אליעד כהן
ייעוץ עסקי ואישי
בשיטת EIP
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה הגדרות ✔האם אלוהים קיים? איפה אלוהים נמצא? מה זה אלוהים? האם יש אלוהים? מה ההגדרה של אלוהים? מי ברא את העולם? הקיום של אלוהים, מציאות הבורא, מציאות...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






☎️
ייעוץ אישי בכל נושא!
050-3331-331
האם אלוהים קיים? איפה אלוהים נמצא? מה זה אלוהים? האם יש אלוהים? מה ההגדרה של אלוהים? מי ברא את העולם? הקיום של אלוהים, מציאות הבורא, מציאות השם יתברך, החלל הפנוי, תורת הצמצום, מרחב המקום והזמן, מימד הזמן, המפץ הגדול, היקום
האם אלוהים קיים? מהו אלוהים?

שאלת קיומו של אלוהים היא אחת השאלות הפילוסופיות הגדולות ביותר. השאלה אינה פשוטה, שכן כדי להבין אם אלוהים קיים או לא, יש צורך להגדיר את המשמעות של המילה "אלוהים". אליעד מציין כי כאשר שואלים האם אלוהים קיים, חשוב להבין מה בדיוק מתכוונים בשאלה זו. עבור רוב האנשים, מדובר בשאלה אם יש ישות מסוימת שהיא אלוהים, אך השאלה עצמה אינה ברורה אם לא מבינים מהו אותו "אלוהים".

הגדרת השאלה

לשם הבהרה, שאלה כמו "האם יש חתול על היד שלי?" היא שאלה פשוטה, שכן ישנה הבנה אוניברסלית מהו חתול ומהו יד. אולם כאשר שואלים "האם אלוהים קיים?", זו שאלה מורכבת יותר, שכן אין הסכמה מוחלטת על מהות האלוהים. אנשים שונים עשויים להתייחס לאלוהים בצורה שונה: יש שמדברים על אלוהים כישות מימית, אחרים ככוח אינסופי חסר צורה, ויש המציעים לראות את אלוהים כמייצג של "המציאות" עצמה.

האם אלוהים מוגדר במושגים של מקום וזמן?

אליעד מציין כי כל דבר בעולם, בין אם מדובר בחפץ פיזי כמו יד, כדור הארץ או רעיון, קיים במקום ובזמן. כאשר שואלים אם אלוהים קיים, השאלה היא האם הכוונה לאלוהים שנמצא במקום פיזי, בזמן מסוים (כמו אלוהים בשמיים), או האם מדובר בישות שמחוץ למקום ולזמן, כפי שתיארוה בחלק מהתפיסות הדתיות והפילוסופיות.

האם אלוהים מוגבל או אינסופי?

אם אלוהים מוגדר כישות הנמצאת בתוך מקום וזמן, הרי שמדובר בישות מוגבלת. כלומר, אם אלוהים מוגבל למקום וזמן, הוא לא שונה מהותית מכל ישות אחרת בעולם, ובכך לא ניתן להתייחס אליו כאל "אלוהים" במובן העמוק של המילה. למעשה, כל ישות מוגבלת במרחב ובזמן היא רק עוד חלק מהיקום, ואינה יכולה להיות אלוהית במובן של כוח אינסופי וחסר גבול.

האם אלוהים קיים מחוץ למקום ולזמן?

אם נטען שאלוהים קיים מחוץ למקום ולזמן, עלינו להבין מה משמעות הדבר. במונחים של התפיסה האנושית, כל דבר שמקיים מקום וזמן נחשב לקיים, אך כאשר מדברים על דבר שמחוץ למקום ולזמן, קשה מאוד להגדיר אותו כ"יש". הדבר יוצר את הקושי להביע את קיום אלוהים, שכן אם הוא לא נמצא במקום ולא נמצא בזמן, קשה להבין כיצד ניתן לומר שהוא "קיים".

האם מציאות היא אלוהים?

בהמשך לכך, אליעד מציע גישה המראה כי המציאות עצמה עשויה להתפרש כאלוהים. כאשר אנו מדברים על "המציאות", אנו מתייחסים לסך כל מה שקיים. כל דבר בעולם, בין אם מדובר במשהו מוחשי או רעיוני, הוא חלק מהמציאות. המציאות קיימת לא משנה אם אנו רוצים להגדיר אותה או לא, ויש המציעים לראות את המציאות כישות האינסופית המקיפה את כל הדברים הקיימים.

האם אלוהים הוא סך כל מה שקיים?

אליעד מציין כי לא ניתן לחשוב על "אין מציאות". כל דמיון על "אין כלום" הוא בעצם דמיון שמתרחש בתוך המציאות עצמה. אם נבחן את המציאות כולה, ניתן לראות בה את אותה "אלוהות" או "כוח אינסופי" שמקיף את הכל. לכן, אלוהים יכול להתפרש כמציאות עצמה - לא ישות נפרדת, אלא מהות כל הקיום.

האם אלוהים קיים בכל מקום ובכל זמן?

עוד פרספקטיבה מציגה את אלוהים כישות שנמצאת בכל מקום ובכל זמן, אך כשנבדוק את זה לעומק, נגלה שמדובר בפרדוקס. אם משהו קיים בכל מקום ובכל זמן, אז כיצד אפשר יהיה להבחין בין "אני" לבין "הוא"? אם הכל אחד, איך אנו מייחסים לעצמנו זהות נפרדת? שאלות אלו מצביעות על הקושי בהבנת קיום של ישות כאלוהים שהיא נוכחת בכל מקום ובכל זמן.

האם אפשר להוכיח קיומו של אלוהים?

לסיכום, אליעד מציין כי אם אנחנו שואלים אם אלוהים קיים, השאלה תלויה בהגדרת "אלוהים". אם מדובר בישות מוגבלת בזמן ובמקום, אז אלוהים לא שונה מישות אחרת ביקום. אך אם מדובר בישות אינסופית, חסרת גבול, שמקיפה את כל המציאות, אז יש לה קיום שאין צורך להוכיח, שכן המציאות כולה קיימת באופן ברור.
למה בכלל שואלים אם אלוהים קיים?

האם אנשים שואלים "האם אלוהים קיים?" מתוך סקרנות? מתוך רצון למצוא הוכחה? אולי יש כאלה שיטענו שאי אפשר להוכיח, אבל הם בוחרים להאמין בכל זאת. אחרים יטענו שהם ממש לא משוכנעים בקיומו. יש גם שיספרו שהוכחות לאלוהים הן ברורות מאוד, או בדיוק להיפך - שהוכחות לאי - קיומו נמצאות בכל פינה. אבל מתחת לכל הטענות והשאלות האלו מסתתרת נקודה חשובה אחת: כשאנחנו אומרים "אלוהים" - למה אנחנו מתכוונים?

שאלה דומה אנחנו מבינים מיד באופן פשוט, כמו: "האם יש חתול על היד שלי עכשיו?". כולם יודעים מה זה חתול, וכולם יודעים מה זו יד. אם אומרים "אין חתול על היד", פשוט ברור שלא יושב על היד חתול. אבל "האם אלוהים קיים?" - כאן זה כבר לא ברור כל כך. מה זה אלוהים? באיזו צורה הוא קיים, אם בכלל? איזה תכונות יש לו? בלי להבין את השאלה עצמה, קשה מאוד לענות עליה.

למה חשוב להגדיר מהו 'אלוהים'?

כדי שנוכל להחליט אם יש או אין אלוהים, עלינו לברר תחילה למה הכוונה במונח "אלוהים". יש הבדל בין מישהו ששואל על ישות שמימית שיושבת בשמיים לבין מישהו ששואל על כוח אינסופי חסר גבולות, שאין לו שום צורה, או מישהו ששואל על "המציאות" עצמה. הנה כמה שאלות שמעסיקות אנשים:
  • האם אלוהים נתן את התורה או לא?
  • האם יש לאלוהים מטרה מסוימת בעולם?
  • האם אלוהים אוהב דווקא עם מסוים, כמו עם ישראל, או שאוהב את כולם באותה מידה?
  • האם אלוהים טוב או רע?
  • האם יש לאדם בחירה חופשית או שהכל ידוע מראש?
כל השאלות האלו מעניינות, אבל הן רלוונטיות רק אם כבר הוחלט שיש אלוהים. אם אין אלוהים בכלל, אז מובן שכל השאלות הנלוות מאבדות חשיבות. לכן קודם כל דנים בשאלה הבסיסית: "האם אלוהים קיים?".

האם אנחנו מדברים על משהו במרחב ובזמן?

כשאנחנו שואלים "האם אלוהים קיים?", למעשה אנחנו בודקים אם ישנה ישות מסוימת, בעלת הגדרה כלשהי, שאפשר לומר עליה שהיא "ישנה" או "איננה". אבל בכל פעם ששואלים "האם דבר מסוים קיים?", כמו למשל "האם חתול קיים?" או "האם יש מפלצת ספגטי מעופפת אי שם?", מתעוררת השאלה הבאה:
  • האם מחפשים ישות שנמצאת בתוך המקום והזמן המוכרים לנו?
  • האם מחפשים משהו שנמצא מחוץ למקום ולזמן?
  • או שמא מחפשים משהו שלא שייך בכלל למושגים של מקום או זמן?
הסיבה שזה חשוב היא שכל דבר שאנחנו מכירים - בני אדם, כדור הארץ, רגשות, רצונות, רעיונות - כולם מתקיימים באיזשהו מרחב וזמן.

לדמיין דברים בתוך ומחוץ למקום ולזמן

היד שלנו, למשל, קיימת כרגע במקום מוגדר ובזמן מסוים. כדור הארץ סובב סביב עצמו וסביב השמש, וגם הוא תמיד תופס מקום כלשהו ומשתנה בזמן כלשהו. אפילו מחשבה - כשאדם חושב על פיל, המחשבה הזו תופסת את מוחו בזמן נתון, ולא מאפשרת לחשוב על תרנגול באותו הרגע בדיוק (לפחות בתפיסה הפשוטה). הכל תופס מקום וזמן כלשהו, גם אם זה מקום רוחני או רעיוני.

מכאן, כששואלים "האם אלוהים קיים?", צריך להבין אם מתכוונים:
  • לאלוהים שנמצא איפה שהוא, בתוך היקום, במקום פיזי ובזמן מסוים (למשל, אלוהים שיושב בשמיים). במקרה כזה, הוא בעצם מוגבל כמו כל דבר אחר שנמצא בעולם, כי הוא קיים במקום כלשהו בזמן מסוים.
  • לאלוהים שקיים מחוץ למקום ולזמן. אבל מה המשמעות של "קיים מחוץ למקום ולזמן"?
  • למשהו אחר לחלוטין, שלא אפשרי לתפוס אותו במושגים של יש או אין.
נניח שמישהו טוען "אלוהים קיים בשמיים". זה אומר שהוא תופס איזשהו אזור בשמיים, בזמן כלשהו, אולי באיזו נקודה ביקום. אבל אז, במה הוא שונה מכל ישות אחרת שיש לה גבולות ומיקום?

אלוהים כמוגבל בתוך היקום

למה ייתכן שאלוהים מוגבל? כי אם הוא באמת נמצא במקום אחד מסוים, אז הוא לא בלתי מוגבל. הוא דומה לישות גדולה או קטנה בתוך העולם, ובכך הוא עלול להפוך לפחות "אלוהי" ויותר "ישות אחת מבין רבים". אם זאת המשמעות של "אלוהים" - מישהו גדול שיושב באיזו פינה קוסמית - אז גם אם הוא קיים, זה לא בהכרח משנה הרבה לאנשים שחיים כאן. הוא עוד ישות בין רבות, ואולי אין טעם להשתחוות לו יותר מאשר להשתחוות לשמש או לירח.

יש גם אפשרות שמישהו ידמיין אלוהים כזה שברא את העולם בבוקר אחד, כתב חוקים מסוימים והנחילם, אבל עדיין הוא בתוך מערכות המקום והזמן. אם כן, זה מציב אותו כבעל הגבלה מסוימת - שהרי הוא לא מקיף את הכל באופן מוחלט, אלא חי בתוך החוקיות הכללית.

אלוהים מחוץ למקום ולזמן - האם זה אומר שהוא לא קיים?

יש מי שיגיד: "טוב, אז אלוהים לא נמצא במקום ובזמן, אלא מחוץ להם". לכאורה, אם הוא מעבר לכל מושג של מקום וזמן, אז ייתכן שמדובר בכוח עצום וחסר גבול. אבל אז עולה השאלה: "האם יש בכלל משמעות להגיד על משהו שהוא 'קיים' אבל אין לו שום מקום ושום זמן?".

במוח האנושי, המושג "קיים" קשור בקיום בזמן ובמקום. כשאומרים על חפץ שהוא "לא קיים", המשמעות היא שאין לו מקום ואין לו זמן. לפי הלוגיקה הזו, משהו שמחוץ לזמן ולמקום דומה למשהו "שאינו קיים". וכשהשכל לא יכול לדמיין אותו, אנחנו עומדים מול קושי לשייך לו את המילה "ישנו".

המציאות עצמה כ"אלוהים"

אז מה כן יש מחוץ למקום ולזמן? אם נבחן, נראה שהדבר היחיד ש"נמצא" שם הוא "המציאות" בכללותה, או "הכלום" לפי צורת ביטוי מסוימת. למה הכוונה? אפשר לומר:
  • המציאות היא סך כל מה שקיים.
  • המציאות היא גם זו שנמצאת מעבר לכל הגדרה של זמן ומקום, כי היא כוללת את הזמן והמקום בתוכה.
  • אי אפשר להכחיש שיש מציאות. גם אם נאמר "אין כלום", עדיין יש "מציאות" של "אין כלום".
כלומר, קשה לתפוס מצב שבו "אין מציאות" בכלל. ברגע שיש משהו, גם אם זה "כלום", הוא קיים באופן כלשהו במציאות. לכן, יש שרואים במציאות כולה את אותה "אלוהות" או "מקיף" שחושבים עליו לפעמים כאלוהים.

אז האם אפשר להגיד שהמציאות היא אלוהים?

יש תפיסה שאומרת: "אלוהים = מחויב המציאות", כלומר, דבר שאי אפשר לדמיין שאינו קיים. ומה אי אפשר לדמיין שאינו קיים? המציאות עצמה. כי כל דמיון של 'אין מציאות' הוא עדיין דמיון המתרחש בתוך מציאות כלשהי. לפי התפיסה הזו, אלוהים הוא המציאות האינסופית שמכילה בתוכה את הכל. היא לא מוגדרת בזמן אחד או במקום אחד, כי היא הזמן והמקום עצמם.

מצד שני, זו מציאות לא מוגדרת. היא לא "דתית", לא "חילונית", לא "טובה" ולא "רעה" - היא פשוט הכל. היא המקיפה את כל האפשרויות. בהסתכלות כזו, אין צורך להוכיח אם המציאות קיימת - זה ברור לנו. ואם אנחנו אומרים "המציאות היא אלוהים", אז במובן הזה בוודאי שיש אלוהים, כי המציאות קיימת.

האם אלוהים נמצא בכל מקום ובכל זמן בו - זמנית?

יש גם גישה שמאמינה שאלוהים הוא ישות הנמצאת בכל מקום ובכל זמן. אז נשאלת השאלה: אם הוא קיים בכל מקום ובכל זמן, האם קיומנו הנפרד גם אפשרי בכלל? שהרי אם אין אף נקודה בזמן או במרחב שהוא לא נמצא בה, איפה המקום לכל שאר הדברים להיות קיימים? איך מתיישבת העובדה שאני מרגיש את עצמי כנפרד ממנו?

אם הכל באמת אלוהים, אז אולי אין הבדל בין "אני" לבין "הוא", והכל אחד. אבל ברגע שאנחנו מדברים על תחושה נפרדת של "אני" ו"הוא", המשמעות היא שיש גבול מסוים שמפריד בינינו. קו הגבול הזה כבר מחזיר אותנו לתפיסה שיש כאן שני דברים שונים, ובכך מעלה התלבטות לגבי הרעיון שאלוהים ממלא הכל.

אלוהים שהוא לא בתוך הזמן, לא מחוץ לזמן ולא קשור לזמן

יש גישה נוספת: אולי אלוהים לא קשור בכלל לממדים של מקום וזמן. הוא לא בפנים ולא בחוץ - אלה פשוט לא מושגים שרלוונטיים לגביו. במקרה כזה, שוב אין משמעות לשאלה "האם הוא קיים?", כי מושג הקיום הרגיל שלנו מבוסס כולו על זמן ומקום. אם המושג "קיים" הוא תוצר של חשיבה המבוססת זמן - מקום, אז מה הטעם לומר שאלוהים "קיים" או "לא קיים" במובן הזה?

השורה התחתונה - על מה באמת מדובר?

אנשים שתוהים אם יש אלוהים, צריכים לשאול את עצמם: "לאיזה אלוהים אני מתכוון?". האם הכוונה לישות גדולה שמסתתרת איפשהו ביקום המוכר לנו? האם הכוונה למשהו אינסופי שעוטף את הכל? האם הכוונה לדבר מה שמעבר לחלוטין להגדרות?

יש שיגידו:
  • אולי אנחנו חיים בתוך סימולציה, כמו מטריקס.
  • אולי מישהו "ברא" את הכל, אבל בעצמו נברא על ידי משהו אחר.
  • אולי יש אינסוף עולמות ואינסוף מימדים, ואלוהים הוא רק חלק מהם.
אבל גם אם אחד התרחישים הללו נכון, צריך לבדוק מה המשמעות שלו עבור חיינו. אם מדובר ב"אלוהים" שדומה לישות מוגבלת, הוא לא באמת "אלוהי" במובן האינסופי. אם מדובר במשהו אינסופי, אז שאלת הקיום שלו וההוכחה הופכת להיות מופשטת יותר ויותר, עד כדי טשטוש הגבולות בין "כן קיים" ל"לא קיים".

אלוהים כמציאות מחויבת

יש תפיסה שטוענת: "אלוהים הוא מחויב המציאות" - כלומר, אי אפשר לדמיין שהוא לא קיים. וזההו בדיוק ההסבר לכך שאלוהים והמציאות חד הם. המציאות היא הדבר היחיד שלא ניתן לדמיין אי - קיומו, שכן גם אם ננסה לדמיין 'אין כלום', אז יש 'מציאות' שמכילה 'אין כלום'.

מכאן, יש מי שיאמר: "אם כך, אלוהים הוא המציאות עצמה". אבל המציאות לא מבדילה בין יהודים ללא - יהודים, בין צדיקים לרשעים, בין עבר לבין עתיד - היא פשוט מאפשרת את הכל. במובן הזה, מי שחוקר את הנושא לעומק עשוי להגיע למסקנה שאם קוראים לכל המציאות "אלוהים", אז אלוהים אכן קיים, אבל הוא לא ישות נפרדת.

על הבריאה והעולם

מישהו עשוי לשאול: "מה לגבי הטענה שאלוהים 'ברא את העולם יש מאין'?". הכוונה ב"יש מאין" היא לומר שהיקום לא תמיד היה, אלא הגיע מנקודה טרנסצנדנטית לחלוטין שמחוץ למקום ולזמן. אבל אז חוזרת השאלה: מה שונה ההגדרה הזו מהגדרת המציאות האינסופית? אם הכלום שמחוץ למקום ולזמן ברא את הכל, כיצד כלום הופך למשהו?

ייתכן שאנשים יתארו אלוהים כ"כלום" שנמצא מחוץ לכל הגדרה, אבל אז יגידו שה"כלום" הזה בכל זאת ברא "יש". וכאן נכנסים למושגים מורכבים כמו "החלל הפנוי" או "סוד הצמצום" - הרעיון שלפיו אלוהים כביכול צמצם את עצמו כדי ליצור מקום לעולם. מי שמתעמק בזה מגלה עוד ועוד רבדים לשאלה על עצם קיומה של המציאות, אבל מגיע בסופו של דבר לקושי לתאר את ה"כלום" או את ה"משהו" האין - סופי באופן שכלי פשוט.

הרחבה ואפשרויות לחקירה נוספת

כדי לא להסתפק רק בקריאת התיאורים כאן, אפשר להמשיך לחקור בנושאים כמו:
  • האם העולם נברא, ואם כן על ידי מי?
  • מה המשמעות של אלוהים בתוך או מחוץ לזמן ולמקום?
  • האם אפשר להיות אלוהים במובן של להזדהות עם המציאות כולה?
  • האם יש לנו בחירה חופשית, או שהכל קבוע מראש?
יש אנשים שכתבו ספרים שלמים כדי להסביר איך להגיע לתודעה של "אני הוא המציאות". למשל, ספר הקרוי "להיות אלוהים" מרחיב בפרטים על האפשרות שהאדם יבין שהוא והמציאות הם אחד. מי שרוצה, מוזמן להעמיק בכל אחת מהנקודות שהוזכרו.

לסיכום - מה באמת עונים למי ששואל אם אלוהים קיים?

אפשר להשיב בשאלה נגדית: "לאיזה אלוהים אתה מתכוון?". כי אם הכוונה לאל שנמצא בשמיים בזמן כלשהו - גם אם הוא קיים או לא, ייתכן שזה פשוט לא משנה. אם הכוונה היא לאינסוף, אז אולי באמת אין דרך 'להוכיח' את קיומו בשכל הרגיל שלנו, כי הוא לא מוגבל למרחב מוגדר. ואם הכוונה למציאות עצמה כמכלול - היא בוודאות קיימת, כי אי אפשר להעלות על הדעת שהיא איננה.

יש אינסוף כיוונים להעמיק: מי שבטוח שהיקום נברא צריך לשאול ממה בדיוק נברא, מי שחושד שזה הכל מטריקס יכול להמשיך ולחקור מי כתב את הקוד של המטריקס, ומי ששואל על הגדרות המקום והזמן עשוי למצוא עוד פילוסופיות שלמות שדנות בשאלות האלה.

סיכום סופי והמלצה

השאלה "האם אלוהים קיים?" מתנקזת בסופו של דבר להגדרה: "על איזה סוג של אלוהים מדובר?". ייתכן בהחלט שמאחורי המילה "אלוהים" עומד פשוט הרעיון של "המציאות" על כל גווניה, ואז בטוח שהיא קיימת. אבל אם מחפשים ישות ספציפית בתוך הזמן והמקום, או שמחוץ להם אבל עדיין מוגדרת כמשהו נפרד, הסיפור מסתבך או הופך ללא ברור.

כי בכל פעם שננסה להגדיר ולומר: "אלוהים הוא X", אנו עלולים להגביל אותו ולהפוך אותו למשהו שבתוך עולם ההגדרות של מוחנו. ומנגד, אם ננסה להגיד: "אין בכלל אלוהים" במובן האינסופי, ניתקל בקושי להסביר איך בכלל העולם קיים ללא בסיס כלשהו שמקיף אותו.

אפשר לחקור עוד ועוד, לקרוא על רעיונות כמו "החלל הפנוי", "צמצום אלוהי", "איך נוצר העולם", "האם הזמן והמרחב אינסופיים" ועוד המון נושאים מרתקים. לכל מי שמעוניין - יש מגוון עצום של מקורות ואפשרויות התבוננות, וכל אחד מוזמן להעמיק לפי סקרנותו ורצונו להבין את המציאות.
קיום מחוץ למקום ולזמן, הוכחות שיש אלוהים, מה זה קיים? ההגדרה של קיים, ההגדרה של לא קיים, מה לא קיים? אלוהים קיים בכל מקום ובכל זמן, אין עוד מלבדו, אלוהים קיים בכל מקום וזמן, אלוהים קיים מחוץ למקום ולזמן, אלוהים קיים מעבר למקום ולזמן, אלוהים קיים בלי מקום וזמן, מה זה כלום? מה זה משהו? ההגדרה של כלום, ההגדרה של משהו, מה זה מציאות? מה זה מהות? האם המציאות קיימת? האם המהות קיימת? אלוהים זה כלום, המהות זה כלום, המציאות זה כלום, מה קיים מחוץ למקום ולזמן? מה קיים מעבר למקום ולזמן? בריאת העולם, הוכחות לקיום אלוהים, איך לדעת אם יש אלוהים?
מי ברא את העולם הוכחה לקיום אלוהים רצון אלוהות יכולה להיות הבדלה יש מאין הוכחה לקיום האל האם אלוהים קיים ודאות העולם יש מאין איפה אלוהים איפה אלוהים נמצא אלוהות אלוהים אלוהים לא קיים אלוהים נמצא בורא בורא עולם בריאת העולם האם אין אלוהים האם אלוהים קיים האם יש אלוהים הבורא הגדרה הגדרה של אלוהים הגדרות הוכחה לאי מציאות הבורא הוכחה לאלוהים הוכחה לכך שאין אלוהים הוכחה לכך שיש אלוהים הוכחה למציאות הבורא הוכחה לקיום אלוהים הוכחה לקיום האל הוכחה לקיומו של אלוהים הוכחה שאין אלוהים הוכחה שאלוהים לא קיים הוכחה שאלוהים קיים הוכחה שיש אלוהים הוכחות לאי מציאות הבורא הוכחות לאלוהים הוכחות לכך שאין אלוהים הוכחות לכך שיש אלוהים הוכחות למציאות הבורא הוכחות לקיום אלוהים הוכחות לקיום האל הוכחות לקיומו של אלוהים הוכחות שאין אלוהים הוכחות שאלוהים לא קיים הוכחות שאלוהים קיים הוכחות שיש אלוהים הוכחת אי מציאות הבורא הוכחת מציאות הבורא הוכחת קיום אלוהים הוכחת קיומו של אלוהים הזמן הזמן והמקום החלל הפנוי היקום המפץ המפץ הגדול המקום המקום והזמן העולם הצמצום הקיום הקיום של אלוהים השם יתברך זמן זמן בלי מקום זמן ומקום זמן ללא מקום זמן מקום חלל הפנוי חלל פנוי יהדות תורה מצוות אלוהים יש אלוהים מה ההגדרה של אלוהים מה זה אלוהים מי ברא את העולם מימד מימד הזמן מימד המקום מימדים מציאות מציאות האלוהים מציאות הבורא מציאות השם מציאות השם יתברך מקום בלי זמן מקום וזמן מקום זמן מקום ללא זמן מרחב מרחב הזמן מרחב המקום מרחב המקום והזמן עולם ציר הזמן ציר המקום צמצום קיום קיומו של אלוהים תורה תורת הצמצום
הצבת גבולות, להגדיר הגדרות, להציב גבולות, חופש אישי, מסגרות בחיים, שחרור רגשי, חופש פנימי
... גבולות, להגדיר הגדרות, להציב גבולות, חופש אישי, מסגרות בחיים, שחרור רגשי, חופש פנימי ובו יתבאר היבט נוסף של עניין הצבת גבולות והגדרת הגדרות. וכפי שכבר ביארתי, ההגדרות שהאדם מגדיר, הן בעצם חומות, גדרות וגבולות שמפרידות, בין האדם לבין החופש שלו. כי כאשר האדם לא מגדיר ... מושלם בעיני האדם, באותה המידה ממש. אבל כאשר האדם כן מגדיר איזה דבר, אז ממילא, כבר דבר אחד יותר טוב מאשר דבר אחר, ואז האדם משועבד להגדרה שלו. כגון לדוגמה, אדם שמגדיר שהוא רוצה שהמציאות תהיה כך או אחרת, שבכך בעצם הוא שולל לעצמו את החופש שלו, להרגיש טוב בכל מצב. כי כאשר האדם לא מגדיר איך הוא רוצה שהמציאות תהיה, אז כל מציאות מתאימה לו באותה המידה ממש. וברגע שיש הגדרה, הרי שהאדם לוקח בכך את החופש שלו, להרגיש הרמוניה עם המציאות בכל מצב. וכבר ביארתי גם, שאם לא תהיה לאדם שום הגדרה, אז אומנם הוא לא ירגיש שום רע, אבל הוא גם לא ירגיש שום טוב. כי בלי שום רע, גם אין שום טוב. וההגדרה, היא זו שמאפשרת לאדם להרגיש טוב ורע, לפי העניין. ומי שמתבונן בעניין הזה לעומקו, לפעמים הדבר הזה גורם לו, לרצות לא להגדיר יותר שום דבר בחיים שלו. או לרצות להגדיר כמה שפחות דברים בחיים שלו. כי האדם מבין, שככל שהוא יותר מגדיר הגדרות בחיים שלו, כך בעצם החיים שלו פחות זורמים, וכך הוא נמצא במאבק יותר גדול עם המציאות, שהיא תהיה דווקא ... שהאדם לא יגדיר לעצמו יותר מידי דברים, וכך הוא יוכל להיות בזרימה עם המציאות. אבל מצד שני, החיסרון בכך הוא, שהאדם בעצם שוב פעם מגדיר הגדרה חדשה, שהיא שהוא לא רוצה להגדיר הגדרות. וגם לרצות לא להגדיר הגדרות, גם זו בעצם הגדרה. כי לפעמים המציאות היא, שהאדם מגדיר הגדרות, ולפעמים המציאות היא שהאדם לא מגדיר הגדרות. ובדיוק כמו שהאדם יכול להגדיר הגדרות, בדיוק באותה המידה הוא יכול לא להגדיר הגדרות . וזה לא מחויב המציאות שהאדם לא יגדיר או כן יגדיר הגדרות. אלא זה רק אפשרי המציאות בלבד, שהאדם יגדיר או לא יגדיר הגדרות. וברגע שהאדם מגדיר לעצמו, שהוא רוצה לא להגדיר הגדרות, ושהוא לא רוצה להגדיר הגדרות, הרי שבעצם בכך, האדם הגדיר לעצמו שוב פעם, עוד הגדרה חדשה. ואז ממילא, האדם מכניס את עצמו לקונפליקט חדש. כי מי שמגדיר שהוא לא רוצה להגדיר הגדרות, אז הוא ירגיש רע, כאשר הוא יגדיר הגדרות. אבל מצד שני, מי שלא יגדיר שהוא לא רוצה להגדיר הגדרות, אז ממילא גם הוא יגדיר הגדרות, ואז ההגדרות יגרמו לו להרגיש רע. והשאלה היא, איך יוצאים מהפרדוקס הזה? והתשובה לכך היא, שהדבר הטוב ביותר הוא, שהאדם לא יגדיר לעצמו, האם הוא רוצה או לא רוצה להגדיר. אלא שהאדם יזרום עם המציאות בלי שום הגדרות, של: האם הוא מגדיר, או לא מגדיר הגדרות. ואז ממילא האדם ירגיש טוב, גם אם הוא יגדיר הגדרות, וגם אם הוא לא יגדיר הגדרות. אלא, שגם להיצמד לרעיון הזה, גם זו
חופש אישי, להגדיר הגדרות, להציב גבולות, חופש נפשי, חופש רוחני, הצבת גבולות, לצאת לחופש, חופש פנימי
... אישי, להגדיר הגדרות, להציב גבולות, חופש נפשי, חופש רוחני, הצבת גבולות, לצאת לחופש, חופש פנימי ובו יתבאר עניין החופש האישי והחופש הנפשי של האדם. ויתבאר, מה צריך האדם לעשות, כדי לצאת ... החופשי? ויתבאר גם העניין של הגדרת הגדרות ושל להציב גבולות. ויתבאר, כיצד הצבת גבולות, משפיעה על החופש האישי של האדם? ועוד. ומי שיתבונן יראה, כי מצד אחד, האדם מחפש את החופש, אבל מצד שני, ... משאר הדברים שסביבו. וההגדרה, היא לוקחת את החופש של הדבר. כי כאשר הדבר אינו מוגדר, כגון לדוגמה, כאשר האדם לא מגדיר מה הוא רוצה לאכול, אז הוא חופשי לאכול מה שהוא רוצה. אבל ברגע שהאדם כן ... לכך שהוא לא יהיה מרוצה. כי ההגדרה של האדם, שהוא מגדיר שהוא רוצה שיהיה כך ולא אחרת, זה בעצם מגביל את האדם, ומכניס אותו לתוך בית כלא. כי ההגדרה של דבר, היא הגדר והגבול שיש, בין הדבר המוגדר, לבין כל שאר הדברים. וההגדרה של דבר, לוקחת את החופש שלו, ולא מאפשרת לו להתאחד עם כל שאר הדברים. וברגע שדבר מוגדר בצורה כלשהי, הרי שממילא יש לו גם יתרונות כלשהם וגם חסרונות כלשהם, ביחס לכל שאר הדברים. וההגדרה, היא הגדר והגבול ובית הכלא, של הדבר המוגדר. כי ההגדרה, היא ההיפוך של החופש וההרמוניה של האדם. וברגע שהאדם מגדיר איזה דבר, וברגע שהאדם חושב שדבר כלשהו הוא טוב יותר מאשר דבר אחר, הרי שבעצם האדם מגדיר לעצמו בית כלא, ... עם חומות גבוהות יותר. כי ההגדרות שהאדם מגדיר בחיים שלו, הן לא מאפשרות לאדם לחיות בהרמוניה ובזרימה מוחלטת עם המציאות. כי מי שהוא לא מגדיר שום הגדרה בכלל, אז הוא חי בהרמוניה מוחלטת עם המציאות, ממש כמו עלה ברוח, ממש כמו כלום, שאינו תופס מקום וזמן. והאדם שאינו מגדיר שום דבר, הוא לא מפריע למציאות, והיא לא מפריעה ... ברגע שהאדם מתחיל להגדיר הגדרות, אז הוא מתחיל לסבך את עצמו, בכך שיפרצו לו את ההגדרות ואת החומות שהוא מציב סביבו. וככל שהאדם מגדיר יותר הגדרות, וככל שהאדם מתכנן יותר תכנונים, כך בעצם הוא גורם, לכך שהסיכוי גדל, שהוא יתאכזב וירגיש רע. כי ההגדרה, היא מגדירה ומגבילה את האדם שנאחז בה. ומי שרוצה לצאת לחופשי, עליו להפסיק להגדיר הגדרות להגדיר פחות הגדרות. וככל שהאדם מגדיר לעצמו פחות הגדרות ופחות העדפות אישיות מוגדרות, כך בעצם הוא מאפשר לעצמו להרגיש טוב תמיד בכל מצב, בלי תנאים כלשהם. וככל שיש פחות הגדרות , כך יש יותר חופש רגשי וחופש נפשי, לאדם שאינו מוגבל בהגדרה כלשהי. ונחדד: כאשר האדם לא מגדיר בכלל שום הגדרה שהיא, אז גם, הוא כבר לא מרגיש טוב. ולא שהוא מרגיש רע, אלא שהוא לא מרגיש לא טוב ולא רע. אלא הוא מרגיש חוויה אחרת לגמרי, של הרמוניה מוחלטת עם המציאות. אבל זאת לא ... לשם כך הוא כן צריך להגדיר הגדרה כלשהי, והוא כן צריך שיהיה לו רצון מוגדר כלשהו. כי כאשר האדם עיוור, הוא לא יכול ליהנות משום צבע. וכאשר האדם אין לו שום רצון מוגדר, הוא גם לא יכול ליהנות משום מילוי ... הוא רוצה לאכול. כי כאשר יש הגדרת רצון, אז יש גם מילוי רצון, שממנו האדם מפיק הנאה מוגדרת, שהיא שונה מהנאה לא מוגדרת, של הרמוניה עם המציאות. ומי שלא יגדיר בכלל שום הגדרה כלשהי, הוא יאבד את הזהות העצמית שלו, והוא יהיה ממש כמו כלום וכמו אוויר, שהוא אומנם לא במאבק עם אף אחד, אבל הוא גם ללא זהות עצמית. וכאשר אין לאדם שום זהות עצמית, ... של האדם, להגדיר לעצמו הגדרות ולהמשיך להרגיש חופש אישי. דהיינו, שלא כל אחד, מרגיש חופשי להגדיר לעצמו הגדרות. כי ההגדרות והמטרות והרצונות של האדם בחיים, הם מגבילים את הטוב של האדם בחיים כנל. אבל מי שהוא מלך אמיתי, שהוא מרגיש חופש רוחני אמיתי וחופש פנימי בתוכו, הוא, יש לו את החופש ... חופשי להציב גבולות ולהגדיר הגדרות של טוב ורע בחיים שלו. והצבת גבולות, היא לוקחת לאדם את החופש האישי שלו. אבל מי שמרגיש חופשי באמת, הוא גם מרגיש חופשי, כן להציב גבולות לעצמו, והוא עדיין ממשיך ... ואחרים. ומי שרוצה לפרק את הגדרות ואת ה
חרדות ופחדים מוגדרים - הגדרות מפחידות ומחרידות - הגדרה = פחד + חרדה
... ופחדים מוגדרים - הגדרות מפחידות ומחרידות - הגדרה = פחד + חרדה ובו יתבאר, הקשר שיש, בין הגדרות באשר הן, לבין פחדים וחרדות. והעניין הוא, כי בכל מקום שיש הגדרה, יש פחד וחרדה. וככל שיש יותר הגדרות, כך יש יותר פחדים ויותר חרדות. והכוונה היא, שככל שהרצון של האדם יותר ... אפשריות של המציאות. והסיכוי שהאדם ירגיש רע, הוא כפי רמת ההגדרה של האדם, את מה שהוא בדיוק רוצה. כי יש אין סוף אפשרויות כיצד תהיה המציאות. ... בדיוק את מה שהוא רוצה במשך היום. ומי שיתבונן יראה, כי בלי הגדרות, אי אפשר להתנהל בעולם. וכדי להתנהל בעולם, לשם כך האדם צריך להגדיר לעצמו מה ... רוצה, ומה מותר ומה אסור לעשות, ומה טוב ומה רע עבורו. וכיוב הגדרות שונות. ואם האדם לא יגדיר לעצמו מה טוב ומה רע עבורו, הרי שיכולים לקרות לאדם ... אל הטוב. וזה כמובן נכון באופן חלקי בלבד. כי זה נכון, שבלי הגדרת טוב ורע, יכולים לקרות לאדם דברים רעים ולא טובים. אבל, זה נכון רק באופן חלקי. כי אם האדם לא יגדיר בכלל ולגמרי, שום הגדרת טוב ורע, הרי שאז, לא יוכלו לקרות לאדם, לא דברים רעים, ולא דברים טובים. כי ... מלעשות משהו מוגדר במשך היום. ובכל מקרה, כאשר אין לאדם שום הגדרה בכלל, ממילא הוא מחוץ למשחק של הטוב והרע. וכאשר יש אצל האדם הגדרות כלשהן, אז הוא בתוך המשחק של הטוב והרע. ובכל מקרה, איך שלא נסתכל על זה, ככל ... שהמציאות לא תהיה כרצונו. ואלו הם חוקי המשחק, שככל שיש יותר הגדרות של טוב ורע, וככל שהטוב של האדם יותר מוגדר, דהיינו, ככל שהאדם מגדיר טוב ... סיפוק. וכאשר אין טוב ורע, אין עצב ואין שמחה. וככל שיש יותר הגדרה של טוב ורע, כך יש יותר שמחה כאשר הרצון מתמלא, וגם יותר עצב כאשר הרצון לא ... הוא רוצה. אבל הכוונה היא כן לגרום לאדם, להבין את המשמעות של הגדרת הרצון שלו. שהאדם בהחלט כן יכול להיכנס למגרש המשחקים של הטוב והרע, ולשמוח ...
לא להגדיר, מהי מהות ההגדרות ולמה לא להגדיר הגדרות, לפני בריאת העולם והמפץ הגדול, איך לחזור להתחלה
לא להגדיר, מהי מהות ההגדרות ולמה לא להגדיר הגדרות, לפני בריאת העולם והמפץ הגדול, איך לחזור להתחלה
... להגדיר, מהי מהות ההגדרות ולמה לא להגדיר הגדרות, לפני בריאת העולם והמפץ הגדול, איך לחזור להתחלה מה הקשר בין לא להגדיר הגדרות לבין לחזור למצב שלפני הבריאה? כאשר אליעד כהן מדבר על לא להגדיר הגדרות, הוא למעשה מתכוון לכך שהדרך לחזור לנקודת ההתחלה, לזמן שקדם לבריאת העולם והמפץ הגדול, היא על ידי הימנעות מהגדרות. אליעד מסביר כי לפני הבריאה, לפני המפץ הגדול, כל המציאות הייתה בלתי מוגדרת ... תמונה אחת יחידה, בלתי נפרדת. המהות של אותה נקודה לפני הבריאה הייתה בדיוק זו: חוסר מוחלט בהגדרה או בצמצום. לא היו הבחנות בין פה לשם או בין עכשיו לאחר כך. הכל היה מרוכז במקום ... יחד, החלה להתפרד לתמונות רבות ושונות, וכך נוצרה המציאות המוגדרת שאנו חיים בה כיום. מדוע הגדרה יוצרת מציאות נפרדת? אליעד כהן מסביר שהגדרה היא תהליך של הפרדה. בכל פעם שאדם מגדיר משהו, הוא בעצם יוצר הפרדה: את זה אני רוצה ואת זה אני לא רוצה. הגדרות גורמות לאדם לראות דברים כנפרדים זה מזה, וההפרדה הזו יוצרת למעשה את המציאות שבה ... לדוגמה את מושג הזמן - הזמן מוגדר בכך שיש לפני ויש אחרי, יש עכשיו ויש אחר כך. כל אחת מההגדרות האלה היא בעצם הפרדה. לפני המפץ הגדול לא הייתה אפשרות להבחין בזמן, ולכן לא הייתה ... החזרה לנקודה הראשונית - זו שהייתה לפני הבריאה ולפני המפץ הגדול - מתרחשת על ידי ויתור על ההגדרות. כשהאדם מפסיק להגדיר, הוא מפסיק להפריד בין דבר לדבר. במצב של חוסר הגדרה מוחלט, הכל חוזר להיות אחד. במצב זה אין זמן ואין מרחב, אין העדפות ואין התנגדויות, ... שתהיה תמונה אחת שמכילה הכל, התמונות התחילו להתפרד ולהיווצר כמציאויות נפרדות. כך נוצרו ההגדרות, ההפרדות והבחירות השונות של בני האדם. מה המשמעות של עמדת הכוח ביחס להגדרות? המשמעות של עמדת הכוח, לפי אליעד כהן, היא המצב שבו האדם נמצא לפני שהוא מגדיר דבר ... נקודה שבה הכל מאוחד. למה אסור להגדיר לפי אליעד כהן? אליעד כהן מדגיש שאסור להגדיר מכיוון שההגדרה עצמה יוצרת מציאות מוגבלת. ההגדרה יוצרת מציאות של ניגודים והפרדות. מי שרוצה להגיע להבנה עמוקה יותר של המציאות, חייב לוותר על ההגדרות. על ידי ויתור זה, האדם משתחרר מהצמצום וההפרדה וחוזר לנקודה של האחדות המוחלטת. ההימנעות מהגדרה היא הדרך היחידה לחזור למצב שלפני הבריאה. מה היה לפני המפץ הגדול? למה אסור להגדיר הגדרות? איך חוזרים למצב של אחדות? מהי עמדת הכוח לפי אליעד כהן? מה הקשר בין הגדרה למציאות? איך לחזור לנקודת ההתחלה? ...
זוגיות, חוקי הזוגיות, מהי זוגיות? התאמה זוגית, פרידה זוגית, הגדרות בזוגיות, הגדרת הזוגיות, איך לגרום לבן זוג לרצות אותך? איך לגרום לבת זוג לרצות אותך? קנאה בזוגיות, בעיות בזוגיות, משבר בזוגיות
זוגיות, חוקי הזוגיות, מהי זוגיות? התאמה זוגית, פרידה זוגית, הגדרות בזוגיות, הגדרת הזוגיות, איך לגרום לבן זוג לרצות אותך? איך לגרום לבת זוג לרצות אותך? קנאה בזוגיות, בעיות בזוגיות, משבר בזוגיות
... חוקי הזוגיות, מהי זוגיות? התאמה זוגית, פרידה זוגית, הגדרות בזוגיות, הגדרת הזוגיות, איך לגרום לבן זוג לרצות אותך? איך לגרום לבת ... את המהות הפנימית, הרצון לאהוב ולהיות אהוב, לא ימצא תועלת אמיתית בשאלה הזו, מאחר שהאהבה והרגש אינם מוגדרים באמצעות החלטה או הגדרה. האם חשוב להגדיר את הזוגיות במילים? הרבה פעמים אנשים ... אותך, זה לא באמת אומר שהוא ימשיך לאהוב, ואם הוא אומר שהוא לא רוצה אותך, זה לא אומר שבהכרח הוא לא אוהב אותך בכלל. מדוע שאלות על הגדרה יכולות להזיק לקשר הזוגי? אליעד מסביר שבעצם ההתעקשות על הגדרות של רוצה או לא רוצה יכולה דווקא לגרום נזק לקשר. אם ... החופשי. איך לגרום לבן או בת זוג לרצות אותך? אליעד מדגיש שוב ושוב: הדרך האמיתית לגרום למישהו לרצות להיות איתך אינה עוברת דרך הגדרות והצהרות מילוליות, אלא דרך יצירת תחושה טובה וחיובית ... לו להרגיש הכי טוב שאפשר כשהוא נמצא לידך. אם הוא ירגיש שטוב לו יותר איתך מאשר בלעדייך, הוא ירצה להיות איתך באופן טבעי, ללא קשר להגדרות ולמילים. לעומת זאת, אם המטרה שלך היא לגרום למישהו ... חשוב הוא להמשיך לייצר את התחושה שהצד השני מרגיש טוב יותר כשהוא איתך. פעולות שמטרתן יצירת רגש חיובי הרבה יותר יעילות מהצהרות והגדרות, כיוון שרגש אינו פועל על בסיס החלטות מילוליות, אלא על בסיס תחושות רגעיות שמשתנות כל הזמן. לסיכום, האם הגדרת הזוגיות היא הכרחית? לסיכום, לפי אליעד כהן, הצורך בהגדרות בזוגיות רלוונטי רק למי שהצורה חשובה לו. עבור מי שחשובה לו המהות - האהבה, הכבוד, הקשר הרגשי - ההגדרות הן חסרות משמעות ואף עלולות להזיק. הדרך הנכונה ...
הגדרה, מהי הגדרה? איך להגדיר הגדרה? סוגים של הגדרות, ההגדרה של הגדרה, הגדרה תקינה, הגדרה לא תקינה, הגדרה מדויקת, הגדרה מלאה, הגדרה חסרה, הגדרה שגויה, הגדרה לא נכונה, הגדרה נכונה, הגדרה חלקית, לוגיקה, חשיבה לוגית
הגדרה, מהי הגדרה? איך להגדיר הגדרה? סוגים של הגדרות, ההגדרה של הגדרה, הגדרה תקינה, הגדרה לא תקינה, הגדרה מדויקת, הגדרה מלאה, הגדרה חסרה, הגדרה שגויה, הגדרה לא נכונה, הגדרה נכונה, הגדרה חלקית, לוגיקה, חשיבה לוגית
הגדרה, מהי הגדרה? איך להגדיר הגדרה? סוגים של הגדרות, ההגדרה של הגדרה, הגדרה תקינה, הגדרה לא תקינה, הגדרה מדויקת, הגדרה מלאה, הגדרה חסרה, הגדרה שגויה, הגדרה לא נכונה, הגדרה נכונה, הגדרה חלקית, לוגיקה, חשיבה לוגית מהי הגדרה ומה תפקידה בחשיבה לוגית? ההרצאה עוסקת בשאלה המרכזית: מהי הגדרה נכונה וכיצד מגדירים מושגים בצורה תקינה, מדויקת ושלמה? אליעד כהן מסביר את הנושא מהבסיס ומעמיק בפרטים, תוך שימוש בדוגמאות מפורטות ומגוונות. מה משמעות המילה הגדרה ומה הקשר שלה למילה גדר? המילה הגדרה באה מהשורש גדר, כלומר, יצירת גבול ברור. כשאנחנו מגדירים משהו, אנו בעצם מציבים גבולות ברורים למושג כלשהו. המטרה של כל הגדרה היא לקבוע מסגרת שתאפשר לנו לדעת בדיוק מה נכנס לתוך הגדר שהצבנו ומה נשאר מחוצה לה. הגדרה תקינה מאפשרת לנו לעבור על כל הישויות בעולם ולסווג אותן באופן חד - משמעי - האם הן מתאימות להגדרה או לא. איך יודעים אם הגדרה היא נכונה, מדויקת או חסרה? אליעד מסביר כיצד בודקים האם הגדרה טובה, נכונה או לא נכונה. הוא מציג שלושה קריטריונים עיקריים שיש לבדוק כדי לוודא תקינות של הגדרה: נכונות: ההגדרה צריכה לכלול אך ורק מידע נכון על הדבר שאותו מגדירים. אסור שההגדרה תכיל תכונות שאינן קיימות במושג המוגדר. שלמות ודיוק: ההגדרה צריכה להיות מדויקת ולא כללית מדי. אסור שתהיה עמומה או מעורפלת, כדי שלא יישארו ספקות או מקרים גבוליים לא ברורים. הבחנה חד - משמעית: ההגדרה צריכה להבחין בבירור בין מה ששייך להגדרה לבין מה שלא. כל ישות בעולם חייבת להיבחן בוודאות מוחלטת - האם היא מתאימה להגדרה או לא. מהי דוגמה להגדרה נכונה אך חסרה? אליעד כהן משתמש בדוגמה פשוטה וברורה במיוחד כדי להמחיש את ההבדל בין סוגים של הגדרות: אם נבקש ממישהו להגדיר מה זה חתול? והוא ישיב: חתול זו חיה שיש לה ארבע רגליים וזנב - זוהי ...
להבין את המציאות כפי מה שהיא לפני כל ההגדרות
להבין את המציאות כפי מה שהיא לפני כל ההגדרות
... את המציאות כפי מה שהיא לפני כל ההגדרות מה זה אומר להבין את המציאות לפני כל ההגדרות? להבין את המציאות כפי מה שהיא לפני כל ההגדרות, משמעותו להתבונן על העולם ועל עצמך בצורה נקייה מכל הנחות מוקדמות, דעות או הגדרות. אליעד כהן מסביר שבדרך כלל, אנשים חיים בתוך הגדרות, שהם אלו שנותנות משמעות לכל חוויית החיים שלהם. ההגדרות הן כמו מסננים דרכם האדם חווה את המציאות. לכן, להבין את המציאות לפני כל ההגדרות פירושו לחזור אל המקור, אל הדבר הבסיסי והראשוני ביותר, לפני שנתנו לו שם, לפני שיצרנו לו מסגרת או משמעות מסוימת. כיצד הגדרות יוצרות את תפיסת המציאות שלנו? אליעד מסביר שכל דבר שאנו חושבים או מרגישים, תמיד מבוסס על הגדרות שקיבלנו או יצרנו במהלך חיינו. לדוגמה, כאשר אדם אומר אני כועס, הוא בעצם מתייחס לתחושה מסוימת על בסיס הגדרה פנימית של מהו כעס. הוא לקח תחושה גולמית של מציאות מסוימת, ושם עליה תגית של כעס. אבל להבין את המציאות לפני ההגדרה זה לחוות את התחושה הזו ללא תווית, ללא כותרת. כשהאדם מנסה להבין את עצמו ללא הגדרות, הוא למעשה מתבונן על התחושות והרגשות שלו באופן ישיר, בלי לפרש אותן מראש. במקום לומר אני מרגיש חרדה, האדם מתבונן בתחושה עצמה, בלי לשפוט ... זה מצב של מפגש ישיר ואמיתי יותר עם המציאות הפנימית של האדם. למה חשוב לראות את המציאות ללא הגדרות? לפי אליעד, כל הקשיים והסבל של בני האדם נובעים מההגדרות שהם נותנים למציאות. לדוגמה, אדם שמרגיש שהוא נכשל במשהו, מרגיש רע בגלל שיש לו הגדרה מסוימת של הצלחה או כישלון. אם הוא היה מסוגל לחוות את אותה מציאות ללא ההגדרה הזו, הוא לא היה מרגיש סבל כלל. ההגדרות הן אלה שמייצרות קונפליקטים פנימיים, מכיוון שהן יוצרות הפרדות בין רצונות שונים או בין תפיסות סותרות. לכן, הפתרון הוא ללמוד לראות את המציאות לפני שההגדרות משתלטות על החוויה. כיצד אפשר לחוות את המציאות ללא הגדרות? אליעד מציע תהליך של התבוננות פנימית, שבו האדם מתחיל לבחון כל הגדרה וכל אמונה שיש לו לגבי עצמו ולגבי החיים. כאשר מתעוררת תחושה מסוימת, האדם מתבונן בתחושה ולא בפרשנות שלה. התהליך הזה הוא כמו לקלף שכבות של ... זה כיסא, עליו לנסות לראות את החוויה הבסיסית שיש לו מהעצם שהוא קורא לו כיסא. הוא יגלה כי לפני ההגדרה, הדבר הזה פשוט קיים בפני עצמו, ללא שם וללא הגדרה. זוהי חוויה של חופש מוחלט, מכיוון שהאדם פוגש את המציאות בלי מגבלות של מחשבה או הגדרה. מהי המשמעות של המחויב הראשון? המחויב הראשון שאליעד כהן מדבר עליו הוא המציאות הבסיסית והראשונית ביותר, זו שממנה נובעות כל ההגדרות. המחויב הראשון הוא הדבר היחיד שחייב להיות נכון בכל מצב ובכל זמן, דבר שאי אפשר לערער עליו או להפריך אותו. זה מה שנשאר אחרי שמורידים את כל ההגדרות ואת כל הפרשנויות שהאדם יצר. כדי להגיע להבנת המציאות כפי שהיא, האדם צריך להתבונן במה שנמצא לפני ההגדרות, במציאות עצמה כפי שהיא קיימת ללא שינוי, בצורה בלתי תלויה בשום הגדרה או תנאי. לדברי אליעד, אנשים בדרך כלל מתקשים להבין את המחויב הראשון בגלל שהם חיים בתוך עולם של הגדרות. לכן, האתגר הוא ללמוד להתבונן על הדברים בצורה נקייה, להניח לרגע בצד כל תפיסת עולם קיימת, ולראות את הדברים כפי שהם באמת. מדוע חשוב להשתחרר מהגדרות כדי להפסיק לסבול? הסיבה לכך היא שכל סבל נובע מחוסר התאמה בין הרצון של האדם למציאות. אם המציאות נתפסת באופן ישיר וללא הגדרה, אין סבל מכיוון שאין התנגדות למציאות עצמה. הסבל מופיע רק כאשר המציאות סותרת את ה
מהות וצורה, הגדרות, הנחות יסוד, מה זה מהות? מה זה צורה? מה זה הגדרה? מה זה הנחת יסוד? מהי הגדרה מדויקת? איך להגדיר במדויק? איך להבין דבר מתוך דבר? איך למצוא את המהות? לכל דבר יש כמה מהויות, מה המהות של השאלה? לוגיקה, חשיבה לוגית
מהות וצורה, הגדרות, הנחות יסוד, מה זה מהות? מה זה צורה? מה זה הגדרה? מה זה הנחת יסוד? מהי הגדרה מדויקת? איך להגדיר במדויק? איך להבין דבר מתוך דבר? איך למצוא את המהות? לכל דבר יש כמה מהויות, מה המהות של השאלה? לוגיקה, חשיבה לוגית
... וצורה, הגדרות, הנחות יסוד, מה זה מהות? מה זה צורה? מה זה הגדרה? מה זה הנחת יסוד? מהי הגדרה מדויקת? איך להגדיר במדויק? איך להבין דבר מתוך דבר? איך למצוא את המהות? לכל דבר יש כמה מהויות, מה המהות של השאלה? לוגיקה, חשיבה לוגית מה ... ומוחשי. לדוגמה, הוא נתן את המקרה של שולחן. שולחן יכול להיות מוגדר כחפץ, כרהיט, כדבר ששמים עליו אוכל או אפילו כדבר שכותבים עליו. לכל אחת מההגדרות הללו יש את המהות שלה, והשולחן יכול להשתייך לכמה קבוצות שונות. המהות של השולחן, אם כך, יכולה להיות תלויה בהקשר שבו אנחנו משתמשים במושג ... אותו. הנחת היסוד היא חלק מהותי מניתוח השאלה, והיא מבוססת על המרכיבים שהשואל מניח מראש כנכונים או קיימים. איך אפשר לתרגל מציאת מהויות והגדרות מדויקות? כדי לתרגל את היכולת לזהות מהויות, אליעד מציע לקחת מושגים יומיומיים ופשוטים ולשאול לגביהם שאלות מפורטות: מה המהות של הדבר הזה? ... להבין ממה מורכבת התחושה הזו, אנחנו חייבים לפרק אותה לחלקיה: מה גרם לה, איפה כואב, מה המאפיינים. כך אפשר להבין באופן עמוק יותר את המצב. מהי הגדרה מדויקת ואיך משתמשים בה? אליעד הסביר שהגדרה מדויקת חייבת לכלול בתוכה את כל המרכיבים הייחודיים של המושג המוגדר. הגדרה טובה היא כזו שלא יכולה להתאים לשום דבר אחר מלבד המושג שהיא מגדירה. הוא הדגים זאת דרך מילון אבן שושן והסביר שאם המילה עיפרון מוגדרת ככלי כתיבה בעל מאפיינים ספציפיים, אז כל מרכיב בהגדרה חייב להיות ייחודי לעיפרון, ולא לחפצים אחרים. לדבריו, ההגדרה המדויקת של דבר היא בעצם רשימת המהויות הייחודיות שלו, ואלו חייבות להיות מובחנות מדברים אחרים דומים, כדי שההגדרה תהיה נכונה ומדויקת. לסיכום, מה הדרך הטובה ביותר להבנת מהויות, צורות והנחות יסוד? הדרך שאליעד מציע היא תרגול מתמיד של פירוק רעיונות ... יסוד, סיבתיות ומהות וצורה, איך למצוא מהות של משהו? איך לפשט משהו? איך לראות משהו בצורה מופשטת? מהי צורה מופשטת? מהי חשיבה מופשטת? האם ההגדרה נכונה? מהי הגדרה נכונה? מהי המהות הנכונה? מהן הנחות היסוד של השאלה? זיהוי הנחות היסוד, זיהוי המהויות, הגדרת מילים, מילון אבן שושן, הגדרה מילונית של מילה, מילים נרדפות, האם ההגדרה מדויקת? איך לתרגל מהות וצורה? איך להבין מהות וצורה? ...
ידיעות - את מה אי אפשר שלא לדעת? את מה הכי חשוב לזכור? את מה אסור לשכוח?
... השולחן. זא שולחן או כל מילה אחרת, היא ביטוי הגדרה של ידיעות אחרות. על הכגדש האדם אינו יודע דבר ולכן אינו יודע מהו. על השולחן האדם יודע ידיעות כלשהן, שהן אלו שמהוות את מהותו של השולחן. ונמשיך להתבונן בעניין. כאשר ... אני מחשבה רצון זמן וכולי, כל הדברים האלו הם הגדרות אחד של השני אך לא יותר מכך. כל הידיעות כולן הן רק תיאורים שונים ובגדים שונים של המציאות. כל צורה שונה של המציאות מתוארת אצל האדם בשם אחרת הגדרה אחרת. תמונה אחת של המציאות נקראת אהבה, תמונה אחרת של המציאות נקראת שנאה. תמונה אחת נקראת שולחן, אחרת נקראת כדור הארץ וכולי. גם האני של האדם היא תמונה. מהו האני? ... ברורה בין הפנימי לחיצוני. גם האני הוא רק הגדרה של ידיעות כלשהן. תובנה: כל הידיעות כולן הן הגדרות של הגדרות אחרות שהן הגדרות של הגדרות אחרות וכולי. שאלה: אז מהו בעצם אותו הדבר שאותו מגדירים כל הדברים? זא מאחר שכל הידיעות כולן הן רק הגדרות, אז מהי המהות שאותה כל הדברים מגדירים? תשובה: את הדבר שאי אפשר שלא צריך ללמוד על קיומו. ישנו דבר אחד, מהות אחת, שכל הדברים שבעולם הם רק צורות שונות שלה, כל ... כולם יש את אותה המהות. כל הדברים הם רק הגדרות של דברים אחרים. וכל הדברים כולם מגדירים דבר אחד ויחיד, שהוא המהות של המציאות. כל מה שישנו הוא רק גוון מסוים של המהות של המציאות. כשם שכל הצבעים הם רק חלקים של ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על האם אלוהים קיים? איפה אלוהים נמצא? מה זה אלוהים? האם יש אלוהים? מה ההגדרה של אלוהים? מי ברא את העולם? הקיום של אלוהים, מציאות הבורא, מציאות השם יתברך, החלל הפנוי, תורת הצמצום, מרחב המקום והזמן, מימד הזמן, המפץ הגדול, היקום
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
שקט נפשי אמיתי - הספר על: הגדרות, איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? כעס ועצבים? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם לחץ? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? דיכאון? איך להשיג איזון נפשי? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם בדידות? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית ועוד...

הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: הגדרות, איך להעריך את עצמך? איך להיגמל מהימורים? איך להאמין בעצמך? איך לא להישחק בעבודה? איך לפתח יכולות חשיבה? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך למצוא זוגיות? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך להצליח בזוגיות? איך לשתול מחשבות? איך לשפר את הזיכרון? איך לפרש חלומות? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך לעשות יותר כסף? איך לנהל את הזמן? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך לחנך ילדים? איך להיות מאושר ושמח? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך למכור מוצר ללקוחות? איך לקבל החלטות? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך להשיג ביטחון עצמי? איך להתמודד עם גירושין? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך ליצור אהבה? איך להצליח בראיון עבודה? איך לשנות תכונות אופי? איך להעביר ביקורת בונה ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? האם יש או אין אלוהים? האם יש משמעות לחיים? האם באמת הכל לטובה? איך להיות מאושר? מי ברא את אלוהים? איך נוצר העולם? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? למה יש רע בעולם? למה העולם קיים? איך נוצר העולם? למה יש רע וסבל בעולם? האם לדומם יש תודעה? בשביל מה לחיות? איך להיות הכי חכם בעולם? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? אולי אנחנו במטריקס? מה המשמעות של החיים? למה לא להתאבד? האם יש אמת מוחלטת? האם יש בחירה חופשית? האם המציאות היא טובה או רעה? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? מה יש מעבר לזמן ולמקום? איך להנות בחיים? האם יש הבדל בין חלום למציאות? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? האם הכל אפשרי? האם אפשר לדעת הכל? מהי תכלית ומשמעות החיים ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר www.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא קאוצינג, ספרים על אימון אישי, אימון אישי למציאת זוגיות בתחום הגדרות - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.2813 שניות - עכשיו 16_07_2025 השעה 06:23:38 - wesi1