אליעד כהן מסביר את התורה ל"א מחלק א' בספר ליקוטי מוהרן, המתמקדת בקשר שבין אמונה לבין שמירת הברית. אליעד מסביר בצורה מפורטת שהאמונה עצמה יכולה להתקיים אך ורק דרך "בחינת ברית", כלומר, באמצעות שמירת הברית, המבוססת על הפסוק: "ובריתי נאמנת לו". הוא מסביר שיש קשר פנימי עמוק בין אמונה לברית. האמונה היא משהו שצריך לתחזק ולשמור עליו, וזה נעשה דרך הברית.
מה המשמעות של "ברית" ואיך היא קשורה לשבת וצדקה?
אליעד מפרט שיש שני סוגים של "ברית": "ברית עילאה" ו"ברית תתאה". ברית עילאה, או הברית העליונה, קשורה לשמירת הברית ברמה גבוהה יותר, כמו שמירת השבת והצדקה, וברית תתאה קשורה יותר לעניינים הגשמיים כמו שמירת איסורי עריות. אליעד מסביר ש"שמירת הברית" בפשט, לפי רבי נחמן, היא כאשר אדם מקפיד לא לקיים יחסים אסורים או תאוות אסורות בזמן שהוא יוצא לדרך, כדי להימנע מייסורים שיקרו לו בדרכים.
מדוע יש ייסורים בדרכים לפי רבי נחמן?
אליעד מפרט באריכות על ההסבר של רבי נחמן לגבי הייסורים שהאדם חווה כאשר הוא נמצא בדרכים. רבי נחמן מסביר שהייסורים האלה קורים בגלל "גלגלי הרקיע" - הכוונה לכוכבים, המזלות, הגורמים האסטרולוגיים בשמים המשפיעים על אירועים שונים המתרחשים בחיי האדם. לדוגמה, אם אדם נוסע ונתקע בפקק, או שיש לו בעיה ברמזורים, תאונה או כל עיכוב אחר בדרך, הסיבה לכך לפי רבי נחמן היא ההשפעה של הכוכבים והמזלות.
אליעד מדגיש כי לכל דבר שמתרחש למטה יש מקור והשפעה מלמעלה, מהכוכבים והמזלות. הוא מסביר את ההקבלה בין הדרכים לבין "איסורים". לפי רבי נחמן, כל "דרך" היא בעצם תהליך של הגעה למטרה, ולכן הדרך היא עצמה סוג של "איסורים" או קשיים. אליעד מסביר לעומק כי כל צער ואי - נוחות שאדם מרגיש בדרך להשגת הרצון שלו הם ביטוי ל"היותו נאחז בגלגלי הרקיע". כלומר, אם אדם מאמין שהוא מושפע מהטבע, מהגורל או מגלגלי השמיים, הוא יחווה צער בדרכו.
מהו ההבדל בין "אהבה נפולה" ל"יראה נפולה"?
אליעד מסביר שיש שני סוגים של רגשות "נפולים": אהבה נפולה ויראה נפולה. עיראה נפולה היא מצב שבו אדם מפחד מדברים חיצוניים במקום לפחד ממהות, כלומר, הוא חושב שהוא מפחד מהצורה (למשל, "לא יהיה לי כסף", "לא יהיה לי אוכל") במקום להבין שהוא מפחד שהרצון שלו לא יתממש. אהבה נפולה מתארת מצב שבו אדם מנסה לקבל תחושת אהבה דרך צורה גשמית מסוימת, כמו אהבה ספציפית לאדם מסוים, במקום לחוות את האהבה כמשהו מהותי יותר שקיים מעבר לצורות ולמצבים גשמיים.
מהי חירות אמיתית לפי רבי נחמן?
אליעד מסביר את מושג החירות, שלפי רבי נחמן היא קשורה ליכולת להיות מעל הרצונות והצרכים האישיים. כאשר אדם נמצא מתחת לרצון שלו, הוא עבד של הרצון - הרצון שולט בו. לעומת זאת, כאשר אדם נמצא מעל הרצון שלו, הוא במצב של חירות, במצב של אין - סוף, ואז הוא באמת בן חורין. הוא יכול לפעול וליצור "תולדות", כלומר, להשיג הישגים ופעולות בעלות משמעות אמיתית.
כיצד קשור לימוד תורה ואמונה לפי ליקוטי מוהרן?
אליעד ממשיך ומרחיב על ההבדל בין "צדיק" לבין...
- איך ללמוד ליקוטי מוהרן?
- מה הקשר בין אמונה לברית?
- מהי שמירת הברית?
- מה המשמעות של ייסורים לפי רבי נחמן?
- מה זה אהבה נפולה?
- מהי חירות אמיתית?
- איך האותיות מקבלות משמעות במציאות?