מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=8037
29:21ניהול דיונים בפייסבוק, איך לנהל דיונים יעילים? איך לנהל דיון ביעילות? איך להתווכח בצורה יעילה? ויכוחים בפייסבוק, איך לנהל דיונים עם עצמך? טרולים חכמים, להתווכח עם אנשים טיפשים, איך להבין את עצמך? חכם יותר ממשוגעים
איך לנהל דיון יעיל בפייסבוק?

אליעד כהן מסביר כי רבים מהדיונים בפייסבוק מסתיימים ללא הסכמה או מסקנה ממשית, ומתאפיינים בעיקר בחילופי מהלומות, ויכוחים מתמשכים ואף חסימות הדדיות. לדבריו, דיון אמיתי מתקיים רק כאשר קיימת אי - הסכמה. אם שני הצדדים כבר מסכימים ביניהם, הדיון למעשה מיותר. מטרת הדיון, לפיכך, היא להגיע להסכמה כלשהי, הבנה או מסקנה משותפת, ולא רק להתנצח או להחליף מילים.

אליעד ממליץ לנהל דיון בצורה יעילה באמצעות מספר עקרונות:
  • לפני שמתחילים להגיב על דבריו של אדם אחר, כדאי תחילה לוודא שהבנתם אותו נכונה. לדוגמה, לשאול "מה הבנת מדבריי?" ורק אז להתקדם הלאה. פעמים רבות אנשים מגיבים מתוך אי - הבנה בסיסית של מה שנאמר מלכתחילה, ולכן נוצרים אי - הסכמות וויכוחים מיותרים.
  • כאשר עונים למישהו בדיון, חשוב להגיב בצורה ממוקדת ולהתייחס לנושא ספציפי, מבלי לסטות לנושאים אחרים. יש להימנע מתשובות המורכבות מעשרות רעיונות שונים, המבלבלים את הצד השני. במקום זאת, מומלץ לפרק את הרעיונות הגדולים למספר רעיונות קטנים ולוודא תחילה שיש הסכמה על הדברים הבסיסיים ביותר. לדוגמה, אם מדברים על "האם יש משמעות לחיים?", יש לפרק את השאלה ולבדוק קודם כל אם יש הסכמה על כך שבכלל קיימים חיים, ורק אז להתקדם לשאלות מורכבות יותר.
  • לא להיכנס לדיונים על משפטים כלליים ומורכבים מדי, מכיוון שדיונים אלו מסתבכים במהירות והופכים ללא יעילים. יש לקחת משפטים גדולים ולפרק אותם למשפטים פשוטים יותר, לדון בהם שלב אחר שלב ולהגיע להסכמה בהדרגה.
מה הקשר בין יכולת לנהל דיונים עם אחרים לבין ניהול דיון עם עצמך?

אליעד כהן טוען שמי שלא מצליח לנהל דיונים בצורה יעילה עם אחרים, למעשה לא יודע לנהל דיון יעיל עם עצמו. הוא מציין שרוב האנשים חושבים שקל להם לדבר עם עצמם ושהבעיה תמיד נמצאת אצל הצד השני, אך האמת היא שאם קשה להם לנהל דיון עם אדם אחר - בוודאות יש להם בעיות דומות בדיון פנימי עם עצמם. לדבריו, בתוך כל אדם ישנם קולות פנימיים מנוגדים וקונפליקטים, שחלקם אפילו קשים יותר לניהול מאשר דיון עם אנשים אחרים. אם אדם לא יודע להגיע להסכמה בדיון חיצוני, הוא לא באמת יודע לנהל דיון פנימי באופן עמוק ויסודי.

איך לנהל דיון עם עצמך באופן יעיל?

אליעד מציין שכדי לנהל דיון פנימי יעיל, האדם צריך להיות מסוגל להקשיב לעצמו, להכיר בכל הקולות והסתירות הפנימיות שלו, ולנסות להבין את עצמו לעומק. כאשר מנהלים דיון עם אדם אחר, מתאמנים למעשה על יכולות אלו, כיוון שכשמישהו אחר שואל שאלות, הוא מלמד אותך לשאול שאלות פנימיות ביקורתיות יותר על עצמך. אדם שלא מסוגל לנהל דיון עם אחרים, גם לא ידע איך להקשיב לעומק לקולות פנימיים שבתוכו.

איך להתמודד עם אנשים שלא מבינים אותנו בדיון?

אליעד ממליץ לקחת אנשים שקשה לך לדבר איתם, ולנסות להתאמץ לתקשר דווקא איתם. הוא אומר שהאתגר הגדול ביותר הוא לדבר עם אנשים ש"לא מבינים כלום" ודווקא שם נמצאת ההזדמנות הגדולה ביותר להתפתחות אישית. אם קשה לך לדבר עם אדם מסוים, סימן שיש בתוכך חלקים שאתה לא מבין ולא מקבל. אליעד מסביר שכאשר אתה פוגש אדם ש"משגע אותך", זה אומר שבתוכך ישנו חלק דומה שמשגע אותך, ושעליך להתמודד איתו. רק כאשר תוכל לדבר עם אותו אדם שקשה לך איתו, תדע להתמודד גם עם אותם החלקים שקשה לך להבין בתוך עצמך.

מה עושים כשלא בא לך להשקיע בדיון?

לפעמים אנשים אומרים שלא בא להם להשקיע בדיון כי זה בזבוז זמן. אליעד מבהיר שבדרך כלל זה רק תירוץ, כיוון שמאחורי האמירה "לא בא לי", מסתתרת בעצם חוסר יכולת או רצון להתמודד עם אתגר פנימי. אדם שמוותר על דיונים עם אנשים שקשה לו לדבר איתם למעשה מוותר על ההזדמנות להתמודד עם קונפליקטים פנימיים קשים יותר. לכן, מומלץ דווקא להתעקש ולהמשיך בדיון עד להשגת הסכמה או הבנה עמוקה יותר.

מה הבעיה העיקרית בדיונים בפייסבוק ואיך לפתור אותה?

הבעיה המרכזית בדיונים בפייסבוק היא חוסר המיקוד. אנשים כותבים משפטים עמוסים ברעיונות שונים, וכך כל צד בדיון מתפזר ולא מבין באמת את הצד השני. אליעד מציע פתרון פשוט ופרקטי: לקחת כל משפט מורכב, לפרק אותו לחלקים קטנים ופשוטים יותר, ולהסכים עליהם שלב אחר שלב. למשל, אם מישהו כותב משפט כמו "הזמן נצחי ואין משמעות לחיים", לפני שתתווכחו על זה, תבדקו קודם כל מה כל אחד חושב לגבי עצם המושג "זמן", "נצח", או "משמעות לחיים" בנפרד.

כך, שלב אחרי שלב, ניתן להגיע להסכמה על דברים בסיסיים, ומשם להמשיך לרעיונות מורכבים יותר בצורה בהירה ומסודרת.

סיכום ומסקנות

כדי לנהל דיונים יעילים בפייסבוק או עם עצמך, צריך ללמוד להקשיב לעומק, לפרק רעיונות מורכבים לפשוטים, ולהגיע להסכמות הדרגתיות. בנוסף, יש לנצל דיונים עם אנשים שקשה לך איתם כהזדמנות להתפתחות אישית והבנה עצמית עמוקה יותר. אם אינך מסוגל לנהל דיון יעיל עם אחרים, הדבר מעיד על קושי פנימי בניהול קונפליקטים אישיים עמוקים.
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן