והפעם אסביר, איך כל מהפכת ה AI /בינה מלאכותית / רובוטיקה, תשפיע על עולם התעסוקה? האם יבוא יום שרובוטים יחליפו עובדים? האם כל מיני מודלים בסגנון gpt / claude / gemini / grok יחליפו בני אדם? האם ואיך זה אמור להשפיע על שיקולים בבחירת קריירה? האם כדאי לעשות תואר או שאולי רובוטים יחליפו את מי שלומד את התארים? אולי בכלל עדיף ללמוד יזמות עסקית וללמוד להקים עסק וכיו"ב, כדי שרובוטים לא יוכלו לקחת לך את העבודה? מה האמת?
והתשובה היא כזאת: בעיקרון כדי להרוויח כסף, צריך לתת ערך לעולם. תייצר ערך, תקבל כסף. היצע וביקוש שזה כמובן נושא אחר שלם בפני עצמו.
AI כמתחרה בשוק העבודה
ולכן בצורה פשוטה אומר, כי בדיוק כמו שאם יהיו הרבה עובדים בתחום מסוים, כנראה שרמת השכר באותו מקצוע תרד, כי יש הרבה היצע של עובדים, הרי שגם אם רובוט יוכל לעשות את העבודה שלך, הרי שזה אומר שבעצם "בא לשכונה בחור חדש" או אולי "מתחרה חדש", שהוא רובוט שיכול לעשות את העבודה שלך, אולי אפילו יותר טוב ממך.
וכאן בעצם נשאלת שאלה עקרונית, האם ואיזה מקצועות רובוטים יוכלו בעתיד להחליף בהם עובדים? האם בכל המקצועות? האם תמיד יהיו מקצועות שרובוטים לא יוכלו לעשות? האם יתכן שיהיה מצב כלשהו שלא יצטרכו יותר בני אדם לצורך ביצוע משימות, אלא רובוטים יוכלו לעשות הכל יותר טוב מבני האדם? וזה כמובן נושא אחר שאפשרי לקרוא עליו כאן: מהן מגבלות הבינה המלאכותית.
אבל אמירה מספר 1 שנאמרה כאן היא, שאם רובוט יוכל לעשות את העבודה שלך, הרי שזה אומר שיש לך מתחרה חדש, בדיוק כמו עובד אחר, שאולי מבקש פחות משכורת, שיכול לעשות את העבודה שלך. ולכן, במובן מסוים, צריכים להתייחס לרובוטים, בדיוק כמו לכל מתחרה אחר שיש במקצוע שלך. במילים אחרות, כדאי שתהיה עוד יותר טוב, ושתדע לעשות דברים עוד יותר מורכבים, כדי שרובוטים לא יוכלו להחליף אותך בקלות או אפילו בכלל לא.
העלות הכלכלית להעסיק AI במקומך
אני מזכיר גם, שכדי שרובוט יחליף אותך, הוא צריך גם להיות מסוגל לעשות את המשימות שלך, טוב כמו שאתה עושה, אבל הוא גם צריך לעשות אותן במחיר יותר זול מאשר להעסיק אותך. כי אם ה AI יודע לעשות את העבודה שלך, אבל לפתח אותו עולה הרבה יותר מאשר להעסיק אותך, הרי שבעצם אתה כוח אדם / רובוט / פועל - יותר זול. ולכן יתכן שיעדיפו להעסיק אותך.
במילים אחרות, ככל שהמשימה יותר מורכבת לביצוע, ככה העלות של ה AI לבצע אותה, הופכת להיות מורכבת יותר.
מהי נקודת התורפה של ה AI?
אז בקצרה אני אומר, שנקודת התורפה של ה AI, מה ש AI הכי קשה לו לעשות, זה להבין דבר מתוך דבר. דהיינו, AI יותר קל לו לזכור דברים, זה הכי קל לו ובזה הוא תמיד ינצח את האדם. אבל ככל שהמשימה דורשת יותר יכולת ניתוח, של להבין דבר מתוך דבר, ככה לבן אדם יש יתרון על פני רובוט. במילים אחרות, תנסה לשפר את היכולת שלך להבין דבר מתוך דבר שזה כמובן עוד עניין שלם בפני עצמו.
האם יש מקצועות ש AI יחליף אותם באופן מלא?
תשובה: כן, גם היום וגם בעתיד, יהיו מקצועות שלגמרי לא יהיו יותר רלוונטיים. פשוט אפשרי להסתכל על כל מיני מקצועות שהיו פעם, שלא קיימים כיום, וכך גם בעתיד יהיו מקצועות שקיימים כיום, שלא יהיו קיימים יותר בעתיד. איזה מקצועות? תשובה: דברים שקל לעשות להם אוטומציה / דברים שקל למחשב (להפוך לתהליך ממוחשב) אותם. מהם? תשובה: ככל שצריך פחות להבין דבר מתוך דבר, ככל שהמשימה פחות מורכבת ופחות דורשת שכל, ככה יותר קל לעשות לה אוטומציה וסופה להיעלם מהעולם.
AI ככלי עבודה / AI כעובד שלך
אז קודם הסברתי, ש AI במקרים מסויימים יהפוך להיות מתחרה, של חלק מכוח העבודה הנוכחי. אבל צריכים לדעת, ש AI הוא סוג של כלי עבודה. בדיוק כמו שפטיש הוא כלי עבודה ובדיוק כמו שמחשב הוא כלי עבודה וכמו שרכב הוא כלי עבודה וכמו שמזלג או מקדחה אלו כלי עבודה. ככה גם AI הוא כלי עבודה.
במובן, שכלי עבודה, בדרך כלל לא מחליפים את אנשי המקצוע. הם כן מאפשרים לאיש המקצוע להיות יותר מקצועי.
לדוגמה: האם שואב אבק רובוטי, ששואב אבק מספות, החליף את המנקה? תשובה: לא באופן מלא. מה כן? המנקה עכשיו משתמשת בשואב האבק הרובוטי, כדי להספיק לנקות יותר טוב בפחות זמן.
במילים אחרות, ברגע שיש עוד כלי עבודה AI שעושים המון משימות במהירות, אז, אם העולם היה נשאר עם אותה רמת דרישות שיש לו כיום מבעלי המקצוע, הרי שבאמת כנראה שרובוטים היו מחליפים את בעלי המקצוע. אבל בפועל, בני האדם, ברגע שהם מקבלים משהו, הם רוצים משהו יותר גדול. ככה שברגע שיש כלי עבודה שיודעים לעשות דברים, אז יש יותר דרישה לבעלי מקצוע, שיודעים להשתמש בכלי העבודה האלו ולהפיק מהם עוד יותר תועלת.
במילים אחרות, האם אתה מרגיש מאוים מכל העבודה שאתה יודע להשתמש בהם? תשובה: תלוי כמה אתה יודע להשתמש בהם ולהביא איתם עוד יותר ערך, מאשר מישהו אחר.
העולם הוא תחרותי, וברגע שיש GPT שיודע לכתוב מאמר, אז ממילא גם למתחרה שלך יש GPT שיודע לכתוב מאמר. ואז צריכים מישהו עוד יותר מומחה, שיוכל לעשות דברים שה GPT לא יודע לעשות. ואם הוא יכול להיעזר ב GPT כדי לעשות דברים עוד יותר גדולים, הרי שזה עוד יותר טוב.
ה GPT וחבריו, אלו כלי העבודה שלך, אלו העובדים שלך. אתה יכול לבקש מהם לבצע משימות והם יכולים להביא לך תוצאות. האם אתה מפחד מכך שיהיו לך עובדים שיוכלו לעשות את העבודה שלך במקומך? אם כן, הרי שאתה בבעיה יותר רחבה. כי במקרה תקין, אם יש לך עובדים, שיכולים לעשות את העבודה שלך, הרי שזה אומר שאתה עכשיו יכול לעשות עוד יותר דברים עוד יותר גדולים, להביא עוד יותר תועלת. נניח שמחר הבוס שלך אומר לך שיש לך 10 עובדים מוכשרים תחתיך, שאתה מנהל אותם. האם אתה מרגיש מאוים מזה, או שזה משמח אותך, כי עכשיו תוכל לתפעל עוד אנשים ולהביא עוד יותר תועלת? בקיצור, חומר למחשבה.
באותו הקשר, אפשרי למצוא באינטרנט כתבה מתקופת המצאת המחשב, שאמרו בה "שבעתיד לא יצטרכו אנשי מחשבים ומתכנתים, כי עכשיו המחשבים יחליפו את האנשים". האם זה אכן קרה? תשובה: כן! זה קרה! המחשבים אכן החליפו את המתכנתים של פעם, אבל המשימות גדלו וצריכים מתכנתים חדשים, שיעשו משימות עוד יותר מורכבות.
איזו עבודה במאה אחוז לא תיעלם לעולם?
איזו עבודה במאה אחוז לא תיעלם לעולם? תשובה: עבודה שבה ממציאים רובוטים שמחליפים אנשים. או עבודה שבה ממציאים רובוטים חדשים, יותר חכמים מהרובוטים הקיימים. במילים אחרות, תמיד יצטרכו מתכנתים שימשיכו להמציא רובוטים שיחליפו בני אדם במשימות יותר מורכבות. ואני מזכיר שוב, שהרצון של האדם תמיד גדל. ולכן תמיד ירצו להשיג משהו יותר גדול שאותו הרובוט עדיין לא ידע לעשות. ואז יצטרכו מישהו שיוכל לחשוב לתכנת רובוט כזה.
מדגיש: כי תאורטית, רובוטים גם יוכלו להמציא רובוטים עד אין סוף. אבל כנראה שאלו שמתכנתים רובוטים, יהיו האחרונים לשרוד, מבחינת הדרישה בשוק העבודה. ושוב, הכל תלוי ברמת המורכבות של המשימה כנ"ל.
אחריות מקצועית של AI
אחד החסרונות של הרובוט הוא, שיותר קשה להאשים אותו במובן של אחריות אישית / אחריות מקצועית / אחריות פלילית. וזה בעצם אומר, שיעדיפו לעבוד עם בני אדם, גם כדי שתהיה אפשרות להאשים מישהו אנושי ממשי ולא רק את המתכנת של התוכנה.
לדוגמה: נניח שרובוט יתכנן בניין, האם מישהו יסמוך עליו להתחיל לבנות את הבניין, או שיבקשו ממהנדס לבדוק את התוכניות של הרובוט?! נניח שרובוט ימציא מטוס, האם יבקשו מהמהנדסים האנושיים לעבור על התוכניות, או שיתחילו להטיס מטוסים שתוכננו על ידי רובוטים, בלי שבן אדם אנושי בדק אותם?!
בעיקרון, גם זה בעצמו תלוי ברמת האיכות שהרובוט ייצר את המוצר. כי כן יש מצבים לדוגמה, שכן סומכים לפעמים על רובוט בנהיגה אוטונומית וכיו"ב, אבל שוב, זה נושא מאוד מורכב. כי תמיד צריך שיהיה בן אדם שיהיה אחראי על מה שהרובוט עושה. צריך שיהיה בן אנוש עם בחירה חופשית ואחריות למעשיו, שיוכל לקחת את האחריות, על מה שהרובוט יצר.
במילים אחרות, היום שבו יסמכו על רובוט באופן מלא, בלי שום התערבות של בן אנוש, בדברים שאסור לטעות בהם, היום הזה מאוד רחוק! ושוב, כל מקרה לגופו. אבל גם את זה צריכים לקחת בחשבון.
ולכן, ה AI הוא כלי עבודה. אבל הוא לא יחליף את שיקול הדעת של איש המקצוע, שאמור להיות יותר חכם מהרובוט, שהוא סוג של פועל.
תואר או להקים עסק, מההיבט של מהפעת ה AI
אז האם כדאי לעשות תואר או לפתוח עסק מההיבט של זה ש AI ישפיעו על שוק העבודה כנ"ל. אז ברמת העיקרון, השאלה לא חכמה מידי. ולמה, כי אם הרובוטים יהיו מאוד מוכשרים, אז לא משנה מה תעשה, אתה לא תמצא עבודה. בין אם תקים עסק ובין אם תעשה תואר, הרי שבכל מקרה, רובוט יוכל להחליף אותך.
הדרך הנכונה להסתכל על זה היא כך: כדי לעשות כסף, צריך להביא ערך בתמורה לכסף שאתה מקבל. ובעיקרון יש בכל עסק 2 חלקים. 1 - מוצר, 2 - מכירות של המוצר ללקוחות. במילים אחרות, כדי שהעסק יצליח, צריך שיהיה מוצר טוב ומכירות טובות של המוצר הטוב.
לעשות תואר, זאת דרך לפתח מוצר. דהיינו, לרכוש השכלה, ללמוד משהו, שיספק לך יתרון על המתחרים שלך, משהו שאחר כך תוכל למכור אותו, כשכיר או כעצמאי. תוכל לעשות תואר ולפתוח עסק למכור את מה שלמדת בתואר, לדוגמה עורך דין / מהנדס / כל תחום אחר, ותוכל למכור את המידע שלך, כשכיר, בדיוק את אותו המידע, כשכיר או כעצמאי. בעסק קטן או גדול, הכל אפשרי.
במילים אחרות, לימודים לתואר, במהותם בעיקרם, הם השקעה בפיתוח המוצר. להקים עסק, לעומת זאת, זאת בעיקר התעסקות בלמכור את המוצר שאתה רוצה למכור.
במילים אחרות, אין אפשרות לעשות כסף מלהקים עסק, בלי שיש לך מוצר טוב. אם לדוגמה חברה בעמ ותנסה למכור מוצרים, אבל בפועל אין לך מוצר למכור, הרי שלא תעשה כסף. ולא, דרופשיפינג זה לא נקרא מוצר, כי אין לך יתרון תחרותי לאורך זמן. אבל זה נושא אחר. במהות, עסק, כדי שהוא יצליח, הוא צריך מוצר שמביא ערך. התואר, הוא אפשרות לשפר את עצמך, כדי שתוכל להביא ערך ואחר כך תוכל למכור את היכולת שלך, בעסק עצמאי / שכיר, בכל דרך שבא לך.
באותה המידה, אם תלמד לרקוד או תלמד לשיר, או שכל היום תלמד לבד לצייר, או שתלמד כל דבר שהוא, שתדע להיות יותר טוב מאחרים ושתדע להביא ערך לאנשים, ערך שאנשים אחרים צריכים אותו, הרי שתוכל לעשות מזה עסק, גם בלי קשר ללימודי תואר. כי שוב, התואר, בעיקרו, הוא השקעה במחלקת הייצור של העסק. אבל אפשרי לפתח יכולת ויתרון תחרותי, גם בלי תואר כלשהו.
אבל זה לא אומר שאפשרי לעשות עסק בלי תואר. כי בהחלט אפשרי לעשות עסק בלי תואר, אבל בתנאי שיש לך יתרון אחר, שאתה יודע משהו אחר, שלמדת משהו אחר, גם אם לא בתואר. אבל עסק בלי ללמוד, בלי יתרון אמיתי, זה כמו לשתות מים מכוס מים ריקה. יש לך בקבוק מים, אבל בלי מים. כי בסוף, צריך גם מוצר, שאותו משיגים בלימודים, יתכן שגם בתואר.
אז איך ה AI משפיע על השיקול אם ללמוד תואר או להקים עסק? תשובה: הוא לא משפיע. כי גם אם תלמד לבד משהו וגם אם תקים עסק בלי ללמוד וגם אם תלך להוציא תואר, בכל מקרה עדיף לך לקחת נושא שלרובוט יהיה קשה להחליף אותך. אחרת, הוא יחליף אותך, גם אם תקים עסק ולא תוציא תואר.
לסיכום: AI זה סוג של רובוט / פועל / עובד / כלי עבודה שלך. אם תהיה יותר חכם, אז תוכל לנצח עם ה AI את המתחרים שלך וגם את הרובוטים עצמם. אבל אם לא תהיה חכם, אם לא תפתח את המוח, אז בהחלט שכנראה שהרובוטים יחליפו אותך מתישהו.
והתשובה היא כזאת: בעיקרון כדי להרוויח כסף, צריך לתת ערך לעולם. תייצר ערך, תקבל כסף. היצע וביקוש שזה כמובן נושא אחר שלם בפני עצמו.
AI כמתחרה בשוק העבודה
ולכן בצורה פשוטה אומר, כי בדיוק כמו שאם יהיו הרבה עובדים בתחום מסוים, כנראה שרמת השכר באותו מקצוע תרד, כי יש הרבה היצע של עובדים, הרי שגם אם רובוט יוכל לעשות את העבודה שלך, הרי שזה אומר שבעצם "בא לשכונה בחור חדש" או אולי "מתחרה חדש", שהוא רובוט שיכול לעשות את העבודה שלך, אולי אפילו יותר טוב ממך.
וכאן בעצם נשאלת שאלה עקרונית, האם ואיזה מקצועות רובוטים יוכלו בעתיד להחליף בהם עובדים? האם בכל המקצועות? האם תמיד יהיו מקצועות שרובוטים לא יוכלו לעשות? האם יתכן שיהיה מצב כלשהו שלא יצטרכו יותר בני אדם לצורך ביצוע משימות, אלא רובוטים יוכלו לעשות הכל יותר טוב מבני האדם? וזה כמובן נושא אחר שאפשרי לקרוא עליו כאן: מהן מגבלות הבינה המלאכותית.
אבל אמירה מספר 1 שנאמרה כאן היא, שאם רובוט יוכל לעשות את העבודה שלך, הרי שזה אומר שיש לך מתחרה חדש, בדיוק כמו עובד אחר, שאולי מבקש פחות משכורת, שיכול לעשות את העבודה שלך. ולכן, במובן מסוים, צריכים להתייחס לרובוטים, בדיוק כמו לכל מתחרה אחר שיש במקצוע שלך. במילים אחרות, כדאי שתהיה עוד יותר טוב, ושתדע לעשות דברים עוד יותר מורכבים, כדי שרובוטים לא יוכלו להחליף אותך בקלות או אפילו בכלל לא.
העלות הכלכלית להעסיק AI במקומך
אני מזכיר גם, שכדי שרובוט יחליף אותך, הוא צריך גם להיות מסוגל לעשות את המשימות שלך, טוב כמו שאתה עושה, אבל הוא גם צריך לעשות אותן במחיר יותר זול מאשר להעסיק אותך. כי אם ה AI יודע לעשות את העבודה שלך, אבל לפתח אותו עולה הרבה יותר מאשר להעסיק אותך, הרי שבעצם אתה כוח אדם / רובוט / פועל - יותר זול. ולכן יתכן שיעדיפו להעסיק אותך.
במילים אחרות, ככל שהמשימה יותר מורכבת לביצוע, ככה העלות של ה AI לבצע אותה, הופכת להיות מורכבת יותר.
מהי נקודת התורפה של ה AI?
אז בקצרה אני אומר, שנקודת התורפה של ה AI, מה ש AI הכי קשה לו לעשות, זה להבין דבר מתוך דבר. דהיינו, AI יותר קל לו לזכור דברים, זה הכי קל לו ובזה הוא תמיד ינצח את האדם. אבל ככל שהמשימה דורשת יותר יכולת ניתוח, של להבין דבר מתוך דבר, ככה לבן אדם יש יתרון על פני רובוט. במילים אחרות, תנסה לשפר את היכולת שלך להבין דבר מתוך דבר שזה כמובן עוד עניין שלם בפני עצמו.
האם יש מקצועות ש AI יחליף אותם באופן מלא?
תשובה: כן, גם היום וגם בעתיד, יהיו מקצועות שלגמרי לא יהיו יותר רלוונטיים. פשוט אפשרי להסתכל על כל מיני מקצועות שהיו פעם, שלא קיימים כיום, וכך גם בעתיד יהיו מקצועות שקיימים כיום, שלא יהיו קיימים יותר בעתיד. איזה מקצועות? תשובה: דברים שקל לעשות להם אוטומציה / דברים שקל למחשב (להפוך לתהליך ממוחשב) אותם. מהם? תשובה: ככל שצריך פחות להבין דבר מתוך דבר, ככל שהמשימה פחות מורכבת ופחות דורשת שכל, ככה יותר קל לעשות לה אוטומציה וסופה להיעלם מהעולם.
AI ככלי עבודה / AI כעובד שלך
אז קודם הסברתי, ש AI במקרים מסויימים יהפוך להיות מתחרה, של חלק מכוח העבודה הנוכחי. אבל צריכים לדעת, ש AI הוא סוג של כלי עבודה. בדיוק כמו שפטיש הוא כלי עבודה ובדיוק כמו שמחשב הוא כלי עבודה וכמו שרכב הוא כלי עבודה וכמו שמזלג או מקדחה אלו כלי עבודה. ככה גם AI הוא כלי עבודה.
במובן, שכלי עבודה, בדרך כלל לא מחליפים את אנשי המקצוע. הם כן מאפשרים לאיש המקצוע להיות יותר מקצועי.
לדוגמה: האם שואב אבק רובוטי, ששואב אבק מספות, החליף את המנקה? תשובה: לא באופן מלא. מה כן? המנקה עכשיו משתמשת בשואב האבק הרובוטי, כדי להספיק לנקות יותר טוב בפחות זמן.
במילים אחרות, ברגע שיש עוד כלי עבודה AI שעושים המון משימות במהירות, אז, אם העולם היה נשאר עם אותה רמת דרישות שיש לו כיום מבעלי המקצוע, הרי שבאמת כנראה שרובוטים היו מחליפים את בעלי המקצוע. אבל בפועל, בני האדם, ברגע שהם מקבלים משהו, הם רוצים משהו יותר גדול. ככה שברגע שיש כלי עבודה שיודעים לעשות דברים, אז יש יותר דרישה לבעלי מקצוע, שיודעים להשתמש בכלי העבודה האלו ולהפיק מהם עוד יותר תועלת.
במילים אחרות, האם אתה מרגיש מאוים מכל העבודה שאתה יודע להשתמש בהם? תשובה: תלוי כמה אתה יודע להשתמש בהם ולהביא איתם עוד יותר ערך, מאשר מישהו אחר.
העולם הוא תחרותי, וברגע שיש GPT שיודע לכתוב מאמר, אז ממילא גם למתחרה שלך יש GPT שיודע לכתוב מאמר. ואז צריכים מישהו עוד יותר מומחה, שיוכל לעשות דברים שה GPT לא יודע לעשות. ואם הוא יכול להיעזר ב GPT כדי לעשות דברים עוד יותר גדולים, הרי שזה עוד יותר טוב.
ה GPT וחבריו, אלו כלי העבודה שלך, אלו העובדים שלך. אתה יכול לבקש מהם לבצע משימות והם יכולים להביא לך תוצאות. האם אתה מפחד מכך שיהיו לך עובדים שיוכלו לעשות את העבודה שלך במקומך? אם כן, הרי שאתה בבעיה יותר רחבה. כי במקרה תקין, אם יש לך עובדים, שיכולים לעשות את העבודה שלך, הרי שזה אומר שאתה עכשיו יכול לעשות עוד יותר דברים עוד יותר גדולים, להביא עוד יותר תועלת. נניח שמחר הבוס שלך אומר לך שיש לך 10 עובדים מוכשרים תחתיך, שאתה מנהל אותם. האם אתה מרגיש מאוים מזה, או שזה משמח אותך, כי עכשיו תוכל לתפעל עוד אנשים ולהביא עוד יותר תועלת? בקיצור, חומר למחשבה.
באותו הקשר, אפשרי למצוא באינטרנט כתבה מתקופת המצאת המחשב, שאמרו בה "שבעתיד לא יצטרכו אנשי מחשבים ומתכנתים, כי עכשיו המחשבים יחליפו את האנשים". האם זה אכן קרה? תשובה: כן! זה קרה! המחשבים אכן החליפו את המתכנתים של פעם, אבל המשימות גדלו וצריכים מתכנתים חדשים, שיעשו משימות עוד יותר מורכבות.
איזו עבודה במאה אחוז לא תיעלם לעולם?
איזו עבודה במאה אחוז לא תיעלם לעולם? תשובה: עבודה שבה ממציאים רובוטים שמחליפים אנשים. או עבודה שבה ממציאים רובוטים חדשים, יותר חכמים מהרובוטים הקיימים. במילים אחרות, תמיד יצטרכו מתכנתים שימשיכו להמציא רובוטים שיחליפו בני אדם במשימות יותר מורכבות. ואני מזכיר שוב, שהרצון של האדם תמיד גדל. ולכן תמיד ירצו להשיג משהו יותר גדול שאותו הרובוט עדיין לא ידע לעשות. ואז יצטרכו מישהו שיוכל לחשוב לתכנת רובוט כזה.
מדגיש: כי תאורטית, רובוטים גם יוכלו להמציא רובוטים עד אין סוף. אבל כנראה שאלו שמתכנתים רובוטים, יהיו האחרונים לשרוד, מבחינת הדרישה בשוק העבודה. ושוב, הכל תלוי ברמת המורכבות של המשימה כנ"ל.
אחריות מקצועית של AI
אחד החסרונות של הרובוט הוא, שיותר קשה להאשים אותו במובן של אחריות אישית / אחריות מקצועית / אחריות פלילית. וזה בעצם אומר, שיעדיפו לעבוד עם בני אדם, גם כדי שתהיה אפשרות להאשים מישהו אנושי ממשי ולא רק את המתכנת של התוכנה.
לדוגמה: נניח שרובוט יתכנן בניין, האם מישהו יסמוך עליו להתחיל לבנות את הבניין, או שיבקשו ממהנדס לבדוק את התוכניות של הרובוט?! נניח שרובוט ימציא מטוס, האם יבקשו מהמהנדסים האנושיים לעבור על התוכניות, או שיתחילו להטיס מטוסים שתוכננו על ידי רובוטים, בלי שבן אדם אנושי בדק אותם?!
בעיקרון, גם זה בעצמו תלוי ברמת האיכות שהרובוט ייצר את המוצר. כי כן יש מצבים לדוגמה, שכן סומכים לפעמים על רובוט בנהיגה אוטונומית וכיו"ב, אבל שוב, זה נושא מאוד מורכב. כי תמיד צריך שיהיה בן אדם שיהיה אחראי על מה שהרובוט עושה. צריך שיהיה בן אנוש עם בחירה חופשית ואחריות למעשיו, שיוכל לקחת את האחריות, על מה שהרובוט יצר.
במילים אחרות, היום שבו יסמכו על רובוט באופן מלא, בלי שום התערבות של בן אנוש, בדברים שאסור לטעות בהם, היום הזה מאוד רחוק! ושוב, כל מקרה לגופו. אבל גם את זה צריכים לקחת בחשבון.
ולכן, ה AI הוא כלי עבודה. אבל הוא לא יחליף את שיקול הדעת של איש המקצוע, שאמור להיות יותר חכם מהרובוט, שהוא סוג של פועל.
תואר או להקים עסק, מההיבט של מהפעת ה AI
אז האם כדאי לעשות תואר או לפתוח עסק מההיבט של זה ש AI ישפיעו על שוק העבודה כנ"ל. אז ברמת העיקרון, השאלה לא חכמה מידי. ולמה, כי אם הרובוטים יהיו מאוד מוכשרים, אז לא משנה מה תעשה, אתה לא תמצא עבודה. בין אם תקים עסק ובין אם תעשה תואר, הרי שבכל מקרה, רובוט יוכל להחליף אותך.
הדרך הנכונה להסתכל על זה היא כך: כדי לעשות כסף, צריך להביא ערך בתמורה לכסף שאתה מקבל. ובעיקרון יש בכל עסק 2 חלקים. 1 - מוצר, 2 - מכירות של המוצר ללקוחות. במילים אחרות, כדי שהעסק יצליח, צריך שיהיה מוצר טוב ומכירות טובות של המוצר הטוב.
לעשות תואר, זאת דרך לפתח מוצר. דהיינו, לרכוש השכלה, ללמוד משהו, שיספק לך יתרון על המתחרים שלך, משהו שאחר כך תוכל למכור אותו, כשכיר או כעצמאי. תוכל לעשות תואר ולפתוח עסק למכור את מה שלמדת בתואר, לדוגמה עורך דין / מהנדס / כל תחום אחר, ותוכל למכור את המידע שלך, כשכיר, בדיוק את אותו המידע, כשכיר או כעצמאי. בעסק קטן או גדול, הכל אפשרי.
במילים אחרות, לימודים לתואר, במהותם בעיקרם, הם השקעה בפיתוח המוצר. להקים עסק, לעומת זאת, זאת בעיקר התעסקות בלמכור את המוצר שאתה רוצה למכור.
במילים אחרות, אין אפשרות לעשות כסף מלהקים עסק, בלי שיש לך מוצר טוב. אם לדוגמה חברה בעמ ותנסה למכור מוצרים, אבל בפועל אין לך מוצר למכור, הרי שלא תעשה כסף. ולא, דרופשיפינג זה לא נקרא מוצר, כי אין לך יתרון תחרותי לאורך זמן. אבל זה נושא אחר. במהות, עסק, כדי שהוא יצליח, הוא צריך מוצר שמביא ערך. התואר, הוא אפשרות לשפר את עצמך, כדי שתוכל להביא ערך ואחר כך תוכל למכור את היכולת שלך, בעסק עצמאי / שכיר, בכל דרך שבא לך.
באותה המידה, אם תלמד לרקוד או תלמד לשיר, או שכל היום תלמד לבד לצייר, או שתלמד כל דבר שהוא, שתדע להיות יותר טוב מאחרים ושתדע להביא ערך לאנשים, ערך שאנשים אחרים צריכים אותו, הרי שתוכל לעשות מזה עסק, גם בלי קשר ללימודי תואר. כי שוב, התואר, בעיקרו, הוא השקעה במחלקת הייצור של העסק. אבל אפשרי לפתח יכולת ויתרון תחרותי, גם בלי תואר כלשהו.
אבל זה לא אומר שאפשרי לעשות עסק בלי תואר. כי בהחלט אפשרי לעשות עסק בלי תואר, אבל בתנאי שיש לך יתרון אחר, שאתה יודע משהו אחר, שלמדת משהו אחר, גם אם לא בתואר. אבל עסק בלי ללמוד, בלי יתרון אמיתי, זה כמו לשתות מים מכוס מים ריקה. יש לך בקבוק מים, אבל בלי מים. כי בסוף, צריך גם מוצר, שאותו משיגים בלימודים, יתכן שגם בתואר.
אז איך ה AI משפיע על השיקול אם ללמוד תואר או להקים עסק? תשובה: הוא לא משפיע. כי גם אם תלמד לבד משהו וגם אם תקים עסק בלי ללמוד וגם אם תלך להוציא תואר, בכל מקרה עדיף לך לקחת נושא שלרובוט יהיה קשה להחליף אותך. אחרת, הוא יחליף אותך, גם אם תקים עסק ולא תוציא תואר.
לסיכום: AI זה סוג של רובוט / פועל / עובד / כלי עבודה שלך. אם תהיה יותר חכם, אז תוכל לנצח עם ה AI את המתחרים שלך וגם את הרובוטים עצמם. אבל אם לא תהיה חכם, אם לא תפתח את המוח, אז בהחלט שכנראה שהרובוטים יחליפו אותך מתישהו.