מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=4003
טוב ורע, השפעת תהליכים רגשיים, למה אני מרגיש רע? למה אני מרגיש טוב? איך נוצרים רגשות? איך למצוא תשובות לשאלות? רגשות חיוביים, רגשות שליליים, רגשות טובים, רגשות רעים
איך נוצרים רגשות טובים ורעים?

רגשות טובים ורעים נוצרים כאשר יש פער בין הרצוי לבין המציאות בפועל. כדי להבין מה יוצר תחושה טובה או רעה, צריך להסתכל על שני סוגי רצונות שקיימים אצל האדם:
  • רצונות פרטיים
  • רצון כללי (סביעות רצון כללית מהמציאות)
רגשות חיוביים מתעוררים כאשר אדם מרגיש שיש התאמה בין מה שהוא רוצה למה שקורה במציאות. לדוגמה, אם אדם רוצה להיות בריא והוא אכן בריא, אז הוא ירגיש טוב, כי יש התאמה בין הרצון הפרטי שלו למציאות. לעומת זאת, רגשות שליליים מתעוררים כאשר יש פער בין מה שהאדם רוצה לבין המציאות בפועל. לדוגמה, אם אדם לא רוצה להיות חולה אבל בפועל הוא חולה, נוצר רגש שלילי כי המציאות לא תואמת לרצונו.

מה ההבדל בין טוב ורע פרטי לבין טוב ורע כללי?

קיימים שני סוגים של תחושות טוב ורע:
  • טוב ורע פרטי (נקודתי)
  • טוב ורע כללי (סביעות רצון כללית מהמציאות)
טוב ורע פרטי מתייחס לתחושה של אדם ביחס לדבר מסוים, כגון הבריאות, מצב כספי, מערכות יחסים וכדומה. לדוגמה, אדם מרגיש טוב כשהוא מקבל העלאה במשכורת, ומרגיש רע כאשר הוא חולה.

טוב ורע כללי הוא תחושת שביעות רצון או אי - שביעות רצון כללית מהחיים באופן כללי, ללא קשר ישיר לאירוע מסוים. לדוגמה, אדם יכול להיות באופן כללי מרוצה מחייו, ללא קשר ספציפי לכך שהוא חולה או בריא ברגע מסוים. הטוב והרוע הכלליים האלה משפיעים על הדרך שבה האדם מתייחס לאירועים פרטיים ספציפיים.

האם שביעות רצון כללית משפיעה על הרגשות שלנו במצבים פרטיים?

אליעד מסביר שקיימות שלוש אפשרויות לגבי הקשר בין תחושת שביעות רצון כללית לבין הרגשות שלנו כלפי אירועים פרטיים:
  1. ככל שאדם מרוצה יותר מהמציאות באופן כללי, כך הוא יהיה מרוצה יותר גם מדברים פרטיים שקורים לו.
  2. ככל שהאדם מרוצה יותר באופן כללי, הוא יהיה פחות מרוצה מדברים פרטיים, כיוון שסטנדרט הציפיות שלו גבוה יותר.
  3. אין כלל קשר בין שביעות רצון כללית לבין שביעות רצון פרטית.
אליעד מסביר שכל האפשרויות נכונות בהתאם לסיטואציה. לדוגמה, אדם שמאוד מרוצה באופן כללי מהחיים עשוי להתמודד עם אירוע שלילי באופן טוב יותר, כי הוא מרגיש ש"יש לו הרבה מה להפסיד", ולכן דבר קטן שיקרה לו לא ישפיע עליו. אך באותה מידה, אותו אדם עלול להרגיש רע יותר כשדברים לא מתרחשים כפי שהוא מצפה, כי הוא התרגל לרמת שביעות רצון גבוהה.

מצד שני, אדם שמאוד לא מרוצה באופן כללי, יכול לחוות רגשות שליליים פחות חזקים כאשר מתרחש אירוע רע נוסף, כי הוא כבר רגיל לכך, או שהאירוע הרע לא יגרום לו לתחושת אכזבה גדולה.

האם אדם יכול לרצות להרגיש רע בכוונה?

אליעד מציג דוגמה נוספת, שבה אדם יכול לרצות לחוות כאב או סבל במטרה ליהנות יותר מההפך בהמשך. למשל, אדם עשוי להרגיש כל כך טוב שהוא מחליט לחוות כאב או חוסר נוחות בכוונה, כדי להוכיח לעצמו שהוא לא מפחד להרגיש רע או כדי להעצים את תחושת הטוב העתידית. זה יכול לקרות למשל כשאדם שמרגיש טוב ב - 90%, דווקא ירצה לעבור חוויה קשה כדי שלא יאבד את תחושת הערך של החוויה החיובית.

האם ניתן להרגיש טוב ורע בו זמנית?

אליעד מדגים שלא ניתן לחשוב שתי מחשבות מנוגדות בו זמנית. הוא נותן דוגמה לכך שאדם לא יכול לחשוב על כיסא ועל שולחן באותה שנייה בדיוק. כאשר נדמה לנו שאנחנו חושבים על שני דברים, למעשה אנחנו עוברים במהירות מדבר לדבר. תחושת טוב ורע, באופן דומה, לא יכולה להתקיים ממש בו זמנית באותה נקודה בזמן. אם באותו רגע אדם מרוצה ממשהו אחד, הוא לא יכול באותו רגע ממש להיות לא מרוצה מדבר אחר. אולם, באופן כללי...
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן