אליעד כהן
ייעוץ עסקי ואישי
בשיטת EIP
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה בחירה חופשית ✔מבוא לשכנוע, איך ללמוד שכנוע? איך ללמוד לשכנע? איך לא להשתכנע? שכנוע ובחירה חופשית, איך להתגונן משכנוע? לשכנע את עצמך, מתי לא לשכנע...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






☎️
ייעוץ אישי בכל נושא!
050-3331-331
15:14מבוא לשכנוע, איך ללמוד שכנוע? איך ללמוד לשכנע? איך לא להשתכנע? שכנוע ובחירה חופשית, איך להתגונן משכנוע? לשכנע את עצמך, מתי לא לשכנע? להתגונן ממניפולציות, NLP, לדעת לשכנע
למה אנשים לומדים את תחום השכנוע?

אנשים רבים לומדים את הנושא של שכנוע ושיווק מתוך רצון לשפר את יכולות השכנוע שלהם בחיי היום - יום. לדוגמה, כאשר אדם רוצה לשכנע לקוחות או אנשים בסביבתו להסכים איתו, או לבצע פעולה מסוימת. הבנה מעמיקה של הדרך בה המוח משתכנע מעניקה לו כלים יעילים יותר לביצוע משימה זו.

כיצד לימוד שכנוע יכול לסייע לנו לשכנע את עצמנו?

מלבד השכנוע של אחרים, לימוד שכנוע עוזר גם בשכנוע עצמי. למשל, אדם שרוצה לשמור על בריאותו ומתקשה בכך, צריך לשכנע את עצמו שהשמירה על הבריאות חשובה יותר מהפיתוי לוותר. לימוד טכניקות שכנוע מאפשר לנו להשתמש בהן גם על עצמנו, וכך לעודד התמדה והתגברות על קשיים או דחפים שמפריעים למטרותינו.

מה עושים אנשים שלא רוצים ללמוד טכניקות שכנוע?

יש אנשים שטוענים שאין להם עניין בללמוד את נושא השכנוע והם מעדיפים לדבר באופן טבעי וספונטני, בלי מניפולציות. אולם, אליעד כהן מסביר שגם לאנשים אלו כדאי ללמוד את הנושא, ממספר סיבות מרכזיות.

מדוע כדאי ללמוד שכנוע, גם אם לא נרצה להשתמש בו?
  • שמירה על חופש הבחירה של האחר:

    אדם שיודע היטב את סודות השכנוע, יכול במודע להימנע מלהפעיל אותם על אנשים אחרים, ובכך להבטיח שלא תישלל מהם הבחירה החופשית שלהם. אם אדם מצליח תמיד לשכנע כל אחד בכל דבר, הרי שהאחר הופך להיות כמו רובוט, שפועל ללא בחירה אמיתית, והיחסים האנושיים מאבדים ממשמעותם.
  • הנאה מדינמיקה בלתי צפויה:

    כשאדם שולט באופן מוחלט בתהליך השכנוע ומצליח תמיד להשיג בדיוק את מה שרצה, החיים הופכים לנטולי הפתעות ומשמעות. דווקא הכישלון בשכנוע לעיתים מאפשר עניין, חידוש והתפתחות.
  • הימנעות ממניפולציות לא מודעות:

    אנשים רבים עושים מניפולציות על אחרים בלי להיות מודעים לכך. לימוד מנגנוני השכנוע מסייע להם לזהות ולהימנע מפעולות כאלו, כדי לשמור על אותנטיות ביחסים.
איך ניתן להגן על עצמנו מפני מניפולציות שכנוע?

בעולם שבו אנחנו מוקפים במסרים שיווקיים ופרסומיים, חשוב להכיר את טכניקות השכנוע כדי להגן על עצמנו. אדם עלול להיות משוכנע לחלוטין שמשהו הוא רעיון שלו, בלי להבין שהוא הושפע עמוקות על ידי אחרים. לימוד שכנוע מאפשר לזהות בקלות רבה יותר מתי מפעילים עלינו מניפולציה.

טיפ להתגוננות מפני מניפולציות - איך להטיל ספק בצורה נכונה?

הדרך היעילה ביותר להתגונן מפני מניפולציות היא על ידי הטלת ספק במחשבות ובהחלטות שלנו. כשעולה לנו מחשבה חדשה או החלטה שנראית לנו פתאומית, כדאי לשאול שאלות כמו: "למה אני חושב כך? אולי ההפך נכון? האם אני באמת רוצה את זה?". הרגל זה עוזר לנו לחשוף את המניעים האמיתיים שלנו ולוודא שאנחנו לא נופלים קורבן לשכנוע סמוי או מניפולטיבי.

איך חקירת המחשבות שלנו תסייע להבין שכנוע לעומק?

מי שרוצה להפוך למומחה בשכנוע צריך קודם כל לבדוק איך הוא עצמו משתכנע. מומלץ לחקור לעומק את המחשבות האישיות שלנו: "למה רציתי כך אתמול? למה שיניתי את דעתי? מדוע היום אני בטוח ופעם הייתי בספק?". על ידי ניתוח מעמיק של הדרך שבה אנחנו משתכנעים בעצמנו, נוכל להבין טוב יותר את המנגנון הכללי שפועל על אנשים אחרים, משום שהמוח האנושי פועל בצורה דומה אצל כולם.

האם באמת אפשר לשכנע כל אחד בכל דבר?

גם לאחר לימוד מעמיק של טכניקות שכנוע, לא תמיד קל לשכנע כל אדם בכל נושא. יש מצבים שבהם תהליך השכנוע דורש שילוב של מספר טכניקות שונות, ידע מעמיק וניסיון רב. היכולת לשכנע היא אמנם עוצמתית, אך יש להכיר את מגבלותיה ולהיות מודעים לכך שגם מומחים צריכים להכיר היטב את האדם שמולם ואת צרכיו כדי להצליח בשכנוע.

לסיכום - מדוע כדאי ללמוד את נושא השכנוע?
  • לדעת איך לשכנע אחרים כשיש צורך.
  • לדעת מתי לא לשכנע כדי לשמור על האותנטיות של הצד השני.
  • לשכנע את עצמנו לבצע פעולות חיוביות ולפתח מוטיבציה.
  • להגן על עצמנו מפני מניפולציות ושכנועים סמויים.
  • להבין את עצמנו ואת המנגנונים הפנימיים של המחשבה שלנו.
למה אנשים לומדים את נושא השכנוע?

הרבה אנשים מעוניינים ללמוד את נושא השכנוע מפני שהם רוצים לדעת איך לשכנע אנשים אחרים בחיי היומיום. לדוגמה, אדם שרוצה לשכנע לקוחות או אנשים סביבו להסכים לרעיון מסוים או לבצע פעולה מסוימת. כאשר מבינים לעומק איך עובד המוח וכיצד נוצרת הסכמה, מתאפשר לאותו אדם לשכנע באופן יעיל יותר.

איך לימוד שכנוע עוזר לשכנע את עצמנו?

מעבר לרצון לשכנע אחרים, לימוד שכנוע מסייע גם בשכנוע עצמי. לעיתים אדם צריך "למכור" לעצמו רעיון כדי להניע את עצמו לפעולה, כמו לשמור על הבריאות או על כושר. אם לומדים לעומק את הטכניקות שמשכנעות אחרים, אפשר להשתמש בהן גם כלפי עצמנו: לחזק מוטיבציה ולעודד פעולות חיוביות. כך, למשל, אם קשה לשמור על הבריאות, לימוד טכניקות שכנוע מעניק לאדם יכולת לגבור על דחפים שמושכים אותו לוותר, ולהוביל את עצמו להתמיד בהחלטותיו.

מה לגבי הרצון לדבר בטבעיות בלי מניפולציות?

יש אנשים שטוענים שהם מעדיפים לדבר בטבעיות בלי לנסות להשפיע על אחרים. הם אומרים "אין לי עניין בללמוד שכנוע, אני מעדיף לדבר כפי שאני מרגיש בלי מניפולציות". עולה השאלה: האם מי שבוחר בדרך זו אינו צריך לדעת כיצד השכנוע פועל?

למה כדאי ללמוד שכנוע גם אם לא רוצים להשתמש בו?

יש לכך כמה סיבות:

1. שמירה על חופש הבחירה של אחרים

אדם שמבין היטב איך משכנעים, יכול במודע לבחור שלא להפעיל את הטכניקות הללו. באופן זה הוא מוודא שלא נשללת מהצד השני הבחירה החופשית, ולא נוצר מצב שבו הצד השני הופך לרובוט שמבצע דברים אוטומטית.

2. שמירה על תחושת המשמעות

אם אדם תמיד היה מצליח לשכנע כל אחד בכל דבר, בסופו של דבר הוא היה מאבד את תחושת המשמעות שביחסים עם אנשים, כי הם היו פועלים אוטומטית לרצונו. לפעמים מי שיודע לשכנע בכל מצב דווקא בוחר לא לשכנע, כדי להשאיר מקום לדינמיקה טבעית ולבחירה החופשית של הסובבים אותו.

3. הנאה מכך שלא הכל קורה כרצונך

אדם שהכל תמיד פועל בדיוק כרצונו עלול לגלות שזה דווקא מחסיר ממנו עניין וחידוש בחיים. לכן גם מי ששולט היטב בשכנוע עשוי לבחור שלא להפעיל אותו בכל רגע, כדי לחוות מצבים שבהם דברים לא מסתדרים ב - 100 אחוז לרצונו.

האם אנשים עושים מניפולציות גם ללא ידיעה?

בהחלט. לפעמים אנשים מפעילים מניפולציות מבלי שהם בכלל מודעים לכך. אדם יכול "לגרום" למישהו אחר לעשות דבר מה או להסכים לרעיון, אף שהוא עצמו מאמין שהוא מדבר בטבעיות. לימוד שכנוע מאפשר לשים לב מתי נוצרת מניפולציה ומתי לא. כך, גם מי שרוצה להיות "טבעי" ולתת לאנשים לבחור בחופשיות, יכול ללמוד כיצד להימנע משימוש בטכניקות שכנוע לא מודעות.

איך לימוד שכנוע עוזר להגן מפני מניפולציות של אחרים?

העולם מלא במסרי שכנוע: פרסומות, אנשי מכירות, סיסמאות שיווק ועוד. גם אם אדם חושב שהוא אינו משתכנע מאף אחד, ייתכן שהשפיעו עליו כל כך חזק, עד שהוא מאמין שהרעיון הוא לגמרי שלו. לימוד שכנוע מאפשר לזהות את הטכניקות המשמשות אחרים לשכנוע, ומונע נפילה למלכודות של רמאות או מניפולציה.

בנוסף, כדאי לאמץ הרגל של "הטלת ספק": בכל פעם שעולה מחשבה חדשה או רצון לפעול באופן מסוים, חשוב לעצור ולשאול: "למה אני חושב כך? אולי ההפך נכון? מה בדיוק מניע אותי לרצות את זה?" פעולה כזו משקפת יותר מודעות עצמית ומגינה מפני שכנוע סמוי.

כיצד חקירת המחשבות שלנו עוזרת להבין שכנוע?

מי שרוצה להפוך למומחה בשכנוע, כדאי לו לבדוק קודם כל איך הוא עצמו משתכנע. מומלץ לחקור לעומק את המחשבות הפנימיות: "מדוע רציתי כך אתמול? למה שיניתי דעה? למה אני בטוח בדבר אחד ופחות בטוח בדבר אחר?" על ידי הבנת התהליכים האישיים, אפשר לגלות את מנגנוני השכנוע הכלליים, כי בסופו של דבר, לכולם מוח שפועל על מנגנונים דומים. כאשר מבינים את הסיבות שבגללן אנחנו משוכנעים, אפשר להשתמש בידע זה הן לשכנוע אחרים, הן לאי - שכנוע ואפילו כדי להגן על עצמנו להיות משוכנעים בעל כורחנו.

האם באמת אפשר לשכנע כל אחד בכל דבר?

לימוד שכנוע לעומק אינו אומר שהכל תמיד קל ופשוט. במקרים מסוימים השכנוע מורכב ודורש שילוב של טכניקות רבות, הבנה מעמיקה וניסיון. לכן, גם אם אדם יודע את כל הטכניקות, לא תמיד הוא יוכל ליישם אותן מיד ביעילות מושלמת. יש מצבים שבהם חשוב לתרגל ולהכיר היטב את הצד השני, את צרכיו ואת מבנה המחשבה שלו.

כך שניתן לסכם שיש יתרונות רבים בלימוד שכנוע: אפשר לשכנע אחרים כשרוצים, אפשר לבחור שלא לשכנע כדי לשמור על חופש הבחירה שלהם, אפשר לשכנע את עצמנו לפעול בניגוד להרגל או להתגבר על קשיים, וכן אפשר להגן על עצמנו מפני שכנוע שמופעל עלינו.
שלום לכולם הפעם אני רוצה להסביר שני דברים שיכול לתת לבן אדם הנושא הזה של, הוא לומד את כל הנושא של שכנוע ושיווק ואיך לשכנע ואיך עובד המוח ואיך המוח משתכנע וכו'. אוקי אז כמובן שהדבר הראשון או אחת הסיבות המרכזיות שבגללן אנשים לומדים את כל הנושא הזה של שכנוע היא בגלל שהם רוצים לדעת לשכנע, ביומיום בן אדם רוצה לשכנע את הלקוחות שלו את האנשים שסביבו לשכנע אותם בכל מיני רעיונות להסכים איתו לעשות דברים מסוימים וכו' וכשבן אדם לומד את הנושא הזה של שכנוע אז כמובן שהוא יודע יותר טוב איך לשכנע.

אוקי ויש כמובן גם את ההיבט הנוסף שממנו אנשים לפעמים מתעלמים שברגע שבן אדם לומד לשכנע אז זה לא רק ללמוד לשכנע אחרים זה גם בן אדם לומד לשכנע את עצמו כי לפעמים בן אדם צריך למכור לעצמו רעיונות מסוימים כגון לדוגמה נגיד בן אדם רוצה לשמור על הבריאות וקשה לו לשמור על הבריאות אז במקרה כזה הוא צריך למכור לעצמו את הרעיון לשמור על הבריאות כדי שהרעיון הזה יתגבר יותר מהרעיון שאומר אל תשמור על הבריאות. אוקי ככה שבנושא של שכנוע כשלומדים שכנוע אז גם לומדים איך לשכנע אנשים אחרים וגם בן אדם יכול אחר כך להשתמש בטכניקות האלה כדי לדעת לשכנע את עצמו.

אבל יש אנשים ששואלים ואומרים "מה אני עכשיו לומד את הנושא הזה של לשכנע, אני מעדיף לדבר באופן טבעי ואין לי עניין בלעשות מניפולציות אין לי עניין בללמוד את הדברים האלה, מה אני צריך את זה אני מעדיף להיות אמיתי להגיד את מה שאני מרגיש וכו' בלי לנסות לשכנע אף אחד", אז בשביל מה בן אדם כזה בן אדם כזה שואל בשביל מה אני צריך ללמוד איך לשכנע. אז יש פה כמה וכמה היבטים קודם כל לפעמים האמת היא שבאמת עדיף לא לנסות לשכנע אם בן אדם יגיע למצב שהוא יודע את כל סודות השכנוע, נניח אוקי והוא יבוא לבן אדם אחר ויגיד "אני רוצה שהבן אדם הזה יעשה פעולה מסוימת" והוא ינסה לשכנע אותו והוא יצליח לשכנע אותו אז ברגע שבן אדם שיודע את כל הנושא של השכנוע אם הוא ישתמש ביכולות שלו לשכנע אנשים אחרים אז מהיבט מסוים זה תמיד יצליח לו ואז לכאורה כאילו החיים שלו מגניבים טובים והנה הוא שכנע כל אחד לעשות מה שהוא רוצה וכו'.

אבל מצד שני מהיבט מסוים החיים גם כן מאבדים את המשמעות שלהם, את מי הכי קל בעולם לשכנע? רובוט תלחץ תגיד לו בכפתור מה אתה רוצה שהוא יעשה והוא יעשה הוא אפילו לא יביע התנגדות או כמעט ולא יביע התנגדות. אוקי ככה שמהיבט מסוים כשבן אדם אם הוא לומד את כל הנושא של השכנוע והוא משתמש בו בהנחה שהוא באמת יכול לשכנע כל אחד בכל דבר אם הוא באמת ישתמש בזה אז מהיבט מסוים הוא איבד את המשמעות של הדינמיקה שלו עם אנשים. אחת המשמעויות של אנשים זה שיש להם בחירה חופשית, ברגע שבן אדם שולטים לו בבחירה החופשית שלו אם אתה שולט בבחירה החופשית של מישהו הבן אדם השני הופך להיות רובוט עבורך, ברגע שהבן אדם השני הופך להיות רובוט עבורך זה כמו לנהל אינטראקציה עם רובוטים.

לכן מהיבט מסוים גם מי שיודע לשכנע כל אחד בכל דבר הרבה מאוד פעמים הוא יבחר לא לנסות לשכנע אותך לא רק שהוא יבחר לא לנסות לשכנע אותך אלא לפעמים אם הוא רוצה שתעשה משהו מסוים הוא "ינסה לשכנע אותך" שתעשה את ההפך. למה שבן אדם שרוצה שתעשה משהו הוא ינסה לשכנע אותך שתעשה את ההפך? כי הוא רוצה שאתה תבחר לעשות או שהוא רוצה לשכנע את עצמו לחשוב שאתה בוחר בבחירה החופשית שלך לעשות את מה שהוא רוצה שאתה תעשה. לדוגמה אתה רוצה שהבן אדם ישתה מים ותנסה לשכנע אותו לא לשתות מים כדי שכשהוא ישתה מים זה יהיה מבחירה חופשית שלו.

אוקי ובפשיטות אני מסביר עוד פעם אם בן אדם שיודע לשכנע תמיד ישכנע אחרים ותמיד יצליח לשכנע אותם הוא מפספס פה את ההיבט של הבחירה החופשית של האנשים האחרים כי זה פשוט כמו לבוא לבן אדם לקחת את הידיים שלו להזיז אותו להגיד לו מה לחשוב להגיד לו מה לעשות וזה בדיוק כמו להתנהל אינטראקציה עם רובוטים. לכן גם מי שיודע לשכנע כל אחד בכל דבר אף על פי כן גם הוא לא תמיד ישכנע אנשים כי הוא רוצה לפעמים לחוות את העניין הזה של בחירה חופשית שיש לאנשים בחירה חופשית.

היבט ראשון, היבט שני אם בן אדם ישכנע כל אחד בכל דבר אז הכל תמיד יהיה כרצונו שהכל כרצונו של הבן אדם מהיבט מסוים זה מגניב זה טוב זה יפה זה מדהים מהיבט אחר שזה גם חסרונו, שזה כבר נושא אחר בפני עצמו אבל בגדול שזה חסרונו ולכן גם מי שיודע לשכנע כל אחד בכל דבר הרבה פעמים הוא לא יעשה את זה בגלל שהוא רוצה שלפעמים יהיה גם לא כרצונו, הוא לא רוצה שהכל יהיה כרצונו תמיד אם הכל כרצונו תמיד גם בזה יש חסרונות וזה כמובן נושא אחר ולכן מה אני מנסה לומר שמי שלומד את הנושא של שכנוע ויודע את כל הנושא הזה של שכנוע על תומו גם הוא מסכים שיש מצבים שלא צריך לשכנע אנשים אחרים.

אוקי ועכשיו נחזור לשאלה שאותם אנשים שאלו אמרו "אז בשביל מה אני צריך ללמוד את הנושא הזה של שכנוע? אני אתנהג טבעי ספונטני ובזה נגמר הדיון" אז יש פה כמה עניינים, דבר ראשון לפעמים בן אדם עושה מניפולציות על מישהו אחר בלי שהוא בכלל יודע שהוא עשה את המניפולציות האלה, אוקי זאת אומרת כדאי לאותם אנשים שרוצים לא לשכנע אנשים אחרים נגיד שמישהו אומר "אני רוצה לא לנסות לשכנע מישהו אחר אני רוצה לגרום לו לעשות מה שהוא רוצה" גם לבן אדם כזה כדאי ללמוד את הנושא הזה של שכנוע כדי לשים לב לזה שלפעמים הוא עושה באופן בלתי מודע מניפולציות על אחרים בלי שהוא שם לב לזה ואם הוא יבין איך עובד הנושא של שכנוע אז הוא יוכל לשים לב יותר טוב ללא לעשות מניפולציות על אחרים ולא לשכנע אחרים.

אוקי זאת אומרת ללמוד את הנושא של שכנוע מאפשר לבן אדם, אחד הדברים שזה מאפשר לו זה מאפשר לו לבחור לא לשכנע אנשים אחרים אלא לדבר שהיא תאפשר יותר חופש ובחירה לבן אדם השני, כמובן שזה מאפשר גם את ההיבט של כן לשכנע אותו. זאת אומרת אותם אנשים שאומרים אנחנו לא רוצים ללמוד שכנוע כי אנחנו מעדיפים להתנהג טבעי ולהגיד את האמת וכו' הם אנשים שמהיבט מסוים הם גם מניפולטיביים, למה הם מניפולטיביים? כי מה האמת כשהרבה פעמים בן אדם עושה מניפולציות על אחרים בלי לשים לב בכלל שהוא עשה אותם ולכן כשבן אדם לומד שכנוע אז אדרבא תלמד שכנוע ואז תדע איך לא לעשות מניפולציות על אחרים, תשים לב לצורה שאתה מדבר ותשים לב שאתה לא עושה מניפולציה על מישהו אחר.

אוקי אז לכן בין כך ובין כך גם מי שרוצה להיות אותנטי גם מי שלא רוצה להיות אותנטי, בכל מקרה יש יתרון בללמוד את הנושא הזה של שכנוע ואיך עובד המוח ואיך המוח חושב ולמה המוח חושב ככה ולמה המוח חושב אחרת וכו' בשביל לדעת לשכנע ובשביל לדעת לא לשכנע אנשים אחרים וגם הוספתי קודם שגם בן אדם שלומד את הנושא של שכנוע יודע גם איך לשכנע את עצמו כשהוא צריך כי הרבה פעמים בן אדם צריך לשכנע את עצמו לעשות משהו ואין לו כל כך מוטיבציה אין לו חשק, אם בן אדם לומד את הנושא של השכנוע יש לו יותר יכולת לדעת לשכנע את עצמו. יש לזה כמובן גם הפך כי אם בן אדם לומד נושא של שכנוע הוא גם יודע להתגונן מהנושא של שכנוע ואז גם קשה לו לשכנע את עצמו מהיבט מסוים כי הוא יודע איך להתגונן מהמניפולציות של שכנוע אבל זה כבר עוד פעם מהיבט אחר.

עכשיו התועלת השנייה שיכולה לצאת לאנשים מהנושא של ללמוד את כל הנושא הזה של שכנוע ואיך עובד המוח ואיך שותלים מחשבות, ואיך עושים מניפולציות וכו' היא בכך שהוא יודע להתגונן ממניפולציות ובשכנוע של אחרים, זאת אומרת גם אם בן אדם יגיד "אני לא רוצה לשכנע אף אחד בשום דבר אני מעדיף להיות מי שאני והכל בסדר" אוקי אף על פי כן באופן יחסי בן אדם חי בעולם שלנו ובעולם שלנו העולם שלנו מוצף במסרים של שכנוע שמנסים לשכנע את הבן אדם לעשות ככה ולקנות ככה ולחשוב ככה וכו', וגם אם בן אדם יגיד "לא נכון אני לא משתכנע מאף אחד בשום דבר" מאוד יכול להיות מה שרוב הסיכויים שפשוט שכנעו אותו בדברים שהוא כל כך חושב שהוא חושב את זה עד כדי כך שהוא לא שם לב ששכנעו אותו בהם.

בין כך ובין כך העולם שלנו מלא במסרים של שכנוע ואחת הסיבות המרכזיות לכך שלבן אדם כדאי ללמוד את הנושא הזה של שכנוע לעומק לדעת כל מילה מה המשמעות שלה ואיך כל מילה במשפט איך היא משפיעה על המוח וכל מילה במשפט המיקום של המילה במשפט, איפה שמת את המילה שמת אותה בהתחלה או בסוף איך זה משפיע ועוד מלא היבטים והקשרים שהם נושא של שכנוע. אחת הסיבות הנוספות שכדאי לבן אדם ללמוד את זה היא כדי לדעת להינצל מזה שכשמשכנעים אותו שהוא ישים לב שלא עושים עליו מניפולציה שלא מרמים אותו.

אוקי ועכשיו מכאן אני רוצה לתת טיפ לגבי איך בן אדם יכול להתגונן, טיפ מאוד פשוט צריך ליישם אותו אבל הוא מאוד פשוט איך להתגונן ממניפולציות אם אתה מדבר עם איש מכירות עם כל בן אדם שמנסה למכור לך רעיון מוצר פעולה מעשה כל דבר, איך בן אדם יכול להתגונן מהדבר הזה? לצורך העניין גם אני עכשיו איש מכירות מי שרוצה שינסה להתגונן, אוקי אבל זה כבר נושא אחר זה גם לא בהכרח אומר שכל איש מכירות מנסה לרמות אותך יכול להיות גם איש מכירות שאומר לך את האמת אבל אף על פי כן באופן יחסי כדאי לבדוק האם איש המכירות אומר לך את האמת או שהוא מנסה לרמות אותך.

אז אחת הדרכים לעשות את זה היא על ידי זה שכאשר בן אדם חושב איזו מחשבה מחליט איזו החלטה באופן כללי כל מחשבה כל החלטה, כל שכן אם קודם הוא לא רצה לעשות את זה ועכשיו הוא כן רוצה לעשות את זה, זאת אומרת יש לפעמים בן אדם שחושב מחשבה הרבה שנים הוא חושב ככה ויש לפעמים בן אדם שלא חשב משהו מסוים ופתאום הוא מתחיל לחשוב משהו מסוים אז אם הבן אדם רוצה לשים לב שלא רימו אותו מה שהוא צריך לעשות זה לשאול את עצמו "למה אני חושב ככה מה הסיבה שאני חושב ככה, אני בטוח שאני חושב ככה זה באמת מה שאני רוצה, מה גורם לי לחשוב את זה אולי אני רוצה ההפך אולי מה שאני חושב עכשיו זה לא נכון אולי דווקא ההפך של זה נכון?".

אוקי הנושא הזה נקרא להטיל ספק בן אדם לוקח את מה שהוא חושב את מה שהוא רוצה לעשות, הוא אומר "מי אמר שאני רוצה לעשות את זה אולי אני רוצה לעשות את ההפך?" עכשיו גם אם זה ישמע כאילו "אבל לא הגיוני למה שאני ארצה לעשות ההפך" תבדוק למה אתה רוצה דווקא את זה למה אתה לא רוצה את ההפך, למה אתה בטוח שאתה לא רוצה את זה אולי אתה חושב ההפך. עכשיו המטרה היא לא בהכרח לשגע את הבן אדם המטרה היא לגרום לבן אדם להבין למה הוא רוצה לעשות את זה כי כשבן אדם שואל את עצמו "האם אני בטוח שאני רוצה לעשות את זה אולי אני רוצה לעשות את ההפך, אולי גם ההפך זה טוב אולי זה לא משנה אם אני אעשה ככה או ההפך?", שימו לב זה לא רק "אולי אני רוצה לעשות את ההפך" אלא "אולי זה לא משנה מה אני אעשה".

כשבן אדם שואל את עצמו את השאלה הזאת פתאום הוא מתחיל להגיד "רגע למה אני חושב את זה, אני חושב את זה בגלל זה אני חושב את זה בגלל זה?", אוקי וזה בעצם הוא יכול לשים לב שלא עושים עליו מניפולציות ואז הוא אומר "רגע אני את הדבר הזה רוצה לעשות בכלל בגלל זה אבל מי אמר שאני רוצה את זה אולי את זה ואת זה אני לא רוצה" אוקי וככה בן אדם יכול לשים לב שלא עושים עליו מניפולציות. עכשיו הדבר הזה כמובן שזה עניין של הרגל בן אדם בהתחלה שיתחיל לשאול "מי אמר שאני רוצה לעשות ככה אולי אחרת" זה לא יוביל אותו יותר מדי רחוק אבל אם בן אדם יתרגל כשהוא חושב מחשבות "מי אמר שזה ככה אולי הפוך" לשאול את עצמו הדברים האלה יעזרו לו לחשוף את מה שקורה במוח שלו לפני שהוא מקבל החלטה לפני שהוא חושב מחשבה.

אוקי הדבר הזה כמובן יש בו עוד היבט שמי שרוצה ללמוד לשכנע אחרים בצורה הטובה ביותר המדהימה ביותר, הקסומה ביותר מה שהוא צריך לעשות זה לבדוק איך המוח שלו משתכנע. זאת אומרת הוא צריך לקחת דברים שהוא בטוח בהם שהוא חושב שהם נכונים ולשאול את עצמו "למה אני בטוח שזה ככה, למה אני חושב שזה ככה, למה אני משוכנע שככה וככה, למה אני עושה ככה ולמה אני חושב ככה", אוקי בן אדם שישאל את עצמו "למה אני" על עצמו " למה אני עצמי חושב ככה, למה אני עצמי רוצה ככה, למה אני עצמי בוחר ככה" ויחפור עמוק "ולמה חשבתי ככה ולמה רציתי את זה, ולמה הבנתי את זה ולמה המחשבה הזאת קפצה לי דווקא עכשיו, ולמה עכשיו אני יותר בטוח בזה מאשר קודם ולמה עכשיו אני פחות בטוח בזה מאשר קודם למה זה ככה?" בן אדם שיעשה את זה הוא בעצם יגלה איך עובד המנגנון של השכנוע כי כל בני האדם יש להם את אותו מנגנון כל אחד אולי זה מתבטא אצלו אחרת אבל המנגנון אותו מנגנון.

וכשבן אדם יבדוק למה הוא חושב את מה שהוא חושב זה יעזור לו לגלות את כל סודות השכנוע ואת כל תורות השכנוע למיניהם שיש בעולם ואז כמובן שאחר כך הוא יכול גם להפעיל את זה על אחרים גם לשים לב שהוא לא מפעיל את זה על אחרים כשהוא רוצה שלאחרים תהיה בחירה חופשית לדוגמה, גם לשים לב שלא מפעילים את זה עליו גם לשים לב לזה שהוא יכול להפעיל את זה על עצמו באופן מודע כשהוא רוצה וכו'. אוקי ולכן מי שישים לב למה שאמרתי יש פה הרבה מאוד תועלות בללמוד את הנושא של השכנוע גם לדעת איך לשכנע אחרים גם לדעת איך לא לשכנע אחרים, גם לדעת מה לעשות כדי לתת לאחרים בחירה חופשית גם לדעת איך לשים לב שלא משכנעים אותך במניפולציה, גם לדעת להבין את עצמך וכו'.

אני אוסיף פה עוד נושא קצר והוא שגם בן אדם שלומד שכנוע זה לא פשוט מאליו כל כך לשכנע כמו שזה נראה, זאת אומרת יש דברים שזה קל לשכנע אבל יש גם תהליכים הרבה יותר מורכבים שבהם בן אדם צריך לשלב הרבה מאוד טכניקות בבת אחת וזה דבר שדורש המון הבנה והמון ניסיון וכו'. אוקי זה היה בקצרה מה היתרונות או יתרונות מסוימים שיש בללמוד את כל הנושא של איך המוח משתכנע ואיך המוח חושב ושיהיה לכולם בהצלחה.
מוטיבציה אולי ההפך ידע מה זה לא משנה ודאות תעדוף התפתחות ותרנות חוסר ודאות מה אני רוצה לעשות איך לשכנע nlp איך לא להשתכנע איך לגרום לעצמי איך לגרום לעצמך איך להתגונן משכנוע איך ללמוד איך ללמוד לשכנע איך ללמוד שכנוע איך לשכנע איך לשכנע את עצמי איך לשכנע את עצמך איפה ללמוד שכנוע בחירה בחירה חופשית הבחירה החופשית התגוננות חופש לגרום לעצמי לגרום לעצמך להשתכנע להתגונן להתגונן ממניפולציות להתגונן משכנוע ללמוד ללמוד לשכנע ללמוד שכנוע למה ללמוד לשכנע למה ללמוד שכנוע למידה לשכנע לשכנע את עצמי לשכנע את עצמך מבוא מבוא לשכנוע ממי ללמוד מניפולציה מניפולציות מתי לא לשכנע נלפ שכנוע שכנוע ובחירה חופשית שכנוע עצמי
אלוהים + בחירה חופשית - לאלוהים אין בחירה חופשית - למה?
אלוהים + בחירה חופשית - לאלוהים אין בחירה חופשית - למה?
אלוהים + בחירה חופשית - לאלוהים אין בחירה חופשית - למה? האם קיימת בחירה חופשית אמיתית במציאות שלנו? הרעיון שאליעד כהן מציג בהרצאה עוסק בשאלה העמוקה: האם קיימת באמת בחירה חופשית לאדם או אפילו לאלוהים? כאשר אנשים שואלים על בחירה חופשית, הם מניחים מראש שלאלוהים עצמו יש בחירה חופשית. אולם לפני ששואלים אם לאדם יש בחירה חופשית, עלינו לברר אם בחירה חופשית קיימת בכלל במציאות, אפילו אצל אלוהים. בחירה חופשית, בהגדרתה הפשוטה, היא מצב שבו לאדם יש רצון, התלבטויות בין כמה אפשרויות, והוא בוחר מה לעשות בהתאם לרצונו. מדוע לאדם אין באמת בחירה חופשית על הרצון שלו? אליעד כהן מסביר בפירוט רב את הסיבה המרכזית לכך שלאדם אין בחירה חופשית אמיתית. האדם לא באמת שולט ברצונות שלו. כדי לפעול, אדם חייב קודם לרצות לבצע את הפעולה. אולם הרצון הזה ... לו יכולת לבחור את הרצון הראשון שלו. במילים אחרות, הרצונות פשוט מתהווים בתוכו בלי שליטתו. האם לאלוהים באמת יש בחירה חופשית על הרצון שלו? אליעד מסביר שגם לאלוהים אין באמת בחירה חופשית, במיוחד כאשר מסתכלים על הרעיון מזווית של אחדות מוחלטת. בפרספקטיבה האמיתית ביותר, שבה הכל אחד ואין הפרדה, אין אפילו ... לבחור כי אין לו אופציות לבחור מתוכן. גם בפרספקטיבה שבה אלוהים ברא את העולם, עדיין מתברר שאין לו באמת בחירה חופשית. אנשים חושבים שאם אלוהים היה יכול לברוא או לא לברוא את העולם, אז הוא בהכרח בחר לעשות זאת. אבל ... בו באופן מודע. ברגע שנוצר הרצון הראשון ללא בחירה, כל המשך התהליך גם הוא ללא בחירה. האם לאלוהים יש בחירה חופשית או שהוא מוגבל? ברגע שמגדירים שאלוהים ברא את העולם, בהכרח נוצרת הגבלה, כי יש הבדל בין אלוהים לבין העולם ... משום שלא היתה נפרדות ולא היה הבדל בין אפשרויות. מכאן שהרצון הראשון הופיע ללא בחירה. מדוע בכל זאת ישנה בחירה חופשית במובן גבוה יותר? למרות שאליעד כהן מסביר שלאלוהים ולאדם אין באמת בחירה חופשית במובן הרגיל, הוא מציג מושג עמוק יותר של בחירה חופשית אמיתית. הוא מתאר מצב שבו הרצון והמציאות הם אחד, מצב שבו הרצון תואם לחלוטין את מה שקיים. זו בחירה ... הבנה עמוקה של המציאות ושל העיקרון שאין לו באמת שליטה על הרצון, ומתוך ההבנה הזו הוא יוכל לחוות את הבחירה החופשית במובנה העמוק ביותר, שהיא השלמה מוחלטת בין רצונו לבין המציאות. כיצד אלוהים בוחר בפועל אם הוא לא באמת יכול ... קודם. לכן, במובן זה, אלוהים הוא המהווה של כל מה שקורה אבל לא באמת בוחר את זה. אליעד מבהיר שבחירה חופשית אמיתית מתבטאת בכך שאין כלל הפרדה בין הרצון לבין המציאות. זהו מצב של אחדות מלאה, וזו המהות של בחירה חופשית אמיתית. האדם שמבין את העיקרון הזה יוכל לחוות את המציאות באופן שורשי ולראות שהכל אחד. מהי המסקנה הסופית על בחירה חופשית? המסקנה הסופית של אליעד כהן היא שלא קיימת בחירה חופשית במובן הרגיל, לא אצל האדם ולא אצל אלוהים. הרצונות של האדם מתהווים מעצמם, ללא שליטה וללא בחירה אמיתית שלו. ... בחירה, ולכן גם אלוהים לא באמת בחר לברוא את העולם או לרצות משהו. אולם, ברמה הגבוהה יותר, אליעד מגדיר בחירה חופשית אמיתית כמצב שבו האדם והאלוהים נמצאים באחדות מוחלטת עם המציאות. במצב זה אין הבדל בין הרצון לבין מה שקיים, ולכן זוהי הבחירה האמיתית, השלמות של המציאות עצמה. בחירה חופשית והשלכותיה הבדל בין אחדות לנפרדות האם אלוהים באמת קיים? מהות הרצון הראשון תפיסת הזמן והמקום באחדות מדוע בכלל לדבר על בחירה חופשית של אלוהים? הרעיון מתחיל מכך שרבים שואלים אם יש בחירה חופשית במציאות שלנו או לא. אנשים מניחים שלאלוהים יש בחירה חופשית, ושואלים אם גם לאדם יש בחירה חופשית. לפני שמבררים אם לאדם יש בחירה חופשית, כדאי לשאול אם קיימת בכלל בחירה חופשית בעולם, כולל אצל אלוהים עצמו. כאשר מציבים את השאלה הזו, מגלים שלפי נקודת מבט עמוקה יותר, אין שום בחירה חופשית לאף אחד במציאות, כולל לאלוהים. זאת משום שאלוהים הוא שם לכוח המניע את העולם, אבל ברגע שמייחסים לו איכויות של ישות נפרדת, מדובר כבר בהאנשה של משהו שמעבר לגבולות זמן ומקום. מהי בחירה חופשית ולמה היא לא באמת קיימת? בחירה חופשית מוגדרת כמצב שבו יש לאדם רצון, וכאשר הוא מתלבט בין כמה אפשרויות, הוא בוחר מה לעשות. אולם, כאשר בודקים ... פנימי עמוק עוד יותר, וכן הלאה. בסופו של דבר, לאדם אין שליטה על הרצון הראשון שלו, ולכן לא מתקיימת בחירה חופשית אמיתית. למה גם לאלוהים אין בחירה חופשית? מפרספקטיבה מסוימת, אלוהים אינו מבצע שום פעולה בתוך זמן ומקום, כי במצב ... שאין בחירה חופשית, יש נקודת מבט אחרת שלפיה לאלוהים (ובעקבות כך גם לאדם) יש בחירה חופשית במובן עמוק יותר. הבחירה החופשית הזו מתבטאת בכך שהרצון והמציאות הם אחד. כאשר האל רוצה את מה שקורה, ואין הפרדה בין הרצון לבין המימוש ... חופשית לגבי מה לרצות, כי הרצונות שלו נולדים בשרשרת של סיבות שלא הוא בחר בהן. עם זאת, במובן העמוק, הבחירה החופשית מתבטאת בשלמות הרצון והמציאות: כאשר הרצון תואם במלואו את מה שקורה, וממילא אין שום קונפליקט בין הרצון למה שקיים. ... הזמן והמקום באחדות אלוהים + בחירה חופשית - לאלוהים אין בחירה חופשית - למה? הפעם אני רוצה לדבר על הבחירה החופשית של אלוהים. כולם מדברים הרבה על, יש בחירה חופשית, אין בחירה חופשית? על מה יש בחירה חופשית? על מה ... היחיד לפני כן, זה רק אלוהים! זא שאם יש רצון לאלוהים, הוא היה חייב להיווצר מאלוהים עצמו! הרעיון הוא, שהבחירה החופשית של אלוהים היא אחת, היא באה לידי ביטוי בכך, שרצונו והמציאות הם אחד! כאשר הוא רוצה את מה שקורה, ... ומי שיתעמק בדברים האלו הוא יבין את המציאות ואז יחווה את הדברים האלו בשורשם!! הפעם אני רוצה לדבר על הבחירה החופשית של אלוהים. כולם מדברים הרבה על, יש בחירה חופשית, אין בחירה חופשית? על מה יש בחירה חופשית? על מה ... היחיד לפני כן, זה רק אלוהים! זא שאם יש רצון לאלוהים, הוא היה חייב להיווצר מאלוהים עצמו! הרעיון הוא, שהבחירה החופשית של אלוהים היא אחת, היא באה לידי ביטוי בכך, שרצונו והמציאות הם אחד! כאשר הוא רוצה את מה שקורה, ...
בחירה / בחירה חופשית - הכל כולל הכל על בחירה / בחירה חופשית - רשימת כל הנושאים
בחירה / בחירה חופשית - הכל כולל הכל על בחירה / בחירה חופשית - רשימת כל הנושאים בחירה בחירה אישית בחירה בחיים ללא ילדים בחירה בין חסרונות בחירה בין טוב לרע בחירה בלב שלם בחירה בלי חיסרון בחירה בלי טוב ורע בחירה וידיעה בחירה חופשית בחירה חופשית אלוהית בחירה חופשית אמיתית בחירה חופשית באמת בחירה חופשית בתהליך טיפולי בחירה חופשית האם יש בחירה חופשית זה טוב או רע בחירה חופשית חלקית בחירה חופשית לאלוהים בחירה חופשית לעשות בחירה חופשית לעשות כרצונו בחירה חופשית מהי בחירה חופשית מלאה בחירה חופשית על הכל בחירה חופשית רגשית בחירה חופשית של אלוהים בחירה חופשית של תינוק בחירה טוב או רע בחירה לא טובה בחירה ללא סיבה בחירה ללא רצון בחירה ללקוח בחירה מאושרת ... בחירה על הכל בחירה עצמית בחירה רגשית בחירה רצונית בחירה של האדם 5 סוגים של בחירה איך לגלות שאין בחירה חופשית? איך להחליט כשאין בחירה? איך להרגיש בחירה חופשית? איך לשכנע מישהו שיש לו בחירה חופשית? אין בחירה אין בחירה חופשית אין לאדם בחירה אין לאדם בחירה חופשית אין לו בחירה אין לו בחירה חופשית אין לי בחירה אין לי בחירה חופשית אין לך בחירה אין לך בחירה חופשית אין רצון אם אין בחירה ... אפשרויות בחירה אפשרויות בחירה ללקוח אפשרות בחירה אפשרות הבחירה בבחירה חופשית בבחירה חופשית מלאה בבחירה מלאה ביטול הבחירה ביטול הבחירה החופשית בלי בחירה חופשית האם אין בחירה? האם אין בחירה חופשית? האם יש בחירה? האם יש בחירה חופשית? האם יש חופש בחירה? האם יש לך בחירה חופשית? האם לאדם יש בחירה חופשית? הבחירה הבחירה החופשית הבחירה החופשית של הבחירה החופשית של אלוהים הבחירה הראשונה הבחירה והידיעה הבחירה של אלוהים הבחירה של האדם הגדרה של בחירה הגדרה של בחירה חופשית ... הידיעה והבחירה העדר בחירה העדר בחירה חופשית הרגשה של בחירה הרגשה של בחירה חופשית הרגשה של הבחירה הרגשה של הבחירה החופשית הרגשת בחירה הרגשת בחירה חופשית הרגשת הבחירה הרגשת הבחירה החופשית הרצאה על בחירה הרצאה על בחירה חופשית הרצאה על הבחירה החופשית זכות בחירה זכות הבחירה זנות מבחירה חד הורית מבחירה חווה בחירה חופשית חוויית בחירה חוויית בחירה חופשית חוויית הבחירה ... ללא בחירה ללא בחירה חופשית למה אין בחירה חופשית? למה יש בחירה חופשית? לסבול מתוך בחירה לקחת למישהו את הבחירה החופשית לשכנע מישהו שיש לו בחירה לשכנע מישהו שיש לו בחירה חופשית לתת ללקוח אפשרות בחירה מבחירה מה היא בחירה ... מה זה בחירה חופשית באמת? מהו חופש הבחירה? מהי בחירה? מהי בחירה אמיתית? מהי בחירה חופשית? מהי הבחירה? מהי הבחירה החופשית? מהי שאלת הבחירה? מהי שאלת הבחירה והידיעה? מי רוצה בחירה חופשית? מתוך בחירה מתוך בחירה חופשית סוד הבחירה החופשית על בחירה חופשית על הבחירה החופשית פרדוקס הבחירה פרדוקס הבחירה החופשית פרדוקס הבחירה והידיעה פרדוקס הבחירה חופשית פרידה מבחירה פרידה מחוסר בחירה צריך בחירה חופשית קיום בלי בחירה קיום בלי ... בחירה רוצה בחירה חופשית רצון מבחירה חופשית שאלת הבחירה שאלת הבחירה והידיעה שכנוע ובחירה חופשית של בחירה חופשית של הבחירה החופשית שתילת מחשבות ובחירה חופשית תהיה לו בחירה חופשית תהליך בחירה תחושה של בחירה תחושה של בחירה חופשית תחושה של הבחירה תחושה של הבחירה החופשית תחושת בחירה תחושת בחירה חופשית תחושת הבחירה תחושת הבחירה החופשית תפישת הבחירה החופשית
חופש הבחירה - מי רוצה בחירה חופשית? בחירה טוב או רע?
חופש הבחירה - מי רוצה בחירה חופשית? בחירה טוב או רע?
חופש הבחירה - מי רוצה בחירה חופשית? בחירה טוב או רע? האם יש לאדם בחירה חופשית באמת? השאלה המרכזית שאליעד כהן עוסק בה בהרצאה היא: האם יש לאדם בחירה חופשית? זו אחת השאלות הפילוסופיות העמוקות ביותר שמעסיקות אנשים מזה דורות. אליעד כהן מסביר שחשוב לחפש את האמת ללא אינטרסים ... מכיוון שברגע שאדם מגיע עם אינטרסים לתשובה מסוימת, הוא עלול לפספס את האמת האובייקטיבית. לפני שאדם שואל האם קיימת בחירה חופשית, עליו לבדוק מהם האינטרסים שלו שיגרמו לו להעדיף תשובה מסוימת. לדוגמה, כאשר אדם שואל האם העולם טוב או רע, ... שיותר נעים לחיות במציאות שבה ישות מיטיבה עומדת מאחורי הדברים. באותו אופן, לאדם יש אינטרס ברור לחשוב שיש לו בחירה חופשית, מכיוון שאף אחד לא רוצה להרגיש שאין לו שליטה על חייו. למה לאדם יש אינטרס להאמין שיש לו בחירה חופשית? אליעד מסביר שיש לאדם אינטרס חזק מאוד להאמין שהוא בעל בחירה חופשית, משום שהאדם רוצה להרגיש חופשי ובשליטה. תחושת החופש והשליטה היא חלק חשוב מאוד בזהות של האדם. לדוגמה, אנשים עובדים ... של אישה שנאנסת. מדוע הפגיעה כה קשה ומשפילה? כי הדבר הגרוע ביותר שאפשר לעשות לאדם זה לקחת ממנו את הבחירה החופשית. ההשפלה העמוקה היא שהמציאות מתרחשת בניגוד מוחלט לרצון של האדם. אנשים פוחדים פחד עמוק מאובדן שליטה - הם מפחדים ... את אחיזתם במציאות, להשתגע או להפסיק לשלוט בתנועות שלהם. לכן, האינטרס העמוק ביותר הוא תמיד להגיע למסקנה שיש לאדם בחירה חופשית. האם תחושת הבחירה משקפת את המציאות? אליעד כהן מדגיש את ההבדל בין תחושת הבחירה לבין המציאות עצמה. הוא מביא ... חלום - האדם יכול להרגיש דברים, אבל זה לא אומר שהתחושות משקפות את המציאות. באותה צורה, התחושה שיש לאדם בחירה חופשית לא בהכרח מעידה על כך שהאדם באמת שולט במציאות. למעשה, האדם אולי יכול לבחור מה לעשות בפועל, אך הוא ... הוא לא שולט ברצונותיו עצמם. מכאן שהאדם למעשה אינו שולט במציאות באופן מלא, אלא רק באופן חלקי ומוגבל. מדוע הבחירה החופשית היא מקור הסבל של האדם? אליעד מסביר שהסבל האמיתי של האדם הוא לא מכך שאין לו בחירה, אלא מכך ... שאין יותר פער בין הרצוי למצוי. אז המציאות עצמה הופכת להיות בדיוק כפי שהוא רוצה. האם גם לאלוהים יש בחירה חופשית? אליעד כהן ממשיך ומסביר שגם לאלוהים עצמו אין בחירה חופשית, משום שגם הרצון של אלוהים נוצר ללא רצונו. אלוהים לא יכול היה לבחור את הרצון שלו עצמו, כי מלכתחילה לא היה לו רצון. מכאן שגם הגורם הראשון, כביכול אלוהים, אינו בעל בחירה חופשית. האדם המבין זאת לעומק הופך להיות האלוהים הראשון האמיתי, שמשמעותו שהאדם חווה את המציאות כולה כביטוי של רצונו העצמי. ... שלו גורמים לו להתעקש להאמין בכך. אך דווקא ההבנה שאין בחירה כלל מובילה לחופש אמיתי ושלווה מוחלטת. פילוסופיה של הבחירה החופשית הגורמים המשפיעים על הרצון האנושי הקשר בין אגו לסבל איך להשתחרר מתחושת חוסר שליטה? השלמה עם המציאות והחיים בשלמות האם יש לאדם בחירה חופשית? ניתוח מעמיק של השאלה האם יש לאדם בחירה חופשית? זו אחת השאלות הפילוסופיות המרכזיות שמעסיקות את האדם מזה דורות. אנשים רבים מתלבטים בשאלה זו, אך כדי להגיע לאמת, ... שהוא מעדיף לקבל, ולכן עליו להיות מודע לאינטרסים שלו ולהבין כיצד הם משפיעים על המסקנות שלו. האינטרסים האישיים בשאלת הבחירה החופשית לפני שאדם שואל את עצמו האם יש לו בחירה חופשית או לא, עליו לבדוק מהם האינטרסים האישיים שיש לו בנוגע לשאלה זו. דוגמה לכך ניתן לראות כאשר אדם שואל ... את האמת, עליו לשאול את עצמו איזו תשובה הוא היה מעדיף לקבל. באותו אופן, לפני שבוחנים את קיומה של בחירה חופשית, חשוב להבין איזה אינטרס יש לאדם בכך שתהיה לו בחירה חופשית. האדם מטבעו רוצה להאמין שיש לו בחירה חופשית, משום שהוא רוצה להרגיש שליטה בחייו. התחושה של שליטה היא מרכיב חיוני בהבנה של העצמי, וכאשר היא נלקחת ממנו, ... מרגיש שהוא נמצא בתוך מציאות מסוימת, אך בפועל הדברים אינם קורים באמת. באותו אופן, אדם יכול להרגיש שיש לו בחירה חופשית, אך השאלה היא האם תחושה זו משקפת את המציאות האובייקטיבית או שמדובר באשליה. מדוע לאדם יש אינטרס להאמין שיש לו בחירה חופשית? כאשר מתבוננים לעומק, ניתן לראות שלאדם יש אינטרס ברור מאוד להאמין שהוא בעל בחירה חופשית. אחד הגורמים לכך הוא האגו של האדם והגאווה שלו. אנשים אינם מוכנים לקבל שאין להם שליטה, משום שהם תופסים ... מלווה בתחושת חופש ושליטה. השפעת אובדן הבחירה על האדם הדבר המשפיל ביותר שאפשר לעשות לאדם הוא לקחת ממנו את הבחירה החופשית שלו. לדוגמה, אישה שנאנסת חווה השפלה איומה, לא רק בגלל המעשה עצמו, אלא בעיקר משום שנשללה ממנה הבחירה. כאשר ... נובעת מכך שאין לו שליטה על מה שקורה לו - המציאות פועלת נגד רצונו והוא חסר אונים לחלוטין. לכן, הבחירה החופשית מוגדרת כיכולת של האדם לגרום לכך שהמציאות תתאים לרצונותיו. כאשר יש לאדם רצון מסוים, הבחירה החופשית היא היכולת לגרום לרצון הזה להתממש. הפחד הגדול ביותר של האדם הוא אובדן שליטה - הפחד להשתגע, לאבד את ההכרה או לאבד אחיזה במציאות. כאשר לאדם אין בחירה חופשית, הוא חש פחד קיומי עמוק. משום כך, אנשים נוטים להגיע למסקנה שיש להם בחירה חופשית, גם אם היא אינה באמת קיימת. האם הבחירה החופשית באמת קיימת? למעשה, לאדם אין בחירה חופשית. הסיבה לכך היא שהוא אמנם יכול לבחור מה לעשות, אך הוא אינו שולט במה שהוא רוצה. לדוגמה, אדם יכול ... מה ירצה. בנוסף לכך, האדם לא בחר להיוולד ולא בחר להיות קיים, כך שגם אם יש לו תחושה של בחירה חופשית, מדובר בתחושה בלבד ולא באמת אובייקטיבית. העונש של האדם - שהוא חושב שיש לו בחירה האדם הסובל הוא זה ... איך לנהוג, כיצד לפעול וכו. ההתלבטות הזו היא אחת הצורות המרכזיות של הסבל האנושי. הפתרון לסבל - הבנת היעדר הבחירה החופשית כאשר האדם מבין לעומק שאין לו בחירה חופשית, הוא מפסיק לסבול. ההבנה שאין לו שליטה מוחלטת על חייו מביאה ... בחירה חופשית, משום שהשליטה במציאות היא אחד הצרכים הבסיסיים ביותר שלו. עם זאת, כאשר בוחנים את העניין לעומק, מגלים שהבחירה החופשית אינה קיימת באמת, אלא היא רק תחושה סובייקטיבית. האדם אינו שולט ברצונותיו הבסיסיים, ולכן אינו באמת בוחר את דרכו. ... חופשית חלקית ומוגבלת, וכאשר האדם מבין שאין לו בחירה כלל, הוא משיג שלווה מוחלטת וחי בשלמות אמיתית. פילוסופיה של הבחירה החופשית הגורמים המשפיעים על הרצון האנושי הקשר בין אגו לסבל איך להשתחרר מתחושת חוסר שליטה? השלמה עם המציאות והחיים בשלמות ... אחרת. לכן האדם צריך לדעת מה האינטרסים שלו לגבי התשובה, מה הוא בעצם מעדיף שהתשובה תהיה. אז לגבי שאלת הבחירה החופשית, השאלה היא איזה אינטרסים יש לו לאדם לגבי זה שתהיה לו בחירה חופשית? שיבדוק לפני הבדיקה האם יש לו ... גדולה. למה האדם עובד להרוויח עוד כסף? מה האינטרס שלו? האדם רוצה להרויח עוד כסף... כדי להגדיל את יכולת הבחירה החופשית שלו, הוא אומר, עכשיו אני יכול לבחור רק בין הבתים האלו, אם יהיה לי יותר כסף, יהיו לי יותר ... חופשי מרגיש שיש לו יותר בחירה. לא מכריחים אותו לשום דבר. ובעצם הדבר המשפיל היותר זה לקחת לאדם את הבחירה החופשית. לדוגמה בחורה שנאנסת, למה היא כל כך פגועה, כי לקחו לה את הבחירה החופשית. אדם שפוגעים בו, ההשפלה היא שהמציאות תהיה נגד רצונו, אין לו בחירה. אף אחד לא מתחשב במה שהוא רוצה, בכלל!! הבחירה החופשית פירושה, היכולת להתאים את המציאות לרצונך. יש לך רצון, והיכולת שהרצון יתמלא כרצונך. ומה הפחד של האנשים, לאבד שליטה, ...
סוד הבחירה החופשית, פרדוקס הבחירה החופשית, הוכחות שאין בחירה חופשית, הוכחות שיש בחירה חופשית, סוד החלל הפנוי, האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? חופש הבחירה, רצון חופשי
סוד הבחירה החופשית, פרדוקס הבחירה החופשית, הוכחות שאין בחירה חופשית, הוכחות שיש בחירה חופשית, סוד החלל הפנוי, האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? חופש הבחירה, רצון חופשי
סוד הבחירה החופשית, פרדוקס הבחירה החופשית, הוכחות שאין בחירה חופשית, הוכחות שיש בחירה חופשית, סוד החלל הפנוי, האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? חופש הבחירה, רצון חופשי האם יש בחירה חופשית או אין בחירה חופשית? בהרצאה הזו, אליעד עוסק בשאלת הבחירה החופשית, תוך התמקדות בפרדוקס שבו היא כרוכה. הוא מעלה את השאלה האם יש לנו בחירה חופשית או שזו אשליה, ודן בהבטים השונים של המושג. במהלך השיחה, אליעד מבצע חקירה פילוסופית עמוקה של מהות הבחירה, בחינה של הוכחות לכאן ולכאן, ומציג נקודות שמערערות על קיומה של בחירה חופשית. ההתחלה של השיחה עוסקת בבחירה חופשית מבחינת חוויית האדם. כל אחד מרגיש שיש לו רצון חופשי, ושהוא בוחר את מעשיו, אך אליעד שואל: אם אכן יש לנו רצון חופשי, מדוע אנחנו מנסים לשכנע אחרים לבחור בדרך שלנו? אם אין להם בחירה חופשית, מדוע להתאמץ לשכנע אותם במה שאנו חושבים שהוא נכון? לאחר מכן, אליעד מציין את הבעיה בהנחה שיש בחירה חופשית: אם יש לי בחירה חופשית, למה כל מה שאני עושה נתון להשפעה של כוחות חיצוניים, גם אם אני לא מודע להם? הוא מדבר על האפשרות שיש עקרונות שמניעים אותנו ושהם בעצם מהווים את הרצונות שלנו. שיחה זו מתפתחת לכדי עיון בפרדוקסים של הבחירה החופשית. אליעד טוען שלעיתים יש תחושה של בחירה חופשית, אך האם אנחנו באמת בוחרים? האם אנו יכולים לשנות את הבחירות שלנו באמת, או שמא אנחנו נגרמים לבחור על ... בוחרים בכל פרט ופרט בחיינו או שמא כל פעולה שלנו נגרמת בגלל כוחות חיצוניים או תנאים מוקדמים. מהותה של הבחירה החופשית ומגבלותיה בהמשך השיחה, אליעד מציין כי ייתכן שבחירה חופשית נוגעת רק להיבטים מסוימים של החיים, כמו הבחירה לבצע פעולה מסוימת או לא. אולם, אם אנחנו בוחרים מתוך חיסרון ... מה שאנחנו חושבים שאנחנו בוחרים באמת נובע מהמקום החופשי שלנו, או שאנחנו נגרמים לבחור בגלל סיבות חיצוניות? האם יש בחירה חופשית אם כל הדברים מחויבים? בהמשך, אליעד מתמקד בשאלה הפילוסופית העמוקה: אם כל מה שישנו בעולם הוא תוצאה של סיבות קודמות, האם באמת יש לנו בחירה חופשית? האם כל דבר שנעשה הוא תוצאה של מה שהוביל אליו, או שניתן לשבור את השרשרת הזו ולהיות חופשיים בהחלטות ... או שמא מתוך חיסרון שמוביל אותנו לבחור את הדרך היחידה שבה נוכל למלא את החיסרון? האם יש דבר כזה בחירה חופשית מלאה? לקראת סיום ההרצאה, אליעד מציין את הקושי בהגדרת בחירה חופשית מלאה. אם כל פעולה נובעת מחיסרון, אם אנו חיים בעולם שמנוהל על ידי כוחות חיצוניים או פנימיים, האם באמת ... לגבי ההבנה שלנו את עצמנו? הוא מסכם בכך שמדובר במעין פרדוקס, שבו לא ניתן להוכיח באופן מוחלט שיש לנו בחירה חופשית, אך גם לא ניתן להוכיח באופן מוחלט שאין לנו אותה. בחירה חופשית? האם אנחנו בוחרים או נגרמים לבחור? הסיבות שבפיהן אנחנו פועלים האם כל פעולה נובעת מחיסרון? הפרדוקס של חופש הבחירה מהו פרדוקס הבחירה החופשית? הרצאה זו עוסקת בשאלת הבחירה החופשית, תוך הצגת דעות והוכחות לכאן ולכאן לגבי קיומה או אי - קיומה של בחירה חופשית. אליעד מציין שבחירה חופשית היא רעיון שיכול להתפרש בדרכים רבות, וכל אחד יכול להרגיש שיש לו רצון חופשי, אך האם זה באמת המצב? במהלך ההרצאה, אליעד מציע שאלות רבות ומוביל את המאזינים למחשבות על האופי האמיתי של הבחירה החופשית. האם יש בחירה חופשית או שאין? הדיאלוג במהלך ההרצאה כולל שאלות מרובות על הבחירה החופשית, האם היא קיימת או לא. אחת השאלות המרכזיות היא: אם כל פעולה שאנחנו מבצעים נגרמת על ידי משהו אחר, איך יש לנו בחירה חופשית? אם משהו מהווה את הפעולות שלנו, האם אנחנו באמת בוחרים אותן? האם אפשר להוכיח שאין בחירה חופשית? לפי אחת הטענות המועלות בהרצאה, ניתן לטעון שאין בחירה חופשית אם כל דבר בנו נגרם על ידי משהו אחר. אליעד מסביר איך כל פעולה שמבצע אדם עשויה להיות תוצאה של מהות שמניעה את הבחירות שלנו, וההרגשה של הבחירה היא בעצם אשליה. הוא מתאר את הבחירה החופשית כאילוזיה שיכולה להיווצר כאשר אדם מרגיש שיש לו שליטה על פעולותיו, אך למעשה כל דבר קורה בגלל סיבות חיצוניות ... אם כל דבר שאנחנו עושים תלוי במשהו אחר, האם אנחנו באמת בוחרים את פעולותינו? מהו הקשר בין המציאות לבין הבחירה החופשית? בהמשך, אליעד עוסק בשאלה הפילוסופית האם אנחנו באמת יכולים לשנות את מציאותנו. הוא מציין, באופן מטאפיזי, כי כדי שיהיה ... אחר שמאפשר את קיומו, אך גם טוען שהמציאות כולה היא תוצאה של דברים שאנחנו לא תמיד שולטים בהם. בכך, הבחירה החופשית הופכת לשאלה של תלות והגדרה של אני מול המציאות שתומכת בו. האם יש משמעות לכך שיש לנו בחירה חופשית? ההרצאה גם נוגעת בסוגיית המשמעות של הבחירה החופשית. אם אין לנו בחירה חופשית, אז למעשה כל פעולה שלנו היא תוצאה של סיבות שמחוץ לשליטתנו. התשובה לשאלה האם ... על עצמו, או האם הוא רק חלק ממהות גדולה יותר. סיכום וסיום ההרצאה ההרצאה מסתיימת בשאלה כללית על משמעות הבחירה החופשית. האם אנחנו באמת בוחרים את פעולותינו? או שמא כל פעולה שלנו היא תוצאה של מהות שמניעה אותנו? שאלות אלו נותרות פתוחות ונשארות תלוייות בניתוחים הפילוסופיים השונים המועלים במהלך ההרצאה. האם יש בחירה חופשית? פרדוקס הבחירה החופשית הוכחות אין בחירה חופשית הסוד של החלל הפנוי האם אנחנו שולטים במחשבות שלנו? האם כל פעולה נגרמת על ידי ...
האם יש בחירה חופשית? הוכחה שאין בחירה חופשית, הוכחה שיש בחירה חופשית, חופש הבחירה, רצון חופשי, מהי בחירה חופשית? איך נברא העולם? הסיבה הראשונה, דטרמיניזם, הכל צפוי והרשות נתונה
האם יש בחירה חופשית? הוכחה שאין בחירה חופשית, הוכחה שיש בחירה חופשית, חופש הבחירה, רצון חופשי, מהי בחירה חופשית? איך נברא העולם? הסיבה הראשונה, דטרמיניזם, הכל צפוי והרשות נתונה
האם יש בחירה חופשית? הוכחה שאין בחירה חופשית, הוכחה שיש בחירה חופשית, חופש הבחירה, רצון חופשי, מהי בחירה חופשית? איך נברא העולם? הסיבה הראשונה, דטרמיניזם, הכל צפוי והרשות נתונה האם יש בחירה חופשית או שהכל מוכתב מראש? אליעד כהן עוסק בשאלה מהותית ומורכבת: האם יש בחירה חופשית או שהכל דטרמיניסטי ומוכתב מראש? הוא מציג באופן מפורט שתי הוכחות מנוגדות, כאשר הוא טוען שניתן להוכיח באופן מוחלט שיש בחירה חופשית, וניתן גם להוכיח באופן מוחלט שאין בחירה חופשית. הדיון נפתח בשאלה מהי בכלל בחירה. אליעד מסביר שבחירה היא מצב שבו אדם רוצה משהו, ובהתאם לרצונו, הוא גורם לדבר לקרות. מה ההגדרה המדויקת של בחירה חופשית? אליעד מפרק את המושג בחירה חופשית ומסביר אותו לעומק. אם אתה עושה דבר מסוים מתוך רצון, לכאורה אתה בוחר לעשות אותו. לדוגמה, אם אדם רוצה ... מיד: מדוע האדם רצה לשתות? התשובה היא משום שהיה לו חיסרון. כאשר אדם פועל מתוך חיסרון, זו כבר לא בחירה חופשית אמיתית. בחירה חופשית מוחלטת היא כאשר לאדם אין שום דחף או חיסרון, והוא בכל זאת פועל. האם אלוהים בחר לברוא את העולם? אליעד ממשיך להסביר את הנושא דרך דוגמה של אלוהים. האם לאלוהים, שלכאורה מושלם ואין לו שום חיסרון, הייתה בחירה חופשית כאשר ברא את העולם? אם אלוהים הוא שלמות ואין לו שום צורך או חיסרון, למה הוא בחר לברוא את ... או ללא קשר לרצונו, לא ניתן לקרוא לכך בחירה. מצד שני, לומר שרצה מתוך חיסרון, גם זה לא נקרא בחירה חופשית, אלא תוצאה של חיסרון שחייב אותו לפעול. לכן, אליעד מדגיש, כאשר מנסים להסביר שיש רצון ללא חיסרון, הדבר הופך ... להוכיח חד - משמעית שיש או אין בחירה? אליעד מראה שיש בעיה לוגית בלהוכיח את קיום או אי קיום הבחירה החופשית. אם אדם עושה פעולה בגלל רצונו, הוא לא באמת יכול להתנגד לרצון, ואז זו לא בחירה חופשית. אם הוא עושה פעולה ללא סיבה, זו גם לא בחירה אמיתית כי היא קרתה מעצמה. הוא נותן דוגמה נוספת: ... הזה הופיע מעצמו ללא בחירה. מסקנתו של אליעד היא שהדיון יכול להתפרש בשני כיוונים: מצד אחד אפשר לומר שיש בחירה חופשית מוחלטת, ומצד שני אפשר לומר בדיוק להפך, שאין בכלל בחירה, והכל מוכתב מראש. הכל תלוי בהגדרה של בחירה. מהו הפרדוקס המרכזי של בחירה חופשית? הפרדוקס שאליעד מציג הוא שברמה הלוגית ניתן להוכיח שיש בחירה חופשית, וניתן גם להוכיח שאין. כאשר אדם עושה פעולה מתוך רצון, אפשר לומר שזה לא חופשי, כיוון שהרצון כופה עליו לפעול. מצד שני, אם הוא פועל ללא רצון, גם זו לא בחירה חופשית. לכן, בסופו של דבר, כל אדם צריך לשאול את עצמו כיצד הוא מגדיר בחירה חופשית כדי לדעת אם יש לו או אין לו. האם אפשר לפתור את הסתירה של בחירה חופשית? לבסוף, אליעד טוען שהדרך היחידה להתמודד עם הסתירה הזו היא להבין שאין לה תשובה חד - משמעית. מי שטוען ... הוא בחר כך ולא אחרת. אם אין סיבה, אז זו לא בחירה אמיתית, ואם יש סיבה, זו כבר לא בחירה חופשית מוחלטת. אליעד מסכם כי הפרספקטיבה קובעת את התשובה. מנקודת מבט מסוימת, אין בחירה חופשית כלל, ומנקודת מבט אחרת, האדם בוחר הכל - אפילו את הרגשות שלו ואת הפחדים שלו. הוא מדגיש שהאדם לעולם לא יוכל להוכיח באופן מוחלט אם יש או אין בחירה חופשית, כי זה תלוי תמיד בדרך שבה הוא מגדיר את המושג בחירה. האם יש בחירה חופשית? דטרמיניזם והסיבה הראשונה איך אלוהים ברא את העולם? מהי בחירה חופשית אמיתית? האם הכל צפוי והרשות נתונה?
תחושת בחירה חופשית, חופש הבחירה, האם יש בחירה חופשית? מהי בחירה חופשית? רצון חופשי, רצון כפוי, חוסר בחירה חופשית, העדר בחירה חופשית
תחושת בחירה חופשית, חופש הבחירה, האם יש בחירה חופשית? מהי בחירה חופשית? רצון חופשי, רצון כפוי, חוסר בחירה חופשית, העדר בחירה חופשית
תחושת בחירה חופשית, חופש הבחירה, האם יש בחירה חופשית? מהי בחירה חופשית? רצון חופשי, רצון כפוי, חוסר בחירה חופשית, העדר בחירה חופשית האם באמת קיימת בחירה חופשית? אליעד כהן מציג בהרצאה זו ניתוח מעמיק על מושג הבחירה החופשית, תחושת בחירה חופשית, וההבדל בין רצון חופשי לבין רצון כפוי. השאלה המרכזית שעומדת בבסיס ההרצאה היא האם באמת יש לאדם בחירה חופשית, או שמא הכל כפוי עלינו על ידי המחשבות והתחושות שבתוכנו. אליעד מסביר כי כאשר אנו עושים פעולה כלשהי, יש לנו תחושה שהפעולה נעשית מתוך בחירה חופשית או מתוך כפייה. הוא מציג את המנגנון הפסיכולוגי והקוגניטיבי שמייצר תחושות אלו. המוח שלנו מורכב מכמה סוגים של מחשבות: ... הפעולות האלה (אני רוצה ללכת). כאשר המחשבות האלה תואמות אחת לשנייה (אני הולך ואני רוצה ללכת), נוצרת תחושה של בחירה חופשית. לעומת זאת, כאשר יש פער בין המחשבות (אני הולך ואני לא רוצה ללכת), נוצרת תחושת כפייה. מהי כפייה ומה ... תחושת כפייה. אבל אם הוא מקבל את הסיבה ורוצה לאכול, אין תחושת כפייה. האם פעולה הנעשית מתוך סיבה נחשבת לבחירה חופשית? אליעד מתאר מצב שבו אדם עושה פעולה בגלל סיבה ברורה - למשל אוכל בגלל שהוא רעב. האם פעולה כזו ... את הפעולה, הוא יחוש כפייה. אליעד מציין שאין דבר כזה פעולה בלי סיבה. לכל פעולה יש סיבה, ולכן אין בחירה חופשית מוחלטת, אך באותו זמן אין גם כפייה מוחלטת. בכל פעולה שאדם עושה, יש תערובת של תחושת בחירה ותחושת כפייה, ... שלא ניתן לרצות משהו ללא סיבה. עצם קיומו של רצון מעיד על סיבה כלשהי שמאחוריו. לכן גם מה שנתפס כרצון חופשי הוא בעצם תוצאה של סיבות נסתרות או גלויות. אין רצון שמכונן את עצמו ללא סיבה או ללא קשר לסיבות ... דוגמה של תסמונת טורט - אדם שמזיז את ידו באופן בלתי רצוני וללא סיבה ברורה. פעולה כזו אינה נחשבת לבחירה חופשית משום שאין לה סיבה מודעת. אך אם האדם חש שהיה יכול להתנגד לפעולה ועדיין מבצע אותה, הוא יוכל לחוות את הפעולה כבעלת סיבה, אפילו אם אינה מודעת לחלוטין. מהי ההגדרה הנכונה של בחירה חופשית? אליעד מציין שאין הגדרה מוחלטת וחד - משמעית לבחירה חופשית. מדובר במושג סובייקטיבי לחלוטין, והוא תלוי בפרשנות האישית שלנו לגבי המושגים רצון, סיבה וכפייה. ההגדרה שלנו לבחירה חופשית יכולה להשתנות בהתאם לנקודת המבט או למצב הרוח שלנו. לכן, הדיון סביב בחירה חופשית הוא במידה רבה דיון על המשמעות האישית שכל אדם נותן למושגים אלו. האם יש בחירה או אין בחירה בכלל? לסיום, אליעד מבהיר כי מבחינה מוחלטת, לא קיימת בחירה חופשית מלאה אך גם לא קיימת כפייה מוחלטת. המציאות היא תמיד איפשהו באמצע: מצד אחד, שום דבר אינו מתרחש ללא סיבה, ולכן אין בחירה חופשית מוחלטת. מצד שני, אנחנו תמיד יכולים למצוא נקודת מבט שבה נרגיש שהדברים קורים בהתאם לרצוננו, ולכן אין גם כפייה מוחלטת. הכל תלוי בפרשנות האישית ובאופן שבו המחשבות מתעצבות במוחנו. האם יש בחירה חופשית? מהי כפייה? תחושת רצון חופשי האם הכל כפוי מראש? האם רצון בלי סיבה אפשרי? ההבדל בין כפייה לבחירה חופשית
האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? האם יש חופש בחירה? הוכחה שיש בחירה חופשית, הוכחה שיש בחירה חופשית, מי בוחר לך? דטרמיניזם, חופש הרצון, רצון חופשי, האם לאדם יש בחירה חופשית?
האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? האם יש חופש בחירה? הוכחה שיש בחירה חופשית, הוכחה שיש בחירה חופשית, מי בוחר לך? דטרמיניזם, חופש הרצון, רצון חופשי, האם לאדם יש בחירה חופשית?
האם יש בחירה חופשית? האם אין בחירה חופשית? האם יש חופש בחירה? הוכחה שיש בחירה חופשית, הוכחה שיש בחירה חופשית, מי בוחר לך? דטרמיניזם, חופש הרצון, רצון חופשי, האם לאדם יש בחירה חופשית? האם יש לאדם בחירה חופשית? האם באמת קיימת בחירה חופשית לאדם, או שכל פעולה שאנו עושים נקבעת מראש? אליעד כהן עוסק בשאלה זו לעומק, תוך הבאת דוגמאות מפורטות רבות והסברים מגוונים הממחישים את הסוגיה בצורה יסודית ביותר. מהי בכלל בחירה חופשית? אליעד מתחיל בשאלה האם אדם באמת בוחר את מה שהוא עושה או את מה שהוא רוצה, ומציג את התפיסה האינטואיטיבית של רוב האנשים שמאמינים שיש להם בחירה חופשית. הוא מצטט את רבי נחמן שאומר שהבחירה החופשית מתבטאת באופן פשוט: אם אדם רוצה הוא עושה, ואם לא רוצה הוא לא עושה. אבל מצד שני, אליעד גם מביא את הגישה הנגדית לפיה אין לאדם בחירה חופשית כלל. הוא מבהיר כי לפי הגישה שאין בחירה, כל פעולה שאדם עושה נקבעת מראש, ואין באמת אפשרויות לבחור ביניהן. ... בכל אחת מהפעולות הללו, או שפעולותיו מונעות על ידי סיבות נסתרות שאין לו שליטה עליהן. האם אפשר להוכיח שיש בחירה חופשית? אליעד עובר לשאלה האם ניתן להוכיח בצורה חד - משמעית שיש או שאין בחירה חופשית. הוא מסביר שהוכחה אמיתית לכך קשה מאוד, ואולי בלתי אפשרית, שכן כל ניסיון להוכיח לכיוון אחד מיד מציב שאלות ... להם, שהוא בעצמו מושפע ממשהו שקדם לו, וכן הלאה. לדבריו, אם נאמר שיש סיבה ראשונה שקובעת הכל, הרי שאין בחירה חופשית. אך אם נאמר שאין סיבה ראשונה, ושכל פעולה היא תוצאה של רצף אינסופי של פעולות קודמות - גם אז, ... מוחלטת, זה לא אומר בהכרח שהאדם באמת שולט באופן מלא בכל ההשלכות של בחירתו. איך להתמודד עם הפרדוקס של בחירה חופשית? אליעד מציין את הקושי הגדול בטענה אחת מוחלטת - שכן כל תשובה שאדם יתן לגבי קיומה או אי קיומה ... בוחר וגם לא בוחר בו זמנית, בהתאם למודעותו לאמת ולאופן בו הוא תופס את המציאות. סיכום נקודות מרכזיות מההרצאה בחירה חופשית היא מושג מורכב וללא פתרון מוחלט. כל ניסיון להוכיח או לשלול את קיומה של בחירה נתקל בקושיות עמוקות. הרצון עצמו אולי לא נתון לבחירת האדם, מה שמטיל ספק בבחירה חופשית מלאה. יש פרדוקס מובנה בשאלת הבחירה, כאשר האדם הוא גם הבוחר וגם הנבחר. ההבנה העמוקה של המציאות כוללת את הבנת המורכבות של שאלת הבחירה. האם יש בחירה חופשית? דטרמיניזם ורצון חופשי מי בוחר את הרצון שלי? מהי סיבה ראשונה? האם אדם אחראי למעשיו?
מהי בחירה חופשית והאם יש לנו שליטה על הרצונות שלנו? האם הרצונות שלנו הם אישיים או שייכים למציאות? האם הידיעה שאין לנו בחירה יכולה לשפר את החיים או לפגוע בהם? האם ללא בחירה חופשית יש משמעות לרגשות שלנו? האם חקירת הבחירה החופשית מובילה לאובדן תחושת ה"אני"? איך האדם ממשיך לחיות בעולם לאחר שהבין שאין לו בחירה חופשית? כיצד ההבנה שאין בחירה יכולה להשפיע על החוויה הרגשית שלנו? האם באמת יש לנו בחירה או לא? מה ההבדל בין רצון אישי לרצון המציאות?
מהי בחירה חופשית והאם יש לנו שליטה על הרצונות שלנו? האם הרצונות שלנו הם אישיים או שייכים למציאות? האם הידיעה שאין לנו בחירה יכולה לשפר את החיים או לפגוע בהם? האם ללא בחירה חופשית יש משמעות לרגשות שלנו? האם חקירת הבחירה החופשית מובילה לאובדן תחושת האני? איך האדם ממשיך לחיות בעולם לאחר שהבין שאין לו בחירה חופשית? כיצד ההבנה שאין בחירה יכולה להשפיע על החוויה הרגשית שלנו? האם באמת יש לנו בחירה או לא? מה ההבדל בין רצון אישי לרצון המציאות? מהי בחירה חופשית והאם יש לנו שליטה על הרצונות שלנו? בשיחה מעמיקה ומפורטת עוסק אליעד כהן בנושא הבחירה החופשית, ומדגיש את חשיבות ההבנה האם האדם פועל מתוך רצונו האמיתי או מתוך אילוץ רגשי. האדם עשוי להרגיש שחובה עליו להבין האם קיימת בחירה חופשית כדי לתפקד בחיים, דבר שלדברי אליעד כהן מעוות את החקירה והופך אותה ממקור להנאה ולחקירה טבעית לכפייה עצמית הגורמת סבל. לדוגמה, הוא מתאר אדם שחוקר את נושא הבחירה החופשית מתוך מחשבה שאם לא יבין זאת, הוא לא יצליח להרגיש חופשי במערכות יחסים ובחיים באופן כללי. האם הרצונות שלנו הם אישיים או שייכים למציאות? לפי אליעד, כדי להבין באמת מהי בחירה חופשית, על האדם להגדיר בצורה מדויקת מה המשמעות של אין לי בחירה. משמעות ההבנה שאין בחירה היא שהרצונות שהאדם חווה ... מרגיש כאב או שמחה - הכל קורה דרכו, והוא משוחרר מהלחץ ומהאשמה האישית לגבי האירועים שמתרחשים בחייו. האם ללא בחירה חופשית יש משמעות לרגשות שלנו? השאלה שעולה בשיחה היא, מדוע חשוב לנו להרגיש רגשות כמו כעס או אכזבה אם אנו ... הזו מתנתק מזהותו האישית, ומתאחד עם המציאות הקוסמית. איך ניתן לחיות בפועל בלי תחושת בחירה? למרות ההבנה העמוקה שאין בחירה חופשית, האדם חייב ביום - יום להמשיך לחיות ולפעול כאילו הוא בעל בחירה. לדוגמה, אם אדם רואה מחבל - הוא ... בחירה, אך במקביל מודע לכך שכל האירועים נקבעים על ידי המציאות, כמו דמויות בחלום של החולם עצמו. האם חקירת הבחירה החופשית מובילה לאובדן תחושת האני? אליעד מבהיר כי מי שמבין לעומק שאין לו בחירה, מבין שהמחשבות והרצונות הם לא שלו ... ישיר של הרצון הקוסמי, וזה משחרר אותו מהלחצים ומהקונפליקטים הפנימיים. איך האדם ממשיך לחיות בעולם לאחר שהבין שאין לו בחירה חופשית? גם לאחר ההבנה העמוקה הזו, האדם ממשיך לתפקד בעולם - לאכול, לנהל מערכות יחסים, לעבוד, ואף להתווכח או לריב ... אלא ביטוי של רצון המציאות המתגלם דרכו. כיצד ההבנה שאין בחירה יכולה להשפיע על החוויה הרגשית שלנו? ההבנה שאין בחירה חופשית, לדברי אליעד, אינה משתקת אלא משחררת את האדם מלחצים, מתחושות אשמה ומתסכול. האדם פועל בעולם מתוך קבלה מלאה של ... אלא דווקא לשלווה עמוקה, שבה כל פעולה נעשית באופן נקי וצלול כחלק מהרצון הקוסמי הכולל, ללא מאבק פנימי. מהי בחירה חופשית? האם יש לנו שליטה על הרצון שלנו? מה המשמעות של חוסר בחירה? האם אפשר לחיות בלי תחושת בחירה? איך להבין שאין אני נפרד? האם הכל הוא רצון של המציאות? מה זה אומר להיות כמו רובוט של אלוהים? מהי בחירה חופשית ומה ההשלכות של ההבנה שאין לנו בחירה? אליעד כהן מעלה לדיון פילוסופי מעמיק את השאלה האם יש לאדם בחירה חופשית והאם קיימת שליטה אמיתית על הרצון. הוא מדגיש שכדי להבין באמת את נושא הבחירה החופשית, יש לשים לב אם האדם חוקר את הנושא מתוך רצון אמיתי או מתוך אילוץ רגשי. כאשר אדם חוקר נושא ... החקירה עצמה נעשית מעוותת ומובילה לסבל במקום לשחרור. הדיון מדגים שהאדם פעמים רבות מרגיש שהוא מוכרח להבין את נושא הבחירה החופשית, כי כל עוד הוא לא מבין אותו - הוא לא מרגיש חופשי להרגיש רגשות כמו אהבה, חיבור או שלווה. ... אם יש לו בחירה או לא. מה ההבדל בין רצון אישי לרצון המציאות? אליעד מבהיר שמי שטוען שאין לו בחירה חופשית, עליו להגדיר בצורה מדויקת מה הכוונה אין לי בחירה. מדובר בהבנה שהרצונות של האדם אינם שלו. לדוגמה, כאשר אדם ... מישהו, זה בעצם לא הוא שבחר לריב - זו הייתה תוצאה של תכנות קוסמי עמוק יותר. האם הבנה שאין בחירה חופשית משחררת או מכניסה לייאוש? המשתתף בשיחה שואל: אם אגלה שאין לי בחירה, האם זה יעשה אותי מאושר יותר או ... ממנה. אבל כשזה מתרחש - האדם יכול לחוות את חייו כישות אלוהית שפועלת דרכו. איך אפשר לחיות בלי תחושת בחירה חופשית? אליעד מחדד שאין זה אפשרי לחיות באופן יום - יומי מתוך ההבנה שאין בחירה כלל. הוא מסביר שיש רמות ... אלוהים שבורח מעצמו, כי גם המחבל וגם הבורח הם חלקים של אותה מערכת קוסמית אחת. מה משמעות החקירה של הבחירה החופשית? לדברי אליעד, החקירה של חופש הבחירה מובילה לא פעם לאבדן תחושת האני. האדם מבין שהוא לא רק עושה את הפעולות, אלא שהוא לא קיים כאני ... אני אוהב אותך, זה לא ביטוי לרגש אישי - אלא ביטוי לרצון הקוסמי שעובר דרכו. אז האם באמת אין בחירה חופשית? אליעד לא עונה על השאלה הזו בצורה חד - משמעית. הוא מסביר שיש רמות שונות של תודעה. ברמה אחת ... עמוקה יותר, לקיום נקי יותר, שבו כל פעולה נעשית כי היא חלק מרצון המציאות, ולא מתוך תסבוכת אישית. מהי בחירה חופשית? האם יש לנו שליטה על הרצונות שלנו? מה המשמעות של חוסר בחירה? האם אפשר לחיות בלי תחושת בחירה? איך ... הוא רצון של המציאות? מה זה אומר להיות כמו רובוט של אלוהים? מהו חופש בחירה? ההרצאה עוסקת בניתוח המושג בחירה חופשית דרך שיחה דינמית בין אליעד לבין אדם אחר, בה אחד מעלה שאלות פילוסופיות העוסקות בבחירה ובתודעה האנושית, ואליעד משיב תוך הצגת נקודות מבט שונות על הרעיון של חופש הרצון. התשובות מצביעות על הקשר בין ההבנה של הבחירה החופשית לבין תודעה אישית, מנגנוני הגנה, והבנה של המהות הפנימית של כל אחד. השיחה חורגת מדיון על הפילוסופיה של בחירה חופשית ומפנה אל שאלות על האמת, האחיזה במציאות, והאם באמת יש לנו שליטה על הרצון. האם יש לנו שליטה על הרצון שלנו? הדיון מתחיל בשאלה האם באמת יש לנו רצון חופשי. אחד הדוברים טוען כי אין בחירה חופשית ואומר שהרצון עצמו לא באמת שייך לו, כי הוא נתון לשליטה של גורמים חיצוניים, כמו אלוהים או כוחות אחרים ... מתוך רצונו או מתוך הבנתו, אינה בשליטתו המוחלטת. לדברים אלה יש משמעויות עמוקות לחיים היומיומיים ולתחושת החופש האישית. האם הבחירה חופשית היא דבר טוב או רע? הצורך בהבנת הבחירה החופשית לא נגמר רק בתיאוריה אלא גם נוגע לאופן שבו אדם חי את חייו, כפי שמתוארת השיחה על ההבדל בין ... של ניתוק, אובדן משמעות או חופש. ההבנה הזו עשויה לעורר תחושת שחרור או לחילופין חוסר אונים. כל שאלה על הבחירה החופשית מעלה גם את השאלה על משמעות החיים ומטרת קיומנו. האם הרגשה של חוסר בחירה תוביל אותנו לסבל או דווקא ... והשליטה האישית בחיינו. איך מבינים את הרצון ואת הבחירה? הדוברים מציגים חקר רצון כפעולה שמובילה אותם להבנה של מהות חופש הרצון. כל צעד בחקירה מבהיר יותר ויותר את הדקויות שבהן פעולותינו נתונות להשפעות חיצוניות, דבר שמוביל לשאלות על משמעות החיים ... נראית כאילו היא חלק מהתהליך שבו אנחנו משתתפים, אבל לא באמת שייכת לנו? על פי תיאוריה זו, ההבנה של הרצון החופשי היא חיפוש אינסופי אחרי משמעות ושליטה. האם נוכל להרגיש יותר טוב אם נבין שאין לנו בחירה? ההרצאה מתרקמת גם ... את חוויית החופש כאחיזה במציאות כפי שהיא, מתוך קבלה מוחלטת של מגבלות הבחירה. סיכום במהלך השיחה עולים רעיונות על הבחירה החופשית, הבחירה האישית והקשר שלה להיבטים רוחניים, פילוסופיים ומנטליים. כל דיון על חופש הרצון מוביל להבנה ששאלת הבחירה אינה שאלה פשוטה, ושההבנה על חופש זה עשויה לשנות את הדרך בה אנו תופסים את מציאותנו ואת עצמנו. בחירה חופשית - מה זה? האם יש לנו רצון חופשי? מהי משמעות הבחירה? האם אין לנו שליטה על רצוננו? האם הבנת חוסר הבחירה יכולה לשפר את חיינו? כיצד להבין את הבחירה החופשית בצורה מעמיקה?
הכל צפוי והרשות נתונה, דטרמיניזם, בחירה חופשית, הכל מלמעלה, רצון חופשי - מה האמת?
הכל צפוי והרשות נתונה, דטרמיניזם, בחירה חופשית, הכל מלמעלה, רצון חופשי - מה האמת?
הכל צפוי והרשות נתונה, דטרמיניזם, בחירה חופשית, הכל מלמעלה, רצון חופשי - מה האמת? האם באמת יש בחירה חופשית, או שהכל נקבע מראש? השאלה האם לאדם יש בחירה חופשית או שהכל נקבע מראש היא נושא מורכב, הנמצא במחלוקת עמוקה. מצד אחד קיימת האמונה שהכל נקבע מלמעלה, כמו באסלאם, ... נקבע מראש, למה לקום בבוקר? הוא גם שקרן וגם טיפש. הסיבה לכך פשוטה: אם האדם באמת הבין שאין לו בחירה חופשית, הוא לא אמור בכלל לשאול שאלות מסוג זה. עצם השאלה מניחה בטעות שהאדם צריך לבחור האם לקום בבוקר או לא, בעוד שבמציאות שאין בה בחירה חופשית אין מקום לשאלה כזאת בכלל, כיוון שהפעולות נעשות מאליהן בלי בחירה או החלטה עצמית של האדם. כיצד רבי נחמן מברסלב מסביר את עניין הבחירה החופשית? אליעד מציג את דבריו של רבי נחמן מברסלב שטען כי הסיבה היחידה שהאדם חושב שיש לו בחירה חופשית היא כי הוא לא מבין לעומק את הקשר שבין הידיעה לבין הבחירה. במילים אחרות, לפי רבי נחמן, מי שיש ... באמת בחירה, בעוד שאליעד מסביר שהאדם למעשה מוגבל על ידי הרצונות שאלוהים מטיל עליו מלמעלה. האם גם לאלוהים יש בחירה חופשית? אליעד כהן מבהיר נקודה פילוסופית חשובה נוספת לגבי הבחירה של אלוהים עצמו. אם אלוהים יצר את הרצון של עצמו, ... הוא יצר אותו? ואם היה לו רצון קודם, אז מה יצר את אותו רצון קודם? מכאן שגם לאלוהים אין בחירה חופשית באמת, והוא כבול במערכת של רצונות שמעליו, ולכן האלוהים שברא את העולם אינו בעל בחירה חופשית מוחלטת. למי יש באמת בחירה חופשית? אליעד כהן מסביר שבחירה חופשית מוחלטת אפשרית רק לאלוהים הראשון ביותר, אשר נמצא מעבר לכל רצון ולכל הגדרה. מבחינה אנושית, האדם מגלה שאין לו כלל בחירה חופשית. אך ברגע שהאדם יגיע להבנה מוחלטת שאין לו בחירה בכלל, הוא יהפוך לאלוהים עצמו ואז יוכל לחקור ולגלות מי באמת יצר את אלוהים. במצב תודעתי זה, שבו האדם מבין שהוא בעצמו האלוהות הראשונה, הוא יגיע למצב שבו קיימת בחירה חופשית מוחלטת. איך אפשר להגיע להבנה שאין בחירה חופשית, ולהשיג בחירה חופשית אמיתית? הדרך להשגת הבנה כזאת, לפי אליעד כהן, מתחילה בהתבוננות פנימית עמוקה של האדם אל תוך עצמו, עד שיגלה ... כלום זה יותר מדי. ברגע שהוא מגיע לנקודת האפס המוחלטת הזו, התודעה שלו משתנה, והוא מבין שאין לו שום בחירה חופשית. בשלב הבא, הוא הופך להיות תודעה אלוהית שחוקרת את עצמה בגוף ראשון, ורק אז מגלה גם מי יצר את אלוהים. בנקודה הזאת בלבד קיימת בחירה חופשית אמיתית, בחירה ללא כל מגבלה. מה המסקנה הסופית של אליעד כהן בנושא דטרמיניזם ובחירה חופשית? המסקנה שאליה מגיע אליעד כהן היא שכל מי שממשיך לשאול אם יש לו או אין לו בחירה חופשית לעולם לא יגיע לתשובה אמיתית וברורה. התשובה היחידה שתספק פתרון סופי לשאלה זו היא החוויה המוחלטת של חוסר הבחירה. רק כשאדם יגיע להכרה מוחלטת שאין לו שום שליטה ושום בחירה, הוא יגיע למצב של בחירה חופשית אמיתית, בו הוא הופך להיות האלוהות עצמה. בחירה חופשית מול דטרמיניזם האם הכל גורל או שיש לאדם שליטה על חייו? רבי נחמן על מושג הבחירה האם אלוהים מחליט על הכל? איך להבין את רצון האדם? מהי האמת לגבי דטרמיניזם, בחירה חופשית והאמונה שהכל מלמעלה? השאלה המרכזית שעולה היא האם לאדם יש בחירה חופשית או שהכל נקבע מראש. טענה נפוצה בתפיסת הדת המוסלמית היא שהכל מלמעלה, כלומר, הכל מוכתב על ידי אלוהים. לעומת זאת, היהדות מוצגת ככזו שמנסה לשלב בין שני הקצוות, בטענה שהכל צפוי אך הרשות נתונה - כלומר, יש לאדם בחירה חופשית למרות שהכל ידוע מראש. למה רבי עקיבא נחשב לטיפש לפי ההסתכלות הזו? רבי עקיבא, שאמר הכל צפוי והרשות נתונה, ... התפיסה כאן היא שאדם אמיתי לא מחפש אחר האמת, אלא חי את חייו ללא עיסוק באמונות מסבכות. אם אין בחירה חופשית, למה לקום בבוקר? זו שאלה שמעלה כל מי שמאמין שהכל נקבע מראש - אם הכל מוכתב, למה להתאמץ? הטענה ... לא הגיונית בתוך מערכת מחשבה דטרמיניסטית טהורה. איך רבי נחמן מסביר את עניין הבחירה? רבי נחמן טען שהתפיסה של הבחירה החופשית נובעת מכך שהאדם אינו מבין את השכל של הבחירה והידיעה. אם היה מבין זאת, היה יודע שאין לו באמת ... מה שנתן לאנשים את האשליה שיש להם רצון חופשי, בעוד שלמעשה הרצון שלהם כבר מוכתב. האם גם לאלוהים אין בחירה חופשית? כדי להבין אם יש לאדם בחירה, יש צורך לשאול אם גם לאלוהים יש בחירה. אם אלוהים ברא את הרצון ... יכול היה ליצור אותו? אם כך, גם אלוהים פועל מתוך מערכת שלא הוא יצר, ולכן גם לו אין באמת בחירה חופשית. אז למי יש בחירה חופשית? הטענה כאן היא שהבחירה החופשית קיימת רק אצל האלוהים הראשון, שמעבר לכל רצון והגבלה. מנקודת המבט האנושית, אין בחירה חופשית כלל. אך כאשר אדם מגיע להבנה מוחלטת שאין לו בחירה, הוא למעשה מגיע למצב של חוסר תודעה אינדיבידואלית, שבו ... חוסר בחירה באופן מוחלט, יוכל להגיע למצב שבו הוא הופך להיות הישות שבראה את האלוהים עצמו, ושם תתאפשר לו הבחירה החופשית המוחלטת. בחירה חופשית מול דטרמיניזם האם הכל גורל או שיש לאדם שליטה על חייו? רבי נחמן על מושג הבחירה האם אלוהים מחליט ... דברים בצורה מתוחכמת, משתי הקצוות כביכול, היהדות מנסה להראות כאילו היא מאוזנת כאילו היא באמצע, היא אומרת יש לך בחירה חופשית וגם אין לך. גם רבי עקיבא היה טומטום, ולמה? כי אמר, הכל צפוי והרשות נתונה. היהדות מבקשת שאלוהים ירחם ... את השאלה הזו הוא גם שקרן וגם טיפש, כי השאלה נובעת מטיפשות, ולמה? כי אם אדם מבין שאין לו בחירה חופשית, אז מה זה השאלה הזו למה לקום בבוקר? כי אין לך בחירה, אז מה השאלה? והאדם חושב שיש לו ... מה לעשות בבוקר. כי אם היה מבין באמת שאין לו בחירה, אז מה מהות השאלה בכלל?! אם אין לך בחירה חופשית, אין בכלל שאלה, ממילא אתה עושה מה שרוצים ממך שתעשה. ורבי נחמן מה שהיה איתו, הוא חי בקהילת מטומטמים ... השיגעונות של עצמם. ורבי נחמן אמר בעצמו, בליקוטי מוהרן, שאדם חושב שיש לו בחירה, שהסיבה שהאדם חושב שיש לו בחירה חופשית זה כי הוא מטומטם, זה רק כי אין לו שכל, בתורה כא חלק א: הסיבה שיש לאדם בחירה, זה ... וחושב שיש לך רצון משל עצמך, איך תבין בכלל את הרצון של אלוהים? אם בן אדם רוצה להבין את הבחירה החופשית של אלוהים, קודם כל שיבין את הבחירה של עצמו איך הוא יוכל להבין את הרצון, את הבחירה החופשית? אם הוא לא מבין את עצמו? ועל ידי שהאדם מתבונן בתוכו, ומבין את האמת שהוא כלום, וגם כלום זה ... שלו משנה צורה, על ידי זה הוא הופך להיות אלוהים, ואחר כך הוא מתחיל לחקור בגוף ראשון מה זו הבחירה החופשית של אלוהים, ואחר כך הוא מגלה מי ברא את אלוהים, ואחר כך יש לו בחירה חופשית באמת. רבי נחמן ...
האם יש בחירה חופשית? חופש הבחירה, רצון חופשי, לא רוצה להיות מאושר, למה לרצות אושר? הוכחה שיש בחירה חופשית, הוכחה שאין בחירה חופשית, דטרמיניזם, הכל צפוי והרשות נתונה, הכל בידי שמים
האם יש בחירה חופשית? חופש הבחירה, רצון חופשי, לא רוצה להיות מאושר, למה לרצות אושר? הוכחה שיש בחירה חופשית, הוכחה שאין בחירה חופשית, דטרמיניזם, הכל צפוי והרשות נתונה, הכל בידי שמים
האם יש בחירה חופשית? חופש הבחירה, רצון חופשי, לא רוצה להיות מאושר, למה לרצות אושר? הוכחה שיש בחירה חופשית, הוכחה שאין בחירה חופשית, דטרמיניזם, הכל צפוי והרשות נתונה, הכל בידי שמים האם יש בחירה חופשית? בשאלה אם יש לנו בחירה חופשית או שהכל נקבע מראש, קיימת עין פילוסופית עמוקה שמעלה שאלות רבות. רוב האנשים חושבים שהם בוחרים באופן חופשי, אך אליעד מציע לחשוב מחדש על התפיסה הזאת. לדוגמה, אם אדם בוחר לעשן סיגריות, האם הבחירה נובעת מרצון חופשי או שמא מדובר בהרגל שהוא לא באמת שולט בו? אליעד מציין שהרבה מהתפיסות שלנו, כולל רצונותינו, נובעות לא רק ... שלנו או שהוא תוצאה של תהליך דטרמיניסטי, שבו כל אירוע נגרם על ידי סיבה קודמת. האם ניתן להוכיח שיש בחירה חופשית? כדי להוכיח שיש לנו בחירה חופשית, יש לבחון אם אנחנו יכולים לבחור באופן חופשי, ללא תלות בסיבות חיצוניות. לדוגמה, אם אדם בוחר לאכול כי הוא רעב, האם מדובר בבחירה חופשית? אליעד טוען כי גם הרצון לאכול לא בהכרח נובע מתוך בחירה חופשית, אלא מתוך דחף פנימי שנשלט על ידי מצבים ביולוגיים. האם הכל דטרמיניסטי? הדטרמיניזם טוען שכל מה שקורה בעולם, כולל ... בחירה? אפילו אם נניח שכל דבר קורה על פי סיבה ותוצאה, ייתכן שהאדם עדיין יכול לחוות את כל חייו כבחירה חופשית. לדוגמה, אדם עשוי להרגיש שהוא שולט במציאות ושהוא בוחר את כל פעולותיו, אך מצד שני, אדם יכול להרגיש שהוא ... רק האם יש בחירה, אלא איך אנחנו חווים אותה. התחושות שלנו יכולות להיות מאוד אמיתיות, גם אם לא מדובר בבחירה חופשית אמיתית. האם אפשר לשנות את החוויה? אליעד מציע דרך מעשית לשנות את החוויה של חוסר הבחירה. אם אדם מרגיש ... על חיינו. מהי המשמעות של הכל צפוי והרשות נתונה? הביטוי הכל צפוי והרשות נתונה מציין את הדואליות שבין דטרמיניזם ובחירה חופשית. מצד אחד, כל דבר קורה מתוך סיבה ותוצאה (הכל צפוי), אך מצד שני, האדם חווה את עצמו כמי שבוחר ... או פנימיים? אם נחקור את עצמנו וננסה להבין אם אנחנו יכולים לשנות את רצוננו, נוכל להגיע לתובנה עמוקה על הבחירה החופשית שלנו. מה ניתן להסיק מכל זה? בסופו של דבר, השאלה אם יש לנו בחירה חופשית או לא היא מורכבת. גם אם אנחנו חווים את עצמנו ככאלה שבוחרים את פעולותיהם, יתכן שכל מה שקורה לנו ... המפתח הוא להבין שהחוויה של הבחירה או חוסר הבחירה היא חלק מהמציאות, והאמת תלויה בפרספקטיבה של המתבונן. האם יש בחירה חופשית? מה זה דטרמיניזם? איך נוצר הרצון החופשי? האם אפשר לשנות את הרצון? מה המשמעות של הכל צפוי והרשות נתונה? איך אפשר להרגיש שהכל בחירה? האם יש בחירה חופשית? השאלה האם יש לנו בחירה חופשית או שהכל נקבע מראש היא אחת השאלות המרכזיות בפילוסופיה ובחיי היום - יום. אנשים נוטים להאמין שהם בוחרים באופן ... של גורמים חיצוניים? האם יש לנו שליטה אמיתית על מה שאנחנו רוצים או שמה שאנו רוצים נקבע מראש? האם הרצון החופשי הוא אמיתי או אשליה? אליעד מציג את הדיון דרך נקודת מבט פילוסופית עמוקה. הדיון נפתח בכך שאנשים לרוב חווים את חייהם ככאלו המבוססים על אמונות קודמות, ולאו דווקא על בחירה חופשית. כאשר בוחנים את חוויית החיים, מתברר כי פעמים רבות מה שנראה כמו בחירה חופשית הוא למעשה תוצאה של אמונות פנימיות שהתקבעו בעבר. לדוגמה, אדם שמעשן סיגריות יכול לחשוב שהוא בוחר לעשן, אך למעשה ייתכן שהוא מכור לניקוטין ומונע מהרגלים קודמים, מה שמטיל ספק על מושג הבחירה החופשית. האם ניתן להוכיח שיש בחירה חופשית? כדי להוכיח בחירה חופשית, עלינו לבדוק האם אדם יכול לבחור באופן בלתי תלוי בכל גורם חיצוני. אך כאן עולה שאלה חדשה: מדוע אדם ... עצמו נובע מסיבות מסוימות, האם הוא אכן חופשי? לדוגמה, אם אדם בוחר לאכול כי הוא רעב, האם זו באמת בחירה חופשית, או שמדובר בפעולה שנעשית מתוך דחף פנימי בלתי נשלט? האם הכל דטרמיניסטי? רעיון הדטרמיניזם טוען שהכל מתרחש על פי סיבה ותוצאה, ולכן אין דבר כזה בחירה חופשית אמיתית. כל דבר שקורה, כולל הרצונות שלנו, נקבע מראש על ידי סיבות קודמות. במילים אחרות, כל מחשבה או רצון ... לא רוצה להתמודד עם ההשלכות? מהי המשמעות של הכל צפוי והרשות נתונה? הביטוי הזה משקף את הדואליות שבין דטרמיניזם לבחירה חופשית. מצד אחד, הכל מתרחש לפי חוקי הסיבה והתוצאה (הכל צפוי), אך מצד שני, האדם חווה את עצמו כמי שבוחר ... עשויה לשנות לחלוטין את תפיסת המציאות של האדם. מה ניתן להסיק מכל זה? בסופו של דבר, השאלה האם יש בחירה חופשית נותרת פתוחה, משום שהאדם חווה את עצמו כבוחר אך מצד שני, הכל פועל לפי סיבה ותוצאה. אליעד מסביר שהדרך ... או של חוסר הבחירה היא עצמה חלק ממשחק המציאות, ושהשאלה מהי האמת תלויה בזווית המבט של המתבונן. האם יש בחירה חופשית? מה זה דטרמיניזם? איך נוצר הרצון החופשי? האם אפשר לשנות את הרצון? מה המשמעות של הכל צפוי והרשות נתונה? איך אפשר להרגיש שהכל בחירה?
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על מבוא לשכנוע, איך ללמוד שכנוע? איך ללמוד לשכנע? איך לא להשתכנע? שכנוע ובחירה חופשית, איך להתגונן משכנוע? לשכנע את עצמך, מתי לא לשכנע? להתגונן ממניפולציות, NLP, לדעת לשכנע
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
שקט נפשי אמיתי - הספר על: בחירה חופשית, איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם בדידות? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? דיכאון? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להתמודד עם לחץ? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? כעס ועצבים? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית ועוד...

הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: בחירה חופשית, איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך להעביר ביקורת בונה? איך לקבל החלטות? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך להצליח בזוגיות? איך לשפר את הזיכרון? איך להיגמל מהימורים? איך לשתול מחשבות? איך להצליח בראיון עבודה? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך לעשות יותר כסף? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך לשנות תכונות אופי? איך לחנך ילדים? איך לנהל את הזמן? איך לפרש חלומות? איך להאמין בעצמך? איך למכור מוצר ללקוחות? איך להיות מאושר ושמח? איך לא להישחק בעבודה? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך לפתח יכולות חשיבה? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך ליצור אהבה? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך להשיג ביטחון עצמי? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך להעריך את עצמך? איך למצוא זוגיות? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך להתמודד עם גירושין ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: האם יש הבדל בין חלום למציאות? האם הכל אפשרי? האם יש משמעות לחיים? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? בשביל מה לחיות? למה לא להתאבד? מי ברא את אלוהים? אולי אנחנו במטריקס? מה המשמעות של החיים? האם אפשר לדעת הכל? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? האם יש אמת מוחלטת? האם המציאות היא טובה או רעה? איך נוצר העולם? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? איך להנות בחיים? איך להיות הכי חכם בעולם? האם באמת הכל לטובה? מהי תכלית ומשמעות החיים? איך נוצר העולם? למה יש רע בעולם? האם יש או אין אלוהים? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? למה יש רע וסבל בעולם? למה העולם קיים? מה יש מעבר לזמן ולמקום? האם לדומם יש תודעה? האם יש בחירה חופשית? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? איך להיות מאושר ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר www.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא ייעוץ נפשי, אימון אישי להרזיה, אימון אישי ועסקי בתחום בחירה חופשית - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה נוצר ב 0.7656 שניות - עכשיו 02_09_2025 השעה 23:15:44 - wesi1