אליעד כהן מתחיל את ההרצאה בשאלה מעשית מאוד: מדוע האדם אינו חווה שלמות אינסופית, אף על פי שהוא יושב בנוחות ובביטחון על כיסא? למה הוא חווה צמצום ולא שלמות? התשובה הפשוטה והישירה שהוא נותן היא כי יש משהו במציאות שהאדם לא רוצה אותו. כשיש משהו במציאות שהאדם לא מעוניין בו, הוא מיד מרגיש צמצום וחוסר שלמות. האדם רוצה משהו אחד ולא רוצה משהו אחר, ולכן החוויה שלו אינה שלמה. אליעד מבקש מהמשתתף בהרצאה לעצור ולהיות אמיתי מאוד עם עצמו, לא לחשוב על הגדרות מופשטות, אלא להיצמד לתחושה ממשית ואמיתית. הוא רוצה להוביל את האדם לחקור ולהבין לעומק מה באמת חסר לו.
מהי הסיבה לכך שהאדם סובל, לפי אליעד כהן?
אליעד ממשיך להסביר שלכל אדם יש דאגות. האדם חושב שיש לו דאגות, למשל, בענייני עבודה, משפחה, זוגיות, ומרגיש רע בגלל אותן דאגות. הוא סובל כי הוא מרגיש שחסר לו משהו במציאות. אבל אליעד מצביע על נקודה עמוקה יותר: הסיבה האמיתית לסבל היא לא הדאגות עצמן, אלא שהאדם אינו רוצה את הדאגות האלה. כאשר האדם אינו רוצה משהו, הוא מיד מרגיש סבל, חוסר, וצמצום. לכן האדם צריך לבדוק לעומק מדוע בכלל הוא לא רוצה את הדאגות האלה. אם אלוהים (המציאות עצמה) החליט שכרגע האדם צריך לחוות דאגות, מדוע האדם מתנגד לכך? מדוע האדם חושב ש"דופקים" אותו כשהוא מקבל חוויה שהוא לא רוצה?
מה המשמעות של לחיות ללא דאגות ולמה האדם לא באמת חופשי?
אליעד מדגיש שהאדם אף פעם אינו חופשי באמת, גם אם הוא חושב שכן. בתת - המודע של האדם, הוא תמיד דואג ממשהו. האדם תמיד נמצא במצב של פחד מהעתיד, מדאגות כלכליות או ממחסור. הוא כל הזמן מחפש דרך לשנות את המציאות, ולמעשה, בכך הוא משועבד לרצונות שלו ולפחדים שלו. אם האדם היה באמת חופשי, הוא לא היה מוטרד ממה שיקרה בעתיד, והיה יכול לחוות שלווה מוחלטת. אבל בפועל, הוא לא באמת מרגיש שלם עם שום דבר, כי תמיד הוא מחפש לשנות משהו או להימנע ממשהו.
מה המשמעות של לשקר לעצמך ואיך זה קשור לסבל?
נקודה נוספת וחשובה שאליעד מסביר היא שהאדם סובל בעיקר כי הוא משקר לעצמו. לשקר לעצמך פירושו להגיד דברים שאינך בטוח בהם. לדוגמה, האדם אומר לעצמו "אני רוצה להיות עם הבחורה הזאת כי איתה אהיה מאושר, " אבל הוא אינו יכול להסביר לעצמו באמת מדוע הוא חושב שכך יהיה טוב יותר. זהו שקר עצמי שמוביל אותו לסבול. כאשר האדם אומר "טוב לי אם אעשה כסף, " אבל אינו באמת מבין לעומק מדוע זה טוב או מדוע הוא בכלל רוצה את הכסף, הוא משקר לעצמו וגורם לעצמו לסבל תמידי.
אליעד מציע לאדם לשאול את עצמו את השאלה הפשוטה: "האם זה באמת משנה?" זו השאלה שיכולה להוביל אותו לאמת ולשחרור אמיתי מהסבל.
מהי החשיבות של שאלת ה"האם זה באמת משנה" לפי אליעד כהן?
השאלה "האם זה באמת משנה?" היא הכלי העיקרי שאליעד מציע כדי להשתחרר מהסבל. כאשר האדם מוטרד ממשהו, הוא צריך לבדוק לעומק האם באמת זה משנה אם הדבר יקרה או לא יקרה. לדוגמה, המשתתף בהרצאה היה מוטרד מכך שנפרד מהחברה שלו ורצה שהיא תחזור. אליעד מוביל אותו להבין, שהוא לא באמת יודע למה הוא רוצה שהיא תחזור, ושאם הוא באמת יבין לעומק מדוע הוא חושב שזה משנה, הוא יגלה שבאמת זה לא משנה. כאשר האדם באמת מבין שהדברים לא משנים, הוא מפסיק לסבול.
אליעד מדגיש שאם האדם יבין לעומק מדוע זה משנה לו, הוא יגיע להבנה עמוקה יותר שבעצם זה לא באמת משנה לו, ואז גם אם בפועל הוא עדיין יעדיף דבר אחד על אחר, הוא לא יחווה סבל אמיתי מכך. הוא יחווה את הכל כחלק ממשחק או כחלק...
- מה באמת חסר לי?
- האם זה באמת משנה?
- איך להפסיק לשקר לעצמי?
- למה האדם לא חופשי באמת?
- איך להשתחרר מהסבל באופן מוחלט?
- מהי המשמעות של לחיות ללא דאגות?
- מה זה באמת שלמות אינסופית?
שאלה: אני חווה שאני יושב על כסא.
אליעד: מה כרגע חסר לך? למה אתה לא מרגיש מצוין? אני רוצה שנהפוך את כל הדיבורים שלנו לממשיים. כרגע יש תחושה שממלאת אותך, מה אתה מרגיש? אתה רוצה ממני, שאגרום לך להרגיש יותר טוב. אז אני מנסה להבין מה גורם לך, ברגע הזה, לא להרגיש טוב? האם משהו מציק לך? האם אתה רוצה שיהיה לך משהו אחר?
האדם למעשה לא חופשי לגמרי, אפילו אם הוא לא מודע לכך, בתת מודע שלו הוא דואג. אז מה מונע ממך לחוות את השחרור? ההכחשה כל כך גדולה, שאתה אפילו לא יודע מה הבעיות שלך.
שאלה: יש לי דאגות, כמו עבודה, משפחה.
אליעד: אז תזכור, כל הדברים שאתה רוצה שיקרו הם הדאגות שלך. וגם כל הדברים שאתה לא רוצה שיקרו, הם גם הדאגות שלך.
שאלה: יש לי בעיה עם החוויה שלי, אני מרגיש דאגות.
אליעד: אז מה הבעיה עם זה? כי אתה לא רוצה את החוויה הזאת. אני מייצג עכשיו את אלוהים, ולפי אלוהים הכל מושלם. אבל אתה טוען, שדופקים אותך. אתה אומר שנתנו לך חבילה של דאגות. אז אני רוצה לשאול אותך מה הבעיה עם החבילה של הרגשות, מדוע זה לא נעים לך? אלוהים חושב שכדאי שתעבור עכשיו חוויה לא נעימה, אז מה הבעיה שלך?
שאלה: הבעיה היא שאני לא רוצה את הבעיה.
אליעד: אם היית עכשיו במצב של אבן, אז לא היית חווה חסר, נכון? אז למעשה יש לך בחירה, למה אתה לא רוצה? מה שמפריד אותך כרגע, בינך לבין השלמות, זה הרצון שלך. אני שוב שואל, למה אתה לא רוצה את התחושות הלא נעימות? למשל אתה שותה כרגע, למה אתה שותה? האם לפני ששתית לא היה לך טוב, והיית צריך לשתות כדי להרגיש יותר טוב? מה גרם לך להרגיש טיפה יותר טוב?
שאלה: בצורה כזאת, זה מראה שתמיד רע לי. גם אם אני רוצה וגם אם אני לא רוצה, תמיד רע. זה כמו דלי, שצריך כל הזמן למלא אותו מחדש. כל פעם מחשבה אחרת שרוצה משהו חדש.
אליעד: אם הכל היה לך מושלם, לא היית צריך לעשות שום דבר. את מבינה? את אומרת שאת בהרמוניה וטוב לך, אבל איפה כאן הטוב, אם את רוצה כל הזמן לשנות את המציאות? תהיו שקופים עם עצמכם, תראו את הדברים כפי שהם. אם הראש שלך היה כואב, אז כל היום היית חושב על הכאב. אל תתעתעו את עצמכם. אתה אומר אני כל היום חושב על זה, אבל יש רמות ריכוז וזה שונה
בא נחזור לשאלה, עכשיו שינית את מיקום הישיבה שלך, מדוע, למה לא היה לך נוח מקודם?
שאלה: לא יודע.
אליעד: תקשיב, אתה רוצה להינות בחיים, אז אין דבר כזה לא יודע. אם תבין פעם אחת למה? תבין הכל. אני מנסה להבין למה אתה רוצה עוד משהו? מה מציק לך? מה העניין? מה אני מחפש? מה מטריד את מנוחתי? למה אני כל הזמן זז?
אפילו שאתה בחופשה, אתה דואג ולחוץ. זה אין סופי. אפילו הילדים לא תמיד שמחים, הם בשיגעון רצים מפה לשם, לאן הם רצים, למה? אני רוצה שתתקע בשאלה הזאת, כי היא מפרידה בינך לבין המציאות. אתה לא יודע כלום על עצמך, אבל רוצה להבין אחרים.
שאלה: לא רק זה, היום חשבתי, מה מניע אותי? האם יש בטרייה בתוכי, מה מניע את השרירים?
אליעד: יש לי שאלה אליך, האם כאשר העלה נופל גם היית שואל, מדוע העלה נופל? אתה מבין זה רק צורות, אתה צורה והעלה צורה, תתבונן בזה. מדוע אכפת לך שאתה זז ולא אכפת לך מהעלה? למעשה אותו דבר, גורם לשניכם לזוז.
בואי נחזור להתחלה, אתה יושב כאן, מה חסר לך?
שאלה: יש לי רצון להבין ורצון לכסף.
אליעד: אבל תתבונן, למה אתה רוצה את הדברים האלה? כדי שבסוף תרצה את המציאות. אתה אוכל, עובד, מתאמץ, למה? אתה תגיד שזה בגלל שאתה רוצה להגיע למצב שתהיה מרוצה. אם המטרה שלך בסוף, היא להגיע למצב שתהיה מרוצה ממה שיש לך, אז אין קשר למה שיש לך, אז מה ההיגיון לשנות את המציאות. אתה אומר, אם אהיה בריא יהיה לי יותר קל לרצות את המציאות, אבל למעשה אין קשר. בסוף בסוף אתה רוצה לרצות את המציאות, וההיגיון אומר שאם אתה צריך לרצות את המציאות אז למה אתה מתאמץ לשנות אותה? אז השאלה היא למה אתה רוצה לשנות את המציאות? אז מה הטעם לרצות לשנות את המציאות?
אם תתעקש להבין, למה אתה רוצה לשנות את המציאות, אז אולי תבין מה הבעיה, ואז אולי תראה שאין בעיה. שאלת המפתח היא, למה אתה לא מרוצה מהמציאות.
אתה כרגע יושב בכסא, וחווה תחושה, האם אתה חווה שלמות אין סופית? מה חסר לך?
שאלה: לחזור להיות אם החברה שהייתה לי.
אליעד: למה? אם היית חוזר להיות איתה, היה לך יותר טוב, נכון? אז למה לא יותר טוב לך בלעדיה? למה אתה סובל בגלל זה? אתה רוצה כרגע שהיא תחזור אליך, וזה גורם לך להרגיש רע, אז למה אתה סובל? אלוהים כרגע רוצה שהיא לא תהיה איתך, ואתה בא לאלוהים בתלונה מדוע הוא עשה שתיפרדו? ואפילו סובל מזה, אז מדוע אתה סובל?
שאלה: אין לי תשובה, איך אני אמור לחוות את התשובה?
אליעד: אתה לא באמת שואל, יש לך שני אפשרויות האחת שתחזרו ותהיו ביחד והשנייה שתבין למה נפרדתם.
שאלה: חשוב לי לדעת למה נפרדנו.
אליעד: אתה יודע למה אתה לא מבין למה נפרדתם, כי אתה לא באמת רוצה לדעת.
שאלה: יש הרבה דברים שאני רוצה להבין.
אליעד: אז מה השאלה שלך?
שאלה: למה אני רוצה או לא רוצה? למה יש לי רצון?
אליעד: עכשיו תסביר לי מדוע אתה רוצה או לא רוצה? יש תשובה, אבל אם אני אתן לך אותה אתה לא תבין אותה. למה לא תבין? כי אתה לא רוצה ממש את התשובה. התשובה היא שרוצה ולא רוצה זה אותו הדבר, אין דבר כזה רוצה ולא רוצה. אין הבדל בין חווית רצון לבין חווית אי רצון. התשובה בסוף היא שאין שאלה, כי למעשה אין הבדל בין רצון לאי רצון.
שאלה: אני לא מבין את התשובה.
אליעד: ידעתי שלו תבין, נכון? כי אתה לא ממש רוצה להבין. הסיבה היחידה שאתה לא מבין היא בגלל שאתה לא ממש רוצה. מבטיח לך שאם כל כולך ירצה להבין, אז תראה שאין בכלל שאלה, שאין בכלל מה לדעת. אתה צריך להגיע למצב, שכשמישהו משוגע ישאל אותך למה אתה רוצה, אתה לא תבין בכלל, מה זה רוצה.
בא נחזור לשאלה הראשונה, למה אתה רוצה משהו? תחזור על השאלה, תסביר לי את השאלה, מה זה נקרא רצון? אתה שואל למה יש לי רצון? אבל קודם תבין מה זה רצון? אתה שואל למה, אבל לא הבנת מה זה רצון, לכן זה שקר. אתה אפילו לא יודע מי אתה, אז איך אתה שואל למה יש לך רצון? אני רוצה שתבין למה אתה משקר.
כשאדם אומר אני רוצה להבין למה יש לי רצון, הוא אומר שהוא יודע מי הוא האני, מה זה רצון, וגם יודע שיש סיבה ותוצאה, אבל כל הדברים האלו לא מובנים לך. אז אנחנו קודם צריכים להבין מה זה אני רוצה. כדי לקבל את התשובה עליך להבין את השאלה, ואחר תבין שאין בכלל שאלה.
אם אתה לא מבין את המציאות זה סימן שאתה משוגע. עצם זה שיש לך ספק שאולי תשתגע, זה מראה שאתה לא מבין את החוקיות של העולם, ואז אתה משוגע.
שאלה: למעשה כל הקיום שלי לא תלוי בי. שאלה קיימת, רק כאשר אני מניח הנחות. ולכן מי אמר שמה שאני מניח נכון?
אליעד: תסביר לי מה זה אני רוצה? אני לא יכול לדעת מה זה אתה. תחשוב, מי אתה? תשאל מה אני? אתה אומר, אני רוצה להיות בריא, מה זה אני? התשובה היא שיש אלוהים שברא הכל, ואתה חלק מאלוהים.
שאלה: זאת לא תשובה.
אליעד: אז מה השאלה?
שאלה: מי אני?
אליעד: אתה יצור שחג בחלל החיצון. וספינת החלל שלך נמצאת בכדור הארץ. אתה צריך לשאול מה אני?
שאלה: מה ההבדל בין מי אני למה אני?
אליעד: מה זה יותר מהותי. כששואלים אותך מי אתה, תגיד אני השכן, אני בעל הבית. אבל ששואלים מה אתה, זוהי תשובה אחרת, מי אני, זה יותר הגדרות. ומה אני זה יותר מהותי.
שאלה: אתה יכול להגיד לי מה אני?
אליעד: אני יכול לעזור לך להבין מה אתה? אז מה אתה? כשאתה אומר, אני יודע שאני קיים, מה זה אומר? השאלה, מה אני? היא השאלה הנכונה, אבל האם אתה מבין מה זה האני? אם באמת היית בשאלה שאתה לא יודע מה אתה? אז איך אתה מרכיב משפטים עם המילה הזאת? אני רוצה להראות לך שאתה בכלל לא שואל את השאלה. אם באמת היית רוצה לדעת מה אני, השאלה לא הייתה עוזבת אותך. כשבאמת תרצה להבין, אז תבין.
כול מה שאני מלמד כאן, שבסוף אתה צריך לא להבין כלל. אני רק מסביר לך שכל, שבסוף תבין משהו אחר. לכן תתחיל כל פעם מחדש, אל תתקע בדברים שלמדת בעבר.
כאשר כואבת לך הרגל, כל כולך חושב על הרגל. כשאתה שואל מה אני, אתה לא שואל באמת. שתדע לך שמצד האמת אתה יודע את התשובה מה אתה? אבל זה רק באחוז קטן. כי אתה רוצה עוד דברים.
שאלה: איך אדם פשוט יכול להבין את הדברים שאתה מדבר?
אליעד: אתה לא אדם פשוט, אתה אדם ששואל המון שאלות, אתה אדם מתוחכם.
אתה אפילו לא יודע מה זה, מה אני? ובכל זאת יש לך המון שאלות. הראש שלך לא מקשיב לי, אלא רץ לשאלות אחרות.
שאלה: איך אני יכול לדעת שהכל אחד?
אליעד: על ידי זה שלא תשקר את עצמך בכלום. ואם אתה לא יודע משהו, אל תגיד שאתה יודע. אם באמת תהיה בשאלה של, מה אני? אז תחווה את התשובה של, מה אני? שתדע לך, שכול מה שחשבת, חושב ותחשוב זה שגוי. האם אתה יודע שיש "אחד" בסוף? לא. אז תפסיק לשאול שאלה על זה, תשאל רק על דברים שאתה יודע אותם.
אתה צריך לוודא את הכל, ואז תראה שהכל אחד. עכשיו העיניים שלך מטעות אותך, אני אנקה לך את הוישרים ואז תראה את האמת. אתה צריך לאמת את כל מה שעובר בראש שלך, האם זה נכון או לא נכון?
אני מבטיח לך שאם יקרה נס, תוכל להבין שהכל אחד....