מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=5088
מנגנון הרצון, איך המוח חושב? טראומה, טיפול בטראומה, זיכרונות רעים, להתחיל מחדש, התחלה חדשה, איך עובד הרצון?
האם אפשר לתקן טראומה ולהיות במצב טוב יותר ממה שהיה בהתחלה?

אליעד כהן פותח בשאלה עקרונית: האם אפשר לתקן משהו שהתקלקל למצב שיהיה בדיוק כמו שהיה במקור, או אפילו טוב יותר? הוא מסביר שכאשר משהו נשבר, או התקלקל, אנשים לרוב חושבים שהתיקון הטוב ביותר הוא להחזיר את המצב לקדמותו, אך בפועל ניתן להביא את המצב אפילו לדרגה גבוהה יותר מהמקור. אליעד מדגים זאת על ידי השוואה בין מצב שבו לאדם היה חיסרון מסוים, כמו מחסור בכסף, וכשהוא מקבל את מה שחסר לו הוא מעריך זאת יותר מאשר אדם שמעולם לא היה לו את אותו החיסרון. למשל, אדם שהיה עני והפך לעשיר עשוי ליהנות יותר מעושרו מאדם שנולד עשיר, משום שהראשון מעריך יותר את מה שלא היה לו קודם.

האם עדיף להיוולד עם חיסרון ואז להתמלא או לא לחוות חיסרון כלל?

אליעד נותן דוגמה נוספת ומבהיר שלכל מצב יש יתרונות וחסרונות משלו: אדם שנולד עם הכל, כמו כסף או בריאות, אינו יכול להבין ולהעריך באמת את היתרונות שבכך. לעומת זאת, אדם שחווה מחסור ואז קיבל מילוי עשוי להעריך זאת יותר. יחד עם זאת, אליעד מסביר שהשאלה הזו מורכבת ואין לה תשובה אחת ברורה או מוחלטת. הוא נותן דוגמה נוספת על אדם שננשך על ידי כלב בעבר ופוחד עכשיו מכלבים, לעומת אדם שמעולם לא ננשך אך עדיין פוחד להינשך. לטענתו, לפעמים אדם שכבר ננשך יוכל להתגבר על הפחד, כי הוא כבר חווה את זה ויצא מזה, בעוד שמישהו שמעולם לא ננשך עשוי לפחד יותר.

מהו מנגנון הטראומה וכיצד ניתן להשתחרר ממנה?

אליעד מתעמק בנושא הטראומה ומסביר שכשאדם עובר חוויה קשה, הוא בדרך כלל זוכר אותה וחושש שתקרה שוב. לכן, גם כאשר הטראומה נגמרה, הוא עלול להמשיך לפחד ולהימנע ממצבים דומים. אליעד מבהיר שבפועל, האדם יכול להחליט שהוא רוצה לא רק להפסיק לפחד אלא גם למחוק את עצם זיכרון הטראומה לגמרי. אבל כאן עולה פרדוקס מעניין: מצד אחד, האדם רוצה לשכוח את הטראומה לחלוטין, אך מצד שני, דווקא הטראומה הזו גרמה לו להעריך את המצב שבו הוא נמצא עכשיו. לכן, אם הוא ישכח לגמרי את הטראומה, הוא גם יאבד את אותה הערכה חדשה שנוצרה אצלו.

כדי להסיר לגמרי את הטראומה, אליעד מציין שהאדם חייב לחזור למצב של "לפני הפוטנציאל", מצב שלפני המחשבה, לפני היווצרות הטראומה. רק שם לא קיימים חסרונות בכלל, משום שהחסרונות נוצרים דרך מחשבה וזיכרון. אליעד מציין שלמעשה, כל מה שהאדם חווה, כולל טראומות או פחדים, הוא תוצר של מחשבותיו בלבד, ולכן שינוי התפיסה או החשיבה יכול לשנות גם את החוויה לחלוטין.

האם תמיד אדם שחווה טראומה יהיה מפוחד יותר?

אליעד דן בכך שלכאורה אדם שחווה טראומה אמור לפחד יותר, אבל הוא מסביר שהמציאות מורכבת יותר. לעיתים דווקא אדם שחווה ונפגע פחות יפחד, משום שהוא יודע שכבר...
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן