מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=9292
בלאק פריידי, יום שישי השחור, למה לא כדאי לקנות בזול? למה לא כדאי לקנות במבצע? למה לא כדאי לקנות בהנחה? מבצעים לכבוד החגים, מבצעים והנחות, איך לחסוך כסף? איך לא לבזבז כסף? סייבר מאנדיי, יום חג הרווקים הסיני
למה לא כדאי לקנות בזול במבצעי Black Friday?

אליעד כהן מציין כי אחד ממנגוני השיווק המרכזיים של מבצעי Black Friday, Cyber Monday, או כל תקופת הנחות אחרת, הוא לגרום לצרכן להרגיש שהוא חוסך כסף על ידי קנייה במחיר מוזל. עם זאת, כשמגיעים לתקופות כאלה, רבים מהאנשים מוצאים את עצמם קונים מוצרים שלא באמת זקוקים להם, רק בגלל תחושת הרווח וההנחה שנדמה שהיא קיימת. במקום לחסוך כסף, הצרכנים פעמים רבות מוציאים יותר על דברים שהם לא צריכים.

ההסבר העמוק טמון בהשוואה בין קנייה במבצע לבין מילוי לוטו. הדרך הבטוחה ביותר להימנע מהפסד בלוטו, לדברי אליעד, היא פשוט לא למלא אותו בכלל. כך, אם תוותר על רכישות מיותרות בתקופות המבצע, תחסוך כסף באופן מובטח, כמו במקרה של אי השתתפות בלוטו.

איך קנייה במבצע גורמת לנו להרגיש ש"עשינו עסקה טובה"?

הסיבה לקנייה מרובה במבצעים היא תחושת הרווח שנוצרת בעקבות ההנחות, תחושה שגורמת לצרכן להרגיש שהוא "דפק את המערכת". אליעד מציין כי אנשים מרגישים "שיש להם יותר כסף", ושיש להם יכולת לרכוש יותר. יש תחושת שפע, אך האשליה היא שבפועל הוצאתם יותר כסף על מוצרים שלא היה בהם צורך אמיתי.

איך ה - FOMO (פחד מהחמצה) משפיע על קניות מיותרות?

פחד להחמיץ הנחה (FOMO) הוא מהגורמים המרכזיים שמובילים אנשים לקנות מוצרים שהם לא באמת צריכים. ברגע שמתעורר פחד "לא להפסיד את ההזדמנות" או את המבצע, הצרכן מוצא את עצמו רוכש יותר ממה שהוא זקוק לו. תחושת ההתמכרות לשופינג וההרגשה הזמנית של "רווח" מוסיפות לרכישות המיותרות.

האם הנחות מבטיחות מוצרים טובים ומחירים משתלמים?

הרבה פעמים הנחות והמבצעים לא ניתנים על מוצרים חדשים או איכותיים, אלא על מוצרים שלא נמכרו במחיר מלא, מוצרים שהתקרבו לסיום תקופת המכירה שלהם, או כאלה שעומדים להפסיד מהתוקף. מדובר בהנחות שנועדו להיפטר מהמלאי ולא בהכרח להיטיב עם הצרכן. אליעד מסביר כי כאשר יש הנחה, פעמים רבות מדובר במצבים שבהם המוכר מנסה להיפטר ממלאי לא נמכר.

איך לחסוך כסף ולהימנע מקניות מיותרות?

לגבי התנהלות צרכנית נבונה, אליעד ממליץ להימנע מהשפעת המבצעים על החלטות הקנייה. אם אדם באמת צריך מוצר מסוים, כדאי לקנות אותו כשמצאים מחיר הוגן, לא בהכרח במהלך תקופת מבצע. אם המוצר לא נצרך באמת, עדיף להימנע מהרכישה גם אם יש הנחה. כך ניתן לחסוך כסף באופן כללי, שכן רוב האנשים קונים במבצע דברים שלא באמת היו רוכשים בסיטואציה רגילה.

מהם המבצעים שמניעים אותנו לרכוש יותר?

מבצעים כמו "אחד ועוד אחד", "קופוני הנחה" ו"מבצעי מכירות" מפתים את הצרכן לקנות יותר ממה שהוא צריך. לדברי אליעד, מטרת מבצע כזה היא לא להוזיל את המחיר, אלא להגדיל את כמות הרכישות, ולעיתים הצרכן לא באמת צריך את המוצר הנוסף שהוא רוכש במסגרת המבצע.

מה באמת מניע את המוכר להציע הנחות?

המוכר לא עושה הנחות מתוך רצון לספק לצרכן הנחה אמיתית, אלא מתוך רצון להגדיל את מכירותיו. אם הוא לא מצליח למכור את המוצר במחיר מלא, הוא יציע הנחה כדי להמריץ את המכירה. יש לכך יתרונות עבור המוכר, אך הצרכן עלול להרגיש שהוא "דפק את המערכת", בעוד שבפועל הוא קונה מוצר שהוא לא באמת צריך.

איך לא ליפול בפח המבצעים?

כדי להימנע מבזבוז כסף, אליעד ממליץ להימנע מהתמכרות לשופינג על ידי הצבת גבולות תקציביים. אם הצרכן יודע שהוא לא צריך את המוצר, אין סיבה לרכוש אותו גם אם יש הנחה. אם יש מטרה ברורה לרכוש משהו - אז כדאי לקנות אותו במחיר ההוגן ביותר, מבלי להתפתות להנחות ולהצעות שנראות אטרקטיביות מדי.
למה הדרך הכי טובה לחסוך כסף היא לא לקנות בתקופת מבצעים?

כאשר מגיעים Black Friday, Cyber Monday, חג הרווקים הסיני או כל תקופת מבצעים אחרת, נדמה שזאת הזדמנות "לשלם פחות" ולמצוא "הנחות" ו"מבצעים" שונים. בפועל, רבים מנצלים את ההזדמנות כדי לרכוש דברים שלא באמת צריכים, ובכך מוציאים יותר כסף מאשר תכננו. אם מציבים בראש סדר העדיפויות את הרצון לחסוך כסף ולא לבזבז כסף סתם, כדאי להבין שהנחות ומבצעים נועדו בעיקר כדי לגרום לאנשים לקנות יותר, ולאו דווקא כדי לעזור לצרכן להוציא פחות.

איך הדוגמה של הלוטו מבהירה את הטעות שבקניות מיותרות?

ישנה השוואה בין קניות במבצע לבין מילוי לוטו: הדרך הבטוחה ביותר "להרוויח" בלוטו היא פשוט לא למלא אותו מלכתחילה, כי כך חוסכים את העלות ומבטיחים כסף שנשאר בכיס. באותו אופן, אם לא קונים מוצרים רק בגלל שהם בהנחה או במבצע, נחסך מראש סכום כסף משמעותי שבדרך כלל היה מתבזבז. אם אדם באמת צריך מוצר מסוים, שווה לקנות אותו בלי קשר למועד או למבצע. אך אם הקנייה נובעת רק מעצם קיומה של הנחה, יש סיכוי גבוה שהיא מיותרת.

למה מבצעים גורמים לנו להרגיש שאנחנו "דופקים את המערכת"?

כשאנשים קונים בתקופת Black Friday או כל מבצע אחר, נוצרת תחושה כאילו "הכסף שווה יותר". יש סיפוק גדול בידיעה שהמוצר נקנה במחיר נמוך ממחירו המקורי, כאילו הצרכן "הרוויח" על חשבון המוכר. לרבים זה מעניק תחושת שפע, "חגיגת קניות" ואמונה שעשו עסקה טובה. אך בפועל, תחושת הרווח עלולה להיות אשליה, כי מוציאים כסף על דברים שלא באמת רוצים או זקוקים להם.

כיצד גורמת תחושת ההחמצה לרכישות מיותרות?

פחד להחמיץ הנחה (FOMO) הוא גורם משמעותי בקניות בתקופות מבצעים. אנשים חוששים שלא תהיה הזדמנות כזו שוב, ולכן קונים במהירות ובכמויות. לפעמים זה מלווה בריגוש זמני של "התמכרות לשופינג". בהמשך, כשמגלים שחלק מהמוצרים אינם נחוצים או לא באמת רצויים, מתחרטים על הקנייה, אבל הכסף כבר הוצא.

האם הנחה באמת מבטיחה מוצר טוב יותר או מחיר משתלם?

מוכר מעניק הנחה מסיבה אחת עיקרית: לעודד קניה. הוא אינו עושה זאת מתוך רצון כנה לצ'פר את הצרכן. יש מצבים שבהם מוצרים איכותיים נמכרים בהנחה מסיבות לוגיסטיות או שיווקיות, אבל במקרים רבים, הנחות ניתנות על מוצרים שאולי לא נמכרים היטב במחיר מלא, או שקרובים לסוף עונה ופג תוקפם. בדיוק כמו מבצעים בסופרמרקט על מוצרים שאוטוטו יזרקו, כך גם בענפים אחרים - לפעמים "מבצע" הוא דרך להיפטר ממלאי ולצמצם הפסדים.

איך צרכנות חכמה קשורה לשאלה "למה לא לקנות בזול"?

צרכנות חכמה דורשת להבין שהמוכר דואג לאינטרסים שלו, ולא בהכרח לאינטרסים של הקונה. כשצרכן קונה מוצר רק בגלל שמציעים אותו ב - 50% הנחה, הוא עלול לבזבז כסף על דבר שהוא לא צריך. במקום זאת, כדאי להחליט מראש מה באמת נחוץ ולקנות בהתאם ליכולת הכלכלית - בלי תלות במבצעים. התנהלות צרכנית נבונה תכלול בדיקה אמיתית של הצורך במוצר, ולא תתפתה רק למחיר נמוך.

איך לא להיכנס למלכודת המבצעים ולהישאר עם כסף בכיס?

אם אתה בטוח שאתה צריך מוצר מסוים - כדאי לקנות אותו כשאתה מוצא מחיר שנראה לך הוגן, בין אם זו תקופת מבצע או לא. אבל אם אינך באמת זקוק למוצר, עדיף להימנע מרכישה גם אם המחיר אטרקטיבי. כך חוסכים כסף באופן ודאי. במילים אחרות, "אין ארוחות חינם": מבצעים והנחות לא נועדו לדאוג לך אלא לעזור למוכר להגדיל מכירות.

מה חשוב לזכור בנוגע לפיתוי של מבצעי אחד ועוד אחד וקופוני הנחה?

הצעות מסוג "אחד ועוד אחד", "קופוני הנחה" ו"מבצעי מכירות" שונות מתוכננות כדי לשכנע את הצרכן לרכוש יותר יחידות, לעתים בלי צורך ממשי. התנהגות צרכנית כזו גורמת להעלאת סך ההוצאות. אם מטרתך היא באמת לחסוך כסף ולא לבזבז ללא שליטה, שקול היטב אם באמת אתה צריך שתי יחידות מאותו מוצר או שאתה מתפתה רק בגלל ההצעה.

איך זה קשור לשאלה "איך להגדיל מכירות" מהצד של המוכר?

המוכר משיק מבצעים והנחות כדי להגדיל מכירות ולמכור מלאי שלא נמכר במחירו הרגיל. זו אסטרטגיה שיווקית מוכרת, וכמו בכל עסק - "אין ארוחות חינם": ההנחה נועדה להרוויח עוד, גם אם היא נדמית כהפסד זמני. מצד המוכר זה לעתים כדאי, אך מנקודת המבט של הקונה, חשוב לזהות אם זו באמת עסקה משתלמת או רק שיווק אגרסיבי.

איך לעמוד בפיתוי ולהימנע מהתמכרות לשופינג?

התמכרות לשופינג נוצרת בין היתר מההתרגשות, ההנאה והתחושה החיובית שמלווה את המחשבה "דפקתי את המערכת". כדי להימנע מבזבוז, כדאי להציב גבולות תקציב מראש, להכין רשימת קניות מוגדרת, ולשאול את עצמך לפני רכישה: "האם באמת הייתי קונה את זה במחיר מלא?" אם התשובה היא לא - אולי מוטב לוותר גם כשהמחיר "מוזל".
התנהגות צרכנית, איך נכון לחסוך כסף? התנהלות צרכנית נבונה, צרכן חכם, איך לזכות בלוטו? איך להרוויח בלוטו בוודאות? חגיגת קניות, התמכרות שופינג, איך להגדיל מכירות? הנחה על מוצרים, למה נותנים הנחה על מוצר? מבצעי מכירות, קופוני הנחה, אין ארוחות חינם, איך עובדים על צרכנים? צרכנות חכמה, מבצעי אחד ועוד אחד
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן