מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=8799
11:20איך לא להיות ילד כאפות? למה צוחקים על חלשים? למה צוחקים עלי? למה מציקים לי? למה מתעללים בי? ילד שמרביצים לו בגן, מה לעשות כשמציקים לילד שלך? כיצד לעזור לילדים להתמודד עם בריונות? חרדה חברתית, כישורים חברתיים, חלק 1
מהם הגורמים להתנהגויות בריוניות ואיך ניתן להתמודד עם מצבים חברתיים קשים?

בהרצאה זו, אליעד כהן דן בשאלות העמוקות אודות ההתנהגויות הבריוניות, המניעים שמאחוריהם ואיך להתמודד עם מצבים בהם אדם מוצא את עצמו קורבן להתנהלות כזו. הנושא המרכזי עוסק בבעיות חברתיות שנובעות מקשרי כוח ותחושת חולשה, כמו בריונות, הצקות ונידוי חברתי, והדרכים בהן אפשר להתמודד עם מצבים כאלה בצורה נכונה ומחוזקת.

למה צוחקים על חלשים?

אליעד כהן מציין שבני אדם לרוב פונים לחלשים כשעליהם להרגיש טוב יותר עם עצמם. התנהגויות כמו הצקות ובריונות הן לעיתים תוצאה של הצורך של האדם המציק להרגיש יותר חזק או בעל ערך. הוא מסביר שכשמישהו מציק למישהו אחר, הוא עושה זאת בדרך כלל משום שהוא מרגיש צורך להחצין את כוחו, ובחירת הקורבן נעשית באופן אינסטינקטיבי, כאשר אדם חלש נבחר מתוך התחושה שהוא לא יוכל להחזיר מלחמה.

אליעד מציע שיש שני תהליכים עיקריים המתרחשים כאשר אדם מציק למישהו אחר:

1. תהליך ההצקה - כלומר, האדם המציק מרגיש תחושת עליונות כאשר הוא מציק.

2. תהליך הבחירה של הקורבן - בחירת קורבן חלש נעשית מתוך מניע של רצון להרגיש עילאיות. במקרה זה, הכוח נמדד ביחס לחולשה של האדם האחר, ולא בהשוואה לפוטנציאל ההתנגדות של הקורבן.

האם התנהגות חלשה אכן מעודדת הצקות?

כמו כן, אליעד כהן מסביר שתחושת חולשה אכן מעודדת את ההתנהגויות האלה. כאשר אדם מגיב בצורה מוחלשת או בוכה כאשר הוא מוצא את עצמו במצבים כאלו, הוא רק מגביר את תחושת ה"עליונות" של המנקוט בהצקות כלפיו. התגובה הזו מעוררת אצל המכה רצון להמשיך ולהתעלל, שכן הוא מרגיש שעצם הכאב של הקורבן הוא מקור לסיפוק שלו.

מהי הדרך הנכונה להגיב להתנהגות כזו?

הדרך היעילה ביותר להתמודד עם הצקות ובריונות, לפי אליעד, היא לא להגיב בסלידה או בבכי, אלא להציג עמידות יציבה, ולהימנע מלהגיב בדרך שמזינה את ההתנהגויות הללו. כאשר אדם נפגע ומגיב בתגובה רגשית חזקה, הוא למעשה נותן כוח למי שמתעלל בו. התגובה הנכונה, כהמלצת אליעד, היא לא להיגרר לתוך מלחמת כוח כזו, אלא לגלות אדישות ולהתעלם, בכך שמעביר מסר שאינו אכפת לו מהתנהגות זו.

האם התעלמות היא אכן תגובה נכונה?

האלטרנטיבה לתגובה רגשית היא שליטה עצמית והתעלמות. אליעד מדגיש כי אדם חלש מבחינת התנהגות בריונית יכול להיות חזק בהחלטה שלו להישאר אדיש למי שמתעלל בו. בכך, הוא יפסיק להזין את ההתנהגות של המתעלל. לעיתים, אנשים לא מבינים עד כמה התעלמות היא אחת התגובות החזקות ביותר שיכולות להיות.

מהם המניעים הפסיכולוגיים להתנהגות של בריונות?

במהלך ההרצאה, אליעד גם בוחן את המניעים הפסיכולוגיים שמובילים לבריונות, תוך שהוא מתאר את הקשר בין תחושת עילאיות לכאב נפשי אישי. הרבה פעמים, אנשים שמציקים לאחרים עושים זאת מתוך צורך להרגיש טוב עם עצמם. תחושת חולשה פנימית לא נפתרת על ידי פגיעה באחרים, אולם זהו מנגנון נפשי שאנשים משתמשים בו כדי להסתיר את תחושותיהם הפנימיות.

האם כל תסכול אישי מביא לבריונות?

לא כל תסכול אישי מביא להתנהגויות בריוניות, אך פעמים רבות תחושת חוסר סיפוק או חוויות של כישלון אישיותיות מחפשות איזון דרך הצקות כלפי אחרים. כל אדם שמרגיש חסר ערך או חסר כוח יכול לחפש דרך להרגיש טוב עם עצמו על ידי הפגיעה באחרים.

כיצד ניתן להתמודד עם בריונות בחיים האישיים?

בהקשר של חיים אישיים, אליעד מדגיש את החשיבות בהבנת הדינמיקה הפנימית של בריונות וביכולתו של האדם ליצור גבולות ברורים עם אחרים. מדובר בשאלה של ערך עצמי, בה כל אדם שמרגיש חזק בתוכו יוכל להתמודד עם המצבים הללו בצורה יציבה יותר. תחושת כבוד עצמי חשובה מאוד בתהליך הזה.
למה אנשים צוחקים עלי? למה אנשים מציקים לי? למה מסתלבטים עלי? למה יורדים עלי? למה אין לי חברים? למה עושים ממני צחוק? תקשורת בין אישית, איך לא לשדר שאני חלש? איך לשדר שאני חזק? איך לגרום לאנשים לכבד אותי? איך לגרום לאנשים לא לצחוק עלי? כיפת ברזל, המלחמה בחמאס, ביבי נתניהו, המלחמה בטרור, עורף חזק, להגיב זו חולשה, למה אני נפגע מאחרים? להתעלם או להגיב, להגיב זו חוזקה, איך לא להיפגע מאנשים? איך להתמודד עם אנשים שצוחקים עלי? לסלוח זו חוזקה, איך חלש מגיב? איך חזק מגיב? תגובה של חלש, תגובה של חזק, דינאמיקה בין אישית, מה אני חושב על עצמי? מה חושבים עלי? עמיר פרץ, תגובת שרשרת, איך להפסיק להיות ילד כאפות? מרביצים לילד שלי בגן, בעיות חברתיות, ילד דחוי חברתית, ילד בודד בכיתה, איך להיות מקובל בחברה? איך להפוך ילד למקובל חברתית? קושי חברתי, השקר של חשיבה חיובית, השקר של לראות את חצי הכוס המלאה
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן