מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=9747
רגשות רעים, איך להתמודד עם רגשות רעים? איך לא להרגיש רע מרגשות רעים? איך לא לפחד מהפחד? איך לא להיות בחרדה מהחרדה? איך לא לכעוס על הכעס? איך לא להיות בדיכאון מהדיכאון? איך לא להיות עצוב מהעצבות? איך לא לפחד מרגשות רעים? אושר בחיים
איך להתמודד עם רגשות רעים בלי לפחד מהם?

אליעד כהן מסביר כיצד להתמודד עם רגשות רעים כמו כעס, פחד, חרדה, דיכאון, עצבות, תסכול, מתח או טראומה. רגשות אלו מכונים "רגשות רעים" מאחר והם גורמים לתחושה שלילית ולא נעימה אצל האדם. ההתמודדות עם רגשות רעים יכולה להתבצע בשתי דרכים עיקריות:
  1. לנסות שלא להרגיש את הרגש הרע עצמו.
  2. לנסות לא להרגיש רע מעצם זה שמרגישים רע.
אליעד מסביר שברוב המקרים אנשים מנסים להילחם ברגשות הרעים שלהם. לדוגמה, אדם שמרגיש פחד מנסה להפסיק לפחד, אדם שחסר לו ביטחון עצמי מנסה לפתח ביטחון עצמי, אדם שכועס מנסה להפסיק לכעוס וכדומה. זאת הדרך הנפוצה, אך לא הדרך הטובה ביותר.

הדרך השנייה, העמוקה יותר, היא לא להרגיש רע מכך שמרגישים רע. כלומר, האדם עדיין עשוי לחוות פחד, כעס או עצבות, אך הוא לא יחוש רע מעצם הרגש שהוא מרגיש. לדוגמה, אם אדם כועס כי הוא עשה תאונת דרכים, קיימות אצלו שתי בעיות שונות:
  • הבעיה הראשונה היא עצם התאונה שקרתה.
  • הבעיה השנייה היא תחושת הרע מכך שהוא כועס על התאונה.
הבעיה השנייה היא תחושה נוספת של כאב וסבל שהאדם מוסיף לעצמו מעבר לבעיה המקורית. אם אדם יידע כיצד לא לכעוס מכך שהוא כועס, לא לפחד מכך שהוא מפחד, ולא להיות עצוב מכך שהוא עצוב, הוא יפחית משמעותית את הסבל שלו.

למה אי אפשר לחיות בלי רגשות רעים?

אליעד מסביר שלא ניתן לחיות חיים נטולי רגשות רעים, וזאת בגלל המבנה הטבעי של הרצונות שלנו. עצם הקיום שלנו בעולם מבוסס על הרצונות, המטרות והשאיפות שלנו. במצב שבו לכל אדם יש רצונות, חייבת להיווצר לעיתים חוסר התאמה בין הרצונות למציאות. כשאדם רוצה דבר מסוים ולא מקבל אותו, הוא באופן טבעי ירגיש רע. זאת מחויבות המציאות ואין אפשרות להימנע מכך לחלוטין.

השאלה החשובה היא, כאשר האדם נתקל ברגש רע כזה, האם הוא ירגיש רע מכך שהוא מרגיש רע, או שהוא יצליח לקבל את הרגש הזה בשלווה.

איך לא להרגיש רע מכך שמרגישים רע?

אליעד מדגיש כי הדרך האמיתית והיחידה לא להרגיש רע מכך שאתה מרגיש רע היא קודם כל ללמוד כיצד אפשר בכלל לא להרגיש רע. זהו הבסיס לכל העניין. למשל, אם אדם סובל מדיכאון והוא לא יודע איך להפסיק את הדיכאון, הוא ימשיך להרגיש רע מזה שהוא בדיכאון. לעומת זאת, אם הוא ילמד כיצד להפסיק את הדיכאון, הוא יגיע למצב שבו הוא יכול לבחור האם להמשיך להרגיש דיכאון או לא. במצב כזה הוא כבר לא ירגיש רע מכך שהוא חווה את הרגש הזה, משום שהוא יודע שבאפשרותו לשלוט במצב.

האם כדאי להילחם ברגש או לחוות אותו?

אליעד מסביר שיש גישות שאומרות שצריך "להיכנס לרגש", "לחוות את הרגש", "לא לפחד מהרגש", ואלה אינן גישות שגויות לחלוטין. המחשבה "מותר לך להרגיש רע" היא נכונה בעיקרון, אך בפועל היא אינה תמיד יעילה. אדם יכול באמת ובתמים לא להרגיש רע מעצם זה שהוא מרגיש רע רק אם הוא מרגיש שהרגש אינו כפוי עליו, אלא שהוא בוחר ברגש מתוך חופש מוחלט.

לדוגמה, אם מישהו צוחק על אדם מסוים, ואותו אדם נפגע מכך ואינו מצליח שלא להיפגע, הוא ירגיש רע מהפגיעה וגם ירגיש רע מכך שהוא נפגע בניגוד לרצונו. במקרה כזה האדם סובל כפול: גם מהרגש וגם מהתחושה של חוסר השליטה בו. לכן, הדרך הנכונה להתמודד היא ללמוד כיצד לא להרגיש רע ברמה הבסיסית ביותר. כלומר, האדם צריך ללמוד כיצד הוא יכול לשלוט ברגש מלכתחילה.

כיצד אפשר לשלוט ברגשות רעים באופן מעשי?

כדי לשלוט ברגשות רעים, האדם צריך קודם כל ללמוד ולהבין לעומק את המנגנון של כל רגש ורגש. כלומר, לשאול שאלות כמו "איך לא לכעוס?", "איך לא לפחד?", "איך לא להיות בחרדה?" ו"איך לא להיעלב?". כשהאדם מבין היטב את המבנה של הרגש, הוא יוכל לבחור האם הוא רוצה לחוות אותו או לא. כך, כאשר יופיע הרגש, האדם ירגיש שהוא בוחר ברגש, ולכן לא ירגיש רע מעצם קיומו.

אליעד מציין שניתן להעמיק בנושא באמצעות כניסה לאתר EIP.co.il ולחפש מידע נוסף לפי שם הרגש הספציפי איתו מתמודדים. למשל, ניתן לכתוב "איך לא לפחד?", "איך לא לכעוס?", "איך לא להיות בטראומה?" ולקבל הסברים מפורטים נוספים כיצד להתמודד ולפרק כל רגש רע.
למה חייב שיהיו רגשות רעים? למה אי אפשר לחיות בלי רגשות רעים? איך מתמודדים עם רגשות רעים? איך לא לברוח מרגשות רעים? איך לא להרגיש רע להרגיש רע? איך לבחור להרגיש רע? איך להרגיש שהרגש הרע בשליטתך? למה יש רגשות רעים? איך נוצרים רגשות רעים?
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן