מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=8194
אשמה בהורות, ההורים אשמים, רגשי אשמה אימהיים, רגשות אשמה אצל הורים, איך לא להאשים את עצמך? איך לא לקחת אחריות על בעיות של אחרים? למה אני מאשים את עצמי? יחסי הורים וילדים, ההורים תמיד אשמים, להאשים את ההורים
למה הורים מאשימים את עצמם בבעיות של ילדיהם?

אליעד כהן מסביר את נושא רגשות האשמה אצל הורים, ובמיוחד אצל אמהות שמרגישות אחריות ואשמה על הבעיות שחווים ילדיהן. הוא מתחיל מדוגמה של אישה שכל פעם שמישהו ניסה להאשים אותה בצרות שלו, מיד השיבה לו בצורה ברורה וחדה שאין לה קשר אליו ושהכל באחריותו בלבד. באופן מעניין, דווקא אותה אישה שמסרבת לקחת אחריות על הבעיות של אחרים, כאשר מדובר בבת שלה, מאשימה את עצמה בכל מה שקורה לילדה שלה.

מה גורם להורים להרגיש אשמה על בעיות של ילדיהם?

אליעד מנתח את הנושא ומבהיר שכדי להבין למה מישהו מאשים את עצמו, צריך להבין למה אדם חושב כל מחשבה שהיא. הוא מדגיש שמחשבה של אשמה היא סוג של מחשבה, ולפיכך כדי להבין את רגשי האשמה של ההורים יש לשאול את השאלה הכללית יותר: למה אדם חושב שמשהו הוא נכון?

האם אנשים חושבים מחשבות רק כי הן נכונות בעיניהם?

אליעד מפרט שתי סיבות עיקריות שגורמות לאדם לחשוב משהו:
  • הסיבה הראשונה - האדם חושב שזו האמת. לדוגמה, אדם חושב שיש קיר כי הוא רואה אותו וחושב שזה נכון עובדתית. כך הוא מתייחס לכך כעובדה אמיתית.
  • הסיבה השנייה - האדם חושב את המחשבה כי יש לו אינטרס רגשי או תועלת רגשית במחשבה זו. לדוגמה, אדם יכול לחשוב שיש אלוהים לא בגלל הוכחה עובדתית, אלא בגלל שזה עושה לו טוב מבחינה רגשית להאמין בכך.
ככל שהאדם בטוח יותר באמת מסוימת או באינטרס רגשי מסוים, כך המחשבה הזאת מתחזקת. אליעד מסביר גם שאין מצב שבו אדם יהיה בטוח במאה אחוז שמשהו אינו נכון, אך באותה מידה יהיה בטוח במאה אחוז שטוב לו לחשוב אותו. במצב כזה תיווצר סתירה בלתי אפשרית, שכן מחשבה ורגש תמיד שזורים זה בזה באופן שמשפיע על תפיסת האמת של האדם.

האם ההורים באמת אשמים בצרות של ילדיהם?

אליעד מסביר שאימא שמאשימה את עצמה בבעיות של הילדה שלה יכולה לעשות זאת משתי סיבות:
  • ייתכן וזו האמת - למשל, שהאם באמת פגעה בילדה שלה בדרך כלשהי בילדותה, הזניחה אותה, השפילה אותה, או גרמה לה לנזק רגשי או פיזי ממשי. במקרה כזה, האשמה שלה אכן עשויה להיות מוצדקת עובדתית.
  • אפשרות אחרת היא שיש לאם אינטרס רגשי להאשים את עצמה. לדוגמה, האם רוצה להרגיש שהיא משפיעה על הילדה שלה בצורה משמעותית, או שהיא חשובה לה כל כך עד שכל מה שקורה לילדה הוא באחריותה. לפעמים האם מרגישה צורך להאשים את עצמה בצרות של הילדה כי אז היא יכולה גם לקחת קרדיט על ההצלחות של הילדה. אם האם לוקחת אחריות על הכישלונות, היא יכולה גם לייחס לעצמה את ההישגים.
אליעד מדגים זאת ואומר שאם אמא חושבת שההצלחות של הילדה הן בזכותה, היא עשויה באופן טבעי לקחת על עצמה גם את האשמה לכישלונות. לפעמים האם מרגישה צורך לקחת אחריות גם על דברים שכבר קרו בעבר - למשל, הישגים מיוחדים של הילדה כשהייתה צעירה יותר - ולכן היא תמשיך לקחת אחריות גם על בעיות בהווה.

מדוע אנשים משתמשים באשמה כדי להתמודד עם הפחדים שלהם?

אליעד מביא דוגמה נוספת של אישה שנכשלה במשהו בחייה, למשל חוותה אירוע טראומטי, כמו אונס. האישה הזו יכולה להשתמש במנגנון של אשמה, ולהאשים את...
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן