כדי להבין אם אפשר לעשות כסף רק מפעולות שאוהבים, צריך להבין קודם כל את ההבדל בין
עבודה
לבין
הנאה
. לפי אליעד כהן
עבודה
היא פעולה שאדם מבצע כדי לקבל תוצאה אחרת, שהוא לא היה מבצע אם לא הייתה לו ודאות שיקבל את אותה התוצאה. לדוגמה, אדם שאוכל כדי להיות שבע בעצם עובד כדי לשמור על גופו. אם הוא היה יודע בוודאות שלא יהיה שבע, הוא לא היה אוכל. לכן, פעולה למען תוצאה היא עבודה.
לעומת זאת
הנאה
היא מצב שבו אדם עושה משהו רק כי הוא אוהב את הפעולה עצמה. למשל, אדם שמאזין למוזיקה רק כי זה כיף לו, בלי קשר לשום תוצאה אחרת.
האם ניתן להרוויח כסף אך ורק מדברים שאוהבים? אליעד מסביר שהדבר הזה מורכב מאוד וכמעט בלתי אפשרי. אפילו אדם שאוהב מאוד את מה שהוא עושה - לדוגמה צייר שנהנה לצייר - עדיין יצטרך לבצע פעולות נוספות שהן עבודה, כמו לבקש כסף מהלקוחות שלו, לשווק את עצמו או להתנהל מול לקוחות. אלו פעולות שלא היה מבצע בלי קשר לתמורה, ולכן הן עבודה.
האם ניתן להרוויח כסף בלי לעבוד כלל?
כדי להרוויח כסף בלי לעבוד בכלל, אדם צריך ליצור מנגנון שייצר הכנסה פסיבית. הכנסה פסיבית היא מצב שבו כסף נכנס ללא מאמץ ישיר מצד האדם. זה אפשרי תאורטית, אך כדי להגיע למצב כזה, חייבים לעבוד קשה מאוד בשלבים הראשונים כדי לבנות את המנגנון. לדוגמה, אדם שמשקיע בעסק, בנדל"ן, או יוצר קורס אינטרנטי שמוכר את עצמו - כולם יצטרכו השקעה משמעותית בהתחלה.
מדוע הרצון להימנע מעבודה אף פעם לא נגמר?
אליעד מסביר שגם אם אדם הצליח להגיע למצב שבו הוא נהנה מ - 90% מהעבודה ורק 10% זה עבודה שלא כיף לו לבצע, הוא תמיד ירצה להפחית את החלק הלא מהנה. הוא ירצה להפוך את זה ל - 95%, ואז ל - 99%, ובתוך הפעולות שהוא נהנה מהן, הוא יזהה דברים פחות מהנים, וירצה לצמצם גם אותם. כך שהשאיפה לא לעבוד כלל אף פעם לא נגמרת. אפילו אדם שנהנה לצפות בטלוויזיה - יהיו רגעים שהוא פחות נהנה מהם, ותמיד ינסה להגדיל את ההנאה ולהקטין את המאמץ.
איך להתמודד עם הצורך לעבוד בשביל כסף?
אליעד מציע שהדרך הנכונה והאמיתית להתמודד עם הרצון להימנע מעבודה היא לא לשנות את סוג העבודה, אלא לשנות את החשיבה והגישה כלפיה. כלומר, האדם צריך ללמוד ליהנות גם מהחלקים בעבודתו שהוא אינו נהנה מהם היום. לדוגמה, אם אדם שונא לבקש כסף מלקוחות, עליו לשנות את התפיסה שלו ולראות בזה אתגר או משחק מהנה. כך האדם הופך את מה שהוא חייב לעשות למה שהוא אוהב לעשות.
לדוגמה, אם חלק מהעבודה הוא להיתקע בפקק תנועה, אליעד מציע ללמוד ליהנות גם מזה. אם חלק מהעבודה הוא לריב עם לקוח או לנהל משא ומתן - אפשר ללמוד ליהנות מהאינטראקציה עצמה.
איך משנים את צורת החשיבה כדי ליהנות מהחיים והעבודה?
לפי אליעד כהן, אחת הדרכים היעילות לשינוי התפיסה היא להתחיל לראות את כל החיים כמו משחק. אם האדם מתייחס לכסף כצורך קיומי - הוא יהיה בלחץ תמידי. לעומת זאת, אם הוא מבין שהוא לא באמת חייב כסף, ושהכל הוא משחק שהוא בוחר לשחק, הוא יוכל ליהנות יותר מהפעולות שהוא מבצע.
כדי להגיע לכך, הוא ממליץ לעשות תרגיל: לקחת דף ולרשום מדוע הוא צריך כסף, ואז לשאול "ומה אכפת לי אם לא יהיה לי כסף?". לדוגמה: "אני צריך כסף כדי שיהיה לי אוכל." השאלה הבאה היא: "ומה אכפת לי אם לא יהיה לי אוכל?". שאלות כאלו גורמות לאדם לראות שהדברים שהוא מחשיב כהכרחיים לא באמת חייבים להיות הכרחיים. כך הוא יכול להשתחרר מהצורך הרגשי בכסף ולהתחיל ליהנות מהמרדף עצמו.
האם באמת ניתן להפסיק לעבוד לחלוטין?
המסקנה הסופית של אליעד היא שלא ניתן להימנע לחלוטין מעבודה. גם אם לא תצטרך לעבוד בשביל כסף, עדיין תעבוד למען מטרות אחרות - בריאות, זוגיות, הצלחה. בסופו של דבר, "לא לעבוד" במובן מוחלט זה בלתי אפשרי. העבודה תמיד קיימת במובן זה שתמיד יש דברים שהאדם עושה למען מטרה אחרת ולא רק בשביל הפעולה עצמה.
הרצון האמיתי של האדם הוא להרגיש טוב בלי להתאמץ - להשיג טוב בלי רע, אושר בלי מאמץ. אך כדי באמת להגיע לכך, האדם חייב לשנות את הגישה שלו ולראות את כל החיים כמשחק שבו הוא בוחר לשחק מתוך רצון ולא מתוך צורך.
האם קיימת "הכנסה פסיבית" ללא מאמץ בכלל?
אליעד מזהיר מפני הרעיון שאפשר לעשות כסף בלי שום מאמץ, כיוון שזאת פנטזיה שאינה קיימת במציאות. תמיד יש מאמץ ראשוני משמעותי שנדרש כדי להקים מערכת כזו, ואין ארוחות חינם. כל ניסיון ליצור הכנסה פסיבית באופן מוחלט ידרוש מאמץ רב בהתחלה.
הוא מדגיש לא לחפש "קומבינות" שמבטיחות רווחים ללא מאמץ, אלא להתמקד בשינוי התפיסה - ליהנות מהתהליך ומהמאמץ עצמו.
סיכום כללי של ההרצאה
בשורה התחתונה, כדי להפסיק לעבוד בשביל כסף ולהתחיל ליהנות מהחיים, אליעד כהן מציע פתרון אמיתי - לשנות את התפיסה כלפי מה שאנחנו עושים וללמוד ליהנות גם מהחלקים שפחות מהנים כיום. לראות את החיים כמשחק ולהבין שבסופו של דבר, הכסף הוא חלק מהמשחק הזה. כך אדם יכול להיות מאושר גם כשהוא מתאמץ, ולהפוך את חייו למלאי משמעות והנאה.
- איך לעשות כסף בלי לעבוד?
- מהי הכנסה פסיבית?
- האם אפשר לעבוד רק במה שאוהבים?
- איך להפוך עבודה להנאה?
- איך לראות את החיים כמשחק?
- האם באמת צריך כסף?
- ליהנות בלי להתאמץ?
האם אדם באמת יכול לעבוד בעבודה שהוא אוהב? האם זה אפשרי או בלתי אפשרי? כדי להבין את הנושא הזה לעומק, עלינו להבין מהי עבודה, מהי הנאה, ומה ההבדל ביניהן.
מהי עבודה?
עבודה היא מצב שבו אדם מבצע פעולה מסוימת כדי להשיג תוצאה אחרת. כלומר, אם אדם עושה משהו למען תוצאה כלשהי, זוהי עבודה. לדוגמה, אם אתה אוכל כדי להיות שבע, ניתן לראות זאת כסוג של עבודה - אתה מבצע את הפעולה כדי להגיע לתוצאה מסוימת. אם לא הייתה לך ודאות שהתוצאה תתקבל, ייתכן שלא היית עושה את הפעולה.
מהי הנאה?
הנאה, לעומת זאת, היא מצב שבו אדם עושה משהו משום שהפעולה עצמה מביאה לו סיפוק, ולא בגלל תוצאה חיצונית כלשהי. למשל, אדם שמאזין למוזיקה פשוט משום שזה מהנה עבורו ולא בגלל שהוא מצפה למשהו נוסף מכך.
האם אפשר להרוויח כסף רק מדברים שאוהבים?
השאלה אם ניתן להרוויח כסף אך ורק מפעולות שאדם היה מבצע גם ללא קשר לכסף היא שאלה מורכבת. בפועל, זהו דבר קשה מאוד עד בלתי אפשרי. מדוע? משום שגם אם אתה עוסק בפעילות שאתה אוהב, ישנם היבטים בעבודה שלך שדורשים ממך לעשות דברים שלא היית עושה מתוך רצון בלבד.
לדוגמה, אם אתה צייר שנהנה מאוד לצייר ומרוויח מכך כסף, עדיין תצטרך לקדם את עצמך, לפרסם את עבודותיך, לתקשר עם לקוחות, ואפילו לבקש תשלום. כל אחת מהפעולות הללו אינה בהכרח מהנה, אך הן הכרחיות כדי להרוויח כסף. כלומר, גם אם אתה אוהב את העיסוק המרכזי שלך, תמיד יהיו בו חלקים שהם בגדר עבודה.
האם אפשר לקבל כסף מבלי לעבוד?
כדי לא לעבוד כלל ולהרוויח כסף, צריך ליצור מנגנון שיניב הכנסות באופן פסיבי. כלומר, מערכת שממשיכה לפעול ולהניב רווחים גם מבלי שהאדם יצטרך לבצע פעולות נוספות. האם זה אפשרי? כן, אך מדובר בתהליך קשה מאוד שדורש עבודה רבה בתחילת הדרך. כלומר, כדי להגיע למצב שבו אינך עובד כלל, יש צורך בעבודה קשה מאוד בשלב מוקדם יותר.
למה הרצון להימנע מעבודה אף פעם לא נגמר?
גם אם אדם מצליח להגיע למצב שבו 90% מעבודתו היא מהנה עבורו ורק 10% ממנה נחשבת כעבודה, הרצון שלו להימנע מעבודה יגדל. הוא ירצה להפחית את החלק ה"לא מהנה" ל - 5% ואז ל - 1%, וכך הלאה. אפילו בתוך הפעולות שהוא נהנה מהן, יהיו כאלה שהוא נהנה מהן יותר וכאלה שפחות, וכך תיווצר שאיפה מתמדת לצמצם עוד ועוד את העבודה.
זו שאיפה אינסופית, משום שגם בתוך הפעולות הנהנות ביותר יימצאו אלמנטים שהם פחות מהנים, והאדם ישאף להפחית גם אותם.
איך להתמודד עם הצורך לעבוד?
הפתרון האמיתי לכך אינו בשינוי סוג העבודה, אלא בשינוי התפיסה לגבי העבודה. אדם צריך ללמוד ליהנות גם מהחלקים בעבודתו שהוא כיום אינו נהנה מהם. לדוגמה, אם הוא שונא לבקש תשלום מלקוחות, הוא צריך לשנות את גישתו ולראות בזה משחק או אתגר. אם הוא צריך לשווק את עצמו אך אינו נהנה מכך, הוא צריך ללמוד לראות בזה חוויה מהנה.
איך משנים את צורת החשיבה?
אדם יכול לראות את כל החיים כמשחק. אם הוא רואה את הכסף כדבר הכרחי, הוא נמצא במצב נפשי של לחץ. אך אם הוא מבין שהוא אינו באמת חייב כסף, אלא מדובר במשחק שבו הוא משתתף מרצון, הוא יוכל ליהנות יותר מהתהליך.
אחד התרגילים שיכולים לעזור בכך הוא לשאול את עצמו מדוע הוא זקוק לכסף, ואז לשאול מה יקרה אם לא יהיה לו את הכסף הזה. באמצעות שאלה מעמיקה כזו, אפשר להתחיל להפריד בין הצרכים האמיתיים לתפיסות שהושרשו בו.
המסקנה
לא ניתן להימנע מעבודה לחלוטין. גם אם אדם ישיג הכנסה פסיבית, הוא עשוי לגלות שהוא עדיין עובד כדי להשיג דברים אחרים - בריאות, זוגיות, הצלחה אישית. תמיד יהיו דברים שאנו עושים כדי להשיג תוצאה מסוימת, ולכן תמיד תהיה עבודה במובן מסוים.
הדרך האמיתית להפוך את החיים למהנים יותר היא לא על ידי ניסיון להימנע מעבודה, אלא על ידי שינוי תפיסתי - לראות את כל החיים כמשחק וללמוד ליהנות גם מהדברים שנראים לנו כיום כעבודה.
- איך לעבוד בעבודה שאתה אוהב?
- מהי הכנסה פסיבית וכיצד להשיג אותה?
- איך ליהנות מכל דבר בחיים?
- איך לשנות את צורת החשיבה ולהיות מאושר?
- מה ההבדל בין עבודה להנאה?
- איך להפסיק לרדוף אחרי כסף?