האינטרס החזק ביותר של האדם, כפי שאליעד כהן מציג אותו, הוא האינטרס להמשיך להיות קיים כנפרד. לכל אדם יש הרבה אינטרסים, חלקם גלויים וחלקם סמויים, אך מעל כולם יש אינטרס בסיסי וראשוני אחד, שהוא לשמור על הקיום העצמאי והנפרד שלו, על הייחודיות ועל ה"אני" שלו. האינטרס הזה הוא למעשה השורש של כל שאר האינטרסים, כי בלי הקיום העצמי, לא יתקיימו אינטרסים נוספים.
אליעד מדגיש שאדם יכול לחשוב שיש לו אינטרסים רבים אחרים, אך מתחת לכל אחד מהם מסתתר תמיד האינטרס המרכזי להישאר קיים כנפרד. אפילו חיפוש האמת, כאשר אדם חושב שהוא באמת מעוניין באמת, עשוי להיות מוטעה, כי האדם בדרך כלל לא ירצה למצוא אמת שתגרום לו להיעלם. הרצון להישאר קיים כנפרד מתבטא בתחושת "גאוות היחידה" ובצורך להיות ייחודי ומיוחד, שונה מכל השאר.
מדוע אדם מפחד לגלות שהוא אלוהים?
אליעד מסביר שיש שני "אני" או שתי ישויות שונות: יש את האני האמיתי, שהוא למעשה אלוהים, מחוץ לחלום, שם הכל אחד ואי אפשר לדבר על חיפוש אמת, כי אלוהים הוא כבר האמת המוחלטת ואין לו אינטרס. הוא שלם ולא חסר לו דבר, אין לו צורך לחפש שום אמת כי הוא עצמו האמת המוחלטת. מצד שני, יש את האני שבתוך החלום, האדם, שמפחד מהגילוי הזה שהוא בעצם אלוהים. הסיבה לכך היא שהאני הנפרד של האדם מפחד להיעלם, כי גילוי האמת שהוא אלוהים משמעותו אובדן הייחודיות והקיום האישי.
האדם למעשה נמצא בקונפליקט פנימי עמוק בין הרצון שלו להתחבר לשורש האמיתי (אלוהים, אחדות מוחלטת), לבין הרצון העמוק והבסיסי להישאר ייחודי, מיוחד ונפרד. אליעד אומר שהאני הגבוה (האלוהי) לא באמת מחפש את האמת, כי הוא כבר נמצא במצב של אמת מוחלטת ואחדות מוחלטת, אבל האני הנמוך יותר, האנושי והנפרד, הוא זה שנמצא במאבק מתמיד בין הרצון להתחבר לאחדות והרצון להישאר כנפרד.
למה האינטרס הבסיסי נסתר מאיתנו?
האינטרס של להמשיך להיות נפרד הוא אינטרס סמוי במיוחד. אליעד מסביר שהסיבה לכך שהאינטרס הזה כל כך נסתר היא כי האדם מפחד להודות לעצמו שהקיום הנפרד שלו נמצא תמיד בסכנה. אם האדם יכיר בעובדה שהאינטרס החזק ביותר שלו הוא להמשיך להיות נפרד, הוא יידרש להתמודד עם הפחד הגדול ביותר שלו - הפחד להיעלם, להתמזג באחדות, ולאבד את כל הייחודיות שלו.
המערכת הפנימית של האדם תיצור תמיד אינטרסים נוספים כדי להסתיר ממנו את האינטרס הבסיסי הזה. היא תגרום לו לחפש דברים חיצוניים - כסף, הצלחה, אהבה, כוח, ידע, וכדומה - הכל כדי להסיט את תשומת ליבו מהחרדה העמוקה והבסיסית של ההיעלמות כאדם נפרד.
כיצד האדם משקר לעצמו לגבי האינטרסים שלו?
אליעד נותן דוגמה כיצד האדם משקר לעצמו בנוגע לאינטרס הבסיסי והאמיתי שלו. אדם יכול לומר שהוא מחפש את האמת, אבל ברגע שתעמוד מולו האפשרות של גילוי האמת שמשמעותו היעלמות, הוא מיד נסוג. הוא יגיד לעצמו שהוא רוצה אמת, אך רק עד גבול מסוים - הגבול שבו הוא מפסיק להרגיש קיים באופן אישי וייחודי.
האדם יכול לשקר לעצמו ולהעמיד פנים שהוא באמת מחפש את האמת, אבל ברגע שיגיע לרגע האמת שבו הוא צריך לוותר על קיומו האישי, הוא יעצור. החרדה להיעלם חזקה יותר מכל אינטרס אחר שיש לאדם, ולכן האדם יעדיף להישאר בשקר או בבלבול מסוים, רק כדי לא להתמודד עם הפחד הכי עמוק שלו.
האם האדם באמת רוצה להתחבר לאחדות מוחלטת?
למרות הרצון הפנימי להתחבר לאחדות מוחלטת ולאמת, האדם נאחז באשליה של נפרדות. אליעד מסביר שהאדם אמנם חווה סבל מהנפרדות, אבל גם נהנה ממנה בו זמנית. הוא רוצה להמשיך לחיות כנפרד בגלל הרצון לשמור על הזהות הייחודית שלו, על ה"אני" הייחודי, שמאפשר לו לחוות הנאות, להרגיש מיוחד, ולהרגיש שייך רק לעצמו.
בסופו של דבר, המאבק הפנימי של האדם מתרחש בין שני אינטרסים סותרים: הרצון להתמזג עם האחדות, והרצון להישאר כנפרד. כל זמן שהאדם אינו מסוגל להכיר לעומק בקונפליקט הזה, הוא ימשיך לשקר לעצמו ולברוח מהאמת המלאה.
- מהו האינטרס החזק ביותר של האדם?
- למה אנשים מפחדים להיעלם?
- האם באמת קיימת ייחודיות אישית?
- מדוע אנו מפחדים לגלות את האמת?
- מהי גאוות יחידה?
- האם האני הוא אשליה?