אחת האשליות הנפוצות והכואבות ביותר של האדם היא הרצון לעשות צדק. אליעד כהן מסביר, שהאדם מדמיין שהוא חייב להילחם למען הצדק ולמען האמת, מתוך אמונה שזה הדבר הכי חשוב ובעל הערך הגבוה ביותר. בפועל, האמונה הזאת לא רק שלא מקלה על חייו, אלא שהיא מייצרת עבורו סבל רב אף יותר. האדם, מתוך תפיסתו המוגבלת, בטוח שהעולם חייב להיות צודק, וכך הוא יוצר לעצמו תסכול מתמיד, מפני שהמציאות כפי שהיא נתפסת בעיניו איננה תמיד צודקת.
מדוע חוסר צדק הוא למעשה חלק מהצדק המוחלט?
אליעד מדגיש שהדבר שהאדם רואה כחוסר צדק הוא בעצם הצדק הגדול ביותר. זה דומה לאדם בריא, שמרגיש בטעות שהוא חולה, ומנסה לקחת תרופות ללא צורך. האדם, מתוך מוגבלותו, שופט את המציאות, ומחליט מה צודק ומה לא, בלי להבין את התמונה הגדולה והכוללת. הוא שואל: "מי בכלל החליט מה זה צדק?", והאם האדם באמת חכם יותר מהמציאות עצמה, שיצרה גם את האירוע וגם את מחשבתו של האדם שזה לא צודק.
לדבריו, התפיסה המוטעית הזאת של האדם, כאילו הוא יודע טוב יותר מהמציאות, היא הטעות שגורמת לו לסבל. האדם יוצר לעצמו אשליה שצריך לתקן את העולם, למרות שהוא כבר שלם ומושלם.
האם המחשבה על חוסר הצדק נועדה לשנות את העולם או את האדם?
כאשר האדם חושב שמשהו בעולם לא צודק, אליעד מסביר שהמחשבה הזו עצמה היא חלק מהמציאות. כלומר, המציאות "מודעת" למחשבה הזו ואף יצרה אותה. ולכן, אם המציאות עצמה יצרה מצב שבו האדם חושב שמשהו הוא לא צודק, ייתכן שזה נועד להוביל אותו להבנה פנימית, ולא לשנות את המציאות החיצונית. במקום לנסות לשנות את העולם, אולי האדם צריך לנסות לשנות את עצמו ולהבין למה הדבר שלכאורה נראה לו לא צודק, הוא דווקא צודק.
הוא מוסיף, שכאשר האדם נתקל בחוסר צדק ומרגיש צורך להילחם, עליו לעצור ולשאול את עצמו, מי אמר לו בכלל שהוא צריך להציל משהו? אולי הוא פשוט צריך להציל את עצמו מהמחשבה השגויה שיש משהו שזקוק להצלה.
מהי הסיבה האמיתית שבגללה אנשים מחפשים צדק?
לפי אליעד כהן, החיפוש אחרי צדק איננו באמת בשביל הצדק עצמו. הסיבה האמיתית היא שהאדם סובל בחייו, לא מבין מדוע הוא חי, ומחפש משמעות לקיומו. האדם ממציא לעצמו משמעות מלאכותית דרך המלחמה למען האמת ונגד השקר. האדם מאמין שהצדק חשוב רק כי הוא חונך לכך, אך אם היה מחונך להאמין בשקר ובחוסר צדק כערך חיובי, היה נאבק באותה המידה כדי להצדיק את השקר.
כלומר, האדם כלל לא מחפש צדק באופן אמיתי, אלא רק מחפש משמעות לחייו, וחיפוש הצדק הוא דרך ליצור לעצמו משמעות. אם האדם היה מבין לעומק למה קיים רע בעולם, לא היה מרגיש צורך להילחם או לתקן, כי אז היה מבין את הצדק האמיתי מאחורי הדברים.
איך להבין את המשמעות האמיתית של הרע בעולם?
כדי להשתחרר מהסבל שגורמת אשליית הצדק, על האדם להתמקד בשאלה "מדוע יש רע בעולם?". לפי אליעד כהן, הבנת הסיבה לקיומו של הרע בעולם היא המפתח. ברגע שהאדם יבין מדוע יש רע ומה התפקיד שלו במציאות, הוא יגלה את הצדק האמיתי והאבסולוטי. הוא יבין מדוע מה שנדמה לו כרע הוא למעשה טוב וצודק בשלמות מוחלטת.
ברגע שהאדם יגיע להבנה הזו, הוא כבר לא ינסה לשנות את המציאות החיצונית, משום שיבין לעומק את השלמות הפנימית שלה. במקום להילחם למען הצדק המדומה, הוא יגיע למצב של הבנה והשלמה מלאה עם המציאות.
לסיכום: מהי הדרך לחוות צדק אמיתי?
אליעד כהן מסכם ואומר שהצדק האמיתי מגיע רק מתוך הבנה מלאה של המציאות. ברגע שהאדם מפסיק לשפוט את העולם ומתחיל לחקור פנימה מדוע יש רע בעולם, הוא מגיע להבנת הצדק האמיתי. כשהוא רואה את התמונה המלאה, הוא מגלה שהמציאות מוצדקת בצורה מוחלטת ותמידית. אז הצדק האמיתי יוצא לאור, האדם משתחרר מהסבל, וחי מתוך הבנה עמוקה שהכל טוב כפי שהוא.
- מהו צדק אמיתי?
- האם המציאות באמת מוצדקת?
- למה יש רע בעולם?
- מדוע אנשים מחפשים צדק?
- איך להפסיק לסבול מחוסר צדק?
- מהי המשמעות של חוסר הצדק?
- האם יש משמעות לחיים?
ולאדם יש דמיון שצריך להילחם למען הצדק, ויש לעשות צדק, וזה משהו מאד חשוב לעשות צדק.
והאדם משלה את עצמו ועוד גורם לעצמו עוול נוסף שהוא בטוח שחובה לעשות צדק
והסבל של האדם גדל כי הוא לא מבין שהמציאות טובה ומושלמת כפי מה שהיא
וחוסר הצדק הכי גדול בעולם, הוא לנסות לעשות צדק.
ואדם לא מבין, כי אין לו שכל בקודקוד, לא מבין למה יש שקר, למה יש חוסר צדק, זה חלק מהמשחק, מי אמר שלא צריך להיות חוסר צדק.
והאדם סובל, כי הוא מנסה לתקן דבר מתוקן, כמו אדם בריא שהולך לרופא כדי לקבל תרופות.
ומי החליט בכלל מהו הצדק? האם השכל, שלך הוא זה שיודע, האם המחשבה שלך טובה יותר מהמציאות, והמציאות היא בכלל שיוצרת את המחשבה.
יש תמונה כללית, יש אירוע מסוים, ואתה לא רואה את כל התמונה
ואתה חושב שאין צדק בדבר ההוא, אולי יש דבר מעבר שמרמז לך בכלל שכן יש צדק בדבר שאתה מניח שהוא לא צודק.
ומי אתה, שאתה חושב שאתה שופט יותר טוב מהמציאות עצמה, מה צודק ומה לא צודק?
והמחשבה אולי נועדה לגרום לך לחשוב פנימה ולהבין שאתה לא מבין את האמת פנימה.
והאם מה שאתה חושב כלא צודק, אולי הוא צודק מצד האמת.
וקודם שתבין את המציאות, אתה לא יכול בכלל להבין מהו צדק או לא
מי אתה שתחליט, מי שמך להחליט מהו צדק ומהו חוסר צדק?
הטיפשות שלך מאמללת אותך, כי אתה מפריד בין צדק ללא צדק, וזהו עצמו העונש שלך, כי אתה חי בעולם ללא צדק!!
והסיבה האמיתית שאדם מחפש צדק, כי הוא אומר, חשובה לי האמת והאמת והאמת, ומי אמר לך בכלל מהי האמת?
ולמה אתה צריך להתעסק עם זה.
ומי שמחפש צדק, זה בכלל אך ורק בגלל שרע לו בחיים, ואז הוא נלחם בין האמת לשקר, בין הטוב לרע, הוא משועמם.
ואין לך מושג בכלל מה תפקידו של השקר, ותבדוק, במציאות יש גם אמת וגם שקר, גם טוב וגם רע.
ואדם אין לו מושג למה יש רע בחיים, אין לו מושג למה הוא חי, ואז הוא מחפש משמעות לחיים
ואז הוא ממציא לעצמו המצאות של שקר ואמת וצדק וחוסר צדק כדי שתהיה לו משמעות.
ומי אתה שתשלול את השקר או את הרע?
והאדם מחפש את הצדק רק בגלל שמשעמם לו בחיים, ורק בגלל שזה נותן לו משמעות לחיים
ובגלל שכולם אומרים שצדק זה טוב, אתה מחפש את הצדק, כי אם היו אומרים לך מינקות שחוסר צדק ושקר זה טוב, היית מחפש להצדיק את השקר.
ולכן האדם לא מחפש את הצדק בכלל, כי הוא לא מבין את המשמעות של הרע והטוב
ושתבין את המציאות ותבין את הטוב ואת הרע ומדוע הם קיימים
אז יצא הצדק לאור ותבין ותדע שהמציאות מוצדקת בשלמות תמיד.