השמנה ובריאות, תזונה, אוכל לא בריא או אוכל משמין, מהו אוכל לא בריא ולא משמין? מהו אוכל בריא ומשמין? לעלות במשקל ולרזות, לרדת במשקל ולהשמין, אוכל משמין ובריא, לאכול בריא, מה ההבדל בין אוכל לא בריא לאוכל משמין? תפריט דיאטה
האם אוכל בריא תמיד מרזה ואוכל לא בריא תמיד משמין?
רבים נוטים לחשוב שהשמנה ובריאות הן שני דברים שהולכים תמיד ביחד - כלומר, שאדם שמן הוא אוטומטית לא בריא, ושאם אוכלים אוכל לא בריא, בהכרח משמינים, ואילו אוכל בריא מבטיח לנו שנישאר רזים. אליעד מסביר שהחשיבה הזו נפוצה אך אינה מדויקת. למעשה, יש להבחין בין שני גורמים נפרדים לגמרי: האם האוכל הוא בריא או לא, והאם האוכל הוא משמין או לא.
האם אוכל יכול להיות בריא ובכל זאת לגרום להשמנה?
אליעד מדגים זאת בעזרת דוגמה פשוטה: חסה נחשבת למאכל בריא. אך אם אדם יחליט לאכול במשך כל היום רק חסה, בכמויות אדירות, מעבר למה שהגוף שלו צריך - הוא אכן ישמין. ההשמנה הזאת לא נובעת מכך שהחסה היא אוכל לא בריא, אלא בגלל הכמויות. כלומר, הוא אכל יותר קלוריות מהאנרגיה שהגוף שלו הצליח לשרוף. התוצאה היא השמנה ופגיעה בבריאות, אך לא בגלל האיכות של המזון, אלא בגלל הכמות שלו.
האם אוכל יכול להיות לא בריא ובכל זאת להרזות?
אליעד מציג את המקרה ההפוך באמצעות דוגמה נוספת: סוכר לבן. אם נניח שסוכר לבן הוא מאכל לא בריא, ואדם יחליט לצרוך רק כפית אחת של סוכר לבן בכל יום ולא יאכל שום דבר נוסף - האם הוא ישמין? התשובה היא לא. אותו אדם דווקא ירד במשקל, אך האם הוא יהיה בריא? ודאי שלא. אמנם הוא יורד במשקל ובאחוזי השומן, אך הגוף שלו לא יקבל ויטמינים, מינרלים, וחומרים מזינים חיוניים אחרים. הוא יאבד מסת שריר ויפגע בבריאות באופן חמור. כלומר, כאן יש לנו דוגמה לאוכל שאינו בריא אבל גם אינו משמין, עקב הכמות הנמוכה.
מה בעצם קובע אם נעלה או נרד במשקל?
לפי אליעד, יש להפריד באופן מוחלט בין איכות האוכל לבין הכמות שלו. איכות האוכל היא שקובעת אם הוא בריא או לא בריא. מזון בריא הוא כזה שיש בו ויטמינים, מינרלים וערכים תזונתיים גבוהים. לעומת זאת, הכמות היא זו שקובעת אם המזון יגרום לנו להשמין או לרזות. אם נאכל יותר קלוריות ממה שהגוף שורף, נעלה במשקל, אם נאכל פחות, נרד במשקל.
מדוע אוכל בריא בדרך כלל עוזר בירידה במשקל?
למרות האפשרות לאכול בריא ולהשמין, או לאכול לא בריא ולרזות, המציאות בשטח היא שאנשים שאוכלים אוכל בריא לרוב יורדים במשקל. למה זה קורה? אליעד מסביר שאוכל בריא בדרך כלל פחות מעובד, מכיל יותר סיבים תזונתיים, ולכן הוא הרבה יותר משביע. כתוצאה מכך, אנשים שאוכלים אוכל בריא אוכלים לרוב פחות קלוריות, וכך יורדים במשקל. לעומת זאת, אוכל לא בריא הוא לרוב מעובד מאוד, אינו משביע, ולכן קל לאכול ממנו יותר מדי, דבר שמוביל להשמנה.
האם אפשר לאכול אוכל לא בריא ולהישאר רזים?
אליעד מדגיש שאפשר בהחלט לאכול אוכל לא בריא ולהישאר רזים - הכל תלוי בכמות. אם אדם אוכל אוכל לא בריא במידה מועטה, הוא לא בהכרח ישמין. במקרה כזה, הוא אמנם צורך מזון לא בריא, אך בגלל הכמות הנמוכה, לא ייגרם לו נזק גדול מדי, לא למשקל ולא לבריאות.
האם אפשר לעלות במשקל ובכל זאת להיראות יותר חטובים?
נקודה מעניינת נוספת שמציג אליעד היא שאפשר לעלות במשקל ובמקביל להיראות יותר חטובים. איך זה יתכן? אם אדם אוכל יותר קלוריות ממה שהגוף שלו צריך, אך במקביל מבצע פעילות גופנית ועובד על בניית שרירים, הגוף יכול לנצל את עודף הקלוריות כדי לפתח מסת שריר. התוצאה תהיה עלייה במשקל הכולל, אך ירידה באחוז השומן בגוף. אדם כזה ייראה רזה יותר, למרות שהמשקל עלה.
לעומת זאת, אדם שיאכל מעט מאוד - לדוגמה, רק כפית סוכר אחת ביום - אמנם ירד במשקל, אך הגוף שלו יפרק דווקא את מסת השריר יותר מאשר את השומן. כך הוא ייראה פחות חטוב ואף עלול להעלות את אחוז השומן בגוף, למרות הירידה במשקל.
אז איך בעצם נכון לאכול כדי לרדת במשקל וגם לשמור על הבריאות?
אליעד מסכם ואומר שהדרך הטובה ביותר לשמור על בריאות טובה ומשקל תקין היא לשלב בין שני הדברים: לבחור באוכל בעל ערכים תזונתיים טובים (בריא), ולשים לב לכמויות. אדם שיאכל אוכל בריא ויקפיד לאכול ממנו בכמות מתאימה, לרוב יצליח לשמור על משקל גוף תקין ובריאות טובה לאורך זמן.
לסיום, אליעד מזמין אתכם לחקור עוד בנושא ולהבין בעצמכם את ההיגיון שמאחורי הדברים.
רבים נוטים לחשוב שהשמנה ובריאות הן שני דברים שהולכים תמיד ביחד - כלומר, שאדם שמן הוא אוטומטית לא בריא, ושאם אוכלים אוכל לא בריא, בהכרח משמינים, ואילו אוכל בריא מבטיח לנו שנישאר רזים. אליעד מסביר שהחשיבה הזו נפוצה אך אינה מדויקת. למעשה, יש להבחין בין שני גורמים נפרדים לגמרי: האם האוכל הוא בריא או לא, והאם האוכל הוא משמין או לא.
האם אוכל יכול להיות בריא ובכל זאת לגרום להשמנה?
אליעד מדגים זאת בעזרת דוגמה פשוטה: חסה נחשבת למאכל בריא. אך אם אדם יחליט לאכול במשך כל היום רק חסה, בכמויות אדירות, מעבר למה שהגוף שלו צריך - הוא אכן ישמין. ההשמנה הזאת לא נובעת מכך שהחסה היא אוכל לא בריא, אלא בגלל הכמויות. כלומר, הוא אכל יותר קלוריות מהאנרגיה שהגוף שלו הצליח לשרוף. התוצאה היא השמנה ופגיעה בבריאות, אך לא בגלל האיכות של המזון, אלא בגלל הכמות שלו.
האם אוכל יכול להיות לא בריא ובכל זאת להרזות?
אליעד מציג את המקרה ההפוך באמצעות דוגמה נוספת: סוכר לבן. אם נניח שסוכר לבן הוא מאכל לא בריא, ואדם יחליט לצרוך רק כפית אחת של סוכר לבן בכל יום ולא יאכל שום דבר נוסף - האם הוא ישמין? התשובה היא לא. אותו אדם דווקא ירד במשקל, אך האם הוא יהיה בריא? ודאי שלא. אמנם הוא יורד במשקל ובאחוזי השומן, אך הגוף שלו לא יקבל ויטמינים, מינרלים, וחומרים מזינים חיוניים אחרים. הוא יאבד מסת שריר ויפגע בבריאות באופן חמור. כלומר, כאן יש לנו דוגמה לאוכל שאינו בריא אבל גם אינו משמין, עקב הכמות הנמוכה.
מה בעצם קובע אם נעלה או נרד במשקל?
לפי אליעד, יש להפריד באופן מוחלט בין איכות האוכל לבין הכמות שלו. איכות האוכל היא שקובעת אם הוא בריא או לא בריא. מזון בריא הוא כזה שיש בו ויטמינים, מינרלים וערכים תזונתיים גבוהים. לעומת זאת, הכמות היא זו שקובעת אם המזון יגרום לנו להשמין או לרזות. אם נאכל יותר קלוריות ממה שהגוף שורף, נעלה במשקל, אם נאכל פחות, נרד במשקל.
מדוע אוכל בריא בדרך כלל עוזר בירידה במשקל?
למרות האפשרות לאכול בריא ולהשמין, או לאכול לא בריא ולרזות, המציאות בשטח היא שאנשים שאוכלים אוכל בריא לרוב יורדים במשקל. למה זה קורה? אליעד מסביר שאוכל בריא בדרך כלל פחות מעובד, מכיל יותר סיבים תזונתיים, ולכן הוא הרבה יותר משביע. כתוצאה מכך, אנשים שאוכלים אוכל בריא אוכלים לרוב פחות קלוריות, וכך יורדים במשקל. לעומת זאת, אוכל לא בריא הוא לרוב מעובד מאוד, אינו משביע, ולכן קל לאכול ממנו יותר מדי, דבר שמוביל להשמנה.
האם אפשר לאכול אוכל לא בריא ולהישאר רזים?
אליעד מדגיש שאפשר בהחלט לאכול אוכל לא בריא ולהישאר רזים - הכל תלוי בכמות. אם אדם אוכל אוכל לא בריא במידה מועטה, הוא לא בהכרח ישמין. במקרה כזה, הוא אמנם צורך מזון לא בריא, אך בגלל הכמות הנמוכה, לא ייגרם לו נזק גדול מדי, לא למשקל ולא לבריאות.
האם אפשר לעלות במשקל ובכל זאת להיראות יותר חטובים?
נקודה מעניינת נוספת שמציג אליעד היא שאפשר לעלות במשקל ובמקביל להיראות יותר חטובים. איך זה יתכן? אם אדם אוכל יותר קלוריות ממה שהגוף שלו צריך, אך במקביל מבצע פעילות גופנית ועובד על בניית שרירים, הגוף יכול לנצל את עודף הקלוריות כדי לפתח מסת שריר. התוצאה תהיה עלייה במשקל הכולל, אך ירידה באחוז השומן בגוף. אדם כזה ייראה רזה יותר, למרות שהמשקל עלה.
לעומת זאת, אדם שיאכל מעט מאוד - לדוגמה, רק כפית סוכר אחת ביום - אמנם ירד במשקל, אך הגוף שלו יפרק דווקא את מסת השריר יותר מאשר את השומן. כך הוא ייראה פחות חטוב ואף עלול להעלות את אחוז השומן בגוף, למרות הירידה במשקל.
אז איך בעצם נכון לאכול כדי לרדת במשקל וגם לשמור על הבריאות?
אליעד מסכם ואומר שהדרך הטובה ביותר לשמור על בריאות טובה ומשקל תקין היא לשלב בין שני הדברים: לבחור באוכל בעל ערכים תזונתיים טובים (בריא), ולשים לב לכמויות. אדם שיאכל אוכל בריא ויקפיד לאכול ממנו בכמות מתאימה, לרוב יצליח לשמור על משקל גוף תקין ובריאות טובה לאורך זמן.
לסיום, אליעד מזמין אתכם לחקור עוד בנושא ולהבין בעצמכם את ההיגיון שמאחורי הדברים.
- השמנה ובריאות
- איך לעלות במשקל ולרזות בו זמנית?
- גרעון קלורי ועודף קלורי
- מה לאכול כדי לרדת במשקל?
- איך לרדת במשקל ולהשמין בו זמנית?
- איך עובדת השמנה?
- איך לפתח שרירים?
השמנה, תזונה ובריאות - מה באמת נכון?
שלום חברים, הפעם נדבר על נושא השמנה, תזונה ובריאות. נבהיר מראש - אני לא רופא ולא דוקטור, וכל אחד צריך לחקור ולבדוק את הדברים בעצמו.
המחשבה הרווחת היא שהשמנה היא לא בריאה. השאלה היא - האם זה באמת נכון? נניח שכן, כלומר, אם אדם שמן, זה אומר שהוא לא בריא. מכאן, רבים מסיקים שאם תאכל אוכל לא בריא, תשמין, ואם תאכל אוכל בריא, לא תשמין. אבל זה לא בדיוק נכון.
לא כל אוכל לא בריא משמין, ולא כל אוכל בריא מרזה
אפשר למצוא מזון שאינו בריא אך אינו משמין, ואפשר למצוא מזון בריא שכן משמין. לדוגמה, חסה נחשבת לאוכל בריא, אבל אם אדם יאכל כמויות עצומות של חסה לאורך כל היום, הוא יכול להשמין, לא בגלל שהחסה אינה בריאה, אלא כי הוא צורך יותר קלוריות ממה שהוא מוציא.
לעומת זאת, קחו לדוגמה סוכר לבן - נניח שהוא לא בריא. אם אדם יאכל בכל יום רק כפית סוכר אחת ולא שום דבר אחר, האם הוא ישמין? לא. הוא דווקא יירד במשקל, אבל יהרוס לעצמו את הבריאות כי יחסר לו ויטמינים, מינרלים ומרכיבים תזונתיים חשובים אחרים.
מה משפיע על משקל הגוף - איכות המזון או הכמות?
כאשר בוחנים תזונה, חשוב לבצע הבחנה בין שני מרכיבים:
למרות שניתן להשמין מאוכל בריא ולרדת במשקל מאוכל לא בריא, בפועל, אנשים שניזונים מתזונה בריאה לרוב יורדים במשקל. למה? כי אוכל בריא בדרך כלל יותר מסביע ופחות מעובד, ולכן אנו אוכלים ממנו פחות. אוכל לא בריא, לעומת זאת, לרוב אינו משביע, ולכן אנו אוכלים ממנו יותר - מה שגורם לעלייה במשקל.
האם אפשר לעלות במשקל ולהיות יותר חטובים?
כן! אדם שצורך יותר קלוריות ממה שהוא מוציא עשוי לעלות במשקל, אבל זה לא בהכרח אומר שהוא ישמין. אם הקלוריות מגיעות מתזונה מאוזנת ותומכת בפעילות גופנית, הגוף עשוי להשתמש בהן לבניית שרירים, מה שיוביל דווקא לירידה באחוזי השומן ולמראה חטוב יותר.
מצד שני, אדם שאוכל מעט מאוד, לדוגמה, רק כפית סוכר ביום, יירד במשקל, אבל הגוף יפרק יותר שריר מאשר שומן, מה שעלול לגרום לו להיראות פחות חטוב ועם אחוזי שומן גבוהים יותר.
לסיכום
השמנה ובריאות הן לא בהכרח שני צדדים של אותו מטבע. חשוב להבין שהאם המזון בריא זו שאלה אחת, והאם הוא גורם להשמנה זו שאלה אחרת, שתלויה בעיקר בכמות הנצרכת.
לקריאה נוספת והעמקה בנושא, ניתן להיכנס לאתר ולחפש מידע על השמנה, ירידה במשקל, תזונה בריאה ועוד. בהצלחה!
שלום חברים, הפעם נדבר על נושא השמנה, תזונה ובריאות. נבהיר מראש - אני לא רופא ולא דוקטור, וכל אחד צריך לחקור ולבדוק את הדברים בעצמו.
המחשבה הרווחת היא שהשמנה היא לא בריאה. השאלה היא - האם זה באמת נכון? נניח שכן, כלומר, אם אדם שמן, זה אומר שהוא לא בריא. מכאן, רבים מסיקים שאם תאכל אוכל לא בריא, תשמין, ואם תאכל אוכל בריא, לא תשמין. אבל זה לא בדיוק נכון.
לא כל אוכל לא בריא משמין, ולא כל אוכל בריא מרזה
אפשר למצוא מזון שאינו בריא אך אינו משמין, ואפשר למצוא מזון בריא שכן משמין. לדוגמה, חסה נחשבת לאוכל בריא, אבל אם אדם יאכל כמויות עצומות של חסה לאורך כל היום, הוא יכול להשמין, לא בגלל שהחסה אינה בריאה, אלא כי הוא צורך יותר קלוריות ממה שהוא מוציא.
לעומת זאת, קחו לדוגמה סוכר לבן - נניח שהוא לא בריא. אם אדם יאכל בכל יום רק כפית סוכר אחת ולא שום דבר אחר, האם הוא ישמין? לא. הוא דווקא יירד במשקל, אבל יהרוס לעצמו את הבריאות כי יחסר לו ויטמינים, מינרלים ומרכיבים תזונתיים חשובים אחרים.
מה משפיע על משקל הגוף - איכות המזון או הכמות?
כאשר בוחנים תזונה, חשוב לבצע הבחנה בין שני מרכיבים:
- האם המזון בריא או לא בריא? - נבדוק האם הוא מכיל ויטמינים, מינרלים ורכיבים חיוניים.
- האם המזון משמין או לא משמין? - תלוי בכמות הקלוריות שנצרכת לעומת מה שהגוף מוציא.
למרות שניתן להשמין מאוכל בריא ולרדת במשקל מאוכל לא בריא, בפועל, אנשים שניזונים מתזונה בריאה לרוב יורדים במשקל. למה? כי אוכל בריא בדרך כלל יותר מסביע ופחות מעובד, ולכן אנו אוכלים ממנו פחות. אוכל לא בריא, לעומת זאת, לרוב אינו משביע, ולכן אנו אוכלים ממנו יותר - מה שגורם לעלייה במשקל.
האם אפשר לעלות במשקל ולהיות יותר חטובים?
כן! אדם שצורך יותר קלוריות ממה שהוא מוציא עשוי לעלות במשקל, אבל זה לא בהכרח אומר שהוא ישמין. אם הקלוריות מגיעות מתזונה מאוזנת ותומכת בפעילות גופנית, הגוף עשוי להשתמש בהן לבניית שרירים, מה שיוביל דווקא לירידה באחוזי השומן ולמראה חטוב יותר.
מצד שני, אדם שאוכל מעט מאוד, לדוגמה, רק כפית סוכר ביום, יירד במשקל, אבל הגוף יפרק יותר שריר מאשר שומן, מה שעלול לגרום לו להיראות פחות חטוב ועם אחוזי שומן גבוהים יותר.
לסיכום
השמנה ובריאות הן לא בהכרח שני צדדים של אותו מטבע. חשוב להבין שהאם המזון בריא זו שאלה אחת, והאם הוא גורם להשמנה זו שאלה אחרת, שתלויה בעיקר בכמות הנצרכת.
לקריאה נוספת והעמקה בנושא, ניתן להיכנס לאתר ולחפש מידע על השמנה, ירידה במשקל, תזונה בריאה ועוד. בהצלחה!