מחוייב המציאות, אפשרי המציאות, מה מחוייב? מה אפשרי? מה לא אפשרי? איך עובד המוח האנושי? אין הבדל בין יש לאין, אחדות הניגודים, חייב להיות קיים, מוכרח להיות קיים
מהי המשמעות של מחויב המציאות ואפשרי המציאות?
ההרצאה עוסקת במושגים של "מחויב המציאות" ו"אפשרי המציאות" תוך דגש על איך המוח האנושי תופס אותם, וכיצד אותם עקרונות פועלים במציאות שלנו.
ההרצאה עוסקת במושגים של "מחויב המציאות" ו"אפשרי המציאות" תוך דגש על איך המוח האנושי תופס אותם, וכיצד אותם עקרונות פועלים במציאות שלנו.
- כבר בהתחלה, נמסר כי כל דבר שקורה הוא מחויב, כלומר, כל אירוע שמתרחש במציאות, הוא חייב להתרחש. אליעד מציין שמה שאנחנו תופסים כתוצאה של סיבה, הוא משהו שהיו לו כל התנאים להתרחש.
- הוא מציין את העובדה שבזמן מסוים משהו הוא אפשרי, וכאשר הוא קורה, הוא הופך להיות מחויב. למשל, ספר שהמוח שלנו היה יכול לחשוב שהוא יימצא כאן או לא יימצא כאן, אך ברגע שהוא כאן, זה הופך להיות מחויב - כלומר, הוא קיים עכשיו, והוא מחויב למקום שבו הוא נמצא.
- יש גם הבחנה בין "מחויב" לבין "אפשרי", כאשר "מחויב" הוא דבר שאינו ניתן לשינוי, דבר שחייב להיות קיים בכל זמן ובכל מקום. "אפשרי" נמצא בטווח רחב יותר של מה שיכול להיות ומה שלא יכול להיות, כלומר, יש תחום של אפשרויות שיכולות לקרות, ואלו אינן מחויבות להיות.
- לפי אליעד, ישנו גם טווח בין מה שהוא מחויב לבין מה שהוא אפשרי. קיימת מדרגה בין הדברים שיכולים להתקיים לבין הדברים שלא יכולים להתקיים.
- תיאור המושגים מסביר שמה ש"מחויב" אינו בהכרח מוחלט או אבסולוטי, שכן יש מצבים שבהם משהו יכול להיות פחות מחויב או יותר מחויב בזמן ובמקום שונים. אליעד מבצע הבחנה בין "מחויב מוחלט" לבין "מחויב באופן יחסי", כאשר מה ש"מחויב מוחלט" הוא דבר שאינו יכול להשתנות לא משנה מה קורה.
- כאשר אדם מנסה להבין את הדברים, הוא מתחיל לשאול האם באמת יש משהו שהוא מחויב בצורה מוחלטת, ומדוע יש דברים שנראים או מתקבלים כחיוביים או שליליים בהקשר של מחויבות אפשרית. על פי הדוגמאות שמהם הוא פועל, אם אדם מבין את ההבדלים האלו, הוא גם מבין טוב יותר את המציאות שהוא חי בה.
- אליעד מדבר גם על חוויות שונות ואיך אנו מפרשים את העולם דרך החושים שלנו. הוא טוען שלעיתים, מה שמרגיש לנו כ"לא מושלם" או כ"בעיה", הוא למעשה תפיסה לא נכונה של הדברים. אם נבין את הקשרים בין תפיסות שונות, נוכל להבין טוב יותר את המציאות כפי שהיא.
- הוא מציין שכשאדם מאמין שמשהו חייב להיות כפי שהוא, הוא לא יכול באמת לחוות חוויה של שינוי. כאשר תחושותיו של אדם נבנות על האמונה בתפיסותיו, קשה לו להתפתח אם הוא לא מפקפק בתפיסות הללו. ההבנה שמישהו יכול להשתנות אם רק יטיל ספק בדברים שנראים לו מוחלטים, זו הדרך לפתח את התפיסה החדשה של העולם.
- הדגש...
- מהו מחויב המציאות?
- מהו אפשרי המציאות?
- איך תפיסתנו את המציאות משפיעה על חיינו?
- האם אפשר לשנות את תפיסת המציאות שלנו?
- מהו "מחויב מוחלט"?