הראש אשם? מה האמת בסיפור? אז קודם כל צריכים להפריד בין אשמה, לבין אחריות, לבין סיבתיות. דהיינו, קודם כל צריכים לנסות להבין למה קרה מה שקרה, בלי קשר למי היה אחראי שזה לא יקרה והאם ואת מי רוצים להאשים בתהליך ועדת החקירה של השביעי לאוקטובר. טענה אפשרית לדוגמה, תהיה, אסון השביעי לאוקטובר קרה בגלל שהעבירו כסף לחמאס. עכשיו, נניח ונאמר שהאסון ... ביבי היה אחראי לכך שהעבירו כסף לחמאס. עכשיו יש לנו תשובה, ללמה זה קרה ומי אחראי לכך. עכשיו נוכל לשאול, האם ביבי אשם בכך? שאלת האשמה, היא נפרדת מהשאלות הקודמות. כי לא כל מי שגורם למשהו לקרות, הרי שהוא אשם בכך. יכול להיות לדוגמה, שמישהו סיממו אותו נגד רצונו והוא הלך ועשה תאונת דרכים. האם הוא גרם לכך? כן. האם הוא אחראי לכך? האם הוא אשם בכך? תלוי... כמו כן, צריכים להבין את משמעות המושג אשמה. מה בדיוק היא אומרת? האם היא מבטאת כוונת זדון? מה היא אומרת? עכשיו, נניח שביבי הוא הסיבה, ונניח שביבי הוא האחראי, ונניח שביבי הוא האשם, ... נוספת, האם זה אומר שצריכים להדיח אותו? לפטר אותו? להעמיד אותו לדין? האם יש לו אלטרנטיבה יותר טובה? האם על כל אשמה מפטרים מדיחים וכולי? שאלות למחשבה. או במילים אחרות, האם צריך להוציא להורג את מי שאשם בביצוע פשע? אולי בכלל צריכים לחון אותו? אלו נקודות מבט ... ראש וכולי, גם אם כל זה נכון, הרי שיש עוד משהו שהוא בטוח נכון, והוא שבכל תרחיש כלשהו, ברור שגם הצבא אחראי וגם הצבא אשם. כי גם אם ביבי בוגד במדינה ונותן נשק ומבקש מיחיא סינוואר לתקוף אותנו, הרי שתפקידו של הצבא, הוא להגן על המדינה ולמנוע את כל מה שקרה. במילים אחרות, בכל אנליזה כלשהי, חלק מהאחריות היא בכל מקרה על הצבא. אז כאשר מאשימים את ביבי שהוא הראש ושהוא אשם, האם מאשימים גם את הצבא? האם גם הצבא אשם במשהו, או שהצבא לא קשור לנושא? עכשיו, נניח שביבי הוא הראש והוא אשם, ונניח שצריכים להדיח אותו וכולי, עכשיו נשאל, האם אלו שקוראים להדחתו של ביבי, קוראים גם להדחתו של הפיקוד הצבאי, או שהם בסדר גמור, כי הם לא הראש ולכן הם לא אשמים? האם מי שהוא הראש הוא אשם, ומי שהוא לא הראש לא אשם? ביבי אומר, שהוא לא ידע. כי לא היה כלום כי אין כלום, ומה מה פתאום, ורחמים לא ידע וכולי. וכל מערכת הביטחון אמרה לו שהחמאס מורתע ושלא היה כלום כי אין כלום, אבל בכך ביבי מנסה להסיר אחריות. כי אם באמת הטעו את ביבי, גם אז ביבי אשם. כי הוא לא היה מספיק חכם לדרוש את האמת ולהבין שמרמים אותו. ובנוסף הוא היה אמור לעשות הכל כדי לדעת מה האמת ולוודא שיספקו לו את האמת. וגם ... את מי שמדווח לו. כי אם העובד גונב, הרי שהמנהל שגייס עובד גנב, גם הוא אחראי לכך שהעובד גנב. אבל נכון שהגיוני להאשים את המנהל, בכך שהוא גייס לארגון עובד גנב, אבל האם הגיוני להסיר את האחריות מהעובד הגנב? האם רק הראש אשם? במילים אחרות, הגיוני שהראש אשם. וביבי אשם גם בלי קשר לכך שהוא הראש, גם אם הוא היה זנב הוא אשם. לא חסרות האשמות להאשים את ביבי ולא חסרים לו חסרונות. אבל לא הגיוני ל
רגשות אשמה, אני לא חייב כלום לאף אחד, אף אחד לא חייב לי כלום, איך לא להאשים את עצמי בצרות של אחרים? בשביל ההורים, בשביל הילדים, בשביל הזוגיות, להאשים את ההורים, להאשים את הילדים, להאשים את הזוגיות, מערכות יחסים
רגשות אשמה, אני לא חייב כלום לאף אחד, אף אחד לא חייב לי כלום, איך לא להאשים את עצמי בצרות של אחרים? בשביל ההורים, בשביל הילדים, בשביל הזוגיות, להאשים את ההורים, להאשים את הילדים, להאשים את הזוגיות, מערכות יחסים
... אשמה, אני לא חייב כלום לאף אחד, אף אחד לא חייב לי כלום, איך לא להאשים את עצמי בצרות של אחרים? בשביל ההורים, בשביל הילדים, בשביל הזוגיות, להאשים את ההורים, להאשים את הילדים, להאשים את הזוגיות, מערכות יחסים איך להפסיק להרגיש שאני חייב לאחרים משהו? אנשים רבים סובלים מתחושת חובה כלפי אחרים. הם מרגישים אשמה ומתוסכלים מכך שהם חייבים למישהו משהו, לא משנה כמה הם אומרים לעצמם שהם לא באמת חייבים כלום לאף אחד. הם עדיין מרגישים אשמים, מנוצלים או סחוטים רגשית על ידי אחרים. ... המחשבה שאחרים חייבים לי פוגעת בי? כשאתה מאמין שמישהו חייב לך משהו, יש לכך יתרון אחד מרכזי: כאשר קורה לך משהו רע, תמיד יהיה לך את מי להאשים. אתה תאשים את ההורים שלא נתנו לך מספיק אהבה, את הילדים שלא כיבדו אותך מספיק, את בת הזוג שלא הבינה אותך, את הבוס שלא שילם מספיק או את המדינה שלא דאגה לך. היתרון הזה הוא מאוד מפתה, אך הוא מגיע במחיר כבד: כאשר אתה מאשים אחרים בצרות שלך, אתה מעניק גם להם את הזכות להאשים אותך בצרות שלהם. החיסרון הגדול הוא, שאם לאחרים יהיה רע, הם מיד יאשימו אותך, ואתה מיד תרגיש אשמה וסבל, כי אתה מאמין שאתה חייב להם משהו. זה בדיוק מה שמאפשר לאנשים לנצל אותך רגשית ולסחוט אותך. אתה מרגיש אשם כי עמוק בפנים אתה מאמין שאתה באמת חייב להם משהו, והם מנצלים בדיוק את התחושה הזו. איך להשתחרר לגמרי מתחושת האשמה? הדרך להשתחרר לחלוטין מתחושת אשמה ומתחושת החובה כלפי אחרים היא להבין לעומק שאף אחד לא חייב לך שום דבר, בשום מצב. אף אדם לא חייב לך לאהוב אותך, אף אחד לא חייב לך כסף, אף אחד לא חייב לך כבוד. ברגע ... חייב לוותר גם על התחושה שאחרים חייבים לך משהו. מהי הדרך הפרקטית ליישם את ההבנה הזאת? כדי ליישם זאת בחיים האמיתיים, בכל פעם שאתה מרגיש אשמה או תחושת חובה לאחרים (הורים, ילדים, בני זוג, עבודה), עצור ושאל את עצמך: מה לדעתי הם חייבים לי? ואז וותר על המחשבה הזאת לחלוטין. לדוגמה, אם קשה לך מול ההורים, זה ... זה משום שאתה מרגיש שהם חייבים לך כבוד. ברגע שתשחרר את הציפייה הזאת מהם, אתה תראה שאתה כבר לא מרגיש שום חובה לעשות משהו בשבילם מתוך אשמה. זאת הדרך לחיות בחופש רגשי אמיתי, ללא רגשות אשמה, ללא סחיטה רגשית, וללא תחושה שאתה חייב משהו למישהו. סחיטה רגשית איך לא להיסחט רגשית? איך לא להרגיש חייב לאחרים? לסבול בשביל ההורים לעשות למען הילדים איך לא להיות ...
השתקפות עצמית, להאשים אחרים, להאשים את עצמך, לקחת אחריות, להסיר אחריות, מי באמת אשם? את מי להאשים? האם באמת כל הפוסל במומו פוסל? האם אני אחראי? זוגיות כמראה
השתקפות עצמית, להאשים אחרים, להאשים את עצמך, לקחת אחריות, להסיר אחריות, מי באמת אשם? את מי להאשים? האם באמת כל הפוסל במומו פוסל? האם אני אחראי? זוגיות כמראה
... עצמית, להאשים אחרים, להאשים את עצמך, לקחת אחריות, להסיר אחריות, מי באמת אשם? את מי להאשים? האם באמת כל הפוסל במומו פוסל? האם אני אחראי? זוגיות כמראה האם באמת כל הפוסל במומו פוסל? ... שיש הפרדה בין האדם למציאות או בינו לבין האחרים, ושהוא פגיע. האם מותר להאשים אחרים במשהו? אליעד מדגיש שבהתנהלות היומיומית מותר להגיד שאדם אחר פגע, שיקר או גנב ממך, ואין ... ומאוחד עם המציאות, אז הוא חייב להסתכל פנימה ולשאול את עצמו איפה הוא עצמו אשם. התהליך הזה מוביל אותו להבנה שלמעשה הוא אחראי באופן מלא לכל מה שהוא מרגיש ולכל מה שקורה לו. ... והסבל בחיים שלך נמצא בתפיסות שלך ובאמונות שלך לגבי המציאות. האם אפשר להאשים רק את המציאות? אליעד מתייחס לכך שאדם יכול לבחור להאשים את המציאות או אנשים אחרים במה שקורה לו. אך לטענתו, ככל שהאדם יבחר להאשים רק את החיצוני, הוא ירגיש חסר אונים, כיוון שהוא למעשה אומר שאין לו שום שליטה על החיים שלו. אדם ... מוותר על הכוח והאפשרות לשנות את מצבו. האפשרות השנייה שאליעד מציע, היא להאשים את עצמך בכל. לקחת את האחריות המלאה גם על הדברים השליליים. כשאדם עושה זאת, הוא מחזיר לעצמו את ... לשנות את מצבו. אולם אליעד מסביר גם שיש מצבים בהם האדם יבחר ביודעין להאשים משהו חיצוני, כי זה עוזר לו להקל על תחושת האחריות ולהתמודד באופן יותר קליל עם הסיטואציה, אבל ... להיות מודע שזה סוג של משחק שהוא בוחר לשחק עם עצמו. מדוע לפעמים נוח להאשים אחרים ולא את עצמנו? אליעד מסביר שלפעמים קל יותר לאדם להאשים גורם חיצוני, מכיוון שאם הוא היה לוקח אחריות מלאה באופן אמיתי ועמוק, הוא היה מבין שהכל מושלם ... לנסות לשנות משהו. לכן, אליעד מסביר שזה טבעי ולפעמים אף מועיל להשתמש בהאשמה של גורמים חיצוניים כדי ליצור מניע לפעולה בעולם, אך חשוב להיות מודעים לכך שזהו תהליך של בחירה ... מרגיש טוב בכל מצב. כשהכל טוב לאדם מבפנים, הוא לא מחפש להצדיק את עצמו, להאשים או לתקן אחרים, מכיוון שהאושר שלו כבר אינו תלוי בשום דבר חיצוני. לסיכום, אליעד כהן מציג בהרצאה פרספקטיבות עמוקות על אשמה ואחריות, ומסביר כיצד ניתן להשתמש בהן כדי להגיע לאושר ושלווה פנימית אמיתיים. האם כל הפוסל במומו פוסל? מי באמת אשם במה שקורה לי? איך לקחת אחריות מלאה על החיים? מהי זוגיות כמראה? האם מותר להאשים אחרים? איך להגיע לאושר אמיתי? מדוע אני נפגע מאחרים? ...
אחריות ניהולית, לקחת אחריות כמנהל, למה לא להאשים את העובדים שלך? איך לקחת אחריות על העובדים שלך? מה האחריות של המנהל? איך לנהל עובדים? להאשים את המנהל או להאשים את העובד, מי אחראי המנהל או העובד? הסרת אחריות ניהולית
... ניהולית, לקחת אחריות כמנהל, למה לא להאשים את העובדים שלך? איך לקחת אחריות על העובדים שלך? מה האחריות של המנהל? איך לנהל עובדים? להאשים את המנהל או להאשים את העובד, מי אחראי המנהל או העובד? הסרת אחריות ניהולית מדוע לא כדאי להאשים את העובדים שלך כמנהל? אליעד כהן מסביר שכאשר אדם נמצא בתפקיד ניהולי ומנהל עובדים, עליו להימנע מלהאשים את עובדיו, לא בפני עצמו ולא בפני המנהל שמעליו. להאשים את העובדים ישירות בפניהם עשוי להיות לגיטימי לפעמים, אך בשום פנים ואופן אסור למנהל להאשים אותם מול עצמו או מול ההנהלה הגבוהה יותר. הסיבה לכך היא שהעובדים הם למעשה הכלים של המנהל. אליעד נותן דוגמה מוחשית של מקדחה כדי להמחיש את הנקודה הזו: אם ... מקדחה והיא לא פועלת, הרי שאין היגיון להאשים את המקדחה עצמה. אפשר להאשים רק את מי שבחר לקנות אותה, את מי שלא יודע להשתמש בה נכון, או את מי שצריך להחליף אותה. אותו הדבר נכון גם לגבי עובדים - הם הכלים של המנהל. אם העובדים לא ... בתפקידו. בדיוק כפי שהעובד לא יכול להאשים את הכלי שאיתו הוא עובד, כמו מברג שהתקלקל, מכיוון שהעובד אחראי להביא או לתקן את המברג, כך המנהל לא יכול להאשים את עובדיו - הם הכלים שלו, והאחריות להפעילם כראוי היא אך ורק שלו. לכן, חשוב להבין שכל פעם שמנהל מאשים את העובדים, הוא בעצם אומר זה לא אני, אלא הם, ובכך ... הוא מודה בחוסר יכולתו לנהל. במקום להאשים, המנהל צריך לקחת אחריות מלאה על התוצאות ועל אופן התפקוד של הצוות שלו. מהו הרעיון של אחריות ניהולית לפי אליעד כהן? הרעיון המרכזי של אחריות ניהולית הוא ... אפשר באמת לדעת בצורה חד - משמעית מי אשם כאשר פרויקט לא מצליח: האם זה המנהל שלא יודע לנהל, העובדים שלא מוכנים לקבל את הניהול, או אולי אפילו שניהם לא מתואמים. לפעמים, ייתכן בכלל שאף אחד לא אשם, וזה סתם חוסר מזל או צירוף נסיבות. אך מאחר שמטרת המנהל היא שהעסק או הפרויקט יצליח, עליו תמיד לקחת את מלוא האחריות על עצמו. כיצד מנהל צריך להתייחס ... ולא לראות בהם גורמים עצמאיים שאפשר להאשים בכישלון. לסיכום הנושא, אליעד כהן מדגיש שנטילת אחריות היא המפתח להצלחה בניהול. האשמת העובדים היא תמיד צורה של התחמקות מאחריות אישית, ובסופו של דבר, ... לקחת אחריות על העובדים שלך? למה לא להאשים את העובדים? מי אחראי, העובד או המנהל? כיצד לנהל עובדים בצורה נכונה? מה המשמעות של הסרת אחריות ניהולית? ...
טיפים לויכוחים, איך לא לגרום למישהו להרגיש רע? איך לא להאשים מישהו? איך לא לעשות למישהו רע? איך להסיר אחריות? איך לא לקחת אחריות? איך להאשים מישהו? ויכוחים בזוגיות, מריבות בזוגיות, מערכות יחסים
טיפים לויכוחים, איך לא לגרום למישהו להרגיש רע? איך לא להאשים מישהו? איך לא לעשות למישהו רע? איך להסיר אחריות? איך לא לקחת אחריות? איך להאשים מישהו? ויכוחים בזוגיות, מריבות בזוגיות, מערכות יחסים
... לויכוחים, איך לא לגרום למישהו להרגיש רע? איך לא להאשים מישהו? איך לא לעשות למישהו רע? איך להסיר אחריות? איך לא לקחת אחריות? איך להאשים מישהו? ויכוחים בזוגיות, מריבות בזוגיות, מערכות יחסים איך לא להאשים מישהו בוויכוח? אליעד כהן מסביר בהרצאה כיצד להתמודד עם מצב שבו אדם לא רוצה להאשים מישהו אחר במהלך ויכוח או קונפליקט, אך גם לא רוצה לקחת את האשמה על עצמו. לדוגמה, כאשר מתעוררת בעיה בעסק, אחד הצדדים טוען שהשני אחראי למצב, אבל הצד השני אינו מעוניין להאשים אותו, וגם לא מעוניין לקחת על עצמו את האחריות. במקרה כזה, אליעד מסביר שהפתרון הוא למצוא ... אותי בפרידה? אליעד נותן דוגמה נוספת מתחום הזוגיות: נניח זוג נפרד, ואחד מבני הזוג מאשים את הצד השני בפרידה. הצד המואשם אינו רוצה להגיד זו אשמתך, אבל גם לא רוצה להודות שזו אשמתו שלו. במקרה כזה, הפתרון הוא שוב ... גורם אקראי כמו נסיבות החיים, מזג האוויר או אפילו גורל או אלוהים. בצורה כזאת, שני הצדדים יכולים להשתחרר מתחושת האשמה מבלי לפגוע זה בזה או בעצמם. מה החשיבות של גורם שלישי בוויכוחים? אליעד כהן מדגיש כי הגורם ... השני, או כשאינו מעוניין לעורר קונפליקט נוסף. אם שני אנשים מתווכחים ביניהם ולא רוצים לפגוע זה בזה, הם יכולים להאשים גורם שלישי חיצוני שאינו פוגע באף אחד. כך נמנעים רגשות שליליים, רגשות אשם והאשמות הדדיות. כיצד לבחור גורם שלישי נכון? לדברי אליעד, בחירת הגורם השלישי צריכה להיעשות ... באף אחד מהצדדים. למה חשוב לא לקחת אחריות מיותרת? אליעד מדגיש שאם אדם אינו רוצה לקחת על עצמו את האחריות ולא להאשים את האחר, אין הכרח שייקח על עצמו את האשמה. אנשים רבים מרגישים שברגע שהם לא מאשימים את הצד השני, הם חייבים להאשים את עצמם. אך לפי אליעד, ישנה אפשרות אחרת, והיא העברת האחריות לגורם שלישי. כך האדם יכול להימנע מלספוג אשמה לא מוצדקת ומרגשות שליליים שנובעים מכך. לסיכום, כיצד להתמודד נכון עם האשמות? לסיכום דבריו ... להשתמש בגורם שלישי שלא יפגע באף אחד מהצדדים. הבחירה בגורם שלישי מאפשרת שמירה על אווירה חיובית יותר, מניעת תחושת אשמה, וניהול קונפליקטים בדרך בונה יותר. איך לא להאשים מישהו בוויכוח? מי אשם בפרידה? איך להימנע מאשמה? איך להעביר אחריות לגורם שלישי? איך להתמודד עם קונפליקטים בזוגיות? עכשיו השאלה היא כזאת נניח שאתה בוויכוח עם מישהו ונניח שאתה רוצה לא להאשים אותו, מתווכחים נגיד דוגמה יש פשלה בעסק ועכשיו השאלה היא זה מי אחראי הוא אומר אתה אחראי הוא ... אחראי, מה האמת הוא אחראי או אני? אליעד: לא יודע מה האמת זאת גם שאלה, השאלה היא בעצם איך אפשר אם אתה לא רוצה להאשים מישהו לא להאשים אותו בלי להאשים את עצמך מישהו שאומר לך אתה אשם במשהו מסוים ואתה חושב בכלל שהוא אשם בזה נגיד ועכשיו אתה לא רוצה להאשים אותו מסיבה כלשהי אבל אתה גם לא רוצה להגיד שאתה אשם, נגיד פרידה מבני זוג נגיד שהיא מאשימה. ש: או אקראי או מישהו שלישי שגרם לזה. אליעד: נכון ... גורם שלישי הגורם השלישי הזה יכול להיות סיבתי ויכול להיות אקראי מה שחשוב שהוא לא את ולא אני, אתה גם לא רוצה להאשים אותה ואתה גם לא רוצה לקחת אחריות אז תאשים מישהו שלישי. הבנתם את השכל כן מה אתה אומר? ש: זה ... הזאת. אליעד: אני אמרתי מישהו שלישי שמעת את המילה מישהו? ש: לא משנה גורם שלישי. אליעד: גורם שלישי מזג האוויר אשם לא הבנתי מה סיבך לך, לא תתרכז יש לנו מחויב ואפשרי המחויב זה שאתה לא רוצה את הבן אדם השני עוד מחויב שיש לך שאתה לא רוצה להאשים את עצמך שני מחויבים אבל מה כן אתה יכול להאשים גורם שלישי זה כל הסיפור. מה שהמהות זה שכשאתה לא רוצה ל
איך לא להאשים את עצמך בצרות של אחרים? איך להסיר אחריות מעצמך? איך לא לקחת אחריות על בעיות של אחרים? איך להתמודד עם רגשות אשמה בגלל פגיעה באחרים? איך להתמודד עם ייסורי מצפון? איך להתמודד עם סחיטה רגשית?
איך לא להאשים את עצמך בצרות של אחרים? איך להסיר אחריות מעצמך? איך לא לקחת אחריות על בעיות של אחרים? איך להתמודד עם רגשות אשמה בגלל פגיעה באחרים? איך להתמודד עם ייסורי מצפון? איך להתמודד עם סחיטה רגשית?
... לא להאשים את עצמך בצרות של אחרים? איך להסיר אחריות מעצמך? איך לא לקחת אחריות על בעיות של אחרים? איך להתמודד עם רגשות אשמה בגלל פגיעה באחרים? איך להתמודד עם ייסורי מצפון? איך להתמודד עם סחיטה רגשית? איך לא להאשים את עצמך בצרות של אחרים? ההרצאה עוסקת כיצד להתמודד עם רגשות אשמה הנגרמים כתוצאה מהאשמות של אחרים, בין אם בצדק ובין אם מתוך מניפולציה רגשית. לעיתים קרובות אנשים מסביבנו מאשימים אותנו בצרותיהם, מה שעלול ... אחראים ולסחוב רגשות אשם מיותרים. מטרת ההרצאה היא להסביר איך ניתן להתגבר על רגשות אשמה אלו ולהימנע מלשאת אחריות על בעיות של אחרים. איך לזהות מניפולציה רגשית ואשמות שווא? ישנם אנשים המשתמשים בסחיטה רגשית כדי לגרום לנו להרגיש ... איך להתמודד עם רגשות אשמה כאשר באמת פגענו במישהו? במקרים בהם אנו אכן פוגעים במישהו, בין אם בכוונה ובין אם בטעות, רגשות האשמה עשויים להיות עוצמתיים. למשל, במקרה של תאונת דרכים בה נפגע אדם אחר, תחושת האשמה יכולה להיות קשה מנשוא. עם זאת, חשוב להבין שאין זה מועיל לשאת את האשמה לנצח. הדרך להתמודד היא לקחת אחריות על המעשה, ללמוד ממנו ולהמשיך הלאה, מבלי להטיל על עצמנו עול נפשי מיותר. כל מה שנדרש הוא לדעת כיצד לקחת ... מבלי להטיל על עצמנו אשמה מיותרת. איך להימנע מלקיחת אחריות על בעיות של אחרים? אחד הרעיונות המרכזיים בהרצאה הוא שככל שאדם פחות מאשים אחרים בצרותיו, כך יהיה לו קל ... מושפע כאשר אחרים ינסו להאשים אותו בצרותיהם. אם אדם נתקל בבעיה, כמו תאונה או חוויה קשה, עליו לזהות כי זו לא תמיד אשמתו. למשל, אם נהג שיכור דרס אדם ברחוב, האם נכון להאשים רק את הנהג, או שמא ניתן לשאול כיצד ניתן היה להתנהל אחרת בסיטואציה? איך להפסיק להאשים את העולם בצרות שלך? אנשים נוטים להאשים את הוריהם, החברה, הגנטיקה, הגורל ואפילו את אלוהים במצבם. אך ככל שנפסיק להאשים את העולם על מצבנו, כך ניפתח לשחרור מרגשות האשמה כאשר אחרים מאשימים אותנו. ההבנה שמה שאנחנו חווים הוא תוצאה של הבחירות שלנו ושל ההתמודדות שלנו עם המציאות, עוזרת לנו להימנע מאשמה מיותרת. איך למצוא את האיזון בין לקיחת אחריות להסרת אחריות? הדרך להגיע לאיזון בין לקיחת אחריות להסרת אחריות היא להבין שהמציאות לא תמיד ... לשחרור מוחלט מרגשות אשמה? הדרך להימנע מרגשות אשמה מיותרת היא ללמוד לא להאשים אחרים. ברגע שנבין שרק אנחנו אחראים לתחושות שלנו ולא למציאות החיצונית, נוכל לחיות בשלום עם עצמנו. לא משנה אם מישהו מאשים אותנו בצרות שלו, ... איך להתמודד עם רגשות אשם ברמה הפרקטית? כדי להתמודד עם רגשות אשמה הנגרמים מהאשמות של אחרים, יש להתחיל בכך שאנחנו עצמנו נפסיק להאשים אחרים על כך שרע לנו. אדם שמסוגל לא להאשים אחרים כשהוא חווה קושי, יהיה חסין יותר כאשר אחרים ינסו להאשים אותו. חשוב ללמוד לקחת אחריות על הרצון שלנו ועל תחושותינו, גם כשלא מדובר במצב אידיאלי. לסיום, ההרצאה מדגישה את החשיבות של איזון בחיים. ישנם ... - זה תלוי בהם. איך לא להאשים אחרים בצרות שלך? לקיחת אחריות סחיטה רגשית ניהול רגשות התמודדות עם מניפולציות רגשיות הסרת אחריות איך לא להאשים את עצמך בצרות של אחרים? ההרצאה עוסקת בשאלה כיצד להתמודד עם רגשות אשמה שנובעים מהאשמות של אחרים, בין אם בצדק ובין אם מתוך מניפולציה רגשית. פעמים רבות, אנשים מאשימים אותנו במצבם הרע, מה שעלול לגרום לנו להרגיש אחריות ולשאת רגשות אשם מיותרים. איך לזהות מניפולציה רגשית ואשמות שווא? אנשים מסוימים משתמשים בסחיטה רגשית כדי לגרום לנו להרגיש אשמים. הם עשויים לומר דברים כמו: ...
למה אני מאשים את עצמי בצרות של אחרים? למה אני מרגיש אשם? למה יש לי רגשות אשמה בגלל בעיות של אחרים? למה אני מרגיש אחראי רגשית לאחרים? למה רע לי כשרע למישהו אחר? איך לא להאשים את עצמי? איך לא לשנוא את עצמי?
למה אני מאשים את עצמי בצרות של אחרים? למה אני מרגיש אשם? למה יש לי רגשות אשמה בגלל בעיות של אחרים? למה אני מרגיש אחראי רגשית לאחרים? למה רע לי כשרע למישהו אחר? איך לא להאשים את עצמי? איך לא לשנוא את עצמי?
... אני מאשים את עצמי בצרות של אחרים? למה אני מרגיש אשם? למה יש לי רגשות אשמה בגלל בעיות של אחרים? למה אני מרגיש אחראי רגשית לאחרים? למה רע לי כשרע למישהו אחר? איך לא להאשים את עצמי? איך לא לשנוא את עצמי? איך לא להרגיש רע מצרות של אחרים ולא להאשים את עצמך בצרות של אחרים? הנושא המרכזי בהרצאה הזו הוא ההתמודדות עם תחושת האשמה העצמית כאשר אנו מרגישים רע בעקבות הצרות של אחרים. הרבה פעמים, אנשים מאשימים את ... להגיע אליה היא, מה הרווח הרגשי שאדם יכול להפיק מהאשמתו את עצמו בצרות של אחרים? זה עשוי להיראות כתחושת אשם בלתי מוצדקת, אך פעמים רבות ישנם רווחים חבויים מאחורי תחושות אלו. לדוגמה, אחד מההסברים האפשריים לכך שאדם מאשים את עצמו בצרות של אחרים, הוא שמאוד קל לו להאשים אחרים בצרות שלו עצמו. אם הוא חושב שהוא אחראי לבעיות של אחרים, הוא יכול לשלב את אותו מנגנון כשקורה לו משהו רע, ולחפש מישהו אחר להאשים בו את הבעיות שלו. הקשר בין האשמה עצמית להאשמת אחרים תחושת האשמה עצמית יכולה לשמש גם ככרטיס כניסה להאשמת אחרים. לדוגמה, כאשר אדם מאשים את עצמו במצוקות של אחרים, הוא בעצם מכין את הקרקע לכך שבמקרה של מצוקה אישית שלו, הוא יוכל להאשים את כל העולם במצבו הרע. כך, ישנה חפיפה בין אשמתו את עצמו לבין היכולת להאשים את הסביבה במצבים אישיים של קושי. הקשר בין האשמה עצמית ללקיחת קרדיט עוד תופעה הקשורה לאשמה עצמית היא הרצון לקחת קרדיט על הצלחות של אחרים. לדוגמה, אם אדם רוצה להאמין ... הצלחות מגיע עם ההשלכה של לקחת אחריות גם על הכישלונות של אחרים. הצורך בהרגשה שאתה בן אדם טוב תחושת האשמה יכולה להיגרם גם מתוך רצון פנימי להיות אדם טוב. אנשים שמעוניינים לתחזק את הדימוי ... כיוון שהם חושבים שעליהם לדאוג לאחרים ולסייע להם. כאשר משהו רע קורה למישהו אחר, הם עשויים להרגיש את האשמה כי הם לא הצליחו לעזור מספיק. תחושת הדימוי הטוב שמופיעה בתודעה יכולה להוביל לכך ... ירגיש אחראי גם למצב הרע של אחרים. הצורך להרגיש שליטה תחושת שליטה על המציאות יכולה להיות מקור נוסף לאשמה עצמית. אם אדם מאמין שהוא אחראי למצב הרגשי של אחרים, זה יכול להעניק לו תחושת ... יכול לחשוב שהוא אחראי על כך שמישהו מרגיש טוב או רע. תחושת השליטה הזו יכולה להוות את היסוד לדפוסי האשמה, כאשר הדברים לא מתנהלים כפי שהוא ציפה או רצוי. הקשר בין האשמה עצמית לבין מערכות יחסים כאשר ישנם קשיים במערכות יחסים עם אנשים קרובים, כמו הורים, אנשים עשויים להעדיף להאשים את עצמם במקום להכיר בעובדה שהאנשים הקרובים אליהם לא תמיד מושלמים. לדוגמה, אדם שמרגיש שהוריו לא תומכים בו כפי שהוא היה רוצה, עשוי להעדיף להאשים את עצמו על הקשיים במערכת היחסים. במקרים כאלה, האשמה עצמית נועדה לשמור על אשליית הקשר הקרוב והאוהב, גם כאשר המציאות לא תמיד תואמת את האשליה הזו. כיצד להשתחרר מהנטייה להאשים את עצמך? אם אתה מזהה את הנטייה להאשים את עצמך בצרות של אחרים, כדאי לשאול את עצמך את השאלות הבאות: מה אני מרוויח ... עליך להבין כי כל אדם אחראי לעצמו, ושהסבל של אחרים לא תמיד קשור אליך. כשאתה משחרר את עצמך מהנטייה להאשים את עצמך, אתה משיג חופש רגשי ויכולת להתמודד עם סבל בעדינות רבה יותר. סיכום ההבנה כי לא כל דבר רע שקורה בעולם קשור אליך היא הדרך להשתחרר מהאשמה עצמית מיותרת. לפעמים, המנגנונים הפנימיים שמובילים אותנו להרגיש אחראיים לסבל של ... בצורה בריאה יותר. איך להפסיק לשנוא את עצמי? איך להפסיק לכעוס על עצמי? איך לקבל את עצמי? איך לא להאשים את עצמי? איך לא לקחת אחריות על בעיות שלא שלי? איך לא להרגיש רע מצרות של אחרים ולא להאשים את עצמך בצרות של אחרים? השאלה המרכזית שעולה כאן היא כיצד ניתן להימנע מהאשמה עצמית כשאחרים סובלים, וכיצד להבין את המנגנון הפנימי שמוביל אותנו להרגיש אחריות כלפי הסבל של אחרים. אנשים רבים נוטים להרגיש רע כאשר למישהו אחר קורה משהו שלילי, והם מתחילים להאשים את עצמם בכך, למרות שאין בהכרח קשר ישיר בינם לבין הבעיה של אותו אדם. השאלה היא, ...
התקרבנות, להיות קורבן, 2 סיבות למה מאשימים אחרים, איך לא להיות קורבן? האם כדאי להאשים אחרים? דמות הקורבן, נרקיסיזם בזוגיות, סחיטה רגשית, האשמת הקורבן, אחריות הקורבן, להאשים את עצמך, הסרת אחריות, לקיחת אחריות, טיפול בטראומת אונס
התקרבנות, להיות קורבן, 2 סיבות למה מאשימים אחרים, איך לא להיות קורבן? האם כדאי להאשים אחרים? דמות הקורבן, נרקיסיזם בזוגיות, סחיטה רגשית, האשמת הקורבן, אחריות הקורבן, להאשים את עצמך, הסרת אחריות, לקיחת אחריות, טיפול בטראומת אונס
... להיות קורבן, 2 סיבות למה מאשימים אחרים, איך לא להיות קורבן? האם כדאי להאשים אחרים? דמות הקורבן, נרקיסיזם בזוגיות, סחיטה רגשית, האשמת הקורבן, אחריות הקורבן, להאשים את עצמך, הסרת אחריות, לקיחת אחריות, טיפול בטראומת אונס למה אנשים מרגישים קורבן ומאשימים אחרים? אליעד כהן מסביר כי אנשים הופכים את עצמם לקורבנות כאשר הם חווים דבר רע שלא רצו שיקרה. מצב זה גורם להם להאשים מישהו אחר כדי להרגיש פחות אשמים בעצמם ולהפחית מהכאב והאחריות שהם מרגישים כלפי מה שקרה להם. אנשים מאשימים אחרים בשני מצבים עיקריים: כשהם באמת משוכנעים שמישהו אחר אשם. כשהם מעדיפים להאמין שמישהו אחר אשם כי זה מקל עליהם רגשית. מהן הסיבות לכך שאנשים מאשימים אחרים בצרות שלהם? אליעד מתאר שתי סיבות ... - אנשים חושבים באופן הגיוני שהאחריות לא מוטלת עליהם אלא על מישהו אחר. סיבה רגשית - אנשים מרגישים רע לגבי עצמם ולא רוצים להוסיף על הסבל על ידי אשמה עצמית. לדוגמה, אליעד מזכיר ילד שמאשים את הוריו בחוסר הביטחון שלו, או אישה שנאנסה שמאשימה את התוקף. בשני המקרים קיימת נטייה להאשים מישהו אחר גם כי יש היגיון בדבריהם וגם כי יש להם אינטרס רגשי בכך. איך אנשים מנצלים את דמות ... הזו מאפשרת לו להסיט את החשד מעצמו אל האחר. אנשים עושים זאת כדי להימנע מאחריות וכדי להיראות חפים מפשע, למרות שהם בעצמם אשמים. האם זה נכון להאשים אחרים ומה ההשלכות של כך? אליעד כהן מציין כי אמנם להאשים אחרים נותן הקלה זמנית בתחושה, אך זה לא באמת פותר את הבעיה עצמה. לדוגמה, אם גנבו לך כסף, גם אם אתה מאשים את הגנב, עדיין אין לך כסף. לכן, האשמה של מישהו אחר לא באמת פותרת את הבעיה המקורית. יתרה מזאת, כאשר אנשים לא לוקחים אחריות, הם גם ... אחריות ניתן לשנות את המצב. מהי המשמעות של לקיחת אחריות על אירועים שליליים, כמו אונס או ניצול בכתות? אליעד מסביר שלקיחת אחריות לא משמעותה שאתה אשם במה שקרה לך, אלא שאתה אחראי על איך שאתה מרגיש לאחר האירוע. למשל, במקרה של אישה שנאנסה, היא ... הוא לא באמצעות האשמת האדם שפגע אלא באמצעות עידוד האדם לאהוב את עצמו ללא תנאי, ולא לשנוא את עצמו בגלל האירוע שקרה לו. במקום להגיד לאדם אתה לא אשם כי מישהו אחר אשם, עדיף להגיד אתה לא אשם כי הערך שלך לא תלוי במה שקרה לך. איך אפשר לדעת מי באמת אשם במצב? אליעד מדגיש כי מי שאינו לוקח שום אחריות על מצב נתון, בדרך כלל הוא האשם העיקרי. מי ... התוצאות? אליעד מדגיש כי לקיחת אחריות עוזרת לאנשים לפתור בעיות, לצאת ממצבי תקיעות ולהתקדם בחיים. האם יש מצבים שבהם באמת אין בחירה חופשית ואין אשמה? אליעד מציין כי במצבים קיצוניים, כמו כאשר אדם מותקף פיזית ללא אפשרות להתנגד, האחריות של האדם שנפגע נמוכה או אפסית. עם זאת, עדיין יש אחריות על הרגש ועל ההתמודדות עם האירוע. האם לקחת אחריות או להאשים אחרים? לפי אליעד, הבחירה המועדפת היא תמיד לקחת אחריות. זה לא אומר להאשים את עצמך, אלא לקחת אחריות אמיתית על הרגשות שלך, הפירושים שלך והתגובות שלך לאירוע, וכך לפעול באופן פעיל לשינוי המצב הרגשי והמציאותי שלך. איך להפסיק להיות קורבן? האם כדאי להאשים אחרים? לקיחת אחריות על רגשות מהי סחיטה רגשית? איך לטפל בטראומת אונס? נרקיסיזם בזוגיות איך להתמודד עם תחושת אשמה? לקחת אחריות, אדם הראשון, הגירוש מגן עדן, הקוזאק הנגזל, יוצאי כתות, נפגעי כתות, קורבנות כתות, קורבנות המתחזים, נפגעי המתחזים, נפגעי התחזות, להסיר אחריות, טיפול בטראומת אונס, להאשים אחרים, איך להתמודד עם טראומה? מי באמת אשם? איך לדעת מי אשם? אנסו אותי, פגעו בי, ניצלו אותי, רימו אותי, עקצו אותי, שיקרו לי, בני זוג נרקיסיסטים, בני זוג עם הפרעת אישיות, בן זוג נרקיסיסט, אני לא אשם, מישהו אחר אשם , בת זוג נרקיסיסטית, פסל לך, הפסלת תהיה שלך, האשמה עצמית, אין לי בחירה חופשית, לא הייתה לי בחירה חופשית, אני לא אשמה, אחריות רגשית, אחריות על הרגשות, בחירה חופשית רגשית, 2 שיטות טיפול בקורבנות, קורבנות הזנות, קורבנות אונס, קורבנות התעללות, האם אני אשם? האם אני אשמה? מה האחריות שלי? לקיחת אחריות, האם לקחת אחריות? כמה אחריות לקחת? מתי לקחת אחריות? למה לא להאשים אחרים? גבר מכה, אישה מכה, התעללות בחסרי ישע, למה אנשים מתקרבנים? ילדים שמאשימים את ההורים, ...
האם ביבי אשם? האם הגיוני להאשים את ביבי? האם לשחרר את החטופים בכל מחיר? מי מתאים להיות ראש ממשלה? את מי הגיוני להאשים? מי אשם במה שקורה? האם לעשות עסקה עם השטן? האחריות של בגץ, הסמכויות של הממשלה, האם אתה הראש אתה אשם? מי באמת אשם? חיזבאלה, החמאס, שחרור החטופים בכל מחיר, מחדלי הקורונה, הסוד של ביבי, בחירתה של סופי, סצנת הבחירה של סופי, חרבות ברזל, אסון השביעי לאוקטובר, איך להילחם בטרור? עסקה עם החמאס, עסקה לשחרור החטופים
... ביבי אשם? האם הגיוני להאשים את ביבי? האם לשחרר את החטופים בכל מחיר? מי מתאים להיות ראש ממשלה? את מי הגיוני להאשים? מי אשם במה שקורה? האם לעשות עסקה עם השטן? האחריות של בגץ, הסמכויות של הממשלה, האם אתה הראש אתה אשם? מי באמת אשם? חיזבאלה, החמאס, שחרור החטופים בכל מחיר, מחדלי הקורונה, הסוד של ביבי, בחירתה של סופי, סצנת הבחירה של סופי, חרבות ברזל, אסון השביעי לאוקטובר, איך להילחם ... וכאן נתבונן על האם הגיוני להאשים את ביבי במה שקורה, בכך שהחטופים נרצחו וכיוב. ויש בזה כל מיני נקודות מבט. אז יש את נקודת המבט שאומרת, שביבי אשם, כי היתה לו אפשרות לסגור עסקה עם החמאס. וזה נכון שיש לעסקה מחירים, אבל ביבי היה יכול לסגור עסקה. ואם ביבי היה סוגר את העסקה עם החמאס, אז נניח שאותם ... בחיים. ומכך נובע שיש היגיון להאשים את ביבי, או גם את ביבי במה שקורה. כי הוא לא סגר עסקה ולכן יש לו אשם תורם בכך שהחטופים נרצחו. אבל יש כאן עוד נקודת מבט. ונשאל את השאלה הבאה על בסיס הסרט בחירתה של סופי, שבו נאצי מאלץ את סופי לבחור אם היא רוצה להרוג את הבן ... את הבת שלה. ונשאל, האם הגיוני להאשים את סופי, בכך שהבת שלה נרצחה בגלל הבחירה שלה?! ונציג את השאלה הבאה: נניח שמישהו תופס אותך קושר אותך וחותך לך את 2 הרגליים. למזלך הטוב או הרע, אתה נשאר ... לך את האצבעות, האם הגיוני להאשים אותך בכך שהוא פוגע בך? כי הרי אם היית בוחר אם להיות עיוור או חירש, אז הוא לא היה חותך לך את האצבעות? אז כמובן שבמובן מסוים, כן, אתה אשם בכך, כי אם היית בוחר להיות חירש, לפחות לא היית בלי אצבעות וכולי. אבל ברור, שהטרוריסט אשם ולא אתה אשם, לא משנה מה תעשה. ולכן בנמשל שלנו, לא הגיוני להאשים את ביבי שלנו, בכך שהוא לא סוגר עסקה, כי לא משנה מה הוא יחליט, המצב יהיה גרוע. כל שכן במקרה הנוכחי, שאין באמת עסקה לשחרור כל החטופים, למרות שיש עסקה ... להינצל. אז האם באמת הגיוני להאשים את ביבי שלנו, בכך שהוא לא סוגר עסקה עם השטן ולא משחרר חלק מהחטופים וגורם למוות של שאר החטופים. ברור שלא הגיוני להאשים אותו בכך, והמאשימים אותו, יותר שונאים אותו מאשר כל דבר אחר. אבל מה האמת? איזו מן הטענות באמת נכונה? והאמת היא שהנושא הוא לא שחור ולבן. וכן הגיוני להאשים את ביבי שלנו, להאשים אותו או גם אותו. כמובן שלא רק אותו, אבל בהחלט גם אותו. יש בכך היגיון למרות המשל הקודם. ולמה? כי נניח במשל הקודם, שאתה סופרמן, ואתה נותן לחוטף להוריד לך ... מה אז? הרי שאז, כן הגיוני להאשים אותך, כי אתה הרי יכול באופן כללי להקטין את כמות הנזק שנגרמת לך, בלי אצבעות, בלי עיניים בלי אוזניים וגם אתה יכול אולי להישאר עם הרגליים. ובהקשר שלנו זה ... אבל זאת לא כל האמת. וביבי לא אשם בכך שהוא לא סוגר עסקה. ביבי יכול להיות אשם בכך שהמצב ככ גרוע ושהוא לא סוגר את הדברים בצורה אחרת, שתהיה יותר טובה מ 2 האפשרויות האלו. כי העובדה היא, שלביבי שלנו, יש הטיה קוגניטיבית, שלא משנה מה, ... וכולי. לסיכום: לא באמת הגיוני להאשים את ביבי בכך שהחטופים מתו. כי לבחור בעסקה עם השטן החמאס, זה אומר לבחור בגזר דין מוות על כל מי שלא ישוחרר וכולי חוץ משאר הנזקים העתידיים. אבל כן הגיוני שיש ... וזה כמובן עניין אחר. ומי עוד אשם בכל הבלאגן? אסור לשכוח, שלראש הממשלה ולממשלה, אין באמת את כל היכולת המעשית להוציא מכוח אל הפועל את הרצון ואת המדיניות שלהם. כי יש גם את בגצ, שגם הוא ...
איך לא להאשים את עצמך? למה אני עושה את זה לעצמי? האם יש לי בחירה חופשית? לא מצליח לשלוט בעצמי, לא מצליח להפסיק לפגוע בעצמי, הורס לעצמי, הרס עצמי, שונא את עצמי, איך לא לשנוא את עצמי? איך לא לכעוס על עצמי? איך לקבל את עצמי?
איך לא להאשים את עצמך? למה אני עושה את זה לעצמי? האם יש לי בחירה חופשית? לא מצליח לשלוט בעצמי, לא מצליח להפסיק לפגוע בעצמי, הורס לעצמי, הרס עצמי, שונא את עצמי, איך לא לשנוא את עצמי? איך לא לכעוס על עצמי? איך לקבל את עצמי?
... לא להאשים את עצמך? למה אני עושה את זה לעצמי? האם ... לא לשנוא את עצמי? איך לא לכעוס על עצמי? איך לקבל את עצמי? איך לא להאשים את עצמך? למה אני עושה את זה לעצמי? ההרצאה עוסקת בשאלה מרכזית שמעסיקה רבים - איך לא להאשים את עצמך על טעויות או החלטות רעות? אליעד מציין שהאשמה עצמית היא אחד מהגורמים הגדולים לסבל ... רק חווים את ההשלכות של טעויותיהם, אלא גם מוסיפים סבל נוסף על ידי האשמה עצמית. לדוגמה, אדם שעשה תאונת דרכים לא רק סובל מהנזקים שנגרמו כתוצאה מהתאונה, אלא גם מרגיש אשמה על כך שהיא קרתה. מהי האשמה עצמית? האשמה עצמית היא תהליך שבו אדם מאמין שהסיבה ... על כך שהוא ממשיך לעשן למרות שהוא יודע שזה מזיק. כיצד להתמודד עם האשמה עצמית? כדי להתמודד עם האשמה עצמית, חשוב לשאול שאלות כמו: - מה ... היא אם יש לו שליטה על ההתנהגות או לא. אם הוא לא יכול להפסיק, אז האשמה העצמית לא מוצדקת. האם ההחלטות שלנו ... נזק. אנו בוחרים כל פעולה שנראית לנו כטובה ביותר באותו רגע. לכן, האשמה עצמית נובעת לעיתים מכך שעשינו את ... נעשית מתוך שיקול דעת שנראה לנו הכי טוב באותו הרגע, אז אין מקום להאשים את עצמנו. האם המציאות יכולה להיות ... נמנע? אליעד טוען שהאם הכל קורה כפי שהוא אמור לקרות, אז אין סיבה להאשים את עצמנו, משום שכל החלטה שלנו הייתה בלתי נמנעת. כיצד להסיר אחריות? הדרך להפסיק להאשים את עצמנו היא להבין שהתהליכים שמובילים ... שמבצע המוח שלנו. אם לא הייתה לנו שליטה על הפעולה - אין סיבה להאשים את עצמנו. אם הייתה לנו שליטה, אז גם אז אין מקום להאשים את עצמנו. סיכום במציאות יש שתי אפשרויות: 1. או שאין לנו שליטה אמיתית על מה שקורה, ואז אין סיבה להאשים את עצמנו. 2. או שכל מה שאנחנו עושים זה מתוך בחירה חופשית מלאה, ואז האשמה עצמית אינה מוצדקת. כך או כך, אליעד מציין שאין טעם להאשים את עצמנו, אלא רק ללמוד מהטעויות ולהתקדם קדימה. איך לא להאשים את עצמך? איך לא לכעוס על עצמך? איך להתמודד עם רגשות אשם? איך לקבל את עצמך? איך לשפר שליטה עצמית? איך לא לכעוס על עצמך ואיך לא להאשים את עצמך? אחד האתגרים המשמעותיים ביותר שאנשים חווים הוא הנטייה להאשים את עצמם על מצבים שליליים בחייהם. פעמים רבות, מעבר לבעיה עצמה, נוצר סבל נוסף בשל ההאשמה העצמית. לדוגמה, אדם שעשה תאונת דרכים, ... לא רק שחווה קשיים בעקבות הבחירות הללו, אלא גם מכביד על עצמו ברגשות אשם. מהי האשמה עצמית? האשמה עצמית היא מצב שבו אדם מאמין שהסיבה ... או כאשר הוא מאמין שהמצב הוא לטובתו. כיצד ניתן להתמודד עם האשמה עצמית? כדי להתמודד עם האשמה עצמית, חשוב לשאול את עצמנו שאלות ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על מצפון, מהו מצפון, ייסורי מצפון, מצפון שקט, מצפון נקי, נקיפות מצפון, הלקאה עצמית, כעס עצמי, רגשות אשמה, תסכול קיומי, חרטה, רגשות אשם, קבלת החלטות, תורת המוסר, אדם מצפוני
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
שקט נפשי אמיתי - הספר על: להאשים, איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם בדידות? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם אכזבות? דיכאון? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם לחץ? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? כעס ועצבים? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד ועוד...

הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: להאשים, איך להשיג ביטחון עצמי? איך להצליח בזוגיות? איך ליצור אהבה? איך לשפר את הזיכרון? איך לפרש חלומות? איך להאמין בעצמך? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך לעשות יותר כסף? איך להעריך את עצמך? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך לנהל את הזמן? איך לשתול מחשבות? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך למצוא זוגיות? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך להעביר ביקורת בונה? איך להיות מאושר ושמח? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך לקבל החלטות? איך להצליח בראיון עבודה? איך לפתח יכולות חשיבה? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך לא להישחק בעבודה? איך להיגמל מהימורים? איך לשנות תכונות אופי? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך להתמודד עם גירושין? איך לחנך ילדים? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך למכור מוצר ללקוחות ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: האם המציאות היא טובה או רעה? אולי אנחנו במטריקס? למה יש רע בעולם? האם הכל אפשרי? האם יש בחירה חופשית? למה לא להתאבד? איך נוצר העולם? האם יש משמעות לחיים? מי ברא את אלוהים? האם לדומם יש תודעה? האם באמת הכל לטובה? האם יש הבדל בין חלום למציאות? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? איך להיות מאושר? איך נוצר העולם? למה העולם קיים? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? האם אפשר לדעת הכל? בשביל מה לחיות? מה המשמעות של החיים? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? איך להיות הכי חכם בעולם? האם יש אמת מוחלטת? מה יש מעבר לזמן ולמקום? איך להנות בחיים? מהי תכלית ומשמעות החיים? האם יש או אין אלוהים? למה יש רע וסבל בעולם? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר www.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא מטפל רב תחומי, מורה רוחני מומלץ, טיפול הוליסטי בתחום להאשים - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.4375 שניות - עכשיו 19_07_2025 השעה 02:49:23 - wesi1