מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=4852
טראומת אונס, פחד מאונס, פחד מגנבים, טיפול בפחד מפורצים, חוסר אונים, פחד מאובדן שליטה, פחד לאבד שליטה, טיפול בחרדה, טיפול בטראומה מינית, פגיעה מינית, נפגעת מינית, תקיפה מינית
איך להתמודד עם פחד מאונס וחרדה מפורצים?

פחד מאונס, חרדה מפורצים ותחושת חוסר אונים הם נושאים מורכבים, אותם אליעד כהן מפרק באופן מעמיק. ראשית, יש להבין שהפחד נובע משילוב של שני דברים עיקריים: הרצון החזק של האדם שמשהו לא יקרה, וההבנה שקיים סיכוי שזה יקרה בכל זאת. אליעד מסביר שפחד הוא בעצם תוצר של "לא רוצה שיקרה" יחד עם "מבין שאולי יקרה". כדי להתמודד עם הפחד, ישנן שלוש דרכים עיקריות שאליעד מציע:
  • להחליש את הרצון שלך שמשהו לא יקרה.
  • להחליש את ההבנה או התפיסה שאכן קיים סיכוי שזה יקרה.
  • לשנות משהו במציאות בפועל כדי להפחית את הסיכון.
למה בעצם אנשים מפחדים מאובדן שליטה?

אליעד מסביר שתחושת אובדן שליטה קשורה ישירות לרצונות של האדם. אנשים מפחדים מאובדן שליטה משום שיש להם רצונות מאוד ספציפיים ומוגדרים, והם לא מוכנים לקבל מצב שבו המציאות מנוגדת לרצונות הללו. ככל שהרצון חזק יותר והאדם פחות מסוגל להתמודד עם מצב בו הוא לא מתקיים, תחושת חוסר האונים ואובדן השליטה גדלות, ולכן גם הפחד מתעצם.

מה לעשות אם מישהו כבר נפגע מטראומה מינית או פריצה?

אליעד מדגיש שאם אירוע טראומטי כבר התרחש, אי אפשר פשוט "למחוק" את הזיכרון. הזמן אמנם יכול להפחית את עוצמת הטראומה, אך יש גם צורך לעבוד באופן אקטיבי על שינוי תפיסתי. אפשר, למשל, ללמוד כיצד להתמודד טוב יותר עם המצב בעתיד, להגדיל את תחושת הביטחון העצמי באמצעות אמצעים פיזיים (כגון אמצעי מיגון, אזעקות, מאבטח), אך עיקר הטיפול צריך להתמקד בהתמודדות הפנימית, הנפשית.

איך להתמודד באופן פנימי עם חרדה אחרי טראומה?

לדברי אליעד, ישנם שני מסלולים עיקריים להתמודדות פנימית:
  • לנסות לשנות את הרצון העמוק שזה לא יקרה שוב, על ידי הבנה עמוקה יותר של הרצון הזה עצמו: למה האדם לא רוצה שיקרה לו משהו מסוים? למשל, למה האדם מפחד כל כך מכאב פיזי או מאובדן שליטה? כשמבינים טוב יותר למה לא רוצים את הדבר, אפשר להחליש את הרצון, וכך להחליש את הפחד.
  • לנסות להתמודד עם עצם ההבנה שיש סיכוי שזה יקרה שוב, על ידי יצירת שינויים במציאות או בתפיסת המציאות. לדוגמה, להוסיף מערכות אבטחה או לשפר מיומנויות הגנה עצמית, או להכיר במציאות ולהבין שבפועל הסיכוי שמשהו כזה יקרה שוב הוא נמוך מאוד.
אליעד מסביר שאם שני האלמנטים האלה מתחזקים - גם הרצון שזה לא יקרה וגם ההבנה שזה כן יכול לקרות - הפחד והחרדה מתעצמים. הדרך להפחתת החרדה והטראומה היא עבודה פנימית עם שני הגורמים הללו, בהגברת תחושת המסוגלות האישית (למשל ללמוד להתמודד טוב יותר עם מצב של חוסר אונים), או להקטין את הרצון העיקש להימנע מכל אפשרות של פגיעה.

מהי הדרך להחליש את הפחד מפגיעה חוזרת?

הדרך היעילה ביותר שאליעד מציע היא לחקור את הפחד באופן מפורט ומדוקדק: האדם צריך להגדיר בדיוק ממה הוא מפחד, למשל פחד משלילת שליטה, פחד מכאב פיזי, פחד מתחושת השפלה, ואז לשאול "למה?" באופן מעמיק ויסודי לגבי כל פחד ספציפי. ככל שהאדם מברר מדוע הוא מפחד מכל תרחיש אפשרי, הוא מתחיל להחליש את הפחד הזה, משום שהוא מגלה שהפחדים מבוססים על תפיסות שאינן מוחלטות. ככל שהתפיסות מתבהרות והאדם פחות נצמד אליהן בצורה נוקשה, כך החרדה מתפוגגת.

אליעד מדגים זאת באמצעות דוגמה: אדם שפוחד שמישהו...
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן