מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=9531
2 שיטות להרגיש טוב, יהיה בסדר מול מה זה משנה, יהיה טוב מול מה זה משנה, מה זה משנה אם תיכשל? אז מה אם תיכשל, 2 שיטות לעודד מישהו, הכל לטובה, יהיה טוב, תאמין בעצמך, טיפול בסיכוי, טיפול בסיכון, נטל ההוכחה, חשיבה חיובית
איך לעודד מישהו בצורה אפקטיבית מבלי לחזק תלות רגשית?

כאשר מישהו עובר תקופה קשה, אנשים נוטים להגיד לו דברים כמו "יהיה בסדר", "תאמין בעצמך" או "הכל לטובה" כדי לעודד אותו ולהרים את רוחו. אמנם, המילים הללו עשויות להישמע מועילות, אך יש להן את הצדדים השליליים שלהן. כאשר אנחנו אומרים למישהו "יהיה טוב", אנחנו בעצם יוצרים בו תחושת תקווה מיותרת, שיכולה להפוך לתלות רגשית. הסיבה לכך היא כי אם המציאות לא תואמת את התקווה שהשארנו לו, הוא עלול להרגיש מאוכזב או פגוע יותר.

מה הבעיה עם ביטויים חיוביים כמו "יהיה טוב" ו"אני בטוח שתצליח"?

ביטויים כמו "יהיה טוב" או "הכל יהיה בסדר" יוצרים תחושת ביטחון, אבל למעשה הם עשויים לפתח תלות בתוצאה החיובית. ברגע שהתוצאה לא מתממשת כפי שציפינו, האדם מרגיש פגוע או מאוכזב. זהו הבעיה המרכזית - כשאדם מקבל את התחושה שהמציאות חייבת להתאים לרצונו, הוא מפתח ציפיות גבוהות מדי. כאשר הוא לא מצליח להשיג את מה שהוא רוצה, תחושת האכזבה רק מחמירה את מצבו הנפשי.

האם אפשר לעודד מישהו בלי לחזק את התלות במילים כמו "יהיה טוב"?

הגישה האלטרנטיבית והבריאה יותר היא להימנע מהמילים שיכולות להוביל לתלות בתוצאה חיובית. במקום זאת, אפשר לפנות לכיוון של "מה זה משנה?". בכך, אנחנו משחררים את האדם מהציפיות הגבוהות ומהתלות המוחלטת בתוצאה החיובית. למשל, אפשר לשאול: "מה זה משנה אם תיכשל?" או "מה אכפת לך אם לא יהיה בסדר?" גישה כזו מסייעת למנוע תסכול ומסייעת לאדם להתמודד עם המציאות כפי שהיא, בלי תלות בציפיות לתוצאה מסוימת.

מה המשמעות של "מה זה משנה" ביחס לחשיבה חיובית?

שימוש בביטוי "מה זה משנה?" מסייע לאדם להפסיק לרדוף אחרי תוצאה חיובית ומאפשר לו להרגיש חופשי יותר. במקום להיות כל הזמן במרדף אחרי מה שהוא רוצה שיקרה, הוא מתחיל להתמקד במה שהוא יכול להתמודד איתו גם אם התוצאה תהיה שונה ממה שציפה. בכך, האדם משתחרר מהציפיות המוגזמות ומתמודד עם המציאות באופן רגוע יותר.

האם יש הבדל בין "יהיה טוב" ל"מה זה משנה" מבחינת נטל ההוכחה?

כן, יש הבדל מהותי בין שני הביטויים. כאשר אנחנו אומרים "יהיה טוב", נטל ההוכחה נמצא על האדם עצמו - הוא צריך לשכנע את עצמו שהמציאות תתאים לרצונו. לעומת זאת, כאשר אנחנו שואלים "מה זה משנה?", נטל ההוכחה עובר לאדם השני - הוא צריך להסביר למה יש חשיבות בתוצאה. כלומר, אנחנו משחררים את האדם מהמחשבה שהוא חייב להצליח. אנחנו פשוט שואלים אותו למה יש חשיבות בתוצאה, אם בכלל.

איך לשלב בין טיפול בסיכון וטיפול בסיכוי?

כאשר מישהו חושש מהכישלון, חשוב לדעת מתי לעודד אותו באופן חיובי, כלומר, להגיד "אתה תצליח" (הכוונה כאן היא לטיפול בסיכוי), ומתי לעודד אותו באופן שמפנה את המיקוד מהתוצאה ומפחית את הלחץ, כלומר, להגיד "מה זה משנה אם תכשל?" (הכוונה כאן היא לטיפול בסיכון). לכל סיטואציה יש את הדרך המתאימה להרים את האדם מבלי לחזק את החשש או את התלות בתוצאה חיובית.
איך לעודד מישהו בצורה אפקטיבית מבלי לחזק תלות רגשית?

כאשר מישהו עובר תקופה קשה, אנחנו לרוב רוצים לעזור לו ולהגיד לו דברים שיכולים להרים את רוחו. הביטויים הנפוצים כגון "יהיה בסדר", "תאמין בעצמך", "הכל לטובה" יכולים להישמע מועילים, אך לעיתים הם עשויים לעשות יותר נזק מאשר טוב. הרצון לעודד הוא נכון, אך יש להבין כיצד המילים שאנחנו בוחרים משפיעות על האדם שמולנו.

מה הבעיה עם ביטויים חיוביים כמו "יהיה טוב" ו"אני בטוח שתצליח"?

ביטויים כמו "יהיה טוב" או "הכל יהיה בסדר" יוצרים לעיתים תחושת תקווה מיותרת, שיכולה להפוך לתלות רגשית. כשאנחנו אומרים למישהו "יהיה בסדר", אנחנו למעשה אומרים לו שהמציאות תתאים לרצונו, אבל מה אם המציאות לא תתאים לכך? במקרה כזה, האדם יכול להרגיש מאוכזב או פגוע יותר, כי הוא הותיר את תחושת הביטחון שלו בתלות ב"יהיה טוב". ברגע שדברים לא מתנהלים כפי שהוא ציפה, נוצר תסכול.

האם אפשר לעודד מישהו בלי לחזק את התלות במילים כמו "יהיה טוב"?

הגישה האלטרנטיבית היא להימנע מלתלות את התקווה במילים כמו "יהיה טוב" ולפנות לכיוון של "מה זה משנה?". כשרוצים לעודד מישהו, אפשר לשאול אותו "מה זה משנה אם תיכשל?" או "מה אכפת לך אם לא יהיה בסדר?" גישה זו ממזערת את התלות בתוצאה מסוימת ומסייעת לאדם להיפרד מהציפיות הגבוהות ולפני הכל להתמודד עם המציאות כפי שהיא, בלי תלות במילים של "הכל יסתדר".

מה המשמעות של "מה זה משנה" ביחס לחשיבה חיובית?

שימוש בביטוי "מה זה משנה?" מאפשר לאדם להפסיק להיות כל הזמן במרדף אחרי תוצאה חיובית ומסייע לו להרגיש חופשי יותר מקיבעון מחשבתי. ההשפעה של "מה זה משנה?" היא כזו שהיא מסיטה את המיקוד לא מה שאתה רוצה שיקרה, אלא מה שאתה מסוגל להתמודד איתו גם אם התוצאה תהיה שונה ממה שציפית. זו דרך להפסיק להחיות את המחשבה כי רק תוצאה חיובית היא קבילה או "בסדר".

האם יש הבדל בין "יהיה טוב" ל"מה זה משנה" מבחינת נטל ההוכחה?

כן, יש הבדל מהותי. כאשר אנחנו אומרים "יהיה טוב", נטל ההוכחה הוא על האדם עצמו - הוא צריך לשכנע את עצמו שהמציאות תתאים לרצונו. אולם כשאנחנו שואלים "מה זה משנה?", נטל ההוכחה עובר לאדם השני - הוא צריך להסביר למה יש חשיבות בתוצאה. כלומר, זה לא משנה אם תצליח או לא, זו תחושת חופש משיקולי הצלחה או כישלון שמעניקים לאדם הרבה יותר מרחב תמרון נפשי.

איך לשלב בין טיפול בסיכון וטיפול בסיכוי?

כאשר מישהו חושש מהכישלון, כדאי לדעת מתי להגיד לו "אתה תצליח" (כאשר מדובר בטיפול בסיכוי) ומתי להגיד לו "מה זה משנה אם תכשל?" (כאשר מדובר בטיפול בסיכון). לכל סיטואציה יש את הדרך הנכונה להרים את האדם מבלי לחזק את החשש או את התלות בתוצאה חיובית.
לטפל בסיכוי, לטפל בסיכון, איך לעודד מישהו? איך לגרום למישהו להרגיש טוב? איך לעזור למישהו להרגיש טוב? איך לגרום למישהו להאמין בעצמו? תתעודד, איך לגרום למישהו לא להרגיש רע? איך לא לחזק תלות רגשית? ואם לא יהיה בסדר, ואם לא יהיה טוב, ואם לא הכל לטובה, זה לא משנה או מה זה משנה, מה זה משנה ונטל ההוכחה? סיכוי או סיכון
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן