הרבה אנשים שחווים מעבר מחברה דתית לחברה חילונית, או להיפך, מוצאים את עצמם בקונפליקט פנימי עמוק. אליעד מסביר שהקושי נובע מההבדל המהותי בין שתי הגישות לחיים, כאשר כל צד מבטל את הצד השני. בעולם הדתי האדם לומד מגיל צעיר שהחילונים הם אנשים ריקניים, חומרניים, תאוותניים ושטחיים, בעוד שבעולם החילוני מלמדים שהדתיים חיים מתוך פחד, הדחקה וכפייה. אדם שעובר בין שתי הקבוצות חווה בלבול ותחושה של ריקנות, כי הוא מתקשה להתחבר למערכת הערכים החדשה.
לדברי אליעד, תחושת הריקנות נוצרת כי האדם לא מתחבר לעצמו אלא מתנהל לפי רצונות ודעות של אחרים - מה דתיים אומרים, מה חילונים אומרים, מה אומרים ההורים, השכנים או החברה בכלל. הוא מתאר מצב שבו האדם מרגיש חסר עמוד שדרה, כאילו אין לו יכולת להחליט לבד או להבין לבד מה נכון לו. תחושה זו נובעת משנים של "שטיפת מוח" בהן האדם למד להתאים את עצמו לדרישות חיצוניות ולא להקשיב לרצונותיו הפנימיים.
מה הכוונה לחיות חיים שפויים לפי אליעד?
אליעד מתאר שחיים שפויים הם חיים בהם האדם הוא "אלוהים לעצמו" - כלומר, הוא מחליט בעצמו מה טוב ומה רע, ולא תלוי בדעת אחרים או במערכות אמונה חיצוניות. הוא מדגיש כי האדם צריך להתחיל לשאול את עצמו "מה אני רוצה?" במקום "מה אני חייב?". אדם שחי לפי "חייב" יחוש תמיד לחץ, חרדה וחוסר סיפוק, כי הוא חי לפי סטנדרטים חיצוניים. לעומת זאת, אדם שחי לפי "רוצה" יחווה סיפוק עצמי ותחושת משמעות עמוקה יותר.
לדוגמה, אם אדם מתעורר בבוקר ושואל את עצמו: "מה אני חייב לעשות?", הוא עשוי להרגיש לחץ וחוסר סיפוק. אך אם ישאל: "מה בא לי לעשות היום?" ויחליט מתוך רצון אמיתי, הוא יחווה חופש פנימי אמיתי. אליעד נותן דוגמה של אדם שרוצה לעשות כסף. אם הוא מרגיש שהוא "חייב" להרוויח כסף, הוא חי תחת לחץ וסטרס, אך אם הוא באמת רוצה להרוויח כסף, התהליך יהיה מהנה ומספק עבורו.
מה הבעיה המרכזית של אדם שעבר מחברה דתית לחברה חילונית?
הבעיה המרכזית לפי אליעד היא שאין לאדם יכולת עצמאית להחליט מה הוא באמת רוצה או מה עושה לו טוב. אדם כזה מתנהל על פי מה שחינכו אותו או מה שאומרים לו אחרים, ולכן הוא חש תחושת אובדן עצמי ובלבול. הוא משול לזיקית שמשנה את צבעה לפי הקיר שעליו מניחים אותה, ללא רצון משלה. אליעד מדגיש שהמטרה היא לפתח "אגו בריא", כזה שבו האדם יודע בדיוק מי הוא ומה הוא רוצה, מבלי להיות תלוי באישור מהסביבה.
איך מגיעים למצב שבו לא אכפת מה חושבים עליי?
אליעד מסביר שזהו תהליך למידה עמוק ומתמשך. הוא לא מציע פתרונות מידיים או טיפים רגעיים אלא התבוננות עצמית מתמשכת. לדבריו, אדם חייב ללמוד להתבונן בעצמו ולהבין לעומק מה באמת עושה לו טוב או רע. הוא חייב להשתחרר מהרעיון שיש משהו שהוא "חייב" או "אמור" לעשות, ולהתחיל לחיות מתוך הבנה עמוקה של הרצונות האישיים שלו.
אליעד מדגיש שככל שהאדם יתבונן יותר בעצמו, יבין את עצמו ואת רצונותיו, כך יצליח יותר להתנתק ממה שאחרים חושבים עליו ולהגיע לאיזון נפשי. הוא מבהיר שזה לא אומר לעשות כל מה שבא לך בצורה קיצונית (כמו לשדוד בנקים), אלא ללמוד לאזן בין רצונות אישיים לבין כבוד לאחרים. הוא משתמש בדוגמה של "הצעת הגשה" - כמו שאפשר להגיש מנה בדרכים שונות לפי רצונך האישי, כך גם אפשר לחיות את החיים לפי בחירותיך האישיות.
מה באמת טוב ומה באמת רע לפי...
- איך להיות עצמאי ולא תלוי בדעות של אחרים?
- איך להפסיק לדאוג ממה שחושבים עליי?
- מה באמת טוב ומה באמת רע?
- מה לעשות עם תחושת הריקנות?
- איך לחיות חיים שפויים ומאוזנים?
- איך למצוא משמעות לחיים?