מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=9200
עליות וירידות בחיים, מצבי רוח משתנים, ירידה לפני עליה, עליה לפני ירידה, ליקוטי מוהרן ח"א כב, התפתחות אישית, נפילות בחיים, התמודדות עם נפילה, התמודדות עם ירידה, מאניה דיפרסיה, מי יותר קרוב לאמת? ידע כללי או שכל, היגיון או ידע כללי
מדוע מצבי הרוח משתנים בחיים?

אליעד כהן מסביר שלכל אדם יש עליות וירידות, זמנים שבהם הוא מרגיש טוב וזמנים שבהם הוא מרגיש רע. במצב טוב, האדם חושב שהוא רואה את האמת ושמה שהיה לו רע בעבר היה רק "סרט" שקרי שהוא היה שקוע בו. לעומת זאת, כאשר רע לו, הוא בטוח שהמצב הטוב הקודם היה אשליה וכעת הוא נחשף לאמת כואבת. מצב זה הוא מעגלי, כשהאדם נמצא במצב טוב, הוא בטוח שהרע לא יחזור, וכשהרע חוזר, הוא שוב בטוח שהטוב לא היה אמיתי.

איך ניתן להתמודד עם השינויים במצבי הרוח?

אליעד מציע לתעד את המחשבות בזמן שטוב או רע לך באמצעות כתיבה או הקלטה של וידאו. התיעוד מאפשר לבחון האם מצבי הרוח חוזרים על עצמם או שיש התחדשות מחשבתית כל פעם מחדש. לפי אליעד, חשוב לברר אם במצבי הרוח החוזרים יש התקדמות שכלית או שמדובר בחזרה על אותו דפוס מחשבתי ללא שום התקדמות. הדרך להתמודד היא לבדוק ולנתח באופן מודע את המחשבות והאמונות שגורמות להרגיש טוב או רע.

האם מצבי הרוח החוזרים מעידים על התקדמות שכלית?

אליעד מדגיש שאם בכל פעם שיש נפילה ועלייה האדם מגיע לתובנות חדשות, אזי יש התקדמות. אך אם האדם חוזר שוב ושוב על אותם רעיונות ואותן תובנות, הרי הוא תקוע ואינו מתקדם באמת. אדם יכול לחשוב שהוא מתקדם, בעוד שהוא פשוט חוזר על אותן טעויות. כדי לבדוק זאת, חשוב לתעד ולנתח את הסיבות והטענות שמובילות לתחושות הטובות והרעות.

מה רבי נחמן אומר לגבי העליות והירידות בחיים?

אליעד מתייחס לליקוטי מוהר"ן תורה כ"ב, שם רבי נחמן מסביר שכדי לעבור מדרגה לדרגה, האדם חייב לחוות ירידה לפני העלייה. הירידה עצמה היא חלק בלתי נפרד מהתהליך הרוחני, והיא הכרחית לצורך עלייה לשכל גבוה יותר. במילים אחרות, כשאדם רוצה לשפר את חייו ולהגיע למצב טוב יותר, עליו לקבל שעליו לעבור דרך שלב של נפילה.

לדוגמה, כמו באימון כושר: כשאדם מתאמן ומצליח להרים משקל מסוים, אם הוא רוצה להתקדם, הוא חייב להוסיף משקל נוסף. כאשר הוא מנסה להרים את המשקל החדש והכבד יותר, הוא יחווה תחושת חולשה ואולי אף יחשוב שההתקדמות הקודמת הייתה לחינם. אך בפועל, למרות שהתחושה הסובייקטיבית שלו היא של כישלון, אובייקטיבית הוא אכן התחזק והתקדם לרמה גבוהה יותר של יכולת והתמודדות.

מה ההבדל בין ידע כללי לבין שכל והיגיון?

אליעד מדגיש שיש הבדל בין ידע כללי (כגון שפה, מושגים טכניים) לבין שכל והיגיון טהור. ידע כללי הוא מידע שצריך ללמוד או לשמוע מבחוץ, למשל איך אומרים "תפוז" בסינית. לעומת זאת, שכל והיגיון הם יכולות פנימיות של האדם להבין ולהסיק מסקנות ללא תלות במידע חיצוני. שאלות כמו האם יש אלוהים, מהי משמעות הקיום או כיצד נוצר העולם - הן שאלות של שכל והיגיון שאינן תלויות בידע חיצוני אלא בכושר החשיבה של האדם בלבד.

לכן, אדם עשוי להיות חכם יותר מאדם אחר, גם אם הוא מאמין בדברים לא נכונים. זאת משום שהוא כבר הגיע לשלב מתקדם יותר של שכל, גם אם בטעות. לדוגמה, אדם שמשוכנע שיש פיל בחדר למרות שאין פיל, יכול להיות מתקדם שכלית יותר מאדם שטרם שקל בכלל את האפשרות שיש פיל. השכל של האדם הראשון כבר מכיל יותר אפשרויות ופרספקטיבות, בעוד שהאדם השני נמצא עדיין בשלב ראשוני ופשוט יותר של תפיסה.

מה משמעות "נעשה ונשמע" לפי רבי נחמן?

לפי ליקוטי מוהר"ן, "נעשה" מתייחס לדברים הגלויים לאדם ו"נשמע" לדברים הנסתרים ממנו. בכל פעם שאדם עולה לרמה חדשה של הבנה (הנסתר הופך לגלוי), הוא מגלה שיש עדיין דברים נסתרים חדשים, וכך הלאה. תהליך זה הוא אינסופי ונמשך עד שהאדם...
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן