אליעד כהן
ייעוץ עסקי ואישי
בשיטת EIP
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה העולם ✔הרצאת מבוא, צמצום, תורת הצמצום, תורת הקבלה, בריאת העולם, סוד האושר, סוד החיים, חיפוש האושר, חיפוש השלמות, תורת ההיפוכים, לימוד קבלה, שיעורים...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






☎️
ייעוץ אישי בכל נושא!
050-3331-331
1:08:31הרצאת מבוא, צמצום, תורת הצמצום, תורת הקבלה, בריאת העולם, סוד האושר, סוד החיים, חיפוש האושר, חיפוש השלמות, תורת ההיפוכים, לימוד קבלה, שיעורים בקבלה, ללמוד קבלה
מהו צמצום לפי תורת הקבלה, ואיך הוא משפיע על חוויית החיים?

הצמצום, מושג מהקבלה, מתאר את המהלך שבו אלוהים, שהיה קיים לפני הבריאה כאין סוף, יצר חלל פנוי כדי לברוא את העולם. לצורך כך, אלוהים "צמצם" את עצמו, כלומר, הזיז את עצמו ממקום מסוים, ועשה מקום שבו אפשר היה לברוא את העולם. הצמצום עצמו הוא למעשה גבול שנוצר בין מה שיש למה שאין. כדי להבין צמצום, חייבים שני צדדים - אם יש רק דבר אחד, אין מקום לצמצום.

מה משמעות חוויית הצמצום בעיניים אנושיות?

לפי אליעד כהן, כל ישות במציאות חווה את הצמצום, כי המציאות כולה מורכבת ממערך של אפשרויות, שלפיהן כל דבר במציאות כולל יתרון וחיסרון. כל דבר שנמצא בעולם, אם נשמיט אותו, תיפגם המציאות כולה. כל פרט במציאות הוא חלק ממכלול וכולל חיסרון ויתרון גם יחד. אם אדם היה מבין מראש שאין שלמות מוחלטת, לא היה שואף לשנות את מצבו כל הזמן.

האם אפשר להגיע לשלמות בעולם המוחלט?

השלמות, אומר אליעד, אינה קיימת בעולם כפי שאנחנו מכירים אותו, שכן כל צמצום מביא עימו חיסרון. תהליך הצמצום הוא אינסופי, ולכן שלמות מוחלטת אינה ניתנת להשגה. אך האדם, למרות היעדר השלמות, מחפש אותה, והשאיפה הזו היא שמניעה אותו לפעול ולהתפתח. אם היה יודע שאין שלמות, אולי היה מפסיק לנסות לשנות את מצבו.

האם יש דרך להתמודד עם הצמצום?

רבי נחמן מברסלב מציע פתרון, שלפיו שלמות אמיתית מגיעה דרך התכללות באלוהים. שלמות אמיתית נמצאת רק במציאות האלוהית, ולא ניתן להגיע אליה כיצור אנושי. השאיפה לשלמות היא גם הכוח שמניע אותנו להתרפא מקונפליקטים פנימיים. כאשר אדם מבין את כל היתרונות והחסרונות של החיים, הוא עשוי למצוא שלום פנימי עם חיסרון המציאות.

כיצד חוויות הפכים יכולות להוביל לשלמות רגשית?

הבנת ההפכים היא מפתח חשוב בדרך לשלמות רגשית. כל דבר יש לו הפך, ויכולת לראות את כל הזוויות של דבר מסוים היא דרך להבין את מלוא התמונה ולהרגיש שלם עם המצב, גם אם לא השגת את מה שרצית. לדוגמה, אם אדם רוצה זוגיות, עליו להבין את כל ההפכים של הרגשות הקשורים לזה, כולל את ההיבטים של להיות לבד.

איך להשתחרר מהצמצום ולקבל את המציאות?

הדרך להשתחרר מהצמצום, לפי אליעד, היא בהבנה שבמציאות תמיד יש חיסרון ויתרון. כאשר אדם מפסיק להבחין בין יש ואין, טוב ורע, הוא משתחרר מהפיתוי של השאיפה לשלמות. ברגע שלא תהיה הבחנה בין טוב לרע, אדם יחווה את המציאות כפי שהיא, ללא שיפוטיות, וללא תחושת חיסרון. אדם כזה יוכל לחיות את חייו בשלום פנימי עם כל מה שמתרחש.

כיצד שיטת ההפכים עוזרת לשחרור פנימי?

שיטת ההפכים עוזרת לשחרור פנימי בכך שהיא מאפשרת לאדם להבין שאין דבר כזה מושלם. כל מחשבה או מצב שאדם חווה, יש לו גם הפך. על ידי תרגול שיטה זו, בה אדם בודק כל מחשבה שהוא בטוח בה, הוא לומד לראות את ההפכים שלה וכתוצאה מכך משתחרר מהצמצום. כך, הוא יכול להגיע למקום שבו הוא לא יודע מה הוא רוצה, ובכך משוחרר מהקונפליקטים הפנימיים שמונעים ממנו לחוות את המציאות באופן מלא.

האם אדם יכול להתאחד עם אלוהים?

לפי רבי נחמן, אם אדם מבין את מהות אלוהים, הוא יכול להתחבר לשלמות האלוהית, כיוון שמי שמבין את האלוהים, הופך להיות חלק ממנו. כאשר אדם משיג את ההתבוננות הזו, הוא מתחבר לאין סוף ולמציאות האלוהית, ומפסיק להרגיש את הצמצום כי הוא לא מבחין יותר בין יש לבין אין. בסופו של דבר, הוא מוצא שלמות פנימית אמיתית.
מהו צמצום לפי תורת הקבלה, ואיך הוא משפיע על חוויית החיים?

הצמצום, שמוזכר בתורת הקבלה, מתאר את הרעיון שבו אלוהים, שהיה לפני הבריאה אין סוף, יצר חלל פנוי כדי לברוא את העולם. לצורך זה, אלוהים צמצם את עצמו ויצר גבול, בכך שהזיז את עצמו מהמקום. הצמצום הוא למעשה גבול ביחס לדברים אחרים. אם יש רק דבר אחד, אין אפשרות לצמצם אותו, כי צמצום דורש שני צדדים.

מה משמעות חוויית הצמצום בעיניים אנושיות?

חוויית הצמצום נוגעת בחיסרון ויתרון. כל דבר שנמצא במציאות, כולל האדם, הוא למעשה צמצום, כי כדי לקיים מציאות חייבים להיות כל מיני אפשרויות שמתבטאות, ואלו יוצרים את היתרונות והחסרונות. כל פרט במציאות, אם נשמיט אותו, תיפגם המציאות כולה. לכן, אין דבר מושלם, וכל ישות קיימת מכילה יתרון וחיסרון גם יחד.

האם אפשר להגיע לשלמות בעולם המוחלט?

המציאות היא תהליך של צמצום אינסופי, כשכל צמצום מביא איתו גם חיסרון. ולכן, האדם כל הזמן מחפש את השלמות, חושב שיותר טוב יהיה לו אם ישיג דבר מה מסוים, אך למעשה השלמות אינה קיימת. אם אדם היה יודע מראש שאין שלמות, הוא לא היה מנסה לשנות כל הזמן את מצבו, כי היה מבין שאין מקום להשגת שלמות מוחלטת. אך השאיפה לשלמות, למרות שאין כזו, היא שמניעה אותנו לפעול ולהתפתח.

האם יש דרך להתמודד עם הצמצום?

רבי נחמן מברסלב הציע גישה בה שלמות אמיתית מגיעה רק דרך התכללות באלוהים. הוא טוען ששלמות היא חלק מהמציאות האלוהית, ולא ניתן להגיע אליה כיצור אנושי. אם אדם שואף לשלמות מוחלטת, עליו להבין את כל המורכבויות של החיים, כולל את כל היתרונות והחסרונות שמגיעים עם כל חוויה. על ידי הבנת השלם, אפשר לשחרר את הקונפליקטים שנוצרים ממציאות לא מושלמת.

כיצד חוויות הפכים יכולות להוביל לשלמות רגשית?

הבנת הפכים היא אחד הכלים המרכזיים בתהליך של חיבור לשלמות. כל דבר יש לו הפך, ואדם שלומד לראות את כל הזוויות של כל דבר, לא נשאר תקוע בהבנה חד - ממדית. לדוגמה, אם אדם רוצה זוגיות, הוא חייב להבין גם את הצדדים שבהם לא רוצה זוגיות, וגם את מהותו של המצב כשהוא לבד. ככל שהוא מבין את ההפכים ויודע איך להסתכל עליהם בצורה מאוזנת, הוא מצליח להרגיש שלם יותר עם מצבו, גם אם לא השיג את מה שרצה.

איך האדם יכול להשתחרר מהצמצום ולקבל את המציאות?

המפתח להשתחררות מהצמצום הוא בהבנה שבמציאות יש תמיד חיסרון ויתרון. ברגע שהאדם מצליח לא להפריד בין יש ואין, הוא משתחרר מהפיתוי של השאיפה לשלמות. כשאין הבחנה בין טוב ורע, אין יותר חיסרון, ואז האדם חווה את המציאות כפי שהיא, ללא שיפוטיות. אדם כזה לא ירגיש רע או טוב כלפי שום דבר, כי הוא חי בהבנה שאין הבדל מהותי בין כל האפשרויות.

איך שיטת ההפכים עוזרת לשחרור פנימי?

ההבנה של ההפכים מאפשרת לאדם להבין שאין דבר כזה מושלם. כל מחשבה שיש לו יש לה גם הפך, ואם הוא לא מצליח לראות את ההפך של כל מחשבה, הוא נשאר תקוע בצמצום. על האדם לתרגל שיטה בה הוא שואל את עצמו כל הזמן האם כל דבר שהוא בטוח בו, יכול להיות גם אחרת. כך, אם הוא מצליח לראות את כל הצורות של המחשבות והמצבים, הוא מתרגל לשחרור פנימי ולשלמות רגשית.

האם אדם יכול להתאחד עם אלוהים?

לפי רבי נחמן, אם אדם מצליח להבין את מהות אלוהים, הוא יכול להתחבר לשלמות אלוהית, כיוון שמי שמבין את האלוהים הופך להיות חלק ממנו. דרך ההבנה הזו, אדם מתאחד עם המציאות ומפסיק להרגיש את הצמצום, כי הוא לא מבחין יותר בין יש לבין אין. ברגע שאדם משיג את ההתבוננות הזו, הוא מוצא שלמות פנימית אמיתית.
שאלה: אבקש לדבר על חוויית הצמצום.

אליעד: יש מושג שנקרא צמצום, זה מושג מהקבלה, שנאמר, שאלוהים לפני הבריאה היה אין סוף, היה רק אלוהים, היה כל כך הרבה אלוהים שלא היה מקום לברוא את העולם.

וכדי לברוא את העולם אלוהים צמצם את עצמו, כאילו הזיז עצמו ימינה ושמאלה, ועשה חלל פנוי, ובתוך החלל הפנוי הוא ברא את העולם.

זה מה שמסופר בקבלה, אף אחד לא יודע, למה צמצם, איך צמצם? אלו שאלות אחרות.

עכשיו, מה הרעיון של הצמצום? צמצום זה גבול.

צמצום זה ביחס למשהו אחר, כדי שתוכל לצמצם צריך שניים. אם יש רק דבר אחד אז אין אפשרות לצמצם.

כול האינטרקציות כאן הם צמצומים של זמן מקום וצורה.

למשל אומרים לאדם תשתוק והוא מתרגז, מדוע? כי כאשר אמרת לו לשתוק, אז צמצמת אותו. למעשה גרמת לו להרגיש מוגבל, סוג של נכה.

ילד קטן שנולד, הוא לא מצומצם כמו אדם בוגר, למה? כי המחשבה שלו עדיין לא מקובעת לשום דבר, המוח עדיין לא הוגדר, וגם טוב ורע עוד לא הוגדר. אבל הילד לא נולד חופשי לגמרי.

כול תהליך הגדילה של הילד, זה תהליך הצמצום. ההורים מלמדים אותו, זה מותר וזה אסור, חיים לפי הגדרות.

ואז הילד מתמרד, למה? כי הוא רוצה חופש, אך מצד שני, הילד לא רוצה רק חופש, כי חופש זה גם בעיה, למה? כי בחופש אין משמעות, ולכן הוא גם מחפש שיגידו לו מה לעשות והוא גם לא מחפש שיגידו לו מה לעשות.

שאלה: למה?

אליעד: כי משמעות זה ביחס למשהו.

האמת היא שזה לא נכון שהילד נולד חופשי ואחר הוא נעשה מצומצם. אלא זה שהאדם קיים, זוהי כבר חוויה של צמצום. עצם זה שהאדם קיים, אני קיים, אני זה צמצום.

מה זה אני? כשאתה אומר אני, זה צמצום של מה שלא אני.

ברגע שאתה קיים, זה אומר שיש משהו שאתה גם לא.

לכן חוויית הצמצום מתחילה ברגע שאתה קיים. ומה היא חוויית צמצום? זוהי חוויית חיסרון ויתרון.

מה זה אומר? שכול דבר שקיים יש לו יתרון יחסי, כל דבר שקיים יש בו משהו שאין בדבר אחר. המציאות מכילה בתוכה אין סוף צמצומים

המציאות מחולקת לאין סוף ישויות שונות שביחד מרכיבות מציאות אחת, ובכל ישות יש יתרונות יחסיים, למה? כי אם אנחנו נשמיט דבר אחד מתוך המציאות, לא תהיה מציאות למשל, כי המציאות היא סך כל האפשרויות.

בפועל המציאות היא סך כל האפשרויות האפשריות, ומתוכם חלק מתבטא וחלק לא מתבטא. אין אפשרות שיכולה לא להיות אפשרית. לכל אפשרות יש משמעות, היא חלק מהמיכלול.

השלמות צריכה להכיל הכל, אם היא לא תכלול משהו אז היא כבר לא מושלמת.

מאחר והשלמות מכילה את כל הצמצומים, אז בכל צמצום יש יתרון יחסי כל שהוא.

אז אם אתה קיים, אז בכל דבר יש גם חיסרון כל שהוא, כי אתה אף פעם לא סך הכל.

למשל אם אתה בים, אתה לא במדבר, ויש יתרונות לים ויש יתרונות למדבר. ואם תהיה גם בים וגם במדבר, יש לזה חיסרון שאתה לא רק בים.

אין שום צורה שהיא מושלמת.

כול המשחק של הבן אדם בחיים, זה משחק של כאילו, למה? כי בחיים אתה כאילו מחפש דבר מושלם. אם היית מראש יודע שלא משנה מה תעשה, תמיד תשאר בעיה, לא היית מתאמץ לשנות.

אז למה האדם בכל זאת מתאמץ? כמו למשל עובד, כי הוא מדמיין שככול שיהיה לו יותר, הוא יתקרב יותר לשלמות.

יש מיתוס בראש שאתה שואף להיות כמה שיותר מאושר, אתה שואף לשלמות, אבל אין שלמות, אתה לא יכול להגיע לשלמות, כי היא לא קיימת.

אבל אם תדע מראש שהיא לא קיימת, אז לא תנסה להשיג אותה, ואז לא תעשה שום דבר.

ולכן כל המשחק פה הוא, שאני רוצה להגיע לשלמות, למרות שהיא לא קיימת. ואז למשל אתה מתחתן ומחפש שלמות, ואז אתה מגלה שזה לא מושלם, או כל מטרה אחרת.

ולפעמים רע לך יותר ממקודם, למה. כי מקודם חשבת שאולי אם יהיה לי, אהיה קרוב לשלמות ועכשיו גם יש לך את זה וזה רע, אז זה יותר גרוע, כי המיתוס על השלמות יתנפץ.

ומצד שני, אם האדם היה בטוח שאין שלמות, אז הוא לא היה מחפש שלמות, אז הוא היה כבר בשלמות.

עכשיו השאלה היא, לאחר שהבנת שבכל דבר יש חיסרון, איך תהיה שלם עם החיסרון?

ואז אתה הולך לכל מיני סדנאות ומלמדים אותך כל מיני שיטות, אך הבעיה היא שאתה לא יכול דרך השיטות להיות שלם בלב שלם, אתה יכול להיות שלם עם המציאות אך לא במאה אחוז.

אז השאלה היא איך להיות שלם באמת ובלב שלם בשלמות?

ופה נכנס לתמונה רבי נחמן מברסלב שאמר, אני חי חיים טובים שאין בהם שום חיסרון, בשלמות שאין שלמות אחריה. והמשיך ואמר, שלמות יש רק לשם יתברך, ובלעדיו הכל חסרים.

וזה אומר שאם אתה לא אלוהים, לא תהיה באמת מרוצה.

והוא ממשיך ואומר, שמי שנכלל בו, אם האדם הופך לאלוהים, יש לו שלמות כמו לאלוהים.

שאלה: האם האדם לא המציאות?

אליעד: האדם חלק מהמציאות, וברגע שהוא אומר, מה איתי? מתחיל להיות בלגן. למשל אלוהים ברא את העולם בשביל עצמו, ופתאום קם אדם ואומר, רגע רגע, אני רוצה שתזיז את זה שמאלה. מה האדם קופץ, מי הוא בכלל?

זה כמו שמסדרים את הבית, ופתאום הרגל של השולחן אומרת אני רוצה שהקיר יזוז שמאלה.

שאלה: זה שאמרת שאלוהים ברא את העולם בשבילו, לא מסתדר לי.

אליעד: הכוונה הייתה להבהיר שבעולם יש אין סוף צורות, ויש צורה אחת שקופצת ואומרת, אני רוצה שהדבר יהיה אחרת.

שאלה: זה שאתה רוצה שהצורה תהיה אחרת זה השלמות.

אליעד: נכון, אך השאלה היא, האם אתה מבינה זאת כאשר את רוצה שהצורה תהיה אחרת?

למשל מישהו גונב לך את האופנוע, יש שני צורות להסתכל על זה, האחד - זה חלק מהסרט, וגם זה שאני צועקת עליו זה חלק מהסרט.

השני - למה הוא גנב לי את האופנוע, אני רוצה שישאר פה, כאילו נכנסת יותר מדי לדמות של השחקן. את באמת חושבת שזה משנה היכן האופנוע יהיה. ואז אומרים לך את מפריעה לסרט, זה התפקיד שלו לגנוב את האופנוע.

אני אחדד זאת שוב, ברגע שיש תחושה של אני, אוטומטית אתה חייב להרגיש חיסרון. אין שום אפשרות בעולם שהאדם ירגיש ששום דבר לא חסר לו.

ומה האדם עושה כדי להרגיש שלא חסר לו? היא מתחיל לאסוף עוד ועוד ועוד כדי להרגיש כמה שיותר גדול. אך הרשימה כל כך ארוכה שכמה שתאסוף, תמיד תרגיש שחסר לך.

עכשיו השאלה היא, מה עושים עם החיסרון הזה ואיך מתפטרים ממנו?

אז לפני שנדבר איך מתפטרים מהחיסרון, בואו נראה מה טוב בחיסרון. כי אם אין טוב בחיסרון, אז למה שאני אדבר? ומצד שני, מי אמר, אולי בלי חיסרון אני מדבר?

בכל מקרה, בזכות החיסרון יש חיים. אם אדם יגיע למצב שאין לו כל חיסרון באותו רגע הוא הפך לכלום. אם אדם מגיע למצב שהוא מרוצה במאה אחוז מהמציאות באותו רגע הוא נעלם.

להגיע למאה אחוז שלמות אולי זה טוב, אבל אין לך יותר את הצמצומים. זה טוב ורע.

בהנחה שהאדם רוצה לגוון, ובא לו לחוות שלמות, מה עושים? אז רבי נחמן אמר, מי שנכלל באלוהים יש לו שלמות, מה זה אומר? אם תקפוץ לתוך אלוהים תהיה בשלמות, ואיך? על ידי הדעת אותו יתברך, אם תדע את אלוהים תהפוך להיות אלוהים, כי אם תדע מה הוא, תהיה הוא.

עכשיו מה זה אומר בצורה פרקטית?

כול הנושא של יתרונות וחסרונות שייך לעולם היחסי, שבו אני מפריד בין מה שיש למה שאין.

אז לפי ההיגיון, אם אני אפסיק להפריד בין מה שיש לבין מה שאין, אז אני אפסיק להבחין בין יתרון לחיסרון, ואז יגמר בעצם המשחק של היתרון והחיסרון.

ופה נכנס הסיפור של ההפכים. אם התודעה שלי מבחינה בין מה שיש לבין מה שאין, אז תמיד יש חיסרון ויתרון. ואם היא לא מבדילה בין יש לאין, אין יותר יתרון וחיסרון ונגמר המשחק. אתה קיים בלי לדעת שאתה קיים ואתה חווה שלמות. כל כך טוב שאתה לא יודע שטוב.

שאלה: מה זה שווה?

אליעד: לא שווה, אז תשארי פה. מה את מעדיפה, להיות שבעה במאה אחוז בלי לדעת את זה, או לדעת שאת קצת רעבה ושבעה?

שאלה: אני רוצה לגוון.

אליעד: אז תגווני, אני מסביר לך איך לגוון.

השאלה עכשיו, שאם אני אהיה שבעה במאה אחוז, מה יגרום לי לרצות להיות רעבה? זה סיפור אחר.

איך מתחבר לכאן סיפור ההפכים? מה הוא אומר? שמי שרוצה להגיע לשלמות ריגשית, צריך להתחיל להפעיל את גלגלי המוח בנושא של הפכים.

מה זה אומר? לכל דבר יש הפך, המשלים של הדבר זה ההפך שלו.

לדוגמה, אני רוצה להיות בריא, יש לו שני הפכים, אני רוצה לא להיות בריא או אני לא רוצה להיות בריא.

אני רוצה שיהיה לי, אני לא רוצה שיהיה לי, אני רוצה שלא יהיה לי.

אני רוצה זוגיות, אני לא רוצה זוגיות, אני רוצה בלי זוגיות. אלו שלוש קצוות.

האדם בחייו חווה את אחד הצדדים של המטבע, ואז הוא נעול רק על אני רוצה או אני לא רוצה. ואז הוא נמצא בעולם של יש ואין, של טוב ורע, ואז תמיד יש לו חיסרון.

ומכאן מי שרוצה להגיע לשלמות, צריך להגיע למצב שהוא לא ידע מה הוא רוצה, ואם אתה לא יודע מה אתה רוצה אז הכל כרצונך.

אם אני שואל מישהו, מה אתה רוצה? והוא לא יודע, באמת לא יודע, אז האם חסר לו משהו?

שאלה: איזה סוג של לא יודע?

אליעד: לא יודע האמיתי. כי יש אחד שיגיד אני לא יודע מה אני רוצה, אבל בתוכו הוא כן רוצה.

יש אחד שלא אכפת לו מה קורה, הוא לא יודע כלום, אין לו דיעה. אם אדם מגיע למצב שאין לו דיעה, אז אין לו שיפוטיות, אז הוא לא מרגיש רע או טוב, אבל הוא מבחינתו בשלמות, הוא שלם עם כל מה שקורה, אין לו התנגדות ואין לו קונפליקט.

ואיך אדם יכול להגיע למצב שהוא לא יודע באמת? על ידי התירגול של שיטת ההפכים. שכול דבר שאתה חושב שהוא נכון, בעזרת המוח לבדוק למה הוא נכון רק באופן יחסי, ולראות גם את שאר הזוויות שלו.

לדוגמה, אני בטוח שלגור ליד הים זה טוב. ועכשיו צריך להפוך את זה, למה לגור על יד הים זה לא טוב ולא רע, ולמה אני בטוח שלגור על יד הים זה רע.

אם אדם מצליח להביא את עצמו למצב, שכול מחשבה שעולה לו בראש, הוא מבין למה זה טוב, למה זה רע, ולמה זה לא משנה, כל מחשבה, זה למעשה הכפתור של לצאת החוצה מהמשחק.

אני טוען שבעולם היחסי שלנו, אנחנו פועלים אינסטינקטיבית לפי דפוסים שמוגדרים כמחויבים.

למשל אתה לא עובר דרך קיר, וזאת נקראת חוויית צמצום.

שאלה: מחויב שלא עוברים דרך קיר.

אליעד: את למעשה אומרת שיש חוויית צמצום שאין לה ההפך. כמו, קיר לא עוברים, האם אין אפשרות להפוך את זה?

פה נכנס הסיפור של המוח, כי יש רמות של אמת. יש אמת שאני רואה אותה, כמו אני רואה שיש פה כיסא.

יש אמת שהיא פנימית, כמו אני כועס על מישהו, אני מרגיש את זה בתוכי.

או אמת, שאני יודע שיש למטה רכב, אני לא רואה אותו, רק שומע ומפרש.

ולמשל אני מנחש שבסין יש סינים, אני לא רואה ולא שומע, זאת אמת יותר נמוכה.

כול דרגת אמת יוצרת מחויבות מסויימת, כאשר החושים מעבירים אינפורמציה, ואני מקבל זאת כאמיתי, באותו רגע נכנסתי לחוויית צמצום ואיני יכול לעבור דרך קיר.

כדי לפרוץ את המחסום של החוויה של לעבור דרך קיר, אתה בעצם צריך להטיל ספק בחושים. כי מי אומר לי שאני לא יכול לעבור דרך הקיר? החושים.

מה זה חושים, שאומרים לי שכאן יש כסא ולא פיל, - זוהי חוויית צמצום. אבל אם האדם מטיל ספק בחושים, שהוא מגיע למצב שכאשר המוח שלו אומר לו שיש כאן כיסא, זוהי המלצה בלבד, ואולי מבחינתו אין כיסא, זה סוג של התבוננות מאוד עמוקה, שאז אפילו אם אתה רואה כיסא, אתה אומר, אז מה אם המוח אומר שיש פה כיסא, אולי לא. ואם אתה חווה את זה, אז אתה בפחות צמצום, ואפילו עבורך אין קיר. אבל עדיין יש לך צמצום, של אני קיים, ואני רוצה, ואם אתה נכנס למקום יותר עמוק, אתה מגיע למצב שאתה לא יודע אם אתה רוצה או לא רוצה.

מה שאני רוצה להגיד שהדברים האלו מתחילים בהיפוכים הרגילים.

לדוגמה, אדם רואה תמונה ובעיניו היא יפה, ואם הוא לא מצליח לראות שהתמונה גם מכוערת, אז אין מצב בעולם שהוא יראה את ההפך של החושים שלו.

לכן התירגולת מתחילה בדברים בסיסיים.

לדוגמה, את אוכלת משהו טעים, ואז לשאול, האם אני באמת רוצה את האוכל הטעים הזה, ואולי אני לא רוצה את האוכל הזה?

למשל בבוקר את הולכת לעבוד, ורע לך מזה, אז את צריכה לנסות לראות גם שטוב לך מזה, וגם לא אכפת לך.

ולאט לאט את מתחילה להמריא למעלה.

האמונות שאדם מאמין, אלו החוטים שנותנים לו אחיזה בקרקע. כשהאדם מעלה את הרף של האמת, אז הדברים היחסיים מתחילים לאבד משמעות עבורו. ואז מרגישים סוג של ניתוק.

ואז מגיעים למקום שהמוח שלך לא מבדיל בין שום דבר לשום דבר, לא מבדיל בין מה שיש לבין מה שאין, ואז ממילא יש אפס אחוז שיפוטיות, ואז אין אני ולא אני, וכשאין אני, אין שום חיסרון.

אתה בעצם מתאחד עם המציאות, כפי מה שהיא.

בסוף האדם צריך גם להרגיש את זה. אי אפשר להבין ולא להרגיש, או להרגיש בלי להבין.

הטענה שלי אומרת שככול שאתה מבין יותר כך אתה מרגיש יותר. ההבנה משנה את החוויה. אנשים שיש להם פיצול אישיות, יש אצלם הבדל בין מה שהם מבינים לבין מה שהם מרגישים.

אני טוען שאם האדם מתחיל לתרגל בצורה רצינית, אז ההבנה שלו משתנה וגם הרגשות שלו מתחילות להשתנות.

מה לדוגמה את רוצה ואין לך.

שאלה: כסף.

אליעד: או קי, יש חוויה של, אין לי בכלל כסף ואני רוצה שרק יהיה לי כסף. זה הקיצון.

את שניהם אפשר לאזן, במקום, אין לי כסף, למשל היתרה שלך בבנק אפס ואין לך כסף, אז איך אפשר להגיד שיש לך כסף?

את שואלת מה המטרה של הכסף? כדי שאקנה איתו דברים. אבל דברים יש לי. או בשביל מה אני צריכה כסף? בשביל תרופות, אבל אני לא צריכה תרופות, אז למעשה יש לי כסף לתרופות.

למשל למה אני רוצה לעבור את הקיר? כי אני רוצה את מה שיש שם. ולמה אני רוצה את מה שיש שם? כדי שיהיה לי טוב בראש. אבל כבר טוב לי בראש, ולכן זה כאילו עברתי את הקיר, זה להסתכל על המהות.

זה עניין של מהות וצורה. ועושים זאת באמצעות הבנת המנגנון שבתוכך.

כשעולות בך מחשבות של, יש לי או אין לי, את צריכה בעצם להתבונן מה קורה לך בראש מאחורה, לנסות לנתח את החוויה ולנסות לראות את זה בפרופורציה נכונה.

זה לא רק יש לי ולא רק אין לי.

האם את יכולה להזדהות עם המחשבה שאת לא רוצה כסף, ולא אכפת לך אם יהיה לך כסף? כן, אז זה סוג של איזון.

אנחנו נמצאים בעולם של צמצומים, ככול שאתה יותר בטוח שאתה חייב לאכול ארוחה בוקר, ככה אתה יותר מפחד מזה שיום אחד לא תוכל לאכול ארוחת בוקר. ולכן אתה חייב לשחרר את המחשבה שאומרת שאתה חייב לאכול. איך אתה משחרר את המחשבה הזאת? על ידי שאתה לוקח את המחשבה שאומרת, אני חייב לאכול, למחשבה הזאת יש שורשים גדולים ביותר, אז צריך לקחת את הפטיש ולהתחיל לתת מכות.

איך עושים זאת? שואלים, למה? מי אמר? למה אני חייב לאכול? ואז החייב כבר לא חייב.

למשל, את חייבת להרגיש טוב, אז מה גזר הדין? שאת מפחדת להרגיש רע. אז אם את לא רוצה לפחד להרגיש רע, את צריכה לבדוק את המחשבה שאומרת שאת חייבת להרגיש טוב ולשחרר.

ככול שאתה יותר בטוח שאתה חייב להרגיש טוב, ככה אתה גורם לעצמך להרגיש יותר רע כאשר המציאות לא כרצונך.

כי אם אני קם בבוקר, ולא אכפת לי להרגיש רע, אז אם יקרה לי משהו רע, אז זה לא נורא.

אבל אם אתה אומר שאתה חייב שהחיים שלך יהיו מושלמים, אז כל פיפס קטן מפיל אותך.

שאלה: הדרך שלך דומה לדרך של ביירון קייטי.

אליעד: מה שחסר בדרך של ביירון קייטי זה את ההפך המוחלט.

לדוגמה, אני כועסת עליו, אני לא כועסת עליו, ולא חשוב לי אם אני כועסת או לא - אני מנסה להביא את האדם שהוא יזדהה עם כל המחשבות האפשריות.

שהוא יוכל לא רק לא לסבול מזה שכואב לו, אלא גם ליהנות מזה כואב לו.

שאין אפילו מחשבה אחת בעולם שאתה לא מסוגל להזדהות איתה.

כול הדברים הכי חכמים בעולם, כל מחלות הנפש הכי אכזריות הם חלק מהשלם, אם יש מחשבה אחת אפילו שאת לא מוכנה לחשוב אותה, את בעצם יוצאת מאיזון. הרעיון הוא שתהיה מסוגל לשרוד כל חוויה אפשרית.

כול מחשבה לחבק אותה ולרצות אותה וגם לתת לה בעיטה ולהעיף אותה.

אתה גם מסוגל להתאכזר לעצמך וליהנות מזה, וגם מסוגל לרחם על עצמך ולסבול מזה.

שאלה: זה מסוכן.

אליעד: אני מסכים שזה מסוכן, אבל רק אם אתה נאחז בצד אחד יותר מאשר בצד השני.

שאלה: ואיך אתה יודע שאתה באיזון?

אליעד: איזון פירושו, כמה הלב שלך שלם עם המציאות. אם את הולכת ברחוב ומישהו מרביץ לך, ואת חווה זאת כמשהו כללי, ואת גם מרביצה לו, וגם חווה זאת כמשהו כללי, אז את באיזון. את גם מקבלת את זה וגם מתנגדת לזה, אבל את גם מקבלת את זה שאת מתנגדת לזה. ואז את יכולה לבחור.

שאלה: אך גם הדרך שאתה מציע מכניסה לקונפליקט.

אליעד: נכון, האמת היא שמה שאני מסביר זה אחד הדברים הכי מפחידים שיש בעולם. כי אם אתה עושה את זה ברצינות, אתה מתחיל לפחד שאתה הולך להכנס בקיר. כאן את צריכה לשחרר לגמרי, זה אפס אחוז שליטה.

כאשר האדם מתחיל לקחת דברים שהוא בטוח בהם, ומטיל בהם ספק, האדם מתחיל לחשוב שהוא מתחיל להשתגע או לצאת מדעתו והפחד היותר גדול זה הפחד למות והפחד להפסיק להיות קיים.

זה מגיע לרמת שיגעון שאתה אפילו לא יודע באם אתה קיים. ומצד שני, אם אתה לא מפחד והולך עד הסוף, אז אתה סוגר את הנושא.

רבי נחמן אמר, שאם אדם רוצה להכלל באין סוף, הוא צריך להגיע למצב שבו הוא מבטל את רגשותיו וגם לא מרגיש את החומר ואת הגוף. ואפילו אתה לא מרגיש שאתה קיים, ואז אתה הופך להיות אלוהים. את הופכת להיות אלוהים על אמת. כשאין אני בכלל, אז אתה כבר כלום, ואז אתה הופך להיות המקורי, אתה חוזר להיות מה שהיית לפני שהיית.

שאלה: האם זה אפשרי?

אליעד: כן אפשרי, ומה שהאדם באמת רוצה זה להיות משוחרר במאה אחוז, פעם אחת להיות מרוצה בלב שלם. רגע אחד לעמוד מול המציאות ולא להתלונן על שום תלונה.

זה לצאת מהגבול של עצמך, כי הגבול הכי גדול זה עצמך.
מצליח להרגיש כסף לטפל בהפרעה פסיכיאטרית לבדוק אינסטינקט בשלמות הטלת ספק שום חיסרון חיסרון מול יתרון ספק בחושים שלמות אושר בריאת העולם היפוך היפוכים העולם הצמצום הקבלה הרצאת מבוא השלמות חיים חיפוש חיפוש אושר חיפוש האושר חיפוש השלמות חיפוש שלמות יהדות תורה מצוות אלוהים לימוד לימוד קבלה ללמוד ללמוד קבלה למידה מבוא מקובלים סוד סוד האושר סוד החיים סודות עולם צמצום קבלה שיעורים שיעורים בקבלה שלמות תורה תורת ההיפוכים תורת הצמצום תורת הקבלה
איך העולם נוצר? האם העולם נוצר? היווצרות היקום, בריאת העולם, המפץ הגדול, איך נברא העולם? איך נברא היקום? איך נוצר היקום? איך נוצר כדור הארץ? יש מאין, האם אלוהים ברא את העולם? שאלות באמונה באלוהים, האם אלוהים ברא את העולם?
איך העולם נוצר? האם העולם נוצר? היווצרות היקום, בריאת העולם, המפץ הגדול, איך נברא העולם? איך נברא היקום? איך נוצר היקום? איך נוצר כדור הארץ? יש מאין, האם אלוהים ברא את העולם? שאלות באמונה באלוהים, האם אלוהים ברא את העולם?
איך העולם נוצר? האם העולם נוצר? היווצרות היקום, בריאת העולם, המפץ הגדול, איך נברא העולם? איך נברא היקום? איך נוצר היקום? איך נוצר כדור הארץ? יש מאין, האם אלוהים ברא את העולם? שאלות באמונה באלוהים, האם אלוהים ברא את העולם? מהם שני הפירושים של השאלה איך העולם נוצר? כאשר אנחנו שואלים איך העולם נוצר, יש להבין שהשאלה יכולה להתפרש בשני אופנים שונים, שיכולים להוביל לתשובות שונות בתכלית. השאלה עשויה להתמקד בצורתו החיצונית של העולם או במהותו, כלומר, החומר שממנו עשוי העולם. השאלה הראשונה, איך הצורה של העולם נוצרה, מתמקדת בהבנה של איך הדברים התפתח לצורה שבה הם נמצאים היום. השאלה השנייה, איך החומר של העולם נוצר, מתמקדת בהבנה של מהות החומר עצמו, האם הוא תמיד היה קיים או האם הוא נוצר פתאום, כלומר, איך החומר שממנו עשוי העולם נוצר. הבנת ההבדל בין השניים חשובה כדי להבין את השאלה בצורה מדויקת. מהי צורת העולם ואיך היא נוצרה? כאשר אנחנו מתמקדים בשאלה איך הצורה של העולם נוצרה, הכוונה היא להבין איך הצורה ... היד שלי, השולחן, או כדור הארץ, כולם עשויים מחומר מסוים. השאלה כיצד נוצרה הצורתם החיצונית של הדברים מתמקדת בהבנה של הדרך שבה העולם, היקום והמציאות התפתח. לדוגמה, כיצד נוצרו כוכבי הלכת, איך התפשט היקום, או איך נוצרו החיים. כל השאלות הללו עוסקות בצורתו של העולם, כלומר, איך הדברים השתנו והתפתחו עד שהגיעו למצבם הנוכחי. מהות העולם - איך החומר נוצר? ההיבט השני של השאלה מתמקד בחומר שממנו עשוי העולם. כאן מדובר בשאלה על מהות החומר, כלומר, האם החומר תמיד היה קיים או שהוא נוצר מתישהו במהלך הזמן. השאלה מתמקדת בשורש החומר עצמו, ולא רק בשאלה איך הצורתו של העולם השתנתה. אם החומר קיים לנצח, כיצד הוא התפשט והתארגן לצורתו הנוכחית? השאלה הזו נוגעת במהות של העולם עצמו - האם החומר נוצר מתוך יש או ... שום דבר, כפי שמסביר אליעד. אף אחד מעולם לא ראה חומר שהפך לאין או להיפך, חומר שנוצר יש מאין. האם השאלות על הצורה והמהות של העולם שונות? לסיכום, חשוב להבחין בין השאלות הללו, שכן מדובר בשתי שאלות שונות ומעמיקות. השאלה הראשונה עוסקת בהבנה של איך הצורה של העולם השתנתה, כיצד דברים התפתח והפכו למה ... האלה מצריכות חשיבה מסוגים שונים ומובילות לתשובות שונות, ומכאן החשיבות של להבין מה בדיוק אנחנו שואלים כאשר אנחנו שואלים איך העולם נוצר. מהות וצורה בבריאת העולם איך החומר של העולם נוצר? איך המהות של העולם נוצרה? איך הצורה של העולם נוצרה? ניתוח השאלה איך העולם נוצר האם העולם נברא יש מאין? איך
היווצרות היקום, היווצרות העולם, ראשית היקום, חידוש העולם, העולם מחודש, קדמות העולם, העולם קדמון, יצירת העולם, איך העולם נוצר, איך העולם נברא, בריאת העולם, אלוהים
היווצרות היקום, היווצרות העולם, ראשית היקום, חידוש העולם, העולם מחודש, קדמות העולם, העולם קדמון, יצירת העולם, איך העולם נוצר, איך העולם נברא, בריאת העולם, אלוהים
... היקום, היווצרות העולם, ראשית היקום, חידוש העולם, העולם מחודש, קדמות העולם, העולם קדמון, יצירת העולם, איך העולם נוצר, איך העולם נברא, בריאת העולם, אלוהים האם העולם הוא קדמון או מחודש? בשיחה מעמיקה ויסודית, אליעד כהן מסביר את השאלה הפילוסופית החשובה: האם העולם הוא קדמון, כלומר, קיים מאז ומתמיד, או שהוא מחודש, כלומר, נוצר בנקודת זמן מסוימת יש מאין? אליעד פותח את הנושא עם הבהרה של המושגים קדמון ומחודש, ומתאר כי העולם הקדמון הוא עולם שהיה תמיד, ללא התחלה, ולעומת זאת עולם מחודש הוא עולם שברגע מסוים החל להתקיים, כשקודם לכן לא היה. מה המשמעות של המושגים קדמון ומחודש? אליעד מדגיש כי כדי להבין אם העולם הוא קדמון או מחודש, יש להגדיר במדויק את שני המושגים. הוא מסביר כי קדמון פירושו שהעולם לא התחיל אף פעם, הוא פשוט קיים תמיד. מנגד, עולם מחודש הוא עולם שלפני נקודת זמן מסוימת לא היה קיים, ואז הופיע פתאום. אולם כאן עולה בעיה לוגית, שאליעד מסביר: לא יכול להיות מצב שבו העולם באמת מתחיל, שכן אם הוא התחיל בנקודת זמן מסוימת, מה היה קודם לאותו רגע? ומצד שני, גם קשה לתפוס עולם שהוא תמיד היה קיים, כי איך יכול להיות משהו אינסופי בלי התחלה? האם התפיסה האנושית משפיעה על קיום העולם? בשיחה עולות דוגמאות הממחישות את התפיסה הפילוסופית של אליעד בנוגע לתודעה וקיום. אליעד שואל האם העולם יכול להתקיים ללא תודעה שתופסת אותו. אם אף אחד לא היה מודע לעולם, האם הוא עדיין היה קיים? לפי התפיסה המוצגת, קיום של עולם חייב להיות מקושר לתודעה שתופסת אותו. במילים אחרות, אם אין שום יצור חי או תודעה כלשהי שתהיה מודעת לעולם, אז למעשה העולם לא יהיה קיים עבור אף אחד. הוא נותן דוגמה להמחיש זאת: נניח שהיו משמידים את כל בני האדם, האם העולם היה עדיין קיים? הוא מסביר שאולי בעלי חיים אחרים תופסים את העולם בצורה מסוימת, אך עדיין ללא תודעה שתופסת את המציאות אין משמעות למושג עולם. האם משהו יכול להתקיים בלי תודעה שתופסת אותו? אליעד בוחן את השאלה ... האם ניתן להוכיח שהעולם הוא קדמון או מחודש? בשיחה, אליעד עובר לשאלת ההוכחות הלוגיות. הוא מסביר שקשה להוכיח באופן מוחלט האם העולם הוא קדמון או מחודש. הוא נותן דוגמאות שונות לבעיות לוגיות הקשורות בשאלות אינסופיות: אם העולם קדמון, כמה זמן עבר מאז שהוא התחיל להתקיים? התשובה תהיה אינסוף, וזה בלתי נתפס. מצד שני, אם העולם התחיל בזמן כלשהו, מה היה לפניו? הוא גם מסביר כי עולם מחודש מחייב כלום שקדם לו, אבל מכלום אי אפשר לברוא משהו. לכן, הטענה שהעולם נברא מכלום היא ... התפיסה של כלום גם היא תלויה במושגים בסיסיים של קיום, זמן ומקום. הדיון מגיע בסופו לנקודה שבה אליעד מציין כי למעשה כל תפיסה של העולם, בין אם היא קדמון או מחודש, מובילה לפרדוקסים, ומכאן ניתן להבין שבאופן עמוק יותר העולם הוא מעבר להגדרות אלו. האם העולם קדמון או מחודש? מה היה לפני היווצרות היקום? האם היקום נוצר יש מאין? האם תודעה יוצרת מציאות? מה זה זמן ומקום? האם העולם יכול להתקיים ללא תודעה? האם אפשר להוכיח שהעולם נברא? ...
אלוהים ובריאת העולם, איך לדעת האם יש אלוהים? איך לדעת האם אלוהים ברא את העולם? האם העולם נברא על ידי אלוהים? מה זה אלוהים? מה ההגדרה של אלוהים? האם יכול להיות אלוהים? האם יכול להיות שאין אלוהים? מהי האפשרות שיש אלוהים?
אלוהים ובריאת העולם, איך לדעת האם יש אלוהים? איך לדעת האם אלוהים ברא את העולם? האם העולם נברא על ידי אלוהים? מה זה אלוהים? מה ההגדרה של אלוהים? האם יכול להיות אלוהים? האם יכול להיות שאין אלוהים? מהי האפשרות שיש אלוהים?
... ובריאת העולם, איך לדעת האם יש אלוהים? איך לדעת האם אלוהים ברא את העולם? האם העולם נברא על ידי אלוהים? מה זה אלוהים? מה ההגדרה של אלוהים? האם יכול להיות אלוהים? האם יכול להיות שאין אלוהים? מהי האפשרות שיש אלוהים? איך אפשר לדעת האם יש אלוהים והאם הוא ברא את העולם? כדי לדעת האם יש אלוהים והאם הוא ברא את העולם בצורה שכלית והגיונית, אליעד מסביר שצריך להתחיל משאלות בסיסיות מאוד, במקום לקפוץ ישר לשאלה הסופית. החקירה חייבת להיות מבוססת על ... ניסים, או חוויות חיצוניות, אלא רק על השכל הטהור. מהן השאלות הבסיסיות שחייבים לשאול לפני החקירה? כדי לענות על השאלה האם אלוהים ברא את העולם, יש לפרק את הטענה הזו למספר שאלות בסיסיות יותר: מה פירוש המושג עולם? האם העולם לא תמיד היה קיים? האם בכלל ייתכן שהעולם לא היה קיים? מה ההגדרה של יש ואין? מה ההגדרה של אלוהים, והאם יש בכלל אפשרות לקיומו? האם אלוהים הוא זה שברא את העולם? כל שאלה כזו היא עולם שלם בפני עצמו וצריכה בירור עמוק ויסודי. מה הכוונה בהעולם והאם ייתכן שלא היה קיים? כשאומרים העולם לא תמיד היה קיים, חשוב קודם להגדיר למה בדיוק מתכוונים במילה עולם. האם מדובר בכדור הארץ בלבד, ביקום, במרחב המקום והזמן, או אולי בכל המציאות כולה? אליעד מסביר שכשאומרים שהעולם נברא, חייבים לברר: האם הכוונה שהחומר שממנו עשוי העולם נברא? אולי החומר תמיד היה קיים? האם רק הצורה של העולם נבראה, אבל החומר תמיד היה קיים? האם הזמן והמקום עצמם נבראו? אם כן, איך ניתן לדמיין מצב שבו לא היו מקום וזמן? למשל, אליעד מביא ... רבים לא מגדירים נכון את אלוהים, אלא מתארים מה הוא עשה או איזה תכונות יש לו, במקום להסביר מה הוא בעצם. לדוגמה, לומר אלוהים ברא את העולם או אלוהים טוב, זה לא הסבר מה הוא אלוהים, אלא מה הוא עושה או איך הוא מתנהג. כדי לדעת אם אלוהים קיים, חייבים להגדיר מהו בדיוק. אפשרויות להגדרת אלוהים הן: החומר הבסיסי שממנו כל העולם עשוי. ישות אינסופית שנמצאת מעבר למקום ולזמן. ישות רוחנית כמו נשמה או תודעה ראשונית. אלוהים שהוא כל המציאות עצמה, כלומר, זהה עם העולם. כל הגדרה כזו חייבת להיבחן ביחס להגדרות שקבעתם קודם של יש ואין, כדי לבדוק האם היא בכלל אפשרית בהיגיון. האם אפשרי שקיים אלוהים ... קיים? רק אחרי שהגדרנו מה זה עולם, מה זה לא תמיד היה קיים, מה זה יש ואין, ומה זה אלוהים, מגיעים לשאלה: האם אלוהים הוא זה שברא את העולם? כאן חייבים לברר: האם אלוהים היה קיים תמיד והעולם נוצר ממנו? האם העולם היה קיים תמיד בנפרד מאלוהים? האם אלוהים והעולם זהים, ולכן העולם בכלל לא נברא אלא תמיד היה קיים כחלק מאלוהים עצמו? אם אלוהים נמצא מחוץ לזמן, מה המשמעות של לפני בריאת העולם? האם אלוהים יצר רק את החומר, או גם את הפוטנציאל של העולם להיות קיים? אליעד מסביר שהשאלה האם אלוהים ברא את העולם היא מורכבת, כי היא מחייבת הבנה עמוקה של כל ההנחות הקודמות. כל שלב חייב להיבדק בצורה מסודרת, תוך חקירה לוגית יסודית. לסיכום: מה הדרך הנכונה לחקור האם יש אלוהים והאם הוא ברא את העולם? אליעד מסכם את ההרצאה בכך שכדי לחקור האם יש אלוהים והאם הוא ברא את העולם, חייבים: להגדיר במדויק מה הכוונה בעולם ובלא תמיד היה קיים. להגדיר היטב מה זה יש ומה זה אין. להגדיר במדויק מה זה אלוהים. לבדוק בהיגיון אם יכולה להיות בכלל ישות כמו שהגדרנו. לבחון מה הקשר האפשרי בין אלוהים לבין העולם. רק אחרי שביררתם את כל השאלות הללו, אפשר לנסות לענות בהיגיון האם אלוהים קיים והאם הוא ברא את העולם. מה זה יש ומה זה אין? האם העולם נברא על ידי אלוהים? האם אלוהים יכול להיות קיים מחוץ לזמן? איך להגדיר את המושג אלוהים? האם העולם תמיד היה קיים? האם הזמן והמקום נבראו? מה ההבדל בין קיום בפועל לבין פוטנציאל קיום? הקדמה שאלה גדולה עומדת לפנינו: האם יש אלוהים, והאם אלוהים ברא את העולם או לא ברא אותו? זוהי שאלה רחבה, ורבים מנסים להתמקד בשאלות כמו האם באמת קיים אלוהים? או האם יש הוכחות שהוא ברא את העולם?, אבל כאן נרצה לחקור לעומק את הדרך שבה אפשר בכלל לדעת את הדבר הזה, בדרך הגיונית ושכלית, בלי להסתמך על מקורות חיצוניים כמו תורה, תנך, ניסים וכדומה. נרצה להתחיל בשאלה המתודולוגית: איך בכלל ניגשים לבדיקת השאלה האם אלוהים ברא את העולם, בהנחה שאיננו מסתמכים על עדויות חיצוניות אלא רק על ההיגיון שלנו? מדוע חשוב לשאול איך ניתן לדעת, ולא רק לשאול האם הוא ברא או לא? ... לערב טיעונים שמבוססים על אמונה או מסורת או נס כלשהו. נניח שיש אדם היושב לבדו בחדר ורוצה בעזרת היגיון בלבד לבחון: האם יש אלוהים? האם העולם תמיד היה קיים? האם ייתכן שהעולם נברא? ואיך אפשר לדעת אם אלוהים הוא זה שברא את
איך נוצר העולם? האם העולם נוצר יש מאין? האם העולם נברא? מי ברא את העולם? איך העולם נברא? איך העולם קיים? האם יש אלוהים? מי ברא את אלוהים? קדמות העולם, חידוש העולם, שער היחוד
... נוצר העולם? האם העולם נוצר יש מאין? האם העולם נברא? מי ברא את העולם? איך העולם נברא? איך העולם קיים? האם יש אלוהים? מי ברא את אלוהים? קדמות העולם, חידוש העולם, שער היחוד האם העולם נוצר יש מאין או שהיה קיים תמיד? הנושא המרכזי שאליעד כהן דן בו הוא שאלת בריאת העולם: האם העולם נוצר יש מאין או שהוא תמיד היה קיים? אליעד מסביר כי כאשר שואלים מאיפה הגיע משהו? יש רק שתי אפשרויות ... תמיד היה קיים לא מספקת? למרות שהאפשרות של העולם תמיד היה קיים נראית הגיונית לכאורה, אליעד מסביר כי גם בה יש קושי לוגי. אם העולם היה קיים תמיד בדיוק כמו שהוא עכשיו, כיצד ניתן להסביר שינויים שמתרחשים? אם משהו משתנה, בהכרח הוא לא ... הזה נוצר? האם אלוהים פתר את בעיית בריאת העולם? אליעד מתייחס גם לתפיסה הדתית לפיה אלוהים ברא את העולם, ומדגיש שגם תפיסה זו אינה פותרת את הבעיה. הוא מסביר כי אם אלוהים הוא משהו שקיים תמיד, עדיין נותרת השאלה מאיפה נוצר השינוי בהחלטתו לברוא את העולם. אם התשובה היא שאלוהים תמיד חשב ורצה לברוא את העולם, אז אין למעשה הסבר לשאלה מדוע הבריאה התרחשה דווקא ברגע מסוים ולא קודם. למה אי אפשר להגיד שאלוהים יצר את העולם מכלום מוחלט? הוא מחדד נקודה נוספת לגבי האפשרות שאלוהים ברא את העולם מכלום. אם אלוהים יצר משהו מכלום מוחלט, עדיין נשאלת השאלה איך ממצב של אין שום דבר נוצר משהו. מצב של ... חסר תוחלת. מה הפתרון שאליעד מציע לשאלת בריאת העולם? הפתרון שאליעד מציע אינו להגיע למסקנה אחת מוחלטת, אלא להבין שהשאלות עצמן מבוססות על הנחות לא ברורות ... כהן אינו נותן תשובה אחת סופית לשאלה איך נוצר העולם? אלא מציע התבוננות מעמיקה ויסודית על הנחות היסוד שעומדות מאחורי השאלות האלה. הוא קורא להבין כי עצם ... ספק בעצם קיומו של הבדל בין יש לאין. האם העולם נברא יש מאין? מי ברא את אלוהים? קדמות העולם האם העולם תמיד היה קיים? איך נוצר שינוי במציאות? מה ההבדל בין יש יחסי ליש מוחלט? מה זה ...
גיל העולם, מתי נברא העולם, מתי נוצר העולם, תורה מול מדע, העולם קדמון, מדע מול תורה, קדמות העולם, כמה זמן העולם קיים, היווצרות כדור הארץ, תורה ומדע, היווצרות היקום, מדע ותורה
גיל העולם, מתי נברא העולם, מתי נוצר העולם, תורה מול מדע, העולם קדמון, מדע מול תורה, קדמות העולם, כמה זמן העולם קיים, היווצרות כדור הארץ, תורה ומדע, היווצרות היקום, מדע ותורה
גיל העולם, מתי נברא העולם, מתי נוצר העולם, תורה מול מדע, העולם קדמון, מדע מול תורה, קדמות העולם, כמה זמן העולם קיים, היווצרות כדור הארץ, תורה ומדע, היווצרות היקום, מדע ותורה איך ניתן להבין את השוני בין המדע לבין התפיסות הדתיות והפילוסופיות על גיל העולם? הדיון על גיל העולם נוגע לתפיסות שונות אשר לא תמיד סותרות אחת את השנייה, אלא ... ובזמן שבו אנו בודקים את השאלה. בתגובה לשאלת המשתתף לגבי השוני בין התפיסות, אליעד מציין את מגוון הגישות השונות, כל אחת מתארת את גיל העולם בצורה שונה: תפיסה דתית - העולם נברא לפני כ - 6,000 שנה. תפיסה מדעית - היקום קיים כ - 14 מיליארד שנה, על פי ראיות מדעיות. תפיסה פילוסופית - העולם תמיד היה קיים, כלומר, קיום נצחי. תפיסות נוספות, כגון רעיונות ... המפץ. האם אפשר לשלב בין המדע לבין הפילוסופיה בנוגע לקיום נצחי? אליעד טוען כי המדע והפילוסופיה לא סותרים אחד את השני, אלא כל אחד מהם מתאר את העולם בהתאם לפרספקטיבה שלו. המדע עוסק בזמן ובמקום פיזי, ולכן המדע ... הן תלויות בהגדרות, ותלוי על מה אנחנו מדברים - הזמן של היקום, או הזמן של כל הקיום שמקיף אותו. היקום והמפץ הגדול מדע מול תורה הקיום של העולם האם העולם תמיד היה קיים? היווצרות היקום תפיסות פילוסופיות על הזמן ההבדל בין זמן אינסופי לזמן פיזי איך אפשר להסביר את השוני בין המדע לתפיסות הדתיות והפילוסופיות על גיל העולם? הדיון מתחיל בשאלה שנוגעת להבדלים בין התפיסות השונות על גיל העולם, בין התפיסה הדתית שמדברת על יצירה של העולם לפני כ - 6,000 שנה לבין התפיסה המדעית הקובעת שהיקום קיים במשך ... אליעד מציין שמדובר בתפיסות שונות, שלעיתים הן לא בהכרח סותרות אחת את השנייה. יש מספר תפיסות עקרוניות שנוגעות ליצירת העולם: 1. תפיסה דתית - העולם נברא לפני כ - 6,000 שנה. 2. תפיסה מדעית - היקום קיים כ - 14 מיליארד שנה, על פי ראיות מדעיות. 3. תפיסה פילוסופית - העולם תמיד היה קיים, כלומר, קיום נצחי. 4. תפיסות אחרות שיכולות לדבר ... כאן מקום לשיח ולפרשנויות שונות שיכולות לחיות זו לצד זו, מבלי שהן סותרות אחת את השנייה לחלוטין. מה היה לפני המפץ הגדול? האם קיים זמן אינסופי? העולם כפי שהוא נצפה כיום, הוא תוצאה של היקום הקיים 14 מיליארד שנה. ... כל אלו מצביעים על כך שניתן לראות את הדברים מזוויות שונות, שכל אחת מהן נכונה במסגרת הפרספקטיבה שלה. היקום והמפץ הגדול מדע מול תורה הקיום של העולם האם העולם תמיד היה קיים? היווצרות היקום תפיסות ... נוספת לגבי יש מאין בכל דבר יש מאין וכל זה, אז זאת אומרת מה שקורה איך שאני מבין בתהליך של ההתעוררות עובדה שהאדם קודם הוא חושב באתי מאיפשהו העולם נוצר, העולם קיים העולם תמיד היה אולי לא היה אבל מתי שאתה חווה או שהתעוררות הדרגתית ... שלך איך זה מסתדר? ש: כן. אליעד: אז אני אענה לך איך אתה רוצה שאני אסדר לך את זה, אוקי יש שלוש תפיסות ארבע תפיסות סתם יש יותר, תפיסה אחת אומרת העולם בן ששת אלפים שנה בערך זה של הדתיים תפיסה שנייה אומרת 14 מיליארד שנה של המדענים תפיסה שלישית אומרת העולם תמיד קיים זה תפיסה של איזה פילוסופים כאלה ואחרים, תפיסה אחרת אומרת העולם בכלל לא קיים תפיסה אחרת אומרת הוא גם קיים וגם לא קיים תפיסה ... או עשר שנים? תלוי אם אתה מסתכל על הצורה הספציפית הזאת עשר שנים אם אתה מוריד את הצורה תמיד היה פה. מה אני מתכוון לומר כשמדענים מדברים כמה זמן העולם קיים הם מדברים על היקום שלנו הנוכחי, יש פה עט העט הזה נמצא פה ...
בריאת העולם, איך נברא העולם? בריאה יש מאין, האם יש אלוהים? האם אין אלוהים? מי ברא את העולם? איך העולם נברא? אמונה דתית, מתן תורה, איך נוצר העולם? מי יצר את העולם?
בריאת העולם, איך נברא העולם? בריאה יש מאין, האם יש אלוהים? האם אין אלוהים? מי ברא את העולם? איך העולם נברא? אמונה דתית, מתן תורה, איך נוצר העולם? מי יצר את העולם? מהי בריאת העולם ואיך נברא העולם? אליעד עוסק בשאלה פילוסופית ודתית עמוקה, שנוגעת לבריאת העולם והקיום של אלוהים. תחום זה, שמעסיק את המין האנושי מזה אלפי שנים, נוגע לשאלות מהותיות כמו איך נברא העולם? ומהו תהליך בריאה יש מאין? לאורך כל השיחה, הוא מציין את השאלות המרכזיות שקשורות לאמונה הדתית ולתפיסות שונות של יצירה ובריאה. האם ... זה בכלל אפשרי להבין את מושג היש מאין. לשיטתו, כל התפיסה של בריאה יש מאין אינה ברורה לגמרי, במיוחד כשלא ברור בכלל אם העולם אכן נברא או אם הוא קיים באופן עצמאי. בריאה יש מאין - איך זה קורה? הדיון בבריאה יש מאין נוגע לא רק לשאלה הפיזית של איך נברא העולם, אלא גם לשאלה האם באמת יש משהו שנברא יש מאין. הוא מציין שיכול להיות שמה שנראה לנו כבריאה יש מאין למעשה הוא שינוי צורה או שינוי ... את עצמנו האם אנחנו בכלל מבינים את מהות הקיום והאם בכלל אפשר להבין את המושג הזה של בריאה יש מאין. האם אלוהים ברא את העולם? במהלך השיחה, אליעד עוסק גם בשאלה אם אלוהים הוא זה שברא את העולם או אם כל זה הוא תוצאה של איזו סדרה של תהליכים טבעיים. הוא מציין את הדעות השונות שמציינות כי המדענים טוענים שהעולם נברא בצורה ... מציע כי גם אם המדענים אומרים זאת, זה לא בהכרח אומר שזה נכון, וכי כל ההסברים האלו לא תמיד מחזיקים מים. מה המשמעות של העולם תמיד היה כאן? לאחר מכן, השיחה מתפתחת לכיוון של האם העולם נברא בזמן מסוים או אם הוא תמיד היה כאן. אליעד מציין כי כל השאלות הללו יכולות להיות מבולבלות, אבל בעצם היקום היה כאן לנצח. הוא ... הזה הוא פשוט חלום, ואין משמעות ממשית לקיום שלנו. הוא מסביר כיצד אנחנו כל הזמן מנסים להבין את המציאות, אבל יתכן כי כל העולם עצמו הוא למעשה פיקציה, כפי שחלום יכול להיעלם ברגע שהתעוררים ממנו. האם יש אלוהים? בהמשך השיחה, אליעד שואל האם באמת יש אלוהים או אם ... לא מאמין בצורה הדתית הרגילה, עדיין פועל מתוך מערכת של אמונות שמשפיעה על התנהלותו. האם יש אלוהים? בריאה יש מאין? האם העולם תמיד היה כאן? האם אלוהים ברא את העולם? האם קיום המציאות הוא חלום? ...
למה לא ניתן לדעת למה העולם קיים? למה אין תשובה לשאלה מהי משמעות החיים? מהי תכלית החיים? למה העולם נוצר? למה אלוהים ברא את העולם? מה הסיבה שהעולם קיים? מהי משמעות החיים? האם לחיים יש משמעות? למה דברים קורים? טוב דרכו להיטיב
למה לא ניתן לדעת למה העולם קיים? למה אין תשובה לשאלה מהי משמעות החיים? מהי תכלית החיים? למה העולם נוצר? למה אלוהים ברא את העולם? מה הסיבה שהעולם קיים? מהי משמעות החיים? האם לחיים יש משמעות? למה דברים קורים? טוב דרכו להיטיב
... לא ניתן לדעת למה העולם קיים? למה אין תשובה לשאלה מהי משמעות החיים? מהי תכלית החיים? למה העולם נוצר? למה אלוהים ברא את העולם? מה הסיבה שהעולם קיים? מהי משמעות החיים? האם לחיים יש משמעות? למה דברים קורים? טוב דרכו להיטיב למה אין תשובה לשאלה למה העולם קיים? השאלה למה העולם קיים? היא שאלה שמעסיקה בני אדם מזה דורות, ... כהן מסביר בצורה לוגית ומפורטת מדוע לשאלה זו, ולשאלות כמו מה משמעות החיים?, או מהי תכלית החיים?, אין תשובה אמיתית, לפחות לא במסגרת ההיגיון האנושי המקובל. האם לשאלה למה העולם קיים יכולה להיות בכלל תשובה? כדי להבין ... אדם שואל למה אתה אוכל? והתשובה תהיה כדי להיות שבע, כלומר, לפעולה יש תכלית - ישנו מצב שאליו שואפים להגיע באמצעות הפעולה הזו. אם ננסה להחיל את ההיגיון הזה על קיומו של העולם, אנו נתקלים בבעיה לוגית יסודית. כאשר אנחנו שואלים למה העולם קיים? אנו למעשה מניחים שקדם לעולם מצב שבו לא היה כלום, כולל לא זמן, לא מקום, לא תכליות ולא סיבות. בעולם שבו לא היה שום דבר, לא היה קיים שום דבר שיוכל להוות סיבה או תכלית לבריאת העולם. אליעד כהן מדגים זאת בצורה ברורה מאוד: זה ... באותו אופן, בעולם לפני שהוא נברא, או לפני קיומו, לא היה קיים כלום, ולכן לא הייתה שום תודעה, לא היה שום רצון ולא הייתה שום תכלית. לכן, כל ניסיון להבין את הסיבה לבריאת העולם מתנגש עם ההנחה הלוגית הבסיסית שלא היה שום דבר לפני העולם. מדוע אין משמעות לסיבת קיום העולם במצב שבו לא היה כלום? אליעד מדגיש את הסתירה הלוגית: אם היה מצב שבו לא היה קיים דבר, כולל לא טוב ולא רע, לא רגשות, לא רצונות, לא זמן ולא מרחב, אז לא היה קיים שום בסיס שיכול להצדיק או להסביר מדוע העולם נברא. אם נניח שהייתה סיבה כלשהי, הרי שבכך אנחנו טוענים שהיה קיים משהו לפני העולם, ולכן העולם לא באמת נברא משום דבר, אלא מדבר כלשהו, והרי רצינו להבין מדוע משהו בכלל התחיל. כל תשובה שניתן לשאלה הזו, כמו העולם נברא כדי שיהיה טוב, תוביל לשאלה נוספת: טוב למי? ולמה שיהיה טוב?. אם אלוהים ברא את העולם כדי להיטיב, אז מדוע היה לאלוהים צורך ... היה קיים, מה גרם לו לרצות להיטיב, ומה גרם לו להיות טוב? כלומר, בכל ניסיון לענות על השאלה נופלים לאינסוף שאלות חדשות שאי אפשר לפתור אותן בהיגיון. האם אלוהים ברא את העולם כדי להיטיב? הדוגמה לגבי אלוהים שמביא אליעד מדגישה היטב את הסתירה הזו: אם אלוהים היה טוב עוד לפני שהוא ברא את העולם, הרי כבר קיים מושג של טוב ורע לפני שהעולם נברא. אם הוא רצה להיטיב, השאלה עולה למה הוא רצה זאת. ואם לא היה שום מושג של טוב ורע לפני העולם, איך אלוהים היה טוב? כל אלו הן שאלות שמעידות על הסתירה הפנימית בכל ניסיון למצוא סיבה לקיום העולם. הנקודה המרכזית שאליעד כהן מנסה להעביר היא שכל ניסיון להבין את תכלית העולם באמצעות ההיגיון מוביל בהכרח לסתירות פנימיות שאין להן פתרון לוגי. האם אפשר בכלל להפסיק לשאול למה העולם קיים? אליעד מציע שישנה גם אפשרות אחרת, פרספקטיבה אחרת. ישנה נקודת מבט או שכל מסוים, שמי שמחזיק בו, כלל לא מתעוררת אצלו השאלה למה העולם קיים? לא משום שהוא מצא תשובה לשאלה הזו, ... ולא קיים, לפני ואחרי מקבלים משמעות שונה לחלוטין, ולכן לא נותרת שום שאלה. כלומר, לפי אליעד, יש שתי אפשרויות עיקריות: אין ולא יכולה להיות תשובה לוגית אמיתית לשאלה למה העולם קיים. אפשר להגיע למצב תודעה שבו השאלה הזאת כלל לא נשאלת, לא בגלל שיש לה תשובה, אלא משום שהמושגים עצמם מאבדים את משמעותם. כל זה מלמד אותנו כי השאלות הגדולות ביותר על משמעות החיים ועל קיום העולם, הן שאלות שלוגית אינן יכולות לקבל תשובה סופית, אך הן יכולות להוביל אותנו להבנה עמוקה יותר של עצם המושגים הללו, ושל עצמנו. למה העולם קיים? האם לחיים יש משמעות? מהי תכלית החיים? מדוע אין תשובה לשאלה למה העולם נוצר? האם אלוהים ברא את העולם כדי להיטיב? האם אפשר לדעת למה דברים קורים? למה לא ניתן לדעת למה העולם קיים?
יש מאין, בריאה יש מאין, קדמות העולם, חידוש העולם, בריאת העולם, איך נברא העולם, נצחיות העולם, נוצר מכלום, העולם קדמון
יש מאין, בריאה יש מאין, קדמות העולם, חידוש העולם, בריאת העולם, איך נברא העולם, נצחיות העולם, נוצר מכלום, העולם קדמון
... מאין, בריאה יש מאין, קדמות העולם, חידוש העולם, בריאת העולם, איך נברא העולם, נצחיות העולם, נוצר מכלום, העולם קדמון האם אפשרי שהעולם נברא יש מאין? אליעד מסביר בצורה יסודית ומפורטת את הטענה שאי אפשר שהעולם נברא יש מאין. הרעיון המרכזי שנבחן בהרצאה הוא ... למעשה מושתת על כלום. מה המסקנה של אליעד לגבי השאלה אם העולם קדמון או נברא? אליעד טוען שמאחר ובלתי אפשרי שהעולם נוצר יש מאין, יש להסיק שהעולם קדמון, כלומר, קיים מאז ומתמיד. הטענה היא שלא משנה כמה הוכחות ... כל החוויות האנושיות מתאזנות והמתח הנפשי מתפוגג. האם העולם נברא יש מאין? מהו כלום מוחלט? האם העולם קדמון? איך נוצר יש מתוך אין? האם יש גבול להבנת השכל? מה ההבדל בין מקום לזמן? כיצד להגיע לאחדות מוחלטת? ...
החלקיקים של המציאות, מי מנהל את העולם, איך העולם מתנהל, הכל קורה מעצמו, קדמות העולם, אקראי או סיבתי, מי ברא את העולם, האם יש אלוהים, העולם קדמון, לא הכל אחד, איך המציאות פועלת, נפרדות נצחית
החלקיקים של המציאות, מי מנהל את העולם, איך העולם מתנהל, הכל קורה מעצמו, קדמות העולם, אקראי או סיבתי, מי ברא את העולם, האם יש אלוהים, העולם קדמון, לא הכל אחד, איך המציאות פועלת, נפרדות נצחית
... של המציאות, מי מנהל את העולם, איך העולם מתנהל, הכל קורה מעצמו, קדמות העולם, אקראי או סיבתי, מי ברא את העולם, האם יש אלוהים, העולם קדמון, לא הכל אחד, איך המציאות פועלת, נפרדות נצחית האם יש מישהו שמנהל את המציאות? הסיכום הבא עוסק בהרצאה של אליעד כהן, שבה הוא מסביר לעומק את השאלה: מי או מה מנהל את המציאות, איך פועל העולם, מהי משמעותם של החלקיקים הקטנים שמרכיבים את כל מה שקיים, והאם העולם הוא תוצאה של פעולה סיבתית, אקראית או פעולה של אלוהים. אליעד מתחיל מהשאלה אם יש מישהו שמניע את המציאות או את החלקיקים שלה. הטענה המרכזית שלו היא שאין מישהו או גורם חיצוני אחד ... הוא ישות נפרדת בפני עצמה. למרות שנראה שהכל מחובר, כל חלקיק הוא משהו עצמאי ונפרד. העולם, לדבריו, הוא עולם של נפרדות נצחית, והאחדות שאנשים מדברים עליה היא בעצם אשליה או רעיון שאינו נכון. כל רגע הוא ייחודי ואינו חוזר על עצמו, ולכן כל מצב של העולם הוא חד - פעמי לחלוטין. מה המשמעות של העולם קדמון? אליעד טוען שהעולם לא נברא יש מאין. לדבריו, העולם קיים מאז ומתמיד, ולכן אי אפשר לומר שהוא נברא בנקודת זמן כלשהי. מכיוון שאין אפשרות ליצירת משהו מתוך כלום, העולם תמיד היה קיים. הוא מסביר שהקיום תמיד היה ותמיד יהיה, ואין נקודה שבה התחיל הכל. לכן אין צורך באלוהים שייצור את העולם כי העולם תמיד היה כאן, והוא מתנהל בכוחות עצמו ובאופן טבעי לחלוטין. האם אפשר להבין את המציאות דרך שאלה מה זה? אליעד מציע גישה אחרת להבנת המציאות: במקום לשאול מי יצר את ... קיום ממשי. הגישה הזאת מובילה להבנה עמוקה יותר, שמבטלת את כל השאלות על מי מנהל את העולם או למה הוא קיים כפי שהוא. לסיכום, לפי אליעד כהן, העולם מתנהל מעצמו, ללא גורם שמנהל אותו, והוא קדמון, חסר התחלה וסוף, ונמצא בתנועה תמידית. הנפרדות היא האמת האולטימטיבית, והאחדות שמדברים עליה היא אשליה שנובעת מחוסר הבנה של מהות הדברים. האם יש אלוהים? מי מנהל את העולם? איך העולם מתנהל? האם המציאות אקראית או סיבתית? מהי קדמות העולם? האם הכל אחד? מהי נפרדות נצחית? ...
בריאת העולם יש מאין, העולם נוצר מעצמו, איך נברא העולם? מה ההסתברות והאם העולם נוצר מכלום על ידי אלוהים?
בריאת העולם יש מאין, העולם נוצר מעצמו, איך נברא העולם? מה ההסתברות והאם העולם נוצר מכלום על ידי אלוהים? האם העולם יכול להיווצר מכלום על ידי אלוהים? הנושא המרכזי שאליעד כהן מדבר עליו הוא השאלה האם העולם נברא יש מאין, או האם הוא נוצר בעצמו, והאם יכול להיות שאלוהים הוא זה שיצר את העולם. הוא מתמקד בשאלה האם הגיוני יותר להאמין שהעולם נוצר באופן מקרי לגמרי, או שנברא על ידי אלוהים מתוך שום דבר מוחלט. אליעד כהן מתייחס להסתברות, להיגיון, ולשאלה האם אלוהים הוא אכן תשובה מתקבלת על הדעת לשאלה כיצד נברא העולם. מהי ההסתברות שהעולם נוצר לבד? אליעד מסביר דרך דוגמה פשוטה שמטרתה להמחיש את הטירוף בשתי תפיסות נפוצות. הדוגמה הראשונה מספרת על אדם שהולך עם הילד שלו ... נתפס כלא הגיוני, אבל מי שמציע שהכל נוצר מכלום על ידי אלוהים נתפס על ידי אנשים כיותר הגיוני, למרות שלדעתו זו האפשרות הכי לא הגיונית שיש. מדוע הרעיון שאלוהים ברא את העולם יש מאין אינו הגיוני? אליעד כהן מסביר באריכות כי הרעיון שהעולם נברא מכלום על ידי אלוהים לא רק שאינו פותר את הבעיה אלא יוצר בעיה גדולה אף יותר. הוא מסביר את ההיגיון מאחורי הטיעון הזה בעזרת השוואה בין קיום העולם לבין קיומו של אלוהים. אם כל דבר שקיים חייב סיבה שיצרה אותו, אז גם אלוהים זקוק לסיבה לקיומו. ואם אלוהים לא צריך סיבה והוא תמיד היה קיים, אז באותה מידה אפשר להגיד שגם העולם תמיד היה קיים ואין צורך להניח יוצר. אליעד מדגיש שאין הבדל הגיוני בין שתי האפשרויות הבאות: העולם נוצר מעצמו ללא סיבה או שהעולם נוצר מכלום על ידי אלוהים. לדעתו, שתי האפשרויות הללו הן באותה רמת חוסר היגיון בדיוק. הוא אומר שהטענה אלוהים ברא את העולם היא טענה חסרת משמעות בדיוק כמו הטענה העולם נברא יש מאין באופן אקראי ללא שום גורם. מה המשמעות של יצירת העולם על פי התורה? אליעד נותן דוגמה מתוך התורה, המתארת את בריאת העולם בצורה ציורית. לפי התורה, אלוהים ברא את העולם יש מאין, כלומר, לפני הבריאה לא היה זמן, לא היה מקום, ולא היה שום דבר פרט לאלוהים עצמו. על פי ההסבר שאליעד כהן מנתח, הרעיון של בריאת יש מאין לא פותר ... שגם ההסבר של המדע וגם ההסבר של הדת הם שניהם לא הגיוניים, אך לדבריו, ההסבר שהכל נוצר מאלוהים מתוך כלום הוא עוד יותר לא הגיוני. האם יש אלטרנטיבה הגיונית להסבר בריאת העולם? אליעד מציג את הרעיון שלפיו למעשה אין הבדל בין אלוהים לאין, כלומר, אלוהים מוגדר כמהות חסרת זמן ומקום, ולכן הוא בדיוק כמו שום דבר. כשהוא אומר אלוהים ברא את העולם, הוא בעצם אומר שהעולם נוצר מכלום מוחלט. לכן מבחינתו אין שום פתרון ממשי בשימוש במונח אלוהים כדי להסביר את בריאת העולם. הוא טוען שהטיעון העולם נברא מכלום על ידי אלוהים והעולם נברא יש מאין מעצמו שניהם לא מתקבלים על הדעת באופן מוחלט ושניהם לא הגיוניים. הדגש המרכזי בדבריו הוא ששתי האפשרויות - העולם נוצר לבד או שאלוהים יצר אותו מכלום - אינן מספקות הסבר הגיוני, מכיוון שהן מניחות יצירה של משהו משום דבר. בכך הוא מערער את התפיסה הדתית והפילוסופית שטוענת שהעולם חייב היה להיווצר על ידי כוח עליון. האם העולם נברא מעצמו? בריאת העולם יש מאין האם אלוהים ברא את העולם? איך העולם נוצר מכלום? ההסתברות להיווצרות היקום בריאת העולם לפי התורה האם העולם תמיד היה קיים? ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על הרצאת מבוא, צמצום, תורת הצמצום, תורת הקבלה, בריאת העולם, סוד האושר, סוד החיים, חיפוש האושר, חיפוש השלמות, תורת ההיפוכים, לימוד קבלה, שיעורים בקבלה, ללמוד קבלה
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: העולם, מהי תכלית ומשמעות החיים? האם הכל אפשרי? האם לדומם יש תודעה? איך להנות בחיים? איך להיות מאושר? אולי אנחנו במטריקס? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? מה המשמעות של החיים? מה יש מעבר לזמן ולמקום? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? למה לא להתאבד? האם יש משמעות לחיים? בשביל מה לחיות? איך להיות הכי חכם בעולם? האם המציאות היא טובה או רעה? מי ברא את אלוהים? למה יש רע בעולם? איך נוצר העולם? האם יש הבדל בין חלום למציאות? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? למה העולם קיים? האם יש או אין אלוהים? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? למה יש רע וסבל בעולם? האם באמת הכל לטובה? האם יש אמת מוחלטת? האם אפשר לדעת הכל? האם יש בחירה חופשית? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? איך נוצר העולם ועוד...

שקט נפשי אמיתי - הספר על: העולם, איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? כעס ועצבים? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם בדידות? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להשיג איזון נפשי? דיכאון? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להתמודד עם לחץ? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד ועוד...

הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: איך להשיג ביטחון עצמי? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך למצוא זוגיות? איך לשפר את הזיכרון? איך לפרש חלומות? איך למכור מוצר ללקוחות? איך לחנך ילדים? איך לפתח יכולות חשיבה? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך להעביר ביקורת בונה? איך לשנות תכונות אופי? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך להיגמל מהימורים? איך להתמודד עם גירושין? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך לשתול מחשבות? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך לעשות יותר כסף? איך לקבל החלטות? איך להיות מאושר ושמח? איך להצליח בראיון עבודה? איך לנהל את הזמן? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך לא להישחק בעבודה? איך ליצור אהבה? איך להצליח בזוגיות? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך להאמין בעצמך? איך להעריך את עצמך? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר www.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא מאמן משפחתי, אימון אישי לימודים, קואצ'ר בנושא העולם - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.2656 שניות - עכשיו 18_07_2025 השעה 08:08:00 - wesi1