אליעד כהן מסביר שהדרך להתגבר על ביישנות וחוסר ביטחון עצמי היא להיצמד למילה אחת חשובה במיוחד - אמת. הוא מדגיש שהדרך היחידה והאפקטיבית ביותר לפתור בעיות של ביישנות, חוסר ביטחון עצמי, דימוי עצמי נמוך וחששות היא פשוט לשאול את עצמנו בכל פעם מחדש: "מה האמת?"
לדברי אליעד, ביישנות היא מצב שבו האדם מרגיש צורך להימנע מלעשות דברים מסוימים למרות שהוא יודע שהביישנות הזו מיותרת לחלוטין. כדי להתמודד עם מצב כזה, על האדם לשאול את עצמו בכנות ובפשטות האם באמת יש לו סיבה להתבייש או לא. על אף שהתשובה נראית פשוטה לכאורה, אנשים רבים מרגישים שהיישום שלה קשה במיוחד. גם כאשר הם יודעים שאין סיבה אמיתית להתבייש, הם ממשיכים להרגיש בושה, חוסר ביטחון או פחד.
מה הקשר בין ביישנות לבין אמת?
הקשר בין ביישנות לבין האמת ברור מאד. אליעד מסביר שאם האדם יודע שהוא באמת בסדר ובכל זאת הוא מתבייש או מוטרד מדעות של אחרים, משמעות הדבר היא ששולט בו דמיון או שקר פנימי. האדם במצב כזה נותן לשקר להשתלט עליו, למרות שמצד האמת אין שום סיבה להתבייש או להרגיש רע. לכן, הדרך להתגבר על הבעיה אינה שכנוע עצמי או חשיבה חיובית, אלא חיזוק הקשר שלו עם האמת.
אליעד מבהיר כי כל ניסיון אחר לשפר את התחושה על ידי שכנוע עצמי בלבד לא יעבוד לאורך זמן. לדוגמה, אדם לא יוכל לשכנע את עצמו שהוא בסדר כשהוא באמת לא מתנהג בצורה טובה, או אם כולם סביבו חושבים שהוא גרוע - במקרים כאלה חייבים לפנות אל האמת. אם האדם אכן מתנהג בצורה בעייתית או לא מוצלחת, עליו להכיר בכך ועדיין להיות שלם עם עצמו ולא לפחד מהדעות של אחרים.
מדוע החשיבה החיובית לא מספיקה?
הסיבה לכך שחשיבה חיובית או שכנוע עצמי אינם מספיקים היא כי במקרים רבים הם מהווים שקר נוסף. אליעד מסביר שאדם שחווה בעיה כלשהי חייב קודם כל להכיר באמת, כי רק האמת מאפשרת התמודדות אמיתית עם המצב. הניסיון לרמות את עצמנו, להגיד שהכל בסדר כשזה לא נכון, או להאמין שהכל טוב רק כדי להרגיש טוב יותר, הוא זמני ולא אפקטיבי.
הדרך היחידה, לפי אליעד, היא לחזק את האמת בכל תחומי החיים. לדוגמה, אם אדם חש בחוסר ביטחון עצמי או בדימוי עצמי נמוך, עליו לבדוק באופן כנה מה באמת הוא מרגיש ולמה. האם הוא באמת לא בסדר, או שהוא רק מדמיין את זה? ואם באמת הוא בסדר, אז מדוע הוא נותן לדעות של אחרים להשפיע עליו?
כיצד ניתן לחזק את האמת בחיים באופן כללי?
אליעד מציע שכל אדם ישאל את עצמו באופן קבוע ובכל התחומים שאלות הבוחנות את מידת האמת שלו עם עצמו: האם אני אמיתי? האם אני יודע מה אני רוצה באמת? האם אני נאמן למטרות שלי? האם אני מרמה את עצמי?
לדוגמה, אדם שמרגיש רע אך טוען שהוא מרוצה או אדם שטוען שאין לו ביטחון עצמי אך בעצם יודע שאין לו סיבה לכך - שניהם משקרים לעצמם. הדרך להתגבר על הבעיות הללו היא קודם כל להודות באמת בפני עצמם, ורק מתוך כך אפשר יהיה באמת לשפר את המצב.
מה לעשות כאשר לא יודעים מה האמת?
אליעד אומר שגם אם האדם לא בטוח מה האמת האבסולוטית, עליו ללכת תמיד לפי האמת הפנימית שלו ברגע הנתון. אדם יכול בכל שלב של חייו לזהות לפחות דבר אחד שבו הוא לא לגמרי כן עם עצמו. אם הוא ילמד להיות יותר אמיתי עם עצמו בדברים הקטנים והגדולים, הוא יחזק את הקשר שלו עם האמת ויתמודד טוב יותר עם חוסר הביטחון והביישנות שלו.
העיקר הוא לשאול את השאלות הנכונות: למה אני מתבייש? למה אני מרגיש נחות? האם יש סיבה אמיתית לכך? ולחקור את התחושות והסיבות שלהן לעומק. ככל שהאדם יהיה יותר אמיתי בכל תחומי חייו, כך הוא יוכל להתגבר בקלות על מצבים של ביישנות או חוסר ביטחון עצמי, גם אם כולם סביבו חושבים אחרת.
איך להימנע מלחץ, כעס או חרדה מיותרים?
גם לגבי מצבים אחרים בחיים, כמו לחץ, כעס או חרדה, העיקרון של האמת תקף באותה מידה. אליעד מציע לשאול את עצמנו תמיד: "האם באמת יש לי סיבה להילחץ? האם לקחתי את העניין בפרופורציה הנכונה?" כאשר אדם חי לפי נקודת האמת שלו, הוא חי חיים פשוטים, טובים ומהנים יותר, נטולי דאגות וחרדות מיותרות.
בשורה התחתונה, אליעד מדגיש שהדרך הפשוטה והאפקטיבית ביותר לחיות חיים טובים, שלמים ונעימים, ללא ביישנות או חוסר ביטחון, היא תמיד להיות אמיתי עם עצמנו בכל התחומים. לחקור, לשאול שאלות ולענות בכנות - זהו המפתח לחיים טובים באמת.
- איך להתגבר על ביישנות?
- מהי הדרך לחיזוק ביטחון עצמי?
- איך משפרים דימוי עצמי נמוך?
- למה חשיבה חיובית לא תמיד עובדת?
- איך לדעת מה האמת שלי?
- כיצד להפסיק לשקר לעצמי?
- האם יש סיבה אמיתית להתבייש?
האדם מבין שאין לו מה להתבייש מצד האמת, אבל הוא מתבייש. האדם גם מבין שלמרות שהוא שואל את עצמו אם האנשים חושבים כך או אחרת, זהו עניין שלהם ומצד האמת אין לו באמת במה להתבייש. זה בדיוק כמו הנושא של ביטחון עצמי או הערכה עצמית או דימוי עצמי נמוך, גם במצבים אלו האדם הרבה פעמים יודע שאלו דמיונות והוא אינו אמור להרגיש כך, אך עדיין זה לא משנה את העובדה שהוא חסר ביטחון או מתבייש וכדומה.
מה עושים? ישנה בשורה טובה, ישנה המילה אמת!! עם האמת אפשר לצאת מכל מצב, מי שייצמד למילה אמת יצא מכל הדמיונות ומכל הפחדים ומכל חוסר הביטחון העצמי וביישנות וכל החששות המיותרים.
וישנה גם בשורה "רעה" והיא שחוץ מהמילה אמת שום דבר לא יעזור, לא חשיבה חיובית, או כל שכנוע עצמי. ולא יעזור כלום. במצב שכולם חושבים שאתה באמת לא בסדר, ושאתה גרוע וכדומה, כיוון שלפעמים אין מה לעשות אתה באמת מתנהג גרוע, או לא מוצלח, אבל, גם במצבים כאלו אדם צריך להעריך את עצמו ולא לפחד ולא להתבייש ולהיות שלם עם עצמו. ואז האדם צריך להיצמד לאמת.
בואו ניקח לדוגמה את חוסר הביטחון העצמי או דימוי נמוך. מצד האמת האדם כבר יודע שאין לו שום בעיה, אבל בכל זאת הוא חש את חוסר הביטחון, כך שמה הוא אמור לעשות?
על האדם לחזק אצלו את תכונת האמת באופן כללי. על האדם להבין שהשקר שולט בו, ומה זאת אומרת השקר שולט בו, הרי אם אדם מבין שהוא בסדר ובכל זאת הוא מוטרד ממה שחושבים עליו, זה סימן שיש איזה דמיון או שקר ששולט בו. וכדי לצאת מדמיונות ושקרים זה על ידי חיזוק האמת אצלו באופן כללי. ומי שיחזק אצל עצמו את האמת, זה יעזור לו להתמודד גם עם המקרה הספציפי של ביישנות, דימוי עצמי וכולי.
על האדם תמיד לשאול את עצמו, למה אני מרגיש נחות, למה אני מתבייש, מה הסיבה לכך. האם זה אמיתי שאני מרגיש חסר ביטחון, ולשאול ולחקור את עצמו בנושא עד שיגיע לאמת.
ובכלל על האדם להיצמד לאמת כל התחומים בחיים שלו, לשאול את עצמו בכל נושא ודבר, האם אני אמיתי עם עצמי, לשים לב, אולי האדם משקר את עצמו. שישאל האדם את עצמו האם אני כנה עם עצמי, האם אני יודע באמת מה אני בכלל רוצה? מה המטרות שלי בחיים, האם אני הולך לפי המטרות שלי? ובכך האדם בכל נושא יהיה חזק יותר באמת.
אך אדם יכול להגיד, בסדר, אבל אני לא יודע מה האמת, כך שהוא במצב כזה תמיד צריך ללכת לפי האמת הפנימית שלו כרגע.
העניין הוא: שהרבה פעמים בן אדם משקר את עצמו, במיוחד לגבי מה שהוא מרגיש. הוא לא מרוצה והוא אומר אני מאד מרוצה, בן אדם מרגיש רע ומשקר שהוא מרגיש טוב, אדם חסר ביטחון לחלוטין ואומר שהוא בטוח בעצמו.
על כן על האדם ללכת לפי נקודת האמת שלו בכל התחומים, וכך יפתרו לו הבעיות של חוסר ביטחון, ביישנות ודימוי עצמי.
לסיכום כדי שהאדם יחיה חיים טובים ופשוטים ומהנים, ללא בעיות, ואכן זה אפשרי באמת לחיות בהנאה, על האדם תמיד להיצמד לנקודת האמת. לשאול את עצמו האם מכך אני אמור להילחץ? האם לקחתי את עניין זה או אחר בפרופורציה? להיות אמיתי בכל התחומים, וזה יעזור לו להתמודד עם כל נושא בחיים.