פיברומיאלגיה היא תסמונת של כאבים כרוניים, כאבים לא ברורים ולא מוסברים, המתבטאים בתחושות כאב בכל הגוף, וללא סיבה רפואית ברורה. אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה מתמודדים עם כאבים שאינם הגיוניים לכאורה, והם מתקשים לתפקד ולנהל שגרת חיים תקינה. אליעד כהן מתייחס בהרצאתו לאנשים שסובלים ממצב זה ומסביר באופן מקיף כיצד להתמודד עם כאבים אלו, תוך מתן דוגמאות והסברים מעמיקים ומפורטים.
האם הכאב הוא אובייקטיבי או פירוש סובייקטיבי?
אליעד כהן מציג את השאלה המרכזית: האם הכאב שאותו האדם מרגיש הוא אכן אובייקטיבי או שהוא פירוש סובייקטיבי שהמוח מעניק לתחושות. הוא נותן דוגמה שאדם יכול להרגיש כאב באופן מוחשי, למרות שאין לו שום פציעה או בעיה רפואית ממשית, כמו למשל תחושת כאב שרירים למרות שאין באמת פגיעה גופנית.
מה המשמעות של "כאב אמיתי" מול "כאב מדומה"?
אליעד מדגיש שיש הבדל בין כאב אמיתי (פיזיולוגי ברור ומוכח) לבין כאב מדומה, שהוא תחושה שהמוח מייצר בלי שקיימת סיבה רפואית ברורה. כדוגמה לכך הוא מתאר אדם שיכול לחלום שכואב לו, ולמרות שבחלום לא קורה לו שום נזק פיזי, התחושה היא אמיתית מבחינתו. כך, אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה עלולים לחוות כאב ללא הסבר רפואי.
מה לעשות כאשר אדם סובל מכאב בלתי מוסבר?
אליעד כהן מתאר מספר כיוונים להתמודדות:
- הכיוון הראשון הוא בדיקה האם הכאב באמת מגביל את האדם או שרק נדמה לו. לדוגמה, אם האדם אומר שהוא לא מסוגל להרים תיק מהרצפה, אפשר לבקש ממנו להרים את התיק מספר פעמים ולראות האם באמת הכאב מתחזק או נשאר אותו דבר. כאשר הכאב הוא "מדומה", הוא לא בהכרח יחמיר בעקבות הפעולה. לעומת זאת, כאב אמיתי שנגרם מפציעה או מנזק פיזיולוגי עלול להחמיר מפעילות כזאת.
- כיוון נוסף הוא לעזור לאדם לראות שגם אם הוא לא יכול לעשות פעולה מסוימת, אין בכך כל רע. למשל, אליעד נותן דוגמה שאדם לא מסוגל לעבור דרך קיר, והוא לא מרגיש רע בגלל זה, אף על פי שזו גם מוגבלות פיזית. הוא מדגיש שהתחושה של "מוגבלות" נוצרת מהשוואה ליכולת אחרת או לרצון אחר, ולא מעצם חוסר היכולת.
אליעד כהן מציע לבדוק את ההבחנה בין עובדה לבין פירוש. התחושה הפיזית שאותה חווה האדם היא עובדה. אך זה שהתחושה היא "רעה" או "לא נעימה" - זה כבר פירוש של האדם. תחושה היא תחושה נייטרלית שהאדם מפרש אותה כרעה או טובה. למשל, אדם יכול לחוות מגע ככואב ומטריד, ואילו אדם אחר יחווה את אותו המגע כנעים ומרגיע. לכן הכאב עצמו הוא תחושה פיזית אובייקטיבית, אך החוויה הרגשית של הכאב היא כבר פירוש סובייקטיבי.
מהם הפירושים שאדם נותן לתחושת הכאב שלו?
אנשים רבים, ובכללם הסובלים מפיברומיאלגיה, נותנים לכאב פירושים נוספים מלבד התחושה עצמה. למשל: "הכאב מגביל אותי בתפקוד", "אני לא יכול לעבוד", "אני לא יכול להרים דברים מהרצפה", וכן הלאה. אליעד מדגים כי אפשר לנסות להפריד בין תחושת הכאב עצמו לבין הפירושים והסיפורים הנוספים שהאדם מוסיף על הכאב, כמו תחושת מגבלה, חוסר יכולת לתפקד ועוד.
האם ניתן להשתחרר מתחושת הכאב בעזרת שינוי החשיבה?
אליעד כהן מסביר שהאדם יכול לנסות לשנות את ההנחות שלו על כאב ולבחון מחדש את הסיפור שהוא מספר לעצמו לגבי מה המשמעות...
- איך להתמודד עם פיברומיאלגיה?
- למה כואב לי ללא סיבה?
- מהו כאב מדומה?
- איך להתגבר על פחד מכאב?
- האם כאבים כרוניים הם פסיכולוגיים?