מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=8528
מהי משמעות החיים של החילוניים? מהי משמעות החיים של הדתיים? האם יש משמעות חיים חילונית או משמעות חיים דתית? האם לדתיים יש יותר משמעות בחיים? האם באמת יש משמעות לחיים? איך להתמודד עם ריקנות וחוסר משמעות מוחלטת בחיים?
מהי משמעות החיים אצל דתיים וחילוניים?

אליעד כהן דן בשאלה מהי משמעות החיים עבור אנשים חילוניים לעומת אנשים דתיים, והאם בכלל קיימת משמעות מוחלטת או שהמשמעות תמיד יחסית. תחילה, הוא מסביר כי עבור אדם דתי, לכאורה, החיים יותר פשוטים משום שיש מסגרת ברורה: האדם יודע מדוע הוא חי, מה מטרת קיומו ("לקיים מצוות"), ומה היעד שלו ("להגיע לעולם הבא"). לכאורה, האדם הדתי נמצא במצב של יתרון, מכיוון שלפי ההנחה המקובלת, אמונה באלוהים מעניקה משמעות מוחלטת לחיים.

עם זאת, אליעד מפריך את ההנחה הזו ומבהיר שגם אצל אדם דתי, המשמעות אינה מוחלטת. הוא מדגים שגם אדם דתי לא באמת יודע מדוע חשוב להגיע לעולם הבא, ולמי בכלל אכפת שהוא יקיים מצוות. האדם הדתי מאמין בסיפור שהוא אימץ לעצמו, אך המשמעות שהוא מקבל אינה בהכרח מוחלטת אלא פשוט נתפסת ככזאת עבורו.

האם אמונה באלוהים פותרת את בעיית המשמעות?

כדי להסביר את הרעיון, אליעד כהן משתמש בדוגמה של אדם המאמין שאלוהים אוהב אותו בכל מצב. הוא מציין שהאמונה שאלוהים אוהב אותך אינה באמת משנה את המציאות. גם אם האדם מאמין שאלוהים אוהב אותו, עדיין יש לו בעיות וסבל. למשל, אם אלוהים גרם לאדם סבל או מחלה, האמונה שהוא אוהב אותו אינה פותרת בפועל את הבעיה. לדעתו של אליעד, אדם יכול להאמין בכל סיפור שיבחר, כמו שאלוהים אוהב אותו או שישו אוהב אותו, או אפילו שבת זוגו אוהבת אותו, אך כל אלה הם סיפורים בלבד ואינם מספקים פתרון אמיתי למצוקה הקיומית.

האם לאדם חילוני יש פחות משמעות בחיים?

אליעד כהן מסביר שבמובנים מסוימים, לאדם חילוני קשה יותר, משום שאין לו מערכת ברורה שמגדירה עבורו מהי משמעות החיים. האדם החילוני עומד בפני מציאות שבה כל משמעות היא יחסית ולא מוחלטת. עם זאת, אליעד מציין שגם לדתיים החיים אינם פשוטים. אדם דתי עלול למצוא את עצמו נרדף על ידי ספקות כמו "עשיתי עבירה או לא עשיתי עבירה", והוא יכול לחוות מתח וספק מתמיד, כך שהמערכת הדתית לא בהכרח מקלה עליו את ההתמודדות.

האם אמונה בחיים לאחר המוות באמת עוזרת?

אליעד כהן מתייחס גם לרעיון האמונה בחיים לאחר המוות כדוגמה נוספת לחיפוש אחרי משמעות מוחלטת. הוא שואל האם האמונה הזו באמת מסייעת לאדם, או שמדובר בסוג של נחמה מדומה. הוא מדגים זאת בכך שאדם שמאמין שאשתו נאמנה לו יכול להיות מאושר יותר, אך ייתכן שהוא טועה. כלומר, האמונה בחיים לאחר המוות יכולה להרגיע, אבל אין לה תוקף אמיתי או פתרון מוחלט.

איך להתמודד עם חוסר משמעות מוחלט בחיים?

אליעד מציע פתרון פרקטי לבעיה זו. לדעתו, הבעיה האמיתית איננה חוסר המשמעות, אלא העובדה שהאדם מחפש משמעות מוחלטת. הוא נותן דוגמה של אדם בחדר שיש בו שני כיסאות, אך הוא לא יודע על איזה כיסא לשבת. האדם הזה מוטרד מכך שהוא צריך לבחור בין שני הכיסאות, ובמקום לבחור באחד מהם, הוא עסוק כל הזמן בלבטים, עובר מכיסא לכיסא וסובל. אליעד טוען שהפתרון הנכון הוא לשאול...
איך להתמודד עם זה שבחיים יש רק משמעות יחסית לדברים אבל אין לדברים משמעות מוחלטת? האם אמונה באלוהים מספקת לך משמעות מוחלטת לחיים?
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן