מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=10010
ניתוח רצון, למה אני רוצה שמישהי תאהב אותי? למה אני רוצה שיעריכו אותי? מה זה ערך עצמי? האם יש סיבה לרצון? האם הרצון אקראי? מה זה סיבתיות? ניתוח סיבה ותוצאה של הרצון, מהי סיבת הרצון? למה יש לי רצון? למה אני רוצה משהו?
מה הסיבה שאני רוצה שמישהי תאהב אותי?

הנושא המרכזי שאליעד כהן מדבר עליו הוא הרצון להיות אהוב או לקבל הערכה, ומה עומד מאחורי הרצונות הללו. השיחה מתמקדת בשאלות כמו: למה אני רוצה שמישהי תאהב אותי או תחזור אליי, למה חשוב לי לקבל הערכה מאחרים, ומה המשמעות של ערך עצמי בעיניי.

האם הרצון שלי הוא סיבתי או אקראי?

אליעד כהן מסביר שיש שתי אפשרויות להבין את הרצון:
  • אפשרות ראשונה: הרצון הוא אקראי, ללא כל סיבה.
  • אפשרות שנייה: הרצון הוא תוצאה של משהו אחר - כלומר, הוא סיבתי.
לפי אליעד, רוב האנשים מניחים שיש סיבה מאחורי הרצונות שלהם. לדוגמה, כשאתה רוצה שמישהי תחזור אליך, אתה חושב שיש לכך סיבה, למשל כי אתה מאמין שזה יעשה לך טוב, ימלא את הרצון שלך, או ייתן לך תחושה של ערך. לכן, קודם כל צריך להגדיר האם אתה חושב שהרצון שלך הוא סיבתי או אקראי.

מהי סיבתיות ומהי אקראיות?

כדי להבין את השאלה, אליעד כהן מגדיר תחילה את המושגים:
  • סיבתיות:

    משהו שקורה כתוצאה ממשהו אחר שקרה קודם. לדוגמה, "הכוס נשברה כי היא נפלה על הרצפה".
  • אקראיות:

    אירוע שמתרחש ללא סיבה ברורה או ללא קשר ישיר למשהו שקרה קודם, לדוגמה, תוצאות של הגרלת לוטו.
איך להבחין בין סיבתיות לבין אקראיות?

אליעד נותן דוגמה מהחיים כדי להמחיש את הנושא. כאשר אדם ממלא לוטו, בחירת המספרים נחשבת אקראית, אבל למעשה יש סיבה מדוע נבחרו דווקא המספרים האלה - המחשב בוחר מספרים לפי הזמן או לפי משתנים טכניים אחרים. גם כדורי הלוטו שיוצאים מהמכונה נראים אקראיים, אבל למעשה קיימת סיבה מדויקת למה דווקא כדור ספציפי יוצא. כלומר, דברים שנראים אקראיים הם לעיתים קרובות סיבתיים, אך הסיבה שלהם נסתרת מאיתנו.

האם לכל דבר יש סיבה מוחלטת?

אליעד כהן מדגיש שאין למעשה דבר כזה "סיבה מוחלטת", כי תמיד אפשר לשאול מה הסיבה של הסיבה, וכן הלאה עד אינסוף. לדוגמה, הכוס נשברה כי היא נפלה, אבל למה היא נפלה? כי הזזתי את השולחן. ולמה הזזתי את השולחן? וכך הלאה. בסופו של דבר, אין שום דבר שאנחנו יכולים לדעת בוודאות שיש לו סיבה מוחלטת.

למה אני רוצה שיעריכו אותי ויאהבו אותי?

אליעד מסביר שהסיבה שאתה רוצה שמישהו אחר יעריך אותך או יאהב אותך היא כדי להרגיש שאתה בעל ערך. במילים אחרות, אתה רוצה שאחרים יחשבו שיש לך יתרונות, כי כך אתה מרגיש טוב יותר לגבי עצמך. לפי אליעד, הרצון בערך עצמי הוא למעשה רצון פנימי - אתה לא רוצה להרגיש שאתה חסר ערך.

מה זה בעצם ערך עצמי?

ערך עצמי, לפי אליעד כהן, הוא ההרגשה שיש לך כאשר אתה חושב שאחרים חושבים שיש לך יתרונות. כלומר, אתה משתמש בדעות של אחרים כדי למדוד את עצמך. אם אתה מרגיש שאנשים אחרים לא מוצאים בך יתרונות, אתה מרגיש חסר ערך. לכן, כאשר מישהי לא חוזרת אליך, אתה מפרש זאת כאילו היא לא מוצאת בך יתרונות וזה גורם לך להרגיש רע.

למה אנחנו רוצים להימנע מחסרונות עצמיים?

אליעד...
מהי סיבתיות? מהי אקראיות? למה דברים קורים? סיבתי או אקראי, אקראי או סיבתי, האם לרצון יש סיבה? למה אני רוצה משהו? איך נוצר הרצון שלי? הרצון להרגיש טוב, האם רצון להרגיש טוב הוא סיבת הרצונות? סיבה מחייבת, סיבה מאפשרת, סיבה מוחלטת, סיבה יחסית, רצון סיבתי, רצון אקראי, איך לאהוב את עצמי? איך להרגיש טוב לבד? איך לאהוב את עצמי בלעדיה? איך לדעת אם למשהו יש סיבה? איך לדעת למה משהו קורה? איך לדעת שמשהו סיבתי? סיבתיות בסרט מצויר, יחסי סיבה ותוצאה, מה זה סיבה מוחלטת? האגו של אלוהים, הכל כרצוני תמיד, למה אני לא אוהב את עצמי? מה זה חוסר ערך עצמי? למה אני לא מעריך את עצמי? הכל קורה מעצמו, איך להבין למה אני רוצה משהו? איך לדעת שמשהו אקראי? איך לדעת שיש סיבה למשהו? איך לדעת מה הסיבה של משהו? איך לדעת האם למשהו יש סיבה? האם הלוטו הוא אקראי? לוטו אקראי
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן