מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=9687
ניהול דיונים, איך לנתח דברים? איך לברר מה האמת? מה לעשות כשלא מסכימים? איך ליצור הסכמה? על מה כן מסכימים? על מה בטוח מסכימים? לא לשאול שאלות מורכבות, לשאול שאלות פשוטות, לפרק שאלה לגורמים, להסכים על העובדות, להתווכח על הפירושים
איך לנהל דיון נכון ולהגיע לאמת?

אליעד כהן מסביר בהרחבה כיצד לנהל דיונים בצורה נכונה ומועילה, בין אם מדובר בשיחה עם אדם אחר ובין אם בשיחה עם עצמך, במטרה להגיע לאמת. הוא מדגיש כי הבעיה המרכזית בדיונים נובעת מכך שאנשים רבים מתווכחים בלי לוודא קודם שהם מסכימים על העובדות הבסיסיות. אליעד מציע דרך ברורה לנהל את הדיון כך שיהיה יעיל ומדויק, תוך התמקדות במספר עקרונות מרכזיים.

מה עושים כשאין הסכמה?

כאשר מתגלה חוסר הסכמה בדיון, הדבר הראשון שיש לעשות לפי אליעד הוא לבדוק קודם כל על מה כן מסכימים. לפני שנכנסים לויכוח על פירושים שונים, יש לוודא הסכמה על העובדות. לדוגמה, אם מתווכחים על אירוע מסוים, יש לשאול שאלות פשוטות כמו "האם אתה מסכים שהאירוע הזה קרה?", "האם אתה מסכים שהיית במקום?", ורק לאחר שיש הסכמה מלאה על העובדות, אפשר לעבור להתווכח על הפירושים.

אליעד נותן דוגמה לשני אנשים המתווכחים על שולחן. הם צריכים לוודא תחילה ששניהם מסכימים שיש בכלל שולחן, ואחר כך לשאול שאלות בסיסיות יותר כמו "מהו שולחן?", ורק אז לבדוק מה המחלוקת ביניהם לגבי המושג הזה.

כיצד לנהל ויכוח עם עצמך?

אליעד מבהיר שהעיקרון הזה נכון גם כשאדם מנהל דיון פנימי עם עצמו. אם מישהו שואל את עצמו "האם אני רוצה להתחתן או להתגרש?", עליו ליצור מחלוקת פנימית ולשאול שאלות פשוטות וברורות יותר כמו "האם אני בטוח שאני רוצה משהו בכלל?". כך האדם יכול לפקפק בעצמו, ליצור קונפליקט פנימי ולהגיע לבהירות אמיתית לגבי מה נכון עבורו.

לדוגמה, אם מישהו שואל "איך ארגיש טוב יותר?", עליו לעצור ולשאול קודם שאלות יסודיות יותר כמו "האם אני בטוח שאני בכלל רוצה להרגיש טוב?" או "מה זה בכלל טוב?". אליעד טוען שאנשים רצים קדימה בלי לעצור ולשאול שאלות בסיסיות אלה, מה שמוביל אותם לתשובות לא מדויקות ולא מועילות.

מדוע חשוב לפרק שאלות מורכבות לשאלות פשוטות?

אחד העקרונות החשובים שאליעד מדגיש הוא להימנע משאלות מורכבות ולפרק כל שאלה לגורמים פשוטים. הוא נותן דוגמה של אדם ששואל "למה אני מתגעגע אליה?". זו שאלה מורכבת המכילה הנחות רבות, ולכן כדאי לפרק אותה לשאלות פשוטות יותר כמו "האם אני בכלל מרגיש געגוע?", "מה גורם לגעגוע הזה?" ו"האם הגעגוע קשור אליה או למשהו אחר?".

עוד דוגמה שאליעד מביא היא של ויכוח בין בני זוג על הילד שלהם. לפני שנכנסים לויכוח על מה טוב לילד, קודם כל צריך לשאול "האם אנחנו מסכימים שאנחנו בכלל רוצים שיהיה טוב לילד?" ורק לאחר מכן להתקדם הלאה.

למה לא כדאי להסכים על משפטים עם פירושים רבים?

נקודה חשובה נוספת שאליעד מדגיש היא שלעולם אין להסכים על משפט שיש לו מספר פירושים אפשריים. תמיד לפני שמסכימים על משהו, יש לוודא שכל הצדדים מבינים את המשפט בצורה זהה. הוא מביא דוגמה של אדם שאומר לאחר "אתה הרמת את הקול". במקום זה עדיף לנסח עובדה ברורה כמו "האם אתה מסכים שהקול שלך נשמע לי גבוה מהרגיל?". המשפט האחרון מבוסס על עובדה חושית ברורה, ולא על פירוש שיכול להיות סובייקטיבי.

איך אפשר לדעת אם טענה נכונה או לא?

אליעד מסביר שכדי לדעת אם טענה נכונה, חשוב להבין תחילה את הטענה לעומק, ולוודא שכל המשתתפים בדיון מסכימים על פירושה המדויק. הוא נותן דוגמה של משפט "אחד ועוד אחד שווה שש". תחילה יש להבדיל בין השאלה "האם זה נכון שאחד ועוד אחד שווה שש?" לבין השאלה "מה האמת, כמה זה אחד ועוד אחד?". ההבדל ברור: בשאלה הראשונה בודקים את נכונותה של טענה ספציפית, ובשאלה השנייה בודקים מהי התשובה האמיתית.

כיצד לקבוע סדר נכון לשאלות?

אליעד...
האם יש הסכמה על העובדות? חוסר הסכמה על עובדות או פירושים, לא להסכים על עובדה עם מספר פירושים, האם יש מספר פירושים אפשריים? איך לנהל דיונים עם עצמך? איך ליצור מחלוקת עם עצמך? האם משהו נכון? איך לדעת האם טענה נכונה? דיבייט, למה משהו הנכון? מהי התשובה הנכונה? על מי מוטל נטל ההוכחה בדיון? צריך לעשות כך או אחרת, צריך לעשות משהו, איך נדע האם טענה נכונה? איזו שאלה צריך לשאול קודם? תעדוף שאלות, סדר השאלות הנכון, איזו שאלה לשאול קודם? איזו שאלה יותר חשובה? איזו שאלה הכי חשובה? איזו שאלה לשאול בהתחלה? איזו שאלה ראשונה? ליצור קונפליקט עם עצמך, ליצור חוסר הסכמה עם עצמך, ליצור התנגדות עצמית, להפשיט שאלות, לפשט שאלות, שאלות מופשטות, שאלה מופשטת, מבנים של שאלות, האם זאת השאלה הנכונה? האם אני שואל את השאלה הנכונה? איזו שאלה אני צריך לשאול? איך לדעת מה התשובה לשאלה? איך לדעת מה התשובה הנכונה? איך להגיע לתשובה הנכונה?
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן