אליעד כהן
ייעוץ עסקי ואישי
בשיטת EIP
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה שאלת הבחירה והידיעה, מה לענות לדתיים? פרדוקס הבחירה והידיעה, איך לענות למחזירים בתשובה? איך להתווכח עם דתיים? חזרה בשאלה, הוכחות שיש אלוהים, הוכחות שאין...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






☎️
ייעוץ אישי בכל נושא!
050-3331-331
5:09שאלת הבחירה והידיעה, מה לענות לדתיים? פרדוקס הבחירה והידיעה, איך לענות למחזירים בתשובה? איך להתווכח עם דתיים? חזרה בשאלה, הוכחות שיש אלוהים, הוכחות שאין בחירה חופשית, רצון חופשי, ידיעת האל
מהו פרדוקס הבחירה והידיעה, ואיך להסביר אותו לדתיים?

אליעד כהן עוסק בשאלה עמוקה ויסודית מאוד שמטרידה הרבה אנשים, במיוחד אלו שמתמודדים עם שאלות דת ואמונה, ועם ניסיונות החזרה בתשובה. הנושא המרכזי הוא פרדוקס הבחירה החופשית מול ידיעת האל - האם יש לאדם בחירה חופשית או שהכל נקבע מראש על ידי אלוהים, ואיך אפשר לענות למחזירים בתשובה שמביאים את הטיעון הזה?

ההסבר מתחיל מכך שלפי התפיסה הדתית יש לאדם בחירה חופשית אם לעשות עבירות או מצוות, אבל במקביל הכל קורה ברצון האל. אם הכל קורה לפי רצון האל, כיצד ניתן לטעון שהבחירה היא באמת חופשית? הדתי יכול לחיות עם הסתירה הזאת כל עוד אינו מתעמק בה, אבל ברגע שהשכל מופעל - הדברים לא מסתדרים.

האם אפשר להוכיח שאלוהים קיים באמצעות היגיון פשוט?

אליעד מבהיר שכאשר מנסים להוכיח את קיומו של אלוהים מתוך טיעונים כמו "לא יכול להיות שמשהו נוצר מכלום", מגיעים למסקנה שיש סיבה ראשונה, שהיא אלוהים. אך בדיוק אותה לוגיקה מעמידה בסימן שאלה גם את הבחירה החופשית. אם שום דבר לא יכול לקרות מעצמו בלי סיבה, הרי שגם הרצון שלך לבחור לא יכול להיווצר בלי סיבה. ומכאן, או שהרצון שלך נקבע על ידי אלוהים, ואז אין בחירה, או שהוא נוצר מעצמו, ואז גם העולם יכול להיווצר מעצמו ללא אלוהים.

הוא מדגים זאת כך: כאשר אדם טוען שיש לו בחירה חופשית, אליעד שואל אותו, למה רצית משהו מסוים? והאדם יגיד "כי רציתי". ואז שוב, למה רצית? - שוב התשובה "כי רציתי". אליעד שואל, איך הרצון שלך נוצר? האם הוא נוצר מעצמו? אם כן, אז גם העולם יכול להיווצר מעצמו ואין צורך באלוהים. אם הוא לא נוצר מעצמו, חייב להיות מי שיצר את הרצון שלך - ואז זו כבר לא בחירה חופשית אלא ידיעת האל.

איך לענות למי שטוען שאלוהים נתן בחירה חופשית?

אליעד כהן מתייחס לטיעון הנפוץ שהדתיים משתמשים בו: שאלוהים נתן לך מצוות ולכן יש לך בחירה חופשית. הוא מסביר שאין שום הכרח לוגי בטענה הזאת. זה שאלוהים נתן לך מצוות לא אומר שבהכרח יש לך בחירה חופשית, ייתכן שאלוהים נתן מצוות, ואף כתב בתורה שיש בחירה חופשית, ועדיין אין באמת בחירה חופשית. עצם העובדה שזה כתוב בתורה, מוכיח רק שזה כתוב, לא שזה נכון או באמת כך הדבר.

הוא מוסיף שאנשים מתקשים לקבל שאין להם בחירה חופשית משום שהמחשבה הזאת מפחידה אותם. הרי אם אין בחירה, האדם הוא בעצם כלום. אנשים חוששים להכיר בזה ולכן דבקים בטענה שיש להם בחירה.

מדוע אנשים לא מצליחים להבין שאין בחירה חופשית?

הסיבה שאנשים מתקשים להבין את הטענה שאין בחירה חופשית נובעת בעיקר מפחד. אנשים לא רוצים לחשוב שהם חסרי שליטה לחלוטין. אליעד מדגים זאת בשיחה דמיונית שבה אדם אומר שהוא נסע לים כי רצה, וכאשר נשאל למה רצה, אומר כי כך בחר. אך השאלה נותרת בעינה: מה גרם לו לבחור? אם זו הייתה בחירה "פשוטה", אז פירוש הדבר שאין לה סיבה קודמת - וזה סותר את הטענה שהכל קורה מסיבה מסוימת.

מה פירוש "בחירה חופשית פשוטה", והאם זה אפשרי בכלל?

אליעד מסביר שכאשר מישהו אומר שזו "בחירה פשוטה" ללא סיבה מוקדמת, הוא בעצם טוען שקרה משהו ללא סיבה, דבר שסותר את עקרון הסיבתיות. ברגע שאדם מודה שאין סיבה קודמת לבחירתו, הוא סותר את טענתו שיש סיבה לכל דבר (שזו הטענה הבסיסית של דתיים להוכחת קיום אלוהים). מכאן, אם יש סיבתיות - אין בחירה חופשית, ואם אין סיבתיות, אז העולם יכול היה להיווצר מעצמו ואין צורך באלוהים.

אליעד מבהיר את הנקודה המרכזית שזו סתירה בלתי פתירה מבחינה לוגית, ומסביר שהדתיים חיים עם סתירה זו בלי להרגיש בה, כיוון שאינם חושבים עליה לעומק.

האם התורה באמת מוכיחה שיש בחירה חופשית?

אליעד אומר שגם אם בתורה כתוב "ובחרת בחיים", אין מכך הוכחה אמיתית שיש בחירה חופשית. אלוהים יכול לכתוב מה שהוא רוצה, וזה עדיין לא מוכיח את אמיתות הטענה. ייתכן מאוד שאלוהים כתב משהו כדי לבדוק את בני האדם, או מכל סיבה אחרת לא ידועה, ואין לכך בהכרח משמעות לוגית או עובדתית.

לסיכום, אליעד מציג את הסתירה הלוגית הברורה בין קיומו של אלוהים לבין קיומה של בחירה חופשית, ומדגים כיצד אנשים שמאמינים בשני הדברים פשוט לא מתעמקים בשאלות היסודיות הללו מספיק. הוא מסביר בצורה מפורטת שכל ניסיון לוגי להוכיח את קיום האל, מתנגש באופן בלתי נמנע עם הרעיון של בחירה חופשית, ולהפך.
כלום טרוד אלוהים יכול החזרה בתשובה סיבות מחזירים בשאלה טענה מחשבות להתווכח עם דתיים הוכחות שאין בחירה חופשית אליעד כהן איך להתווכח איך להתווכח עם דתי איך להתווכח עם דתיים איך לענות איך לענות למחזירים בתשובה אין בחירה אין בחירה חופשית אלוהות אלוהים אלוהים לא קיים אלוהים קיים בחירה בחירה וידיעה בחירה חופשית דת דתות דתיים האם אין אלוהים האם אלוהים קיים האם יש אלוהים הבחירה והידיעה הדתיים הוכחה הוכחה לאי מציאות הבורא הוכחה לאלוהים הוכחה לכך שאין אלוהים הוכחה לכך שיש אלוהים הוכחה למציאות הבורא הוכחה לקיום אלוהים הוכחה לקיום האל הוכחה לקיומו של אלוהים הוכחה שאין אלוהים הוכחה שאלוהים לא קיים הוכחה שאלוהים קיים הוכחה שיש אלוהים הוכחות הוכחות לאי מציאות הבורא הוכחות לאלוהים הוכחות לכך שאין אלוהים הוכחות לכך שיש אלוהים הוכחות למציאות הבורא הוכחות לקיום אלוהים הוכחות לקיום האל הוכחות לקיומו של אלוהים הוכחות שאין אלוהים הוכחות שאין בחירה הוכחות שאין בחירה חופשית הוכחות שאלוהים לא קיים הוכחות שאלוהים קיים הוכחות שיש אלוהים הוכחת אי מציאות הבורא הוכחת מציאות הבורא הוכחת קיום אלוהים הוכחת קיומו של אלוהים החרדים הידיעה והבחירה הרצון החופשי ויכוח חוזר בשאלה חוזר בתשובה חוזרים בשאלה חוזרים בתשובה חופש חופש הרצון חופש רצון חופשית חזרה בשאלה חזרה בתשובה חרדים ידיעה ובחירה ידיעת האל יהדות תורה מצוות אלוהים יוצא בשאלה יוצאים בשאלה יציאה בשאלה יש אלוהים להביא הוכחות להוכיח להוציא בשאלה להחזיר בשאלה להחזיר בתשובה להתווכח להתווכח עם דתי להתווכח עם דתיים לחזור בשאלה לחזור בתשובה לענות לענות לדתיים לענות למחזירים בתשובה לצאת בשאלה לשאול מה לענות לדתי מה לענות לדתיים מחזירים בשאלה מחזירים בתשובה מציאות האלוהים מציאות הבורא פרדוקס פרדוקס הבחירה פרדוקס הבחירה והידיעה פרדוקסים קיומו של אלוהים רצון רצון חופשי שאלה שאלות שאלת הבחירה שאלת הבחירה והידיעה תשובה
פרדוקס הבחירה החופשית, לאלוהים אין בחירה, לאלוהים יש בחירה, פרדוקס הצמצום, פרדוקס החלל הפנוי, מהות או צורה, פרדוקס המהות הראשונה, איך נברא העולם? האם יש בחירה? למה יש רצון להרגיש טוב?
פרדוקס הבחירה החופשית, לאלוהים אין בחירה, לאלוהים יש בחירה, פרדוקס הצמצום, פרדוקס החלל הפנוי, מהות או צורה, פרדוקס המהות הראשונה, איך נברא העולם? האם יש בחירה? למה יש רצון להרגיש טוב?
פרדוקס הבחירה החופשית, לאלוהים אין בחירה, לאלוהים יש בחירה, פרדוקס הצמצום, פרדוקס החלל הפנוי, מהות או צורה, פרדוקס המהות הראשונה, איך נברא העולם? האם יש בחירה? למה יש רצון להרגיש טוב? מהו פרדוקס הבחירה החופשית, ואיך הוא מתקשר למהות ולצורה? אליעד כהן מסביר באריכות ובפירוט על פרדוקס הבחירה החופשית, תוך כדי דיון על שאלות פילוסופיות עמוקות בנוגע לטבע הרצון, סיבתיות, והקיום האנושי בכלל. ההרצאה מתחילה בניסיון להבין האם לרצון האנושי יש סיבה או שמא ... אליה. לדוגמה, כשאדם נשאל למה הוא רוצה משהו מסוים, כמו זוגיות או כסף, הוא יכול לענות ככה אני רוצה, כלומר, ללא סיבה. אבל אליעד מסביר שהאמירה ככה אני רוצה אינה באמת חוסר סיבה, אלא רק שהאדם אינו מודע לסיבה האמיתית שמאחורי הרצון שלו. האם ... ואילו הרצונות הספציפיים (כסף, זוגיות, אוכל) הן צורות של אותה מהות. אך כאן מתעורר פרדוקס: אם הייתה קיימת רק המהות, כלומר, רק רצון להרגיש טוב, לא היו מתעוררים רצונות ספציפיים. דווקא בגלל שהאדם לא מסתפק במהות בלבד, נוצרות צורות שונות של ... האחת, המוחלטת (הרצון להרגיש טוב), לבין הצורות השונות והמשתנות של הרצון. איך פרדוקס הצמצום מסביר את בריאת העולם? אליעד משתמש במושג פרדוקס הצמצום או פרדוקס החלל הפנוי כדי להסביר איך העולם נברא. הוא מסביר שבראשית הייתה קיימת רק המהות (אלוהים), שהייתה מלאה בכל מקום. כדי ליצור את העולם (הצורות), אלוהים ... מסוימת, אחרת שום דבר לא יכול היה להתקיים שם מלכתחילה. כך, העולם נברא מתוך מצב פרדוקסלי של יש ואין - בו זמנית. מדוע אנחנו מתקשים להבין מה באמת אנחנו רוצים? אליעד מסביר שבעולם הנוכחי, האדם לא יכול באמת להבין עד הסוף מה הוא רוצה, כי ... עמוקה יותר (המהות), ובו זמנית ישנם רצונות נוספים (צורות אחרות). התסכול הזה נובע מפרדוקס המהות והצורה. מהו פרדוקס המהות הראשונה? פרדוקס המהות הראשונה הוא הרעיון שאם כל דבר עשוי ממשהו אחר, בסופו של דבר חייב להיות חומר בסיסי אחד שממנו הכל עשוי. אליעד מסביר שגם אם ננסה להבין לעומק ממה ... לא ניתן יהיה להבין את הקיום עד סופו. מכאן עולה ההכרה שאנחנו נמצאים במציאות שהיא פרדוקסלית מיסודה. למה יש לנו רצון להרגיש טוב, ואיך זה משפיע עלינו? אליעד טוען שכל הרצונות של האדם, בסופו של דבר, נובעים מהרצון להרגיש טוב. אבל אם האדם היה ... יוצר את כל המורכבות והסבל שבקיום האנושי. לסיכום, אליעד מציג לנו תמונה רחבה של פרדוקס הבחירה החופשית, המהות והצורה, ופרדוקס הצמצום. האדם מוצא את עצמו תקוע תמידית בין הרצון הבסיסי להרגיש טוב (מהות), לבין אינסוף רצונות ספציפיים (צורה), וזו הסיבה לכך שקשה לו להגיע לסיפוק מלא או להבנה מוחלטת של עצמו ושל העולם. האם יש בחירה חופשית? מהו פרדוקס הצמצום? מה ההבדל בין מהות לצורה? איך נברא העולם לפי הקבלה? האם הרצון להרגיש טוב הוא הסיבה לכל הרצונות? למה אנחנו לא יודעים מה אנחנו רוצים? מהו פרדוקס המהות הראשונה? ...
הכל צפוי והרשות נתונה, הכל מאלוהים, רצון חופשי, סתירות ביהדות, סתירות בתורה, בחירה וידיעה, בחירה חופשית, אלוהים יודע את העתיד, ידיעת הבורא, אלוהים יודע מה יהיה, אלוהים יודע מה יקרה
הכל צפוי והרשות נתונה, הכל מאלוהים, רצון חופשי, סתירות ביהדות, סתירות בתורה, בחירה וידיעה, בחירה חופשית, אלוהים יודע את העתיד, ידיעת הבורא, אלוהים יודע מה יהיה, אלוהים יודע מה יקרה
... צפוי והרשות נתונה, הכל מאלוהים, רצון חופשי, סתירות ביהדות, סתירות בתורה, בחירה וידיעה, בחירה חופשית, אלוהים יודע את העתיד, ידיעת הבורא, אלוהים יודע מה יהיה, אלוהים יודע מה יקרה מה המשמעות של הכל צפוי והרשות נתונה ומה הקשר בין שני הרעיונות? בהרצאה, אליעד כהן עוסק ... שהוא מציין את הקשר שבין שני המונחים הללו, שלכאורה עשויים להיות מנוגדים. מצד אחד, אם הכל צפוי, נראה שאין מקום לבחירה חופשית, כי כל מה שיקרה כבר ידוע מראש. מצד שני, אם הרשות נתונה, יש מקום לבחירה חופשית של האדם, והוא יכול לבחור את דרכו. הכותב שואל איך שני הרעיונות הללו יכולים להתקיים בו - זמנית. אליעד מציין שהרשות נתונה היא משהו שנאמר בתורה. הוא מציין שהתורה מביאה את הרעיון של הכל צפוי, אך גם את הרעיון של הרשות נתונה. אליעד שואל, אם הכל צפוי, אז איך יכולה להיות רשות נתונה? אם הכל ידוע מראש, אז אין באמת מקום לבחירה חופשית. אליעד מציין שהאמונה בכך שהכל צפוי נוגעת לידיעת אלוהים, אך השאלה המרכזית היא איך זה משתלב עם הרעיון של הרשות נתונה, כלומר, האם יש מקום לבחירה חופשית אם הכל כבר ידוע. במהלך ההרצאה, אליעד מציין את הקיום של סתירות דומות בתנך וביהדות בכלל. הוא מתאר את הדיון הפילוסופי שמתנהל על פני הדורות, ושם דגש על איך יש אנשים שמבינים את הרעיון של הכל צפוי ואחרים מבינים את הרעיון של הרשות נתונה. השאלה היא איך ... המילים או המשפטים שאנו מקבלים עשויים להיות חלקיים, ומדגיש את המורכבות שבמשמעות העמוקה יותר של הרעיונות בתנך וביהדות. על פי אליעד, כאשר אנו מדברים על מה שהכל צפוי והרשות נתונה, זה לא בהכרח אומר שאם אתה בוחר, אתה לא עושה את מה שאלוהים צפה. הוא מציין את הרעיון שבמקום מסוים, הבחירה החופשית של האדם לא סותרת את הידיעה של אלוהים, משום שידיעת אלוהים על מה שיקרה בעתיד לא פוגעת בבחירה שלנו. מה הסיבה שיכולה להיות לאדם קושי בהבנת הסתירה בין שני הרעיונות? אליעד ... להיות מוגבלות, ולפעמים השכל שלנו לא יכול להכיל את המורכבות של רעיונות רוחניים גבוהים. הוא מציין שייתכן שבחירה חופשית יכולה להתקיים לצד ידיעת אלוהים, רק שאנחנו לא תמיד מסוגלים לתפוס את ההשלכות המלאות של רעיונות אלו. אליעד מציין את הדימוי של אדם שעשוי להבין את השפות השונות בדרך שבה ... השוני בין האדם לבין האל, וטוען שלפעמים אנחנו לא מבינים את הדרך בה האל רואה את העולם ואת העתיד, וכיצד זה קשור לבחירה החופשית שלנו. מהי הסיבה שיכולה להיות לאדם קושי להבין את המשמעות של המשפטים האלו? הקושי המרכזי, אליעד מציין, הוא השלב שבו אנחנו לא מבינים את הדרך בה אלוהים חושב. אם אלוהים ... אדם רואה את עצמו כצופה בעולם בצורה מסוימת, הוא לא בהכרח מבין איך יכול להיות גם ידיעת העתיד של אלוהים וגם הבחירה החופשית שלו. בסופו של דבר, אליעד מציין שלעיתים עלינו לשאול את עצמנו שאלות עמוקות יותר לגבי האמת שבתוך ההבנה שלנו של עקרונות דתיים, ושעלינו להיות מוכנים לקבל את המורכבות שבקיום של עקרונות שנראים כסתירות. הכל צפוי והרשות נתונה? האם אלוהים יודע את העתיד? איך הרשות נתונה אם הכל צפוי? סתירות בתורה וביהדות מהו רצון חופשי? ידיעת אלוהים והבחירה החופשית
הבחירה והידיעה, הכל צפוי והרשות נתונה, בחירה וידיעה, ידיעת הבורא ובחירה חופשית - מה האמת?
הבחירה והידיעה, הכל צפוי והרשות נתונה, בחירה וידיעה, ידיעת הבורא ובחירה חופשית - מה האמת?
הבחירה והידיעה, הכל צפוי והרשות נתונה, בחירה וידיעה, ידיעת הבורא ובחירה חופשית - מה האמת? מהי הסתירה בין הידיעה האלוהית לבין הבחירה החופשית? שאלת הבחירה והידיעה עוסקת בסתירה לכאורה בין שני עקרונות מנוגדים בדת: האמירה הכל צפוי מול הרשות ... למה שאלוהים כבר יודע. מצד שני, התפיסה הדתית גורסת שהאדם בעל בחירה חופשית, ולכן הוא אחראי למעשיו ולתוצאותיהם. למשל, אם אלוהים יודע שאדם ייסע לים ... על כך - הרי הוא כביכול נאלץ לנסוע בהתאם לידיעת האל. מדוע התשובות הדתיות לשאלת הבחירה והידיעה אינן מספקות? אליעד כהן מבקר תשובות נפוצות של רבנים שמנסים להתמודד עם השאלה ... אמיתית? מהי השאלה האמיתית מאחורי מושג הבחירה החופשית? השאלה האמיתית שאליעד מעלה היא: אם אלוהים שולט בכל ומנהל כל אירוע במציאות, איך ייתכן שיש לאדם בחירה חופשית אמיתית? אם אלוהים אינסופי ושולט באופן מוחלט, אז בהכרח אין שום דבר שקורה ללא ... מדוע הפרספקטיבה של אלוהים קריטית להבנת שאלת הבחירה? אליעד כהן מדגיש כי רבים מנסים לענות על השאלה מנקודת המבט האנושית בלבד ומתעלמים מנקודת המבט של אלוהים. השאלה ... כך, מנקודת מבטו של אלוהים, אין לאדם באמת בחירה חופשית אלא רק אשליה של בחירה. מה הבעיה עם התפיסה שהבחירה היא רק חוויה סובייקטיבית? ... מושג האינסופיות של אלוהים מקשה על קיום הבחירה החופשית? מושג האינסופיות מצביע על כך שאלוהים חייב להיות בלתי מוגבל ובלתי מצומצם. אם קיימת בחירה חופשית מחוץ לאלוהים, המשמעות היא שיש תחום שבו אלוהים אינו שולט - וזה הופך אותו ... הרי שהוא שולט גם בהחלטות האדם ובכך מבטל את הבחירה החופשית. האם יש פתרון אמיתי לסתירה בין ידיעה אלוהית ובחירה חופשית? בסופו של דבר, לפי אליעד כהן, אין פתרון אמיתי לסתירה זו כל עוד מגדירים את אלוהים כאינסופי. המסקנה המתבקשת היא שבחירה חופשית אמיתית אינה אפשרית בעולם שבו קיימת שליטה אלוהית מוחלטת. האדם עשוי לחוות ... על החלטותיו ומעשיו. מהי המסקנה הסופית בשאלת הבחירה והידיעה? המסקנה הסופית של אליעד כהן היא שהבחירה החופשית אינה יכולה להתקיים באמת אם מניחים שאלוהים אינסופי ושולט לחלוטין במציאות. ... שאלוהים אינו אינסופי ומוגבל, או שאין לאדם בחירה חופשית. כל ניסיון אחר לפתור זאת הוא התחמקות מלהתמודד עם הסתירה האמיתית. איך לפשר ... האם אלוהים יכול לצמצם את עצמו? האם יש בחירה חופשית באמת? מהי ידיעה אלוהית? מהי שאלת הבחירה והידיעה? שאלת הבחירה והידיעה היא השאלה המכונה כך: אם נאמר שהכל צפוי והרשות נתונה, כלומר, שאלוהים יודע מראש מה יהיה, ובכל זאת לכל אדם יש בחירה חופשית, כיצד ייתכן הדבר? מצד אחד, הכל צפוי כי אלוהים יודע הכל. מצד שני, הדת מלמדת שלכל אדם יש בחירה חופשית, והחיבור בין שני הרעיונות נראה סותר. השאלה מתמקדת בסתירה: אם אלוהים יודע ... שהכל צפוי והרשות נתונה נשמעת הגיונית מבחינה דתית, אולם קשה להבין כיצד היא מתיישבת ברמה הלוגית. אם אלוהים יודע מראש, ...
תורה, ידיעה ובחירה, שכר ועונש, יהדות, מצוות עברות, אחדות הבורא
תורה, ידיעה ובחירה, שכר ועונש, יהדות, מצוות עברות, אחדות הבורא
תורה, ידיעה ובחירה, שכר ועונש, יהדות, מצוות עברות, אחדות הבורא איך מסתדרת התורה היהודית עם רעיון האחדות של ... הרע, ושאין באמת נפרדות - לבין התפיסה הדתית והיהודית בפרט, המדברת על טוב ורע, מצוות ועבירות, שכר ועונש, והתקרבות ... ביטויים של אותה מציאות אחת. מצד שני, התורה והדת מדגישות את ההבדל בין טוב לרע, ... האחדות? לדבריו, זו סתירה מובנית בתפיסת הדת - אלוהים ברא את העולם מתוך תהליך של ... את האחדות מתוך ניגוד. האם יש סתירה בין ידיעה ובחירה? אליעד כהן מרחיב גם על סתירה נוספת, ... בין הידיעה של אלוהים את העתיד, לבין הבחירה החופשית שהאדם חווה שיש לו. אלוהים הרי יודע הכל ... את תחושת הבחירה. לכן, כל הרעיון של בחירה חופשית מול ידיעה של אלוהים הוא סתירה ברורה. זו ... אליעד כהן מדבר גם על סתירת השכר והעונש. הדת אומרת שאלוהים ברא את יצר הרע כדי לתת ... כופר באחדות של הבורא. מהי המסקנה לגבי התורה והדת לפי תפיסת האחדות? לסיום, אליעד כהן ... המבט האמיתית של אחדות המציאות, כל התורה וכל המצוות הן בסופו של דבר חסרות משמעות כיעד סופי. לדבריו, מי שבאמת יבין את התורה עד הסוף יזרוק אותה הצידה, כי הוא יבין ... הבדל בין טוב לרע, וממילא אין צורך במצוות או איסורים. הוא מדגיש שאנשים חכמים באמת יגיעו לתובנה שהתורה היא לא האמת המוחלטת אלא רק כלי זמני - ... דבר בלי לבדוק אותו לעומק, אפילו לא לתורה או לרעיונות הדתיים המקובלים. הוא טוען שרק ההבנה שכל ... אמונה, אלא מתוך הבנה פנימית. האם קיימת בחירה חופשית? מהי משמעות החיים לפי היהדות? מהי אחדות הבורא? איך אפשר להתקרב ...
פרדוקס הבחירה חופשית, חופש הבחירה, רצון חופשי, האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? הבחירה והידיעה, הידיעה והבחירה, הכל צפוי והרשות נתונה, דטרמיניזם, חופש בחירה, מהי בחירה?
פרדוקס הבחירה חופשית, חופש הבחירה, רצון חופשי, האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? הבחירה והידיעה, הידיעה והבחירה, הכל צפוי והרשות נתונה, דטרמיניזם, חופש בחירה, מהי בחירה?
פרדוקס הבחירה חופשית, חופש הבחירה, רצון חופשי, האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? הבחירה והידיעה, הידיעה והבחירה, הכל צפוי והרשות נתונה, דטרמיניזם, חופש בחירה, מהי בחירה? מהו פרדוקס הבחירה החופשית? ההרצאה עוסקת בפרדוקס הבחירה החופשית ובשאלות הנוגעות לרצון חופשי: האם אנחנו באמת בוחרים? האם כל מה שקורה לנו כבר קבוע מראש, או שיש לנו חופש לבחור את דרכנו? מהו הקשר בין הבחירה והידיעה? במהלך ההרצאה, עולה השאלה אם הידיעה משפיעה על הבחירה שלנו. אליעד מציין את הדילמה שבין הידיעה על מה שעתיד לקרות לבין החוויה של הבחירה החופשית. למשל, אם אנו יודעים מראש את תוצאות פעולותינו, האם אנחנו באמת בוחרים או שמא הבחירה היא אשליה? האם הבחירה היא תהליך שכלי או רגשי? נחקרת השאלה האם הבחירה שלנו היא תוצאה של ... הבחירה נתונה לרגש, בעוד אחרים סבורים שהיא מבוססת על שכל והיגיון. אליעד מעלה את השאלה האם אנחנו באמת בוחרים מתוך רצון חופשי, או שמא יש כוחות חיצוניים שמניעים אותנו לבחור. מהו הדטרמיניזם וכיצד הוא קשור לבחירה חופשית? ההרצאה עוסקת גם בתפיסת הדטרמיניזם, שהיא ההשקפה לפיה כל פעולה בעולם נגרמת כתוצאה מכוחות קדומים או סיבות חיצוניות. אליעד מסביר כי יש המרגישים שלבם ובחירותיהם מוגבלות על ידי הסיבות והתנאים שסביבותיהם מכתיבות. האם הבחירה החופשית באמת קיימת? במהלך הדיון, מועלה רעיון מרכזי לפיו גם אם נדמה לנו שיש לנו חופש בחירה, ייתכן שכל פעולה שלנו היא תוצאה של סיבות חיצוניות. אליעד מעלה את השאלה אם יש מקום לבחירה חופשית כאשר כל מה שקורה קבוע מראש על פי חוקי היקום. האם אנו יכולים לשנות את תחושת הבחירה? אליעד עוסק בהבנה של תחושת הבחירה, ומסביר שלפעמים אנו יכולים לחשוב שאנו בוחרים, אך למעשה ... פעולתה. מהו ההבדל בין מציאות אידיאלית לבין מציאות אמיתית? כחלק מהדיון, עולה השאלה אם מציאות אידיאלית, בה יש לנו בחירה חופשית מוחלטת, היא אפשרית בכלל. או שמא המציאות האמיתית, בה חוקים חיצוניים ומצבים מכתיבים את פעולנו, מונעת מאיתנו חופש פעולה אמיתי. האם יש מקום לפילוסופיה בהבנת הבחירה החופשית? במהלך ההרצאה, אליעד מציין את חשיבותה של הפילוסופיה בהבנת תהליך הבחירה. הוא מציין את רבי נחמן, שאמר כי כל אדם נמצא במאבק מתמיד עם עצמו ועם ההבנה אם יש לו בחירה חופשית או לא. על פי רבי נחמן, הבחירה והידיעה לא תמיד נתפסות על ידי שכלנו בצורה ברורה, ולכן יש מקום לשאול שאלות ולערער על ההבנה הפשוטה של המושגים הללו. פרדוקס הבחירה החופשית רצון חופשי הבחירה והידיעה האם יש בחירה חופשית? דטרמיניזם והחופש בחירה הבחירה החופשית והפילוסופיה ...
הפרדוקס של אלוהים, בחירה וידיעה, ידיעת האל, פרדוקס המהות והצורה, פרדוקס מהות הרצון, אלוהים ממלא כל עלמין, אלוהים סובב כל עלמין, בחירה חופשית, רצון חופשי, שמירת מצוות, קיום מצוות
הפרדוקס של אלוהים, בחירה וידיעה, ידיעת האל, פרדוקס המהות והצורה, פרדוקס מהות הרצון, אלוהים ממלא כל עלמין, אלוהים סובב כל עלמין, בחירה חופשית, רצון חופשי, שמירת מצוות, קיום מצוות
הפרדוקס של אלוהים, בחירה וידיעה, ידיעת האל, פרדוקס המהות והצורה, פרדוקס מהות הרצון, אלוהים ממלא כל עלמין, אלוהים סובב כל עלמין, בחירה חופשית, רצון חופשי, שמירת מצוות, קיום מצוות מהו הפרדוקס של אלוהים וידיעתו ביחס לבחירה החופשית? הרצאה זו עוסקת בפרדוקס המורכב שבין ידיעת אלוהים, רצון חופשי, ובחירה חופשית. אליעד מדבר על איך ידיעת אלוהים את העתיד, והאם הוא מונע את חופש הרצון שלנו. האם כל מעשה שאנחנו מבצעים הוא חלק ממה שאלוהים כבר יודע וכתוצאה מכך לא באמת יש לנו בחירה חופשית? הוא מציין שכשאנו מדברים על אלוהים, יש להבחין בין שתי תפיסות עיקריות: 1. אלוהים שממלא את כל המציאות, כלומר, כל פרט במציאות הוא חלק מהווייתו של ... החיים. הדיון מתרכז בעיקר בשאלה האם זה בכלל אפשרי שהתפיסות הללו תואמות. מצד אחד, אם אלוהים ממלא את כל המציאות, אז איך יש מקום לחופש רצון שלנו? מצד שני, אם אלוהים לא ממלא את כל המציאות, איך הוא יכול להיות כל - יכול ולשלוט על כל פרט? איך נראית הבחירה החופשית אם אלוהים כבר יודע את כל העתיד? אליעד מסביר שייתכן וידיעת אלוהים אינה פוגעת בבחירה החופשית שלנו. הוא מסביר שלדעת משהו מראש לא אומר שאנחנו לא בוחרים בו. מדובר על סיבה ותוצאה: אם אנחנו בוחרים במשהו, הרי שהבחירה היא שלנו, גם אם אלוהים יודע על כך מראש. מהו פרדוקס המהות והצורה ביחס לאלוהים? ההסבר כאן עוסק בשאלה האם אלוהים הוא ישות מהותית או שהוא רק תופס את הצורה של כל דבר? כאן מתעוררת השאלה המהותית - האם ... נובעת מאלוהים או האם אלוהים הוא רק הצורה של כל דבר? התשובה המוצגת היא שזו שאלה פילוסופית עמוקה שאין לה תשובה חד - משמעית. מהו פרדוקס הרצון החופשי וידיעת אלוהים? האם הרצון החופשי שלנו הוא חופשי או שמא הוא מוכתב מראש על ידי הידע של אלוהים? כיצד זה מסתדר עם רעיון הבחירה החופשית שאנחנו חווים במציאות? אליעד מדבר על הדינמיקה הזאת בהסבר של מהות הרצון. הרצון החופשי הוא מרכיב עיקרי במערכת האמונה היהודית, אך שאלת האפשרות של הידע של אלוהים ויכולת הבחירה של האדם נותרת בעייתית. האם אלוהים יכול להיות בכל מקום ובעת ובעונה אחת? האם התפיסה שכוללת את ... ובכל מקום? מדובר פה על הפער שבין השאלה אם אלוהים הוא כל - יכול וכל - נוכח או אם הוא רק מי שיודע מראש את כל מה שיקרה. מה משמעות שמירת המצוות אם אלוהים ברא את כל העולם? אם אלוהים ברא את כל העולם והכל בידו, מה המשמעות של שמירת מצוות? האם אנחנו באמת בוחרים לשמור מצוות או שהבחירה שלנו נכתבת מראש? אליעד מציין שזו שאלה יסודית המובילה לשאלות רבות על מהות החיים והחופש. האם הרצון החופשי תואם את ידיעת אלוהים? המשמעות של רצון חופשי היא היכולת לבחור מתוך מספר אפשרויות. אך אם אלוהים כבר יודע מראש מה נבחר, האם עדיין יש לנו רצון חופשי? תשובה לשאלה זו מקומית מאוד וקשורה להבין כיצד הבחירה החופשית שלנו משתלבת עם ידיעת אלוהים את העתיד. ידיעת אלוהים וידיעת העתיד ה
מצידו מצידנו, הכל צפוי והרשות נתונה, פרדוקסים דתיים, סתירות בתורה, סתירות בדת, הבחירה והידיעה, רצון חופשי, ידיעת האל, שקרים של דתיים, האמת של אלוהים, הוכחות לאמיתות התורה
מצידו מצידנו, הכל צפוי והרשות נתונה, פרדוקסים דתיים, סתירות בתורה, סתירות בדת, הבחירה והידיעה, רצון חופשי, ידיעת האל, שקרים של דתיים, האמת של אלוהים, הוכחות לאמיתות התורה
... מצידנו, הכל צפוי והרשות נתונה, פרדוקסים דתיים, סתירות בתורה, סתירות בדת, הבחירה והידיעה, רצון חופשי, ידיעת האל, שקרים של דתיים, האמת של אלוהים, הוכחות לאמיתות התורה מה משמעות הביטוי מצידו ומצידנו לפי היהדות? הביטוי מצידו ומצידנו הוא מושג ביהדות המתאר פרדוקס בין נקודת המבט האנושית לנקודת המבט האלוהית. אליעד כהן מסביר כי היהדות משתמשת בביטוי זה כדי לפתור לכאורה סתירות בין רעיונות דתיים, כמו פרדוקס הכל צפוי והרשות נתונה, כלומר, הסתירה בין ידיעת האל את העתיד לבין הבחירה החופשית של האדם. הדוגמה המרכזית שאליעד מביא היא שאלוהים יודע מראש מה יקרה לאדם, אך האדם עדיין פועל מתוך תחושה שיש לו בחירה חופשית. לטענת הדת, מנקודת המבט של אלוהים אין לאדם בחירה, אך מנקודת המבט האנושית יש בחירה מלאה. מהי הדוגמה שאליעד כהן נותן כדי להסביר את ... מראש, ומנקודת מבטו של העיוור קיימת אי - ודאות מוחלטת. כך, לפי אליעד, מסבירה היהדות את מושגי מצידו ומצידנו. מהי הבעיה העיקרית בתפיסת מצידו ומצידנו לפי אליעד כהן? אליעד כהן טוען שהבעיה המרכזית במושג ... מדגיש כי אם האדם הוא באמת חכם ומבין שלפי הפרספקטיבה של אלוהים אין לו באמת בחירה חופשית, עליו לפעול כבר עכשיו מתוך נקודת המבט האלוהית, במקום לחכות לעתיד. הוא מבקר את הדתיים שטוענים שבעתיד יתגלה שאין באמת בחירה, אך כרגע הם ממשיכים להתנהג כאילו הבחירה קיימת. אליעד טוען שזוהי התנהלות טיפשית משום שאם האדם יודע מראש שהאמת המוחלטת היא שאין בחירה, אין היגיון שימשיך לפעול לפי האשליה שיש בחירה. מדוע אליעד כהן רואה במושג מצידו ומצידנו שקר דתי? אליעד כהן טוען שהביטוי מצידו ומצידנו משמש את הדת כתירוץ להתחמקות משאלות קשות. לטענתו, דתיים אומרים מצידו ומצידנו כדי לא להתעמת עם העובדה שיש אמת אחת מוחלטת, וכדי להימנע מהשאלה - אם באמת יש פרספקטיבה ... להמשיך לאפשר לבני אדם לחיות בשקר. מהו הפגם המרכזי שאליעד כהן מוצא בהסברי הדתיים על פרדוקסים? הפגם המרכזי שאליעד מזהה הוא שהדתיים מנסים לטעון ששתי נקודות מבט סותרות יכולות להיות נכונות במקביל. לטענתו, זוהי טענה חסרת היגיון. לדבריו, כאשר אדם פוגש בסתירה כמו זו בין הבחירה החופשית לידיעת האל, התשובה האמיתית צריכה להיות ברורה: או שיש בחירה או שאין בחירה. הדתיים, לפי אליעד, בוחרים להימנע מבחירת צד ברור, מה שמוביל את האדם לחיים באשליה ובבלבול מתמיד. כיצד על ... בחירה, עליו להתאים את חייו כבר עכשיו לנקודת המבט הזאת. לפי אליעד, כל התירוצים הדתיים הם שקרים, והאמת האחת נמצאת רק כאשר האדם מפסיק לברוח ומתחייב באופן מוחלט למצוא את נקודת המבט של האמת האולטימטיבית, זו ...
סוד הבחירה החופשית, פרדוקס הבחירה החופשית, הוכחות שאין בחירה חופשית, הוכחות שיש בחירה חופשית, סוד החלל הפנוי, האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? חופש הבחירה, רצון חופשי
סוד הבחירה החופשית, פרדוקס הבחירה החופשית, הוכחות שאין בחירה חופשית, הוכחות שיש בחירה חופשית, סוד החלל הפנוי, האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? חופש הבחירה, רצון חופשי
... הבחירה החופשית, פרדוקס הבחירה החופשית, הוכחות שאין בחירה חופשית, הוכחות שיש בחירה חופשית, סוד החלל הפנוי, האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? חופש הבחירה, רצון חופשי האם יש בחירה חופשית או אין בחירה חופשית? בהרצאה הזו, אליעד עוסק בשאלת הבחירה החופשית, תוך התמקדות בפרדוקס שבו היא כרוכה. הוא מעלה את השאלה האם יש לנו בחירה חופשית או שזו אשליה, ודן בהבטים השונים של המושג. במהלך השיחה, אליעד מבצע חקירה פילוסופית עמוקה של מהות הבחירה, בחינה של הוכחות לכאן ולכאן, ומציג נקודות שמערערות על קיומה של בחירה חופשית. ההתחלה של השיחה עוסקת בבחירה חופשית מבחינת חוויית האדם. כל אחד מרגיש שיש לו רצון חופשי, ושהוא בוחר את מעשיו, אך אליעד שואל: אם אכן יש לנו רצון חופשי, מדוע אנחנו מנסים לשכנע אחרים לבחור בדרך שלנו? אם אין להם בחירה חופשית, מדוע להתאמץ לשכנע אותם במה שאנו חושבים שהוא נכון? לאחר מכן, אליעד מציין את הבעיה בהנחה שיש בחירה חופשית: אם יש לי בחירה חופשית, למה כל מה שאני עושה נתון להשפעה של כוחות חיצוניים, גם אם אני לא מודע להם? הוא מדבר על האפשרות שיש עקרונות שמניעים אותנו ושהם בעצם מהווים את הרצונות שלנו. שיחה זו מתפתחת לכדי עיון בפרדוקסים של הבחירה החופשית. אליעד טוען שלעיתים יש תחושה של בחירה חופשית, אך האם אנחנו באמת בוחרים? האם אנו יכולים לשנות ... אותנו עשוי להיות משהו חיצוני לנו, ואם כך, הבחירה היא לא שלנו. למשל, אם אנחנו מקבלים החלטה מתוך תחושת חוסר אפשרות לבחור משהו אחר, אז אולי אין לנו באמת חופש לבחור. אליעד מציין גם את הקשר בין קיום לתודעה. האם ... מהותנו? לדוגמה, הוא מעלה את השאלה האם באמת אנחנו בוחרים בכל פרט ופרט בחיינו או שמא כל פעולה שלנו נגרמת בגלל כוחות חיצוניים או תנאים מוקדמים. מהותה של הבחירה החופשית ומגבלותיה בהמשך השיחה, אליעד מציין כי ייתכן שבחירה חופשית נוגעת רק להיבטים מסוימים של החיים, כמו הבחירה ... איך אנחנו יכולים לבחור בעצמנו? האם כל מה שאנחנו חושבים שאנחנו בוחרים באמת נובע מהמקום החופשי שלנו, או שאנחנו נגרמים לבחור בגלל סיבות חיצוניות? האם יש בחירה חופשית אם כל הדברים מחויבים? בהמשך, אליעד מתמקד בשאלה הפילוסופית העמוקה: אם כל מה שישנו בעולם הוא תוצאה של סיבות קודמות, האם באמת יש לנו בחירה חופשית? האם כל דבר שנעשה הוא תוצאה של מה שהוביל אליו, או שניתן לשבור את השרשרת הזו ולהיות חופשיים בהחלטות שלנו? הוא מעלה את הרעיון של חופש הבחירה בתוך מערכת מחויבות של סיבות ותוצאות, ושואל האם ...
ניתוח סיבתיות באופן מלא, איך לא לדלג על שלבים בניתוח סיבתיות? למה לא רק להפריך את הנחות היסוד של השאלה? איך להתווכח עם דתי? איך לטפל במשוגעים? האם הסיבה מחייבת את התוצאה? הנחות יסוד שגויות, הנחות יסוד אפשריות
ניתוח סיבתיות באופן מלא, איך לא לדלג על שלבים בניתוח סיבתיות? למה לא רק להפריך את הנחות היסוד של השאלה? איך להתווכח עם דתי? איך לטפל במשוגעים? האם הסיבה מחייבת את התוצאה? הנחות יסוד שגויות, הנחות יסוד אפשריות
... מלא, איך לא לדלג על שלבים בניתוח סיבתיות? למה לא רק להפריך את הנחות היסוד של השאלה? איך להתווכח עם דתי? איך לטפל במשוגעים? האם הסיבה מחייבת את התוצאה? הנחות יסוד שגויות, הנחות יסוד ... מישהו שואל שאלה כמו למה אלוהים העניש את אדם הראשון? והשואל מניח הנחות יסוד מסוימות, כמו קיומו של אלוהים או קיומו של אדם הראשון, רוב האנשים מיד מנסים להסביר לשואל שההנחות שלו אינן נכונות, ... יותר להראות שההנחות אינן מחייבות את התוצאה, גם אם הן נכונות. כיצד נכון להתמודד עם שאלות דתיות או בלתי הגיוניות? אליעד משתמש בדוגמה נוספת, שבה מישהו אומר שפיל נשך אותו ... בצורה מקיפה ויסודית, ובכך להשיג הבנה אמיתית ופתרונות יציבים יותר לבעיותיו. איך נכון לנהל ויכוח או דיון עם אדם דתי? כאשר מנהלים דיון או ויכוח עם אדם שמאמין בדברים לא רציונליים, כמו אדם דתי, אליעד ממליץ לא להגיד לו פשוט שההנחות שלו אינן נכונות, כי הוא ממילא לא יקבל זאת. ... להבנה אמיתית, לפתור בעיות לעומקן ולהתמודד נכון עם אנשים שמאמינים בדברים לא רציונליים. איך להתווכח עם דתי? איך לטפל במשוגעים? האם סיבה מחייבת תוצאה? הנחות יסוד שגויות ניתוח סיבתיות מלא ...
איך להתמודד עם טענות של מחזירים בתשובה? ודע מה שתשיב למחזיר בתשובה, ויכוחים עם דתיים, שמירת מצוות, רבי נחמן דתי או חילוני, רבי נחמן כופר, רטוריקה, הבחירה והידיעה, להתווכח עם דתי, איך לשקר מישהו? איך לרמות מישהו? חלק 2
... להתמודד עם טענות של מחזירים בתשובה? ודע מה שתשיב למחזיר בתשובה, ויכוחים עם דתיים, שמירת מצוות, רבי נחמן דתי או חילוני, רבי נחמן כופר, רטוריקה, הבחירה והידיעה, להתווכח עם דתי, איך לשקר מישהו? איך לרמות מישהו? חלק 2 איך מתמודדים עם טענות של מחזירים בתשובה? כאשר מתווכחים עם מחזירים בתשובה ועם אנשים דתיים, חשוב קודם כל להבין את הטענות שלהם לעומק, לפני שמנסים להפריך אותן. אליעד כהן מסביר כי כדי להתמודד באופן יעיל עם טענות דתיות, תחילה יש לבדוק אם הטענה נכונה או לא. אם מוצאים שהטענה איננה נכונה, אז קל להפריך אותה. אבל מה קורה אם הטענה כן נכונה ועדיין רוצים לשכנע מישהו אחרת? ... שלשקר במקצועיות פירושו לדעת היטב מה האדם שמולך אינו יודע. למשל, אם אדם אומר טענה מסוימת שאתה יודע שהיא נכונה, ובכל זאת אתה רוצה להוכיח לו שהיא לא נכונה, עליך להבין מה ההוכחות שהוא מביא לטענה שלו, ומה בתוך ההוכחות האלה הוא לא יודע בוודאות. לאחר מכן אפשר לנסות להסיט אותו לכיוון אחר, שהוא פחות בטוח בו. באופן זה ניתן לשכנע את האדם כי הטענה שלו שגויה, אף שהיא למעשה נכונה. לדוגמה, אם מישהו אומר שהוא בטוח שיש פיל בתוך כוס קטנה, אתה יכול להוכיח בקלות שהדבר בלתי אפשרי. אך מה קורה אם הוא טוען טענה שהיא לא ברורה מאליה? כאן חשוב לבדוק מה הוא יודע בוודאות ומה הוא רק חושב שהוא יודע, ועל סמך זה לנסות ... הוא עם נבחר? אליעד מסביר כי אם מישהו אומר עם ישראל הוא עם נבחר, יש לבדוק קודם כל אם הטענה הזאת נכונה. האדם הטוען זאת מביא בדרך כלל הוכחות כמו ניצחונות במלחמות או פסוקים מהתורה. כדי להפריך את הטענה, יש לבדוק אילו הוכחות הוא מביא ואילו מהן מחויבות או הכרחיות כדי שהטענה תהיה נכונה. לדוגמה, אם הוא מביא הוכחות של הצלחות וניצחונות, צריך לבדוק האם אלו באמת מוכיחות את הרעיון, או שיש סיבות אחרות אפשריות להצלחות אלו. איך להשתמש באסטרטגיית הנניח בוויכוח עם דתי? אסטרטגיית הנניח משמעותה להעמיד פנים שמקבלים את הנחת היסוד של האדם שמולכם, אך לשאול שאלות שמערערות את ההנחות הבסיסיות שלו. למשל, אם הוא טוען שהיה מתן תורה, אפשר לומר: נניח שהיה מתן תורה, איך אנחנו יודעים שאלוהים שנתן את התורה הוא האלוהים האמיתי? באופן זה, האדם שמולכם מתמודד עם ספקות פנימיים על אמונותיו, בלי שתתקפו ישירות את עצם האמונה. איך מתמודדים עם האמונה בדברים שאי אפשר לדעת? לעיתים אנשים דתיים מגיעים לנקודה שבה הם מודים שאי אפשר לדעת דבר מסוים, אך עדיין מאמינים בו. אליעד טוען שהדרך להתמודד עם מצב כזה היא להראות לאדם שהסיבה שהוא מאמין במשהו היא בדיוק אותה הסיבה שבגללה אפשר גם לא להאמין בו. אם מישהו אומר שאי אפשר לדעת בוודאות אם אלוהים קיים או אם הייתה תורה מסיני, אפשר להסביר לו שהחוסר בוודאות דווקא מחייב לא להאמין באותה המידה שהוא מאפשר להאמין. האם רבי נחמן היה דתי או חילוני? אליעד כהן מתייחס גם לדמותו של רבי נחמן, ומדגיש שהוא היה דמות מורכבת. רבי נחמן מצד אחד עודד להאמין ללא שכל, אך מצד שני הציג שאלות פילוסופיות ופרדוקסים שלא היה להם פתרון. אליעד מסביר שרבי נחמן עשה זאת בכוונה: הוא רצה שאנשים יבינו שאין תשובה לשאלות העמוקות ביותר, ולכן ימשיכו להאמין בצורה עיוורת. אך מי ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על שאלת הבחירה והידיעה, מה לענות לדתיים? פרדוקס הבחירה והידיעה, איך לענות למחזירים בתשובה? איך להתווכח עם דתיים? חזרה בשאלה, הוכחות שיש אלוהים, הוכחות שאין בחירה חופשית, רצון חופשי, ידיעת האל
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: ללא אלוהים, איך להיות מאושר ושמח? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך להצליח בזוגיות? איך לשפר את הזיכרון? איך לקבל החלטות? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך לשתול מחשבות? איך לעשות יותר כסף? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך לנהל את הזמן? איך למצוא זוגיות? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך לא להישחק בעבודה? איך להעביר ביקורת בונה? איך להצליח בראיון עבודה? איך להתמודד עם גירושין? איך לפרש חלומות? איך לפתח יכולות חשיבה? איך להאמין בעצמך? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך למכור מוצר ללקוחות? איך ליצור אהבה? איך להעריך את עצמך? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך לשנות תכונות אופי? איך להשיג ביטחון עצמי? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך להיגמל מהימורים? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך לחנך ילדים ועוד...

שקט נפשי אמיתי - הספר על: ללא אלוהים, איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם לחץ? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם בדידות? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? דיכאון? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? כעס ועצבים? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: איך להיות מאושר? למה לא להתאבד? האם יש משמעות לחיים? האם יש אמת מוחלטת? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? למה יש רע וסבל בעולם? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? מי ברא את אלוהים? איך נוצר העולם? האם יש בחירה חופשית? למה יש רע בעולם? איך נוצר העולם? מהי תכלית ומשמעות החיים? למה העולם קיים? איך להיות הכי חכם בעולם? בשביל מה לחיות? מה יש מעבר לזמן ולמקום? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? האם לדומם יש תודעה? האם יש הבדל בין חלום למציאות? האם יש או אין אלוהים? האם המציאות היא טובה או רעה? מה המשמעות של החיים? אולי אנחנו במטריקס? איך להנות בחיים? האם הכל אפשרי? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? האם אפשר לדעת הכל? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? האם באמת הכל לטובה ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר www.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא פסיכותרפיסט, קואצ'ר מומלץ, מטפל בתחום ללא אלוהים - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.2559 שניות - עכשיו 05_07_2025 השעה 01:02:21 - wesi1