מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=9744
תזונה ודיאטות, מה יותר חשוב איכות המזון או כמות המזון? האם לבנות תפריט תזונה? מה הכי חשוב לירידה במשקל? צריכת קלוריות, סוגי דיאטות, האם קלוריה שווה לקלוריה? האם כל הקלוריות שוות? דיאטת ספירת קלוריות, למה לא לספור קלוריות? סוגי דיאטה
האם יותר חשוב לאכול פחות או לאכול בריא?

כאשר ניגשים לשאלה מה יותר חשוב בירידה במשקל - איכות המזון או כמות המזון - צריך תחילה להבין שמדובר בשני היבטים שונים המשפיעים על הגוף שלנו בדרכים שונות. אליעד מדגיש שמצד אחד, ברור שכמות המזון היא קריטית כי אם תאכל הרבה מדי תעלה במשקל, ואם תאכל מעט מדי תרד במשקל. מצד שני, איכות המזון משפיעה על הרכב הגוף ועל הבריאות באופן כללי, ולכן אי אפשר להתעלם גם ממנה. אליעד ממליץ לבחון את הנושא לעומק דרך ההיגיון והשכל, בלי להסתפק בסיסמאות פשטניות.

האם ירידה במשקל תלויה רק בכמות הקלוריות?

אליעד מסביר שיש שתי אסכולות מרכזיות בתחום התזונה והדיאטה:
  • האסכולה הראשונה אומרת שירידה במשקל תלויה רק בכמות הקלוריות. אם הכנסת פחות קלוריות ממה שהגוף שלך הוציא, אתה תרד במשקל. אם הכנסת יותר קלוריות, אתה תעלה במשקל. לכאורה זו גישה מאוד פשוטה וברורה - לא משנה מה תאכל, משנה רק כמה תאכל.
  • האסכולה השנייה אומרת שלא רק הכמות חשובה, אלא בעיקר מה אכלת. יש מזונות שמעודדים השמנה, מזונות שמעודדים הרזיה, ומזונות שמשפיעים על הורמונים ורמות אנרגיה באופן אחר.
אליעד מסביר בהרחבה שאי אפשר לומר שרק אחת מהאסכולות צודקת לחלוטין. הוא מציע ניסוי מחשבתי פשוט: אם אדם לא יאכל כלל, ברור שירד במשקל. אם אדם יאכל בלי הפסקה, ברור שיעלה במשקל, גם אם יאכל רק חסה. לכן ברור לחלוטין שכמות המזון משפיעה על המשקל. מצד שני, אם אדם יאכל כמות גדולה של עוגיות או כמות גדולה של חסה, ברור שהתוצאות יהיו שונות לגמרי - כי בעוגיות יש יותר קלוריות. לכן ברור שגם סוג המזון משפיע על המשקל ועל הרכב הגוף.

מה הקושי במדידת קלוריות ומדוע לא מומלץ לספור אותן?

אליעד מתאר את הבעייתיות הגדולה שיש בספירת קלוריות מדויקת:
  • קל לחשב כמה קלוריות נמצאות באוכל לפני שאתה אוכל אותו, אך קשה לחשב כמה קלוריות הגוף באמת יספוג וינצל לאחר העיכול.
  • שריפת הקלוריות בגוף תלויה בגורמים רבים: פעילות גופנית, טמפרטורה, רמת סטרס, שינה ועוד המון פרמטרים שאי אפשר למדוד במדויק.
  • הגוף לא קולט את כל הקלוריות מהמזון בצורה זהה, כי יש מזונות שקשה יותר לעכל, ולכן הגוף משקיע יותר אנרגיה בפירוק שלהם.
לכן ספירת קלוריות מדויקת היא משימה כמעט בלתי אפשרית, ובנוסף לכך, זו גם לא הדרך הטבעית להתנהל עם אוכל.

מה החיסרון של תפריטי תזונה?

אליעד טוען שלמרות שתפריט תזונה מאוזן יכול לסייע בירידה במשקל ובהשגת יעדים תזונתיים ובריאותיים, הוא לא אידיאלי:
  • תפריט תזונה מתעלם מהצרכים המשתנים של הגוף לאורך היום.
  • אכילה לפי תפריט לא טבעית כי היא מאלצת אותך לאכול גם כשאתה לא רעב או להישאר רעב כשאתה צריך עוד אוכל.
  • אדם קדמון לא אכל לפי תפריטים אלא לפי תחושות פנימיות של רעב ושובע, מה שמוכיח שזה לא משהו שטבעי לנו.
לכן אליעד מציע גישה שונה: להתמקד בסוג המזון שאתה אוכל, מתוך הבנה שהאיכות של המזון משפיעה באופן ישיר על התחושות שלך ועל כמה תרצה לאכול בהמשך.

כיצד סוג המזון משפיע על תחושת השובע והרעב?

אליעד מפרט שחשוב ללמוד איך כל סוג מזון משפיע עליך:
  • יש מזונות שנותנים לך אנרגיה לזמן קצר אבל גורמים לנפילת אנרגיה בהמשך (כמו קולה או סוכר פשוט), ויש מזונות שנותנים אנרגיה לאורך זמן (כמו פירות או שומנים בריאים).
  • יש מזונות שמעוררים את הרעב וגורמים לך לרצות לאכול יותר.
  • יש מזונות שמשביעים לאורך זמן ומפחיתים את הצורך לאכול שוב בקרוב.
  • השילוב והתזמון של סוגי מזונות שונים משפיעים על תחושת הרעב, על רמות הסוכר והאנרגיה, ועל הרצון לאכול.
למה עדיף להתמקד בסיבה ולא בתוצאה?

אליעד מדגיש עיקרון חשוב מאוד, שנכון לא רק בתזונה אלא בכל תחום בחיים: "להתמקד בסיבה ולא בתוצאה":
  • המשקל והרכב הגוף הם תוצאה של מה שאתה אוכל, ומה שאתה אוכל תלוי בתחושות שלך, בהבנה שלך ובבחירות שלך.
  • במקום להתעסק בכמה קלוריות אתה אוכל, תבדוק איזה מאכלים נותנים לך תחושה טובה, אנרגיה גבוהה, ושובע מתמשך - כי זה מה שישפיע על הבחירות שלך לטווח ארוך.
  • הגישה הזאת מאפשרת לך להיות יותר מחובר לתחושות הטבעיות של הגוף שלך במקום להילחם בו.
מה הקשר בין תזונה להצלחה בחיים?

אליעד מסביר שאותו עיקרון של "להתמקד בסיבה ולא בתוצאה" תקף בכל תחומי החיים. למשל:
  • ההצלחה בעסק תלויה רק בפעולות שעשית, אך הפעולות שעשית תלויות במה שלמדת ואיך שאתה חושב.
  • הצלחה חברתית או בזוגיות תלויה רק בהתנהגות שלך בפועל, אך ההתנהגות הזאת נובעת מאיך שאתה חושב ומרגיש.
לכן, בדיוק כמו בתזונה, עדיף להשקיע בללמוד את היסודות וההיגיון שמאחורי הדברים ולא להתמקד רק בתוצאה עצמה.

לסיכום, מה הגישה המומלצת לתזונה בריאה ומאוזנת?

אליעד מסכם שהדרך הכי טובה והכי טבעית היא ללמוד אילו מאכלים גורמים לך לשובע מתמשך, אילו מאכלים נותנים לך אנרגיה לאורך זמן, ואילו מאכלים תומכים בהרכב גוף ובריאות אופטימליים. במקום להילחם עם ספירת קלוריות, עדיף להתחבר לתחושות הגוף ולבחור באכילה נכונה שמשרתת את הצרכים האישיים שלך בצורה הטובה ביותר.
תזונה: מה לאכול, כמה לאכול, איך לאכול ומתי

תזונה היא נושא רחב הכולל שיקולים רבים: מטרות אישיות, סוגי המזון, השפעתם על הגוף, גורמים המשפיעים על משקל הגוף והרכבו, וכיצד להתנהל בצורה חכמה בתחום זה.

המטרות של אנשים בתזונה
  • יש כאלה שרוצים לרדת במשקל.
  • יש כאלה שרוצים לעלות במשקל.
  • יש כאלה שרוצים לשפר את הרכב הגוף - כלומר, להעלות מסת שריר ולהפחית שומן.
ישנם שני היבטים מרכזיים:
  • משקל הגוף - כמה קילוגרמים האדם שוקל.
  • הרכב הגוף - היחס בין שרירים, שומן, נוזלים ושאר מרכיבים.
לכן, כל החלטה תזונתית צריכה להתחשב לא רק במשקל אלא גם בהרכב הגוף.

הגורמים המשפיעים על משקל הגוף

ישנם שני גורמים עיקריים המשפיעים על המשקל:
  • כמות המזון שנצרכת - כלומר, כמה קלוריות נכנסות לעומת כמה קלוריות יוצאות.
  • סוג המזון - הרכב המאכלים וכיצד הם משפיעים על הגוף.
שתי גישות עיקריות בתחום הדיאטות
  • גישה אחת טוענת שהכמות היא הדבר החשוב - כלומר, כמות הקלוריות קובעת את העלייה או הירידה במשקל.
  • גישה שנייה טוענת שלא הכמות היא החשובה, אלא מה אוכלים - יש מאכלים שמעודדים השמנה ויש מאכלים שמעודדים הרזיה.
כמות המזון והשפעתה על המשקל

הוכחה לכך שהכמות משנה:
  • אם אדם לא יאכל בכלל, הוא ירד במשקל.
  • אם אדם יאכל ללא הפסקה, הוא יעלה במשקל.
  • גם אם אדם יאכל רק חסה כל היום, הוא עדיין יכול לעלות במשקל אם הכמות תהיה גדולה מספיק.
סוג המזון והשפעתו על הגוף

למרות שהכמות היא גורם חשוב, גם סוג המזון משפיע בצורה משמעותית:
  • מזונות שונים מכילים כמויות שונות של קלוריות - למשל, 100 גרם חסה אינם שווים ל - 100 גרם עוגיות.
  • ישנם מזונות שקל יותר לעכל ולכן נספגים מהר יותר בגוף.
  • מזונות מסוימים גורמים לשובע לאורך זמן, ואחרים גורמים לרעב מהר יותר.
  • סוגי מזון שונים משפיעים על רמות האנרגיה והפרשת הורמונים בגוף.
הרכב הגוף: משקל בלבד אינו מספיק

גם אם נאמר שכמות הקלוריות קובעת את העלייה או הירידה במשקל, יש להסתכל גם על הרכב הגוף:
  • אם אדם יצרוך כמות קלוריות גבוהה מחלבון, הגוף יגיב אחרת מאשר אם כל הקלוריות יגיעו משומן או פחמימות.
  • בניית מסת שריר דורשת לא רק כמות קלוריות מספקת, אלא גם יחס נכון של חלבון, פחמימות ושומנים.
  • גם אם אדם צורך יותר קלוריות מהנדרש, אך הכל מגיע ממזונות דלי ערכים תזונתיים, הוא עלול להרגיש עייף, חלש או לפתח מחסורים תזונתיים.
האם אפשר למדוד בדיוק את כמות הקלוריות?

מדידת קלוריות בתיאוריה נשמעת פשוטה, אך בפועל יש כמה בעיות:
  • קל לדעת כמה קלוריות יש בכל מזון לפני שאוכלים אותו, אך קשה למדוד כמה קלוריות הגוף באמת ינצל.
  • שריפת קלוריות תלויה בגורמים רבים כמו פעילות גופנית, רמות מתח, שינה ומטבוליזם אישי.
  • מערכת העיכול לא סופגת את כל הקלוריות באותו אופן - סוג המזון משפיע על כמות הקלוריות שבאמת מגיעות למחזור הדם.
מעבר למשקל: שיקולים נוספים בבחירת מזון

מעבר למשקל הגוף והרכבו, ישנם גורמים נוספים שצריך לקחת בחשבון:
  • השפעה על הבריאות - חשוב לוודא שהגוף מקבל את כל הוויטמינים והמינרלים הנדרשים.
  • תחושת רעב ושובע - יש מאכלים שמשביעים יותר מאחרים.
  • רמות אנרגיה - חלק מהמזונות מספקים אנרגיה לזמן קצר, אחרים מעניקים אנרגיה לטווח ארוך.
  • השפעה רגשית - יש אנשים שאוכלים מתוך צורך רגשי ולא מתוך רעב אמיתי.
תפריט תזונתי מול אכילה אינטואיטיבית

ללכת לפי תפריט מסודר זה קשה מסיבות רבות:
  • זה לא טבעי - האדם הקדמון לא אכל לפי תפריט אלא פשוט כאשר היה רעב.
  • זה לא אידיאלי - קשה לדעת בכל רגע נתון כמה קלוריות באמת נדרשות לגוף.
במקום להתמקד בכמות, אפשר להתמקד בסוג המזון:
  • לבחור מאכלים שמשביעים לאורך זמן כדי להפחית רעב.
  • להתמקד במזון טבעי ועתיר ערכים תזונתיים.
  • להפחית צריכת מאכלים שמעוררים חשק לאכילה מיותרת.
הגישה הנכונה: להתמקד בסיבה ולא בתוצאה

משקל הגוף והרכב הגוף הם תוצאה של האכילה, ולכן עדיף להתמקד בשורש הבעיה:
  • אילו מאכלים גורמים לך להיות שבע לאורך זמן?
  • אילו מאכלים משפיעים לטובה על רמות האנרגיה?
  • אילו מאכלים מכילים את הערכים התזונתיים שהגוף זקוק להם?
הקשר בין תזונה לחיים בכלל

העיקרון של "להתמקד בסיבה ולא בתוצאה" נכון לכל תחום:
  • הצלחה בעסקים תלויה בפעולות, אבל הפעולות עצמן תלויות בידע ובגישה.
  • הצלחה עם אנשים קשורה להתנהגות, אבל ההתנהגות היא תוצאה של המחשבות והאמונות של האדם.
  • במקום לנסות לתקן בעיות אחרי שהן נוצרו, עדיף להבין את הסיבות שגרמו להן מלכתחילה.
סיכום

תזונה היא לא רק שאלה של כמות קלוריות, אלא גם של הרכב המזון והשפעתו על הגוף.

הגישה היעילה ביותר לניהול תזונה היא להבין כיצד סוגי מזון שונים משפיעים על השובע, האנרגיה והבריאות.

במקום להילחם בדיאטות ולהרגיש מוגבלים, אפשר ללמוד לבחור מאכלים שמתאימים לגוף ולצרכים האישיים.
ספירת קלוריות כפייתית, אכילה רגשית, בעיות אכילה, ספירת קלוריות במזון, ספירת קלוריות בדיאטה, ספירת קלוריות באוכל, ספירת קלוריות יומית, איך לספור קלוריות? למה להפסיק לספור קלוריות? איך להפסיק לספור קלוריות? נמאס לי לספור קלוריות, איך לרזות בלי לספור קלוריות? תזונאי דיאטן, תפריט של תזונה נכונה, תפריט של תזונאי, תפריט של דיאטן, כמה לאכול ביום? כמה לאכול כדי לרזות? כמה לאכול כדי לרדת במשקל? כמה לאכול כדי לעלות במשקל? מתי לאכול? איך לאכול? האם לאכול? מהו הרכב הגוף? הרכב רקמות הגוף, שומנים, פחמימות, חלבונים, צריכת שומן, צריכת חלבון, צריכת פחמימה, האם קלוריות משמינות? האם לספור קלוריות? מינרלים וויטמינים, דיאטה קטוגנית, דיאטה דלת פחמימות, דיאטה קיטו, תפריט דיאטה, דיאטה מוצלחת, דיאטה מומלצת, סוגים של דיאטות, סוגים שונים של דיאטות, איזו דיאטה מתאימה לי? איזו דיאטה הכי מומלצת? איזו דיאטה הכי יעילה? להתמקד בסיבה, להתמקד בתוצאה, תוצאות עסקיות, להצליח בכל תחום, חישוב צריכה קלורית, איך לרדת במשקל? איך לשמור על המשקל? איך להצליח בדיאטה? למה הדיאטה לא מצליחה? קשיים בדיאטה, למה קשה לשמור על הדיאטה? סוגי מזון, למה אני אוכל? למה אני לא שבע? איך סוג המזון משפיע על הרעב? איך סוג המזון משפיע על האנרגיה בגוף? עייפות בדיאטה, שריפת שומן בדיאטה, דיאטה דלת שומן, דיאטה דלת סוכר, רעב בדיאטה, הרזיה ללא דיאטה, הרזיה בכוח המוח, הצלחה בדיאטה, הוצאה קלורית, הכנסה קלורית, הורמונים ודיאטה, דיאטת קיטו, דיאטה מהירה, אימוני כושר
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן