מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=5225
למצוא עניין בכל דבר, אין שאלות טיפשיות, ללמוד מכל אדם, איך לא להשתעמם? ללמוד מכל דבר, ההיגיון שבשגעון
איך למצוא עניין בכל דבר, גם בדברים שנראים משעממים?

אליעד כהן מסביר בהרצאה זו כיצד למצוא עניין בכל דבר, אפילו בשאלות ובסיטואציות שנראות במבט ראשון כמשעממות או לא רלוונטיות. הוא מתייחס למצב שבו מישהו שואל שאלה, שאתה כבר מכיר היטב את התשובה שלה, ולכן כביכול אין לך שום עניין בשאלה. אליעד מבהיר שאם אתה יודע משהו באופן מוחלט, אז ממילא לא היית בכלל מבחין בשאלה שנשאלת. עצם זה שאתה מזהה שאלה, מעיד על כך שקיים אצלך חיסרון מסוים, ולכן כבר יש בסיס לעניין.

אליעד מדגים זאת במצב שבו אדם מלמד ילדים בכיתה א' דברים בסיסיים כמו "כמה זה אחד ועוד אחד". לכאורה, מי שמלמד כבר יודע את התשובה, ולכן זה עשוי לשעמם אותו. אבל אליעד מסביר שכדי להישאר בעניין וליהנות מהתהליך, אתה צריך להזדהות מחדש עם החיסרון של מי שלא יודע. אך איך אפשר להזדהות עם חיסרון שכבר אין לך? אליעד מציע דרכים לכך:
  • ראשית, לנסות לשכוח באופן זמני את מה שאתה יודע, כלומר, להזדהות עם מצב של "לא יודע", וכך להתחבר לחוויה של התלמיד. אבל, הוא מדגיש שזה קשה מאוד, כי אם משהו ברור לך, יהיה לך קשה להעמיד פנים שאתה לא יודע אותו.
  • אפשרות נוספת שאליעד מציע היא להתעניין דווקא בשעמום עצמו. כלומר, לשאול את עצמך למה זה משעמם אותך? מדוע הדבר שנראה לך ברור מאליו אינו ברור לאחרים? הוא מציין שדרך התבוננות בשעמום אפשר לגלות משהו חדש על עצמך ועל המציאות.
מדוע אנשים שואלים שאלות שנראות פשוטות מדי?

אליעד מתייחס לשאלה כיצד להפיק עניין בשאלות שנראות פשוטות מדי, שאלות שנשמעות לך "טיפשיות" או מובנות מאליהן. הוא מסביר שכשמישהו שואל שאלה כזו, כדאי להסתכל עליה מכמה זוויות:
  • לנסות להבין לעומק את החיסרון של השואל - מה הוא לא הבין? למה הוא שואל דווקא את זה? עצם ההתמקדות בשואל, בניסיון להבין מדוע הוא שואל, מייצרת עניין חדש.
  • אם משהו נראה לך ברור מאליו, אז דווקא זה שהוא שואל צריך לעורר אצלך עניין: אולי מה שברור לך לא באמת ברור? אולי זו הזדמנות לבדוק מחדש האם אתה באמת יודע את מה שאתה חושב שאתה יודע?
  • אם אתה מרגיש שמישהו טיפש, זו הזדמנות להסתכל פנימה ולשאול את עצמך האם אתה באמת מבין למה הוא לא מבין, או שאולי בעצם אתה לא מבין את נקודת המבט שלו.
מה הקשר בין ידיעה מוחלטת לשעמום?

אליעד מסביר שאם היית באמת יודע משהו בצורה מוחלטת וחד - משמעית, לא הייתה קיימת אצלך שום שאלה לגביו, ולכן גם לא היית שומע שאלות עליו מאחרים. אם אתה שומע ומבין שאלה של מישהו, זה סימן שגם אצלך קיימת השאלה הזאת, אפילו ברמה מאוד עדינה וסמויה. זה מצביע על כך שאתה לא באמת יודע את הדבר בצורה מוחלטת, ולכן יש לך עוד מה ללמוד בנושא.

הוא מדגים זאת על ידי משל: אם מישהו אומר לך שיש פיל בתוך חדר שקטן יותר מהפיל, אתה בכלל לא תוכל לראות או להאמין בזה, כי מבחינתך זה בלתי אפשרי לחלוטין. אך אם אתה מצליח להבין ולראות את השאלה - כנראה שיש לך ספק מסוים או חוסר ודאות כלשהו, וזה עצמו כבר מייצר עניין.

איך שימוש בחיסרון של האחר יוצר עניין חדש?...
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן