אליעד כהן
ייעוץ עסקי ואישי
בשיטת EIP
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה משמעות ✔רצון חופשי, בחירה חופשית, בחירת הרצון, משמעות החיים, אקראי או סיבתי, חיפוש עצמי, הבנה יוצרת רצון - 2 ✔ האם אנחנו באמת בוחרים את...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






☎️
ייעוץ אישי בכל נושא!
050-3331-331
1:15:43רצון חופשי, בחירה חופשית, בחירת הרצון, משמעות החיים, אקראי או סיבתי, חיפוש עצמי, הבנה יוצרת רצון - 2
האם אנחנו באמת בוחרים את הרצונות שלנו?

אליעד כהן פותח את ההרצאה בדיון על מושג הרצון החופשי, ומתחיל בשאלה המרכזית: האם יש לנו יכולת בחירה חופשית בכל תחומי חיינו, ובפרט, האם יש לנו שליטה על הרצונות שלנו? הוא מציין את הדילמה הפילוסופית הבסיסית: אם אדם בוחר את רצונו, האם הוא עושה זאת עם רצון קודם או ללא רצון? הוא מסביר שאם אדם בוחר מתוך רצון קודם, אז מיד עולה השאלה: מי בחר את הרצון שקדם לרצון הזה? ואם הוא בוחר בלי רצון, הרי שלא ניתן לכנות זאת "בחירה".

אליעד משתמש בדוגמה פשוטה כדי להמחיש את הבעיה: אדם אומר לעצמו שאם באמת הייתה לו בחירה חופשית, אז הוא לא היה בוחר לרצות את מה שהוא כרגע רוצה, אלא משהו אחר שהיה גורם לו להרגיש טוב יותר. אך לפי אליעד, טיעון זה אינו מוכיח שאין בחירה חופשית, כי יכול להיות שהאדם בוחר את הרצון הזה בכל זאת מתוך סיבה כלשהי.

האם יכול להיות מצב שבו אדם יוצר רצון בלי רצון?

כדי להעמיק בהבנת המושג של יצירת רצון, אליעד דן בשאלה כיצד נוצר הרצון הראשון של האדם. הוא מסביר שאם התודעה של האדם יוצרת לעצמה רצון במצב שבו לא היה לה קודם שום רצון, אי אפשר להגדיר את זה כ"בחירה", כי פעולה זו נעשתה ללא רצון. אליעד מעלה אפשרות לוגית שאכן ניתן ליצור משהו ללא רצון, שכן כשאין מנגנון של רצון, גם לא קיימת העדפה לכיוון מסוים, ולכן אין בעיה שמשהו ייווצר בלי רצון.

הוא מתייחס להשוואה בין בני אדם לאלוהים, ומסביר שאלוהים מוגדר כ"הישות הראשונה", שאין משהו שקדם לו ומניע אותו. לכן, במקרה של אלוהים, לא ניתן לומר שמשהו אחר הניע אותו לפעול, אלא הוא יוצר את רצונו הראשון ללא רצון קודם. לעומת זאת, באדם תמיד ניתן לומר שיש משהו שקדם לו ושגרם לו לרצות, ולכן האדם אינו באמת הישות הראשונה.

מה המשמעות של "הישות הראשונה"?

אליעד מסביר לעומק את המושג "הישות הראשונה" או "הכוח הראשון", שהוא אותו דבר שתמיד היה קיים, בלי אפשרות שלא יהיה קיים. כל דבר בעולם הוא אפשרי - יכול להיות קיים או לא קיים - אבל חייב להיות דבר אחד שהוא מחויב המציאות, כלומר, תמיד נמצא שם, ואינו תלוי בזמן, במקום או ברצון. הוא מדגיש כי הדבר המחויב הזה הוא חסר כל הגדרה, הוא אינו זמן, אינו תודעה, אינו רצון או חוסר רצון, אלא פשוט "כלום" או "הדבר ללא הגדרה".

כדי להמחיש רעיון זה, הוא מצטט את רבי נחמן מברסלב שאומר שעל ידי התבודדות והבנת עצמו לעומק, האדם יכול להיכלל בתוך אותו מחויב המציאות ולהפוך לאחד איתו. האדם יגלה שהוא טיפה בתוך הנהר הגדול, ואם יבין באמת את מהות הנהר, הוא יגלה שהוא אחד איתו וכך יחווה שהוא עצמו אלוהים.

האם להקשיב לאינטואיציה ותחושות בטן?

בהמשך ההרצאה, אליעד מתייחס לשאלה מעשית שעולה אצל אנשים רבים: האם להקשיב לתחושות בטן או לאינטואיציה. הוא מציג שתי אפשרויות פילוסופיות בסיסיות:
  • אם כל אירועי המציאות הם אקראיים לחלוטין, אז לתחושות בטן אין שום משמעות, כי הן בעצמן אקראיות ואין סיבה להקשיב להן או לחקור אותן.
  • אם כל אירועי המציאות הם סיבתיים, וכל פרט קטן מתוכנן מראש ויש לו משמעות, אז חייבים לבדוק ולחקור כל אירוע, אפילו את הזניח ביותר, כמו קמטים בספה או גרגיר חול שנפל.
אליעד מחדד שאין הבדל בין אירועים שנתפסים כחשובים לבין אירועים שוליים, שכן אם כל המציאות מנוהלת בסדר מושלם, כל אירוע הוא תוצר של אותו כוח חכם. לכן, או שיש לבדוק כל אירוע ללא יוצא מן הכלל, או שאין צורך לבדוק שום דבר.

הוא גם מעלה אפשרות שלישית לפיה רק חלק מהאירועים הם סיבתיים וחלק אקראיים, אך מבהיר שגם במקרה כזה אי אפשר לדעת מראש אילו אירועים צריך לחקור ואילו לא. לכן, לדבריו, השאלה המהותית איננה האם להקשיב לתחושת הבטן, אלא האם העולם הוא סיבתי או אקראי, כי אם הוא סיבתי - צריך לחקור הכל, ואם הוא אקראי - אין צורך לחקור שום דבר.

מה באמת גורם לאנשים להביא ילדים לעולם?

בהמשך, אליעד עוסק בשאלה "למה אנשים מביאים ילדים לעולם?" הוא מפריך את הטענה הנפוצה שזו החלטה שנעשית "כי הטבע דוחף אותנו". לדבריו, מי שטוען שהטבע מכריח אותו, אינו כנה, כי בפועל אנשים מתכננים ומחליטים אם ומתי להביא ילדים. הסיבה האמיתית לכך שאנשים מביאים ילדים היא פשוטה - זה גורם להם להרגיש טוב יותר. הוא מדגיש שמבחינת האדם, הולדת ילדים אינה שונה מכל פעולה אחרת שאדם עושה כדי להרגיש טוב, כמו למשל הכנת אוכל.

מה הקשר בין הבנת משמעות החיים לבחירה חופשית?

אליעד מסביר שכאשר אדם מגיע להבנה שהוא חלק מהישות הראשונה (אלוהים), הוא רואה שאין לו בחירה כישות נפרדת (כגוף או כאדם נפרד), אך מהצד שהוא אלוהים, יש לו בחירה מוחלטת על הכל. כלומר, השאלה האם יש לאדם בחירה תלויה ברמת ההבנה שלו את עצמו ואת המציאות.

הוא מדגיש כי רבי נחמן אמר שכשאדם מבין באמת את הטבע של המציאות, הבחירה מתבטלת, משום שהאדם מבין שהכל נוצר מאותו כוח ראשון ויחיד. במצב כזה, האדם הופך להיות אותו כוח ראשון, וכך הוא מבין שאין משמעות למונח "בחירה".

סיכום ההרצאה של אליעד כהן

ההרצאה של אליעד כהן עוסקת לעומק במושגים של רצון חופשי, בחירה חופשית, משמעות החיים, ובשאלות של סיבתיות מול אקראיות. הוא מתאר את הפילוסופיה של הכוח הראשון, מסביר לעומק את טבע הרצון, ומציע נקודת מבט ייחודית להבנת העולם והחיים.
האם יש לנו בחירה חופשית בכל תחום בחיינו?

ההרצאה מתחילה בשאלה על הרצון: האם אנחנו בוחרים את רצונותינו, ואם כן, איך אנחנו עושים זאת? אליעד מציין את הקושי בהבנת תהליך הבחירה, כאשר אדם יכול לשאול את עצמו: "אם היה לי רצון חופשי, למה לא הייתי בוחר לרצות משהו אחר?" הוא מסביר כי השאלה הזו לא מוכיחה כלום, מכיוון שאפשר להיות בעל בחירה גם אם אדם בוחר לרצות משהו שהוא לא בהכרח רוצה מבחינה אינסטינקטיבית. בסופו של דבר, הוא מציין את הדילמה המרכזית: אם אני בוחר את הרצון שלי, האם אני בוחר אותו מתוך רצון או ללא רצון?

אליעד מציין את הצורך להבין את המקור של הרצון. השאלה המורכבת היא: מי מחליט על הרצון הראשון שלי? אם אני בוחר את רצוני, האם אני בוחר אותו מתוך רצון קיים או שאני יוצר רצון מתוך מצב שבו אין לי רצון? זוהי שאלה פילוסופית שנוגעת בטבע הבחירה החופשית.

בהמשך השיחה, עולה ההבחנה בין בחירה של בני אדם לבין הפעולות שמיוחסות לאלוהים. אליעד מדבר על כך שאלוהים הוא "הישות הראשונה" ואין מי שמפעיל אותו, והוא יוצר את רצונו מבלי שהייתה לו הכוונה מראש. בניגוד לאדם, שבו יש משהו מעבר לו שמניע אותו, אלוהים הוא מקור הרצון והכוח הראשון.

אחר כך, אליעד מעמיק בשאלה האם כל פעולה בעולם נובעת מרצון חופשי או שמא כל הדברים נגרמים באופן אקראי. הוא מציין את האפשרויות השונות - האם כל אירוע בחיינו הוא תוצאה של סיבה שמנוהלת על ידי כוח עליון, או שמא כל הדברים הם אקראיים ואין להם משמעות אמיתית.

בהמשך השיחה, עולה גם השאלה על תחושות בטן ואינטואיציה - האם להקשיב להם או לא? אליעד מציע שבמקרה שבו כל הדברים בעולם הם סיבתי, אז יש צורך לבחון כל פרט ופרט, גם אם לא מדובר בתחושה חזקה. אולם, אם מדובר בעולם אקראי, אז תחושות אינטואיטיביות אינן בהכרח נכונות.

לבסוף, ההרצאה מתמקדת בהבנת האם האירועים שאנו חווים הם אקראיים או נגרמים מסיבה, ומציעה גישה מעשית לחיים: אם אנחנו מבינים שהמציאות כולה נגרמת מתוך סדר סיבתי, אז כל אירוע יכול להיות בעל משמעות, ויש לנו את הבחירה להעמיק בו.
אז בשלב הראשון אנו אומרים, מסקנה, יש משהו אחר שגורם לנו לרצות, ואז אנו מגלגלים את השאלה עליו. בואי נראה מה הבנת?

אלו דברים שבחיים שלך לא חשבת עליהם.

שאלה: רק עכשיו אני מתחילה.

אליעד: אבל אלו שאלות הגיוניות

שאלה: כן.

אליעד: נגיד אני בוחרת את הרצון שלי, לא משנה למה אני בוחרת, האדם אומר לא יכול להיות שאני בוחר, הרבה אנשים אומרים לא יכול להיות שיש לי בחירה, כי אם הייתה לי בחירה לא הייתי בוחר לרצות את זה, הייתי בוחר לרצות אחרת, אבל זה לא נכון, כי אולי יש לך בחירה ובכל זאת אתה בוחר את זה מסיבה כלשהי, לכן לא מוכיחים דבר דרך שאלה, שאלה זו לא הוכחה לשום דבר, אתה אומר לא יכול להיות שיש לי בחירה, כי הייתי עושה אחרת, זאת לא הוכחה. אולי כן יש לך הוכחה ואתה מסיבה כל שהיא בוחר לרצות להרגיש טוב ורע.

אבל אני אמרתי משהו אחר, אם אני בוחר את הרצון שלי, האם אני בוחר אותו עם רצון או בלי רצון? אם אני בוחר אותו בלי רצון, אז זה לא נקרא שאני בוחרת, מה זה אומר בכלל? אז זה לא נקרא שאני בוחרת.

ואם אני בוחרת אותו עם רצון? אז מה יוצר את הרצון שלי שלפיו אני בוחרת את הרצון?

הרצון הראשון שלך, מי מחליט מה יהיה הרצון הראשון שלך? אם את המחליטה אז את חייבת לבחור אותו לפני שיש לך אותו, כי יש אותי שאין לי רצון ועכשיו אני בוחר שיהיה לי רצון.

למשל אומר שהאדם בוחר את הרצון שלו, למרות שזה לא הגיוני, למה? כי מדוע שאבחר רצון כזה, זאת שאלה אחרת, למה שהאדם יבחר להגיד זה טוב וזה רע? מה ההיגיון? אבל יכול להיות שהוא באמת בוחר את רצונו

שאלה: הוא צריך רצון כדי לבחור.

אליעד: צריך שתהיה תודעה שיש לה רצון ואז היא בוחרת את הרצון, והשאלה הנשאלת היא, שכאשר התודעה בלי רצון בוחרת שיהיה לה רצון האם לתהליך הזה נקרא לו בוחרת או לו?

כי אם היא בחרה בלי רצון, זה לא נקרא שהיא בחרה.

שאלה: זאת אומרת שלא היה לה רצון והיא בחרה אז זאת לא הבחירה שלה.

אליעד: נכון, אבל הדבר הזה נכון רק לגבי האדם ולא לגבי אלוהים. כי עליך אפשר להגיד או קי אם אני ללא רצון יצרתי את הרצון של עצמי, אז זה אומר שלפני זה לא היה לי רצון, אז אי אפשר להגיד שבחרתי.

שאלה: איך אפשר ליצור רצון בלי רצון?

אליעד: עובדה

שאלה: חייב להיות רצון כדי ליצור משהו.

אליעד: אל תניח הנחות

שאלה: למה שיהיה דבר?

אליעד: בלי סיבה, למה לא? אם אין רצון אז מה זה משנה אם זה לפה או לשם, אחרי שיש לך מנגנון של רצון אז אתה שואל מדוע שהוא יעשה משהו בלי רצון. אבל לפני שיש לך מנגנון של רצון, למה שלא יעשה משהו בלי רצון? עכשיו אחרי שאנחנו יודעים שיש רצון, אז אנו שואלים מדוע שיעשה דבר בלי רצון?

שאלה: כל עשייה היא עם רצון.

אליעד: אחרי שיש רצון אז אנו מניחים שישות פועלת כשהיא רוצה, אבל לפני שיש מושג כזה רצון, כשאנחנו אומרים שאין רצון, הכוונה לא שהוא לא רוצה, הכוונה שאין רצון.

שאלה: אבל יש פוטנציאל

אליעד: אם יש פוטנציאל, אז השאלה מי יצר את הפוטנציאל? אז מגיעים לנקודה שהפוטנציאל שיהיה לך רצון נוצר ממצב שבו אפילו אין פוטנציאל. פוטנציאל שיש רצון, פוטנציאל שאין רצון, ומי יצר את החילוק בין יש רצון לאין רצון.

אבל אני רוצה לדבר על נקודה אחרת. עם אלוהים לדוגמה אנחנו הולכים בלוגיקה שונה, אנחנו שואלים את אותה השאלה, איך הוא יצר את רצונו, וכשהוא יצר את רצונו הוא היה במצב בלי רצון, אז אולי הוא לא בחר, אבל אי אפשר להגיד את זה, למה? כי הוא הישות הראשונה. עליך אנחנו מגיעים למסקנה שזה לא את, שיש מישהו אחר שעושה, אבל אלוהים הוא הראשון, הוא היחיד שאי אפשר להגיד שמשהו הפעיל אותו, כי המישהו שהפעיל אותו זה הוא, עליך אפשר להגיד שהרצון נבע ממישהו שהפעיל את הרצון, אבל אלוהים הוא הראשון, ואותו ראשון עושה פעולות שנובעים מרצונו.

כשאנו חוקרים את הרצון, אצלו אנחנו לא יכולים להגיד שהוא פועל ללא בחירה, כי אצלו אי אפשר להגיד שמישהו אחר מפעיל אותו, כי הוא הראשון, האם הבנת את ההבדל?

אצלך יש משהו יותר גדול ממך, מה מפעיל אותך? משהו יותר גדול, אבל אצל אלוהים אין יותר גדול, הוא הראשון. אנחנו אומרים שהוא יצר ללא רצון, הוא יצר את רצונו מבלי שיהיה לו רצון, אבל אי אפשר שכפו את זה עליו, כי הוא זה שיצר, הוא באמת יצר, עליך אפשר לומר שזה לא את יצרת, המציאות יצרה את רצונך. אלוהים הוא הכוח הראשון.

שאלה: מה זה הכוח הראשון?

אליעד: המשהו הראשון, ה X הראשון, החומר הראשון, הסיבה הראשונה, ההוויה הראשונה, הדבר שתמיד קיים.

יש שולחן, הוא יכול להיות קיים ויכול לא להיות קיים, זה נקרא אפשרי המציאות, יש אליעד יכול להיות קיים ויכול להיות לא קיים, אני מדבר כך ויכול לדבר אחרת, כל דבר הוא אפשרי, יכול להיות ויכול לא להיות, אבל יש דבר שהוא מחויב, מה זה אומר מחויב? כל האפשריים האלה הם צורות שונות של משהו שתמיד נמצא שם. יש כאילו משהו שהוא תמיד שם והדברים השונים מתחלפים כל הזמן סביבו. כי משהו חייב להיות.

ואז ישאל השואל מי אמר שמשהו חייב להיות, אולי אין זמן, אין בעיה, אפילו אם אין זמן אז עדיין יש משהו, אז אין זמן, אבל יש אין מקום, יש משהו, אז איך מוצאים את המחויב? את המחויב מוצאים על ידי השלילה, על יש זה שאומרים, המחויב הוא לא זמן, לא מקום, לא רצון, לא אין רצון, לא תודעה, לא אין תודעה, הוא לא זה ולא זה, מה נשאר? דבר ללא שום הגדרה, הוא המחויב, שום דבר, כלום.

רבי נחמן אומר על ידי התבודדות, יושב עם עצמו, ומבין את עצמו, הוא נכלל במחויב המציאות, זה המושג נכלל במחויב המציאות, הוא הופך להיות המחויב, רוצה להפוך להיות אלוהים? תבין מה זה אלוהים. כי את טיפה בתוך הנהר, הסיבה שאת לא חווה את זה, כי את לא מבינה מה זה הנהר, אבל אם את מתחילה להבין מה יש מאחורי הכל? אז את מבינה שאת בכלל אחד איתו, ואז אתה גם חווה את זה. הבנו?

שאלה: ואז היא תבין שיש לה בחירה על הכל.

אליעד: נכון, אז היא תבין שיש לה בחירה על הכל, ואז כשתגידי את המילה אני, תלוי למי תתכווני, אם תתכווני אני הגוף, אז אין לך בחירה, ואם תתכווני אני אלוהים יש לך בחירה, תלוי למי תתכווני. לכן רבי נחמן אמר, לעתיד לבוא אם יהיה לך שכל תתבטל הבחירה, לא תהיה בחירה. למה יש לך בחירה כי אין לך שכל.

שאלה: למה?

אליעד: כי אם היה לך שכל היית רואה שהכל נוצר מאותו כוח, אז איך יש לך בחירה, אתה בורג במערכת, אז איך יש לך בחירה?

מנקודת ההתחלה יש לך בחירה, תלוי מאיפה מסתכלים. כי רבי נחמן אמר, לי יש בחירה, ולכם אין בחירה. מה זה אומר? שאני חי בתודעה שאני בוחר, לכולם יש בחירה השאלה היא באיזה תודעה אתה.

שאלה: או ככול שאתה מבין שאתה הכל או לא כלום, כך יש לך בחירה.

אליעד: לא, אמרת ככול שאתה מבין, אמרת משהו לא במוחלטות, ככול שאתה מבין זה כאילו דרגות, וכאן אין דרגות, או שהבנת שאתה כלום ויש לך בחירה מהצד של הכלום, או שלא הבנת שאתה כלום ואז אין לך בחירה. זה לא ככול שאתה יותר מבין, אין ככול, או שאתה עדיין הדמות הזאת שלך או שאתה הראשון.

שאלה: כשהאדם מבין את אפסותו..

אליעד: למה את אפסותו? למה לא את גדולתו? תקרא לזה בלשון האמת, האנשים חושבים שלהיות כלום זה ביזוי.

שאלה: כלום במובן הטוב.

אליעד: טוב, שאלה.

שאלה: דברנו בעבודה, האם צריך להביא ילדים לעולם.

אליעד: אני בעד, מה אתה חושב?

שאלה: אני שמעתי טיעונים שזה הטבע, וככה הטבע דוחף אותנו, וכך הטבע שומר על עצמו

אליעד: הטיעונים האלה אומרים שבעצם אין לך בחירה, אז למה לשאול אם להביא ילדים, אם יש שאלה פירושו שיש בחירה. תתרכז טוב, אותם אנשים שאומרים שזה הטבע

שאלה: אין להם בחירה.

אליעד: אבל הם שקרנים כי הם לא ממש יודעים שאין להם בחירה, מישהו באמת אומר שהטבע דוחף אותו להביא ילדים? הוא בוחר מתי, אם מי, למה, כמה? אם זה היה לפי הטבע? אתה כל הזמן היית מביא ילדים. זה לא נכון, זה לא הטבע, אתה עדיין שולט, ויש כאלה שבוחרים לא להביא ילדים, אז זה לא נכון שהטבע דוחף אותך.

בפשיטות, למה אנשים מביאים ילדים, למה אנשים אוכלים, למה אנשים עושים פעולות? כי זה גורם להם להרגיש יותר טוב

שאלה: זה מה שאמרתי, שזה נותן תחושה של משמעות.

אליעד: בפשיטות, אדם מביא ילד, האם זה גורם לו להרגיש יותר טוב? כן, לכן הוא מביא ילדים כדי להרגיש יותר טוב.

שאלה: אבל הם אומרים הטבע.

אליעד: תשאל אותו האם יש לו בחירה?

שאלה: אין לו.

אליעד: האם הוא באמת חושב שאין לו?

שאלה: לא.

אליעד: אז גמרנו, אם הוא אומר שאין לו בחירה, אז איך הטבע דוחף אותך? למה ביום כזה, למה בשעה מסוימת, למה בכתובת מסוימת? למשל בבעלי חיים אפשר להגיד שהטבע דוחף אותם והם מתרבים, אבל אצל בני אדם זה לא ככה, עובדתית. למה אנשים מביאים ילדים, הרבה סיבות.

שאלה: יש את הנושא הביולוגי

אליעד: כאן מדובר על בחירה. את למשל יכולה להיות רקדנית, האם את חייבת להיות רקדנית? לא.

שאלה: אנחנו מתנהגים כמו עדר, בגלל שכולם מביאים.

אליעד: אבל אתה בוחר, זה לא ביולוגי.

שאלה: אבל יש את המנגנון הזה.

שאלה: אני רוצה לשאול אותך למה זה חשוב להביא ילד?

שאלה: כי זה כבר לא אני רק הילה, ולא רק מושה, אלא כבר יש לי את הבת שלי שירית, ומיכל.

אליעד: נכון, אמרת את התשובה האמיתית, זה פשוט אגו יותר גדול, זה הכל. אולי גם לצורכי הישרדות, למה פעם הביאו ילדים? לצורך הישרדותי, כי הילד הוא כוח עבודה. בפשטות אפשר להביא ילדים כמו שעושים כל פעולה אחרת, אתה יכול להביא ילדים כמו שאתה מכין שניצל. זה לא שונה. אם אתה רוצה תביא ואם אתה לא רוצה אל תביא.

שאלה: זאת שאלה יותר משמעותית, ילדים זה לכל החיים ושניצל זה נגמר.

אליעד: גם ילד זה נגמר, ולכן יש לך בחירה.

שאלה: אני מבקשת שתחדד את הנושא על אינטואיציה, להקשיב לה או לא להקשיב לה.

אליעד: האם להקשיב לתחושות בטן כן אן לא?

שאלה: שחוזרות על עצמם שוב ושוב, ואחר האדם אומר לעצמו איזה טיפש הייתי שלא הקשבתי להם.

אליעד: או שהייתי טיפש שהקשבתי להם?

שאלה: גם וגם.

שאלה: לא הבנתי מה השאלה.

שאלה: האם להתייחס למה שקורה? למשל כל יום אתה רואה את השכנה, והשאלה היא האם לשים לב לזה?

אליעד: למשל אתה פוגש מישהו ברחוב, האם לבדוק אם זה אומר לך משהו? וכל שכן יש לו משהו בראש שאומר לו אולי יש כאן משהו. למשל אדם רוצה לנסוע לאיזה אירוע ויש לו תאונה. עכשיו יש כאן רק שתי אפשרויות, או שלאירועים יש משמעות או שאין להם משמעות, נכון? או שלחלק יש ולחלק אין, בא נלך מבחינה אובייקטיבית, אם לאירועים אין כל משמעות, אז לא צריך לבדוק שום דבר. למשל אדם מפסיד כסף בבורסה, הוא בודק למה הוא הפסיד? כן, אם אין משמעות למה שתבדוק?

שאלה: אז יש משמעות.

אליעד: אבל הוא לא בודק כל דבר. אם הוא יאבד שקל, האם הוא גם יעשה תחקיר? לא, אולי יש לזה משמעות, למה לא בדקת? השאלה היא אם יש משמעות לכל דבר, או שאין משמעות לשום דבר, או שלחלק יש ולחלק אין.

ברמה הלוגית אפשר להוכיח שזה או שיש או שאין, אבל לא נוכיח עכשיו.

בא נזרום על שלוש האפשרויות, אם אין משמעות מבחינה אובייקטיבית, אם הכל אקראי, אם כל המציאות הזאת זה רצף אקראי? אז אין שום טעם לבדוק. לא רק שאין טעם לבדוק, אלא שאם אתה בודק אתה דופק את עצמך, כי אתה משקר את עצמך, אתה מיחס משמעות לדברים לא משמעותיים. אתה חי במציאות אקראית ומייחס לה פרשנויות שהם מיותרות. עכשיו אם לכל דבר בעולם יש משמעות, ויש איזה כוח שמתכנן כל פרט ופרט ומחליט מה יעמוד ואיפה כל דבר? זה אומר שצריך לבדוק כל דבר, כל דבר, רבי נחמן אומר, צדיק אמיתי בודק הכל, למה לאריה יש מספר מסוים של אצבעות? ולמה הזבוב בצורה כזאת? בודק כל דבר. כל דבר בודק, למה האבן עומדת בצורה כזאת ולא בצורה אחרת? כל דבר ודבר בודק, לא רק בודק אם פרצה רעידת אדמה, הוא בודק כל דבר. הולך ברחוב רואה גרגיר, הוא שואל למה נפל הגרגיר מול העיניים? מה הסיבה?

שאלה: אני מדברת על משהו אחר, כאשר לאדם יש תחושה חזקה בנוגע למשהו ספציפי.

אליעד: אני עונה לך תשובה, התחושה לא מעניינת אף אחד, יש רק שתי אפשרויות או שלאירועים במציאות יש משמעות או אין משמעות. אם לאירועים אין משמעות, האם יש משמעות לתחושה?

שאלה: לא

אליעד: אם כל המציאות הזאת זה רצף אקראי של אירועים שמתרחשים באנדרלמוסיה מוחלטת, האם יש משמעות לתחושה חזקה?

שאלה: לא, כי התחושה היא גם סתם אירוע אקראי.

אליעד: ואם כל אירוע ואירוע בעולם יש לו שכל מתוכנן ומדויק וכו' וכו'? אז לא רק שצריך להקשיב לתחושה צריך תמיד לבדוק. הבנו? עכשיו יכול להיות שלחלק יש סיבה וחלק זה סתם אקראי, אז אנו עונים לשאלה? מה הייתה השאלה, האם להקשיב לתחושה או לא? נגיד שקרה משהו ויש לך תחושת בטן חזקה לבדוק אותו, האפשרות שאומרת שהכל אקראי אז אין כל משמעות לתחושת בטן. האפשרות שאומרת שהכל סיבתי, פירושו של דבר שהכל זה אותה חוכמה, אין משהו אחד יותר חכם מהשני, אם הכל סיבתי והכל מתוכנן, אז לכל דבר יש איזה שכל גדול, זה לא חלק יותר וחלק פחות. מהצד שהכל מתוכנן אז גם אין שום משמעות לתחושה, צריך לבדוק הכל, למעשה כשאת אומרת יש לי תחושה לבדוק, זה אומר שאת מתכוונת שיש למציאות חוכמה, נכון? יש משהו, זה לא סתם, אם נאמר זה לא אקראי, יש כאן שכל, אז אם יש כאן שכל אחד שמחליט את הכל, אז לכל דבר יש שכל וצריך לבדוק הכל, בלי קשר לתחושה.

אלא מה יכול להיות שיש דבר אקראי ויש דבר שיש לו שכל, עכשיו איך נדע? מאוד יכול להיות שיש לך תחושת בטן לבדוק דווקא את האירוע שהוא אקראי, לכן איך נדע האם לבדוק או לא לבדוק? ויכול להיות שמהצד השני הוא מרגיש שהוא לא צריך לבדוק וזה הדבר שהוא הכי צריך לבדוק. אז איך נדע? למעשה אנו מבינים שהשאלה היא לא תחושת הבטן, כי היא לא מעניינת אף אחד. אדם שיש לו אירוע, צריך לשאול את עצמו האם האירוע הזה הוא אירוע סיבתי או אקראי?

אני מדבר כאן על דרך החשיבה, יכול להיות שאי אפשר לגלות ונדפקת לי התשובה, אני מדבר כאן על דרך החשיבה, לכן כל דבר שקורה לאדם, האדם צריך לשאול על הכל, לא רק על הדברים שיש לו תחושת בטן, סתם עבר לידו פרפר, הוא צריך לשאול את עצמו, האם זה סיבתי או לא סיבתי? אם זה סיבתי צריך לבדוק אותו, ואם הוא לא סיבתי אז לא צריך לבדוק אותו, זה לא משנה אם יש תחושה או אין תחושה. הבנת, מה הבנת?

שאלה: הבנתי שאם הכל אקראי, אז גם התחושה החזקה היא אקראית ואין פה שאלה בכלל.

אליעד: וגם אם את בודקת זה אקראי ואם את לא בודקת זה אקראי, בהנחה שזה אקראי.

שאלה: אם לכל דבר יש סיבה, אז התחושה החזקה היא כמו תחושה חלשה ואז צריך לבדוק כל דבר.

אליעד: כל דבר זה כל דבר, למשל יש פה ספה ויש בה קמטים מאחור, לשאול למה יש את הקימוט הזה?

שאלה: זה בלתי אפשרי.

אליעד: האם אמרתי שזה אפשרי? אולי אם תעשה את זה תשתגע, אבל זאת לא השאלה. השאלה היא, אם הכל מתוכנן בחוכמה נפלאה, למשל אם היו כאן מלאכים שמדברים איתך? האם היית מתעניינת בהם? כן, את אומרת ברור, קרה פה אירוע שצריך לחקור אותו אבל גם את הקמט בספה צריך לחקור, כי מי שעשה את הקמט, הביא את המלאכים, מה ההבדל? כי זה בצורה כזאת וזה בצורה אחרת?

שאלה: זה עניין של גירוי חדש. מלאכים אני לא רואה כל רגע.

אליעד: אבל האם פעם אחת התבוננת בקימוטים שיש בספה?

שאלה: לא

אליעד: האם ניסית להבין מה זה אומר?

שאלה: ספות ראיתי הרבה.

אליעד: אם עכשיו היו באים חייזרים, והם לא דוברים למשל אנגלית כמו בסרטים, והם לא דוברים אף שפה, האנשים היו יושבים לחקור, מה זה אומר הדבר הזה? אז למה האנשים לא חוקרים מה הם הקימוטים בספה? הרי אותו כוח שמביא את החייזרים הוא זה שעושה שיהיה פה קימוט בספה.

שאלה: כי הספה הם חושבים שזה אקראי והחייזרים מכוון.

אליעד: אבל זה לא נכון, כי זה אותו כוח אחד, אם עכשיו היו פה חייזרים, אז היינו חוקרים אותם, אבל מי שהביא לכאן את החייזרים זה אותו אחד שעשה קימוטים בספה, זה אותו אחד. הוא עושה פה צורה אחת ופה צורה אחרת, אבל אנו אומרים זאת צורה חכמה וזאת צורה טיפשית. אם הוא חכם אז את הכל הוא עושה חכם, הוא הכל מתכנן, ואם הוא סתם טיפש אז סתם עשה לך פה חייזרים.

אלא מה אתה אומר אולי לפעמים הוא עושה דברים חכמים ולפעמים דברים שלא צריך לחקור אותם, בסדר, אבל צריך לחקור מה היא האמת.

אז תמשיכי מה שאמרנו

שאלה: ואם זה סיבתי, הרי כל הסיבות מאותו הכוח, וצריך לחקור את כל האירועים. כמו שאני רואה ישויות אור וזה מדהים, זה אותו דבר כמו שאני רואה עכשיו טלוויזיה ליד הקיר. עכשיו יתכן שיש דברים שאני כן צריכה לייחס להם משמעות ויש דברים שאולי פחות.

אליעד: יתכן שיש חלק כן וחלק לא, השאלה היא כאשר יש לי תחושה בטן האם היא מכווננת לדברים שצריך לבדוק? אולי תחושת הבטן מקולקלת ולא צריך לבדוק את זה.

שאלה: אז זה אקראי?

אליעד: נכון. ולכן במקום לבדוק מה זה אומר לי, צריך לבדוק האם זה אומר לי, נכון? כשיש לך תחושת בטן חזקה תשאל האם זה אומר לי? אולי זה סיבתי, אם תגיע למסקנה שזה סיבתי אז תשאל מה זה אומר לי? אם תגיע למסקנה שזה אקראי אז זה לא אומר לי כלום.

וכולם דרך אגב טועים בזה, כי כל אחד ואחד יש לו בחיים דברים שהוא בודק ודברים שהוא לא בודק, למשל אדם יוצא לדייט ולא הסכימו, אז לפעמים הוא בודק ולפעמים הוא אומר לא בא לי לבדוק, למשל הולך לראיון עבודה ולא קבלו אותו, אז לפעמים הוא יחקור, מה אמרתי? ולפעמים יגיד לא אכפת לי, כל אדם לפעמים בודק ולפעמים לא בודק, אבל רגע, אם הכל אקראי אז למה אתה בודק? מה אכפת לך? קיבלו או לא קיבלו זה לא עניינך. ואם זה לא אקראי אז כל דבר תבדוק, אולי זה מרמז לך על משהו.
יש ואין רוצה להפוך למה לרצות להרגיש טוב אינסטינקט רעיונות להפסיד כסף עבר העולם העדפה חופש הרצון למה אנשים מביאים ילדים אקראי אקראי או סיבתי אקראיות בחירה בחירה חופשית בחירת הרצון הבנה הרצון הרצון החופשי חופש חופש הרצון חופש רצון חופשית חיים חיפוש חיפוש עצמי מהות החיים מטרת החיים משמעות משמעות החיים משמעותיות סיבתי או אקראי סיבתיות רצון רצון חופשי תכלית החיים
משמעות החיים של אלוהים, איך להרגיש משמעות בחיים? למה אני לא מרגיש משמעות בחיים? למה אני מחפש משמעות בחיים? האם צריך משמעות בחיים? למה צריך משמעות בחיים? האם יש לאלוהים משמעות בחיים? למה אלוהים ברא את העולם? מה המשמעות של העולם בעיני אלוהים? איך לחיות חיים חסרי משמעות? איך למצוא משמעות בחיים? למה האדם מחפש משמעות בחיים? מה היתרון בחוסר משמעות בחיים? ריקנות בחיים, אין לי מטרה בחיים, לא יודע למה אני חי, לא יודע מה אני רוצה מעצמי, רצון אין סוף
משמעות החיים של אלוהים, איך להרגיש משמעות בחיים? למה אני לא מרגיש משמעות בחיים? למה אני מחפש משמעות בחיים? האם צריך משמעות בחיים? למה צריך משמעות בחיים? האם יש לאלוהים משמעות בחיים? למה אלוהים ברא את העולם? מה המשמעות של העולם בעיני אלוהים? איך לחיות חיים חסרי משמעות? איך למצוא משמעות בחיים? למה האדם מחפש משמעות בחיים? מה היתרון בחוסר משמעות בחיים? ריקנות בחיים, אין לי מטרה בחיים, לא יודע למה אני חי, לא יודע מה אני רוצה מעצמי, רצון אין סוף וכאן נסביר מה היתרון שיש בלחיות חיים חסרי משמעות ומה היתרון שיש בלחיות חיים חסרי מטרה. אז ... כלשהו. יחד עם זאת, לפעמים למרות שיש לאדם מטרה שמניעה אותו ממקום למקום ושגורמת לו לעשות פעולות כאלו ואחרות, הרי שלפעמים האדם מאבד משמעות והאדם לא מוצא משמעות בחיים האדם מרגיש חסר משמעות בחיים. והשאלה היא, האם ומה טוב בזה שהאדם לא מוצא משמעות בחיים? וברמת העיקרון, לכאורה זה רע שאין לאדם משמעות לחיים. אבל מצד שני, יש גם יתרון בכך שאין לאדם משמעות בחיים. והוא, כי כאשר יש לאדם משמעות בחיים, אז זה גם מגדיל את הסיכוי לכך, ... ירגיש רע, כאשר המציאות נגד רצונו וכאשר הוא לא מצליח שהמציאות תהיה דווקא כך ולא אחרת. ונחשוב לרגע אחד על אלוהים. האם לאלוהים יש משמעות לחיים של עצמו? או שאלוהים תמיד קיים ואין משמעות לכך שאלוהים עצמו קיים? ונניח שאלוהים מקיים את העולם, מה המשמעות מבחינת אלוהים לכך שהוא ברא את העולם, או מה המשמעות מבחינת אלוהים לכך שהוא מקיים את העולם באופן רציף? האם המשמעות היא שטוב דרכו להיטיב וכולי? האם זאת באמת משמעות החיים של העולם מבחינת אלוהים? האם ... ברא את העולם, הרי שמצד השכל ניתן להבין, שזאת לא באמת סיבה מספיק חזקה. כי אלוהים הוא מעל כל הסיבות והוא לא כפוף לשום סיבה. אז מה משמעות החיים של אלוהים? למה אלוהים עושה דברים? מה הסיבה שאלוהים עושה דברים? אז כן, יש לו מטרות כלשהן, שגורמות לו לעשות דברים. אבל האם יש לאלוהים משמעות בחיים, שגורמת לו לעשות את הדברים? האם אלוהים כפוף למשמעות כלשהי? במילים אחרות, משמעות החיים, היא כאשר יש לאדם בראש שלו, ...
איך למצוא משמעות בחיים? האם אפשרי למצוא משמעות לחיים? למה אני מרגיש חוסר משמעות? למה אין לי מטרה בחיים? למה אין לי משמעות בחיים? מרגיש אבוד בלי משמעות, איך נוצרת ריקנות? איך נוצרת חוסר משמעות? איך נוצרת משמעות בחיים? למה אני מרגיש ריקנות? למה האדם רוצה להרגיש טוב? למה האדם רוצה להיות מאושר? למצוא משמעות בכל דבר, מה המשמעות של העולם הבא? מה זה משנה אם אתה בגן עדן או בגיהנום? מה התכלית של החיים אחרי החיים? למצוא משמעות יחסית, למצוא משמעות מוחלטת
... למצוא משמעות בחיים? האם אפשרי למצוא משמעות לחיים? למה אני מרגיש חוסר משמעות? למה אין לי מטרה בחיים? למה אין לי משמעות בחיים? מרגיש אבוד בלי משמעות, איך נוצרת ריקנות? איך נוצרת חוסר משמעות? איך נוצרת משמעות בחיים? למה אני מרגיש ריקנות? למה האדם רוצה להרגיש טוב? למה האדם רוצה להיות מאושר? למצוא משמעות בכל דבר, מה המשמעות של העולם הבא? מה זה משנה אם אתה בגן עדן או בגיהנום? מה התכלית של החיים אחרי החיים? למצוא משמעות יחסית, למצוא משמעות מוחלטת והפעם נדבר על בן אדם שמרגיש שאין לו מושג מה הוא רוצה מעצמו והוא מרגיש אבוד בלי משמעות כלשהי. והשאלה היא, ממה זה נובע ומה לעשות? ולמה קשה למצוא משמעות בחיים? ואיך למצוא משמעות בחיים? וכולי. ויש בזה המון היבטים והמון עניינים, אבל ברמת העיקרון, צריכים לזכור שאין באמת אפשרות למצוא משמעות אמיתית בחיים. במובן שמצד החיים עצמם, מצד המציאות עצמה, אין באמת אפשרות שהאדם ימצא משמעות אמיתית לחיים שלו. ולמה? כי מצד האמת, מי שיפעיל את המוח שלו, יראה, כי כל דבר מקבל את המשמעות שלו, ממשהו אחר. יש משמעות לכסף, בגלל מה שאפשרי לקנות איתו. יש משמעות ללהיות בריא, בגלל התועלת שזה מביא. יש משמעות ללאכול, בגלל שזה מביא לך תועלת אחרת וכולי. וכל דבר המשמעות שלו, נובעת מדבר אחר. אבל לשום דבר אין משמעות בפני עצמו. למעט דבר אחד ויחיד, והוא הרצון להרגיש טוב. שהאדם רוצה להרגיש טוב, האדם רוצה להיות מאושר, האדם רוצה שיהיה את מה שהוא רוצה, בלי שום סיבה אחרת. וזה כביכול משמעות החיים. אבל מי שיחקור יראה, שגם לזה אין בהכרח משמעות. כי מה זה משנה, אם אתה מרגיש טוב או רע, ומה זה משנה אם אתה מאושר או סובל. ומנקודת המבט הזו, אין באמת איזו משמעות מוחלטת למשהו ספציפי. ובמובן מסוים, להבין שאין משמעות מוחלטת לשום דבר, אולי זאת משמעות החיים, במובן שהיא מאפשרת לאדם למצוא משמעות בכל דבר. כי בחיים כן אפשרי למצוא משמעות יחסית, אבל לא משמעות מוחלטת. כי אפשר להמציא שמשהו מסוים יותר ...
משמעות החיים, מחפש משמעות לחיים, אין משמעות לחיים, יש משמעות לחיים, מהי משמעות החיים, חוסר משמעות, לחפש משמעות
משמעות החיים, מחפש משמעות לחיים, אין משמעות לחיים, יש משמעות לחיים, מהי משמעות החיים, חוסר משמעות, לחפש משמעות
משמעות החיים, מחפש משמעות לחיים, אין משמעות לחיים, יש משמעות לחיים, מהי משמעות החיים, חוסר משמעות , לחפש משמעות מהי משמעות החיים, והאם בכלל יש משמעות? אנשים רבים עסוקים בשאלה מהי משמעות החיים. התשובה שאליעד נותן לשאלה זו בהרצאה היא שהשאלה עצמה בעייתית - היא מניחה מראש שקיימת או לא קיימת משמעות. כדי להבין את התשובה בצורה מלאה, חשוב להבחין בין שתי רמות עיקריות של משמעות שאליעד מציג בהרצאה: משמעות יחסית ומשמעות מוחלטת. מה ההבדל בין משמעות יחסית למשמעות מוחלטת? אליעד מסביר שמשמעות יחסית היא המשמעות שאנחנו מייחסים לדברים לפי המטרות והרצונות האישיים שלנו. למשל, משמעותו של שולחן היא השימוש בו, ואם אני רעב - המשמעות של אוכל היא שהוא עוזר לי לשבוע. זאת משמעות מותנית, שתמיד קיימת ביחס למטרה או רצון ספציפיים. אבל המשמעות היחסית הזו יכולה להשתנות: השולחן יהיה משמעותי כאשר צריך להניח עליו משהו, אבל עשוי להיות חסר משמעות כאשר הוא תופס מקום מיותר. לעומת זאת, משמעות מוחלטת היא משמעות שאינה תלויה בשום רצון או מטרה. אליעד מדגיש שכאשר ... השאיפות, והרצונות, נשארים עם המציאות כפי שהיא, בלי משמעות מוחלטת. כל עוד קיימת מערכת שיקולים, קיימת משמעות יחסית. אך במוחלט, כלומר, ללא שום מערכת שיקולים או אינטרסים, שום דבר לא משמעותי יותר מדבר אחר. אין שום דבר שהוא טוב יותר או רע יותר, נכון יותר או פחות. מה ההבדל בין אדם שמבין שאין משמעות לבין אדם שרק חושב כך? אליעד מתאר שני סוגי אנשים ...
למצוא משמעות לחיים, חיפוש משמעות לחיים, למצוא מטרה בחיים, האם יש משמעות לחיים? משמעות יחסית, משמעות מוחלטת, מהי מטרת החיים? לחפש משמעות בחיים, תכלית החיים
למצוא משמעות לחיים, חיפוש משמעות לחיים, למצוא מטרה בחיים, האם יש משמעות לחיים? משמעות יחסית, משמעות מוחלטת, מהי מטרת החיים? לחפש משמעות בחיים, תכלית החיים
... משמעות לחיים, חיפוש משמעות לחיים, למצוא מטרה בחיים, האם יש משמעות לחיים? משמעות יחסית, משמעות מוחלטת, מהי מטרת החיים? לחפש משמעות בחיים, תכלית החיים מה זה אומר באמת לחפש משמעות לחיים? כדי להבין מהי משמעות החיים, אליעד כהן מציע קודם כל להגדיר מהי משמעות באופן אישי עבור האדם המחפש אותה. רבים מחפשים משמעות בחיים, אבל מעולם לא הגדירו לעצמם למה בדיוק הם מתכוונים כשהם אומרים משמעות. האם הם מחפשים מטרה, סיבה או תכלית? כדי שיהיה אפשר לדון בשאלה זו באופן ברור, אליעד מדגיש שכל אחד חייב להגדיר תחילה לעצמו מהי משמעות החיים עבורו, אחרת לא יהיה ניתן להמשיך ולהתקדם. מה ההבדל בין משמעות יחסית למשמעות מוחלטת? אליעד מסביר שיש שני סוגים עיקריים של משמעות: משמעות יחסית ומשמעות מוחלטת. משמעות מוחלטת היא משמעות שלגמרי פותרת את השאלה מהי מטרת החיים. זו משמעות שאינה ניתנת לערעור, משמעות שכל שאלות המה יצא לי מזה? נעלמות לחלוטין. אדם שמוצא משמעות מוחלטת לא שואל עוד שאלות, אינו מתלבט, ואינו זקוק להוכחות נוספות. זו משמעות שנתפסת כנכונה ואבסולוטית, משהו שאתה לא מפקפק בו יותר לעולם. לעומת זאת, משמעות יחסית היא משמעות שניתן לשאול עליה שאלות, אפשר לערער עליה ולראות בה חסרונות. היא תלויה בהקשר, במצב רוח, ברצון אישי שמשתנה, ובכלל בתנאים מסוימים. לדוגמה, משמעות יחסית יכולה להיות לשמור על כדור הארץ, להציל בעלי חיים, להיות דתי, להתעשר או להיות נאהב. לכל משמעות יחסית יש יתרונות אך תמיד יהיו בה ספקות וחסרונות. מדוע קשה להשיג משמעות מוחלטת לחיים? אליעד כהן מסביר שאם נחפש משמעות מוחלטת שהיא אבסולוטית לגמרי, יהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי ... מה יוצא לי מזה?. גם אם יציעו לאדם מטרה רוחנית או דתית כמו לשמור מצוות כדי להגיע לגן עדן, עדיין אפשר לשאול: מה יצא לי מזה שאגיע לגן עדן? כל משמעות המוצגת בדרך זו היא למעשה משמעות יחסית במסווה, משום שתמיד ניתן להמשיך לשאול שאלות עליה. מה ...
משמעות החיים, האם יש לחיים משמעות? משמעות החיים על פי אליעד כהן, האם אליעד כהן יגרום לך לאבד את משמעות החיים? אחדות שקרית, איבדתי משמעות לחיים, האם כדאי שתהיה לך משמעות בחיים? איך לראות את החיים כמשחק? מהות החיים
משמעות החיים, האם יש לחיים משמעות? משמעות החיים על פי אליעד כהן, האם אליעד כהן יגרום לך לאבד את משמעות החיים? אחדות שקרית, איבדתי משמעות לחיים, האם כדאי שתהיה לך משמעות בחיים? איך לראות את החיים כמשחק? מהות החיים
משמעות החיים, האם יש לחיים משמעות? משמעות החיים על פי אליעד כהן, האם אליעד כהן יגרום לך לאבד את משמעות החיים? אחדות שקרית, איבדתי משמעות לחיים, האם כדאי שתהיה לך משמעות בחיים? איך לראות את החיים כמשחק? מהות החיים האם התוכן של אליעד כהן גורם לאיבוד משמעות בחיים? אליעד כהן שואל, האם מה שהוא מלמד גורם לאנשים לאבד את המשמעות לחיים שלהם? והתשובה שלו מורכבת: גם כן וגם לא. הוא מסביר את התהליך שבו אדם עלול לאבד משמעות לחיים בעקבות הלימוד שלו, ובמקביל גם כיצד אותו אדם יכול למצוא או ליצור משמעות חדשה וטובה יותר. מה המשמעות של משמעות בחיים לפי אליעד כהן? אליעד מסביר שמשמעות החיים היא התחושה של האדם שיש ערך או חשיבות למה שקורה לו. אדם שטוב לו בחיים בדרך כלל מרגיש שיש לחייו משמעות חיובית. אדם שרע לו, עדיין מרגיש משמעות לחיים, אך משמעות שלילית. אדם שאין לו שום משמעות לחיים לא יכול לסבול, כי בשבילו הכל חסר ערך, אבל גם לא יכול ליהנות, כי שום דבר לא משנה לו. כלומר, היעדר משמעות מוחלטת לחיים מונעת גם סבל וגם הנאה. האם זה טוב שאין משמעות לחיים? אליעד טוען שיש יתרון במצב של חוסר משמעות: אם לאדם רע, הוא יכול להתחבר למצב שבו הוא תופס את החיים כחסרי משמעות לחלוטין, וכך הוא לא יסבול יותר. מצד שני, אדם שיקבל בצורה שגויה את הרעיון שהחיים חסרי משמעות עלול להרגיש רע מאוד ולאבד את הטעם לחיים בצורה שלילית. איך יכול אדם לאבד משמעות בחיים בעקבות הבנה לא נכונה? אליעד מזהיר שמי שיאמין לדבריו בצורה עיוורת, מתוך אמונה או הערצה אליו, ויבין שהחיים באמת חסרי משמעות באופן גורף ושזה באמת לא משנה אם הוא מרגיש טוב או רע, עלול לגרום לעצמו לנזק נפשי ולמצב קשה של חוסר אכפתיות טוטאלי. אליעד מבהיר שאדם כזה נמצא בדרך לגיהינום, מפני שהוא יאבד משמעות בצורה שלילית ויקלע למצבים קשים נפשית. אדם זה, בתחילת הדרך, אולי אפילו ירגיש טוב יותר, כי הוא חושב שהפסיק לסבול, אבל לטווח ארוך חייו ייהרסו. איך ניתן להבין נכון את הרעיון של החיים חסרי משמעות? אליעד מסביר שכדי להפיק תועלת מדבריו, אסור לאדם להאמין לו בצורה עיוורת. הוא מדגיש שעל האדם לקחת את הרעיונות שהוא מציג ולחקור אותם בעצמו, לבדוק באמת האם זה משנה להרגיש טוב ... של אליעד היא שאנשים יפעילו את השכל שלהם, לא שיאמינו לו מתוך הערצה. מה התועלת באיבוד משמעות חיובי? כשאדם חוקר בעצמו ומגיע למסקנה שהוא לא חייב להרגיש טוב או רע, הוא מאבד משמעות בצורה חיובית. כלומר, הוא מפסיק להרגיש שהוא חייב להרגיש טוב, ומפסיק להיות משועבד לצורך הזה. הוא מגיע למצב של חופש בחירה אמיתי, בו הוא יכול להחליט מתי הוא רוצה משמעות ומתי לא. אם רע לו, הוא יכול לבחור לראות את החיים כחסרי משמעות ולא לסבול. אם הוא רוצה להרגיש משמעות, הוא יכול ליצור אותה לעצמו לפי רצונו. כיצד ניתן להפוך את החיים למשחק? אליעד מתאר מצב אידאלי בו האדם הופך את החיים למשחק שהוא שולט בו. כאשר האדם מבין לעומק שהוא לא חייב ...
משמעות החיים, תכלית החיים, סיבת החיים, למה המציאות קיימת? אין מלך בלא עם, בריאת העולם, האם יש משמעות לחיים? יש משמעות לחיים, אין משמעות לחיים, אושר בחיים, רוצה להיות מאושר
משמעות החיים, תכלית החיים, סיבת החיים, למה המציאות קיימת? אין מלך בלא עם, בריאת העולם, האם יש משמעות לחיים? יש משמעות לחיים, אין משמעות לחיים, אושר בחיים, רוצה להיות מאושר
משמעות החיים, תכלית החיים, סיבת החיים, למה המציאות קיימת? אין מלך בלא עם, בריאת העולם, האם יש משמעות לחיים? יש משמעות לחיים, אין משמעות לחיים, אושר בחיים, רוצה להיות מאושר מהי משמעות החיים ואיך ניתן להתמודד עם השאלה הזו? השיחה עוסקת בשאלה המרכזית של משמעות החיים, אם יש להן תכלית או אם החיים חסרי משמעות, ומציעה נקודות מבט שונות על נושא זה. אליעד כהן עוסק בשאלה אם יש או אין משמעות לחיים, ומנתח את התפיסות השונות של בני אדם בעניין. האם יש משמעות או שאין משמעות לחיים? בתחילת השיחה, אליעד מתמודד עם התפיסה שנראה כי אנשים לא יכולים להימנע מלחפש משמעות לכל דבר. הוא מציין כי לעיתים, כשאדם נתקל במציאות שאין בה משמעות, הוא ממציא לעצמו תכלית או סיבה כדי לא להתמודד עם הריקנות הזו. לדוגמה, יש אנשים שמסבירים את קיומם בכך שהם נמצאים כאן כדי להציל את העולם או שיש להם שליחות אלוהית, ... סיבות שמעניקות להם תחושת ערך. האם אליעד עצמו מאמין שאין משמעות לחיים? שאלה זו עולה בעקבות העובדה שאליעד מלמד אנשים איך למצוא תשובות לשאלות כאלה, ואם אין משמעות - למה הוא עוסק בכך? אליעד מציין כי לא אמר מעולם שאין משמעות לחיים, אלא שהאנשים פשוט פוחדים להתמודד עם האפשרות הזו, ולכן הם ממציאים תירוצים שונים ומפנים את עצמם למקום של בריחה מהמציאות. האם אדם חייב משמעות כדי לפעול? אליעד מציין כי לרוב, אנשים מתחילים לחפש משמעות כאשר הם סובלים או מרגישים רע. אם הכל היה טוב להם, הם לא היו מוטרדים מהשאלה האם יש או אין סיבה לחיים. רק כאשר הם חווים סבל, הם שואלים את עצמם למה אני סובל? ... הכאב הזה. האם ניתן לבחור כיצד לראות את המציאות - עם או בלי משמעות? אליעד טוען כי כל אדם יכול לבחור כיצד לראות את המציאות. הוא יכול להרגיש שכל דבר חסר משמעות או שמה שהוא עושה הוא בעל משמעות. הדרך להבין את משמעות החיים היא לשאול את עצמך מהי בעצם משמעות, ובסופו של דבר להבין כי הכל גם משמעותי וגם חסר משמעות, ואז ניתן לבחור כיצד להסתכל על כל דבר. איך שוכחים את האמת כדי לחיות חיים משמעותיים? ההבנה העמוקה היא כי האדם, למעשה, הוא אלוהים שמצמצם את עצמו כדי לחוות את העולם בצורה מציאותית. כדי שהחוויה תהיה אותנטית, עליו לשכוח את זה שהוא בוחר לשכוח. כל ... לכך שהאדם גם יכול להיזכר בכך שהוא בעצם בוחר איך לחוות את המשמעות של חייו. כיצד ניתן לשלוט בתפיסת המציאות? כדי לשלוט בתפיסת המשמעות של החיים , על האדם להבין את המושג משמעות באופן עמוק. בסופו של דבר, הוא מגלה כי הכל גם משמעותי וגם חסר משמעות, ובכך הוא יכול לבחור איך להסתכל על המציאות - לראות בה הכל
מהי משמעות החיים של החילוניים? מהי משמעות החיים של הדתיים? האם יש משמעות חיים חילונית או משמעות חיים דתית? האם לדתיים יש יותר משמעות בחיים? האם באמת יש משמעות לחיים? איך להתמודד עם ריקנות וחוסר משמעות מוחלטת בחיים?
מהי משמעות החיים של החילוניים? מהי משמעות החיים של הדתיים? האם יש משמעות חיים חילונית או משמעות חיים דתית? האם לדתיים יש יותר משמעות בחיים? האם באמת יש משמעות לחיים? איך להתמודד עם ריקנות וחוסר משמעות מוחלטת בחיים?
... משמעות החיים של החילוניים? מהי משמעות החיים של הדתיים? האם יש משמעות חיים חילונית או משמעות חיים דתית? האם לדתיים יש יותר משמעות בחיים? האם באמת יש משמעות לחיים? איך להתמודד עם ריקנות וחוסר משמעות מוחלטת בחיים? מהי משמעות החיים אצל דתיים וחילוניים? אליעד כהן דן בשאלה מהי משמעות החיים עבור אנשים חילוניים לעומת אנשים דתיים, והאם בכלל קיימת משמעות מוחלטת או שהמשמעות תמיד יחסית. תחילה, הוא מסביר כי עבור אדם דתי, לכאורה, החיים יותר פשוטים משום שיש מסגרת ברורה: האדם יודע מדוע הוא חי, מה מטרת קיומו (לקיים מצוות), ומה היעד שלו (להגיע לעולם הבא). לכאורה, האדם הדתי נמצא במצב של יתרון, מכיוון שלפי ההנחה המקובלת, אמונה באלוהים מעניקה משמעות מוחלטת לחיים. עם זאת, אליעד מפריך את ההנחה הזו ומבהיר שגם אצל אדם דתי, המשמעות אינה מוחלטת. הוא מדגים שגם אדם דתי לא באמת יודע מדוע חשוב להגיע לעולם הבא, ולמי בכלל אכפת שהוא יקיים מצוות. האדם הדתי מאמין בסיפור שהוא אימץ לעצמו, אך המשמעות שהוא מקבל אינה בהכרח מוחלטת אלא פשוט נתפסת ככזאת עבורו. האם אמונה באלוהים פותרת את בעיית המשמעות? כדי להסביר את הרעיון, אליעד כהן משתמש בדוגמה של אדם המאמין שאלוהים אוהב אותו בכל מצב. הוא מציין שהאמונה שאלוהים אוהב אותך ... אוהב אותו או שישו אוהב אותו, או אפילו שבת זוגו אוהבת אותו, אך כל אלה הם סיפורים בלבד ואינם מספקים פתרון אמיתי למצוקה הקיומית. האם לאדם חילוני יש פחות משמעות בחיים? אליעד כהן מסביר שבמובנים מסוימים, לאדם חילוני קשה יותר, משום שאין לו מערכת ברורה שמגדירה עבורו מהי משמעות החיים. האדם החילוני עומד בפני מציאות שבה כל משמעות היא יחסית ולא מוחלטת. עם זאת, אליעד מציין שגם לדתיים החיים אינם פשוטים. אדם דתי עלול למצוא את עצמו נרדף על ידי ספקות כמו ... הדתית לא בהכרח מקלה עליו את ההתמודדות. האם אמונה בחיים לאחר המוות באמת עוזרת? אליעד כהן מתייחס גם לרעיון האמונה בחיים לאחר המוות כדוגמה נוספת לחיפוש אחרי משמעות מוחלטת. הוא שואל האם האמונה הזו באמת מסייעת לאדם, או שמדובר בסוג של נחמה מדומה. הוא מדגים זאת בכך שאדם שמאמין שאשתו נאמנה לו יכול להיות מאושר יותר, אך ייתכן שהוא טועה. כלומר, האמונה בחיים לאחר המוות יכולה להרגיע, אבל אין לה תוקף אמיתי או פתרון מוחלט. איך להתמודד עם חוסר משמעות מוחלט בחיים? אליעד מציע פתרון פרקטי לבעיה זו. לדעתו, הבעיה האמיתית איננה חוסר המשמעות, אלא העובדה שהאדם מחפש משמעות מוחלטת. הוא נותן דוגמה של אדם בחדר שיש בו שני כיסאות, אך הוא לא יודע על איזה כיסא לשבת. האדם הזה מוטרד מכך שהוא צריך לבחור בין ... כלשהו. במילים אחרות, אליעד מציע לא לתקוף את השאלה מה לעשות? אלא לתקוף את השאלה האם באמת רע לי, האם באמת חסר לי משהו?. מהו פתרון אמיתי לבעיית החיפוש אחר משמעות? אליעד מדגיש את הנקודה שהפתרון האמיתי הוא להפסיק לחפש פתרון מוחלט לבעיה יחסית. הוא נותן דוגמה לאדם שרוצה כסף ומנסה כל הזמן ... את חייו, אך לא מתוך תחושת חוסר או סבל, אלא מתוך הבנה שאינו באמת חסר דבר. האם באמת אפשר לפתור את בעיית הריקנות בחיים? אליעד מסכם בכך שהאמת היא שאין באמת משמעות מוחלטת לחיים. כל ניסיון למצוא תשובה מוחלטת נועד לכישלון, בין אם האדם דתי ובין אם הוא חילוני. לדעתו, הפתרון היחיד הוא להפסיק לחפש פתרון מוחלט ולראות שכל הבעיות נוצרות רק מהחיפוש עצמו. האדם יכול להשתחרר מהריקנות לא על ידי מציאת משמעות חדשה אלא על ידי זיהוי שאין לו באמת בעיה. מהי משמעות החיים של חילוניים? איך להתמודד עם ריקנות בחיים? האם לדתיים יש יותר משמעות בחיים? האם אמונה באלוהים מספקת משמעות לחיים? איך להפסיק לחפש משמעות מוחלטת? האם יש משמעות מוחלטת לחיים? איך להתמודד עם זה שבחיים יש רק
התאבדות, משמעות החיים, חיפוש משמעות לחיים, למצוא משמעות, להתאבד, חוסר משמעות מוחלט, משמעות החיים
התאבדות, משמעות החיים, חיפוש משמעות לחיים, למצוא משמעות, להתאבד, חוסר משמעות מוחלט, משמעות החיים
... משמעות החיים, חיפוש משמעות לחיים, למצוא משמעות, להתאבד, חוסר משמעות מוחלט, משמעות החיים למה אנשים מתמודדים עם הקונפליקט של משמעות החיים? הנושא המרכזי שאליעד דן בו הוא הקונפליקט המורכב שאנשים רבים חווים בנוגע למשמעות החיים: מצד אחד הם חווים שאין שום משמעות אמיתית ומוחלטת לחיים, ומצד שני הם עדיין מחפשים משמעות כלשהי כדי להצדיק את הקיום שלהם ולהימנע מהתאבדות. אליעד מתאר מצב שבו אדם מודע לחוסר המשמעות של הקיום, ועדיין נאחז ברצון להמשיך לחיות, אפילו אם הוא לא בטוח מדוע ... בשום דבר שהוא עושה, אבל עדיין לא מסוגל לשחרר לחלוטין את הרצון לעשות משהו או להיאחז במשהו. מה גורם לאדם להמשיך לחיות למרות חוסר המשמעות? אליעד מסביר שהסיבה שאנשים ממשיכים לחיות למרות החוויה של חוסר משמעות מוחלט היא משום שיש בתוכם מנגנון פנימי מסוים שמונע מהם לוותר לגמרי על המשמעות. הוא מדגיש כי כל עוד האדם חושב שהמוות הוא פתרון, הוא למעשה עדיין נותן משמעות כלשהי לחיים, כי הוא מניח שהמוות יהיה עדיף או טוב יותר מאשר החיים. לפי אליעד, האדם לא באמת נמצא במצב של חוסר משמעות מוחלט, כי אם אכן היה שם, גם לא היה אכפת לו מהמוות או מהסבל. האם באמת קיים חוסר משמעות מוחלט? אליעד מסביר בצורה מפורטת, שכאשר אדם חושב שאין משמעות, הוא עדיין נמצא במצב של חיפוש סמוי אחר משמעות. כלומר, הוא עדיין נאחז ברצון למצוא משמעות, ולכן סובל מהתחושה של חוסר משמעות. אדם שבאמת מגיע להבנה מוחלטת שהכל חסר משמעות באופן אבסולוטי לא ירגיש רע, כיוון שגם תחושת הרע והסבל נובעות מהמשמעות שהאדם מעניק לדברים. במצב כזה, לא תהיה התנגדות או סבל, כי שום דבר לא משנה באמת. איך נוצרת משמעות מתוך חוסר משמעות מוחלט? אליעד מציע שהפתרון לקונפליקט הוא לא בהכרח להיפטר מחוסר המשמעות או מהחיפוש אחר משמעות, אלא להגיע למצב שבו האדם מבין באמת ובתמים שאין שום משמעות לקיום, מתוך קבלה מוחלטת של חוסר המשמעות. כשאדם מבין לחלוטין שכל משמעות שהוא ממציא או מוצא היא בעצם חסרת משמעות מצד עצמה, אז מתוך הבחירה החופשית והמודעות הזו הוא יכול ליצור
משמעות בחיים, מרגיש שהחיים חסרי משמעות, מה המטרה בחיים? למה לחיות? לא מוצא משמעות בחיים, אין לי משמעות בחיים, אין לי מטרות, מוטיבציית יתר, איך נוצרת הפרעה נפשית? איך נוצרת מחשבה טורדנית? איך נוצרת הזיה? אחדות שקרית, כלום לא משנה
משמעות בחיים, מרגיש שהחיים חסרי משמעות, מה המטרה בחיים? למה לחיות? לא מוצא משמעות בחיים, אין לי משמעות בחיים, אין לי מטרות, מוטיבציית יתר, איך נוצרת הפרעה נפשית? איך נוצרת מחשבה טורדנית? איך נוצרת הזיה? אחדות שקרית, כלום לא משנה
משמעות בחיים, מרגיש שהחיים חסרי משמעות, מה המטרה בחיים? למה לחיות? לא מוצא משמעות בחיים, אין לי משמעות בחיים, אין לי מטרות, מוטיבציית יתר, איך נוצרת הפרעה נפשית? איך נוצרת מחשבה טורדנית? איך נוצרת הזיה? אחדות שקרית, כלום לא משנה מה המשמעות של החיים? כיצד להתמודד עם תחושת חוסר משמעות? כאשר אדם חווה את התחושה של חוסר משמעות בחיים, הוא לעיתים מגיע למצב של דיכאון, חוסר מוטיבציה ותחושת ריקנות. מחשבה כזו נובעת לעיתים מתוך פחדים פנימיים, חששות מכישלון או ... פחד מכישלון, שמוביל לתחושת חוסר ערך ומחסור במטרות ברורות. האם לחיים יש משמעות? ההבנה המרכזית שצריך לאמץ היא שהשאלה אם לחיים יש משמעות או אין להם משמעות היא שאלה רבת פנים. אליעד כהן מציין כי אין תשובה חד - משמעית לשאלה הזו, מכיוון שלחיים יש ויכול להיות בהן משמעות בכל רגע נתון, אבל גם אין בהן בהכרח משמעות אם אנו בוחרים שלא להעניק להן כזו. כאשר אדם נאחז במחשבה שלחיים יש משמעות מוחלטת, הוא ירגיש את הלחץ להצליח ולהשיג מטרות, והפחד מכישלון יוביל אותו לתחושת חרדה, דיכאון, ולעיתים אף לפיתוח מחשבות טורדניות. מצד שני, אם אדם מאמין שלחיים אין שום משמעות, הוא עלול ליפול לתוך דיכאון, חוסר מוטיבציה, ריקנות, ולפעמים אף לפתח הזיות או מחשבות מופרעות. כיצד נוצרת תחושת חוסר משמעות? תחושת חוסר משמעות נובעת לעיתים מתוך ניסיון לברוח מלחץ פנימי שמגיע מהמחשבה שצריך להצליח או לעמוד בציפיות החברתיות והאישיות. לדוגמה, אדם עשוי לפחד ... רומנטי, מתוך חשש לדחייה, ואז הוא מוצא את עצמו משכנע את עצמו שלחיים אין משמעות, ולכן גם לא כואב להיתקל בכישלון. במצב כזה, האדם מתחמק מהכאב הפוטנציאלי של אכזבה או דחייה על ידי יצירת תודעה ששוללת את החשיבות של כל פעולה ומטרה. איזון בין משמעות לחוסר משמעות הדרך להתמודד עם תחושת חוסר משמעות היא למצוא את האיזון הנכון בין האמונה בחשיבות של החיים לבין ההבנה שלחיים אינם בהכרח בעלי משמעות מוחלטת. אדם יכול לבחור לראות את החיים כמשחק - לא מאוד חשובים, אך גם לא חסרי ערך. הכרה בעובדה שמציאות החיים גמישה ונתונה לבחירה ... חופשית, ולא מתוך תחושת חובה או דאגה לשלמות מוחלטת. החיים יכולים להיות משמעותיים רגעית, דרך פעולות קטנות כמו פיתוח תחביבים, בילוי עם חברים, או העשרה עצמית. מהם מנגנוני ההגנה המובילים לתחושת חוסר משמעות? המחשבות המובילות לתחושת חוסר משמעות לעיתים נובעות ממנגנוני הגנה, שמטרתן להימנע מלהתמודד עם פחדים פנימיים כמו פחד מכישלון או דחייה. כאשר אדם מתמודד עם דרישות גבוהות ... להישגים מוחלטים, הוא עשוי להימנע מהכאב של האכזבה על ידי קבלת מחשבת חוסר משמעות. אליעד כהן מסביר את הדינמיקה הזו ומציע ששימוש במנגנוני הגנה הוא לרוב הימנעות ממציאות קשה, ובחלק מהמקרים אף הימנעות מעצמית. איך להתמודד עם תחושת חוסר משמעות? - על האדם להבין שהמחשבות הללו עשויות לנבוע מתוך פחד. הוא יכול לשאול את עצמו האם באמת אין משמעות לחיים, או שמא הוא פשוט פוחד מהכישלון. - חשוב למצוא את נקודת האיזון בין לקחת את החיים יותר מדי ברצינות לבין להתעלם מחשיבותם ... פעולות קטנות כמו תחביבים, קריאת ספרים או יצירת קשרים חברתיים יכולים ליצור משמעות בחיים. - אם אדם מגלה תחושת ריקנות או מחשבות טורדניות, כדאי לו להבין שמדובר בתוצאה של חוסר איזון פנימי. מסקנה: כיצד למצוא את המשמעות בחיים? המפתח לחיים מספקים יותר הוא היכולת להסתכל עליהם מנקודת מבט מאוזנת. אין צורך להאמין שלחיים יש משמעות מוחלטת, אך גם אין מקום להימנע לחלוטין מלתת להם ערך. כל אדם יכול לבחור את מידת ה
משמעות החיים לילדים, איך לענות לשאלה, מהי משמעות החיים, מטרת החיים, למצוא משמעות בחיים, חיים עם משמעות, למצוא את משמעות החיים
משמעות החיים לילדים, איך לענות לשאלה, מהי משמעות החיים, מטרת החיים, למצוא משמעות בחיים, חיים עם משמעות, למצוא את משמעות החיים
משמעות החיים לילדים, איך לענות לשאלה, מהי משמעות החיים, מטרת החיים, למצוא משמעות בחיים, חיים עם משמעות, למצוא את משמעות החיים איך לענות לילדים ששואלים מהי משמעות החיים? כשילד שואל מהי משמעות החיים?, או מהי מטרת החיים, אליעד כהן מסביר שיש לתת תשובה פשוטה וישירה: משמעות החיים היא למלא את רצונותיך, כלומר, למלא את החסרונות שלך. למה הכוונה במילוי החסרונות? לכל אדם יש רצונות שהם ביטוי לחסרונות פנימיים - דברים שהוא ... כל רצון אחר. מילוי הרצונות האלה הוא מה שמעניק לחיים משמעות, כי זה הופך את האדם לשלם, מסופק ומאושר. לדוגמה, אם ילד שואל מה משמעות החיים?, אפשר לענות לו שהמשמעות היא לעשות דברים שגורמים לו להרגיש טוב, כי בעצם כל אדם רוצה להרגיש טוב. אבל כאן מגיע הסבר נוסף ועמוק יותר - המשמעות אינה רק מילוי הרצונות עצמם, אלא להגיע למצב שבו אינך חווה חסרונות כלל. איך מגיעים למצב כזה? לא רק על ידי המרדף אחרי מילוי הרצונות, אלא על ידי שינוי היחס ... היא נשמעת רוחנית מדי או רחוקה מהמציאות. אנשים מחפשים משמעות חיצונית לחיים - מטרה חיצונית או מטרה עליונה. מדוע אנשים עושים זאת? מפני שלא טוב להם עם מה שיש להם, והם מרגישים צורך במשהו נוסף כדי להיות מאושרים. אך לפי ההסבר של אליעד, המשמעות האמיתית של החיים היא פנימית לחלוטין ולא תלויה בשום דבר חיצוני. מה עושים כשילד רוצה משמעות חיצונית? לפעמים הילד לא מסתפק במשמעות פנימית כזו, ורוצה משהו יותר חיצוני, כמו מטרה ברורה ומוחשית שתיתן לו מוטיבציה. במקרה כזה, אליעד מסביר שצריך לתת לילד משמעות חיצונית שירגיש שהוא יכול לפעול לפיה, לדוגמה: תעשה דברים שטובים לך כי הם עושים לך טוב, או תנסה להיות הכי טוב שאתה יכול במה שאתה אוהב לעשות. אפשר גם להגיד לילד שהמשמעות היא לשפר את העולם, לעזור לאנשים, להצליח במה שהוא אוהב או כל משמעות אחרת שתהיה לו ברורה ונגישה. העיקר הוא שהמשמעות תהיה משהו שהילד יכול להבין, להתחבר אליו ולפעול למענו. מהי המשמעות האמיתית והעמוקה ביותר של החיים? לפי אליעד, המשמעות העמוקה ביותר של החיים היא להגיע למצב שאתה לא מרגיש שחסר לך כלום. כלומר, משמעות החיים היא תחושת שלמות פנימית, שבה האדם לא תלוי בשום דבר חיצוני כדי להרגיש טוב. אליעד מסביר שהסבל האנושי נובע מכך שאנשים מרגישים שחסר להם משהו, והם ... על מקור החיסרון, הוא יכול להשתחרר לגמרי מהצורך לחפש משמעות חיצונית. במקום זה, הוא ירגיש תחושה קבועה של סיפוק ואושר שאינה תלויה בשום גורם חיצוני. לדוגמה, אם אדם קם בבוקר ושואל את עצמו מה עליו לעשות, הוא צריך ... ברורה יודע מה המטרה שלו בחיים ולכן יודע כיצד לפעול. המשמעות הזאת הופכת את החיים לברורים יותר. אליעד נותן דוגמה שאם אדם חולה, הוא מרגיש שזה רע, כי זה נוגד את משמעות החיים בעיניו - להרגיש טוב ולחיות. ולכן, משמעות החיים מהווה את נקודת הייחוס לכל פעולה שהאדם עושה. מהי המשמעות הרוחנית של החיים לפי אליעד? ברמה הרוחנית, אליעד מציע שהאדם יחשוב שהמציאות מושלמת כפי שהיא. זה אומר, במקום להתרכז במה שאתה רוצה או צריך, אתה מתבקש ... בפני עצמו, כי המציאות עצמה מושלמת. לפי גישה זו, המשמעות הרוחנית היא לחשוב שהמציאות היא החשובה ביותר, לא אתה עצמך. במילים אחרות, במקום לחפש משמעות חיצונית שקשורה אליך, אתה צריך למצוא את ה
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על רצון חופשי, בחירה חופשית, בחירת הרצון, משמעות החיים, אקראי או סיבתי, חיפוש עצמי, הבנה יוצרת רצון - 2
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
שקט נפשי אמיתי - הספר על: משמעות, איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? כעס ועצבים? דיכאון? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך להתמודד עם אכזבות? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? מועקות נפשיות וייאוש? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם בדידות? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם לחץ? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית ועוד...

הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: משמעות, איך לעשות יותר כסף? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך לשנות תכונות אופי? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך להיגמל מהימורים? איך לפתח יכולות חשיבה? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך לשפר את הזיכרון? איך ליצור אהבה? איך להאמין בעצמך? איך לחנך ילדים? איך להצליח בראיון עבודה? איך לנהל את הזמן? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך לשתול מחשבות? איך להצליח בזוגיות? איך לא להישחק בעבודה? איך לפרש חלומות? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך למכור מוצר ללקוחות? איך להשיג ביטחון עצמי? איך להעריך את עצמך? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך למצוא זוגיות? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך להיות מאושר ושמח? איך לקבל החלטות? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך להעביר ביקורת בונה? איך להתמודד עם גירושין ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: האם באמת הכל לטובה? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? איך להיות מאושר? מי ברא את אלוהים? למה לא להתאבד? איך נוצר העולם? מהי תכלית ומשמעות החיים? האם המציאות היא טובה או רעה? למה יש רע בעולם? למה העולם קיים? האם יש או אין אלוהים? האם יש בחירה חופשית? למה יש רע וסבל בעולם? האם יש אמת מוחלטת? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? האם יש משמעות לחיים? האם יש הבדל בין חלום למציאות? האם הכל אפשרי? בשביל מה לחיות? מה המשמעות של החיים? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? איך נוצר העולם? איך להנות בחיים? אולי אנחנו במטריקס? האם אפשר לדעת הכל? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? מה יש מעבר לזמן ולמקום? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? האם לדומם יש תודעה? איך להיות הכי חכם בעולם ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר www.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא טיפול אישי, מאמן אישי לירידה במשקל, מומחה בנושא משמעות - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.2813 שניות - עכשיו 17_07_2025 השעה 17:37:39 - wesi1