מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=9045
הרצון לחיות כסיבת הרצון להתאבד, למה זה שבן אדם לא רוצה למות זה מה שגורם לו לרצות להתאבד? איך הרצון לחיות הוא שורש הרצונות? למה אני לא רוצה תחושת כאב? פרדוקס ההתאבדות, רוצה למות כי לא רוצה למות
למה הרצון לחיות גורם לאדם לרצות להתאבד?

אליעד כהן מסביר באופן מפורט את הפרדוקס שבין הרצון לחיות לבין הרצון להתאבד. הוא פותח בשאלה עקרונית - מדוע הרצון הבסיסי של האדם להמשיך לחיות הוא בעצם מה שמוביל אותו לרצות לשים קץ לחייו? כדי להבהיר זאת, אליעד נותן מגוון דוגמאות והסברים עמוקים על המנגנון הפנימי שמניע את האדם לחוות רגשות של ייאוש, דיכאון ורצון להתאבד, למרות שבבסיסו הוא רוצה לחיות.

אליעד טוען כי אנשים חושבים להתאבד בגלל שהם חווים כאב, אכזבה או חוסר סיפוק. הוא מפרט מספר סיבות נפוצות שגורמות לאדם לחשוב על התאבדות:
  • בעיות כלכליות וחובות כספיים.
  • היעדר אהבה וחברה, תחושת בדידות.
  • בעיות בריאותיות קשות, מחלות וכאבים.
  • תחושת חוסר ערך עצמי, דיכאון ותחושת חוסר משמעות לחיים.
  • איום או פחד ממשהו או מישהו אחר, כמו אנשים שרוצים לפגוע בו או לענות אותו.
מדוע התחושה הרעה בחיים דוחפת את האדם לחשוב על מוות?

אליעד כהן מבהיר כי האדם שואף כל הזמן להימנע מתחושה של כאב, בגלל קשר ישיר בין כאב לבין מוות. הוא מסביר שמבחינה אבולוציונית, הכאב הוא מנגנון שנועד לשמור על האדם בחיים, ולכן בני אדם מתרחקים מתחושות כאב פיזיות ונפשיות באופן אוטומטי. אדם הסובל מכאב נפשי חזק כל כך רוצה להימנע ממנו עד שהוא מתחיל לחשוב שהמוות הוא הדרך היחידה להפסיק את הכאב הזה. אבל אליעד מדגיש שלמעשה האדם אינו באמת רוצה למות, אלא רוצה להפסיק את הכאב, והמוות נראה לו כפתרון היחיד.

האם אחרי המוות הכאב ייעלם?

אליעד מציג רעיון שאדם שחולם בלילה ימשיך להיות אותו אדם גם בחלום - אם בחיים הוא נחמד, בחלום הוא ימשיך להיות נחמד. באותו אופן, אליעד מסביר שאם אדם ימות, האופי שלו והחוויות שלו יימשכו איתו באופן כלשהו, ומכאן שאם רע לו בחיים, אין ערובה לכך שאחרי המוות המצב ישתפר. אליעד לא נכנס לעומק השאלה של חיים אחרי המוות, אלא משתמש בדוגמה הזאת כדי להמחיש נקודה פסיכולוגית: הבעיה של האדם איננה המוות, אלא הכאב והרצון להימנע ממנו.

איך כל הרצונות נובעים מהרצון לחיות?

אליעד טוען שכל רצון שיש לאדם, כמו רצון לכסף, כבוד, אהבה, מעמד חברתי - נובע מהרצון הראשוני והבסיסי לשרוד ולחיות. לדוגמה:
  • אדם רוצה כסף כדי להבטיח את הישרדותו ואת הנוחות שלו, וכך להימנע מכאב או מחסור.
  • אדם רוצה אהבה כדי לא להיות לבד, כי בדידות נקשרת במוחו למוות או לכאב בלתי נסבל.
  • אדם רוצה מעמד וכבוד כדי להרגיש בטוח וחזק יותר בחברה, שוב - כדי למנוע תחושת איום וסכנה שמובילים למוות.
מכאן, שאדם הסובל כל כך מכך שאין לו כסף, אהבה או מעמד, עלול לשקול התאבדות - למרות שהסיבה המקורית שבשלה הוא רצה כסף או אהבה הייתה בכלל הרצון לחיות.

איך יתכן שאדם מתאבד בגלל שהוא רוצה לחיות?

אליעד מדגיש שזהו הפרדוקס של ההתאבדות: אדם שרוצה לחיות מתאבד משום שהוא מתבלבל ושוכח את הסיבה המקורית לרצונותיו. הוא נותן דוגמה לאדם ששוקע בחובות ומחליט להתאבד, כי הוא שכח שהסיבה שהוא רוצה לצאת מהחובות היא בכלל הרצון הבסיסי לחיות. הוא מסביר שזה מנגנון פסיכולוגי שבו האדם מאבד את המטרה המקורית, נתקע על מטרת ביניים - כמו להרוויח כסף - ומרגיש שהחיים לא שווים ללא אותה מטרה.

אליעד...
מניעת התאבדות, איך למנוע התאבדות? התמודדות עם כאב פיזי, למה אני לא רוצה להרגיש כאב פיזי? התמודדות עם כאבים פיזיים, גדול המחטיאו יותר מההורגו, מה קורה אחרי המוות? חיים אחרי המוות, למה אני רוצה להתאבד? מחשבות על התאבדות
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן