מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=9957
רצון, איך לדעת למה אני רוצה משהו? איך לדעת למה אני לא רוצה משהו? איך נוצר רצון? למה יש לי רצון מסוים? למה אני רוצה משהו מסוים? איך לחקור רצון? למה בא לי משהו? למה אני מעדיף משהו? למה יש לי חשק למשהו? למה משהו עושה לי טוב?
למה אנחנו רוצים דברים מסוימים ולא רוצים דברים אחרים?

כאשר אנחנו רוצים להבין למה אנחנו רוצים משהו, חשוב להבין קודם כל מה הוא בכלל רצון. על פי אליעד כהן, רצון של בן אדם נוצר מתוך מחשבה או אמונה שדבר מסוים יעשה לו טוב. לעומת זאת, הסיבה לכך שאנחנו לא רוצים משהו היא ההיפך - אנחנו מאמינים שהדבר הזה יביא לנו רעה או ימנע מאיתנו דברים טובים שכבר קיימים בחיים שלנו.

איך לחקור ולגלות למה אני רוצה משהו מסוים?

לפי אליעד כהן, כדי לדעת למה אנחנו רוצים דבר מסוים, עלינו לשאול את עצמנו שתי שאלות מרכזיות:
  • איזה דברים טובים אני חושב שיהיו לי אם אשיג את הדבר שאני רוצה?
  • איזה דברים רעים אני חושב שיהיו לי אם לא אשיג את הדבר שאני רוצה?
לדוגמה, אם אני רוצה להיות בריא, מדוע אני רוצה בכך? במקרה כזה, נשאל את עצמנו - אילו דברים טובים יצאו לי מזה שאהיה בריא? אולי אוכל ללכת לעבוד, לטייל, ולבצע פעילויות מהנות אחרות שאני אוהב לעשות. בנוסף, נברר גם מה הדברים הרעים שעלולים להתרחש אם לא אהיה בריא - אולי אסבול מכאבים, אאבד יכולות מסוימות ואאבד את היכולת לבצע דברים חשובים לי.

איך להבין למה אני לא רוצה דבר מסוים?

אם אנחנו רוצים להבין למה אנחנו לא רוצים משהו, התהליך דומה, אך הפעם נשאל הפוך:
  • מה הדברים הרעים שאני חושב שיקרו לי אם אשיג את הדבר הזה?
  • מה הדברים הטובים שיש לי כרגע, שלדעתי ייעלמו אם אשיג את הדבר הזה?
לדוגמה, מדוע אדם לא רוצה להיות חולה? התשובה לכך נעוצה בשאלות הללו - אם אהיה חולה, אילו דברים רעים יקרו לי? אולי לא אוכל לבצע פעולות יומיומיות, כמו לצאת לעבודה, ללכת לטייל, או להשתתף בפעילויות שאני נהנה מהן. בנוסף, אילו דברים טובים הקיימים בחיי יאבדו במקרה של מחלה? יכולות כמו חופש תנועה, נוחות, והנאה מדברים פשוטים יכולים להיעלם.

איך להבין לעומק את הרצון שלי ולהגיע למסקנות נכונות?

אליעד כהן מסביר, שהשלב הבא הוא לבדוק לעומק האם הדברים הטובים שאנחנו חושבים שנשיג באמת יתקיימו. למשל, האם באמת הדבר הזה יביא לי את הטוב שאני מחפש? האם ייתכן שיש אלטרנטיבות טובות יותר או שונות שיכולות להביא לי את אותה תוצאה טובה, או אפילו תוצאה טובה יותר?

במילים אחרות, החוכמה האמיתית בחקירת הרצון היא לא רק להבין למה אנחנו רוצים או לא רוצים משהו, אלא גם לבדוק היטב את ההנחות שלנו לגבי התוצאות הטובות והרעות שאנחנו חושבים שיגיעו בעקבות השגת הדבר הזה.

לסיכום - מהו המנגנון שבאמצעותו נוצר רצון?

כל רצון של בן אדם מתבסס על שתי אמונות בסיסיות:
  • האמונה שאם נשיג את הדבר שאנחנו רוצים, זה יביא לנו טוב מסוים.
  • האמונה שאם לא נשיג את הדבר הזה, או אם נשיג משהו שאנחנו לא רוצים, הדבר יביא לנו רע או יפגע בטוב שכבר קיים.
אליעד כהן מדגיש כי הבנת המנגנון הזה מאפשרת לכל אחד לחקור ולברר בצורה יסודית ואפקטיבית יותר את הסיבות העמוקות שגורמות לו לרצות או לא לרצות דברים מסוימים בחיים. הבירור הזה יכול לסייע לנו להבין טוב יותר את עצמנו ואת הבחירות שלנו, ובסופו של דבר להביא אותנו למודעות גדולה יותר לגבי ההחלטות והפעולות שלנו.
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן