השאלה המרכזית שאליעד כהן עוסק בה בהרצאה היא: "האם יש לאדם בחירה חופשית?" זו אחת השאלות הפילוסופיות העמוקות ביותר שמעסיקות אנשים מזה דורות. אליעד כהן מסביר שחשוב לחפש את האמת ללא אינטרסים אישיים, מכיוון שברגע שאדם מגיע עם אינטרסים לתשובה מסוימת, הוא עלול לפספס את האמת האובייקטיבית.
לפני שאדם שואל האם קיימת בחירה חופשית, עליו לבדוק מהם האינטרסים שלו שיגרמו לו להעדיף תשובה מסוימת. לדוגמה, כאשר אדם שואל האם העולם טוב או רע, הוא נוטה להעדיף את התשובה שהעולם טוב, משום שיותר נעים לחיות במציאות שבה ישות מיטיבה עומדת מאחורי הדברים. באותו אופן, לאדם יש אינטרס ברור לחשוב שיש לו בחירה חופשית, מכיוון שאף אחד לא רוצה להרגיש שאין לו שליטה על חייו.
למה לאדם יש אינטרס להאמין שיש לו בחירה חופשית?
אליעד מסביר שיש לאדם אינטרס חזק מאוד להאמין שהוא בעל בחירה חופשית, משום שהאדם רוצה להרגיש חופשי ובשליטה. תחושת החופש והשליטה היא חלק חשוב מאוד בזהות של האדם. לדוגמה, אנשים עובדים קשה כדי להרוויח יותר כסף, לא רק בשביל הכסף עצמו, אלא כדי להגדיל את טווח אפשרויות הבחירה שלהם. זו הסיבה שאדם הזוכה בלוטו חש כל כך שמח - כעת הוא יכול לבחור מתוך אפשרויות רבות יותר.
אליעד מביא דוגמה נוספת וקשה יותר, של אישה שנאנסת. מדוע הפגיעה כה קשה ומשפילה? כי הדבר הגרוע ביותר שאפשר לעשות לאדם זה לקחת ממנו את הבחירה החופשית. ההשפלה העמוקה היא שהמציאות מתרחשת בניגוד מוחלט לרצון של האדם. אנשים פוחדים פחד עמוק מאובדן שליטה - הם מפחדים לאבד את אחיזתם במציאות, להשתגע או להפסיק לשלוט בתנועות שלהם. לכן, האינטרס העמוק ביותר הוא תמיד להגיע למסקנה שיש לאדם בחירה חופשית.
האם תחושת הבחירה משקפת את המציאות?
אליעד כהן מדגיש את ההבדל בין תחושת הבחירה לבין המציאות עצמה. הוא מביא דוגמה של אדם שחולם חלום - האדם יכול להרגיש דברים, אבל זה לא אומר שהתחושות משקפות את המציאות. באותה צורה, התחושה שיש לאדם בחירה חופשית לא בהכרח מעידה על כך שהאדם באמת שולט במציאות. למעשה, האדם אולי יכול לבחור מה לעשות בפועל, אך הוא לא שולט במה הוא רוצה לעשות מלכתחילה.
לדברי אליעד, הרצון הראשוני לא נקבע על ידי האדם עצמו. האדם לא בחר להיוולד, לא בחר להיות קיים, ולא בחר את רצונותיו הבסיסיים. לפיכך, גם אם אדם עושה את מה שהוא רוצה, הוא לא שולט ברצונותיו עצמם. מכאן שהאדם למעשה אינו שולט במציאות באופן מלא, אלא רק באופן חלקי ומוגבל.
מדוע הבחירה החופשית היא מקור הסבל של האדם?
אליעד מסביר שהסבל האמיתי של האדם הוא לא מכך שאין לו בחירה, אלא מכך שהוא מאמין שיש לו בחירה חלקית ומוגבלת. אילו לאדם הייתה בחירה מלאה ובלתי מוגבלת, הוא פשוט היה עושה כל דבר שרוצה, בלי התלבטויות וספקות. אך המציאות היא שהבחירה של האדם מוגבלת, ולכן הוא סובל ומתלבט מה לעשות, אם להתגרש או להישאר, אם להתפטר או להישאר בעבודה. לפעמים אדם אפילו מעדיף שלא תהיה לו בחירה, כדי להיפטר מהסבל של ההתלבטות.
כאשר לאדם ברור לחלוטין שאין לו שליטה ושום בחירה, באותו רגע הרצון שלו מתבטל לגמרי. הוא כבר לא רוצה לשנות את המציאות, כי הוא יודע שהוא לא יכול לשנות אותה. במצב כזה, האדם חש שחרור מוחלט, משום שאין יותר פער בין הרצוי למצוי. אז המציאות עצמה הופכת להיות בדיוק כפי שהוא רוצה.
האם גם לאלוהים יש בחירה חופשית?
אליעד כהן ממשיך ומסביר שגם לאלוהים עצמו אין בחירה חופשית, משום שגם הרצון של אלוהים נוצר ללא רצונו. אלוהים לא יכול היה לבחור את הרצון שלו עצמו, כי מלכתחילה לא היה לו רצון. מכאן שגם הגורם הראשון, כביכול אלוהים, אינו בעל בחירה חופשית. האדם המבין זאת לעומק הופך להיות "האלוהים הראשון האמיתי", שמשמעותו שהאדם חווה את המציאות כולה כביטוי של רצונו העצמי.
איך ניתן להשתחרר מהסבל באמצעות הבנת היעדר הבחירה?
אליעד כהן מדגיש שהבנה עמוקה ואמיתית שאין לאדם שום בחירה מובילה לשחרור מוחלט. כאשר אין לאדם רצון שונה מהמציאות, הוא חווה שלמות אמיתית, משום שהכל קורה בדיוק כפי שהוא רוצה. הוא כבר לא סובל מהפער בין הרצון למציאות, ואין לו התלבטויות וספקות. במילים אחרות, מי שמבין באמת שאין לו בחירה, חי חיים של חופש מוחלט ואושר אמיתי.
בסיכומו של דבר, אליעד מסכם כי האדם סובל משום שהוא חושב שיש לו בחירה, וכי האגו שלו והגאווה שלו גורמים לו להתעקש להאמין בכך. אך דווקא ההבנה שאין בחירה כלל מובילה לחופש אמיתי ושלווה מוחלטת.
- פילוסופיה של הבחירה החופשית
- הגורמים המשפיעים על הרצון האנושי
- הקשר בין אגו לסבל
- איך להשתחרר מתחושת חוסר שליטה?
- השלמה עם המציאות והחיים בשלמות
האם יש לאדם בחירה חופשית? זו אחת השאלות הפילוסופיות המרכזיות שמעסיקות את האדם מזה דורות. אנשים רבים מתלבטים בשאלה זו, אך כדי להגיע לאמת, יש צורך להתבונן ללא אינטרסים אישיים ולבחון את העניין מתוך גישה אובייקטיבית לחלוטין. פעמים רבות, כאשר אדם מחפש את האמת, הוא כבר מגיע עם נטייה מסוימת לתשובה שהוא מעדיף לקבל, ולכן עליו להיות מודע לאינטרסים שלו ולהבין כיצד הם משפיעים על המסקנות שלו.
האינטרסים האישיים בשאלת הבחירה החופשית
לפני שאדם שואל את עצמו האם יש לו בחירה חופשית או לא, עליו לבדוק מהם האינטרסים האישיים שיש לו בנוגע לשאלה זו. דוגמה לכך ניתן לראות כאשר אדם שואל האם העולם או אלוהים הם טובים או רעים. יש לאדם אינטרס לחשוב שאלוהים טוב, משום שקל יותר לחיות בעולם שבו יש ישות מיטיבה מאשר בעולם שבו ישות רעה רוצה להרע לו. לכן, לפני שאדם מחפש את האמת, עליו לשאול את עצמו איזו תשובה הוא היה מעדיף לקבל. באותו אופן, לפני שבוחנים את קיומה של בחירה חופשית, חשוב להבין איזה אינטרס יש לאדם בכך שתהיה לו בחירה חופשית.
האדם מטבעו רוצה להאמין שיש לו בחירה חופשית, משום שהוא רוצה להרגיש שליטה בחייו. התחושה של שליטה היא מרכיב חיוני בהבנה של העצמי, וכאשר היא נלקחת ממנו, הוא חש איום ופחד. לדוגמה, אדם שחולם חלום מרגיש שהוא נמצא בתוך מציאות מסוימת, אך בפועל הדברים אינם קורים באמת. באותו אופן, אדם יכול להרגיש שיש לו בחירה חופשית, אך השאלה היא האם תחושה זו משקפת את המציאות האובייקטיבית או שמדובר באשליה.
מדוע לאדם יש אינטרס להאמין שיש לו בחירה חופשית?
כאשר מתבוננים לעומק, ניתן לראות שלאדם יש אינטרס ברור מאוד להאמין שהוא בעל בחירה חופשית. אחד הגורמים לכך הוא האגו של האדם והגאווה שלו. אנשים אינם מוכנים לקבל שאין להם שליטה, משום שהם תופסים את עצמם כישויות עצמאיות ובעלות כוח השפעה. עם זאת, למעשה, האגו עצמו הוא העונש של האדם. האגו גורם לו לרצות שליטה, אך במקביל גורם לו לסבל כאשר הוא מגלה שהוא אינו שולט בדברים רבים.
הדבר המשפיל ביותר עבור אדם הוא נטילת החירות שלו. בעולם, עבד נחשב לנחות ומלך נחשב לנשגב. ההבדל המרכזי ביניהם הוא שלמלך יש חופש רב ולמשרת אין חופש כלל. אנשים שואפים להרוויח כסף, לא רק כדי לצבור רכוש, אלא בעיקר כדי להגדיל את אפשרויות הבחירה שלהם. ככל שלאדם יש יותר משאבים, כך הוא מרגיש חופשי יותר לבחור בין אפשרויות שונות. כאשר אדם זוכה בלוטו, השמחה הגדולה נובעת מהעובדה שהוא מרגיש פתאום בעל יכולת בחירה רחבה יותר, ותחושה זו מלווה בתחושת חופש ושליטה.
השפעת אובדן הבחירה על האדם
הדבר המשפיל ביותר שאפשר לעשות לאדם הוא לקחת ממנו את הבחירה החופשית שלו. לדוגמה, אישה שנאנסת חווה השפלה איומה, לא רק בגלל המעשה עצמו, אלא בעיקר משום שנשללה ממנה הבחירה. כאשר אדם נפגע, תחושת ההשפלה העיקרית נובעת מכך שאין לו שליטה על מה שקורה לו - המציאות פועלת נגד רצונו והוא חסר אונים לחלוטין.
לכן, הבחירה החופשית מוגדרת כיכולת של האדם לגרום לכך שהמציאות תתאים לרצונותיו. כאשר יש לאדם רצון מסוים, הבחירה החופשית היא היכולת לגרום לרצון הזה להתממש. הפחד הגדול ביותר של האדם הוא אובדן שליטה - הפחד להשתגע, לאבד את ההכרה או לאבד אחיזה במציאות. כאשר לאדם אין בחירה חופשית, הוא חש פחד קיומי עמוק. משום כך, אנשים נוטים להגיע למסקנה שיש להם בחירה חופשית, גם אם היא אינה באמת קיימת.
האם הבחירה החופשית באמת קיימת?
למעשה, לאדם אין בחירה חופשית. הסיבה לכך היא שהוא אמנם יכול לבחור מה לעשות, אך הוא אינו שולט במה שהוא רוצה. לדוגמה, אדם יכול לבחור לפעול לפי רצונותיו, אך הוא אינו מחליט מהם הרצונות שלו מלכתחילה. אם נעמיק בשאלה, נגלה שהרצון של האדם נקבע על ידי גורמים חיצוניים לו, והוא עצמו אינו בוחר מה ירצה. בנוסף לכך, האדם לא בחר להיוולד ולא בחר להיות קיים, כך שגם אם יש לו תחושה של בחירה חופשית, מדובר בתחושה בלבד ולא באמת אובייקטיבית.
העונש של האדם - שהוא חושב שיש לו בחירה
האדם הסובל הוא זה שחושב שיש לו בחירה חופשית. מדוע? משום שהוא מאמין שהוא יכול לשנות את המציאות, וכאשר הוא אינו מצליח בכך, הוא חווה תסכול וסבל. אם היה ברור לו לחלוטין שאין לו בחירה חופשית, הרצון שלו היה נעלם לחלוטין, משום שהוא היה מבין שאין טעם לרצות. ללא רצון, כל מה שקורה הופך להיות טוב באופן מוחלט, משום שאין יותר השוואה בין הרצוי למצוי.
למעשה, הסבל של האדם נובע לא מכך שאין לו בחירה חופשית, אלא מכך שיש לו בחירה חופשית חלקית ומוגבלת. אילו היה לאדם חופש מוחלט לבחור כל דבר, לא הייתה לו שום התלבטות וסבל, משום שהוא היה פשוט עושה כל מה שהוא רוצה. אך המציאות היא שהאדם מסוגל לבחור רק במידה מוגבלת, ולכן הוא סובל מהתלבטויות תמידיות - מה לעשות, איך לנהוג, כיצד לפעול וכו'. ההתלבטות הזו היא אחת הצורות המרכזיות של הסבל האנושי.
הפתרון לסבל - הבנת היעדר הבחירה החופשית
כאשר האדם מבין לעומק שאין לו בחירה חופשית, הוא מפסיק לסבול. ההבנה שאין לו שליטה מוחלטת על חייו מביאה אותו לשחרור פנימי עמוק. למעשה, מי שמגיע להכרה מלאה בכך שאין לו שום בחירה, חווה תחושה של חופש מוחלט, משום שהוא אינו מרגיש צורך לשנות את המציאות. כל מה שקורה הופך להיות "מה שהוא רוצה", משום שאין לו רצון שונה מהמציאות עצמה.
הסיכום והמשמעות של ההבנה
לסיכום, האדם מטבעו נוטה להאמין שיש לו בחירה חופשית, משום שהשליטה במציאות היא אחד הצרכים הבסיסיים ביותר שלו. עם זאת, כאשר בוחנים את העניין לעומק, מגלים שהבחירה החופשית אינה קיימת באמת, אלא היא רק תחושה סובייקטיבית. האדם אינו שולט ברצונותיו הבסיסיים, ולכן אינו באמת בוחר את דרכו. הסבל האנושי נובע מהאמונה בבחירה חופשית חלקית ומוגבלת, וכאשר האדם מבין שאין לו בחירה כלל, הוא משיג שלווה מוחלטת וחי בשלמות אמיתית.
- פילוסופיה של הבחירה החופשית
- הגורמים המשפיעים על הרצון האנושי
- הקשר בין אגו לסבל
- איך להשתחרר מתחושת חוסר שליטה?
- השלמה עם המציאות והחיים בשלמות
שיבדוק לפני הבדיקה האם יש לו או אין לו לאדם בחירה, איזה אינטרס יש לו שתהיה לו בחירה חופשית!
וברגע שהאדם מודע לאינטרס שלו לגלות שיש לו בחירה חופשית, הוא בעצם יכול להתבונן טוב יותר עד כמה הוא מחפש את האמת. האם האדם רק מונע מתוך הרצון שלו, להבין שיש לו בחירה חופשית?
וכמובן שאף אחד לא מתווכח עם כך שיש לאדם תחושה שיש לו בחירה חופשית. גם האדם יכול לישון לחלום חלום, ולדמיין שקורים דברים מסוימים, אבל הם לא קורים! לדוגמה, בן אדם חושב שמנסים לעשות לו רע, ובכלל מנסים לעשות לו טוב. אז זה שהוא חש שמנסים לעשות לו רע, אף אחד לא מתווכח עם התחושה. השאלה האם התחושה הזו, אכן משקפת את המציאות? האם התחושה שיש לאדם שיש לו בחירה חופשית, האם היא משקפת את האמת האובייקטיבית של המציאות שיש לאדם בחירה חופשית או שלא.
ואם נתבונן אנחנו נראה שלאדם יש אינטרס מאד רציני, להגיע למסקנה שיש לו בחירה חופשית, והסיבה היא בגלל הטיפשות של האדם, והאינטרס לשקר ולהגיד שיש לו בחירה חופשית, זה בגלל האגו והגאווה. זה נכון שהאגו והגאווה בסופו של דבר מתעללים באדם, כי האגו של האדם זה העונש שלו! וזה שיהיה לאדם בחירה חופשית זה בכלל רע, לאדם אמור בכלל שיהיה לו אינטרס שלא תהיה לו בחירה חופשית. בכל מקרה הדבר המשפיל ביותר שאפשר לעשות לבן אדם, זה לקחת את החרות שלו! מי רוצה שיקחו לו את החרות שלו, אף לא אחד, עבד זה נחשב לדבר הנחות ביותר בעולם, ומלך נחשב לדבר הנשגב בעולם. ומה ההבדל ביניהם? מלך יש לו בחירה חופשית גדולה, ועבד אין לו בחירה חופשית גדולה. למה האדם עובד להרוויח עוד כסף? מה האינטרס שלו? האדם רוצה להרויח עוד כסף... כדי להגדיל את יכולת הבחירה החופשית שלו, הוא אומר, עכשיו אני יכול לבחור רק בין הבתים האלו, אם יהיה לי יותר כסף, יהיו לי יותר אפשרויות. האדם רוצה להגדיל את יכולת הבחירה שלו, למה אדם שזוכה בלוטו הוא כל כך שמח, כי עכשיו הוא יכול להיות בעל בחירה מה לעשות, הוא מרגיש חופשי. האדם רוצה להרגיש חופשי, וככל שיש לו יותר יכולות הוא מרגיש חופשי מרגיש שיש לו יותר בחירה. לא מכריחים אותו לשום דבר. ובעצם הדבר המשפיל היותר זה לקחת לאדם את הבחירה החופשית. לדוגמה בחורה שנאנסת, למה היא כל כך פגועה, כי לקחו לה את הבחירה החופשית. אדם שפוגעים בו, ההשפלה היא שהמציאות תהיה נגד רצונו, אין לו בחירה. אף אחד לא מתחשב במה שהוא רוצה, בכלל!!
הבחירה החופשית פירושה, היכולת להתאים את המציאות לרצונך. יש לך רצון, והיכולת שהרצון יתמלא כרצונך. ומה הפחד של האנשים, לאבד שליטה, להשתגע, לאבד אחיזה במציאות. אדם שאין לו בחירה חופשית הוא חווה את הפחד לאבד שליטה, אין לו שליטה וזה פחד מאד גדול, הוא לא שולט בתנועות שלו. ולכן יש לו לאדם אינטרס ברור להגיע למסקנה שיש לו בחירה חופשית, כי אחד הדברים הפוגעים בעולם, זה לדעת שאין לך בחירה חופשית. ולכן מי שמחפש את האמת, צריך לבדוק בלב שלם, אם היה מוכן להגיע למסקנה שאין לו בחירה חופשית, כי הגאווה של האדם לא מסוגלת לקבל את זה שאין לו בחירה חופשית, אדם אומר מה ז"א אין לי בחירה? מה אין לי זכות הצבעה? אין לי זכות לשנות דברים? האדם לא מסוגל להכיל בתוכו את כך שאין לו בחירה חופשית.
וכמובן שלאדם אין בחירה חופשית, וזה כבר עניין אחר, בקצרה למה אין לו בחירה חופשית? כי האדם אולי, אולי שולט במה שהוא עושה, אבל לא שולט במה שהוא עושה, ז"א אתה יכול לעשות כרצונך, אבל אתה לא שולט ברצונך, כי רצונך נקבע על ידי מישהו אחר, ז"א מי בוחר לאדם מה הוא ירצה, האדם אומר, אני, אני בוחר מה אני רוצה? כן... ולפי מה אתה מחליט מה אתה רוצה? לפי מה שאתה רוצה, וכולי וכולי. ומי מחליט שאתה קיים? ומי מחליט לך את הרצון הראשון שלך? לא אתה!! נכו שאתה חווה שיש לך בחירה חופשית לא מתווכחים, השאלה אם אתה באמת בוחר או לא??
והעונש של האדם שמשקר וחושב שיש לו בחירה חופשית, זה שיש לו בחירה חופשית! כי ברגע שיש לאדם בחירה חופשית החיים שלו אומללים, ולמה? כי אדם שאין לו בחירה חופשית, והוא חושב שיש לו בחירה חופשית, אז יש לו רצון, והוא רוצה לשנות את המציאות, ולמה הוא רוצה לשנות את המציאות? כי הוא חושב שהוא יכול! אם היה לאדם ברור, והוא היה בטוח שבשום צורה ובשום דרך הוא לא שולט במציאות, באותו הרגע הרצון שלו היה נעלם! הוא לא היה רוצה יותר שום דבר.
אם באופן מוחלט היה ברור לו שהוא לא יכול לשנות, שאין לו בחירה, מה שהיה קורה הוא היה שותק! כי אם אין לך בחירה, אין טעם לרצות, ואם אין טעם לרצות אז שום דבר לא משנה, ואם שום דבר לא משנה, אז הכל טוב.
ז"א שהאדם שיש לו אגו לחשוב שיש לו בחירה, זה זה שיש לו בחירה. ז"א הסבל של האדם נוצר מכך שיש לו בחירה. הרבה פעמים מי שיתבונן, אדם מעדיף שלא תהיה לו בחירה. לדוגמה: אדם לא יודע אם להתפטר או לא, אם להתגרש או לא, הוא אומר הלוואי שזה יקרה כבר מעצמו, שלא תהיה לי בחירה! כי הבחירה של האדם מתעללת בו, ברגע שיש לו בחירה, הוא כל הזמן סובל, הוא כל הזמן שואל, מה אני צריך לעשות? ככה, או ככה? מה אני צריך לעשות, איך לדאוג לעצמי שהמצב שלי יהיה יותר טוב?
אבל ברגע שאין בחירה, האדם מקבל מהמחשבה הזו פטור! אין יותר את השאלה, כי ממילא זה לא תלוי בי, אז מה אני צריך להתלבט כ"כ מה לעשות? והספקות וההתלבטויות של האדם בחיים, הם בעצם העונש שלו.
ומי שמברר את האמת ומבין שאין לו בחירה, מבין את זה, לא מאמין בזה, מבין, כי הוא לא הסיבה הראשונה, ובנוסף לזה גם לסיבה הראשונה אין בחירה, גם אלוהים אין לו בחירה, כפי שהסברנו בפעם אחרת, כי הרצון של אלוהים נוצר ללא הרצון של אלוהים, לא הוא יצר את הרצון של עצמו.
אלוהים רוצה לעשות את מה שהוא רוצה, מגניב לגמרי... אבל אלוהים, לא רוצה את הרצון של עצמו כי עוד אין לו רצון, אז איך הוא ירצה שיהיה לו רצון, בכל מקרה לאלוהים אין בחירה חופשית, אז מי אתה שתגיד שיש לך בחירה חופשית! בין כך ובין כך כאן יש הפתעה, וההפתעה היא שמי שיבין באמת שאין לו בחירה חופשית, אז הוא יחווה שיש לו בחירה חופשית, ויחיה חיים טובים באמת.
וניתן את זה מכיוון הפוך, הסבל של האדם הוא לא מכך שאין לו בחירה חופשית, אלא מכך שיש לו בחירה חופשית מוגבלת, כי אם לאדם הייתה בחירה חופשית כל הזמן על הכל, אז אין שאלה, תעשה כל מה שאתה רוצה כל הזמן! אבל ברגע שיש לו בחירה מוגבלת, אז בעצם הוא סובל, לא יודע מה לעשות, כי הוא ישות קטנה, מצומצמת! אבל על ידי שהוא מבין שאין לו כל בחירה חופשית, על ידי זה הישות שלו מתבטלת לגמרי, ואז מה שנקרא הוא נכלל במחויב המציאות, ואז הרצון שלו מתבטל לגמרי, ואז ממילא הוא רוצה את כל מה שקורה, ואז תמיד יש לו בחירה חופשית, מה ז"א? הכוונה היא שהוא חווה שכל המציאות כולה, זה ביטוי של הרצון העצמי שלו, כי כאשר אין שום רצון, ממילא כל מה שקורה, זה מה שאתה רוצה. כי הישות של האדם הופכת להיות האלוהים הראשון, לא זה שאין לו בחירה, אלא זה שברא את הראשון שברא את העולם, "הוא" יש לו בחירה! ואם אתה מבין את זה אתה הופך להיות האלוהים הראשון האמיתי, ש"הוא" רוצה את כל מה שקורה כל הזמן ואז האדם חווה שלמות אמיתית. ושיהיה לכולם המשך יום של בחירה חופשית מלאה, מלאה מוחלטת שנובעת מכך שלאדם אין שום בחירה מוגבלת, ואז ממילא יש לאדם בחירה חופשית מלאה, על הכל!