הסוגיה שאליעד עוסק בה היא שאלת היכולת לחוות יתרון בלי חיסרון, אושר בלי סבל, או במילים אחרות, האם אפשר ליהנות ממילוי הרצון מבלי לחוות קודם את החיסרון. אליעד מסביר שהחוויה של מילוי בהכרח קשורה לחוויית חיסרון שקודמת לה. למשל, אדם שנהנה מארוחה טובה מסוגל ליהנות מהחוויה בזכות תחושת הרעב שהייתה לו לפני כן. כלומר, כל יתרון מותנה בכך שהיה קודם חסרון, ולכן באופן מובנה בחיים יש קשר הדוק בין קיומו של סבל לבין היכולת ליהנות.
מה המשמעות של לחוות דבר והיפוכו?
כדי להבין את החוויה של דבר מסוים, חייב להיות מודעות גם להיפוך שלו. למשל, כדי לדעת מהו "טוב", חייב להיות קיום של "רע". אם אדם היה חווה אך ורק תחושה אחת כל חייו, הוא לא היה מודע לכך שהוא חווה אותה כלל, משום שאין לו למה להשוות. דוגמה נוספת שאליעד מביא היא שאם אדם מכיר רק מושג אחד, כמו "שולחן", ואינו מכיר שום דבר אחר, הוא למעשה לא יכול להבין מה זה "שולחן". הבנה דורשת השוואה והבחנה בין דבר לבין מה שהוא אינו.
מדוע אינך יכול לחוות תענוג בלי כאב?
אליעד מדגים באמצעות חוויה של אכילה: אם אין לאדם תחושת רעב, אז גם תחושת השובע לא תהיה משמעותית עבורו. למעשה, כל תחושה טובה נובעת בהכרח מקיומו של חסרון או שליליות שקדמו לה. לכן, תענוג ואושר קיימים אך ורק בזכות כאב או סבל קודם. אם האדם לעולם לא היה מרגיש חסרון, הוא לא היה מסוגל ליהנות משום דבר, מכיוון שלא היה לו את ההקשר שבו הוא יכול להשוות ולהבין את תחושת המילוי.
האם אפשר לקבל את החוויה של אושר בלי קיומו של סבל?
אליעד מסביר לעומק את הרעיון של חוויה נטולת סבל. אדם יכול לחשוב שהוא רוצה להגיע למצב שבו הוא תמיד מאושר, בלי סבל, אבל אם הוא היה נמצא במצב כזה באופן מוחלט, הוא לא היה יכול להיות מודע לכך שהוא מאושר. על מנת להיות מודע לחוויית האושר, חייבת להיות לו נקודת השוואה - כלומר, חוויה של סבל. במצב נטול חיסרון, לא קיימת שום יכולת להבחין ביתרון. מצב שבו אין שום כאב או חיסרון לא מאפשר תחושת עונג או מילוי אמיתית, כי אין שום דבר להשוות אליו.
מה אתה באמת רוצה?
אליעד מתאר לעומק את החקירה אחר הרצון האמיתי. הוא מסביר שבסופו של דבר, כשבוחנים לעומק את הרצון, מתברר שמה שהאדם באמת רוצה הוא פשוט להפסיק את תחושת המאמץ והמתח שנובעים מקיומם של חסרונות. אנשים פועלים בחייהם מתוך מחשבה שאם הם ימלאו את כל הרצונות שלהם הם יפסיקו להתאמץ, אך הם אינם מבינים שהחיים עצמם מושתתים על חוויית חיסרון ומאמץ מתמיד.
לדוגמה, הוא מביא מצב שבו אדם מתאמץ מאוד ללמוד או לעבוד, מתוך מטרה שבעתיד יוכל להפסיק להתאמץ ולנוח. אך למעשה, האדם ממשיך להתאמץ כדי להגיע למצב של אי - מאמץ, והמאמץ הזה אינו נגמר לעולם.
החקירה של אליעד מובילה למסקנה העמוקה שאם אדם באמת היה מפסיק להתאמץ לגמרי, הוא היה...
- האם אפשר להיות מאושר בלי לסבול?
- מה באמת אתה רוצה?
- האם אפשר לחוות דבר בלי ההפך שלו?
- למה סבל ואושר תמיד קשורים?
- איך מפסיקים להתאמץ בחיים?
- מהו אושר מוחלט?