אליעד מסביר כי אנשים משתמשים במנגנוני הגנה, כגון הדחקה רגשית, כדי להתמודד עם רגשות קשים. הוא מתאר שהדחקה נוצרת כי האדם מפחד להתמודד עם התחושות השליליות שלו. הוא נותן דוגמאות כמו אדם שלא מודה שכואב לו משהו, כי אם הוא יכיר בכאב הוא ירגיש רע עוד יותר. כך, האדם מעדיף להדחיק ולא לראות את הבעיה. אליעד טוען שההדחקה לא באמת פותרת את הבעיה אלא רק מונעת את ההתמודדות הישירה, ובסופו של דבר משאירה את האדם במצב של סבל מתמשך.
מה הקשר בין הדחקת רגשות למחשבות שליליות על העתיד והעבר?
אליעד מבהיר שיש שלושה דברים שיכולים להפריע לאדם: אירועים מהעבר, מצבים בהווה ודאגות לגבי העתיד. הוא מציע לקחת דף ולכתוב באופן ברור את מה שמפריע כרגע. בדרך כלל, מה שמפריע לאדם בהווה הוא הזיכרון של מה שקרה בעבר או הפחד ממה שיקרה בעתיד. אליעד מסביר שהפתרון הוא לשאול את עצמך: "למה זה מפריע לי?", ולברר לעומק את המקור המדויק של ההפרעה. הוא מדגיש שהדבר היחיד שבאמת חשוב הוא עד כמה האדם רוצה את מה שמתרחש ברגע זה. הוא נותן דוגמה של אדם שנופל מבניין ולא מפחד בגלל שהוא כבר מת, אלא מפחד בגלל העתיד - כי הוא יודע שהוא עומד למות. אם הרגע היה נעצר, הוא כבר לא היה מפחד. אליעד משתמש בדוגמה זו כדי להמחיש עד כמה המחשבות על העתיד הן אלו שמייצרות את הסבל.
מדוע האדם נמנע מלהודות שהוא לא מרוצה ב - 100%?
אליעד מתאר מצב שבו אנשים מפחדים להודות שהם לא מרוצים לחלוטין מהחיים שלהם כי הם חושבים שאין פתרון, ולכן הם מעדיפים לומר שהכל בסדר, למרות שזה לא נכון. הוא נותן דוגמה של אדם שרוצה מיליון שקלים בחודש אך אומר שהוא רוצה רק אלף שקלים, כי הוא מפחד שלא יקבל את המיליון ויתאכזב. לפי אליעד, זו אסטרטגיה של הדחקה, שבה האדם נמנע מלהודות ברצון האמיתי שלו כי הוא חושב שההודאה תגרום לו סבל.
האם נכון להדחיק רגשות כדי לא להרגיש סבל?
אליעד טוען בבירור כי הדחקה אינה פתרון נכון. במקום להדחיק, יש לשים את הדברים בבירור על השולחן ולנסות להבין אותם לעומק. הוא מסביר שהפתרון האמיתי הוא לבדוק למה הדבר באמת מפריע לך. האדם צריך להכיר בכנות מלאה במה שמציק לו, ורק אז יוכל לטפל בזה. אליעד נותן דוגמה על אישה שלא רוצה להודות שיש לה בעיית ראייה, ולכן מסתובבת ברחוב עם הראש מושפל. הוא מדגיש שאם היא הייתה מתמודדת ישירות עם הבעיה ומודה בה, היה אפשר לפרק את הבעיה מבחינה שכלית ולהגיע למצב שבו היא לא תרגיש מוטרדת.
מהי הדרך הנכונה להתמודד עם בעיות רגשיות?
אליעד מסביר שהדרך הנכונה להתמודד עם בעיות רגשיות היא קודם כל להכיר בהן באופן מלא, ברור וישיר. הוא מציין כי האדם חייב לומר את האמת לעצמו, לא משנה כמה היא כואבת. אם האדם מרגיש שהוא לא יודע מה הסיבה לבעיה, הוא צריך לבדוק אם יש דברים נוספים שהוא יכול לדעת בנושא, ולחקור את כל מה שהוא יכול להבין בעצמו על המצב. אליעד מדגים זאת באמצעות מצב שבו אדם מחפש בבית חפץ שהלך לאיבוד, ולכן הוא עובר חדר אחרי חדר, גם אם הוא לא בטוח שהחפץ שם, רק כדי לוודא.
כיצד מנגנוני הגנה מפריעים לאדם להגיע לאושר...
- מהי הדחקה רגשית?
- כיצד להתמודד עם רגשות מודחקים?
- האם נכון להסתיר רגשות?
- מה הקשר בין רגשות לעבר ולעתיד?
- איך מנגנוני הגנה פוגעים באושר?
- מה החשיבות של אמירת האמת לעצמך?