מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=6200
7:54איך להרגיש פחות רע? איך לא להרגיש רע? מה לעשות כשרע? להטיל ספק, לבדוק הנחות יסוד, התמודדות רגשית, להתמודד עם סבל
איך אפשר להרגיש פחות רע ולא להרגיש בהכרח טוב?

אליעד כהן מסביר כי אנשים לרוב מניחים שיש להם שתי אפשרויות כאשר הם חווים תחושה שלילית: להרגיש רע או להרגיש טוב. אך לדבריו, קיימת גם אפשרות שלישית - להרגיש פחות רע. אליעד מדגיש שלא תמיד חייבים לשאוף להרגיש טוב באופן מוחלט, אלא אפשר לפעול כדי להקל ולהפחית את התחושה השלילית.

לדוגמה, הוא מתאר מצב שבו לאדם קר והוא מתחיל ללבוש עוד ועוד מעילים. האדם יכול לשלוט במידת הקור על ידי הוספה או הסרה של מעילים, וכך גם מבחינה רגשית ומנטלית: אדם יכול "להוסיף שכבות" של מחשבות או להסיר אותן, ובכך להשפיע על ההרגשה שלו באופן מודע.

איך להתמודד עם המחשבה שגורמת לך להרגיש רע?

כאשר אדם מזהה מחשבה שגורמת לו להרגיש רע, אליעד מסביר שעליו לבחון את ההנחות היסוד של אותה מחשבה. הוא נותן דוגמה של אדם שמרגיש רע בגלל מחשבה כמו "אנשים צחקו עליי". בשלב הראשון, אדם צריך לשאול את עצמו: "האם באמת משנה לי שצחקו עליי? האם זו עובדה מוחלטת שזה רע? אולי זה רע רק באופן יחסי? אולי לא כל האנשים צחקו עלי אלא רק חלק קטן? אולי זה כלל לא משנה מה חושבים אחרים?"

על ידי שאלות כאלה, אדם מערער את המוחלטות של המחשבה השלילית, וכך המחשבה מאבדת מעוצמתה והוא יכול להרגיש פחות רע. ככל שהאדם מטיל יותר ספק בהנחות היסוד של המחשבה, כך הוא מפחית את ההשפעה השלילית שלה עליו.

איך לזהות את הנחות היסוד שמובילות לסבל?

אליעד מסביר שהמפתח להרגשה פחות רעה הוא להיות מודע להנחות היסוד של המחשבות שלנו. הוא נותן דוגמה ספציפית: "צחקו עליי". כדי להרגיש רע מהמחשבה הזאת, אדם חייב להאמין במספר הנחות יסוד:
  • יש הבדל בין "אני" ל"לא אני".
  • יש הבדל בין טוב לרע.
  • זה משנה אם אנשים צוחקים או לא צוחקים עליי.
  • הדעה של אחרים חשובה באופן מוחלט.
כאשר אדם מזהה את ההנחות האלה, הוא יכול להתחיל להטיל בהן ספק, מה שגורם להחלשה של ההשפעה הרגשית השלילית.

האם תמיד צריך להרגיש טוב או לפעמים זה בסדר להרגיש פחות רע?

אליעד מציין כי לא תמיד האידיאל הוא להרגיש טוב באופן מוחלט. לפעמים דווקא ההפחתה של תחושת הסבל, מבלי להגיע לשמחה גדולה או להנאה מלאה, היא המטרה הרצויה והיעילה ביותר. הוא נותן דוגמה נוספת מתחום ההגנה העצמית, שבה אדם לובש שכפ"ץ העשוי שכבות רבות. כל שכבה בפני עצמה אולי לא תגן לחלוטין, אך כל שכבה מפחיתה קצת מעוצמת המכה. בדומה לכך, כל ספק קטן שמטילים במחשבות השליליות הוא שכבה נוספת שמפחיתה את הסבל הנפשי.

איך להשתמש בטכניקת השכבות להפחתת סבל רגשי?

כמו בשכפ"ץ המורכב משכבות, כך גם המחשבה השלילית מורכבת מכמה הנחות קטנות. ככל שאדם מזהה יותר הנחות יסוד שגורמות לו סבל, ומטיל ספק בכל אחת בנפרד, הוא יוצר לעצמו שכבות הגנה רגשיות. אפילו אם הוא לא מנטרל לחלוטין את הסבל, הוא יכול להחליש אותו לרמה נסבלת יותר. אליעד מסביר שאין חובה לנטרל את התחושה השלילית לגמרי, לפעמים די בהפחתה של הכאב על ידי הטלת ספק נקודתית.

לדוגמה, אם אדם נפגע ממחשבה כמו "לא אוהבים אותי", הוא יכול לשאול את עצמו שאלות כגון: "האם כולם לא אוהבים אותי או רק חלק מהאנשים?", "האם באמת חשוב לי מה אחרים חושבים?", "האם אהבה של אחרים היא הכרחית לאושר שלי?", ובכך להפחית את עוצמת הכאב הנובע מהמחשבה הזאת.

איך להגביר או להחליש את העוצמה של מחשבות ורגשות?

אליעד מבהיר שאדם יכול גם להגביר את עוצמתה של מחשבה מסוימת אם הוא בוחר שלא להטיל ספק בה. אם אדם מעוניין לחזק תחושה חיובית או שלילית, הוא פשוט צריך לאשר ולחזק את הנחות היסוד שעומדות מאחוריה. לעומת זאת, אם אדם רוצה להחליש מחשבה שלילית, הוא צריך דווקא להטיל ספק, לפרק את המחשבה לחלקיה הקטנים, ולהטיל ספק בכל חלק בנפרד.

ככל שאדם יותר מודע לתהליך הזה, ויותר מפורט ומדויק בהטלת הספק, כך הוא ישיג שליטה רבה יותר על מצב רוחו ועל תחושותיו.

האם תמיד צריך לפתור את הכאב הרגשי או שלפעמים כדאי להשלים איתו?

לבסוף, אליעד מדגיש שלא תמיד חובה להיפטר לגמרי מהכאב או מהסבל. לפעמים עצם ההכרה שיש סבל מסוים, מבלי להילחם בו או לנסות להעלימו, יכולה להיות מועילה בפני עצמה. הוא אומר שלעתים עצם ההתמודדות, עצם ההכרה בכאב וביכולת להטיל בו ספק, מספיקות כדי להפחית את עוצמת הסבל.
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן