מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=9806
איך לבחור ראש ממשלה? למה מצע פוליטי לא חשוב? האם הגיוני רק ביבי? האם הגיוני רק לא ביבי? במי לבחור בבחירות? למי להצביע בבחירות? איך לדעת במי לבחור? איך לבחור מנהל? איך לבחור מנכל? האם הגיוני להצביע לפי אישיות? איך לבחור מנהיג?
איך לבחור ראש ממשלה?

הרבה פעמים בבחירות, אנחנו מוצאים את עצמנו שואלים האם עלינו להצביע למועמד מסוים על בסיס מצע פוליטי או האם יש משקל גם לאישיותו של המועמד. לדוגמה, יש אנשים שמצביעים כי הם מעריצים את המועמד, כמו במקרה של "רק ביבי", ויש אחרים המצביעים מתוך שנאה למועמד אחר, כמו ב"אך לא ביבי". על אף שההיגיון הראשון מצביע על כך שבחירות צריכות להתבסס על מה שהמועמד מציע, אליעד מציין שכך לא תמיד הדבר.

האם מצע פוליטי חשוב?

המצע הפוליטי של מפלגה או מועמד לא תמיד משקף את המדיניות בפועל. פוליטיקאים לא תמיד עומדים בהבטחותיהם, ויש מקרים בהם הם משנים את עמדותיהם לאחר הבחירות. לכן, אליעד טוען כי מצע פוליטי יכול להוות אמצעי למשיכת קולות, אך לא בהכרח ישמש כמדד אמיתי לתוכנית המדינית שתיושם בשלטון. לעיתים, יש פוליטיקאים שמציגים עמדות סותרות בתוך המצע עצמו, מה שמעורר שאלות לגבי כנותם וביצוען של ההבטחות.

מה קורה כאשר פוליטיקאים לא מקיימים את הבטחותיהם?

אליעד מסביר כי במקרים רבים, פוליטיקאים מבטיחים שינויים או מדיניות מסוימת, אך בפועל, ברגע האמת, הם לא עומדים בהבטחותיהם. ההבטחות שהוצגו לציבור נשמעות טוב על מנת להשיג קולות, אך בסופו של דבר, לא תמיד מתבצע מה שהובטח. לכן, לא תמיד יש לייחס הרבה חשיבות למצעים פוליטיים, כי במציאות, הם עשויים להשתנות אחרי הבחירות.

האם האישיות של המנהיג חשובה יותר מהמצע?

אליעד מציין כי ישנה גישה נוספת לבחור מנהיג, שהיא הבחירה על פי האישיות. בשלב זה, נשאלת השאלה אם עדיף לבחור במועמד על פי תחושת האמון בו, על פי שיקול הדעת וההחלטות שהוא יוכל לקבל בזמן אמת, או אם יש להסתמך על המצע הפוליטי המוצהר. אליעד מציע דוגמה מעולם העסקים שבה המנכ"ל לא מציע פתרון מוכן לבעיה, אלא מבטיח רק להיכנס לעומק הבעיה ולמצוא את הדרך היעילה ביותר להתמודד איתה.

האם לבחור את המנהל על פי המצע או האישיות?

כאשר מדובר בבחירה של מנהיג או מנהל, אליעד מציע לשקול את שיקול הדעת והיכולת של המועמד להתמודד עם בעיות בצורה גמישה ומועילה, במקום לבחור על פי עמדות פוליטיות מוגדרות מראש. המועמד יכול להבטיח דבר אחד, אך בפועל ימצא את עצמו במצבים שלא יאפשרו לו לקיים את כל ההבטחות. המנהיגות אינה תמיד נמצאת במילים, אלא ביכולת לקבל החלטות בזמן אמת תוך כדי התמודדות עם מצבים משתנים.

האם "רק ביבי" או "רק לא ביבי" הם הצבעות רציונליות?

ההיגיון שמאחורי השאלה האם לבחור ב"בי פי" או ב"מועמד אחר" תלוי לא רק במצע, אלא גם בהערכת הבוחר את כושר המנהיגות של כל מועמד. לא תמיד זהו עניין של תמיכה במצע פוליטי, אלא של החלטה אם סומכים על המנהיג ומניחים לו לנהל את המדינה בצורה נכונה ומועילה.

הסיכום

בסופו של דבר, בבחירת מועמד או מנהיג, אין זה בהכרח חשוב רק המצע הפוליטי אלא יותר כושר השיפוט, האופי, וההתחייבות האישית של המועמד לפעול למען הציבור בצורה כנה ואחראית. כאשר יש אמון במנהיג וביכולותיו, זה עשוי להיות השיקול המרכזי להצביע עבורו.
האם הגיוני להצביע בבחירות למישהו רק מתוך הערצה אליו או מתוך שנאה למועמד אחר?

יש מקרים שבהם אנשים בוחרים להצביע למועמד בלי קשר למצעים פוליטיים. למשל, יש הטוענים "רק ביבי" כי הם מעריצים את נתניהו, או "רק לא ביבי" כי הם לא סומכים עליו. מצד אחד, נראה הגיוני יותר לבחון מה כל מפלגה מתחייבת, ולהצביע למי שעמדותיו תואמות את ההשקפה האישית. לדוגמה, אדם דתי לא יבחר מפלגה שמבטיחה לשנות את הסטטוס קוו באופן שפוגע בדת, ואדם ערבי כנראה לא יצביע למפלגה ימנית קיצונית. אך במציאות, יש היגיון גם בהצבעה המבוססת על הערכה כללית של המועמד או על רצון למנוע מאחר להיבחר.

האם יש בכלל משמעות למצע פוליטי?

אחת הטענות המרכזיות היא שמצע פוליטי כמעט חסר משמעות. פוליטיקאים מבטיחים לעתים דבר אחד לפני הבחירות ועושים את ההפך אחריהן. לעתים המצע עצמו כולל עמדות סותרות, והתחייבויות מפורשות אינן באמת נאכפות. במקרים רבים, מפלגות מציגות קווי יסוד כלליים כדי למשוך מצביעים, אך לאחר הבחירות משנות גרסאות, מקיימות מגעים עם גורמים שונים, ועושות ויתורים. לכן, לטעון ש"אי אפשר להצביע למישהו שאין לו מצע" מאבד ממשקלו כשהמצע בפועל לא תמיד מיושם.

מה קורה כשהפוליטיקאים לא מקיימים את הבטחותיהם?

פוליטיקאי עשוי להבטיח סדרה שלמה של שינויים ולנקוט עמדות נחרצות, אך ברגע האמת לנהוג אחרת לגמרי. ההבטחות יכולות לשמש כלי לגיוס מצביעים, ולאו דווקא להצביע על מדיניות אמיתית. לכן, גם אם למועמד יש מצע ברור, אין ביטחון שיפעל לפיו. יש כאלה שיעדיפו להצביע למועמד שבכלל לא מציג מצע מפורט, אך הם סומכים יותר על כושר השיפוט שלו באופן כללי.

האם חשוב יותר לבחון את האישיות ואת צורת החשיבה של המנהיג?

רעיון מרכזי הוא שבחירות למנהיג דומות מאוד לגיוס מנכ"ל או מנהל בארגון. לא תמיד ההתחייבות המוקדמת והברורה לפתרון בעיה מסוימת היא העיקר, אלא השאלה על מי סומכים יותר. במילים אחרות, יתכן שעדיף להעסיק מנכ"ל בעל ניסיון וקבלות מוכחות, גם אם בראיון הוא מודה שכרגע אין לו נוסחת קסם לפתרון הבעיה, מאשר לבחור מנכ"ל שמתאים בדיוק לתוכנית שבעל החברה חשב עליה, אבל אין ביטחון שיצליח ליישם אותה.

כיצד דוגמה מהעולם העסקי מבהירה את העניין?

דמיינו בעלים של חברה שבה העובדים מאחרים בקביעות. הוא מראיין כמה מועמדים לתפקיד המנהל. מועמד אחד מציג תוכנית ברורה כיצד לטפל בבעיית האיחורים, והמראיין מתחבר לפתרונות האלו. לעומתו, מועמד אחר (לדוגמה, אדם כמו ביל גייטס או דונלד טראמפ), מצהיר שאינו יודע מראש מה יעשה, אך יש לו ניסיון והצלחות קודמות בניהול מורכב. לא תמיד נכון לבחור במנהל הראשון רק כי המראיין מסכים איתו. לעתים הגיוני יותר להעדיף אדם מחושל ומנוסה, שסומכים עליו כי יודע להתאים את עצמו למציאות המשתנה ולקבל החלטות מושכלות.

מדוע יש אנשים הבוחרים "רק לא ביבי" ואחרים הבוחרים "רק ביבי"?

הרעיון הוא שהשאלה העיקרית איננה רק "האם המצע הפוליטי מתאים לדעותי?", אלא "על מי אני סומך יותר?". מי שחושב שראש ממשלה מסוים מושחת או שאינו דואג לאינטרס הציבור, יעדיף להצביע לכל מועמד אחר ("רק לא ביבי"). מי שמאמין בכושר המנהיגות שלו ("רק ביבי"), יבחר בו גם ללא התעמקות בפרטי המצע. בסופו של דבר, מה שמניע את הבוחר הוא האמון שאותו מועמד יפעל לטובתו יותר מאחרים.

מה השורה התחתונה בבחירת מועמד?

הדגש בסופו של דבר הוא לבדוק לא רק את ההתחייבויות ואת המצע של המועמד, אלא בעיקר עד כמה סומכים על האופי שלו, על כושר השיפוט שלו, על כוונותיו האמיתיות, ועל היכולת שלו לקבל החלטות טובות בזמן אמת. לא מספיק להסתמך על הבטחות כתובות, כי במציאות הן עשויות להשתנות. עדיף להבין איזה מנהיג ראוי לקבל את הכוח והסמכות להנהיג, בהתאם לאמון שנותן בו הציבור.
עמדות פוליטיות, חשיבות המצע הפוליטי, הבטחות פוליטיות, הבטחות של פוליטיקאים, פוליטיקה, גיוס עובדים, גיוס מנהל, גיוס מנכל, שיקולים בבחירת מנהל, משאבי אנוש, איך לראיין עובד? מי מתאים להיות ראש ממשלה? תכונות של מנהיג, בני גנץ, בנימין נתניהו, כחול לבן, הליכוד
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן