השאלה המרכזית שאליעד כהן מציג בהרצאה זו היא מהו הדבר שהכי כדאי לאדם לרצות. לפי אליעד, השאלה הזו בסיסית והכרחית מכיוון שכל החיים שלנו מבוססים על רצונות שונים, ובכל זאת, רבים מאיתנו לא מבינים את המקור העמוק של הרצון שלהם.
איך אפשר לעשות משהו באמת עבור עצמך?
כאשר אדם שואל איך לעשות משהו עבור עצמו, אליעד מסביר כי בשלב הראשון על האדם להבין באמת מה הוא רוצה. לא מדובר על רצונות שטחיים כמו אכילה או צרכים של הגוף, כי אז הוא עושה עבור הגוף ולא עבור עצמו האמיתי. הרצון של האדם אינו שייך לגוף אלא לתודעה, ולכן אדם צריך קודם להבין מהו הרצון שלו ברמה המהותית ביותר לפני שהוא יכול לעשות משהו באמת עבור עצמו.
אליעד מדגים זאת בכך שאם אדם רעב, הוא חושב שהוא רוצה לאכול, אך בפועל הרצון לאכול שייך לגוף שלו ולא לו עצמו. כדי להבין את עצמו באמת, הוא חייב להפריד בין הרצון הגופני לבין הרצון התודעתי.
מהו השורש של כל הרצונות?
ההסבר העיקרי שאליעד נותן הוא שהשורש של כל הרצונות נמצא בהפרדה שעושה המוח האנושי בין דברים שונים. לפי אליעד, כאשר השכל מבדיל בין דבר לדבר, נוצרת תחושת חיסרון שמובילה לרצון. לכן, הרצון תמיד מבטא חיסרון. אליעד מסביר שהרצון והשכל הם למעשה אותו הדבר בדיוק, רק מזוויות שונות. השכל, שגורם להבחין בין יתרון לחיסרון, הוא בדיוק מה שיוצר את תחושת החיסרון, וכך נוצר הרצון למלא את אותו החיסרון.
מדוע חשוב להבין שהשכל והרצון הם אותו הדבר?
אליעד מדגיש כי ההבנה שהשכל והרצון הם דבר אחד חיונית מאוד. הסיבה היא שכאשר אדם מנסה להפסיק לרצות או לשנות את רצונותיו מבלי להבין את המהות של הרצון עצמו, הוא לא יצליח באמת להשתחרר או להשתנות. על האדם להבין לעומק את החוויה של החיסרון ואת הסיבה שבגללה השכל מפריד ויוצר רצונות. רק כאשר האדם חווה ומבין לעומק את המנגנון הזה, הוא יכול להתחיל לשנות משהו באמת.
מדוע מדיטציה ווימפאסנה הן שיטות שקריות?
אליעד מבקר שיטות כמו מדיטציה ווימפאסנה, מכיוון שהן אינן עוסקות בשורש העמוק של הרצון. לדבריו, המדיטציה מתמקדת בהרגעה ובניהול של מחשבות, אך היא לא מגיעה לשאלה העמוקה והבסיסית יותר - מדוע מלכתחילה יש לאדם מחשבות ורצונות, ומהו המקור האמיתי שלהם.
לדוגמה, אדם יכול לעשות מדיטציה במשך שנים רבות ועדיין לא להבין את עצמו באמת, כי הוא לא שואל את השאלה הנכונה. המדיטציה נותנת פתרון חלקי בלבד ולא מספקת גישה אמיתית לשורש הבעיה.
למה אנשים חכמים לא מבינים את הבסיס הפשוט של עצמם?
אליעד מציין כי אפילו אנשים מאוד חכמים כמו דוקטורים, פילוסופים או מדענים שמבינים היטב נושאים מסובכים כמו אסטרונומיה או פיזיקה, עדיין אינם מצליחים להבין את הדבר הפשוט ביותר: מהיכן באים הרצונות שלהם. הם משקיעים אנרגיה רבה בניסיון להבין דברים מורכבים ויוצאים למסעות של חקר מדעי בחלל, אך אינם משקיעים את אותה האנרגיה כדי להבין את עצמם לעומק.
מהי הדרך הנכונה להבין את הרצונות שלך?
הדרך שאליעד מציע כדי להבין את הרצונות היא לא לנסות לחסל או לבטל את הרצון, אלא קודם כל לנסות ולהבין אותו לעומק. הכוונה היא להתבונן במנגנון שמייצר את הרצונות ולהבין איך השכל יוצר הפרדות וחוסרים שמובילים לרצון. רק אז האדם יוכל להחליט אם הוא באמת רוצה את הרצונות שיש לו או לא, או אולי לבחור ברצון אחר או אפילו להיות חופשי מהם לחלוטין.
אליעד מבהיר כי התהליך אינו בהכרח אמור לגרום לאדם להפסיק לרצות, אלא לתת לו אפשרות לשלוט ולבחור אם הוא רוצה או לא רוצה, מתוך הבנה עמוקה של מה זה רצון באמת ואיך הוא פועל.
- מהו הרצון הטוב ביותר?
- מה מקור הרצונות שלי?
- האם מדיטציה עוזרת להבין את עצמי?
- איך להבין מה אני באמת רוצה?
- האם שכל ורצון זה אותו דבר?
- מדוע יש לי תחושת חיסרון?
- מה לא בסדר בוויפאסנה?